Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
4.04 MB
2022-01-18 11:20:22
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
276
738
A nagy-kanizsai községi alsófoku iparos tanoncz-iskola
értesítője
az 1900-1901-iki tanévről.
XV. évfolyam
Közli: Poredus Antal igazgató.
Nagy-Kanizsa, 1901
Fischel Fülöp Könyvnyomdája.

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

A NAGY-KANIZSAI KÖZSÉGI ALSÓFOKU IPAROS TANONCZ-ISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ 1900—1901-IKI TANÉVRŐL
■t
XV. ÉVFOLYAM.
\_
KÖZLI:
F.OREDU5 ANTAL
IGAZGATÓ.
NAGYKANIZSA, 1901.
FISCHEL FÜLÖP KÖNYVNYOMDÁJA.
I.
A jövő tanévre vonatkozó tudnivalók.
Az 1901/902. tanévre a tanonczok beirása az egész évi tanfolyamban szeptember 1 —12 ig, az öt hónapos téli tanfolyamban pedig okt. 15—18-ig eszközöltetnek a központi elemi népiskola II. fiúosztályában; köznapokon esti 6—8-ig, vasár- és ünnepnapon d. e. 9—12-ig, d. u. 2—4-ig.
Ezen kitűzött időben köteles minden iparosmester a tanonczát még azon esetben is beíratni, lia az illető még csak próbaszolgálatban van, vagy vidéken dolgozik. (Itt szükségesnek tartom még megjegyezni, liogy nagyon helyesen cselekednének azon iparosmesterek, akiknek több tanoncuk van, ha azokat lehetőleg egy napon és egyszerre Íratnák be, mert így már a beiratásnál lehetséges volna cauonczaiknak az egyes osztályokba leendő beosztását az ő érdeküknek és a szervezet rendelkezésének megfelelően, vagyis akként eszközölni, hogy lehetőleg ne mindig egy napon vonassanak el a műhelytől.) A később felfogadott inasok a felfogadás után azonnal beirataudók. Ezen kötelezettség ápr. 15-ig szól.
Az iparostanulók kötelesek a beirásnál születési bizonyítványukat és tanonczszerzödésüket bemutatni; a 4 kor 30 fill tandíjat lefizetni, vagy pedig a tandíj elengedés iránti kérvényüket az igazgatónak átadni.
Az előadások a 10 hónapos, illetve egész évi tanfolyamban szeptember 12-én, az öt hónapos téli tanfolyamban pedig október 18-án kezdődnek s mindig esti 6—8-ig tartatnak, kivéve a szakrajzot, mely a téli tanfolyamban szerdán és szombaton délután 2—5-ig; az egész évi tanfolyamban pedig vasárnap délelőtt 9—12-ig (faipari) és délután 2—5-ig a (fémipari) tartatik.
A beírásról elkésett, vagy a tanításon meg nem jelenő tanonczok tartoznak a Szervezet 32. §-ának rendelkezése szerint elkésésük, illetve mulasztásuk okát a mesterüktől hozott bizonyitványnyal igazolni.
A mulasztás a következő okokkal menthető ki:
a) »Ha az iparos komoly betegségbe esik.«
b) »Ha a tanonccal egy lakáson levő családtagok valamelyike komoly betegségben van.«
c) »Ha a gazda, vagy tanonc körében haláleset fordul elő«.
d) »Ha a tanoncz bizonytalan időre vidéken dolgozik, vagy országos vásárra megy s ezt az igazgatónál előre bejelenti.«
A tanulóknak egy negyed órai igazolatlan késése mulasztásnak vétetik s mint ilyen büntettetik.
A Szervezet 31. §-a szerint az iparosmesterek kötelesek tanoncaik bélyegző könyvét 2 hetenkint sajátkezüleg láttamozni.
Egyebekben az 1884. évi XVII. t.cz. 62., 82. és 157. §§-ait ajánljuk az inastartó iparosmesterek szives figyelmébe, melyek az ellenőrző könyvben találhatók meg.
Nagykanizsán, 1901. junius 29-éu.
Az igazgatóság.
Ií.
Jelentés az 1900-901. tanévről.
A tanév kezdete. Az ipariskola 1900—1901. éve a tanítótestületnek augusztus 31-én tartott alakuló ülésével vette kezdetét, melyen megválasztattak a tantestületi jegyző és osztályfőnökök és megállapit-tattak a tanítási napok és a heti órarend. Tantestületi iegyzővé Vlasits József választatott meg.
A beírások az egész évi tanfolyamban szeptember i-től 12-ig, a téli tanfolyamban pedig október 15-től 18-ig tartattak. Ezen időben az egész évi tanf.-ba 324, a téli tanf.-ba pedig 49 tanuló iratkozott be, mely szám az egész évi tanf.-ban április 15-ig 392-ra, a téli tanf-bau pedig december i-ig 55-re emelkedett.
