Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
1.84 MB
2021-12-13 12:51:25
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
330
627
Nagy-Kanizsa városi ipariskola
értesítője
az 1886-87. tanévről.
I. évfolyam.
Közzéteszi a tantestület.
Nagy-Kanizsa
Nyomtatott Weiss L. és F. Könyvnyomdájában
1887.

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

NAGY-KANIZSA VÁROSI ^ LELTÁRI NAPLŐ SZJUWLÍÍL
ew ^ § IPARISKOLA
/ í M p SZAKLELTÁRI NAPLÖ SZÁMA; &
* im T E S I T Ő J E
O AZ
$
1886-87. TANÉVBŐL
I. ÉVFOLYAM.
1886.
CSOPORT JELE ÉS MKNK
KÖXZÉTE^H^
LET.
NAGY-KANIZSA
NYOMATOTT WEISS L. ÉS F. KÖN Y V N YOM D A ,T A B A N
I.
Az iparos tanonczok iskolájáról.
El vitázhat lan tény, hogy az ipar emelés csak értelmes, művelt és képzett iparos osztály által éretik el. A mely ország törekvése oda irányul, hogy a kor igényeinek megfelelő ipara legyen: az oda is törekszik, hogy iparosai necsak a megkedvelt iparágban nyerjenek kellő'' szakképzettséget, hanem hogy az általános szellemi műveltségben is elég jártassággal bírjanak.
A magas kormány és a törvényhozás is belátván ennek szükségét, midőn a 84-ben alkotott ipartörvényben akként intézkedik, hogy minden város, a hol 50 vagy ennél is nagyobb számú iparos tanuló van, ipariskola felállítására köteles, hogy ez által alkalom nyíljék a tanonczoknak ismereteik tovább fejlesztésére, önhibájuk vagy mások miatt az elmulasztottak helyre pótlására. A műveltség igen jó társ, mely a vele bírót egyrészt sok bajtól, szerencsétlenségtől óvhatja meg és másrészt szelídebb szokásokra, tisztelettudásra, emberi és honpolgári kötelességek hű és pontos telj esi tlietésére képezheti. Hazánkban a műveltség és értelmesség terjesztése ezen elmondottaknál fogva igen fontos; de ifjú nemzedékünk javára csak ugy válik, ha azt a vallás és az erkölcs alapjára fektetjük, mert minden polgári hivatásnak alapját ez képezi.
Korunkban a tisztességes megélhetés nehéz feladat és hogy még nehezebbé ne váljék — az elébb elmondottakon kivül — nagyon ajánlatos, hogy szorgalmasak, munkásak és emellett takarékosak legyünk, hivatásunknak éljünk, állásunk és jövedelmünkhez mérten intézzük minden ügyünket.
Városunkban az ipariskolának felállítása ez előtt egy évvel történt. Bizony ha beszélni tudna, sok panaszt tehetne a mostoha fogadtatás és támogatás miatt. Pedig az ipariskola városunkban is szükséges, mert — tekintve a helyi viszonyokat — az ipartanonczok képességét, kiknek csekélyebb részénél, alig 60—70-nél volt meg az iparhoz a legnélkülöz-hetlenebb ismeret, a többi nagyobb résznél úgy szólván semmi; továbbá városunk határszéli város lévén, cultur missio teljesítésére is hivatva van, a mennyiben sok idegen ajkút"ís~reszesíl oktatásban, kik — mint a jelen évben is történt — itt fognak megtanulni magyarul írni, olvasni és beszélni; ha mindezt figyelembe veszszük, akkor bátran, minden habozás nélkül kimondhatjuk: az ipariskola felállítása városunkban hiányt pótol. Ez lesz egyedül hivatva az ifjú iparost arra képesíteni, hogy hivatásáért lelkesüljön, hogy az élet nehézségeivel megküzdhessen, hogy a kedvezőtlen körülmények közt el ne csüggedjen és hogy munkás és erkölcsös életű legyen! Ez nem egy hamar éretik el, ehhez idő, kitartás és jóakarat kívántatik.
Az ipariskolának az oktatáson kivül czélja lévén a nevelés; nemcsak arra fog törekedni, hogy tanonczai az előirt ismeretekben gyarapodjanak, hanem arra is, hogy belőlük idővel oly iparosok váljanak, kikben mindazon erények, melyek egy becsületes, munkás iparosnak tulajdonai, meglegyenek.
Az erkölcsi nevelésre különösen nagy szükségünk van, mert iparos tanonczaink nagyobb része rosz házi nevelésben részesült, a kik előtt semmi tisztességes vagy megbecsülni való nem létezik; de nem mondok le a reményről, hogy ezek, úgy társaim buzgalma, valamint az igen tisztelt iparos urak jóakaratú figyelmeztető szavaira, a legközelebbi jövőben már alább hagynak a fentebb emiitett viseletükkel.
Csak erkölcsi alapon szerzett szellemi ismeretek emelhetik jövendő iparosainkat ama polczra, mely őket, mint a nemzet középosztályát megilleti; és csak azoknál fogva lehetnek fontos tényezői hazánknak, akik hazánk iparát nem csak hogy emelhetik, de virágzóvá is tehetik.
Iparosaink közt többen vannak, akik az ipariskola intézménynyel megbarátkozni nem tudnak; ezen urakat hazafias jóakarattal kérem, hajoljanak meg a kor követelményei előtt, a mely mindenütt és minden téren a haladást hirdeti, melyet megakadályozni úgy sem lehet.
Tisztelt iparos urak! a közös czélnál ne forgácsoljuk szét jobbra méltó erőinket, hanem inkább vállvetve, egyesült erővel azon legyünk, hogy városunk ipariskolája, tanonczaikból hazánk s városunknak derék, jellemes polgárokat neveljen, kik egy évtized múlva önöknek már társaik leendenek, a kik majd elismerő hálás tisztelettel fogják önöknek a most nekik nyújtott alkalmat megköszönni. A gondolat, hogy tanítómesterek, hogy a mit tesznek, ön magukért is teszik, nyújtson erőt a kitartásra!
