Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
A védett dokumentumok csak könyvtárunk épületén belül, az erre kijelölt pontokon tekinthetők meg!
10.94 MB
2014-04-04 15:00:20
 

application/pdf
Védett Védett
1
444
Cím és szerzőségi közlés: Égnek a mécsek : : regény / Molnár Kata
Szerző: Molnár Kata (1899-1967)
Megjelenés: Budapest : Harmonia Kultúrbiz., [1937]
Terjedelem, fizikai jellemzők: 195 p. 19 cm
Megjegyzés:
Sorozat: Magyar írás - magyar lélek


A következő szöveg a könyvből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

ÉGNEK A MÉCSEK
MAGYAR ÍRÁS —MAGYAR LÉLEK
MOLNÁR KATA
ÉGNEK A MÉCSEK
Regény
HAZAFIAS MOZGALMA JAVÁRA SAJTÓ ALÁ RENDEZTE
HARMONIA KULTURBIZOTTSÁG BUDAPEST
Aki anyámat szerelt»: apára emlékének.
ELSŐ RÉSZ
Az avar Is lomb volt I.
A fehéren hallgató erdőség tövében fehéren és hallgatva ültek a bubostetejü, egymáshoz simuló házak. Apró ablakszemeik nyugodtan néztek bele a puha csendbe, kíváncsiság nélkül. A gyöngyszürke ég alatt ugy emelkedett a bükkök hóboritotta koronája a csend fölébe, mint egyetlen hatalmas, szikrázóan fehér kupola. A tisztások szélén a fiatal fák ágai földig hajoltak terhük alatt; a metsző hidegtől kristálytisztán csillogó levegőben finom eziistpor szitált egy felrebbent madár röpte nyomán. Mint egy vert-ezüst-csipkére álmodott mesebeli tájék, szépséges fehéren fénylett és hallgatott minden.
Az erdészház cserépkályhás, agancsdiszes uri ebédlőjében, a piros porcellánernyős függőlámpa fénye alatt vidám névnapi társaság ült együtt. Zsinóros ruhákban szépszakállas, szépszál férfiak; magasra feltornyozott hajfonatos asszonyságok, turnürös ruháik kényelmetlenségében kevélyen ülve; nádszál-karcsura fűzött fiatal lányok, finom arcuk csigákba csavart halántékfürtök keretében — és még egészen éretlenkék is, bugyogócskáik arasznyi csipkéjével szoknyájuk szegélye alatt.
Az asztal már megszedve, a selyemfényű da-masztabroszon csak a süteménytartók álltak és a fér-<
5
fiak előtt a borospoharak, a kifogyhatatlan nedűtől elevenvérszinüen csillogók.
Az asztalfőn, szép fekete hajának fiatal diszével, kellemes arcán a tiszteletreméltóság nyugodt mosoi lyával ült a háziasszony. Arcán fáradhatatlan volt a szívesség mosolya, de áldott tehertől nehéz teste észrevehetőn pihenve nyugodott ültében.
Férje, akinek névnapját ünnepelték, szemben ült vele, a férfiak között; gesztenyeszinszakállas szép arca, szürkéskék szeme s a puha bajuszból kipirosló, nevető szája maga volt a férfias, tiszta életerő és teli-kedvü vendéglátó öröm.
— Ej, hiszen pihennek a poharak I — kapta tenyere öblébe hirtelen a maga poharát, amely tali patlan volt és alul is gömbölyű, csehországi arany-« sárga kristályból metszett — éljünk mindnyájan,; éljünk mindnyájan! Ürítem poharamat a vendégko-szorura, szivüknek irántunk való baráti érzelmeire, hölgyeink szép egészségére! s a leghívebb asszonyra, a legkedvesebb hitvesre, feleségemre!
Zajosan csendültek össze a poharak s a ház asz-szonya mosolygó bólintást küldött férje felé. A tudott szerelem nyugodt mosolya volt ez, tizenhét esztendő együttélésében komollyá érett s a maga tiszteletre^ méltóságában az emberek előtt is megnyilatkozni kívánó. (Ám igaz, hogy annakidején az egész vármegye összedugta fejét, amikor hire járt, hogy a széptermetü kismartoni erdészsegédet megbabonázta a Wildmann tiszttartó bicegő lányának mélyfekete szeme. Merthogy Wildmann Franciskának hibás volt a lába, gyermekkora óta; de csak hiába vonult ki nagy önzetlenségével a vármegye. Mihamar oltárci erdész lett Freyde Ferencből; az esküvőre csengős szánnal repítette menyasszonyát s két karjára kapva ölben vitte az oltár elé, hogy senki emberfia dölyfös orral föl ne szimatolja a bicegő lábacskák léptenyo« mát a havas templomlépcsőtől az oltárig.)
1— Krisztinka, — hajolt hátra az erdész, nagyob-
6
bik lánykája felé —\' hozd a gitáromat! Nem lehet csak igy muzsikátlan beszéddel tartani a kedélyeket, amikor muzsikára kívánkozik a mondanivaló!
Fölzajló jókedvvel, hangos széktologatással igazították magukat

Insert failed. Could not insert session data.