Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
1.04 MB
2022-11-02 09:22:42
 Zalai Hírlap 2022 10 31 254sz 04old - A szimfonikusok százéves jubileuma.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
139
546
Zalai Hírlap 2022. október 31. 254. szám 4. oldal

Kocsis Katalin a zenei lexikonnal
Fotó: Szakony Attila
A szimfonikusok százéves jubileuma
NAGYKANIZSA Pénteken a Hevesi Sándor Művelődési Központban koncerttel ünnepelte 100. jubileumát a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar.
A zeneművek elhangzása előtt a szervező Krátky István Zenei és Kulturális Egyesület alelnöke, a zenekar tagja, Balogh Tünde köszöntötte a közönséget, majd az együttes történetéről hallhattak a koncertlátogatók. Az első koncertet Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar néven 1921. január 8-án tartották. Fiatal muzsikosok alkották a zenekart, a karmester Mathea Károly volt. A művészeti közösség fenntartója többször változott, de száz éve a város zenekarának szerepét tölti be.
A koncerten díjátadóra is sor került, azokat a zenészeket köszöntötték, akik legrégebben tagjai az együttesnek. A centenáriumi díszhangverseny kísérőrendezvényeként mutatták be Kocsis Katalin Nagykanizsa Zenei Lexikona című kötetét, mely a Czupi Kiadó gondozásában jelent meg. A szerző betűrendbe sorolt szócikkeken keresztül tárja fel Nagykanizsa zenei életének történetét - elsősorban a 19. század közepétől a második világháború végéig terjedő időszakot érintően -, de kitekint korábbi és későbbi évekre is. A lexikonban 223 személyről olvashatunk, és 115 egyéb szócikket találunk. A lexikonszerkesztés szabályai szerint a könyvben csak már elhunyt személyek szerepelnek, a hivatásos muzsikusok közül a városban egykor működő magán zenetanárok, a Városi Zeneiskola igazgatói, tanárai, a zenekarok, énekkarok vezetői, a katonazenészek, az egyes felekezetek kántorai, iskolai énektanárok, cigányprímások.
Mellettük sok nem hivatásos muzsikus rövid életrajza is olvasható, akik között szép számmal voltak profi szinten muzsikálók, valamint sok olyan személyről írnak, aki a zenei életet valamilyen módon segítette. Ők mindannyian hozzájárultak ahhoz, hogy Nagykanizsát már a zeneiskola alapítása előtti időkben országszerte muzsikáló városként, a házi muzsikálás Mekkájaként emlegették - tudtuk meg a szerzőtől.
A szócikkek másik részének mintegy felét a megyei jogú városban működő különböző zenei együttesek története teszi ki. KT

Insert failed. Could not insert session data.