Az ipariskolai bizottság.
Elnök: Babóchay György, polgármester. Alelnök: Nusecz József. Jegyző: Németh Ignácz. Gondnok: Knáusz Boldizsár.
II.
Tagok:
Dr. Benczik Ferenc-z, Bún Samu, Ebenspanger Lipót, Eperjessy Sándor, Faics Lajos, Garai Benő, Dr. Gerő József, Haba József, Hegedűs László, Hertelendy Béla, Hoffmann Mór, Horváth Károly. Janky Károly, Knortzer György, Kovács Béla, Lengyel Ignácz,
Lengyel Lajos, Löwy Adolf, Mihálecz József, Morgenbesser János, Dr. Neusiedler Antal, Plihál Ferencz, Plosser Ignácz, Bécsey György, Bózsavölgyi Antal, Simon Gábor, Dr. Schreyer Lajos, Dr., Szukits Nándor, Tersánczky József, Dr. Tripammer Bezső, Trojkó- Lajos, Dr.'' Tuboly Gyula.
Iparhatósági megbízottak:
Vittinger Antal, czukrász''. Szívós Imre, csizmadia.
Horváth József, korcsmáros. Czelinger Lajos, kereskedő.
Englánder Lajos, kereskedő. Zerkowitz Albert, kereskedő.
III.
/Sá Tantestület.
Erdösy Biba Bálint, népiskolai tanitó. Lisztncr József, népiskolai tanitó. Sulcz Károly, polgáriskolai rajztanár.
Tqth István, népiskolai tanitó s igazgató teendó''kkel megbízott. A tanitók mindegyike osztályában — a rajzot kivéve — a többi tárgyakat maga tanította.
írás, olvasás. A betűk az irva-olvasás alapján; olvasás gyakorlatok Gönczi abc-és könyv szerint a nagybetűkig. — Számvetés: Négy alap-mi velet 1—100-ig terjedő'' számkörben.
Olvasás, irás, gépies olvasás gyakorlása Gáspár János olvasó könyvéből : A jószívű gyermek, A háladatos fiu, Légy szüleid iránt háladatos, Iskolába vágyó Ádám, Esti ima, A család, A nemeslelkü fiu, A határ, A felebaráti szeretet. — A számtan heti két órán fej- és krétávali számolás 1-től az 1000-ig terjedő számkörben.
1. Szabadkézi rajz: Az előkészítő osztály tananyaga: az egyenes és hajlított vonalak összekötése, combinatiói s görög és mór stylü szallag-diszek előállítása.
Mértani rajzolás: Az eszközök megismertetése és használási módjuk. A pont, vonal, lap, és test általános nemei, grafikus előállításának módja. Egyenes vonalak alapmiveletei és mérése, két vonal relatív fekvése, a körhur, átmérő és sugár. A szögek mérése, másolása és alapmiveletei. A sok szögek tulajdonságai és szerkesztése.
2. Olvasás, irás, fogalmazás 2 óra. Az elsőfokú ipariskolák első és második osztálya számára dr. Emericzy, Gelléri, Péterffi-féle olvasókönyv. Elbeszélések
a) melyekben lehetőleg iparüző személyek szerepelnek, feltüntetvén az iparosok közti kívánatos jó tulajdonságokat, u. in. munkaszeretetet, pontosságot, becsületességet, mértékletességet, takarékosságot, erkölcsi tisztaságot, a törvények iránti engedelmességet, hazaszeretetet, békés indulatot, megelégedést, stb.
IV.
Tanterv.
a) Előkészítő osztály. Osztályfőnök: Lisztner József.
b) Haladó osztály. Osztályfőnök: Erdősy Biba Bálint.
Első osztály. Osztályfőnök: Tóth István.
— (j —
b) Az iparosok által feldolgozni szokott állati, növényi és ásványi terményekről, különös tekintettel azok ipari feldolgozására.
c) A hazai történelemből: a magyarok őshazája, a mai hazánkbani költözködésök Árpád vezérlete alatt, Géza fejedelem, Isván keresztelése, koronázása és uralkodása, utánna Péter, Aba Samu, Endre és I. Béla, Szent László, IV. Béla alatt a tatárjárás, Nagy Lajos, II. Lajos és a mohácsi vészről stb.
d) A hazai földrajzból: Magyarország nagysága és égalja, Magyarország terményei, Magyarország lakosai nemzetiség és vallás szerint. A magyar nemzet. Az ipart és kereskedést előmozdító eszközök stb.
e) Az iparos tanulók kötelességei tanítómestereik iránt, illem szabályok a háznál, az iskolában és nyilvános helyeken.
Az olvasmányok tartalmának felfogása, s igy az ismeretlenek gyarapítása mellett törekedtem őket rávezetni a nyelvtani ismeretek elsajátítására, nevezetesen: a mondatok megismerése- és szerkesztésére a gyökszók kikeresésére és azok egymástól való származtatására, ez uton a készséggeli helyesírásra, továbbá a beszédrészek megismerésére és a szó ragozásra.
Fogalmazás: Az elbeszéltek utáni fogalmazás, számlák, nyugták s egyszerű levelek fogalmazása.
3. Szám- és mértan heti 2 órán. Az egyes- s több nevezetüekkeli négy műtét és a tizedes törtekkel; az arányok az egyszerű hármas szabály és kamatszámítás a tanonezok hiányos ismerete miatt elmaradt.
Az elemi mértanból az egyenes vonalú idomok területtana.
V. Órarend.
Napok Tanítási órák Előkészítő kezdő osztály Haladó osztály I. osztály
Vasárnap 11 —12 3-5 Mértani rajz Szabadkézi rajz Mértani rajz Szabadkézi rajz 3
Hétfő 7-8 8—9 írás, olvasás, beszédértelem, fejszámolás írás, olvasás, beszédértelem, fej- és krétávali számolás Olvasás, nyelvtan és fogalmazás, irás, fej- és krétávali számolás
Csütörtök 7-8 8-9 írás, olvasás, beszédértelem, fejszámolás í írás, olvasás, beszédértelem, fej- és krétávali számolás LM**" Olvasás, földrajz, történelem és természetrajz, számtan s mértan
VI.
