Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
30.06 MB
2013-07-01 08:22:40
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
994
3135
Rövid leírás | Teljes leírás (327.96 KB)

Nagykanizsa 1906. november

Hiányzik: november 6, 16

1. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

NAGYKANIZSA
Hirdetések megállapodás szerint.
Nyilttér
petit soronkint 40 fillér.
Csütörtök
1906. november 1.
A szerkesz\'őség hivatalos órája d. u. 6—7 ig.
Kéziratokat nem ad vissza a szerkesztőség.
Telefon-szám: 14«.
Laptulajdonos és kiadó : Ofenbeck és Balázsy.
Felelős szerkesztő: GÁBOR ERNÖ.
Szerkesztőség és kiadóhivatal: Csengery-ut 1. sz.
UTP VI? í EM f A érd- közönsé£
riu I JüLJjJTi ! szíves pártfogásába ajánlom dúsan felszerelt raktáramat, hol a legelegánsabb kivitele
férfi ,fiu-és gyermek-ruhák,
tigyszii tén jó minőségű férfi-, női- és gyermek-cipőkben
állandó nagy raktárt tartok.
Különlegességek rövid és " ~ - ; hosszú téli-
kabátokban, utazó-bundákban,
jó minőségű lábzsákokban, rövid szőrmés bekecsek és valódi dán bőrkabátokban óriási választék. Kiváló tisztelettel
GRÜNFELD MÁRK
Nagykanizsa, Erzsébet királyné-tér 23. sz.
mit sem nyújthat, csak nyomort, kint, küzködést, egy parányi öröm, egy szikrányi remény nélkül. Látjátok, hogy roskad össze a teher alatt, amit az élet vállaira rakott, látjátok, hogy vérzik a sors csapásaitól ? Oh milyen jót tesz szegénykével az a könyörületes halál, megmenti minden további vergődéstől.
Látjátok azt a hajlott derekú öreg embert ki-ék feje fölött már sok vihar vonult el, kit az élettel való küzdelem tört meg, akinek nincs már vágya, mint annak az édes, szabadító halálnak a birodalmába lépni, ki megadja neki azt, amit ezen a földön hiába keresett :. a nyugalmat.
Ha meggyászolom halottaimat, magam fölött sirok, nem nekik fáj, nekem fáj a halál, mely őket érte, ők nyugosznak csendben, az ő álmaikat nem háborgatja semmi!.
csontkarjaival az élők sorából, egy élte delén lévő 24 éves fiatalembert, aki szegény, árva testvé-leinek egyedüli gyámolitója volt. — Bra un Arnoldnak hivják ez ifjút, aki a helybeli Zerkowitz cégnél volt mint könyvvezető éveken át alkalmazva. A szorgalmas, törekvő fiatalember tavaly télen egy utja alkalmával mjghiilt és azóta szakadatlanul betegeskedett. Mig végre tegnapelőtt megszabaditá kínjaitól a könyörületes halál. Temetése ma délután 4 órakor lesz. Rokonai, kartársai és jó ismerőseinek részvéte kiséri korai sirjába.
Tánckoszot ucska.
Vasárnap este 8 órától kezdődő-leg a Polgári Egylet emeleti nagy termében a Pavelkovics és Krénusz féle tánciskola kotillionnal egybekötött tánckoszorucskát tart.
Mementó mori...
(*) Egy nagyón csendes és nagyon szomorú birodalomba vezetlek most kedves olvasóm, ahol ha hideg szellő ér, szabad dideregni is.
Itt egy fejedelem, ott egy tudós, emitt egy paraszt, amott egy tudatlan fickó és mégis látod, milyen nagyon,- nagyon egyformák mind. Hát megkülönböztető jelük, hát fényes ruhájuk, hát csillogó tehetségeik hová tűntek ?
Édes olvasóim, aki ennek az országnak határkövét átlépi, annak mindent, amit maga szerzett, még túlnan le kell vetni és ugy jönni ide, ahogy az anyatermészet megalkotta. Isten nem királyokat teremtett, hanem megalkotta Ádámot. Az Ég ügy követeli viss/.a, ahogy őt az életnek adta; a sir nem királyokat zár méhébe — hanem csak embereket! Két koponyára teszem kezemet, meg tudod-e róluk mondani, hogy melyik volt a másik ura ? Ugye, hogy nem.
Áz ideális egyenlőség birodalmában, a halál birodalmában vagyunk. Én Istenem, mennyire remegünk mi, szegény emberek attól a haláltól, melyet ijesztőnek, csúfnak fest a képzelet, pedig legnagyobb jótevőnk. Lefessem öt? Ha beteg vagyok, ott áll ágyam mellett a nalál s ha lázarn nagyon gyötri testemet, vigasztal ugy, ahogy senkisem tud, közelében nem érzek fájdalmat, egy bűvös, egv szép világot látok, ahol nincsen nyomor, nincsen szenvedés. Aztán ha fáj...

Insert failed. Could not insert session data.