Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
1.08 MB
2022-10-18 07:54:53
 Zalai Hírlap 2022 10 17 242sz 02old - A magyar társadalom egyre inkább elfogadó.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
168
363
Zalai Hírlap 2022. október 17. 242. szám 2. oldal

A magyar társadalom egyre inkább elfogadó
NAGYKANIZSA A fogyatékkal élők helyzetének megismerése céljából tartott nyílt napot szombaton a Mozgáskorlátozottak Nagykanizsa és Vidéke Egyesület. A nagy érdeklődéssel kísért rendezvénynek a Halis István Városi Könyvtár adott helyét.
A program kapcsán Kardos Ferenc, az egyesület elnöke úgy fogalmazott lapunknak: a FÉNY, azaz a fogyatékkal élők nyílt napja egy olyan rendezvény, amely egyrészt szól a társadalomnak, ám ezzel párhuzamosan az érintetteket is igyekeznek megszólítani, hiszen a nehézségek lelki leküzdésében a közösségnek rendkívül meghatározó szerepe van.
- Egyesületünk mindig is tartott közösségi programokat, elsősorban karácsony táján, ám ezek hosszú ideig nem voltak nyitottak a társadalom számára - mondta az elnök. - Amióta megépült a Halis István Városi Könyvtár, s az befogadta szervezetünket, itt már nagyobb rendezvényeket is tudunk tartani. Ezek egyike a FÉNY-nap.
A program során szóba került többek közt az akadálymentesítés helyzete, a résztvevők beszélgettek arról, hogy az egyesület mit tehet a fogyatékkal élőkért, milyen érdekérvényesítő lehetőségeik vannak, illetve bemutatkoztak azok a tagtársak is, akik különböző alkotói tevékenységet folytattak. Kardos Ferenc szerint az alkotás rendkívül fontos tevékenység, hiszen elvonja az érintett figyelmét a betegségről, fogyatékosságról. Kínáltak programelemet külsős érdeklődőknek is, akik kipróbálhatták, hogyan lehet rollátorral, kerekesszékkel közlekedni. Előadást ezúttal a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója, dr. Brünner Szilveszter tartott, aki úgy vélekedett: a magyar társadalom elfogadó a fogyatékkal élők iránt.
- Magyarországon a regisztráltan fogyatékkal élők aránya a lakosság mintegy 4-5 százalékát teheti ki - folytatta Kardos Ferenc. - Valójában ennél több az érintett, hiszen előfordulhatnak balesetek vagy betegségek, ami miatt időlegesen is bekerülhetünk ebbe az élethelyzetbe, s ahogy idősödik az ember, egyre több fogyatékosságot jelentő problémánk adódik, azaz az emberiség fele érintetté válik élete során. CYF
Akadálymentes séta a Halis István Városi Könyvtárban. Balról Kardos Ferenc, jobbról dr. Brünner Szilveszter, középen Szlávecz Jánosné Fotó: Cvuricza Ferenc

Insert failed. Could not insert session data.