Nagy-Kanizsa rend. tan. város községi ipariskolájának 1886—87. tanévi bevétel s kiadásokról szóló kimutatása.
Bevétel 889 írt — kr.
Kiadás 900 „ 83 „
Mutatkozik hiány 11 „83 ,
VII.
Adatok a tanév lefolyásáról.
A tek. ipariskola bizottság mult év junius havában ülést tartván, az ipariskola"megnyitását 1880-87 évre kimondotta; ugyanezen ülésben megejtvén a választást, tanítókul: Erdó''sy Biba Balint, Lisztner József, Tóth István népiskolai tanitók és Sülcz Károly polgáriskolai rajztanár lettek megválasztva. Az igazgató teendőkkel egyelőre Tóth István bízatott meg.
A megválasztott tanítótestület augusztus hóban tartá első szervezkedési ülését, egyszersmind a beszerzendő eszközök költségét is összeállítván, azt az emiitett hatóságnak be is terjeszté.
A beiratások szeptember 1-től 15-ig voltak megállapítva, de agyér jelentkezés miatt, az egész hónapon át tartott. Október elején be volt irva 208, a beirott növendékek képességök és a magyarnyelvbeni járatlanságuk miatt 3 osztályba osztattak be, u. m. előkészítő kezdő-, haladó-és I. osztályba. A kezdő osztályba azok jöttek, akiknek semmi vagy igen csekély előismereteik voltak, vagy pedig a nyelvet éppen nem értették, a haladó osztályba pedig azok, kik .1—2 elemi osztályt végeztek, dc_az ott szerzett ismeréteket^ hoszabb időn át nem gyakórtflván; elfelejtetlek, es" uj|y az olvasás mint az irasnal a teendőket ákadözva téfc" hibákkal végezhették";'' es'' vegré* az"I. osztályba azok, kik III—IV.''eTémT osztályt végeztek, vagy valamely közép ta noda alsóbb osztályából kimaradva, iparra léptek. A beiratás azután is mindig folyt, sőt jólélekkel elmondhatjuk, hogy egész éven át tartott; beiratkozott összesen 289.
A tanitás, mint az órarendből is megtekinthetni: hétfőn, kedden és vasárnap volt. Hitoktatásban költség hiánya miatt nem részesültek a tanonezok, ugy a "rajzoktatásban sem általánosan, az első'' osztályon kivül csak azok, kiknek ipari foglalkozásukhoz a rajz nélküíözhetíen volt.
A tanitás első napján mindhárom osztály tanonczai egy osztályban gyűlvén össze, hol nekik mihez tartás végett, a fegyelmi szabályok felolvastattak. Ez után a tanitás — kivéve a nagy ünnepeket — szakadatlanul folyt.
A tantestület évközben több ülést tartott és a gyűjtött észleleteket az iparbizottsággal tudatta.
Az iparbizottság több tagyja, úgy az iparhatóság által iskola látogatással megbízottak is, időnkint megjelentek az előadásokon.
— 8 —
A tanítás menetéről a jelen évben szólni nem czélom, tudva azt, hogy minden kezdet nehézséggel jár.
Hálás köszönettel emlitem meg, hogy a vallás s közoktatási miniszter ur ő nagyméltósága 200 frt. segélybe kegyeskedett intézetünket részesíteni.
Az évi vizsgák mind a három osztályban f. é. junius hó 26-kán délután tartattak meg. Kezdetüket vették d. u. 2 órakor és tartottak 7-ig; ugyanezen időben volt a tanonczok által készített ipar czikkek kiállítása is; 67 tanoncz pályázott 71 tárgygyal.
Az ipartestület részéről kiküldött vizsgálóbizottsági tagok voltak: Miltényi Sándor választmányi elnök, Viola József alelnök, Földi Ferencz egyleti jegyző, Hartmann Ignácz, Engl Adolf és Nagy Károly urak.
Úgy az osztály vizsgák, mint a kiállítás iránt is a közönség érdekeltséggel viseltetett; az egész idő alatt népes látogató közönség volt együtt. Tek. Hertelendy Béla, a kerület képviselője is szerencséltetett bennünket becses látogatásával.
A jelen tanévvel ipariskolánk fenállásának első éve befejeztetvén; a jövő évben intézményünk a II. osztály megnyitásával bővülni fog.
VIII.
A tanulók névsora és érdemjegyei.
Az órdemsorozatban előforduló rövidítések magyarázata:
A romai kaíholikus: rk., református: rf., izraelita vallású: izr. Erkölcsi viseletre nézve : jó — jó, szab. = szabályszerű, k. sz. — kevtábé^^bályszerü Előmenetelre nézve: jeles jeles, jó—jó, elégs — elégséges, elégt = elégtelen.
— 9 —
Előkészítő osztály.
A tanuló Mulasztott órák Általán, sorozat Megjegyzés
neve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása erkölcsi viselete összege igazolt
Andris János Hencz Antal kőmives jó 13 8 elégs
Bedenek György Gzirk Ferencz székes szab. 41 SO^légs
Bábek László Geizl Antal kőmives szab. 14 9 elégs
Bedekovics Béla Bedekovics Istv. csizmadia k. sz. 36 20 elégs
5 Bedenek József Fürst Igr.ácz czipész szab. 20 17 elégs
Erkinger József h. v. Dreven Antal csizmadia jó 3 3 jó
Fálczer Jakab izr. öz. Löbl Lipótné bádogos jó 30 26 jó
Fürstner Antal öz. Stoczek Ven. szíjgyártó jel. 35 30 jó felszab.
Földes Bé!a Pimeizl Henrik czipész jó 33 31 jó
10 Farantai Béla Hencz Antal kőmives szab. 23 20 elégs
Gáspár György Schaller Lajos kőmives jó 27 17 elégs
Gerbli József Tóth Mihály kőmives szab. 2 2 .elégs
Horváth Sándor Kolongya Györ. fazekas szab. 52 52 elégt
Haschka György Schaller Lajos kőmives szab. 7 7ielégs
15 Hertelendi József Hell János czipész szab. 58 40 elégs
Hámetler József Voukon Antal hentes jó 9 9 jó'' felszab.
