Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
37.9 MB
2012-09-05 15:14:18
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
818
4658
Rövid leírás | Teljes leírás (137.13 KB)

Cím: Nagykanizsa és környéke népi táplálkozása a 20. század derekán
Alcím: ... gánicák, dödöllék, prószák, málék ...
Szerző: Vargha Ildikó (Miklós Zoltánné)
Szerz.közl.: Vargha Ildikó (Miklós Zoltánné)
Kiadás: Nagykanizsa : Czupi K., 2010
ETO jelzet: 641.568(439.121)(083) ; 392.81(439.121) ; 908.439.121Nagykanizsa
Szakjelzet: 641
Cutter: M 66
ISBN: 978-963-9782-11-2
Nyelv: magyar
Oldalszám: 115 p.


A könyv megtalálható a kiadó honlapján is:
http://www.czupi.hu


Nagykanizsa és környéke népi táplálkozása
a 20. század derekán


Vargha Ildikó
(Miklós Zoltánné)



Nagykanizsa és környéke
népi táplálkozása
a 20. század derekán

(... gánicák, dödöllék, prószák, málék ...)














Nagykanizsa 2010



Megjelent
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata
Kulturális Alapja
támogatásával





Technikai szerkesztő:
Tábori Zita



A kötetben található fekete-fehér felvételeket a szerző készítette dolgozatának írása idején





ISBN
978-963-9782-11-2




Kiadja a Czupi Kiadó
8800 Nagykanizsa, Pityer u. 19.
Tel.: +36 93 320 766, +36 30 9371614
www.czupi.hu
Tartalom


Ötven év múlva 7
Bevezetés 11
A táplálkozás 15
A ház és a konyha 15
Ételjárulékok, fűszerek, ízesítők 26
A táplálkozás, ételféleségek 30
Levesek 31
Rántásos levesek 32
A savanyú, ecetes levesek 34
A tésztalevesek 34
Második félék 39
Főzelékes ételek 39
A savanyúrépa 21. századi utóélete 45
A miklósfai répafőző verseny 45
A savanyúrépa készítés miklósfai fortélya 50
Kásák, gánicák és dödöllék 51
A 21. századi nagykanizsai
dödöllefesztiválról 55
Egyéb önálló fogások 58
Tejes második félék 62
Húsételek 63
Disznóvágás 65
Kifőtt tészták 68
Sült tészták 70
A kenyér 71
További sült tészták 76
A tej, és a tej feldolgozása 80
Italok 83
Az élelmiszer megőrzése 87
Jeles napok étrendje 90
Keresztelés 91
Lakodalom 92
A lakodalmi ebéd 93
Az ünnepi vacsora 93
A halotti tor 94
Disznótor 94
Húshagyókedd 95
Cséplés 95
A régi és a mai étrend 96
Befejezés 103
Szómagyarázat 107
Melléklet 113
Felhasznált irodalom 115

Ötven év múlva

Idő az, ami nincsen
(Pais Dezső)

Népünk hagyományainak gyűjtése ma nem lehet „divat”, hanem a hozzáértőknek: a népünk múltját szeretőknek kötelessége. Ezzel a mondattal ajánlotta e könyv folyóiratba szerkesztett változatának anyagát 1973-ban Fülöp István, a Zala Megyei Könyvtár igazgatója a Göcseji Helikon olvasóinak.
Az itt olvashatókat 1958 és 1960 között gyűjtöttem az akkori nagykanizsai járáshoz tartozó falvakban. A pécsi tanárképző főiskola magyar-történelem szakos hallgatójaként kaptam a feladatot szakdolgozat témájául. A mindenki által nagyra becsült dr. Temesi Mihály, a nyelvi tanszék vezetője tisztelt meg e nemes munka elvégzésével. Két éven keresztül jártam hétvégeken a falvakat: Kis¬ka¬nizsát, Garaboncot, Kisradát, Gelsét, Galambokot, Ko¬már¬várost, Homokko¬máromot, Zalakarost. Ültem, hall¬gat¬tam és jegyzeteltem a tapasztalt falusi asszonyok ízes nyelvjárású, egyszerű és mégis izgalmas ételkészítési módját. Azért írom így, hogy ételkészítés, mert ezek nem receptek. Itt nin...

Insert failed. Could not insert session data.