Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz. 
1.11 MB
2022-06-24 08:24:35
 Zalai Hírlap 2022 06 24 145sz 01,03old - Újabb kötetek digitalizálva.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
4
39
Zalai Hírlap 2022. június 24. 145. szám 1, 3. oldal

Újabb kötetek digitalizálva
NAGYKANIZSA Dr. Károlyi Attila ügyvéd, helytörténész három korábbi könyvét digitalizálta és tette mindenki számára elérhetővé a Halis István Városi Könyvtár. A fejleményről sajtóbeszélgetés keretében számolt be szerdán Czupi Gyula, a bibliotéka igazgatója és a szerző.
- Az ezredforduló óta digitalizálunk dokumentumokat, elsősorban újságokat, százezres nagyságrendű oldalszámmal, s a pandémia felgyorsította ezt a folyamatot - mondta az igazgató. A korlátozások időszakában jelentkezett az olvasók részéről az az igény, hogy ami eredetileg könyv formátumban jelent meg, az is legyen elérhető a világhálón.
Folytatás a 3. oldalon

(Folytatás az 1. oldalról.)
- Ennek kapcsán sikerült digitalizálnunk Halis István Színes mozaik Nagy-Kanizsa történetéből, Kanizsa város története és annak jelen viszonyai (ez Nagykanizsa első történeti összefoglalója, 1861-ből), Zalavármegyei évkönyv (benne a város, amilyennek 1896-ban látták), Kanizsai Enciklopédia, a Barbarits-féle Nagykanizsa Monográfia, továbbá a Nagykanizsa Városi Monográfia köteteit - folytatta Czupi Gyula. - Ezeket a köteteket könnyen letölthetik az olvasók akár a telefonjaikra is egy-egy QR-kód segítségével. Úgy gondoltuk, innovatív kezdeményezésünkkel első körben helytörténeti kiadványokat teszünk mindenki számára elérhetővé, nagy hangsúlyt fektetve a helyi szerzőkre. Így került a képbe dr. Károlyi Attila ügyvéd, helytörténész munkássága, melynek több kötet lett a gyümölcse - ezek közül hármat teszünk a sajtóbeszélgetéssel egy időben letölthetővé.
Dr. Károlyi Attila kijelentette: nagy megtiszteltetés számára, hogy az Inkey Breviárium, a Nagykanizsa város elöljárói és a Nagykanizsa város országgyűlési és nemzetgyűlési képviselői című köteteket digitalizálta, majd közkinccsé tette a bibliotéka.
A sajtóbeszélgetés végén Czupi Gyula jelezte: ugyanazon kötet hagyományos, papíralapú kiadásához viszonyítva a digitalizált könyvek kapcsán jelentősebb használatot tapasztalnak. Dr. Károlyi Attila egyik könyve fülszövegéből vett idézettel ajánlotta az olvasók figyelmébe könyveit, melyek a fiataloknak szólnak, arra ösztönözve őket, hogy vállalják Kanizsa történetét és várospolgári identitásukat.
HBA
Dr. Károlyi Attila és Czupi Gyula Fotó: Szakony Attila