Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz. 
2.41 MB
2021-12-21 08:13:58
 Zalai Hírlap 2021 12 21 295sz 05old - Jó érzés látni.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
169
790
Zalai Hírlap 2021. december 21. 295. szám 5. oldal

Jó érzés látni, hogy az olvasókat megmozgatja a kezdeményezés
A Halis István Városi Könyvtárban is leadhatók a régi, használaton kívüli mobilok

NAGYKANIZSA Kilenc kilogrammnyi mobiltelefont sikerült összegyűjteni az elmúlt időszakban a Halis István Városi Könyvtárban.
Korábban már beszámoltunk róla, hogy a nagykanizsai bibliotéka csatlakozott a Jane Goodall Intézet Passzold vissza, tesó! elnevezésű, használt, kidobásra ítélt mobiltelefon-gyűjtő akciójához. A mobiltelefonok előállításához szükséges koltán nevű ércet Afrikában, jórészt a Kongói Demokratikus Köztársaságban veszélyeztetett állatfajok, többek között gorillák és csimpánzok élőhelyén bányászszák, felemésztve erdeiket. Az illegális bányászat a gorillák otthonául szolgáló Kahuzi-Biega Nemzeti Park, Itombwe Rezervátum, Virunga Nemzeti Park határterületein történik. Külszíni bányákról beszélünk, amiket erdőirtással indítanak egy-két futballpályányi területen, amit folyamatosan szélesítenek. Apró járatokat vájnak a földbe (ezekbe a gyerekek könnyen beférnek), amiket rozoga támfákkal támasztanak meg. A gyermekmunka mindennapos, a bányákat pedig illegális félkatonai szervezetek tartják felügyeletük alatt.
A munkáért a bányászok jó esetben napi 1-2 dollárt kapnak csak. Rosszabb esetben feleségeiket és lányaikat fogva tartják, s az életükért cserébe kell dolgozni a férfiaknak. 1996 óta 6 millió ember halt meg a koltánbányászat következtében. A számítások szerint közel 4000 elefánt és 8000 gorilla is áldozatul esett a tevékenységnek, hiszen a bányászokat és a fogolyként tartott hozzátartozókat élelemhez kell juttatni. A milícia
tagjai, vagy a hozzájuk csatlakozó „vadászok" Kalasnyikov fegyverekkel mészárolják le az állatokat, melyekből az élelmezést biztosítják.
A Jane Goodall Intézet azért fogott hozzá a kidobásra ítélt, vagy már nem használt mobiltelefonok, tabletek, laptopok, GPS-készülékek visszagyűjtéséhez, mert ha ezekből a koltánt kivonják és újrahasznosítják, talán mérséklődhet a bányászat mértéke. Ehhez az akcióhoz csatlakozott két évvel ezelőtt a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár is azzal, hogy gyűjtőpontot alakítottak ki az intézményben.
- Nemrég ürítettük ki a gyűjtődobozt, melyből rendszeres időközönként elszállítják a belekerülő készülékeket, s a mostani mennyiséggel felülmúltuk az elsőt - bocsátotta előre Benke Dániel könyvtáros. - Akkor 72, most már közel 100 készüléket (ez 9 kilogramm körüli mennyiség) tudtunk átadni, ami azt gondolom, jelzi, hogy a kezdeményezésünkre fogékonyak az olvasók. S ez tükröződik a számokban - talán ez, a szemléletformálás a legfontosabb. Jó érzés látni, amikor az idősebb generáció tagjai is hozzák a készülékeket kis zacskókban, és beledobják a dobozba. Kellemes meglepetés volt, amikor csomagot kaptunk Pákáról, az ottani közösségi intézményből, ahonnét postán juttatták el hozzánk a náluk leadott mobiltelefonokat. Azt hiszem, azonosulni lehet azzal az elvvel, amit az intézet és maga Jane Goodall angol etnológus, a csimpánzok szociális és családi életet kutató szakember is vall: minden kis lépés számít! A gyűjtést folytatjuk és mindenkit arra biztatunk, hogy az otthon hányódó, használaton kívüli mobiltelefonokat hozzák el és „szabaduljanak" meg tőlük nálunk.
Benke Dániel hozzátette végül: a Jane Goodall Intézet minden évben listát is készít a gyűjtőpontok vonatkozásában arról, hogy hol adták le a legtöbb készüléket - a könyvtárban már várják az erről szóló értesítést. HBA
Benke Dániel könyvtáros a gyűjtődobozzal és az utolsó ürítés óta összegyűlt „termés" néhány darabjával
Fotó: Szakony Attila