Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
1.83 MB
2021-12-16 07:59:49
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
281
661
Nagy-Kanizsa városi ipariskola
értesítője
az 1887-88. tanévről.
II. évfolyam.
Közzéteszi a tantestület.
Nagy-Kanizsa
Nyomtatott Wajdits József Könyvnyomdájában
1888.

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

/ N AGY-KANIZSA VÁROSI
IPARISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ
1887—88. TANÉVRŐL.
II. ÉVFOLYAM.
KÖZZÉTESZI;
A TANTESTÜLET.
NAGY-KANIZSÁN,
NYOMATOTT WAJDITS JÓZSEF KÖNYVNYOMDÁJÁBAN.
1888. ^
I.
Néhány szó az íparos-tanonczok erkölcsnemesítéséről.
Hazánk iparának felvirágoztatása érdekében kívánatos, hogy polgári osztályunk anyagi jóléte és értelmi quaíiifieatiőja emelkedjék; mert csak szakképzett iparosok képesek versenyre kelni, a „művelt nyűgöt" iparosaival; létesülvén a verseny, az ipar bizonyára felfog virágozni.
A mondottakból kifolyólag az ipar-iskola czélja. nem lehet egyéb, mint oly közép osztály létesítését előmozdítani, mely sokoldalú képzettsége által nem csak saját érdekeit igyekszik támogatni, hanem verseny-képessége által édes hazánk iparának felvirágoztatásához is hozzájárul. Az ipar-iskola mint új intézmény, még mindig küzd a kezdet nehézségeivel. Az alkalmazott tanerők a kedvezőtlen viszonyok folytán néhol a legjobb szándék mellett sem képesek oly összhangzatosan nevelőleg hatni a növendékekre, mint az óhajtandó volna.
Az iparos mesterek nagyfokú közönye, a tanonczok korlátlan szilajsága, s a tanításnak az esti órákban való megtartása, mind meg annyi, motívum arra nézve, hogy a kívánatos eredmény fel nem mutatható. Nézetem szerint: mindaddig, míg a létező viszonyok másként nem alakulnak, teljesítse legalább a tanító az ő missióját örömmel; hasson oda, hogy a növendékek ne csak ismeretkörüket bővítsék, hanem hogy kedélyük is képeztessék, s jellemük fejlesztessék: az értelmi, kedélyi és erkölcsi képzés együttes hatása bizonyára megtermi szorgalmunk nemes gyümölcsét. A mi az iparos tanonczok erkölcsi magaviseletét illeti, az még nagyon sok kívánni valót hagy fenn ; apróbb kihágások gyakran előfordulván; ép azért használjuk fel mindazon eszközöket. melyeknek nemesítő hatása van a növendékekre. A durva vágyak nemesítését czélzó eszközök gyanánt megemlíthetők: a munka és takarékosság iránti szeretet felkeltése és a vallásos érzelem ápolása.
A durva vágyak nemesítését czélozza a takarékosság iránti szeretet felkeltése. Mértéktelenség, a pénz becsértékének nem ismerése, s a pazarlás erkölcsi és anyagi romlást okoznak.
Ép azért hozzuk tudatára a növendéknek azt, hogy a pénz és vagyon nyújtotta előnyök függetlenítik az embert, rnig ellenben a nyomasztó szegénység végtelenül leverő hatással van az emberi kedélyre nézve. A takarékosság megkedveltetekére szolgálnak az iskolai takarékpénztárak. Az iskolai takarékpénz-
r
tárak helyes vezetése és a gyűjtés iránti érdeklődés ébrentartása mindenesetre eredményezni fogják azt, hogy a növendék, (hogy többet ne említsek) óvni fogja magát az iszákosságtól és az abból eredhető bűnöktől; megkevesbítik a kihágások számát, szóval: a növendéket arra serkentik, hogy szolidabb életet éljen. A durva vágyak nemesítésének egy igen figyelemre méltó eszköze a vallásos érzelem ápolása. Az igazi, mély, de vakbuzgóság nélküli vallásosság mindenkor a társadalmi rend alapjának tekintetett; a hit volt a nép szerelme, s Isten mint minden jóság kútforrása iránt keletkezett legmagasztosabb érzelem, a szenvedélyek csilapítójaként nemesbité a durva vágyakat. Nagyon kívánatos volna, ha az egyházi hatóságok az igazi vallásosság fontosságátóláthatva, a jövőben magukévá tennék az iparos tanonczok vallásos nevelésének ügyét; mert bizony-bizony : „Vallás nélkül erény csak puszta szó."
Az ipariskolai bizottság.
Elnök: Babóchay György, polgármester. Alelnök: Nusecz József. Jegyző: Németh Ignácz. Gondnok: Knáusz Boldizsár.
II.
Tagok:
Dr. Benczik Ferencz, Bún Samu, Ebenspanger Lipót, Eperjessy Sándor, Faics Lajos, Garai Benő, Dr. Gerő József, Haba József, Hegedűs László, Hertelendy Béla. Hoftmann Mór, Horváth Károly, Janky Károly. Knortzer György, Kovács Béla, Lengyel Ignácz,
Lengyel Lajos, Löwy Adolf, Mihálecz József, Morgenbesser János, Dr. Neusiedler Antal, Plihál Ferencz, Plosser Ignácz, Récsey György, Rózsavölgyi Antal. Simon Gábor, Dr. Schreyer Lajos, Dr. Szukits Nándor, Tersánczky József, Dr. Tripammer Rezső, Trojkó Lajos, Dr. Tuboly Gyula.
Knorczer Frigyes,
Iparhatósági megbízottak: Blau Lajos,
Berdin Márton.
III.
Tantestület. /<f(. Í*T
Erdősy Bálint, népiskolai tanító. Lisztner József, népiskolai tanító, behultz Károly, polgáriskolai rajztanár.
Tóth István, népiskolai tanító s igazgató teendőkkel megbízott. A tanítók mindegyike osztályában — a rajzot kivéve — a többi tárgyakat maga tanította.
