Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
2.6 MB
2022-04-25 14:51:50
 Kanizsa 2022 04 22 008sz 18old - Történelem elsőkézből.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
216
449
Kanizsa 2022. április 22. 8. szám 18. oldal

Történelem elsőkézből
Új előadássorozat indult a Halis István Városi Könyvtárban. A Hadak útján elnevezésű program során az érdeklődők, szakértők történelmi előadásait hallhatják a bibliotékában egy könyvtáros és egy olvasó szervezésében.

Már 2019-ben megszületett annak az előadássorozatnak az ötlete, amely most debütált a publikum előtt a Halis István Városi Könyvtárban. Musztács Krisztián könyvtáros és Huszár András a könyvtár rendszeres látogatója, ekkor kezdtek el gondolkodni azon, hogy hadtörténeti előadásokat szerveznének a bibliotékába. A pandémia azonban keresztülhúzta a szervezők számításait, akik azonban nem mondtak le ötletükről. A Hadak útján rendezvénysorozat így két év késéssel debütált a könyvtárban, és immáron az is egyértelmű, hogy a rendezvénynek lesz folytatása.
Huszár Andrásnak szenvedélye a magyar történelem, rendszeresen olvassa a témában megjelenő köteteket, folyóiratokat. Az eseménysorozat szervezője igyekszik méltó emléket állítani a háborús hősöknek különböző eseményekkel, például emléktáblaállítással vagy megemlékezések szervezésével. Úgy vélte, hogy egy ilyen előadássorozat is megfelelő lenne erre a célra.
- A hadisírgondozás és a II. világháborús hősök története nagyon régóta érdekel és az a felismerés született meg bennem, hogy sok elfelejtett hős van, akiről nem emlékeztek meg. Arra gondoltam, hogy ha már kutatom az életüket, akkor ezt összekötöm azzal, hogy valamilyen formában emléket is állítsak nekik. Velük mintha kevesebb ember foglalkozna, az I. világháború a közelmúltban a centenárium miatt nagy publicitást kapott, de a II. világháborús magyar katonákra kevesebb figyelem vetül. 1945és 1990 között ezeket az embereket kiradírozták a történelemkönyvekből, vagy maximum negatív kontextusban kerülhettek be a hírekbe és a lapokba - árulta el újságunknak Huszár András.
A fiatalember a könyvtárban Musztács Krisztián személyében talált partnert a projekt megvalósítására. A két szervezőben hosszas beszélgetéseket követően körvonalazódott, hogy milyen előadásokat is szeretnének elhozni Nagykanizsára. Az egyeztetések során a szervezők a könyvtár vezetésével is megállapodtak, hogy a bibliotéka helyszínt biztosít a rendezvényeknek. Ráadásként pedig különlegesnek számít, hogy egy könyvtáros és egy olvasó összefogásából született meg az ötlet.
Első alkalommal minden idők legsikeresebb vadászpilótájának fia, ifjabb Szentgyörgyi Dezső tartott előadást. A program során az érdeklődők betekintést nyerhettek idősebb Szentgyörgyi Dezső hadi sikereibe, pályafutásába és üldöztetésektől sem mentes életébe. Az előadásra csaknem megtelt a könyvtár előadóhelyisége. Ez a fokú érdeklődés még a szervezőket is meglepte, s reménykednek, hogy a következő esemény is hasonlóan népszerű lesz.
- Érdekes volt, hogy nem a törzsolvasógárda vett részt nézőként az előadáson. Helyben nagyon sokan gratuláltak és örültek a kezdeményezésnek. Szentgyörgyi Dezső jelezte, hogy szívesen jönne újra egy másik témával, de volt olyan történész is, aki jelezte, hogy szívesen előadna. Azon lesz még érdemes dolgozni, hogy a törzsolvasókat is megnyerjük, és így akkor hosszabb távon a könyvtár is profitálni tud a rendezvényből - emelte ki Musztács Krisztián.
A Hadak útján második programja április 27-én lesz a bibliotékában. Ekkor Maruzs Roland alezredes és hadtörténész tart előadást a Vitézségi Érem történetéről. A szervezők újságunknak elárulták, hogy több ötletük is van a jövőre előadókat és témákat illetően.

Kálovics Tibor

Ifjabb Szentgyörgyi Dezső nyugalmazott Malév-pilóta Huszár Andrással és Musztács Krisztiánnal (jobbról) a Hadak útján első programján

Insert failed. Could not insert session data.