Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
3.27 MB
2022-01-04 10:12:59
 Zalai Hírlap 2021 12 31 303sz 01,05old - Évet értékeltek, előretekintettek.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
204
650
Rövid leírás | Teljes leírás (5.79 KB)

Zalai Hírlap 2021. december 31. 303. szám 1, 5. oldal

Évet értékeltek, előretekintettek
Ismert zalai személyiségeket kérdeztünk
Értékelünk és előretekintünk
MEGYEI KÖRKÉP Az év vége a számvetés ideje, leltárba vesszük ilyenkor örömeinket, bánatainkat, sikereinket, kudarcainkat. Ismert zalai személyiségeket kérdeztünk arról, ők hogyan értékelik a mögöttünk hagyott évet és mit várnak 2022-től.
Czupi Gyula, a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár igazgatója szívesen emlékszik vissza az idei évre.
- Az intézményünk 70 éves, ebből az új könyvtárban éppen 20 évet töltöttünk - mondta. - Kíváncsian vártuk, hogy a saját munkánkkal újraépített könyvtári tereink milyen fogadtatásra találnak. Több héten át kérdeztük a könyvtárlátogatókat, és a várakozásainknak megfelelő válaszokat kaptunk. Örömmel használták a tereket, meg is fogalmazták az új elrendezéssel kapcsolatos jó benyomásukat. Az egységes nyitvatartási rendünk egyenletes, a látogatók idejéhez jól igazodó könyvtárhasználatot eredményezett. Folytatás az 5. oldalon
(Folytatás az 1. oldalról)
- Az évfordulós programjainkra októberben sokan elfogadták a meghívásunkat - folytatta Czupi Gyula. - A Zene és egy csészényi könyvtár programunk folytatódik, abban bízunk, hogy a zenészek szívesen muzsikálnak a könyvtárban, tudva, hogy olvasóink nagy örömmel fogadták az eddigi fellépéseket is. A Halis podcast sorozatunk rendszeressé vált, és nagy érdeklődés kíséri.
Ludvig Zoltán festőművésznek a mögöttünk hagyott év is folyamatos munkával telt. Elmondta: az a belső feszítő vágy, amit hívhatunk ihletnek, nem hagyja nyugodni. Mindennap foglalkozik a festészettel, kísérletezik új anyagokkal, izgalmas felületek létrehozásával, színekkel, lendületes vonalakkal.
- A képalkotással párhuzamosan napi feladatot ad a Kendlimajor Művészeti Szabadiskola és a Ludvig Nemzetközi Művésztelep - folytatta. - Minden évben, így az idén is a legnagyobb kihívást a 29. Ludvig Nemzetközi Művésztelepjelentette. A pandémia miatt teljesen új problémákkal kellett megküzdenünk. Az igazolások igazolását is el kellett küldenünk az Európai Unión kívüli meghívottaink beutazási engedélyéhez, de a lényeg, hogy egy nagyon tartalmas, értékteremtő szimpóziumunk volt, mondhatom, hogy világszínvonalú kiállításokkal fűszerezve.
Hella Ferenc református esperes szerint a 202l-es év legnagyobb ajándéka a Nagykanizsai Kiscsillag Református Óvoda megépítése volt.
- Az óvoda egy csoporttal már 2020 szeptemberében megkezdte működését, de az építkezés csak az idei nyár végére fejeződött be. A bő egy év alatt felépült új óvoda egy kívül-belül modern, 21. századi oktatási intézmény és a szellemiségében is korszerű. A Magyar Állam jóvoltából a Magyarországi
Református Egyház Országos óvoda programjában közel 500 millió forintból valósulhatott meg a beruházás. Szeptember 5-én ünnepi istentisztelet keretében adtuk át, két csoportban 50 gyermekkel indulhatott el az új oktatási év. Most további munkatársakért imádkozunk - fogalmazott a lelkész.
- Az országnak minél több oltott embert kívánok 2022-re, a közelgő parlamenti választásokon pedig kétharmados jobboldali győzelmet szeretnék látni - mondta a szobrászművész Béres János. - A kalandorpolitikusoknak is üzennék, nekik azt javaslom, olvassák gyakrabban Szent István törvényeit, hasznukra válhat. Európától a keresztény kultúra megerősödését várom. A fiatal képzőművészeknek sok sikert és szakmai barátságokat kívánnék, s bízom benne, hogy
a szentgyörgyvölgyi alkotóházamban a meglévő három műterem mellé 2022-ben végre elkészül az a vendégszoba is, amely megteremti annak a lehetőségét, hogy folyamatosan fogadjak vendégművészeket is. Ami a személyes vágyam: szeretném jövőre három nagy tervemet is elkezdeni. Az első a szigligeti vár történetének ábrázolása egy nagy méretű domborművön, a második Püspöki Grácián emlékműve Zalaegerszegre, a harmadik tervemet pedig szeretném Szlovéniában megvaló...

Insert failed. Could not insert session data.