Olvasás, irás, gépies olvasás gyakorlása (iönczi Abeés olvasó könyvéből. Beszéd- és értelemgyakorlatból: Az ember-, a család-, a község-, a vidék-, az erdő-, a mező-, a növények- és állatokról. — A számtan heti két órán fej- ós krétávali számolás 1-től az 1000-ig terjedő számkörben.
1. Szabadkézi rajz: Az I-ső osztály tananyaga: áz egyenes és hajlított vonalok összekötése, combinatiói s görög és mór stylü szalagdíszek előállítása.
Mértani rajzolás: Az eszközök megismertetése és használási módjuk. A pont, vonal, lap és test általános nemei, grafikus előállításának módja. Egyenes vonalak alapmíveletei és mérése, két vonal relatív fekvése, a körhúr, átmérő és sugár. A szögek mérése, másolása és alapmíveletei. A sokszögek tulajdonságai és szerkesztése.
•>. Olvasás, irás, fogalmazás 2 óra. Az elsőfokú ipariskolák első-, második- és harmadik osztálya számára dr. Emericzy, Gelléri, Péterffi-féle olvasókönyv. Elbeszélések:
a) melyekben lehetőleg iparüző személyek szerepelnek, feltüntetvén az iparosok közti kívánatos jó tulajdonságokat, u. m. munkaszeretetet, pontosságot, becsületességet, mértékletességet, takarékosságot, erkölcsi tisztaságot, a törvények iránti engedelmességet, hazaszeretetet, békés indulatot, megelégedést stb.
b) Az iparosok által feldolgozni szokott állati, növényi és ásványi terményekről, különös tekintettel azok ipari feldolgozására.
IV. Tanterv.
Előkészítő-, kezdő- és haladó osztály.*
Osztályfőnök: Lisztner József.
Első osztály.
Osztályfőnök: Tóth István.
''Előkészítő-, kezdő- és haladó osztály egyesítve lett.
— 6 - —
e) A hazai történelemből: a magyarok őshazája, a mai hazánkbani költözködésök Árpád vezérlete alatt, Géza fejedelem, István keresztelés®, koronázása és uralkodása, után na Péter. Aba Samu, Endre és I. Béla, Szent László, IV. Béla alatt a tatárjárás, Nagy Lajos, II. Lajos a mohácsi vész és pórlázadás stb.
d) A hazai földrajzból: Magyarország nagysága és égalja, Magyarország terményei, Magyarország lakosai nemzetiség és vallás szerint. A magyar nemzet. Az ipart és kereskedést előmozdító eszközök stb.
e) Az iparos tanulók kötelességei tanítómestereik iránt, illemszabályok a háznál, az iskolában és nyilvános helyeken.
Az olvasmányok tartalmának felfogása, s igy az ismeretlenek gyarapítása mellett törekedtem őket rávezetni a nyelvtani ismeretek elsajátítására, nevezetesen: a mondatok megismerése- és szerkesztésére, a gyökszók kikeresésére és azok egymástól való származtatására, ez uton a készség-geli helyesírásra, továbbá a beszédrészek megismerésére és a szóragozásra.
Fogalmazás: Az elbeszéltek utáni fogalmazás, számlák, nyugták s egyszerű levelek fogalmazása.
3. Szám- és mértan heti 2 órán. Az egyes- s több -nevezetüekkeli négy műtét és a tizedes törtekkel; az arányok az egyszerű hármas szabály és kamatszámítás a tanonczok hiányos ismerete miatt elmaradt.
Az elemi mértanból az egyenes vonalú idomok területtana.
Második osztály.
Osztályfőnök : E r d ő s y Bálin t.
1. Szabadkézi rajz: a csigavonal és ellipsis. Jellemző levélidomok rajzolása természetről és stylizált mintákról. Egyszerűbb és összetettebb síkékítmények folytatólagos rajzolása, a görög, római, román és renaissance kor stylfajából, a stylfajok jellemző tulajdonainak bemutatásával és népszerű magyarázatával.
Mértani testek, u. in.: koezka, hasáb, gula, henger, a kúpnak távlati rajzolása szabadkézből, a perspektíva és árnyéktan főbb elveinek s szabályainak népszerű magyarázatával.
2. Mértani rajz. Síkmértan. (Planimetria.) Az ellipsis, a csigavonalok, oválisok és néhány más fontosabb és gyakorlati alkalmazást nyerő görbe vonal rajzolása.
Két egyenes vonal, az egyenes és sík, két és három sík relatív fekvése. Az egyenes szöge a síkkal, a lapszög, a testszög (triader), az ide vonatkozó legfontosabb tételek, különös tekintettel az ábrázoló mértaura.
Tömörmértan. (Stereometria.) A szögletes és gömbölyű testek nemei összeillősége, hasonlósága, különösen a hasáb, gula, henger, kúp és gömb.
Olvasás. Az olvasókönyv alapján taníttatott: történelem, természettan, továbbá a magyar alkotmány, polgári jogok és kötelességek ismeretéből.
Fogalmazás: a levelek és polgári ügyiratok fogalmazása, p. o. számla, üzleti-hirdetés, nyugtatvány, ellennyugtatvány, vevény, kötelezvény, jótállás, felmondás, bizonyítvány, szerződés, átruházás, térítvény.
Könyvvitelből: előkönyv, pénztárkönyv, napló, főkönyv, árukönyv, (mellékkönyv.)
Számtan. A négy alapmívelet közönséges törtekkel, a viszonyok, egyszerű- és összetett arányok, társaságszabály és tőke-, kamat-, százaiékés időszámítás.
Mértan. Területszámítások: a négyzet-, derékszögű négyszög-, háromszög-, szabálytalan négyszögek és sokszögek-, szabályos sokszögek- és a kör kerülete és felületének kiszámítása.
V. Órarend.
Napok r Tanítási órák Osztály ok
Előkészítő haladó osztály I. osztály Ií. osztály
Hétfő 6—7 7—8 Jrvaolvasás, nyelvtan. Számtan.
