Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
2.65 MB
2023-02-17 10:04:43
 Zalai Hírlap 2023 02 08 033sz 04old - Hadak útján.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
102
217
Rövid leírás | Teljes leírás (4.95 KB)

Zalai Hírlap 2023. február 8. 33. szám 4. oldal

Hadak útján - hőseink emlékezete

Huszár András emléktáblákkal, előadásokkal tiszteleg egykori katonák előtt
NAGYKANIZSA Huszár András amatőr történelemkutató ötletgazdaként és társszervezőként is részt vesz a Halis István Városi Könyvtárban zajló Hadak útján előadás-sorozat népszerűsítésében. A kanizsai férfi történelem iránti élénk érdeklődésének családi gyökerei vannak.
- Mindig humán beállítottságú voltam, gyerekkorom óta érdekel a történelem, azon belül is különösen a második világháború - mesélte Huszár András, aki egy ipari vízkezeléssel foglalkozó cégnél dolgozik. - Ebben nagy szerepet játszott az is, hogy rengeteg történetet hallottam anyai nagyanyámtól a világháború kései szakaszról, amikor előbb német katonák voltak elszállásolva náluk, majd szovjet alakulatok szállták meg a faluját. Tőle tudtam meg, hogy dédnagyapám, vitéz Nagy Ferenc derekasan küzdött az első világháborúban. Édesapám az ő édesapja háborús élményeiről mesélt, aki Alsórajkról indulva hidászként vett részt a harcokban a Tisza forrásvidékétől egészen Pilsenig.
Huszár András 2014-ben olvasott egy cikket, mely vitéz Szentgyörgyi Dezső születésének közelgő 100. évfordulójára hívta fel a figyelmet. Miközben forrásokat keresett minden idők legeredményesebb magyar vadászpilótájáról, rádöbbent, mennyire keveset tud a magyar hősökről. Kutatni kezdte a témát és nagyon megérintették a Magyar Tiszti Arany Vitézségi Éremmel és Magyar Arany Vitézségi Éremmel kitüntetett katonák élettörténetei. Célként tűzte ki, hogy felkeresi végső nyughelyeiket és mécsessel, nemzetiszín szalaggal tiszteleg az emlékük előtt. Barátai is támogatták az elhatározásában, segítségükkel sok hős sírja előtt hajthatott fejet.
- Az utazások alatt érlelődött bennem a gondolat, hogy szeretnék még többet tenni a hősök emlékének ápolásáért - folytatta. - Akkoriban értesültem, hogy a Vas vármegyei Simaság községben emléktáblát avattak vitéz Horváth Sándor tiszteletére, aki másodikként részesült a Magyar Tiszti Arany Vitézségi Éremben. Innen jött az elhatározás, hogy hasonló módon tisztelegjek bátor katonáink emléke előtt. Nagy hatást gyakorolt rám vitéz nemes barankai Barankay József rohamtüzér százados életútja, ezért Kövesdi Kolos barátommal közadakozást szerveztünk és ebből 2019 októberében emléktáblát avattunk a tiszteletére Bácsalmáson, családja és tisztelői körében. Tavaly két kiváló második világháborús vadászpilóta tiszteletére készült emléktábla: májusban Lajoskomáromban vitéz Debrődy György századosról emlékeztünk meg; majd közadakozást szerveztem, melynek eredményeként augusztusban vitéz nemes Molnár László főhadnagy tiszteletére avattunk táblát Sopronban. Mindezt nem érhettem, volna el, ha nem támogat a párom, számos jóbarátom, türelmes főnökeim és sok kedves ismerős.
Huszár András folytatja misszióját, szeretné minél több emberrel megismertetni a hősöket, hogy az emberek érdemeik alapján tisztelhessék őket. Emiatt fogott bele a bevezetőben említett hadtörténeti sorozat szervezésébe, amihez elnyerte a kanizsai Halis-könyvtár támogatását is. Olyan előadók tisztelték meg azzal, hogy elfogadták meghívását, mint Szentgyörgyi Dezső nyugdíjas pilóta, Maruzs Roland alezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnok-helyet-tese, Kanász Viktor kanizsai származású történész, Dani Zoltán nyugalmazott ezredes, légvédelmi egység parancsnok és Fülöp András hadszíntérkutató. És a sorozat folytatódik, hogy a publikum első kézből és hiteles forrásból juthasson történelmi ismeretekhez.
Fotók: Szakony Attila
- Szeretném ráébreszteni a nagykanizsai polgárokat, hogy milyen komoly katonai múlttal és örökséggel rendelkezik városunk - fogalmazott András. - Olyan kivételesen bátor és hősies katonák születtek vagy teljesítettek szolgálatot egykor itt, mint például vitéz báró uzsoki Szurmay Sándor vezérezredes, „Uzsok hőse". Szeretnék méltó módon megemlékezni vitéz Oszlányi ...

Insert failed. Could not insert session data.