Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
3.08 MB
2024-01-24 13:38:15
 Zalai Hírlap 2024 01 24 020sz 01-02old - Kitüntető figyelem jár a kultúra közvetítőinek.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
89
556
Zalai Hírlap 2024. január 24. 20. szám 1-2. oldal

Kitüntető figyelem jár a kultúra közvetítőinek
A nagykanizsai díjazottak a politikusokkal (b-j): Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, Horváthné Szabó Judit Éva, Pulai Attila, Lukács Margit és Balogh László Fotó: Szakony Attila
NAGYKANIZSA, ZALAEGERSZEG Mindkét városban nagyszabású gálaesttel és díjak átadásával ünnepelték a magyar kultúra napját.
A nagykanizsai kulturális és közművelődési intézmények munkatársait hétfőn a HSMK színháztermében köszöntötték a magyar kultúra napján, a rendezvényen az Orff Ütőegyüttes adott nagy sikerű koncertet. Az eseményt emelkedett pillanatok előzték meg, hiszen a Himnuszt Nagykanizsa Város Vegyeskarának közreműködésével énekelte el a közönség. Ezt követően Balogh László polgármester állt színpadra, hogy köszöntse a kulturális és közművelődési intézmények dolgozóit és az érdeklődőket. Beszédében elmondta: a kultúra megóvva ágyaz be minket a természet vad körforgásába; vagy másként fogalmazva: otthont teremt számunkra a hideg és végtelen univerzumban.
Folytatás a 2. oldalon.
„Otthont teremt számunkra"
Gálaesttel és díjak átadásával ünnepelték a magyar kultúra napját
A zalaegerszegi díjazottak és az elismerések átadói: Horváth Imre, dr. Szittyái Borbála, Vigh László, Román Andrásné Hadri Veronika, Balaicz Zoltán, Kereki Judit, Pozvai Andrea és Bali József
Fotó: Pezzetta Umberto
(Folytatás az 1. oldalról)