Kedd 6-7 ] 7—3 1 Olvasás, nyelvtan és fogalmazás. Szám- és mértan.
Szerda C—7 7—8 Nyelvtan és fogalmazás Mértan és könyvvitel
Csütörtök ■ 6—7 7—8 Természettani és történelmi olvasmányok. Szám- és mértan.
■ Péntek | f 6—7 7—8 Földrajzi és történelmi olvasmányok. Szám- és mértan
Szombat 6—7 7—8 Irvaolvasás, 1 nyelvtan. Számtan.
Vasárnap 9—10 10 — 12 Mértani rajz ) mind a három osztálynak. Szabadkézi rajz ^ J
— 8 —
VI.
Nagy-Kanizsa rend. tan. város községi ipariskolájának 1887 - 88. tanévi bevétel s kiadásokról szóló kimutatása.
Bevétel 600 frt.
Kiadás 1275 „
Mutatkozik hiáuy 675 frt.
VII.
Adatok a tanév lefolyásáról.
A nagy-kanizsai ipariskolának az 1887—88-ik iskolai év eseményeit összefoglalva, következőkben leszek bátor előadni:
Mult év augusztus hó 28-án tartván ülését a tantestület, melyen ugy a használandó tankönyvek megállapítása, valamint a tanítási napok és órák kijelölése, nemkülönben ugyan ekkor lett az osztályok vezetése is a tanszemélyzet közt felosztva. A tantestület különösen a napok beosztásánál figyelemmel volt azon tanoncztartó iparosok iránt, kiknél több tanoncz is van, hogy ezek ne legyenek kénytelenek egy időben nélkülözni valamennyi tanonczaikat: a tanítási napokat nem egy időben, egyszerre, — hanem osztályonkint — más-más napokra véleményezte kitűzni; a tanítási órákat pedig szeptembertől február hó végéig 6—S-ig, azontúl 7—9 óráig osztotta be. A tantestületnek eme intézkedése tudomásvétel és jóváhagyás végett közöltetvén a tek. Iparhatósággal, ki azt ióváhagyó tudomásul vette.
A beiratások szeptember 18-ig tartottak; beiratkozott ez idő alatt 150, tavalihoz képest 58-al kevesebb. A beirt növendékek, a mult évi osztályzatuk, vagy megvizsgált képességük szerint: 3 osztályba osztattak, u. m. előkészítő-, kezdő- és haladó osztály egybe, I-ső és Il-ik osztályra, a beiratás még ez után is hónapokon át tartott; beiratkozott összesen 264, a mult évihez viszonyítva, kevesebb 25-tel, azonban a későn, t. i. január februárban jöttek, nem kaptak osztályzatot.
A tanítási órák, mik az órarendből is megtekinthetők: hétfőn, kedden, szerdán, csütörtökön, pénteken, szombaton és vasárnap tartattak. Hitoktatásban költséghiánya miatt a jelen évben sem részesültek a tanonczok, úgy a rajzoktatásban sem általánosan; az első és második osztályon kívül, a haladó osztályból csak azok, kiknek ipari foglalkozásukhoz a rajz ismerete nélkülözhetlen levén.
A fegyelmi szabályok osztályonkint, a tanítás első napján felolvastatván és miheztartás végett megmagyaráztatott. Ezután a tanítás — kivéve karácsony, húsvét és pünkösd ünnepeket — szakadatlanul tartott.
Kedves kötelességemnek tartóm megemlíteni, miszerint tek. Ruzsicska Kálmán megyénk tanfelügyelője az év elején szerencséltetett bennünket becses látogatásával.
A tantestület rendesen megtartván havi üléseit, a gyűjtött észleletekről a tek. iparhatóságot értesítette.
Az iparbizottság több tagja, úgy az iparhatóság által iskolalátogatással megbízottak is, időnkint megjelentek az előadásokon.
A tanonczok iskolalátogatására vonatkozólag megemlítendőnek vélem, hogy az legtömegesebb volt november közepétől február hó végéig, azontúl folyton fogyott; és ennek egyrószben az iparosok közömbössége, hogy ne mondjam — az intézmény iránti ellenszenvük az oka, más részben pedig azok egyik-másikának külső birtoka is levén, munkaidőben tanonczát ott foglalkoztatva: előadásra menni nem engedi; vannak ismét olyanok és pedig jó nagy számmal, kik vidéken hosszabb-rövidebb időre különféle ipari munkára vállalkoznak, hová tanonczaikat is magukkal viszik. Mindez nagy hátrányára van a sikeresebb eredmény elérésének, de ennél még nagyobb hátrányul szolgál az, hogy a tanoncztartó iparos urak nem tartják törvénybe ütközőnek, ha tanonczaikat V? 2/3, sőt egy órán tul is visszatartják az előadásrai menéstől, ós ezek a késő jövetelükkel folyton zavarják úgy a csendes foglalkozást, mint a tanítás menetét. Vannak azonban olyan iparos urak is, a mit örömmel konstatálhatok, hogy tanonczaikat pontosan elküldik az előadásra és pedig tisztán öltözködve. Ezeknél aztán azonnal észrevehető, hogy adnak valamit önmagukra. Viseletük és előhaladásuk példányképül szolgál a többieknek !
Hálás köszönettel említem meg, hogy a vallás- és közoktatási miniszter ur ő nagyméltósága jelen évben is 100 frt segélybe kegyeskedett intézetünket részesíteni,
Az évi vizsgák mind a három osztályban f. évi junius hó 10-én délután tartattak meg. Kezdetüket vették -J''/j órakor és tartottak 6 V^-ig ; ugyanekkor volt a tanonczok által készített iparczikkek kiállítása is, 33 tanoncz pályázott 33 tárgygyal.
A vizsgákon jelen voltak az iparhatóság részéről: tek. Knáusz Boldizsár ; az ipartestület részéről pedig Muraközi Lajos alelnök, Grebenz Henrik, Miltényi Ignácz, Danes Kálmán, Dór István, Iliid Ferencz és Lengyel János urak.