Horváth József Perger János kefekötő jó 2 2 jó
Horváth András Szivos Imre csizmadia jó 3 3 elégs
Horváth Ferencz Szánthó Jo''zsef kőmives szab. 20 14 elégs
20 Horváth Gábor Litfai András kalapos szab. 12 12 elégs jó felszab.
Hubinczki Imre Reich Gotfried órás jó 3 3
Kránicz István Tancsics József asztalos szab. 33 20 elégs felszab.
Kovács József Horváth József csizmadia jó 14 9 elégs
Káposzta János Gotál Mihály czipész szab. 23 20 elégs
25 Kremer Péter Farkas Viktor csizmadia szab. 2 2 elégs
Kurucz József Szélig Antal szíjgyártó jó 3 3 elégs
Krezsai István Knáusz Ferencz kádár szab. 3 3 elégs felszab,
Kufstán István Magyar József csizmadia szab. 16 14 elégs
Klárits Flórián Ozsvald József csizmadia szab. 32 17 eiégs
30 Lőrincz István öz. Löbl Lipótné bádogos szab. 26 26 jó
Lodner Lajos Hencz Antal kőmives k. sz. 11 7 elégt
Levárd Ferencz Hegedűs Feren. kovács szab. 17 7 elégs jó
Magyar Pál Hock Fülöp kovács jó 13 13
Mosonyi Ferencz Keller Mátyás czipész szab. 55 20 elégs
35 Moger György Hencz Antal épitész k. sz. 4 1 elégt
Máximok József Hartman Ignácz lakatos szab. 26 14 elégs
Mecziloschek Nánd. Perkó Péter festő jó 4 4 jó
Márfi Jo''zsef Vorzsák Flórián korcsmáros szab. 23 13 e.égs
Nagy Géza Schaller Lajos kőmives szab. 21 14 elégs
40 Németh György Csemits Károly csizmadia szab. 4 4: elégs
Novák Ferencz Scheu József köszörűs szab. 9 3 elégs
Németh Lajos Hencz Antal kőmives szab. 31 17 elégs
Novák Balázs Szabó József mézesbábos jó 7 7 r- ■ t io
— 10 —
Cfi
A tanuló Mnlasz-tott órák Általán, sorozat Megjegyzés
neve és hitvallása gazdájának neve foglal-kozása erkölcsi viselet összege 1 igazolt
Németh Sándor Miltényi Sándor czipész jó 1 1 jó
45 Petri János Dukai György kefekötő jó 7 5 elégs
Pálfi Ferencz Tótola János kalapos jó 2 2 jó felszab.
Pichler Ede öz. Pichler J.-né kolompár szab. 4 2 elégg
Peierl Mátyás Peierl Ferencz hentes jó Tf, 16 jó
Pucskó György Tóth Mihály kőmives jó 10 10 jó
50 Pátke Alajos Bodis János czipész szab. 49 2 7 elégs
Pintér Zsigmond Schaller Lajos kőmives szab. 7 3 elégs
Sipos Vendel Radasics István kovács szab. 50 17 elégs
Simon Jenő Simon János czipész szab. 2 2 elégs
Stefics Antal Horváth József csizmadia jó 3 3''elégs
55 Skrinár Emil Fogl Konrád kádár jó 4 4 jó
Szenta Mihály Rózs Ferencz kötélgyártó szab. 8 4 elégs
Strassberger Vil. izr. Engl Adolf szappanos jó 2 2 jó
Sipos János Geizl Mór kőmives szab. 26 14 elégs
Schveig József Kristofoletti Ant. gépész szab. 27 10 elégs
60 Schvelecz Iván Horváth István csizmadia szab. 12 7 elégs
Tóth Károly Hencz Antal kőmives jó 28 28 jó
Tomásics István Hilcz Lajos csizmadia szab 6 3 elégs
Török Béla Totola János kalapos szab 4 4 elégs
Tebesz András Fogl Konrád kádár jó 3 3 jó
65 Tóth János Geizl Mór kőmives jó 7 4 eíégs
Tkalecz István Zsilovecz János szabó jó 7 7 jó
Vránics György Takács József csizmadia szab. 22 15 elégs
Veltinger Lipót Voti István csizmadia szab. 31 20 elégs
Vinhofer Gyula Sobár György kefekötő szab.''25! 17 jó
70 Varga Péter Bócz László kovács - szab.!44 27 elégs felszab.
Vizeli János Geizl Mór kőmives jó 9 9 jó
Vlasics Rókusz Zsilovecz János szabó jó 14 14 jó
Varga Ferencz Horváth György csizmadia szab. 8 3 elégs
Zodrovecz Menyh. Hell János czipész szab. 42 23 elégs
75 Zemlicz Ferencz Schaller Lajos kőmives szab. 17 7 elégs
Zságer György Keller Ignácz czipész szab. 51 27 elégs
Zrinyi István Geizl Mór kőmives szab.1131 Selégt
Előkészítő haladó osztály.
A tanuló Mulasztott órák Általán, sorozat Megjegyzés 1
neve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása erkölcsi viselete összege igazolt
Ács János Sallér Lajos kó''mives jó 24 14 jeles felszab.
Andri István Ágoston István fazekas jó 4 2 jó
Andris István Varga János csizmadia k. sz. 160 elégt
Andris György Bódis János czipész k. sz. 150 — elégt
5 Auchter József Szabó János kovács szab. 36 20 jó jó
Benkő István Sallér Lajos ács jó 44 18
Bedenek József Fürst Ignátz czipész k. sz. 160 —■ elégt
Benczikovics Gábor Péter Ferencz asztalos k. sz. 160 — elégt
Bódis Béla Kumpert Antal szabó k. sz. 14 6 elégs
10 Bonczók János Tóth Mihály kó''mives szab. 24 18 elégs felszab.
Budai László Tóth Mihály ács szab. 66 30 jó felszab.
