Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
2.22 MB
2021-12-21 13:06:35
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
264
657
Nagy-Kanizsa városi ipariskola
értesítője
az 1890-91-ik tanévről.
V. évfolyam.
Közzéteszi: a tantestület.
Nagy-Kanizsán,
Nyomtatott ifj. Wajdits József és Danielisz L.-nél
1891.

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

NAGY-KANIZSA VÁROSI
IPARISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ 1890—1891-IK TANÉVRŐL Y. ÉVFOLYAM.
KÖZZÉTESZI:
A. TANTESTÜLET.
— —-—~
NAGY-KANIZSÁN, NYOMATOTT IFJ. WAJDITS JÓZSEF ÉS DANIELISZ L.-NÉL
1891.
I.
Az ipariskola feladatairól.
Az ipariskola czélja oly társadalmi osztályt létrehozni, melynek szorgalma, ügyessége és tőkéje hazánknak, nemzetünknek csak javára lehet. Hogy e czél eléressék, iskolánkban nemcsak az értelmi képzésnek kell nagy fontosságot tulajdonítanunk, hanem figyelembe kell vennünk a nemzeties szellem fejlesztését, a takarékosság iránti szeretet felkeltését, sőt a vallásos érzelem ápolását is. A nemzeties szellem fejlesztése, a takarékosság iránti szeretet felkeltése, s a vallásos érzelem ápolása fontos feladatait képezik az ipariskolának. Minthogy a haza sorsa, boldogsága sok tekintetben a polgároknak hazafias gondolkodásmódjától függ: szükséges már jó eleve oda hatni, hogy növendékeinkben az alkotmányos érzet megszilárdittassék. A hazáját szerető magyar iparos bizonyára nemcsak saját érdekeit igyekszik támogatni, hanem lelkesedése és szorgalma által a hazai ipar fejlődését, s evvel együtt édes hazánk felvirágzását is tőletelhető-leg előfogja mozdítani. Sajnosan kell tapasztalnunk azt, hogy hazánk lakói közt vannak olyanok, kik inkább cosmopoliták, mint igazi honfiak; sőt vannak még olyanok is, kik egy szebb hajnal felvirradását, a jelenlegi társadalmi rendszer felforgatásától várják. A közügyek iránti közöny, s a fennálló törvényeknek megvetése már több államnak hanyatlását idézték elő.
Vájjon mi okozta a spanyol ós olasz városok gyors hanyatlását ? Felelet: a szilárd alkotmányos érzet és a törvények iránti tisztelet hiánya. Hazánk Angliához és Sweitzhez hasonlóan csak úgy lehet boldog, ha iparosainkat a hazafias szellem vezérli; ha növendékeink, mint e hon leendő polgárai már jó korán megtanulják azt, hogy mindenben, és mindenek előtt a haza üdvének előmozdítása, a magyar iparos legszentebb kötelessége. Az ipariskola egy másik fontos feladata a takarékosság iránti szeretet felkeltése. Mértéktelenség, a pénz becsértékének nem ismerése, s a pazarlás erkölcsi és anyagi romlást okoznak. Ep azért hozzuk tudatára a növendéknek azt, hogy a pénz és a vagyon nyújtotta előnyök függetlenítik az embert, míg ellenben a nyomasztó szegénység függő helyzetet teremt, s végtelenül leverő hatással van az emberi kedélyre nézve. A takarékosság megkedveltetésére

szolgálnak a pósta-takarékpénztárak. Szép missiót teljesít a tanító akkor, ha osztályában e hasznos intézmény czélját, gyakorlatilag hasznos voltát, s előnyeit megismerteti. A takarékosság iránti szeretet felkeltése eredményezni fogja azt, hogy a növendék óvni fogja magát az élet örömeinek mértéktelen élvezetétől, s a könnyelmű, ledér életmódtól. A takarékosság iránti szeretet felkeltése tehát befolyással van az erkölcsök nemesítésére is, mert mértékletességre és szolidabb életmódra szoktat. A mértékletesség és erkölcsi tisztaság voltak mindenkor azon erények, melyek egy faj tenmaradását és egy nemzet hatalmát biztositották. E sark erények tették Rómát a világ.urává; s míg ezek a római nép által gyakoroltattak: Róma hatalmas volt; mihelyt azonban a méltatlan utódok megfeledkeztek az ősök szép erényeiről: lábra kapott a pazar fényűzés, mely anyagi ós erkölcsi romlást okozott, sőt az államnak is gyors hanyatlását előidézte.
Méltán mondja a nagy óda költő:
„Minden államnak támasza és talpköve a tiszta erkölcs, mely ha megvesz: Róma ledül s rabigába görnyed.''-
Az ipariskola feladatai közé tartozik még a vallásos érzelem ápolása is. Az igazi, mély, de vakbuzgóság nélküli vallásosság mindenkor a társadalmi rend alapjának tekintetett; a hit volt a nép szerelme, mely mint az Isten, mint minden jóság kútforrása iránt keletkezett legmagasztosabb érzelem, a szenvedélyek csillapítójaként nemesbité a durva vágyakat. Nagyon kívánatos volna, ha az egyházi hatóságok az igazi vallásosság fontosságától áthatva, magukévá tennék az iparos növendékek vallásos nevelésének ügyet: mert bizony-bizony „vallás nélkül elv, erény, csak puszta szó"
ÁBRAHÁM GYULA.
II.
Az ipariskolai bizottság.
Elnök.: Babochay György, polgármester. Alelnök: Nucsecz József. Jegyző: Németh Ignácz. Gondnok: Knausz Boldizsár.
Tagok
Dr. Benezik Ferencz Bún Samu Cseresnyés Sándor Ebenspanger Lipót Faics Lajos Fischl Pál Dr. Gerő József Győrffy .János Haba János Halis István Hegedűs László Hoffmann Mór Janky Károly Knorezer György Lengyel Ignácz
Lengyel Lajos Lőwy Adolf Matkovich Sáudor Mihálecz József Dr. Neuszidler Antal Oroszváry Gyula Plihál Ferencz Plosszer Ignácz Ilécsey György Dr. Rothschild Samu
Rózsavölgyi Antal Dr. Sclireyer Lajos Dr. Szukits Nándor Tóth István Tuboly Viktor
Ipar hatósági tagok:
Miltényi Sándor elnök, Ábrahám József, Zámpa Antal, Brinner Mihály, Fantl Mór, Bakos József, Csikós Sándor, Datler János, Feigelstock Adolf, Gutmann Sándor, Steminer Kálmán, líalvax Frigyes, Hiczelberger György, Jelenek József, Kaufer József, Mezei Lajos, Miirz Mátyás, Máilinger János, Morandini Román, Németh György, bizottsági tagok.
III.
Tantestület.
Ábrahám Gyula, nép- és polgári iskolára képesített tanitó. Erdősi Bálint, népiskolai tanitó. Lisztner József, népiskolai tanitó. S c h u 11 z Károly, polgáriskolai rajztanár. Tóth István, népiskolai tanitó s igazgató teendőkkel megbizott. Venczel Rezső, népiskolai tanitó.
A tanítók mindegyike osztályában — a rajzot kivéve — a többi tárgyakat maga tanította.
fi
IV. Tanterv.
a) Előkészítő osztály.
