Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
991.08 KB
2023-05-12 07:59:55
 Zalai Hírlap 2023 05 12 109sz 16old - Vadászpilóták generációi.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
100
193
Zalai Hírlap 2023. május 12. 109. szám 16. oldal

Vadászpilóták generációi
Bátorság, bajtársiasság és hazaszeretet fűzi össze őket
NAGYKANIZSA Folytatódott a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat a Halis-könyvtárban. Az amatőr történelemkutató Huszár András ezúttal Németh Zoltán nyugállományú őrnagyot, vadászpilótát hívta meg vendégnek.
A megjelenteket Balogh László polgármester köszöntötte, hangsúlyozva: fontos a múlt megismerése és a hősök tisztelete egy olyan komoly katonai örökséggel rendelkező városban, mint Nagykanizsa.
Németh Zoltán a rendszerváltás időszakában aktív vadászpilótaként sokat tett azért, hogy a magyar légierő megújuljon. Bajtársaival életre keltették a régi jelképeket, így 1945 után újra felbukkanhatott az üvöltő pumafej. Felkutatták az egykori pilótákat és rövid idő alatt barátság szövődött a sokat megélt veteránok között, akik rendkívül boldogok
és hálásak voltak, hogy a sok évtizednyi megaláztatás és elhallgatás után tisztelik és megbecsülik őket. Felelevenedtek a régi történetek, amelyek mind azt bizonyították, hogy a „régi" és az „új" Puma-pilóták is bátor és összetartó bajtársi közösséget alkottak.
- Az előadás egy igazi érzelmi hullámvasút volt - mesélte Huszár András. - Együtt nevettünk a sok vicces történeten, melyek a pilóták csi-bészségét, életvidámságát ecsetelték. Büszkeséggel töltött el bennünket, hogy láthatatlan és széttéphetetlen fonal köti össze a magyar vadászpilóták különböző generációit: az izzó hazaszeretet, a bátorság és a bajtársiasság. BB
Németh Zoltán izgalmas előadást tartott
Fotó: Szakony Attila

Insert failed. Could not insert session data.