A jelen tanévvel ipariskolánk fennállásának második éve fejeztetvén be, a jövő évben intézményünk a Ill-ik osztály megnyitásával bővülni fog.
Az érdemsorozatban előforduló rövidítések magyarázata:
A római katholikus: r.k, református: rf., izraelita vallású: izr. Erkölcsi viseletre néz ve : szab szabályszerű, k. sz. — kevésbé szabályszerű. Előmenetelre nézve: elégs = elégséges, elégt = elégtelen, dicsér = dicséretes, félsz = felszabadult, n. i. t. = nem inas többé.
— 10 — VIII.
A tanulók névsora és érdemjegyei:
Előkészitő haladó osztály.
A tanuló Mulasztott órák Általános sorozat Megjegyzés ■ j
neve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása erkölcsi viselete összege '' igazolt
Andri István r. k. Ágoston István fazekas szab 31 31 elégi
Andris János r. k. Hencz Antal kőmives szab 20 21 elégi elégi
Anláuf István r. k. Geizl Mór kőmives szab'' 16
Bedenek József r. k. Fürst Ignácz czipész szab 37 28 elégi
5 Budai József r. k. Tóth Mihály ács szab 37 28 elégs
Berdó Lajos r. k. Berdó Károly kőmives szab 38 15 elégi
Bendekovics Béla r.k. Bendekovics Istv. csizmadia szab 33 16 elég
Bódis Béla r. k. Bódis János czipész szab öl 41 elég?
Babics Károly r. k. Polák Ármin szabó szab 33 33 jó
10 Bencze József r.k. Farkas Viktor csizmadia szab 12 8 elégi
Bájok József r. k. Kaeziáner Mátyás czipész szab 55 31 elégi
Bacsics Sándor r. k. Brantin József asztalos szab 12 8 elégi
Benke Gyula r. k. Pimeizl Henrik czipész szab 8 8 elégi
Csinát József r. k. Berdó Károly kőmives szab 33 24 jó
15 Cser Ferenez r. k. Eing Pál kalapos szab 27 24 jó
Ertinger György ref. Dreven Antal csizmadia szab 53 30 elégs elégs
Eötvös János r. k. Berdó Károly kőmives szab 25 18
Farkas Lajos r. k. Ambrus György szabó szab 44 32 elégi ió
Földes Béla r. k. Pimeiszl Henrik czipész szab 25 23 félsz
20 Flumbort Károly r. k. Tóth Mihály ács szab 43 29 elégs
Farantai Béla r. k. Henez Antal kőmives szab 42 35 elégi
Fálczer Jakab izr. özv. Löbl Lipótné bádogos szab 23 11 elégs
Fördös György r. k. Fördös Lajos lakatos szab 19 5 elégs
Gáspár Pál r. k. Schallér Lajos kőmives szab 41 41 jó
25 Gál János r. k. Bognár István kályhás szab 35 jlSf elégs
Gerencsér József r. k. Fischer János czipész szab 27 17 elégi 11 elégs 20 elégi
Horváth József r. k. Tóth Mihály kőmives szab 11
Hágner Kálmán r. k. Kumpert Antal szabó szab 20 telsz
Hell Lajos r. k. Zelenák Antal kőmives szab 13 13 elégs 18 elégs 1 lelsz
30 Horváth Gábor r. k. Litlai András kalapos szab 25 félsz
Haschka György r. k. Schallér Lajos kőmives szab 25 25 jó
Hencsics Lajos r. k. Schallér Lajos kőmives szab 1-9 14 elégs
Horváth Sándor r. k. Kolongya József fazekas szab 21 14 elégi félsz
Horváth Ferenez r. k. Szántó János kőmives szab 27 27 jó
35 Horváth József r. k. Ábrahám Zsigm. asztalos szab 10 8 elégi 6 elégi
Horváth Ferenez r. k. Hán Sándor szabó szab 8 félsz
Hánner István r. k. Keller Ignácz czipész szab 35 24 elégs
Horváth Bódi r. k. Ábrahám József asztalos szab 32 28 elégs
Hoffman Ferenez r. k. Hencz Antal kőmives szab 29 15 elégs
40 Kurucz József r. k. Szélig Antal szíjgyártó szab 10 8 elégs
— 11 —
A tanuló Mulasztót! órák ; Általános sorozat Megjegyzés
neve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása erkölcsi viselete ii •• összege igazolt
Koller Adolf r. k. Kolin Sándor szabó szab 38 30 elégs elégs elégs elégs
Klárics Flórián r. k. Ozsvald József csizmadia szab 19 10
Kolárczik Kár. r. k. Szaller Gotlieb czipész szab 28 21
Kurián Ferenez r. k. Keller Mátyás czipész szab 3 1
4 5 Koller Lajos r. k. Veisz Bernát szabó szab 26 18 elégs
Kránicz István r. k. Fráncsics József asztalos szab 27 ■11 elégs
Kurányi Vilmos r. k. Babics Antal czipész szab 21 18 elégs
Klárics Tamás r. k. Nagy Károly szabó jó 16 16 jó
Komondi József r.k. Schallér Lajos kőmives jó 22 20 jó félsz
50 Kele János r. k. Nováczki Imre csizmadia szab 30 18 elégs
Kremer Péter r. k. Farkas Viktor csizmadia JÓ 6 ''6 jó félsz
Klein Vilmos izr. Veisz Mór pék -—■ — — -—
Kovásics Lőrincz r. k. Kovácsics Antal csizmadia szab 12 10 elégs elégs félsz
Káposzta János r. k. Gotál Mihály csizmadia szab 4 4 felsjz
55 König Gyula r. k. Pint Ferenez czipész szab 10 7 elégs
Laki Gyula r. k. Tóth Mifeály kőmives szab 25 17 elégs elégs
Lodner Lajos r. k. Hencz Antal kőmives szab 28 16