Osztályfonok: Lisztner József.
írás, olvasás. A betűk megismertetése az irva-olvasás alapján; olvasási gyakorlatok a Gönczi abcés könyv szerint a nagy betűkig. — Számvetés: a négy alapmivelet 1—100-ig terjedő számkörben.
b) Haladó osztály.
Osztályfőnök: Tóth István.
Olvasás, irás, gépies olvasás gyakorlása Dr. Gyulay Béla olvasókönyvének első részéből; szegény gazdagság, gazdag szegénység. A pillangó. Márton Kovács. Kostyál Ádám. Kitartó türelem. Az önképzés példái. Az önuralom. A részeg. A három emeletes lakatos. Az illedelmes magaviseletről. — A számtan heti két órán fej- és krétávali számolás 1-től az 1000-ig terjedő számkörben.
Első osztály.
Osztályfőnök: Venczel Rezső.
1. Szabadkézi rajz: Az I-ső osztály tananyaga: az egyenes és hajlított vonalak összekötése, combinatiói s görög és mór stylü szalagdiszek előállítása.
Mértani rajzolás: Az eszközök megismertetése és használási módja. A pont, vonal, lap és test általános nemei, grafieus előállításának rfiódja. Egyenes vonalak alapmiveletei ós mérése, két vonal relatív fekvése, a kör-húr, átmérő és sugár. A szögek mérése, másolása és alapmiveletei. A sokszögek tulajdonságai és szerkesztése.
2. Olvasás, irás, fogalmazás 2 órán. Az elsőfokú ipariskolák első-, második- és harmadik osztálya számára dr. Emericzy, Gelléri, Péterfii-féle olvasókönyv. Elbeszélések:
a) melyekben lehetőleg iparüző személyek szerepelnek, feltüntetvén, az iparosok közti kívánatos jó tulajdonságokat, u. m. munkaszeretetet, pontosságot, becsületességet, mértékletességet, takarékosságot, erkölcsi tisztaságot, a törvények iránti engedelmességet, hazaszeretetet, békés indulatot, megelégedést stb.
b) Az iparosok által feldolgozni szokott állati, növényi ós ásványi terményekről, különös tekintettel azok ipari feldolgozására.
c) A hazai történelemből: a magyarok őshazája, a mai hazánkbani költözködésök Árpád vezérlete alatt, Géza fejedelem, István keresztelése, koronázása és uralkodása, utánna Péter, Aba, Samu, Endre és I. Béla, Szent László, IV. Béla alatt a tatárjárás. Nagy Lajos, II. Lajos a mohácsi vész és pórlázadás stb.
d) A hazai földrajzból: Magyarország nagysága és égalja, Magyarország terményei, Magyarország lakosai nemzetiség és vallás szerint. A magyar nemzet. Az ipart és kereskedést előmozdító .eszközök stb.
7
e) Az iparos tanulók kötelességei tanítómestereik iránt, illemszabályok a háznál, az iskolában és nyilvános helyeken.
Az olvasmányok tartalmának felfogása, s igy az ismeretlenek gyarapítása mellett törekedtem őket rávezetni a nyelvtani ismeretek elsajátítására, nevezetesen: a mondatok megismerése és szerkesztésére, a gyökszók kikeresésére és azok egymástól való származtatására, ez uton a készséggel helyesírásra, továbbá a beszédrészek megismerésére és a szó ragozásra.
Fogalmazás: Az elbeszéltek utáni fogalmazás, számlák, nyugták s egyszerű levelek fogalmazása.
3. Szám- és mértan, heti 2 órán. Az egyes s több nevezetüekkeli uégy műtét és a tizedes törtek.
Az elemi mértanból az egyenes vonalú idomok területtana.
Második osztály.
Osztályfőnök : E r d ő s y Bálint.
1. Szabadkézi rajz: a csigavonal és ellipsis. Jellemző levélidomok rajzolása természetről és stylizált mintákról. Egyszerűbb és összetettebb síkékitmények folytatólagos rajzolása, a görög, római, román és renaisance kor stylfajából, a stylfajok jellemző tulajdonainak bemutatásával és népszerű magyarázatával.
Mértani testek, u. m. : koczka, hasáb, gula, henger, a kúpnak távlati rajzolása szabadkézből, a prespektiva és árnyéktan főbb elveinek s szabályainak népszerű magyarázatával.
-2. Mértani rajz, síkmértan. (Planimetria.) Az ellipsis, a csigavonalak, ovalisok és néhány más fontosabb ós gyakorlati alkalmazást nyerő görbe vonal rajzolása.
Két egyenes vonal, az egyenes és sík, két és három sík relativ fekvése. Az egyenes szög a sikkal, a lapszög, a testszög, (triiiger), az ide vonatkozó legfontosabb tételek, különös tekintettel az ábrázoló mórtanra.
Tömörmértan. (Stereometria.) A szögletes és gömbölyű testek nemei, összeíllősége, hasonlósága, különösen a hasáb, gula, henger, kúp és gömb
Olvasás. Az olvasókönyv alapján taníttatott: történelem, természettan, továbbá a magyar alkotmány, polgári jogok és kötelességek ismeretéből.
Fogalmazás : a levelek és'' polgári ügyiratok fogalmazása, p. o. számla, üzleti-hirdetés, nyugtatvány, ellennyugtatvány, vevény, kötelezvény, jótállás, felmondás, bizonyítvány, szerződés, átruházás, téritvény.
Számtan. A négy alapmivelet közönséges törtekkel, a viszonyok, egyszerű- és összetett arányok, társaságszabály és tőke-, kamat-, százalék ós dőszámitás.
i.
Mértan. Területsxámitások: a négyzet-, derékszögű négyszög-, három-szög-, szabálytalan négyszögek és sokszögek- és a kör kerülete és felületének kiszámítása.
8
III. osztály.
Osztályfőnök: Ábrahám Gyula.
1. a) Szabadkézi rajz : Folytatólagos gyakorlása a síkékitmények rajzolásának. Bemutatása és rajzolása mintaszerű régibb magyar szöveteken és hímzéseken előforduló ékitménymotivumoknak.
Mintaszerű domború ékítményeknek, valamint figurális mintáknak körvonalban és egyszerűen árnyékolt rajzoltatása a haladottabb növendékekkel, föszmintákról.
Folytatólagos gyakorlása a szemléleti alapon való távlati rajzolásnak szabályos mértani testekről, ilyenek csoportozataíról és egyszerűbb építészeti jellegű tárgyakról (oszlop, talapzat, szekrény, forgó testek stb.) körrajzban és egyszerű árnyékolással. Emlékezetből való rajzolás gyakorlása. Egyszerű sikdiszitési tervezések, a feldolgozott tananyag köréből kiszemelt feladatok nyomán, b) Ábrázoló mértan.
I. Vetülettan.
- Bevezetés. A pont, vonal, síkidomok ábrázolása, homlok, alaprajzok és keresztmetszetek.
II. Árnyéktan.
A leggyakrabban előforduló idomok és testek saját és vetett árnyékának szerkesztése. A megvilágítás intensitásának alapelvei.
III. Perspektíva.
Az axonometri alapelvei és alkalmazása. Persektivikus képek előállítása a metszeti mód szerint.
