Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
1.48 MB
2022-09-06 08:07:31
 Zalai Hírlap 2022 09 06 207sz 13old - Tizennégy sakkpalota.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
143
308
Zalai Hírlap 2022 szeptember 6. 207. szám 13. oldal

Tizennégy sakkpalota

Polgár Judit módszerével tanítják a játékot az iskolákban
NAGYKANIZSA A Tuxera Aquaprofit NSK ünnepélyes keretek közt adta át 14 helyi és környékbeli általános iskola képviselőinek a Polgár Judit-módszer alapján kidolgozott Sakkpalota program eszközeit hétfőn a Halis-könyvtárban.
A szükséges tudást ugyanitt, harmincórás akkreditált alapképzést során már korábban elsajátíthatta az iskolák 32 tanára. Nádasi Tamás, a kanizsai klub elnöke köszöntőjében elmondta: az intézményeknek lehetőségük van önálló tantárgyként, heti 1-2 órában a Sakkpalota oktatására. Ezenfelül a program kiválóan integrálható az alsó tagozat valamennyi tanórájába.
Polgár Judit angliai elfoglaltságai miatt nem lehetett jelen, viszont az alkalomra küldött levelét felolvasták. Ebben arról írt, hogy a Sakkpalota program történetében az esemény mérföldkőnek számít, hiszen egy egész város - gyermekek, szülők pedagógusok és klubvezetők - mondtak igent rá. Szerinte ami Nagykanizsán történik, az gondoskodás. A város a hazai sakkélet legerősebb vára, a bajnokcsapat otthona. Ez a klub jelenti itthon a szákmai csúcsot, de innen is látják az alapokat, fontos, hogy azok minél erősebbek legyenek. Pontosan értik, hogy a Polgár Judit-módszer túlmutat a sakkon, hosszú távon pedig a klub és a magyar sakk is profitálhat belőle.
Ezt követően Balogh László polgármester hangsúlyozta: sakkfőváros Kanizsa, hiszen 1990 óta az élvonalban szereplő csapat 14-szer nyert csapatbajnoki címet. Öröm, hogy egy ilyen nemzetközileg elismert módszer szerint tanulhat és fejlődhet a jövő generációja.
Gábris Jácint, az OKISB elnöke üdvözölte a programot, s kiemelte: óriási lehetőséget lát a sakkoktatás kiterjesztésében, ezért az óvodákban és a középiskolákban is szívesen látna hasonló tematikát.
- A klub felajánlásának hála interaktív eszközöket kapnak a pedagógusaink, hogy a módszert még hatásosabban szemléltessék - fogalmazott Magyar Ferenc, a Nagykanizsai Tankerületi Központ igazgatója. - A program lényege, hogy szinte minden tantárgyhoz nagyon jól passzol, felfrissíti az eddig tudásanyagot és jól beépíthető lesz.
Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő szerint kifejezetten fontos, hogy nemcsak a felnőtt sakk terén remekel a kanizsai klub, hanem a fiatalokkal is kiváló eredményeket ér el. És most itt egy program, amiben a világ élvonalába tartozó Polgár Judit módszere alapján tanulhatnak a diákok, ez a nagyszerű lehetőség újabb lendületet adhat a sakkoktatásnak a városban. BB

Tizennégy általános iskola képviselői vették át tegnap jelképesen a tananyagot Fotó: Szakony Attila

Insert failed. Could not insert session data.