Lancsák Fer. r. k. Hencz Antal kőmives jó 28 28 jó
Lőrincz István r. k. özv. Löbl Lipótné bádogos szab 3 3 elégs félsz;
60 Lálek Ferenez r. k. Hencz Antal kőmives szab 12 4 elégs
Magyar István r. k. Szabó Károly köteles jó 25 22 ó
Márfi József r. k. Yorzsák Flórián korcsmáros szab 23 17 elégs
Muskovics Józs. r. k. Topolics János • csizmadia szab 33 ,30 elégs 20''elégs
Móger György r. k. Morandini Román kőmives szab 22
65 Molnár Menyh. r. k. Hencz Antal kőmives jó 22 22 jó
Modrovics János r. k. Tóth Mihály ács — —
M osonyi Ferenez r. k. Keller Mátyás czipész jó 24 20 jó
Máximók József r. k. Gzerk Ferenez lakatos .ió 16 10 jó
Mittermájer V. r. k. Mittermájer O.-né czipész szab 34 22 elégs
70 Magyar Pál r. k. Hock Fülöp kovács jó 10 6 ió félsz
Mikolán Iván r. k. Juk István csizmadia szab 7 7 elégs
Nagy Ferenez r. k. Berdó Károly kőmives jó 24 24 ió
Németh Gyula r. k. GeizI Mór kőmives szab 25 17 elégs
Németh Sándor r. k. Miltényi Sándor czipész jó 15 15 jó
75 Nagy Géza r. k. Schallér Lajos kőmives szab 29 21 elégs
Németh György r. k. Osemits Károly csizmadia jel 5 5 jel
Németh Lajos r. k. Hencz Antal kőmives jó 12 12 ió
Noll Lőrincz r. k. Hubinka Vilmos hentes szab 5 3 elégs elégs telsz
Pintér Zsigm. r. k. Schallér Lajos kőmives szab 21 15
80 Pucskó Gyula r. k. Tóth Mihály kőmives jel 1 1 jel " félsz
Patkó Ede r. k. Bódií? János czipész szab 21 14 elégs elégs
Petri János r. k. Dukai György kalapos szab 25 9
Pichler Ede r. k. özv. Pichler J.-né rézműves szab 16 14 elégs
Robosz András r. k Fleischhacker K. asztalos szab 25 21 elégs elégs
85 Rothman József r.k. Rothman Boldizs. lakatos szab 21 21
— 12 —
A tanuló Mulasztói! órák ; Altalános sorozat I i . _ | Megjegyzés
neve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása | erkölcsi j viselete összege j igazolt
Raffai Géza r. k. Klapper János szíjgyártó jó 14 14 jó félsz
Schrancz Jakab r. k. Veczer Kanatus asztalos szab 20 18 elégs
Stetics Antal r. k. Horváth József csizmadia szab 18 15 elégs
Sipos Károly r. k. Hencz Antal kőmives szab 35 21 elégs
90 Schmalcz Józs. r. k. Veber József asztalos jó 14 14 jó
Szenta Mihály r. k. Rosz Ferenez köteles — — — —
Simon Jenő r. k. Simon János czipész szab 13 10 elégs
Szalai János r. k. Ring Pál kalapos — — — , —
Sipos Ferenez r. k. Tóth Mihály ács szab 12 10 elégs
95 Szalai István r. k. Szatler Károly festő szab 17 15 elégs
Sebestén János r. k. Skorjánecz József csizmadia szab 10 10 elégs
Schvelecz Iván r. k. Horváth István csizmadia szab 14 10 elégs elégs
Schárecz Gy. r. k. Schárecz György csizmadia szab- 9 9 félsz
Sipos Vendel r. k. Radosits István kovács szab o 7 • elégs
100 Tóth János r. k. Tóth János czipész jel 1 1 jel
Tóth István r. k. Kumpert Antal t szabó szab 22 15 elégs
Tebesz András r. k. Fogl Konrád kádár jó 10 10 jó
Tóth Pál r. k. Schallér Lajos kőmives szab 21 18 elégs
Török Béla r. k. Halvax János kalapos szab 9 4 elégs félsz
105 Tomasics István r.k. Hilcz Lajos czipész szab 20 14 elégs
Tkálecz István r. k. Zsilovecz János szabó jel 4 4 jel
Várgek György r. k. Horváth György csizmadia szab 19 15 elégs
Veber Károly r. k. Keszler Lajos bádogos szab 18 10 elégs
Veber József r. k. Tóth Mihály kőmives szab 24 14 elégs
110 Vellák Vendel r. k. Morandini Román kőmives — — — -—
Vild Károly r. k. Vild Róbert czipész szab 9 6 elégs elégs
Vinhofer Gyula r. k. Sobár György kefekötő szab 29 -''0
Vizeli János r. k. Geizl Mór kőmives jó 17 17 jó
Veltinger Lipót r. k. Vati István csizmadia jó 13 13 jó
115 Varga József r. k. Varga Imre csizmadia szab 35 20 elégs
Vlasics Rókusz r. k. Zsilovecz János szabó jel 3 3 jel
Zsinits Balázs r. k. Magyar Lajos csizmadia szab 9 9 elégs
Zsing Géza r. k. Topolics János csizmadia szab 6 6 elégs
Zsigrai József r. k. Kovács György csizmadia szab 3 3 elégs
120 Zságer György r. k. Keller Tgnácz czipész jó 21 21 jó
Zemlicz Gyula r. k. Schallér Lajos kőmives szab 19 15 elégs
I. osztály.
A tanuló Mulasztóit órái Általános sorozat '' Megjegyzés
neve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása erkölcsi viselete összege i igazolt
Ácter József r. k. Szabó János kovács szab 129 52 elégi
Andri János r. k. Perkó Péter szobafestő szab 67 28 elégs
Andri Lajos r. k. Andér Ferenez szabó szab — — •1. i. t.