''2. b) A humán és a reál tantárgyakra vonatkozó tananyag az olvasó könyvben foglalt olvasmányok alapján tárgyaltatott. Olvasókönyvül használtatott a Dr. Emericzy G. és társai által, az első fokú ipariskolák I. II. és III. osztálya számára kiadott kézikönyv.
a) A hazai történelemből felvétettek a kiválóbb történelmi alakok: igy Árpád a honalapító, Szt.-István és Szt. László, IV. Béla, I. és II. Lajos ; az események közöl pedig főleg azok beszéltettek meg, melyek a szereplő egyének akarati elhatározására kiválóan döntő befolyást gyakoroltak. Taníttatott hetenkinti fél órán.
b) A földrajzból: Európa geographiai helyzete, alakja, kiterjedése, vízszintes és függélyes tagosultsága, folyamrendszere, égalja, faunája és flórája. Lakosai nemzetiség, vallás foglalkozás és műveltség szerint. A közlekedési utak közül: a főbb csatornák, vasúthálózatok, hágók és alagutak ismertettek meg, egyúttal Európa nevezetesebb ipartelepei is. Taníttatott hetenkinti fél órán.
c) A számtanból: az idegen pénzek átszámítása, a vegyitési szabály mikénti alkalmazása, a négyzetre emelés, négyzetgyökvonás és köbreemelés. Taníttatott hetenkinti 1 órán.
d) A mértanból: a területszámitás és a szabályos testek felületének és köbtartalmának kiszámítása. Taníttatott hetenkinti fél órán.
e) A könyvviteltanból megismertettek a növendékek a főkönyv számláival, az árukönyv és a nyersmérleggel. Taníttatott hetenkinti fél órán.
9
f) A természetrajz és vegytan köréből megismertettek mindazon ásványok, melyek kiválóan az ipar, vegyészet és kohászat szolgálatában állanak. Taníttatott hetenkinti fél órán.
g) A természettanból elméletileg kifejtetett a delejesség ós villanyosság tüneményeinek fontossága a tudomány és gyakorlati életre nézve; bemutattatott a dörzsvillanyosság és galvanizmus, továbbá a villanyos láncz-nak az idegekre való hatása, az u. n. „Edizon"-féle lámpa fénye, a szénfény elvének alapján. Végül megismertettetett a táviratozás módja és annak gyakorlati haszna. Taníttatott hetenkinti fél órán.
V. Órarend.
Napok Tanítási órák Előkészítő kezdő oszt. Haladó osztály Első osztály Második osztály Harmadik osztály
Vasárnap d e. 9-12 10-12 d. u. 2-5 írás, olvasás beszéd és ér-telemgyakorl fejszámolás írás, olvasás beszéd és ér lelemgyakorl, fe:- és jegy-számolás Olvasás, földrajz, fej- és jegy számolás és mértan Rajz Szabadkézi raj/. Szabad kézi rajz
Hétfő 7-8 8-9 írás. olvasás beszéd és értelemgyak fejszámolás Szabadkézi r»jz x /
Kedd 7-8 8-9 írás olvasás beszéd és ér telemgyakori fej- és jegv-számolás Olvasás nyelv tan és fogalmazás, irás-fej- és jegy-számoiás
Szerda 7-8 8-9 Természetrajz, vegytan és természettan ; mennyi ségtan
Csütörtök 7-8 8-9 Olvasás, nyelvtan és fogalmazás, irás és történelem
Péntek 7- 8 8-9 Történelem, irálytao mértan és könyvviteltan
Szombat 7-8 8—") Történelem földrajz, mértan könyvvitelt.
10
VI.
Nagy-Kanizsa rend. tan. város
községi ipariskolájának 1890/91. tanévi bevétel s kiadásokról szóló kimutatása.
Bevétel 682.88
Kiadás 1817.—
Mutatkozik hiány 1028.12
VII.
Adatok a tanév lefolyásáról.
Iskolánk az elmúlt 1890/91 tanévvel fenállásának ötödik évét töltötte be. Mult év augusztus hó 27-én tartván szervezkedő ülését, melyen úgy a használandó tankönyvek megállapítása, valamint a tanitási napok és órák is, •ugyanekkor lettek megállapítva
Az osztályok vezetése az előző évhez hasonlóan megmaradtak. A tantestület — különösen a napok beosztásánál, részint a tanítómesterek érdekeit tartván szem előtt, részint pedig, hogy a fegyelem könnyebben fenntartható legyen, a tanitási napokat nem egy időben egyszerre, hanem osz-tályonkint más-más napokra véleményezte kitűzni; a tanitási órákat pedig 7—9 óráig osztotta be.
A tantestületnek eme intézkedése jóváhagyás végett közöltetett a tek. :Iparhatósággal, ki azt jóváhagyó tudomásul vette; nemkülönben a jegyzőkönyvi kivonatban a megyei tek. kir. tanfelügyelővel is.
A behatások szeptembár 1-től — 10-éig tartattak, ez idő alatt beiratkozott 75, — a hónap végéig 150, — november hó 1-éig 240 — és február 1-éig 284, 40-nel több mint az előző évben. Szeptember II-én össze jöttek az összes beirt tanulók egy osztályban, hol nekik a szabályrendelet mihez tartás végett felolvastatott és megmagyaráztatok; 12-én a tanítás kezdetét vette és kivéve a sátoros ünnepeket — szakadatlanul folyt junius 21-ig.
A beirt növendékek, a mult évi osztályzatuk, — vagy megvizsgált képességük — és a magyar nyelvbeli jártasságuk szerint 5 osztályba osztattak, u. m. előkészítő, kezdő- és haladó, — I-ső, II., és III. osztályra, és pedig az előkészítő kezdőbe 43, a haladóba 71, a rendes 3 évi tanfolyam I-ső osztályába 76, a 11-ikba 76 és a 111-ik osztályba 18. E számok és osztályok elszámlálásánál akaratlan is ajkamra jő a szó, hogy az bizony nagy baj, hogy a tisztelt iparos urak, — bár e jelentések nyomán is többször figyelmeztetve lettek és jó nagy részük még most sem tartja irányadóul, hogy csak olyan tanonczokat fogadhatnak fel, a kik legalább is 4 elemi osztályt végeztek, hanem e helyett elfogadnak akármilyen képességűeket is.
Na de, mind mondják, nem tehetnek róla ; mert vagyonos, szebb tehetségű és több képességű tanonez''ot nem igen tudnak kapni.
„A jelenlegi ipar és annak űzői" — ismét az ő mondásuk — csak árnyéka a régi ipar- és űzőinek. Mindenféle iparág levan nyomva a nagy készletben levő különféle iparágak által.
Kanizsa különben is határszéli város lóvén, sok oly növendék jön közel és messzebb vidékekről, kik magyarul éppen nem, vagy csak igen cse-kélyet értenek; — aztán meg jönnek magyar ajkúak is, kik vagy semmit, vagy egy vagy két osztályt, esetleg a harmadikba is bejártak, de ott is gyöngék, semmit tevők voltak, azután kimaradtak és a csekélyet is, a melyet — mint iskola tanulók tudtak, mire ipariskolába kerültek : majdnem teljesen elfelejtették, — vagy csak vontatva, akadozva tudnak olvasni, írni, számo-
11
lásból pedig éppen semmit sem. Csak itt tanulnak meg aztán gépiesen és egy kis haugváltozással olvasni, készséggel irni és számolni.
