Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
1.85 MB
2023-06-22 10:22:25
 Zalai Hírlap 2023 06 22 143sz 05old - Művészet és terápia.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
117
392
Zalai Hírlap 2023. június 22. 143. szám 5. oldal

Művészet és terápia
NAGYKANIZSA Művészet és terápia címmel nyílt meg szerdán a Halis-könyvtárban a Zala vármegyei Szivárvány Integrált Szociális Intézmény Aranyág Otthonának kiállítása, melyen bázakerettyei, nagykanizsai és becsehelyi ellátottak mutatják be alkotásaikat.
A sokszínű tárlaton az ellátottak tanúbizonyságot tettek kreativitásukról és látásmódjukról, hiszen különféle kézműves termékeket, kerámiákat, szőtteseket, festményeket és szőnyegeket mutattak meg, melyeket a nagyérdemű július 21-ig láthat. Az eseményen részt vett Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, aki gratulált a szervezőknek és a kiállítóknak a kiváló munkákért.
A megjelenteket Czupi Gyula, a bibliotéka igazgatója köszöntötte. Beszédében kiemelte: néhány éve az egyik művészetterapeuta, Szőke Veronika említette, hogy milyen jó lenne, ha egyszer bemutatkozhatnának egy kiállításon a bázakerettyei otthon lakói. Most végre elérkezett az idő, s rajtuk kívül még más ellátottak is lehetőséget kaptak alkotásaik megmutatására. Köztük olyan alkotókkal, akiket általános és középiskolás korából személyesen ismerhet.
- A bibliotékának szerepe az is, hogy mindent bemutasson, ami értékalkotás - folytatta. - Nemcsak a sokszorosított dokumentumokban jelenik meg, hanem minden más módon, erőfeszítésben. Jelenleg is többféle tárlat látható az intézményünkben, melyek közé nagyon jól illik a Művészet és terápia című, mely rengeteg gyönyörű alkotást vonultat fel. Öröm, hogy megtaláltak bennünket, s a kapcsolatot ápoljuk s őrizzük.
Majd Balogh László polgármester szólt a látogatókhoz, s minden nagykanizsai nevében üdvözölte az alkotókat. Boldog, hogy ők mindannyian sokat tesznek a művészetért, fontos számukra, mi több, terápiás célokat is szolgál az alkotás.
- A színek kavalkádját hozták el a városlakóknak - fogalmazott a városvezető. - A szakértők azt vallják, hogy a kultúra egy barlang falán megjelent kormos kéz lenyomatával kezdődött, és lehet, hogy ugyanezzel a motívummal fejeződik be egy betonfalon. Ami közte van, az a kultúra, a művészet s megannyi érték, melyet az elődeink és a kortársak elénk tárnak. Jelenleg is ezt láthatjuk, a terápiás otthonokban végzett munka gyümölcseit csodálhatjuk egy hónapon keresztül a könyvtár épületében.
Zimborás Béla, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Vármegyei Kirendeltségének igazgatója kiemelte: az intézményeikben zajló terápiás és fejlesztőfoglalkozásokat szakmai eszköznek tekintik. Jó látni, hogy ezek az elkészült alkotások önállóan is megállják a helyüket, sőt „életre" kelnek egy más közegben, például a könyvtár kiállítóterében.
Majd a kiállítást Tompagábor Kornél rendező, a Kvártélyház Szabadtéri Színház igazgatója méltatta, aki évek óta együtt dolgozik a bázakerettyei ellátottakkal. BB
A kiállítás tárgyait a vendégek is megtekintették, balról: Cseresnyés Péter, Zimborás Béla és Czupi Gyula Fotó: Szakony Attila

Insert failed. Could not insert session data.