Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
622.47 KB
2021-12-13 11:04:25
 Zalai Hírlap 2021 12 13 288sz 02old - Legendák, mesék, ízek Erdélyből.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
173
447
Zalai Hírlap 2021. december 13. 288. szám 2. oldal

Legendák, mesék, ízek Erdélyből
NAGYKANIZSA Benedekffy Katalin színművész, operaénekes Egy csipetnyi Erdély című könyvének bemutatóját tartották tegnap délután a Halis István Városi Könyvtárban.
A Prima Primissima díjas, Magyar Művészeti Akadémiaösztöndíjas előadóművész Erdélyben, Hargita megyében született, az 1200 fős Nagygalambfalván. Innét indult el hódító útjára, s jutott el a világ legcsillogóbb színpadaira, a Kanári-szigetektől Japánig. Szülőföldjét azonban soha nem feledte el. Szűkebb hazája iránt érzett hálája okán írta meg az Egy csipetnyi Erdély című könyvet, hogy az olvasó belőle, általa az igazi Erdélyt, Székelyföldet ismerje meg, irodalmán, legendáin, jellegzetes ízvilágán és dalain keresztül. Azt az Erdélyt, mely olyan értékes embereket adott a nemzetnek és a világnak, mint például Tamási Áron, Benedek Elek és a művésznő nagybátyja, Kányádi Sándor.
A könyv folklórvilágának összeállításában néprajzos szakemberként, a hozzá tartozó CD-melléklet készítésében pedig énekesként közreműködött a Homokkomáromban élő, szintén erdélyi származású Tőtős Hortenzia, akinek ismeretsége Benedekffy Katalinnal több mint húszéves múltra, egészen Temesvárig nyúlik vissza. Baráti kapcsolatuk azóta is tart, erre alapozva hívta meg a művésznőt Nagykanizsára, hogy bemutathassa könyvét itt is. A városban elég nagy számban élnek egykori erdélyiek, székelyek, az őket egybegyűjtő Erdélyiek Nagykanizsai Egyesülete a könyvtárral karöltve támogatója volt a rendezvénynek. HBA
Benedekffy Katalin a könyvvel
Fotó: Gergely Szilárd

Insert failed. Could not insert session data.