Nagyságos Dr. Bernát István úrtól, mint az ipariskolák országos főfelügyelőjétől — a mult évi költségvetés visszaszármaztatásával 1295. sz. alatti észrevételezésben, megjegyezve felemlittetik, hogy ipariskolánk növendékeinek, osztályok szerinti beosztása arányosabban eszközöltessék.
Erre vonatkozólag egész tisztelettel van szerencsém e jelentési keretben röviden 0 nagyságának becses tudomására hozni, hogy a tantestület ez eszmével már az év elején foglalkozott, hogy a két előkészítő osztályt, egygyé olvaszsza, de okulván a múltból, midőn e két osztály egy volt, a növendékek nagy száma miatt velők alig lehetett valamit haladni. A minek aztán az lett az eredménye, hogy az oly nagy létszámból 120, felső osztályba került növendékek, mindig gyengék maradtak; a visszamaradtak száma pedig évről évre emelkedett volt. A mint méltóztatik a fennebb elé soroltakból tapasztalni Nagyságod, a tantestület csak kényszerből nyúlt e szétválasztáshoz és ez czélra vezetőnek bizonyult, mert ily módon — miután a tanoczidő ugy is legtöbbnyire 4 évig tart, bár az előkészítő osztályban kezdette meg a tanoncz a tanulást, mégis legnagyobb része keresztül mehet mind a három osztályon.
Jövő évben megint egy előkészítő osztálylyal kezdődik meg a tanév.
Megyénk tekintetes kir. tanfelügyelője október hó végén 3 napon át szerencséltette becses látogatásával ipariskolánkat. Meghallgatta a tanitó urak előadásait, azután ő is osztályonkint több kérdést intézett a tanulókhoz.
A tantestület évközben minden hónapban megtartotta üléseit, sőt volt rá eset, midőn erre szükség volt, kétszer is; — a rendetlen, esetleg pajkos tettü tanonczokat megfeddé, ismételt esetben megdorgálá. Csak egy eset volt rá, midőn két magáról megfeledkező tanonczot, kik töltött pisztoílylyal jelentek meg az előadáson, egy másik ellen boszut forralva, — a kapitányságnál bejelentettek. Különben a tanonczok viselete általában elég jónak mondható volt.
Az iparbizottsági tagok egész éven át elég rendesen látogattak el az előadásokra.
Hálás köszönettel emlitem meg, hogy az ipar- és kereskedelmi miniszter ur ő nagyméltósága a megyei ipar-alapból intézetünknek 400 irtot kegyeskedett engedélyezni.
Az évi zárvizsgák a muuka-kiállitással együtt a tek. Iparhatóság által junius hó 21-ére tüzetett ki. Az iparkiállitáson 59 tanoncz vett részt, 65 tárgygyal és 150 különféle, de szép kivitelű rajzokkal.
A zárvizsgán jelen volt tekintetes Knáusz Boldizsár iskola-gondnok és iparhatósági tag ur, továbbá az iparhatósági és ipartestületi iparbizottsági tagok: Takáts József testületi elnök, Nagy Károly, Zámpa Antal, Tóth Károly, Sobár György, Miltényi Ignácz, Mercz József, Kaufer József, Torma Ferencz urak.
Az érdemsorozatban előforduló rövidítések magyarázata.
A református: rf., izraelita: izr., evangelikus vallású: ev. A hol a név után vallás jelezve nincsen, ott római katholikus értendő.
Erkölcsi viseletre nézve: szab. = szabályszerű, k. sz. --— kevésbé szabályszerű.
Előmenetelre nézve: elégs -= elégséges, elégt = elégtelen, félsz. felszabadult.
12
VIII.
A tanulók névsora és érdemjegyei: Előkészítő osztály.
A TANULÓ Mulasztott órák Általános sorozat Megjegyzés
neve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása erkölcsi viselete összege | igazolt
Andris Lajos Szabó Károly köteles szab. 20 9 elégs
Benedek Lajos Halvax Károly kalapos szab. 26 12 elégs
Bereczfi Károly Skorjánecz József czipész szab. 53 — elégt
Bencze László Mersits Ede czipész szab. 8 3 elégs
5 Bencze Károly Szűcs József '' csizmadia szab. 3 3 elégs elégs
Csizmazia György Torma Lajos asztalos jó 24 16
Csizmadia Lajos Grácz Antal kosárkötő szab. 15 9 elégs
Drummer János Perger János kefekötő szab. 37 — elégt
Emmer Lajos Csillag Béla fodrász szab. 28 17 elégs1
10 Farkas Rokusz Horváth György csizmadia szab. 25 9 elégt.
Fundák Tstván Litfai András kalapos szab. 21 9 elégs
Fundák József Muraközi Lajos csizmadia szab. 18 7 elégs
Frazsits Lőrincz Reithofer János csizmadia szab. 8 8 elégs jó félsz.
Gerocs János Szánthó János kőmives jó 13 13
15 Gober József Németh Mihály csizmadia szab. 23 10 elégs elégs elégs elégs
Horváth József Jelenek József csizmadia szab. 16 7
Hálábárecz György Horváth József csizmadia szab. 15 3
Jelusics Mihály ifj. Horváth József csizmadia szab. 43 43
Kovács Sándor Hlatkó János szabó szab. 21 9 elégt elégs elégt
20 Klárics Vincze Hilez Lajos csizmadia szab. 22 3
Lipovits Vendel Beck Sándor bádogos szab. 17 —
Mikloska János Topolics János csizmadia szab. 20 3 elégs
Megyimorecz Mih. Horváth István csizmadia szab. 21 5 elégs
Magyar Imre Heckeuberger J. asztalos szab. 14 2 elégs
25 Málek Mihály Farkas Viktor csizmadia szab. 4 4 elégs
Nagy Lajos Nagy István ács szab. 45 30 elégs
Nagy Béla Németh Imre bognár jó 22 10 jó
Popesnyák József Gyöngy Károly kőmives jó 9 9 jó
Rechniczer Antal Keller Mátyás czipész jó 37 7 jó
30 Salamon János Veezl Kanatusz asztalos szab. 9 9 elégt
Szántai Rokusz Meilinger János csizmadia jó 6 — jó
Spolár Antal Feiglstok Adolf pék szab. 36 — elégt
Sárecz György Kolongya József fazekas szab. 23 — elégt
Tóth József Logár Ferencz csizmadia szab. 17 17 elégs félsz.
35 Tilpák Géza Szélig Antal szíjgyártó szab. 22 19 elégs
Tóth Gyula Philipp Lipót asztalos szab. 8 8 elégs
Tilosánetz József Keller Mátyás czipész szab. 18 14 elégs
Tüzes Pál Magyar József csizmadia szab. 35 10 elégt
Tizei György Hoffer Kálmán csizmadia szab. 3 3 elégs
40 Verbánics Mátyás Ternák Ferencz csizmadia szab. 8 8 jó
Vajda János Berdó Károly kőmives jó 30 25 jó
Vöte Vineze Oszvald József csizmadia szab 6 2 elégs
Vinczek Menyhérd öz.RosenfeldS.-né czipész szab.. 1 1 elégs
Előkészítő haladó osztály.