Brendli Ferencz Ring Pál kalapos k. sz. 160 — elégt
Cser Ferencz Ring Pál kalapos k. sz. 160 — elégt
Csondor János Sallér Lajos kó''mives k. sz. 68 22 elégt jó
15 Czukelter József Hentz Antal kó''mives k. sz. 12 4
Dávidovits István Kacziáner Máty. czipész k. sz. 160 — elégt
Dékán György Sallér Lajos ács jó 18 6 elégs
Diviák György Hentz Antal kó''mives jó 84 30 jó
Egyházi Vendel Babits Antal czipész jo- 42 22 jó felszab.
20 Edenhófer Ferencz Voukon Venczel hentes jó 50 26 elégs
Feketevári Antal izr. Feketevári János szíjgyártó szab. 10 4 elégs felszab.
Futó Ferencz Csikós Sándor lakatos k. sz. 78 36 elégs
Flumbort Károly Tóth Mihály ács jó 120 40 elégt
Gál János Bognár István fazekas szab. 126 52 elégt
25 Gelencsér József Bán János szíjgyártó szab. 16 5 elégs felszab.
Goldberger Lip. izr. Hirschel Miksa czipész szab. 46 18 elégs
Grünfeld József izr. Grosz József pék k. sz. 160 — elégt
Günzer József izr. Günzer Sándor asztalos szab. 50 18 elégs
Hánel János Rechnitzer Dávid bognár jó 16 8 elégs
30 Hell Lajos Zelenák Antal kó''mives k. sz. 40 18 elégt
Horváth József Ábrahám Zsigm. asztalos szab. 42 16 elégt
Kamenár János Kamenár János csizmadia szab. 30 20 elégt
Kamenár Jo''zsef Kamenár János csizmadia szab. 160 — elégt
Károly Lajos Zelenák József csizmadia szab. 24 18 elégs
35 Kém István Detrich Mátyás csizmadia jó 60 34 elégs felszab.
Kovács János Hentz Antal kó''mives szab. 22 16 elégs jó felszab.
Kolongya József Sallér Lajos kőmives jó 46 20
Komondi József Sallér Lajos kőmives k. sz. 46 24 elégt
Kovács Sándor Topolics József csizmadia jó 28 8 jeles
40 Koller Lajos Veisz Bernát szabó k. sz. 4-4 26 elégt
Kovácsics Lőrincz Kovácsics Antal csizmadia k. sz. 148 — elégt jó
Kuriányi Pál Babics Antal czipész jó COl 30
Kuriányi Vilmos Babics Antal czipész k. sz. 158 elégt
Kovács Ferencz Magyar József csizmadia jó 8 8- jeles
i
— 12 —
A tanuló Mulasztott órok Általán, sorozat l Megjegyzés
neve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása erkölcsi viselete összege igazolt
45 Láng István Schvartz József szíjgyártó jó 32 14 jó
Lálek Ferencz Hentz Antal kőmives k. sz. 34 8 elégt
Loncsárics Ferencz Babics Antal czipész jó 44 16 jó jó
Mátyiánicz Márton Keller Ignácz czipész jó 48 36
Magyar István Szabó Károly kötélgyártó k. sz. 82 30 elégt
50 Madravics János Tóth Mihály ács k. sz. 84 40 elégt
Matkovics Ferencz Matkovics Ferdi. csizmadia k. sz. 160 — elégt
Mernyárecz György Balázs István czipész k. sz. 160 — elégt
Molnár Menyhárd Hentz Antal kőmives k. sz. 56 18 elégt
Muskovics József Popolics János csizmadia k. sz. IfiO — elégt
55 Müller Gyula Czethoffer Atlia. czipész szab. 44 12 elégs
Németh Antal Hentz Antal kőmives jó 6 4 jó felszali:
Németh György Geizl Mór ács szab. 6 3 elégs felszal).
Németh Gyula Sallér Lajos kőmives szab. 4 4 jó
Pál István Mácsek János czipész k. sz. 160 — elégt
60 Péterfi Károly Stepánek Albert czipész jó 4 4 jó felszab.
Pint János Sallér Lajos kőmives jó 34 24'' jó felszab.
Pusovszky Rezső Csikós Sándor lakatos szab. 36 18 elégs felszab.
Raffai Géza Kapper János szíjgyártó k. sz. 20 8 elégt
Rothman József Rothman József lakatos k. sz. 36 24 elégt
65 Szalai János Ring Pál kalapos k. sz. IPO — elégt
Sipos Károly Hentz Antal kó''mives k. sz. 40 16 elégt
Somogyi Ferencz Geizl Mór kó''mives jó 24 12 elégs felszab.
Szemlics József Keszler Lajos bádogos k. sz. 160 — elégt
Szauter Gábor Tóth József kovács k. sz. 160 — elégt
70 Stocker István Hentz Antal kőmives szab. 70 42 elégs felszab.
Szücs József Schvartz Mihály szij gyártó szab. 30 18 jó
Schmalz József Szipókmayer J. asztalos k. sz. 66 24 elégt
Schles Antal Plischle Antal könyvkötő k. sz. 30 8 elégs
Schles Márton Plischke Antal könyvkötő k. sz. 9 6 elégs felszab.
75 Schröder Béla Pollák Ármin szabó k. sz. 160 — elégt
Schreiber Samu Brautin József asztalos jó jó 64 32 elégs felszal).
Táss Ferencz Vetzer Kánátusz asztalos 7240 jó
Talás András Keller Ignácz czipész szab. IOÍ 38 jó
Tóth István Ábrahám Zsigm. . asztalos jó 40''16 jó
80 Tóth István Kumpert Antal szabó k. sz. 140 40 elégt
Tóth Kálmán Fischer János czipész k. sz. 160 _ elégt
Trojkó Márton Rasztics Boldizs. csizmadia jó 44,18 elégs felszab.
Török János Matkovics Péter czipész k. sz. IfiO elégs
0 Török Ödön Datler János bádogos szab. 32.14 jó
85 Vellák Vendel Hentz Antal kőmives szab. 52 20 jó
Verbovecz György Groszman József lakatos szab. 64 40 elégs
Vidovics Jeromos Ráthofer János csizmadia szab. 60,22 elégs felszal).
