Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz. 
1.85 MB
2022-11-11 10:26:03
 Zalai Hírlap 2022 11 11 263sz 13old - Megjárta a Gulágot.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
136
485
Zalai Hírlap 2022. november 11. 263. szám 13. oldal

Megjárta a Gulágot

A fiatal nőt Sztankay Orsolya játssza a darabban
NAGYKANIZSA Megtörtént esetet dolgoz fel a szerdán a Halis-könyvtárban bemutatott A nép ellensége című monodráma. Sztankay Orsolya színművész címszereplésével egy fiatal lány történetét ismerhették meg a nézők, a darab a szovjet kényszermunkatáborok kegyetlen világába adott betekintést.
Az előadás előtt Nagyné Pintér Jolán, a Gulag-alapítvány elnöke szólt a közönséghez. Elmondta: Gulag-túlélő szülők gyermekeként többszörösen is megszenvedte a kommunista diktatúrát. Szülei, Rohr Magdolna és Pintér Károly politikai elítéltként majdnem tíz évet töltöttek ártatlanul a Gulag számos táborában, messze Szibériában, és ez az ő életét is nagyban meghatározta. Édesanyja és a túlélők 1993-ban létrehoztak egy alapítványt, emléket szerettek volna állítani annak a több százezer honfitársuknak, akik nem térhettek haza.
- Édesanyám egy háromgyermekes, sváb polgári család legfiatalabb tagja volt, akit Budapest ostroma idején a szovjet katonák megerőszakoltak - mesélte. - Még nem töltötte be a 17. életévét, amikor koholt vád alapján a szovjet bíróság elítélte. Az otthonától és szeretteitől tízezer kilométerre vitték marhavagonban. Azt hiszem, mindenki tudja, hogy mit jelent az ember életében a 17 éves kortól 26 éves korig terjedő időszak, amit édesanyám a munkatáborokban töltött, a fiatalság legszebb éveit. Bár édesanyám - hála lelki alkatának - nem omlott össze. A középiskolásoknak az alapítványunk szervezésében tartott rendhagyó történelemórákon gyakran elmesélem szüleim sorstörténetét.
Hozzátette: nem az elrettentés a céljuk, hogy a diákok soha többé ne akarjanak a magyarság nehéz éveiről hallani, hanem hogy a múlt megismerésével elkerülhessék a zsákutcákat, felismerjék a történeti fordulópontokat, tudják, mikor van veszélyben személyes szabadságuk és nemzetünk függetlensége. Fontos tudás ez, az időseknek kell megtanítani a fiatalabb generáció tagjainak, s a művészet eszközeivel tárják eléjük a szinte bemutathatatlant. Így született meg Török Tamás drámaíró, dramaturg A nép ellensége című monodrámája, mely Nagyné Pintér Jolán édesanyjának kálváriájáról szól, számára pedig az események feldolgozásához nyújt nagy segítséget.
- A nagykanizsai meghívás különösen örömteli volt, ugyanis apai felmenőim ebből a városból származnak - folytatta Nagyné Pintér Jolán. - Édesapám mindig jó szívvel emlegette a várost, ahol ifjú éveit töltötte. A Pintér család, akik közül két fiút is elvittek a Gulágra, a Hunyadi utca 11. szám alatt lakott, sajnos a hét testvér korán elveszítette édesapját, de a nagymama haláláig Kanizsán maradt.
Szintén szólt a publikumhoz a kaposvári származású dr. Kovács Emőke történész. Mint kiemelte, az előadás lényege, hogy egy egyéni sorstörténet bemutatását követően olyan történelmi kontextusba helyezzék a magyar történelem szomorú fejezetét, amiből a diákok, de a felnőttek is képet kaphatnak arra vonatkozóan, hogy mi vezetett 1945 után az 1950-es évek diktatúrájához, majd az 1956-os forradalomhoz és a későbbi rendszerváltozáshoz. A kényszermunka történetéről eddig kevesebb szó esett, pedig az nagyon lényeges fejezete a diktatúra előkészítésének.
- Kötelességünk a múltat nem eltörölni, hanem odafigyelni arra, kik az őseink - fogalmazott Balogh László polgármester. - Erre nekünk, kanizsaiaknak Rózsás János Gulag-túlélő okán komoly indokunk van. Ha csak az ő Gulag-lexikonját nézzük, akkor abban 4 ezer emberi sors kiált a történelem igazságtételéért. Jó lenne, ha a fiatalság, különösen a kanizsai még jobban ismerné az ő sorsát, a történetét és a szépirodalmi munkásságát. Rózsás kilenc évet töltött fogságban, mégsem roppant bele, a szíve, a lelke átmentette a túlpartra. A bajban is meglátta a jót, és apró célokat tűzött ki maga elé. Több mint 700 ezer magyar került kényszermunkatáborba, akik közül több mint 200 ezren meghaltak, és nagyon sokan szenvedtek és szenvednek azóta is.
A nép ellensége című monodráma címszereplőjét, Sztankay Orsolya színésznőt is megérintette a szerep. Kifejtette: elképesztő, hogy az általa alakított 17 éves lány ennyi átélt borzalmat követően lábra tudott állni, és felnevelt egy gyermeket. Ebből a történetből született egy olyan darab, mely örök mementóként emlékeztet a szörnyű időszakra - mondta a művésznő. BB

Benke Dániel könyvtáros, szervező, Nagyné Pintér Jolán, dr. Kovács Emőke, Sztankay Orsolya és Balogh László az előadás előtt Fotó: Szakony Attila