Antalics Mátyás r. k. Yeiszberger Zsig kőfaragó czipész szab 24 18 elégs félsz
5 Báder Henrik izr. Rosenfeld S.-né szab 15 9 jó félsz
Bálint Ferenez r. k. Keller Ignácz czipész szab 33 17 elégs
Bedenek János r. k. Miltényi tándor czipész szab 102 24 elégt
Blumenschein M. izr. Neufeld Salamon czipész szabó szab —. — elégs elégt félsz
Bódis János r. k. Kumpert Antal szab 111 22
10 Bognár István r. k. Lengyel János asztalos szab 42 30 elégs
Brünner Gyula r. k. Buksz Ignácz borbély k sz — — — n. i. t.
Buksz Márkusz izr. Hirsehl Henrik borbély jó 14 8 jó félsz
Czukelter József r. k. Hentz Antal kőmives k sz 96 — elégt jó
Czvetkó Lajos r. k. Czvetkó Márton csizmadia jó — — félsz
15 Dékán György r. k. Schallér Lajos kőmives szab 96 23 elégt
Detrich Mór rf. Tóth József kovács szab ki ma radt
Diviák György r. k. Farkas József r. k. Morándini Román kőmives szab 191 — elégt.
Hell János czipész szab 118 36 elégt
Farkas István r. k. Haba József bognár szab — — —
20 Farantai Gyula r. k. Dancs Kálmán asztalos k sz — — — n. i. t.
Feketevári Antal r. k. Feketevári János szíjgyártó k sz 91 36 elégs
Ferk Ferenez r. k. Hilgenstat Rezső kalapos jó — — —■
Fischl Béla izr. Lengyel János asztalos jó 26 26 jel
Fleischner Samu izr. Sável János lakatos szab 96 — elégt
25 Futó Ferenez r. k. Yokurka Antalné lakatos szab — — félsz
Gáspár Imre r. k. Szeiler Ferenez bádogos szab — — elégs félsz
Gerócs Ferenez r. k. Buksz Ignácz borbély czipész k sz 48 — elégt elégs elégs
Goldberger Lipót izr. Hirsehl Miksa jó — — félsz
Grünfeld József izr. Feigelstock Adolf pék szab 20 14 félsz
30 Günzer József izr. Günzer Sándor asztalos szab 21 13 elégs félsz
Halász Lajos r. k. Schallér Lajos kőmives szab 76 76 elégt
Harangozó Istv. r. k. Fisc-hel Fülöp betűszedő szab 104 36 elégt
Heiszler Gyula izr. Csillag Béla borbély szab 140 18 elégt
Hirschl László izr. Szatler Károly szobafestő szab 136 14 elégt
35 Hohecker Antal r. k. Torma Lajos asztalos szab 133 28 elégt
Horváth István r. k. Simon Pál csizmadia szab 150 _ elégt
Kasz János r. k. Lengyel János asztalos jó 48 37 elégs
Klein József izr. Fisehel Fülöp betűszedő szab 121 — elégt
Koch György r. k. 40 Kolongya József r.k. Fiscliel Fülöp bettiszedő szab 114 — elégt
Schallér Lajos kőmives szab 63 14 elégs elégt elégt
Kohn Jenő izr. Hartmann Ignácz lakatos szab 149 38
Kohn Izsó izr. Fisehel Fülöp betűszedő szab 116 —
Kovács Ferenez r. k. Magyar József csizmadia szab 28 20 elégs
Krátki Kálmán r. k. Klein Sándor szabó szab 76 38 elégs
— 14 —
A tan u 1 6 i Mulasztott órák II Altalános sorozat | Megjegyzés
neve és hitvallása gazdájának neve ''foglalkozása erkölcsi viselete összege igazolt |
45 Kurián Pál r. k. Babics Antal czipész jó 37 37 jó
Lancsarics Fer. r. k. Babics Antal czipész jó 28 28 jó
Lang István r. k. Schvarez József szíjgyártó szab 54 39 elégs
László István r. k. Miltényi Ignácz czipész szab 113 — elégt
Lévárd Ferenez r. k. Hegedűs Ferenez kovács szab 72 44 elégs
50 Magyar István r. k. Szabó Károly köteles szab 146 — elégt
Masznyák Gy. r. k. Baranyai György kovács szab. —- — — ■
Markovics József r. k. Szeiler Antal bádogos szab el köl tözöll
Marton Lajos rf. Vokurka Antalné lakatos szab el kő'' ■ ftzötl
Máthiánecz M. r. k. Keller Ignácz czipész szab -4- elégs félsz
55 Mernyávecz Gy. r. k. Balázs István szabó szab 143 20 elégt
Meskó György r. k. lleckenpérger A. asztalos. spab 76 — elégt
Munkácsi Nánd. r. k. Stepáiiek Albert '' czipész szab 14 — elégs
Németh Gyula r. k. Polák Ármin szabó szab 160 — elégt
id. Németh Gyula r.k. Geizl Mór kőmives szab — — elégs félsz
60 Nesznera Mik. r. k. Grossmann József lakatos szab 121 35 elégt
Neumann Ottó izr. Keszler Lajosné bádogoö szab — — —
Nyakas Ferencz r.k. Tóth Mihály kőmives szab 189 — elégt
Nyúl Andor r. k. Gertii er Vilmos pék szab 14 14 elégs
Offenbeck Károly rf. Polák Ármin szabó szab 186 — elégt
65 Polák Dávid izr. Ábrahám Zsigm. asztalos szab 175 — elégt
Polák Samu izr. Áttentáller Fer. czipész szab — — —
Raffai Árpád r. k. Perkó Péter szobafestő szab 31 31 elégs
Reithoffer Gyula r. k. Reithoffer János csizmadia szab 26 26 elégs félsz
Rosenfeld Guszt. izr. Schlezinger G. borbély szab — — —
70 Ruzsics Ferenez r. k. Haba Ferenez bognár szab 35 28 elégs
Segesdi György r. k. Tóth Mihály kőmives jó 26 26 jó félsz
Seheiber Izsó izr. Kisehl Fülöp könyvkötő szab 135 24 elégt