Voukon Venczel Voukon Venczel hentes szab. 16 8 elégs felszab.
Vukits József Vukits András csizmadia k. sz. 160 _ elégt
90 Zsinics Balázs Magyar Lajos csizmadia k. sz. 160 — elégt r t
— 13 —
I. osztály.
A tanuló Mulasztott órák Általán, sorozat Megjegyzés
neve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása erkölcsi viselete összege igazolt
Andri János rk. Perkó Péter szobafestő'' szab. 89 50 elégt
Antalics Mátyás rk. Veiszberger Zs. kőfaragó szab. 149 149 elégt
Bájer Gyula rk. Deuch János szabó szab. — — elégt elkölt.
Báder Hermán izr. Rosenfeld Samu czipész szab. 120 50 elégt
5 Bárdos János rk. Berdo Károly kőmives szab. 110 30 elégt
Bakos József rk. Szentes János gépész k. sz. 66 37 elégs
Berkhausz Ede izr. Sável János lakatos szab. • elégs felszalt.
Berkes Ignácz izr. Klein Sándor szabó k. sz-. 156 40 elégt
Beznicza György rk. Sável János lakatos szab. 30 30 jó felszal).
10 Bodzai Lajos rk. Rothmann Bold. lakatos szab. 14114 elégs
Bognár István rk. Lengyel János asztalos k. sz. 45 30 elégs
Bór Ferencz rk. Miltényi Sándor czipész szab. 30 30 elégs
Blumenschein M. izr Neufeld Salamon czipész szab. 108 40 elégt
Czetli István rk....... Keller Ignácz czipész szab. 24 14 elégs felszal).
15 Czimmermann I. rk. Stepanek Albert czipész szab. — — elégs
Csillag Károly rk. Csillag Károly asztalos jó 37 37 jó
Csiszár István rk. Fischl Fülöp nyomdász szab. 140 20 elégt
Czvetkó Lajos rk. Czvetkó Lajos csizmadia szab.''64 50 elégt
Datler József rk. Datler József bádogos szab. — — elégs felszal).
20 Dékán János rk. Hernyovitz Berta czipész szab. 30 15 elégs
Dobes József rk. Sável János lakatos jó 45 20 jó
Dömötör János rk. Lircheim Lajos kalapos szab. 64 38 elégs
Dömötör József rk. Fischl Fülöp nyomdász k. sz. 74 29 elégt
Ernvirt István rk. Grossmann-Józs. lakatos k. sz. 145 60 elégs
25 Faics György rk. Hentz Antal kőmives jó 10 10 jó
Farantai Gyula rk. Dants Kálmán asztalos k. sz. 74 25 elégt
Fekete József rk. Muzsikár Sándor asztalos szab. 58 34 elégs
Gáspár Béla rk. Rothmann Bold. lakatos k. sz. 34 26 elégs
Gáspár Imre rk. Szeiler Ferencz bádogos k. sz. 6418 elégt
30 Gelencsér József rk. Hell János czipész szab. 30 24 elégs
Goldmann Sam. izr. Wajdics József nyomdász szab. 104 30 elégt
Göndöcs István rk. Hentz Antal kőmives szab. 34 20 elégs
Günzer János rk. Günzer Sándor asztalos szab. 6 6 elégs
Hirschl László izr. Mikulás Samu festő szab. 74 36 elégt
35 Hoffmann Ant. rk. Huszár Antal lakatos szab. 73 14 elégs felszal).
Hoffmann Fer. rk. Hentz Antal kőmives szab. 41 24 elégt
Horváth Ferencz rk. Andér Ferencz szabó k. sz. 78 38 elégt
Horváth György rk. Vint János szabó szab. 39 20 elégs
Horváth Bódi rk. Hahn Sándor szabó k. sz. 70 54 elégt
40 Horváth János rk. Berdó Károly kőmives szab. 8447 elégt
Imrei István rk. Viola József csizmadia jó 35 24 elégs
Káschmitter A. rk. Guz József asztalos k. sz. 121 74 elégt
Klein József rk. Fischl Fülöp nyomdász szab. 124 54 elégt * D
14
A tanuló Mulasztott órák Általán, sorozat gyzés
neve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása erkölcsi viselete összege igazolt Megje
Koch Lajos rk. Veiczer Kanatusz asztalos k. sz. 36 24 elégs
45 Kohn Samu izr. Grossmann Józs. lakatos szab. 14 6 elégs
id. Kohn Samu izr. Sável János lakatos*" jó 30 20 jeles
Kohn Samu izr. Grossmann Józs. lakatos szab. 21 14 elégs
Kohn Sándor izr. Neufeld Samu czipész szab. 16 9 elégs
Krénusz Károly rk. Sallér Lajos kőmives jó 44 44 jó
50 Kráusz Géza izr. Pollák Ede festő szab. 25 14 elégt
Kristofoletti F. rk. Kristofoletti Istv. gépész szab. 34 8 elégs
Kristofoletti Gy. rk. Kristofoletti Istv. gépész szab. 20 4 elégs
Kovács Imre rk. Rathnek Mátyás szabó szab. 17 4 elégs
Lang Károly rk. Kristofoletti Istv. kovács szab. 36 — elégs
55 László József rk. Ábrahám Zsigm. asztalos szab. 24 7 elégs
Liszek György rk. Keller Mátyás czipész szab. 30 30 elégs felszab.
Lisztner Jenó'' rk. Wokurka Antal lakatos szab. 12 10 jó felsza!).
Máger András rk. Veber Mihály asztalos jó 8 3 elégs
Mikulán István rk. Fuch István csizmadia szab. 18 8 elégt
60 Móger Ignácz rk. Molnár Rezső rk. Hirschl László szabó szab. 47 8 elégt elkölt.
Grossmann Józs. festő k. sz. — - —
Müller Endre rk. Kristofoletti Istv. gépész szab. 5 3 elégs
Nagy Sándor rk. Wajdits József nyomdász k. sz. 34 8 elégs
Nebel Gyula rk. Schvarer József szíjgyártó jó 3 3 jeles
65 Nesznera Mihály rk. Grossmann Józs. lakatos szab. — — elégt
Németh Gyula rk. Pollák Ármin szabó szab. 34 17 elégt
Németh Sándor rk. Németh Sándor czipész szab. 55 20 elégt
Nikicser György rk. Weigoni Ignácz kefekötő jó — — elégs felszab.