13
A TANULÓ Mulasztott órák Általános sorozat Megjegyzés
neve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása erkölcsi viselete összege igazolt
Andri Lajos Saller Lajos kőmives szab. 15 15 elégs
Ács Eerencz Horváth József csizmadia szab. 38 4 elégs elégs
Ánhálczer József Zápletán Antal fodrász szab. 24 4
Bakos István Hernyovits Antal czipész szab. 41 — elégt
5 Berecz János Saller Lajos kőmives szab. 36 6 elégs
Berlák János Torma Lajos asztalos Jó — — jó
Boros Antal Brántin József asztalos szab. 8 .— elégs
Csizmadia Rezső Varga Imre csizmadia szab: 82 6 elégs
Dorner Sándor Berger József bádogos— szab. 32 10 elégs
10 Fekete János Topolits József csizmadia szab. 44 >4 elégs
Fein Samu Háhn Sándor szabó szab. 28 22 elégs;
Földes József Hlatkó János szabó jó 32 14 elégs — elégt
Furmen Imre Boros Antal czipész szab. 46
Horváth Károly Saller Lajos kőmives szab. elhagyta az ipart
15 *Hauer Ferencz Eóth Lipót asztalos szab. — — — „
Jánsetz Tamás Dans Kálmán asztalos szab. 37 19 elégs
Kálmán István Saller Lajos kőmives szab. 17 17 jó
Kelemen György n n n szab. 51 31 elégs
* Király Pál Tubek János csizmadia jó — — _
20 Kubát Boldizsár Kubát József czipész szab. 40 16 elégs;
Kustits Boldizsár Zelhoffer Athanáz czipész jó 35 13 jó
Kustits György Kovács Imre szabó jó 36 33 elégs
Kanóti Mihály Totola János kalapos szab. 79 21 elégs
Kovács Károly Kovács András késes szab. 17 17 jó
25 Krebsz Márton Mersits Ede czipész jó — - elköl
Káfka Ferencz Morándin Román kőmives szab. 81 45 elégs
Kuti Antal MittermájerOrbán czipész szab. 59 Ujelégs %
Lancsarits György Keller Ignácz czipész jó 45 37 jó
Lőrincz Alajos Boda József czipész k. sz. 113 4 elégt
30 Lőbb Jenő Stepánek Albert czipész szab. 24 24 elégs
Máterszdorfer Ádám Veinberger Mór mészáros jó 79 79 jó félsz.
Márksz Károly Keller Ignácz czipész jó in 8 elégs
Magyar Ferencz Magyar Ferencz csizmadia szab. 60 18 elégs
Miczoda Sándor Heduska János pék jó — .— jó félsz.
35 Meicz Mátyás Schvarcz József szíjgyártó szab. 81 5 elégs
Moharics Tamás Rend János csizmadia szab. 60 14 elégs elégs
Műll Ferdinánd Hlatkó János szabó jó 46 25
Nóvák András Datler János bádogos jó — — elégs elköl
Neufeld Samu Rabinek Sándor lakatos szab. 60 23 elégs
40 Offenbeck Károly Mezei Lajos szabó jó — — jó félsz.
Pánovics Ferencz Rathnik Mátyás szabó szab. 37 23 elégs
Paulin József Kovács Vendel lakatos szab. 66 39 36 16 elégs'' elégs!
Perger Ödön Steril Mór kefekötő szab.
Pichler Ede Ausperger Fer. rézműves szab. 85 13 elégs
45 Plehel János Dreven Antal csizmadia jó 2 ! 2 elégs
Polgár György Szélig Antal szijgyártó szab. 25 20 elégs
A TANULÓ Mulasz tott óríik Általános sorozat Megjegyzés
neve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása erkölcsi viselete összege igazolt j
Reichárth Lajos Keller Mátyás czipész szab. 38 24 elégs elégs
Rámmer Gyula Spitzkopf Béla Csillag Károly asztalos jó 30 24
Spitzkopf Jakab mészáros szab. — — — elköl
50 Schiffer Boldizsár Veiszper Zsigm. kőfaragó jó 50 32 elégs
Samu Jánós Zelenák Antal kőmives — ell íagyta az ipart
Simoncsits István Unger Gáspár czipész jó 7 7 jó
Simoncsits Lajos Topolits János csizmadia jó 35 15 elégs
Sárecz Kálmán Sárecz György csizmadia jó 3 3 elégs
55 Schein Miksa Neufeld Salamon czipész szab. 18 8 jó
Scheiber Samu Schlesinger Adolf fodrász jó 24 4 elégs
*Szántó István Bódis János czipész szab. — —
Szatai György Pimeizl Heinrik czipész szab. 33 21 elégs
Szokolits István Tóth József kovács szab. 28 22 elégt
00 Termecz József Geizli Mór ács jó — — jó
Tóth János Huszár Antal lakatos jó 44 44 elégs
Tóth Kálmán Tót''i János czipész szab. 85 25 elégs
Tompa Mihály Mikloska Lukács csizmadia szab. 4 4 elégs -
Véber Károly Keszler Lajos bádogos k. sz. — — elköl
05 Virág Ferencz Hirschl Heinrik fodrász jó 81 44 jó
Visnovits István Kámpel János asztalos jó 15 15 jó
Vokaon Károly Vokaon Antal hentes jó 24 10 elégs félsz.
*Vukics Lajos Vukics András csizmadia k. sz. — — —
*Veisz Ernő Hoch Fülöp kovács szab. — — —
70 Vukmann Sándor Perger Ferencz szíjgyártó dics. — — jeles
Vucskó Márton Szeiler Gotlieb czipész szab. 60 4 elégs
A *gal jelzettek későn iratkoztak be évközben, ezek osztályzatot nem kaptak
/
I. osztály.
15
A TANULÓ Mulasztott órák Általános sorozat Megjegyzés
neve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása erkölcsi viselete összege igazolt
Andris György. Ring Pál kalapos szab. 58 40 elégs
Babics Károly Tomasek János szabó jó 40 10''jeles
Balog Lajos ref. Weiser József géplakatos szab. 70 36 jó
Bakos László ref. Weiser József géplakatos szab. 79 36 elégs
5 Benedek György Csillag Károly asztalos szab. 17 11 elégs Telsz.
Bicsák Ferencz Ring Pál kalapos szobafestő szab. 62 30 elégs
Biczó Aladár izr. Mikulás Samu szab. 76 34 elégt
Bindinger Gyula Boa László Vokun Antal hentes szab. 44 38 elégs
Boa László kovács szab. 70 40 elégs
10 Bognár Lajos Ország Kálmán lakatos k. sz. 68 36 elégs
Brinner Gyula Brinner Mihály czipész szab. 46 34 elegs
Bosits Károly Miltényi Sándor czipész jó 60 — jeles
Brunner József Huszár Antal lakatos szab. 52 24 elégs
Brunner Lajos Grossmann József lakatos szab. 120 98 elég?
15 Bucs Gyula Szántó János kőmives jó 24 10 jó
Czvetkó Ferencz Hirschl Henrik fodrász szab. — — —
Csemits Jenő Munkácsi Nándor fodrász szab. 28 16 elég? elégs
Dávidovits József Saller Lajos kőmives • szab. 44 16
Dietrich József Dietrich Mátyás csizmadia szab. 34 8 elégs
20 Eichner Vilmos Balázs István czipész szab. 76 44 jó
Elek István Perkó Péter szobfestő — _ — — 1 elköl
Farkas Árpád Klápper János szíjgyártó szab. 36 16 elégs félsz.
