Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
1.29 MB
2022-05-24 09:29:32
 Zalai Hírlap 2022 05 24 119sz 01,03old - Tárlat mobiltelefonokból.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
306
498
Zalai Hírlap 2022. május 24. 119. szám 1, 3. oldal

Tárlat mobiltelefonokból
Visszagyűjteni is érdemes: gorillákat menthetünk
NAGYKANIZSA A zalaszabari mobiltelefon-gyűjtő, Daróczi István készülékeiből nyílt kiállítás tegnap a Halis-könyvtárban. Az eseményen előadást tartott Kádár András, a Jane Goodall Intézet főtitkára, aki a „Passzold vissza tesó!" programról beszélt.
A rendezvényen Czupi Gyula, a könyvtár igazgatója a mobiltelefon-történeti tárlatról elmondta: a bibliotéka csatlakozott ahhoz a mozgalomhoz, amely gyűjti a rossz mobiltelefonokat, hogy az emberszabásúi majmok élőhelye megmaradhasson.
Ugyanakkor rátaláltak egy gyűjtőre, aki a repertoárját még bővítheti különlegesebb darabokkal. Utóbbi gyűjtő révén június 24-ig a látogatók számára megtekinthető, hogy honnan is indultak világhódító útjukra a mobiltelefonok.
- Örömömre szolgált, hogy a Zalai Hírlapban mutathattam be először a gyűjteményemet - mondta Daróczi István. - Kezdetben csak néhány száz telefonom volt, ma már közel 2500 darabot őrzök otthon. Most ezek egy részét, a rendkívüli készülékeket, például bányásztelefonokat, orvoshívókat mutatok be.
Folytatás a 3. oldalon

Az ócska mobil is jó még sok mindenre
Kiállításhoz, környezetvédelmi célra
(Folytatás az 1. oldalról)
- Nagy segítségemre volt a kiállítás életre hívásában Benke Dániel könyvtáros, aki segített tematikussá tenni a tárlatot - említette Daróczi István.
Kádár András, a „Passzold vissza Tesó!" mobiltelefon-visszagyűjtő programról beszélt. Kiemelte: négy éve kezdődött a gyűjtés, amely országszerte és a kanizsai könyvtárban is népszerű.
Sokan leadják a hibás, régi mobiltelefonjaikat, de GPS, tablet és ezek tartozékai, töltő és fülhallgató is vihető a gyűjtőpontokra országszerte. Minden készülék a Jane Goodall Intézethez kerül.
A mobiltelefonokat azért gyűjtik be, mert az előállításukhoz szükséges koltánércet Afrikában, veszélyeztetett fajok, például gorillák és csimpánzok élőhelyén bányásszák, felemésztve az erdőket. Ezt a folyamatot szeretnék megfékezni: minél több régi készüléket tudnak újrahasznosítani, annál kevesebb koltán bányászatára lesz szükség.
A gyűjtőpontok elérhetőségéről a Jane Goodall Intézet honlapján lehet tájékozódni.
A program egyik partnerszervezete, a Követ egyesület az internetes oldalán arról számolt be, hogy a 2018-ban indított kampány során mára összesen 800 magyarországi gyűjtőpont részvételével több mint 5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefont sikerült összegyűjteni. BB, ZH
Daróczi István, Benke Dániel, Czupi Gyula és Kádár András a kiállítás megnyitóján Fotó: Gergely Szilárd

Insert failed. Could not insert session data.