Nyakas Ferencz rk. Dór István szabó szab. 27 17 elégs
70 Nyári Ferencz rk. Tóth József kovács szab. 157 157 elégt
Panstingl Ignácz rk.
Papp József rk. Mesteri János csizmadia szab. 72 47 elégt
Perdán Alajos rk. Csikós Sándor lakatos szab. 1111 elégs felszab.
Petrics István rk. Keller Ignácz czipész jó 22 16 jeles
75 Pint Ferencz rk. Hartmann Ign. lakatos szab. 38 24 elégs
Pint István rk. Pint Ferencz czipész szab. 74 59 elégs
Pollák Dávid izr. Ábrahám Zsigm. asztalos szab. 8445 elégt
Pollák Samu izr. Altentaller Fer. czipész szab. 24 5 elégt
Policzer Róbert izr. Fischl Fülöp nyomdász k. sz. 104 56 elégt
80 Pöleskei Lajos rk. Huszár Antal lakatos szab. 36 24elégs
Raczka Lajos rk. Hauszvirth Gyul. rézműves k. sz. 84 54 elégt
Rajman János rk. Halasi József asztalos szab. 35 21 elégt
Récsei Sándor izr. Dants Kálmán asztalos k. sz. — — — elkölt.
Reithoffer Gyula rk. Reithoffer Gyula csizmadia jó — — elégs felszab.
85 Rosenberg Sal. izr. Hell József czipész jó 41 28 jó
Rosenfeld Ign. izr. öz. Löbl Lipótné bádogos jó 11 3 jó felszal).
Rosenfeld Miksa izr. Rosenfeld S.-né czipész jó 21 9 elégs
Sallér Gyula rk. | Hartmann Ign. lakatos k. sz. 36 18 elégs
— 15
A tanuló Mulasztott órák Általán, sorozat Megjegyzés '' 1
neve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása erkölcsi viselete összege igazolt
Sável János rk. Sável János lakatos szab. 6 6 elégs
90 Segesdi György rk. Tóth Mihály kó''mives szab. 37 26 elégs
Simonics Imre rk. Szelig Antal szabó szab. 45 13 elégt
Schindlberger K. rk. Scheiber Izsó izr. Hentz Antal kőmives szab. 64 30 elégs 30 elégt
Fischl Fülöp könyvkötő'' k. sz. 55
Spieler József rk. Muzsikár Feren. asztalos jó — — jeles
95 Steiner Aladár izr. Sável János lakatos jó 36 18''jeles
Stern Ignácz izr. Veisz Bernát szabó szab. 45 20 elégs
Stágli Béla rk. Miltényi Ignácz czipész szab. —f — elégs felszab.
Skergula Gyula rk. Miltényi Ignácz csizmadia szab. 27,27 elégs felszab.
Steiner János izr. Huszár Antal lakatos jó 5450 jó
101) Surugli Zsigm. rk. Rothmann Béla kéménysep. jó 2424 elégs
Szabó István rk. Matkovits Péter czipész szab. — — elégs felszab.
Szabó Károly rk. Gerdenics István szobafestő szab. 74 20 elégt
Szabó János rk. Huszár Antal lakatos szab. 79.30 elégs
Szatnik Antal rk. Vokurka Antal lakatos szab. 33 11 elégs
105 Seitz Antal rk. Huszár Antal lakatos jó 24 6 jó
Szelig Lajos rk. Torma Lajos asztalos k. sz. 45 20 elégt
Szeiler Antal rk. Szeiler Ferencz bádogos k. sz. 27 18 elégt
Szondi Károly rk. Mersitz Ede czipész k. sz. — — elégt
Szücs János rk. Tóth Mihály kó''mives szab. 18 — jó
110 Szvetecz Imre rk. Szvetecz Imre csizmadia szab. 21 8 elégt
Takács Ferencz rk. Brinner Mihály czipész szab. 48 20 elégs
Tar Árpád rk. öz. Stoczek V.-né szíjgyártó k. sz. 36 17 elégs
Varga Kálmán rk. Lircheim Lajos kalapos jó 20 — jó
Vágner Lajos rk. Csresznyovecz F. szabó szab. 15 — elégs
115 Vegráti Ferencz rk. Hirschl Antal szabó k. sz. 45 28 elégt
Veisz Mór izr. Veisz Lajos szabó szab. — — elégs felszab.
Volfrom Ernő'' izr. Dór István szabó szab. 14 4 8 elégs
Vucsák Károly rk. Brantin József asztalos szab. 20 elégs
Vugrinecz Gyula rk. Eigner Nándor czipész szab. 55 30 elégt
120. Zábó János rk. Szentes Sándor gépész szab. 26 14 elégs
Zsilovecz Kálm. rk. Csemics Károly órás jó 34 — jó
— 16 —
IX. A tanoncz-muiika-kiállitás kimutatása.
A tanoncz neve Tanoncz-idő Iparág Kiállított tárgy Bírálat
Steiner Aladár 2 lakatos füttő-ajtó jó
Kohn Samu 2 w tányér-melegítő dicsér.
Nebel Gyula 4 szíjgyártó táska dicsér.
Dobes József 17a lakatos takaréktűzhely kerezet dicsér.
5 Czimmermann Ign. 4 czipész pár czipő elégs.
Bakos József 17* gépész sütő kerezettel elégs.
Horváth Gábor 2 • kalapos fekete kalap elégs.
Vucsák Károly 17, asztalos zsámoly elégs.
