Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
1.61 MB
2024-02-20 10:04:09
 Zalai Hírlap 2024 02 13 037sz 05old - Műhelymunka.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
34
180
Zalai Hírlap 2024. február 13. 37. szám 5. oldal

Műhelymunka: fókuszban a könyvtári hálózat

Évindító szakmai tanácskozáson vettek részt nemrégiben a Zala vármegyei könyvtárak munkatársai
SZAKÁL ESZTER
zalaihirlap@zalaihirlap.hu

ZALAEGERSZEG Vármegyei műhelynapot tartottak nemrégiben a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A tanácskozás középpontjába a munkatársakat és a nagyközönséget egyaránt érintő aktuális információk kerültek.
- A programot elsődlegesen a települési önálló könyvtárak képviselőinek szerveztük meg. Ebből kettőt szoktunk rendezni, a mostanit évindítónak szántuk - közölte Dóráné Mészáros Anikó, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatóhelyettese. Hozzátette, ilyenkor a statisztikai adatközlés, valamint a beszámolókészítés részleteit tisztázzák, ugyanakkor beszámolnak a változásokról, s összegzik az elért eredményeket.
A rendezvényen vármegyei hatókörű intézményük 2023-as évéről szólva kiemelték, a tavalyi esztendő első negyedévét az energiaválság nehezítette, ami miatt három hónapon át két tagintézményük zárva volt. Ezalatt innovatív ötletekkel, átvételi pontok nyitásával, a könyvtár a küszöbön szolgáltatással biztosították olvasóik dokumentumokhoz való hozzáférését.
Áprilistól visszatért az élet a megszokott kerékvágásba, rengeteg rendezvényt szerveztek, s a kistelepüléseket is ellátták értékes és friss szak- és szépirodalommal. Felhasználóik hűségesnek bizonyultak, s a beiratkozások száma is emelkedett.
Az eseményen Tóth Renáta, a megyei könyvtár igazgatója a sokakat megmozgató József Attila versmondó versenyre hívta fel a figyelmet. Ennek városi, városkörnyéki fordulóját a József Attila Városi Tagkönyvtárban március 22-én, pénteken 9 órakor rendezik meg. Az 5-6. osztályosoknak kötelező versként a Nyár című költeményt, a 7-8. évfolyamosoknak a Vágymagam a Hold alatt című költeményt jelölték ki. A megyei megmérettetésnek a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár ad majd otthont, a program április 13-án, szombaton 9.30-kor kezdődik.
A tanácskozás részeként külön szekcióban, a Zalai Gyermekkönyvtáros Műhelyben több bibliotéka mutatott be jógyakorlatokat. Mint kiderült, mindenütt
színvonalas s a felnövekvő generációk tagjait megszólító programokat szerveznek. Az író-olvasó találkozók mellett vannak komplex baba-mama összejövetelek, mint a József Attila-tagkönyvtár Öröm Kör című sorozata. Ugyanitt a tehetséggondozás részeként szervezik a Megmutatom magam! elnevezésű kiállításokat. A Deák-könyvtár a Tappancs Barkácsmühelyben szórakoztató és kreatív, az Irodalmi Kalandozások keretében pedig tartalmas időtöltést biztosít. Olvasó Lurkó című kiadványával ugyanakkor hasznos információkat ad a közönségnek.
Az olvasást népszerűsíti a nagykanizsai Halis-könyvtár az azolo.hu oldalon közzétett játékos, feleletválasztós kérdőíveivel. A könyvtárak - mint elhangzott - ma már hagyományos szerepükön túl közösségi színtérként is működnek, s ehhez családbarát tereket, Keszthelyen például úgynevezett Játék-várat alakítottak ki. A kínálat tehát bőséges, a lehetőségekről az intézmények honlapjain érdemes folyamatosan tájékozódni.
Tóth Renáta, a megyei könyvtár igazgatója a fiatalok megszólításáról szólt
Fotó: a szerző

Insert failed. Could not insert session data.