A rendes előadások az egész évi tanf.-ban szeptember 12-én, a téli tanf.-ban pedig október 18-án kezdődtek, a mikor minden osztályban külön-külön felolvastattak és megmagyaráztatok a tanulókra vonatkozó rendtartási és fegyelmi szabályok.
Tanítók és tanácskozmányok. A tanítótestület mindjárt a tanév kezdetén három uj taggal szaporodott, amennyiben a mult tanév folyamán elhunyt Schultz Károly rajztanító helyébe heti 12 órai kötelezett-séggel a felügyelő bizottságnak szept. 3-án Lengyel Lajos városi főjegyző, mint tanfelügyelői megbízott, elnöklése alatt tartott ülésén egyhangúlag Németh Mihály áll. s. közs. polgári fiúiskolái rajztanító, a két iijonnan~~lolaJlitotlTII. osztály (egy egész évi és egy téli) közismereti tárgyainak heti 4—4 órában leendő tanításával pedig Altnási János és Szalay Dénes állami elemi népiskolai tanitúk bízattak meg, kik azonnal meg~ís kezdték működésüket. Ezen három újonnan megválasztott kartárssal együtt a hat osztályból álló egész évi és 3 osztályból álló téli tanfolyamban összesen 9 közismereti tani tó, 2 rajztanító és 4 hitoktató működött, kikről dicsérettel emiithetem fel, hogy nehéz feladatuknak lelkiismeretes buzgósággal iparkodtak megfelelni s eredményezték, hogy ipariskolánknak a tanév folyamán tett látogatások alkalmával mindig kijutott az elismerésből. Az ipariskolai szervezetben előirt tanitótestületi havi értekezletek, lehetőleg mindig a hónap első napjaiban tartattak meg, a fölvett jegyzőkönyvek pedig részint jóváhagyás, részint további intézkedés céljából beterjesztettek a felügy. bizottsághoz. A havi üléseken különösen megbeszélés tárgyát képezte a tananyag módszeres kezelése, a tanulók iskolalátogatása, iskolai és utcai magaviselete, szorgalma, előmenetele, továbbá folyó ügyek. Itt mutatta be igazgató a felsőbb hatóságoktól érkezett rendeleteket és átiratokat is.
Tantervünk, mint az a más helyen hozott s elvégzett tananyagból is kitűnik, a nin. vallás- és közoktatásügyi minisztérium által az iparos-tanoncziskolák számára kiadott tantervtől nem tért el. Minden
5
tanító a tanév kezdetén elkészítette osztálya tananyagának egész évi tanmenetét, előadásáról pedig munkanaplót vezetett, A tanév végén fölmutatott eredmény, dacára annak a sok akadálynak, melylyel a tantestület mindenegyes tagjának működése közepett meg kellett küzdenie s hogy a mellett még a magyarosítás nehéz missióját is kellett végeznie, mert tanulóink 25°/„ horvát s más anyanyelvű, általában jónak mondható.
A vallás-erkölcsi nevelés. Ipariskolánkban az elmúlt tanévben ugy a római katholikus, mint a más hitfelekezethez tartozó tauonczok rendes hitoktatásban részesültek, és pedig a r. kath. tanoncok osztályon-kint, az izr. és ág. ev. vallású tanoncok pedig összevonva heti x—1 órában. Hogy mily áldás ez a tanoncokra s üdvös az iskolai fegyelemre s általában a társadalomra, azt hiszem, már ezen első év után is örömmel tapasztalható. Hány olyan tanuló vétetik fel iskolánkba, akik előzőleg nagyon hiányosan, vagy egyáltalán semmi oktatásban sem részesültek s igy a jó erkölcsről fogalmuk sincs. Nincs fogalmuk a jó Istenről, annak törvényeiről s az örök üdvösség forrásairól, azért jutnak összeütközésbe annyiszor s már oly korán a társadalmi renddel s igy maguknak és másoknak is csak terhére vállnak. De nemcsak az ilyenek részére oly égetően szükséges a hitoktatás, hanem azon tanulóknak is, kik már több s huzamosabb ideig jártak ugyan iskolába, de az életben látott rossz példák által könnyen eltántorodnak s fejlettebb korukban inkább követik a tiltott, mint a jó s erkölcsös dolgokat. .A gyermekkori üdvös benyomásokat ébren tartani, ezeket ápolni s fejleszteni; az erkölcsi érzetet s tudatot nagygvá nevelni, a botrányt s romlást előidéző példákat, szokásokat ellensúlyozni, — a szükséges reálismeretek nyújtása mellett egyik igen szép és kiváló feladata az ipariskolának, mely leginkább a vallásoktatás keretében nyerhet megoldást. Örömmel jelenthetem, hogy ipariskolánk hitoktatói eme szép missiójukat fényesen oldották meg s hogy a hitoktatás sikerének előmozditásában az egész tanítótestület nagy buzgalommal vett részt. Az összes tanon-czaink eleget tettek vallásbeli kötelességeiknek. A róni. kath. vallású tanulók kivétel nélkül elvégezték a húsvéti szent gyónást és áldozást. És pedig a téli tanfolyamba járók, tekintve, hogy a tanfolyam március 15-én véget ért, márczius 10-én; az egész évi tanfolyamba járók pedig két csoportba osztva április 21-éu és 28-án. Sajnálattal kell e helyütt megemlítenem, hogy Rasztics Rafael, ki a róm. kath. tanoncoknak a tanév kezdetétől március i-ig hivatását mélyen átérző, buzgó hitoktatója volt, közbejött betegsége miatt ipariskolai hitoktatói állásáról lemondott. Az igy megüresedett hitoktatói állás további ellátásával Haukó Henrik Veszprém-egyházmegyei áldozópap bízatott meg.