- Himnuszunk születésének ünnepén azon embereket és közösségeket köszöntjük, akik, amelyek összetartják városunk kulturális intézményeit és ezáltal közös életünket - folytatta Balogh László. - Intézményeink formaadó és mozgató szerepe nélkülözhetetlen a kultúra nagy folyamában: becsatornázzák a sok széttartó energiát, színházzá változtatják a világot, restaurálják az ősi tárgyat, és megőrzik a tradíciót. Nélkülük nem lenne forma, amely utat mutat és teret ad a káprázó képzeletnek, a teremtő akaratnak: vagyis az alkotásnak. Ezért kell megállni a magyar kultúra napján, hogy köszöntsük a kultúra otthonait, közösségeink tereit, és azokat, akik fenntartják a nyelv művelését, a könyvek szeretetét, a letűnt korok eszmeiségét, hogy megőrizzük azt a törékeny harmóniát, amely évszázadok óta a miénk.
Hozzátette: kitüntető figyelmünket azért kell rájuk szegeznünk a Himnusz születésnapján, hogy tudatosítsuk, a mi dalaink, táncaink, nyelvünk és világlátásunk nélkül, a mi intézményeink és kultúraközvetítő közösségeink nélkül nem létezhet magyar kultúra.
Ezt követően teremtő és közvetítő munkájukat, melyet a magyar és a kanizsai kultúra szolgálatában hivatással végeznek, díjakkal jutalmazták. Elismerést vehetett át Cseresnyés Péter országgyűlési képviselőtől és Balogh Lászlótól Horváthné Szabó Judit Éva, a HSMK ügyviteli és jogi asszisztense, Pulai Attila, a Thúry György Múzeum restaurátora és Lukács Margit, a Malis István Városi Könyvtár könyvtárosa.
A folytatásban a Fekete Melinda Zsófia művészeti vezető által irányított Orff ütőegyüttes lépett a színpadra. A főleg fiatalok alkotta zenekar új magyar darabok mellett a korábbi évek népszerű átiratait játszotta el a közönségnek, amely ezt vastapssal jutalmazta.
- Nekünk, magyaroknak minden nehéz helyzetben a kultúra volt az az elrugaszkodási pont, ahonnan sikerrel emelkedtünk fel. Ilyen pillanat volt a reformkor hajnala, a Himnusz születésének időpontja is - fogalmazott Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere a magyar kultúra napja alkalmából hétfőn este a városi hangverseny- és kiállítóteremben rendezett ünnepségen mondott beszédében. - A Himnusz nehéz történelmi időszakban született, de erősen élt a remény, hogy jóra fordul a magyarság sorsa. Nos, ma is ezért vagyunk együtt, hiszen a kultúra, a közösség, az összetartozás a nehéz időkben támaszt, igazodást és stabilitást jelent számunkra -jelentette ki.
A gálaesten vette át a Zalaegerszegért díjat dr. Szittyai Borbála. A belgyógyász háziorvos - aki férjével együtt alapította meg a város kulturális és sportéletét támogató Szidónia-díjat - a december 15-i ünnepi közgyűlésen nem tudott részt venni, így ez alkalomból nyújtotta át neki az elismeréssel járó oklevelet és az emlékplakettet Balaicz Zoltán és Vigh László.
A kultúranapi rendezvény hagyományos eleme elismerések átadása a város kulturális életében példamutatóan tevékenykedők számára.
Életműdíjban részesült Román Andrásné Hadri Veronika népi iparművész, a Pannónia-csipke megőrzője és továbbörökítője, aki több évtizede ápolja a csipkeverés hagyományát, öregbítve egyúttal Zalaegerszeg hírnevét.
Ez évben kilencedik alkalommal köszönték meg a kulturális szakemberek példaértékű, áldozatos munkáját, kiemelkedő szakmai tevékenységét. A magyar kultúra napján a közművelődési, a könyvtári, a múzeumi ágazat egy-egy munkatársa vehetett át polgármesteri elismerő oklevelet az adott intézmény javaslata alapján. A múzeumi ágazatban Horváth Imre, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának műtárgyvédelmi osztályvezetője kapta meg az elismerést.
A közművelődési ágazat díjazottja Pozvai Andrea, a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház kulturális szervezője.
A könyvtári ágazatban Kereki Judit, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár József Attila Városi Tagkönyvtárának olvasószolgálati csoportvezetője érdemelte ki az oklevelet.
A város önkormányzata a Kultúra Mecénása díjjal ismeri el azon személyek, szervezetek, közösségek munkáját, akik, amelyek tevékenységükkel hozzájárultak Zalaegerszeg fejlődéséhez, jó hírének növeléséhez, maradandóan gazdagították a város kulturális, művészeti értékeit. A díjjal járó oklevelet, valamint Szabolcs Péter Munkácsy-díjas szobrászművész, a város díszpolgára alkotását a Zalaispa Zrt. kapta meg, az elismerést Bali József elnök-vezérigazgató vette át.
A városi önkormányzat közgyűlése 2019-ben megalapította a költő, tudós, akadémikus, a város díszpolgára emlékére a Keresztury Dezső-díjat. Ez olyan magánszemélynek adományozható, aki Keresztury Dezső életművének, irodalmi és tudományos munkásságának kutatásában vagy az általa művelt irodalmi és tudományos szakterületeken kiemelkedőt és példaértékűt alkotott. A közgyűlés a Keresztury-emlékbizottság javaslata alapján a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézete ajánlásának figyelembevételével a díjat S. Varga Pál Széchenyi-díjas irodalomtörténész-akadémikusnak adományozta. Az elismerést a 120 évvel ezelőtt született Keresztury Dezső tiszteletére ősszel megtartandó emlékkonferencián adják át, mert a tudós hivatalos elfoglaltsága miatt nem lehetett jelen a gálaesten.
A folytatásban Mátyás István orgonaművész és Tóth László zongoraművész adott koncertet a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar közreműködésével. BB, AC

Insert failed. Could not insert session data.