Fekete József Zelenák Antal kőmives szab. 44 20 elégs
Golobits Erneszt Miltényi Sándor czipész jó 26 jeles
25 Goldschmied A. izr. Polák Ede ruhafestő szab. 26 2 elégs
Hege Géza Döme Miklós czipész szab. 68 40 elégs
Hirschl Aladár izr. Hartmann Ignátz lakatos szab. 54 32 elégs
Korn Gyula izr. Fülöp Lipót asztalos szab. 28 18 jó
Kováts István Saller Lajos kőmives jó 24 02 jó
30 Keizer Nándor Lódner Ferencz sütő szab. 98 56 elégs elégs
Kluger Samu izr. Kluger Samu mészáros k. sz. 82 42
Krámmer Gyula Miltényi Sándor czipész k. sz. 32 12 jó
Kvicsák Károly özv. Mittermaierné czipész k. sz. 82 36 elégs
Láng Károly Hirschler Antal szabó jó 3 — jeles
35 Lidik Miksa izr. Laub Márkus szabó szab. 58 44 elégs ]
Lőbl Jenő izr. Stepánek Béla czipész — — —
Magla Imre Kunipert Antal szabó — — . — elköl
Mankovits Jakab Saller Lajos kőmives szab. 100 40 elégs
Maier Károly Pimeiszl János czipész szab. 4 -— elégs
40 Megyimoritz Mihály Stantsits József asztalos szab. 34 10 elégs
Mergyadkai János Takáts József csizmadia jó 36 10 jó
Mikla István Tóth József kovács szab. 30 22 elégs félsz.
Móri Pál Újhelyi Ferencz kocsigyártó szab. 42 26 elégs
Nagy Géza ref. Radits István kovács jó 18 — jeles
45 Nagy Jenő Kanász János szabó szab. 94 70 elégt
Nagy József Iszák János csizmadia jó 28 6 jeles 1 .
16
A TANULÓ Mulasztott órák Általános sorozat Megjegyzés
neve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása erkölcsi viselete [ összege igazolt j
Nagy Sándor Vida Márton mészáros szab. 32 12 elégs félsz.
Nyul Dénes Nyúl János czipész szab. 58 5 elégs
Pátsits Lajos Geisz József 7 asztalos szab. 82 38 elégs
50 Peti József Saller Lajos ács szab. 64 42 elégs
Pimeizl Lajos Grossmann József lakatos szab. 62 28 elégs jó
Pinterits István Ország Kálmán lakatos szab. 32 —
Polgár Imre Lirheim Lajos kalapos szab. 16 4 )ó
Sali Gyula özv. SeilerFer.-né bádogos szab. 60 22 jó
55 Segesdi István Hiezelberger Gy. fodrász szab. 38 22 jó félsz.
Steinberg Lajos izr. Hám Sándor szabó szab. 90 54 elégs
Skeiner Ferencz Hild Ferencz kőfaragó k. sz. 54 54 elégt
Szántó Lajos ref. Szántó Lajos szabó k. sz. 80 68 elégs
Szántó Gyula ref. Kunipert Antal szabó szab. 36 14 elégs
60 Szabó István Szabó József bábos szab. 62 22 elégs
Szertits István Ross Imre csizmadia szab. 40 12 jó
Szmák Ferencz Nagy Károly csizmadia szab. 44 14 elégs
Szondi Lajos Pupp László czipész k. sz. 90 66 elégt
Sztánkó András Keller Mátyás czipész — — _ — elköl
65 Szívós Béla Spetta Dániel órás szab. 62 28 elégs
Székely Zsiga Grossmann József lakatos jó 6 — jó
Spitzer Bernát izr. Sattler Károly szobafestő k. sz. 50 50 elégt
Takáts Géza Munkácsi Nándor fodrász szab. 22)22 elégs
Tomsits István Dór István szabó szab. 72 38!elégs
70 Totola Kálmán Tóth József kovács szab. 48 ¡26 elégsfelsz.
Trojkó Kálmán Totola János kalapos szab. 56 56 elégs félsz.
Valják Mihály Sável János lakatos szab. 78 34 jó
Venzler Alajos Brándin József asztalos jó 18 — jeles
Winkler József Stern Mór kefekötő k. sz. 68 54 elégt
75 Weimberger Mór Grossmann József lakatos szab. 80 46 elégs
Zsigray József Kováts György csizmadia szab. 6 :_ elégs félsz.
II. osztály.
ti
A TANULÓ Mulasztott órák Általáuus sorozat Megjegyzés
neve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása j erkölcsi j viselete ! összege j igazolt
Antal János Sável János lakatos jó 46 14 elégsfelsz.
Andris István Varga János csizmadia jó 20 15 elégs elégt félsz.
Bartos Ödön Huszár Antal lakatos k. sz. 64 —
Benedek Pál Sallér Lajos kőmives — — — iskn. járt
5 Beck Adolf izr. Wajdits József nyomdász jó 27 10 jó
Bécsi Perencz Saller Lajos kőmives szab. 40 28 elégs
Buvári Károly Augenfeld Zsig. fodrász — — — iskn. járt
Deutsch Sándor izr. Samu József rézműves szab. — — iskn. járt
Divald Sándor Spetta Dániel órás — — iskn. járt
10 Farkas József Hell János czipész jó 6 6 elégs félsz.
Feketevári Antal Feketevári János szíjgyártó k. sz. 88 — elégt
Feketevári Kálmán M » szíjgyártó k. sz. 88 elégt jó
Fleischakker Pál izr. Hirschl Henrich fodrász jó jó 16 félsz.
Flumbort György Weiser János lakatos 28 28 elégs jó
15 Gáli János Bognár István kályhás k. sz. 20 —
Golenszki Ferencz Weiser János géplakatos jó 40 24 jeles
Gruttó János Berdó Károly kőmives — — iskn. járt
Hahn Jenő Günzer Sándor asztalos jó 54 20 jó
Herold András Veczer Kanatusz asztalos szab. 20 _ jó
20 Heffer József Csizmadia József czipész mészáros szab. 50 10 elégs
*Hecker János Schwarz Géza —■ — —
Hertelendi József Babies Antal czipész jó 18 10 elégslfelsz.
Hertelendi Adolf Wittinger Antal czukrász jó — — jeles félsz.