Egészségügy. Az 1900—901. tanév egészségügyi tekintetben normálisnak mondható. Járványos bajok ugyan voltak a városban, de ezek ipariskolánk bezárását nem tették szükségessé. Az egész évi tanfolyam növendékei április 15. és 16-án oltattak be, a téli tanfolyam-beliek pedig, tekintve, hogy az már március 15-én be lőu fejezve, az őszre hagyattak.
Fegyelmezés. Tauonczaink fegyelme a lefolyt évben általában jónak mondható, mert alig volt egy-két eset, a mikor az igazgató kénytelen volt a magáról megfeledkezett tanoncokat megdorgálásban részesíteni s az is inkább az utcai magaviselet miatt történt. Ezen rossz utcai magaviseletű tanulók közül különösen I<ukács Vilmos kö-
6
teles tanonc követett el nagyobb vétséget, miért is ő, hogy ez által a többinek is példa szolgáltassék, a tantestület határozata értelmében az ugyanazon tanítási nápon jelenvolt osztályok növendékei előtt lőn megfenyítve. Ehhez hasonló eset azonban több egész éven át nem fordult elő.
Hazafias ünnepélyt nyilvános jeleggel, a lefolyt tanévben csak egyet rendeztünk junius 8-án a koronázás emlékére, mely alkalommal a megnyitó beszédet az igazgató, az ünnepi beszédet pedig Almási János kartárs tartotta. Ezenkívül Rózsa Pál, Reinvald János, Babics Gyula, Gödinek József és Szakon Károly tanoncok szavaltak igen szépen és hatásosan hazafias alkalmi költeményeket. Általában a tanítótestület nagy gondot fordit a hazafias nevelésre, melyre itt, az ország határán kétszeresen égető szükség van. Örömmel jegyzem fel, hogy a lefolyt tanévben beiratkozott 69 horvát anyanyelvű tanuló közül már a tanév végével egy sem volt, ki ne olvasna és beszélne magyarul, ami leginkább bizonyít a mellett, hogy intézetünk a magyarosítás terén is igen fontos missiót teljesít.
Iskolai szünetek. Ipariskolánkban a szervezetben előirt szünnapokon kivül nem volt előadás a nkanizsai tanítói járáskör őszi közgyűlése alkalmából, márc. 15-én, ápr. 11-én és a népszámlálás tartama alatt, melynek eszközlésére a tantestület tagjai is igénybe vétettek 6 napon át.
Hivatalos iskolalátogatás. A felügyelő bizottsági tagokon kivül, kik szintén többször látogatták meg az egyes osztályokat, különösen két illusztris vendége volt intézetünknek. Alig hogy a rendes előadások megkezdődtek, dr. Ruzsicska Kálmán kír. tanácsos, tanfelügyelő ur látogatta meg iskolánkat. Május 23-án este pedig Mártonffy Márton, miniszteri osztálytanácsos, orsz. iparoktatási főigazgató ur szerencséltette intézetünket magas látogatásával s a tapasztalt rend, fegyelem s általában a tanoncok erkölcsi és szellemi vezetése fölött teljes megelégedésének és elismerésének adott kifejezést.
Hogy ipariskolánknak ily szép s kitüntető elismerésben lehetett része, az a kötelességét mindig híven és lelkiismeretesen teljesítő tantestület buzgó működésén kivül főleg a jövő iparos nemzedék nevelése iránt oly meleg érdeklődéssel viseltető felügyelő bizottságnak és városi tanácsnak mint elsőfokú iparhatóságnak köszönhető, kik csak az elmúlt évben is több mint 1600 koronát fordítottak az intézetnek fizikai, vegytani s egyéb szemléltetési eszközökkel történt fölszerelésére.