Strassberger Vilmos 2 szappanos gyertya jó
10 Segesdi György 372 kőmives alaprajz elégs.
Sável János 1 lakatos sütő kerezettel jó
Kristofoletti Gyula 272 kovács-gépész 2 db. patkó, patkoló kalapács jó
Kristofoletti Ferencz 272 2 » bárd és niedhamer jó
Müller Endre B kis bárd elégs.
15 Imre István 3 csizmadia pár férfi csizma dicsér.
Dekán János 2 czipész pár czipő elégs.
Kovács Imre 27* szabó nadrág elégs.
Varga Kálmán 4 kalapos 2 fülcz kalap jó
Cser Ferencz 2 » fekete kalap
20 Károly Lajos 2 csizmadia pár csizma elégs.
Kovács Sándor 3 » n » jó
Hannel János 3 bognár taliga kerék elégs.
Szondi Károly 4 czipész gyermek czipő elégs.
Raffai Géza 272 szíjgyártó kutyakorbács és kis táska jó
25 Horváth Ferencz 4 szabó tiszti nadrág dicsér
Tar Árpád 4 szíjgyártó 2 homlokzó és 1 db kutya-nyakszíj elégs.
Blumenschein Mór 3 czipész czipő elégs.
Petncs István 1 n fejelés czipő jó
Matjanecz Márton 3 n gyermek topány jó
30 Takács Ferencz 3 pár czipő elégs.
Németh Gyula 2 szabó gyermek nadrág jó
Fekete József 172 asztalos ütenytartó jó
Spiller József 172 ii tükör elégs.
Németh Sándor 3 czipész fejelésczipő jó
35 Bór Ferencz 3 ii gyermek czipő jó
Török Ödön 3 bádogos czukortartó elégs.
Günzer János 3 asztalos tükör jó
Günzer József 3 ii zsámoly elégs.
Schindlberger Kár. 3 kőmives 5 db. építészeti rajz elégs.
40 Horváth Boldizsár 372 szabó nadrág elégs.
Müller Gyula 172 czipész czipő elégs.
Gelencsér József 2 ii gyermek czipő jó
Kovácsics Lőrincz 2 csizmadia férfi csizma dicsér
Kremcr Péter 3 ii gyermek csizma elégs.
A tanoncz neve Tanoncz-idó'' Iparág Kiállított tárgy Bírálat
45 Goldberger Lipót 0)1/ Z 12 czipész nőczipő elégs.
Németh György 3 csizmadia női czipő jó
Szkrinár Emil 1 kádár 16 literes hordó jó
Pint István 4 czipész gyermek czipő elégs.
Erkinger György l]/2 czizmadia gyermek csizma jó
50 Koch Lajos 3>/, asztalos ablakráma és szárny elégs.
Szeiler Antal 2 bádogos kis kánná elégs.
Gáspár Imre 3 »> kávé főző elégs.
Bedenek József 3 czipész gyermek czipő elégs.
Egyházi Vendel 4 Tí női czipő jó
55 Kuriányi Pál 2 »í kis női czipő elégs.
Lancsarics Ferencz 2 . J1 gyermek czipő elégs.
Gáspár Béla 3 lakatos kapuzár elégs.
Krányecz István IV, asztalos tükör elégs.
Kurucz József 172 szíjgyártó vadásztáska jó
00 Simonics Imre 172 IÍ lókantár elégs.
Debesz András 1V2 pintér 14 literes hordó jó
Tóth János 2 czipész gyermek czipő elégs.
Magyar Pál 3 kovács patkó elégs.
Krizsai István 3 bognár taligakerék elégs.
05 Schlez Antal 27. könyvkötő jegykosár könyvkötés jó
Magyar István 2l/® köteles gyeplő elégs.
Pint Ferencz 3 lakatos tányérmelegitő jó
Krobát András 2 asztalos toalet tükör jó
X.
Az iparos tanulókra vonatkozó statistikai adatok az 1886—87. tanévben.
Kor, vallás, nemzetiség szerint és születésük helyére nézve.
XI.
Ipari foglalkozásra nézve.
Sorszám Előkészítő osztály Haladó osztály Első osztály Összesen
1 Ács...... _ 8 2 10 •
2 Asztalos..... - 5 6 11
3 Bádogos .... - 3 9- 12-
4 Bognár..... - 2 2 4
5 Czipész..... 10 15 12 37
6 Csizmadia .... 13 14 18 45
7 Hentes..... 5 1 — 5
8 Kovács ..... 4 3 3 10
9 Kádár ..... 2 1 2 5
10 Kalapos..... 4 3 5 12
11 Kefekötő .... 2 — 3 &
12 Kó''mives..... 25 20 16 61 >
13 Kolompár .... 1 2 3-
14 Kötélgyártó . . . 1 1 3 5
15 Könyvkötő'' .... — 2 — 2
16 Lakatos ..... 3 5 15 23
17 Nyomdász .... — — 5 5
18 Szabó ..... 5 5 14 24
19 Szíjgyártó .... — 4 2 6
20 Szobafestő .... 1 — 2 3 •
21 Órás...... 1 — — 1
Összesen 77 91 121 289
» /
Kor szerint Vallás szerint Nemzetiség szerint Születésük helye
Osztály 12 éves j 13 éves 1 14 éves I 15 éves 1 16 éves | 17 éves 1 18 éves Összesen j Róm. kath. | Református Izraelita Összesen Magyar | Német 1 Horvát Összesen Zalamegyei Vidéki Összesen
Előkészítő osztály 12 15 15 16 9 7 4 77 u 1 2 77 38 5 36 77 69 8 77
Haladó osztály . . 8 19 16 15 12 16 3 91 76 10 5 91 77 7 7 91 84 7 91
ElsíTtSztály .... 8 25 20 21 18 17 8 121 94 7 20 121 119 — 2 121 115 6 121
Összeg 289 289 tf>1 IV if 289 289

— 19 —
XII.
A jövő iskola évre vonatkozó értesités.
Az 1887—88. iskolai évre a beiratások szeptember 1—15-ig bezá rólag minden vasár- és ünnepnap d. e. 10—12, d. u. 2—4-ig a nép iskola IV-ik osztály tantermében eszközöltetnek.
I

Insert failed. Could not insert session data.