Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
1.2 MB
2023-04-14 13:06:49
 Zalai Hírlap 2023 04 14 086sz 01,02old - Oszlányi Kornél, a doni hős.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
107
219
Zalai Hírlap 2023. április 14. 86. szám 1, 2. oldal - Oszlányi Kornél, a doni hős

Oszlányi Kornél, a doni hős
Dr. Szakály Sándor tartott előadást Nagykanizsa díszpolgáráról
NAGYKANIZSA A Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat szerdán folytatódott a Halis-könyvtárban. Dr. Szakály Sándor Széchenyi-díjas történész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, egyetemi tanár beszélt vitéz Oszlányi Kornél ezredesről és a nagykanizsai 9. könnyű hadosztályról.
Az érdeklődőket Huszár András amatőr történelemkutató, az előadás-sorozat ötletgazdája és társszervezője köszöntötte. Elmondta: lokálpatriótaként és büszke hazafiként erkölcsi kötelesség megismerni a Don-kanyarban harcoló hőseinket.

Folytatás a 2. oldalon A doni nős emlékére címmel.
Az Oszlányi-leszármazottak, az előadás szervezői és a történész. Balról: Horváth István unoka, Horváth Ákos unoka, dr. Szakály Sándor, Oszlányi-Salacz Csenge ükunoka, ifj. Oszlányi-Salacz Iván dédunoka, id. Oszlányi-Salacz Iván unoka. Huszár András és Musztács Krisztián könyvtáros Fotó: Szakony Attila
A doni hős emlékére
{Folytatás az 1. oldalról.)
Balogh László polgármester elmondta: vitéz Oszlányi Kornél ezredesnek a Donnál az utóvéd utóvédjeként nagy szerepe volt abban, hogy háromezer honvéd visszatérhetett a frontról. Példaértékű tetteivel írta be magát a város és az ország történelmébe.
Dr. Szakály Sándor előadásában vitéz Oszlányi Kornél életútjáról beszélt. Kaposváron született, részt vett az első és a második világháborúban, Clevelandben hunyt el. A magyar katonai erények tökéletes megtestesítője, számos magas rangú kitüntetés birtokosa, hazáját és családját rajongásig szerető ember volt. Doni hős, az egyetlen magyar katonatiszt, aki a II. világháború alatt kiérdemelte a Mária Terézia Katonai Rend Lovagkeresztjét, Nagykanizsa díszpolgára.
Az eseményen részt vettek vitéz Oszlányi Kornél unokái, jelen volt dédunokája és ükunokája is. BB

Insert failed. Could not insert session data.