Horváth Lajos Stefánovics Alaj. czukrász szab. 28 10 jeles
25 Horváth György Mersics Ede czipész jó 12 12 jó
Hoffmann Vilmos Muzikár Ferencz asztalos szab. 40 15 jó
Hohecker Antal Gerdenics István szobafestő — — — meg halt
Hummer Ferencz Gutmann Gyula kádár k. sz. 42 8 jó
Igricz György Babics Antal czipész jó 20 4 jeles
30 Kerber Sándor Baier Ferencz hentes k. sz. 15 — elégt félsz.
Kele Ignácz Wajdits József nyomdász jó 40 18 jeles
Kovács József Voukon Antal hentes jó 30 — elégt
Koller Adolf Hahn Sándor szabó — _ iskn. járt
Koller Nándor Redványi Henrik czipész k. sz. 44 — elégs
35 Körmendi Károly Horváth József kovács jó 86 42 elégs
Köfler József Grossmann J. lakatos k. sz. 48 8 elégs
Krucsai György Hernyovics B. czipész k. sz. 40 — elégt
Laski Ferencz Morandini Rom. kőmives k. sz. 90 40 elégs
* Löbl Lajos izr. Schwarz Géza mészáros — — —
40 Majer Ferencz Majer Ferencz czipész jó 6 6 jeles
Martináns Mihály Spitzkopf Jakab mészáros — — — iskn. járt
Meskó Ferencz Lengyel János asztalos k. sz. 18 — élégs jeles
Magics János Doór István szabó jó 64 30
Molnár György Erdélyi Mihály kőmives k. sz. 46 — elégs
45 Matisz Lajos Pimeizli Henrik czipész jó 14 10 jó
Nagy Árpád Wajdits József könyvkötő jó 34 16 jó
A TANULÓ Mulasztott órák Általános sorozat Megjegyzés
neve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása erkölcsi viselete | i összege igazolt |
Nagy Géza Gerdenits István szobafestő k. sz. 58 14 elégs
Németh Adolf Németh Sándor czipész k. sz. 60 — elégt
50 Németh István Sallér Lajos ács szab. 64 30 jeles
Neumann József izr. Rosenfeld S.-né czipész jó 6 6 jó félsz.
Nováczki Lajos Nováczky Imre csizmadia jó 4 4 jó
Pál István Fischer János czipész jó 56 40 elégs
Pápai György Tóth Mihály kőmives k. sz. 54 54 elégs
55 Saller János Bódis János czipész — — — iskn. járt
Sallér Ottó Weiser János géplakatos szab. ''28 14 jó
Sandl Géza Groszmann J. lakatos jó 28 16 jó félsz.
*Sóstovics István Németh Imre bognár — —
Szuknai Károly Tóth Mihály kőmives — — — iskn. járt
CO Steiner Sándor izr. Buksz Ignácz fodrász jó jó 12 10 elégs félsz.
Szalóki István Hagyikán István szabó 4 4 jó félsz.
Szommer Sánd.izr. Székely és Kaufmann szabó szab. 40 40 jó
Schlesinger I. izr. Schápringer I. fodrász k. sz. 56 50 elégs
Steinitz József izr. Hirschl Miksa czipész k. sz. 24 5 ió
65 Talabér Kálmán Weiser János lakatos k. sz. 34 14 elégs
Tóth János Sallér Lajos kőmives — — ''_ iskn. járt
Török György n n kőmives szab. 46 46 elégs
Varga János Mii tény i Ignácz Horváth József czipész jó 24 24 jeles
Vajas István kovács jó 74 32 jó
70 Weisz Dávid izr. Keszler Lajosné bádogos k. sz. 80 80 elégt
Viczendi Árpád Sável János lakatos jó 22 22 jó
Viola István Tóth Mihály kőmives k. sz. 66 — elégt elégs
Vucsák Lajos Brüll Sándor lakatos szab. 60 40 félsz.
Vlaszák Lajos Csikós Sándor lakatos . jó 10 elégs
75 *Wugrinecz M. Wajdits, Danielisz nyomdász — _
Zimitz Lajos Roth Lipót asztalos jó 52 15
A *gal jelzettek későn
iratkoztak be évközben, ezek osztályzatot nem kaptak
19
III. osztály.
í

A TANULÓ Mulasztott órák Általános sorozat Megjegyzés
neve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása erkölcsi viselete összege I igazolt
Augenfeld Per. izr. Weiser János - géplakatos jó _ _ jeles
Beznicza József n n \ » k. sz. — — kima radt
Bódis Béla Bódis János czipész — jó 17 17 elégt
Detrich Mór evang. Weiser János • géplakatos k. sz. 45 — elégt félsz.
5 DetríchGéza evang. Jack Frigyes órás \S k. sz. 28 28 elégt
Fleischner Samu izr. Fischel Fülöp -nyomdász szab. 44 44 elégt
Horváth József Weiser János • lakatos jó jó 18 18 jó félsz.
Junker Rezső Grossmann Józs. • lakatos 20 20 jeles félsz.
Kaiser Henrik Kaiser József czipész — k. sz. 52 — elégt elégt
10 Koch György Fischel Fülöp nyomdász szab. 68 68
Kovács Lőrincz Schwarz Mihály szíjgyártó nyomdász jó 30 30 jeles
Offenbeck Károly Fischel Fülöp jó 64 64 jó
Sável Antal Sável János • lakatos jó 48 48 jó
Steiniez Mór. izr. Weinberger Zs. rézöntő k. sz. 40 — elégt jó félsz, félsz.
15 Weisz Henrik Hartmann Ign. ''lakatos jó 8 8
Weisz Rudolf izr. Weiss Mór pék czipész — - k. sz. 14 14 elégt
Virág Perencz Babics Antal jó 12 12 jó
20
IX
A tanoncz munka kiállítás kimutatása.
A tanoncz neve Tanoncz idő Iparág A tanító meater neve Kiállítási tárgy Birálat
Bognár Lajos 2 lakatos Harthmann I. 1 vindofni ajtó jeles
Flumbort György 1 n i) n 2 sütő ajtó jeles
Golenszki Fer. IV. 15 » » 1 sütő ajtó eles
Maier Ferencz 17, czipész Maier Ferencz 1 pár topán jó
5 Sárecz Kálmán 17, czizmadia Sárecz György 1 pár csizma jó
Vukmán Sándor 27, szíjgyártó Berger Ferenc 1 pár tartószij eles
Hirschl Aladár 17» lakatos Hartmann lg. 1 sütő ajtó szab.
Weisz Ernő 27, kovács Hoch Jakab 1 drb patkó 1 pár félczipő szab.
Koller Nándor 17, czipész Eadványi Hen. jó
10 Vucskó Márton 3 czipész Szeiler Gottl. l p. gyermekcipő eles
Hallabárek Györ. 37, csizmadia Horváth József 2 pár csizma jó
Kaizer Nándor 3 sütő Lódner Fer. 1 drb. párkesz jó
Kanoti Mihály 37» kalapos Totola János 1 drb. kalap szab.