Skergula Gyula r. k. Miltényi Ignácz czipész szab — — —
Schlechta Ignácz r. k. Mersits Ede czipész szab 103 10 elégt
75 Schlez Antal r. k. Pliscke Antal könyvkötő jó — — —- félsz
Simonics Imre r. k. Szélig Antal szíjgyártó szab 79 17 elégt
Steinicz Mór izr. Weinberger Zs. rézöntő jó 72 72 elégs
Stern Károly izr. ifj.Gertner Vilmos pék szab —. — —
Strassberger Zs. izr. Engl Adolf szappanyós szab 36 4 elégs
80 Szabó József r. k. Haba József bognár szab — — .—
Szabó Károly r. k. Gerdenies József szobafestő szab 53 41 elégs
Szűcs József rf. Schvarz Mihály szíjgyártó szab 44 30 elégs
Szvetecz Imre r. k. Szvetecz András csizmadia jó — — jó
Szvetecz József r. k. Hartmann Ignácz lakatos k sz 90 28 elégt
85 Talás András r. k. Keller Ignácz czipész Jó 45 27 elégs
Tarr Árpád r. k. Stoczek Veneelné szíjgyártó jó — — elégs
Tass Ferenez r. k. Yeczer Kanatus asztalos szab 131 40 elégt
Tausz József izr. Engl Adolf szappanyós szab 26 15 jó
Tóth Imre r. k. Szabó József lakatos szab 17*. — elégt
— 15 —
A tanuló gazdájának neve .Mulasztott órák Altalános sorozat | Megjegyzés
neve és hitvallása foglalkozása erkölcsi viselete összege 1 igazolt |
90 Tóth István r. k. Babics Antal czipész jó elégs félsz
Tóth János r. k. Tóth János csutorás jó 31 27 elégs
Tóth Kálmán r. k. Fischer János czipész szab 174 -— elégt
Török Ödön r. k. Datler János bádogos k sz 91 30 elégt
Trojkó Gyula r. k. Samű József rézműves jó — — félsz
95 Veinberger József izr. Hartmann Ignácz lakatos jó — — _
Verbovecz Gy. r. k. Grossmann Józseí lakatos JÓ 71 39 elégs
Veisz Henrik izr. Brüll Sándor lakatos szab 73 28 elégs
Veisz Samu izr. Schlezinger Adolf borbély szab 50 1 elégt
Vodicsek Kálmán r. k. Perkó Péter szobafestő szab 48 34 elégs
100 Vucsák Károly r. k. Brantin József asztalos szab 108 24 elégt
Vugrinecz Gy. r. k. Eiguer Nándor czipész k sz 121 16 elégt
A kik későn iratkoztak be évközijén, Qsztályzatot nem kaptak.
— 16 — II. osztály.
A tanuló i Mulasztott órák Általános sorozat Megjegyzés
neve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása, erkölcsi j viselete j összege j igazolt
Bakos József r. k. Mészáros Pál lakatos szab 124 elégt jó
Bor Ferenez r. k. Miltényi Sándor czipész ó 20 — félsz
Bodzai Lajos r. k. Eothmann Bold. lakatos k sz 78 — elégt
Datler István r. k. Datler János bádogos szab 86 elégt
5 Dékán János r. k. Hernyávics Ber. czipész jó 96 elégs félsz
Dobes József r. k. Sável János lakatos szab 102 — jó
Domokos Pál r. k. Dancs Kálmán asztalos k sz 127 — eíégs
Dömötör János r. k. Lireheim Lajos kalapos k sz 252 _ elégt
Ernvirth István r. k. Grossmann Józs. lakatos k sz 134 — elégt
10 Fekete József r. k. Muzikár Ferenc asztalos k sz 153 —» elégt
Gáspár Béla r. k. Eothmann Bold. lakatos k sz 90 — elégs félsz
Günzer János izr. Günzer Sándor asztalos k sz 100 — elégs félsz
Gerencsér J. r. k. Hell János czipész szab 131 2 elégt
Horváth György r. k. Wint János szabó k sz 77 38 elégs félsz
15 Kohn Samu izr. Grossmann Józs. lakatos szab 106 12 elégs félsz
ifj. Kohn Samu izr. Sável János lakatos JÓ 75 40 kit félsz
Koh Lajos r. k. Dancs Kálmán asztalos k sz 152 — elégs jó
Krenusz Károly r. k Schallér Lajos kőműves jó 101 6
Kristofoletti Gy. r. k. Kristofoletti Ist. kovács jó 45 8 jel
20 Matkovics József r. k. Dór István szabó k sz 252 — elégt
Nagy István í. k. Dór István szabó k sz 123 — elégt
Petrics István r. k. Keller Ignácz czipész jó 115 2 elégs
Pölöskey Lajos r. k. Huszár Antal lakatos k sz 85 10 elégt
Sável János r. k. Sável János lakatos szab 129 — elégt
25 Szücs János r. k. Tóth Mihály kőműves jó 21 — ió félsz
Szeiler Antal r. k. Szeiler Ferenez bádogos k sz 122 — elégt félsz
Schindberger K. r. k. Hencz Antal kőműves jó 43 22 jó félsz
Spiller József r. k. Szabó János r. k. Muzikár Ferenc asztalos k sz 137 — elégt elégs jó
Huszár Antal lakatos k sz 120 10
30 Steiner Aladár izr. Sável János lakatos jó 90 8
Surugli Zsigm.r. k. Eotmann Menh. kéménys. k sz 252 — elégt
Stern Ignátz izr. Veis Bernád szabó k sz 252 — elégt
Skrinár Emil r. k. Fogl Konrád kádár k sz 252 — elégt
Schvarz Géza izr. Fogl Konrád pintér szabó jó 54 14 jó
35 Vágner Lajos r. k. Grebenz Henr. jó 82 — elégt
Volfrám Ernő r. k Dór István szabó k sz 252 — elégt
Zábó János r. k. Mészáros Pál lakatos jó 69 — jel félsz
Zsilovecz Kálmán r. k. ifj. Csemits K. órás k sz 109 elégt
IX.
A tanoncz-munkakiállítás kimutatása.
