Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
A védett dokumentumok csak könyvtárunk épületén belül, az erre kijelölt pontokon tekinthetők meg!
6.41 MB
2015-09-11 10:55:43
 

application/pdf
Védett Védett
0
424
Cím: Ablak a csillagokra
Szerző: Tarnóczky András
Nyelv: magyar
Oldalszám: 111 p.


A következő szöveg a könyvből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

TARNÓCZKY ANDRÁS
ABLAK A
CSILLAGOKRA

Tarnóczky András ABLAK A CSILLAGOKRA
Tarnóczky András
ABLAK A CSILLAGOKRA
Dr. Ördög Ferenc nyelvész, irodalomtanár:
„A lényeg: tehetséges vagy, de hogy ennyire, arra nem számítottam. Föltétlenül nagyobb publicitást kell adnod visszaemlékezéseidnek."
Dr. Ekler Katalin pszichiáter főorvos:
„Definiálni hangulat novellának tudnám. Van ilyen irodalmi kifejezés? Ha eddig nem volt... műfaj alapítás történt."
E történet szereplői kitalált személyek és a nevüket is megváltoztattam.
MÍNUSZ EGY
Végignéztem a repkénnyel sűrűn benőtt tornyon. Ez lesz hát otthonom életem hátralevő részében. Olyan, amilyent mindig is szerettem volna: magányos, elhagyatott és mégis barátságos. Itt végre nem kell örökösen bizonyítanom, lesz időm, hogy mégegyszer végiggondoljak mindent, s megtaláljam az összefüggést a látszólag széteső események között, s rájöjjek: egy nagy cél érdekében történt minden.
- Már megint túloz Lancelot! Mi az, hogy nagy cél? - hallottam a Nagyasszony hangját.
- Soha nem voltak céljai, csak vágyai. Minden sikere vakszerencse, minden bukása törvény!
Nem törődtem vele, hadd mondja a magáét.
7
NULLA
Ezerkilencszázkilencven évben, egy szeptemberi éjen, szólt hozzám az Isten. A beszédre nem én kértem, én gondolatban a bátyámmal vitáztam éppen, aki a Haza Bölcse képében bíztatott, írjak kérvényt sógornőmnek. S akkor szólt az Úr:
- Ilyen tehetséggel kérvényt? No, azt már nem! Küldetésed egy regény. Nem kettő, nem három, hanem egy, de abban hiba ne legyen!
E szavakkal utamra engedett, én pedig elindultam vissza a múltba.
8
EGY
Anyai nagyapámat Varga Kálmánnak hívták. Taliándörögdön született 1879-ben. Szüleiről annyit sikerült kideríteni, hogy apját Varga Imrének, az anyját pedig Sümegi Julinak hívták. Ez sem ment könnyen. A taliándörögdi plébános széttárta karjait.
- Az összes egyházi anyakönyvet Szigligeten őrzik.
Szigligeten papot nem találtunk, csak egy gonosz vénasszonyt.
- Már Veszprémben van minden.
A szája fülig ért, s majd szétvetette az elégedettség, hogy hiába jöttünk.
Veszprémben diafilmek tucatjait néztük át, s egyszer csak ott volt előttünk a bejegyzés: Sümegi Juli (1857), apja Sümegi Márton, anyja Screiber Anna.
Nagyapa Dörögdről Kanizsára került, s fűtő lett a Budapest-Fiu-me vonalon. Nagyanyával kötött házasságából öt gyerek született: Mária, Ilona (Cila), Margit, Kálmán és Magdolna. Öt gyermeke közül nagymama hármat szeretett fenntartás nélkül. Az egyetlen fiát, a lányok közül pedig a legidősebbet és a legfiatalabbat. Talán éppen emiatt, ezt a hármat vette el tőle az ég.
Mária halála rejtély. Senki nem tudta miben halt meg, s volt, aki vitatta, hogy egyáltalán meghalt. Horthy szárnysegédjével egy titkos angol kémmel hozták hírbe, akinek menekülnie kellett, s magával vitte. Egy régi fényképen, Mária ül egy karácsonyfa alatt, az arcát valaki a negatívon felismerhetetlenné retusálta. Állítólag akkor már bujkált. Sokszor tűnődtem rajta, él e valahol Angliában egy nagynéném? Ugyanakkor nagyanyám gyakran hordott ki magával Mária sírjához, ahol a szitává fúrt sírhantból ki-be szaladgáltak hatalmas méretű, smaragdzöld gyíkok.
Magdolnát tüdőgyulladás vitte el. Kerékpározás után kihevülve nem tudott ellenállni egy pohár jéghideg sörnek. Utolsó fényképén már kiült az arcára a halál.
Kálmán hősi halált halt, ha ugyan a hősködő halál hősinek minősül.
9
Máramarosszigeten masírozott szakaszával, amikor egy román partizánnő dobtáras géppisztolyából tüzet nyitott rájuk a közeli fáról. A sorozat két bakát lekaszált, a többiek az útm

Insert failed. Could not insert session data.