Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
935.75 KB
2022-05-17 08:53:45
 Zalai Hírlap 2022 05 17 113sz 16old - Virtuális könyvtári polc.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
171
500
Zalai Hírlap 2022. május 17. 113. szám 16. oldal

Virtuális könyvtári polc

A QR-kódok mögött egy-egy értékes kötet rejtőzik
NAGYKANIZSA Újabb innovatív szolgáltatást kínál olvasóinak a Halis István Városi Könyvtár: QR-kódok leolvasásával telefonra letölthetők a város történetével foglalkozó legfontosabb könyvek.
- A QR-kódok elérhetők szórólapon, de a könyvtár bejárata előtti tábláról is leolvashatók
- bocsátotta előre Czupi Gyula, a bibliotéka igazgatója. - A kezdeményezéssel a technikai újdonságok és a helyi tartalmak találkozását szeretnénk segíteni, napjaink nagy kérdése, hogy a való, az offline és a digitális világot hogyan lehet összekötni - erre teszünk egy kísérletet.
Az igazgató hozzátette: napjainkban egyre jobban terjednek a QR-kódok, melyek mögé sok minden tehető, például egy-egy honlap címe.
- Nagyon sokat dolgoztunk az elmúlt években azért, hogy a Nagykanizsáról szóló könyvek elektronikusan is elérhetők legyenek, s például a Nagykanizsa Városi Monográfiát a pandémia idején közzé is tehettük - folytatta Czupi Gyula. - Most várostörténeti köteteket bocsátunk olvasóink rendelkezésére egyfajta „kanizsai könyvespolcként", digitalizált formában. Egyes telefonmárkák automatikusan adják a készülékre telepítve a QR-kód-olvasót, de amelyiken nincs ilyén, arra is könnyen, ingyenesen letölthető az alkalmazás. A kód beolvasásakor az ahhoz tartozó kiadvány
pdf-formátumban töltődik le a készülékre, és így bárhol, bármikor, akár internethálózat nélkül is olvashatóvá válik.
QR-kódok segítségével a következő kötetek tölthetők le. Halis István: Színes mozaik Nagy-Kanizsa történetéből, Kanizsa város története és annak jelen viszonyai (ez Nagykanizsa első történeti ösz-szefoglalója, 1861-ből), Zalavármegyei évkönyv (benne a város, amilyennek 1896-ban látták), Kanizsai Enciklopédia, a Barbarits-féle Nagykanizsa Monográfia, továbbá a Nagykanizsa Városi Monográfia első, második és harmadik kötete. QR-kód mutat még a kanizsai iskolai értesítőket tartalmazó évkönyvsorozat meglévő darabjaira, Tarnóczky Attila Hol, mi? Kanizsai házak és lakói című ház- és kortörténeti munkájára és természetesen a könyvtári katalógusára is. Utóbbi segítségével az olvasó 150 ezer kötet adatai közt böngészhet.
Czupi Gyula hozzátette: jelenleg kortárs szerzőkkel egyeztetnek, az ő munkáikat is szeretnék ily módon elérhetővé tenni. HBA

Czupi Gyula az egyik QR-kódot mutatja Fotó: HBA

Insert failed. Could not insert session data.