A tanoncz neve Tanoncz-idő Iparág Kiállított tárgy 1 Bírálat 1
Fekete József 2 asztalos czimbalom-verő dicsér
Vágner Lajos 3 szabó nadrág dicsér
Kosz János 3 asztalos '' ajtó jó
Munkácsi Béla czipész gyermek-czipő elégs
5 Steinicz Mór 1 7, rézöntő rézmozsár törővel jó
Ferk Ferencz 3»/t kalapos egy szürke kalap dicsér
Szűcs József szíjgyártó pásztor-táska dicsér
Kuriány Vilmos 2 czipész női czipő jó
Pacsics Sándor 1 v2 asztalos gyúró tábla jó
10 Vucsák Károly 27. n sajtártartó asztal elégs
Skergula Gyula 3 V, czipész egypár férfi czipő dicsér
Bálint Ferencz 27s n egy pár kis gyermekezipő dicsér
Dobes József 2 lakatos kemencze-ajtó dicsér
Steiner Aladár 2 pincze-zár jó
15 Sável János IV, * vasaló tartó. dicsér
Masznyák György 67* kovács egy drb patkó jó
Volfrám Ernő 05/ A ''6 szabó egy fekete nadrág dicsér
Kránicz István 2 asztalos kis sifonér dicsér
Bedenek János 2 czipész egy pár női fejelés czipő jó
20 Németh Sándor 3 5? egy pár gyermekezipő jó
Lancsarics Ferenez 3 ?) egy pár női topán dicsér
Veltinger Lipót 3 csizmadia egy pár női csizma jó
Mikulán István 3 T) egy pár női csizma jó
Zságer György 3 czipész kis'' félczipő .jó
25 Gerencsér József 4 v> egy pár női czipő jó
Kuriáni Pál 3 n egy pár női czipő dicsér
Kurucz József 2 szíjgyártó vadász-táska jó
Horváth József 2 asztalos szék .jó
Simonits Imre 27* szíjgyártó kis vadász-táska elégs
30 Szabó János 27, lakatos ajtó-zár jó jó
Pöleskei Lajos 17; » ajtó-zár
Veisz Henrik 17, „ kis zár elégs jó
Stefics Antal 27, csizmadia gyermek-csizma
2
X.
Az iparos tanulókra vonatkozó statisztikai adatok az 1887—88. tanévben.
Kor, vallás, nemzetiség szerint és születésük helyére nézve.
Osztály Kor szerint Vallás szériát I Kemzetiség szerint születésük helye
I 12 éves 1 13 éves I 14 éves | 15 éves 1(5 éves 1 17 éves j 18 éves 1 19 éves | 20 éves Összesen Róm. kath | Református j Izraelita 1 Összesen Magyar 1 Német | Horvát Összesen | Zalamegyei | Vidéki Összesen
Előkészítő haladó
osztály 2 4 10 10 29 25 24 10 7 12! 118 1 2 121 93 5 -3 121 93 28 121
Első osztály 1 1 3 6 22 30 17 11 10 1 101 72 4 25 101 88 3 10 101 83 18 101
Második osztály — — 2 5 íojll 4 5 1 38 32 6 — 38 38 - - 33 27 11 38
Összeg 3| 7|l8|37|69|53 39 25| 9 260||222|ll |27|260||219| 8 33|260||203|57|260
XI.
Ipari foglalkozásra nézve.
Sorszám Előkészítő haladó osztály Első osztály Második osztály Összesen
1 Ács ...... 4 _
2 Asztalos..... 7 11 5 23
0 0 Borbély..... 6 6
4 Bádogos ..... 3'' 4 2. 9
5 Bognár ..... — 3 — 3
6 Czipész ...... 20 18 4 42
7 • Csizmadia .... 21 5 — 26
8 (/Fazekas .... . . . 3 — — 3 *
9 Hentes ..... 1 — —_ 1
10 Korcsmáros . . . ''. 1 — — 1
11 Kovács ..... 2 4 I 7
12 Kádár ...... r — 2 3
13 Kalapos..... 5 1 1 7
14 Kefekötő..... 1 — 1
1.5 Kéményseprő . . . ''— — 1 lf
16 Kőfaragó..... — l — \ 1 r
17 Kőmives ..... 32 8 43 +
18 Kolompár . . . 1 2 3*
19 Kötélgyártó .... 2 1 — 3-
20 Könyvkötő .... — 2 — 2
21 Lakatos..... . 3 10 12 25
22 Nyomdász .... 4 .— 4
23 Órás ...... — — 1 1
24 Pék ...... 1 3 - 4
25 Szabó...... 10 6 6 22
26 Szappanyós .... — 2 — 2
27 Szíjgyártó..... 2 5 — 7
28 Szobafestő .... 1 5 — 6
Összesen . 121 101, ! 38 1 260
— 19 —
XII.
A jövő iskolaévre vonatkozó értesítés.
Az 1888—89. iskolai évre a beiratások szeptember 1 — 15-ig bezárólag minden vasár- és ünnepnap d. e. 10—12, d. u. 2—4-ig a népiskola IV-ik osztály tantermében eszközöltetnek.
Figyelmeztetnek a t. mesterek, hogy tanonczaikat a kitett határidőben beíratni el ne mulaszszák, mert az e részben való késedelem az ipartörvény értelmében büntetést vonand maga után.
Az 1884. évi XVII. t. ez. ide vonatkozólag következőkép intézkedik. A mondott t. cz. 62. §. c) pontja igy szól: „Az iparos köteles tanonczát az iskolába járásra; ott, a. hol tanoncziskola van. a tanoncziskolába járásra szorítani".
A 82. §. pedig ezt mondja: „A tanoncz mindaddig, mig tanideje az iparosnál tart, köteles ily iskolába járni" ; s végre:
A 157. §. a) pontja szerint: „20 írttól 200 frtig terjedő pénzbüntetéssel büntetendő, a ki ezen törvénynek a segédszemélyzet iskolai oktatására vonatkozó kötelességeit nem teljesíti".
Az iparos-tanoneziskola igazgatósága.
2l

Insert failed. Could not insert session data.