Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
489.65 KB
2022-04-26 08:19:31
 Zalai Hírlap 2022 04 26 095sz 01old - Mesélnek az épületek.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
177
612
Zalai Hírlap 2022. április 26. 95. szám 1. oldal

Mesélnek az épületek
Telefonnal helytörténeti ismereteket is szerezhetünk
NAGYKANIZSA A Halis-könyvtár programot indít Szavak a falakon, mesélő kanizsai táblák címmel, hogy a város utcáin sétálók az okostelefonjaik segítségével megismerkedhessenek az épületek történetével és érdekességeivel.
A program részleteiről tegnap tartottak sajtótájékoztatót a bibliotékában.
Czupi Gyula igazgató elmondta: Tarnóczky Attila helytörténész tábláival kezdődött a helytörténeti értékek népszerűsítése, aztán 2009-ben elindult a holmi.nagykar. hu oldal, ahol 1945-ig dolgozzák fel a város történetét.
- Nemrég az internetes tartalmat a táblákkal összekötöttük - folytatta Czupi Gyula. - Az épületeken elhelyezett táblák némelyikén már vannak QR-kódok, melyeket az okostelefonnal leolvashatunk, és így megismerhetjük az épületek történetét. Persze ehhez némelyik készülékre le kell tölteni a böngészéshez szükséges alkalmazást, de ez néhány kattintással megoldható. A jövőben pedig azt szeretnénk, ha az összes nagykanizsai tábla „beszélhetne", ezért született meg a Szavak a falakon elnevezésű honlapunk, amely ezeket a táblákat fogja megszólaltatni.
Halász Gyula, a Magyar Jazz Szövetség tagja a tervbe illeszkedő ötlettel kereste fel Czupi Gyulát. Kiemelte: nemrég avatták fel a jazztörténeti emlékpontot az Ady utcában, ahol április 29-én 15.15 órakor QR-kód-avató ünnepség lesz a jazz világnapja rendezvénysorozat keretében. BB

Insert failed. Could not insert session data.