Kubát Boldizsár 1 czipész Hubát József 1 pár czipő jó
15 Krucsai János 2 czipész HernovitsBert. 1 pár czipő szab.
Gál János 5 kályhás Bognár István 2 kis kályha jó
Moharics Tamás 3 csizmadia Ren István 1 p. kis csizma eles
Gottál Károly 3 csizmadia Gottál Mihály 1 pár csizma eles
Mayer Károly 17, czipész Kneiszl János 1 pár kis czipő elégs
20 Sali Gyula 17, bádogos ö. Szeiler F.-né 2 kis kánná elégs
Fekete János 2 csizmadia Topolics József 1 pár csizma jó
Márksz Károly 3 czipész Keller Iguácz l pár czipő jó
Vinkler József 3 kefekötő Stern Mór i kézi partvis elégs
Berger Ödön 2 » >i » 1 fény kefe jó
25 Lőrincz Alajos 2''/, czipész Boda József 1 pár női czipő jó
Szívós Béla 2 órás Spetta Dániel l kis ezüst óra jó
Pichler Ede 4 rézműves Ausperger F. kugl. sütő jó
Fuhrmann Imre 3/» czipész Boda József 1 p. czipő jó
Golobics Ernő 3 czipész Miltényi Sán. 2 pár czipő jó
30 Krammer Gyula 2''/, czipész n n 2 pár czipő jó
Torner Sándor 27, bádogos Perger József l kis vizes kánná elégs
Feketevári Antal 4 szíjgyártó Feketevári J. dohánytárcza jó
Polgár György 17, n Szélig Antal 1 vadász táska jó
Boros Antal i3/» asztalos Brantiu József 1 kis sublat jó
35 Lőb Jenő i3/» czipész Stepánek Alb. 1 pár kis czipő jó
Kovács Kálmán 17, késes Kovács Andris 1 nagy kés 1 mellén jó
Szánthó Gyula 17» szabó Kumpert Ant. elégs
Tilpák Géza 2 szíjgyártó Szélig Antal 1 pár sarlang jó
Bosics Károly 2 czipész Miltényi Sánd 2 p. felsőr. czipc jó
40 Berlák János 2 asztalos Torma Lajos 1 éjjeli szekrény jó jó
Venczler Alajos 17, asztalos Brantin József 1 kis almárium
Virág Ferencz 2 czipész Babics Antal 1 pár kis czipő jeies
Schaller Ottó 2 lakatos Weiser János 1 hord riglí jeles
Talabér Kálmán > 2 lakatos n " 1 pár hollander jó
45 Brünner Lajos 2''/, lakatos Grossrnann J. kulcs fogas elégs
Varga János 3/» czipész Miltényi Ign. 1 p.ifjúnak v czipő elégt
Igritz György |2é5hi czipész Babics Antal 1 pár nő czipő jó
Csizmadia Lajos 17, 1 kosárfonó Grácz Antal 1 fekete kosár jó
21
A tanoncz neve Ta noncz idő Iparág á tanító mester neve Kiállítási tárgy Birálat
Tóth Gyula 50 Bódis Béla Korn Gyula Viezenti Árpád Jancsecz Tamás Megyimoritz M. 55 Andris István Málter János Jäger Tamás Bosits Károly Golobics Ernő 3 4 2 3 l1''» 3 5 2''/, 3 2 3 asztalos czipész asztalos lakatos asztalos asztalos csizmadia csizmadia bognár czipész czipész Pfilip Lipót Bódis János Pfilip Lipót Sável János Dancs Kálmán Tansics József Varga János Bede Imre Imre Perencz Miltényi Sán. n n 1 kis asztal 1 pár nő czipő 1 toll doboz 1 drb. hamuajtó 1 drb. lábtartó 1 drb. gyufatartó 1 pár női csizma 1 pár csizma kerék 1 pár topány 1 pár topány elégs jeles jó jeles jó elégs elégs elégs elégs elégs elégs
22
X.
Az iparos tanulókra vonatkozó statisztikai adatok
az 1890-91. tanévben.
Kor, vallás nemzetiség és születésükre nézve.
Kor szerint Vallás szerint Nemzetiség szerint Születésük helye
Osztály 12 éves 13 éves 14 éves 15 éves 16 éves 17 éves iö éves 19—21 éves Összesen ] Rom. kath. Reform Izraelita | Összesen Magyar Német Horvát ! Összesen ''1 Zalamegye Vidéki í Összesen
Előkészítő oszt 4 4 7 9 12 3 4 43 40 2 1 43 26 — 17 43 26 17 43
Haladó oszt. 3 2 8 12 14 14 8 9 70 60 3 7 70 62 2 6 70 53 17 70
Első oszt 1 1 10 8 1 11 24 9 10 10 76 62 5 9 76 71 — 5 76 : 75 1 76
Második oszt. 10 23 18 10 7 76 64 1 11 76 71 2 3 76 62 14 76
Harmadik oszt. 1 5 8 2 1 18 11 2 5 18 17 — 1 18 11 7 18
Összesen 4 7 31 75 61 33 ql 31 283 237 » 33 283 247 4 32 283 1 227 56 1 283
23
I.
Ipari foglalkozásra nézve.
a t 00 o </3 Előkészítő osztály Hüladó osztály Első osztály Második osztály Harmadik osztály Összesen
1 Ács 1 2 1 1 5 f
2, Asztalos 4 8 5 5 — 22
3 Bábos — — 1 — — 1
4 Bádogos 1 4 1 2 — 8 4-
5 Borbély 1 2 4 4 11
6 Bognár 1 — ^ — 1 — 2
7 Cserepes — — ''■ — — — — +
8 Czipész 5 10 12 15 3 45
9 Czukrász — — — 2 — 2
10 Csizmadia 18 10 6 1 — 35
11 Festő — — 1 — •— 1 —
12 ; Hentes — — 1 2 — 3
13 Kovács — 2 4 2 — 8
14 Kádár — — — 1 — 1
15 Kocsigyártó .— — 1 — — 1
16 Kosárkötő 1 — — — — 1
17 Kőfaragó — 2 1 — — 3^
18 Kályhás 1 — — 1 '' — 2 +
19 Kalapos 2 2 4 — — 8
20 Kefekötő 1 2 1 — — 4
21 Kéményseprő — — — — — — +
22 Kőmives 3 6 5 10 — 24 +■
23 Kolompár — 1 — 1 — 2 v
24 Kötélgyártó 1 — — — — 1
25 Könyvkötő — — — 1 — 1
26 Lakatos — 2 11 11 7 31
27 Mészáros — 3 2 2 — 7
28 Nyomdász — — — 4 3 7
29 Pék 1 — 1 — 1 3
30 Rézműves — — — — 1 1 ^
31 Szabó 1 8 9 4 — 22
32 Szíjgyártó 1 7 1 2 1 12
33 Szobafestő — — 3 2 — 5 ♦
34 Órás — — 1 1 4
1 1 Összesen 43 7\Ö 76 76 t— 18 '' 1 281 1 r*
24
XII.
A jövő iskolaévre vonatkozó értesítés.
Az 1891—92. iskolai évre a beiratások szeptember 1—15-ig bezárólag minden vasár- és ünnepnap d. e. 10—12. d. u. 2—4-ig a népiskola IV. osztály tantermében eszközöltetnek.
Figyelmeztetnek a t. mesterek, hogy tanonezaikat a kitett határidő alatt beíratni el ne mulaszszák, mert az e részben való késedelem az ipartörvény érteinkében büntetést vonand maga után.
Az 1884. évi XVII. t. cz. idevonatkozólag a következőleg intézkedik. A mondott t. cz. 62. § c) pontja igy szól : „Az iparos köteles tanonczát a rendes iskolába való járásra, ott, a hol tanoncziskola van, a tanoncz-iskolába való járásra szorítani."
A 82. §. pedig ezt mondja: „A tanoncz mindaddig, mig tanideje az iparosnál tart, köteles ily iskolába járni;" s végre :
A 157. §. a) pontja szerint: „20 frtól 200 frtig terjedő pénzbüntetéssel büntetendő, a ki ezen törvénynek a segédszemélyzet iskolai oktatására vonatkozó kötelességét nem teljesiti."
Az iparos-tanoncziskola igazgatósága.

Insert failed. Could not insert session data.