A hanyag iskolalátogatók mesterei közül a tanév folyamán 88-at kellett bejelenteni az iparhatóságnál, kik közül kilencz 20, kettő 10- és 21 pedig 5 korona pénzbüntetésben marasztaltatott el 56 ellen, pedig az eljárás még folyamatban van. Erősen hiszem, hogy az elsőfokú Iparhatóságnak, különösen annak élén álló Lengyel Lajos v. főjegyző eme energikus eljárásának, sikerülni fog ezen még mindig nagyszámú hanyag mestereket kötelességeik szigorú teljesítésére szorítani s igy az igazolatlan mulasztást intézetünkből egyszersmindenkorra száműzni.
A felügyelő bizottság az elmúlt tanév folyamán 7 ülést tartott, az azokról fölvett jegyzőkönyveket pedig mindig beterjesztette a kir. tanfelügvelőségnek jóváhagyás végett.
Jutalmazás. A tanítótestület az idén is jutalomban részesítette azon szorgalmas és jó magaviseletű tanulóit, kik egész éven át pontosan jártak iskolába s a tanulásban kiváló előmenetelt tanúsítottak.
7
A szorgalmas és jó magaviseletű tanulók megjutalmazásálioz szívesek voltak hozzájárulni: A városi tanács 30 kor., a Délzalai Takarékpénztár, Nagykanizsai Takarékpénztár, és Zalamegyei Gazdasági Takarékpénztár 20—20 kor., az Ipartestület 24 kor., Weiser József 10 kor., Grünhut Henrik és Franz Lajos 5—5 kor., Dants Kálmán, Halvax Frigyes, Keller Ignátz, Miltényi Sándor, Sallér Lajos, és Samu József 2—2 koronával, Fischel Fülöp pedig egy rajzeszközzel. Összesen 148 korona és egy rajzeszköz, melyért ugy a magam és a tantestület, mint a megjutalmazott tanonczok nevében e helyen is hálás köszönetet mondok a szives adakozóknak, kérve, hogy az intézetünk iránt eddig tanúsított szives érdeklődésüket a jövőre is megtartani szíveskedjenek.
Beszerzések. Az ipariskola részére az elmúlt tanévben újonnan beszereztettek: 60 drb fejesvonalzó, 60 drb háromszögvonalzó, 4 darab görbe vonalzó, 27 drb kisebb és 3 drb nagyobb Richter-féle rajzeszköz; 1 Schwirner Ornamentenzeichnen, 1J3eyer Schr iftvorlagen, 1 Vorlagen von Ziegelverbaut, 1 Vorlagen für Formenlehre, 1 Vorlagen für Schuli-macher, Samlung moderner Wageuzeichnungen^ Mártonffy Márton és Szterényi József »Iparosok 01vasótára« VII. évfolyam, Szterényi József »Mintalapok iparosok és ipariskolák számára« VII. évfolyam, 1901. évi Hivatalos Közlöny«, 6 drb. nagy rajztábla a természetes nagyságú rajzok készítéséhez. Ezeken kivül most van folyamatban a fizikai és vegytani szerek beszerzése 1200 korona értékben.
Évzáró vizsgálatok, a téli tani. előkészítő, I. és II. osztályában hittanból és közismereti tárgyakból márczius 11-én, 12-én, és. 13-án este 6—8-ig, a szakrajzi kiállítás és az összes téli osztályok mértani raizvizsgái pedig 14-én délután 2 5-ig tartattak meg, melyen a városi tanács részéről Lengyel Lajos főjegyző, a felügyelő bizottság részéről pedig Grünhut Henrik elnök, Halvax Frigyes, Keller Ignátz, Miltényi Sándor, Saller Lajos bizottsági tagok vettek részt.
Az egész évi tanfolyam vizsgái a következő sorrendben tartattak meg :
Junius 15-én az összes ág. ev. vallásuaknak hittanból
„ 17-én A) I. osztálynak általános és mértani rajzból. „ i7-én A) II. „ közismeretekből.
17-én B) II. „ 18-án A) I. „ „
„ i8 án R) I. „ „
„ 18-án III. „ „
„ 18-án B) II. „ általános és mértani rajzból „ 19-én Elők. „ közismeretekből
„ 19-én B) I. „ róm. kath. vallásuaknak hittanból „ 19-én A) II. „ „ „ „ „
„ 20-án B) II. „ „ ,. „ „
„ 20-án III. „ „ „ „ „
., 21-én Elők. „ „ „ „
»
2i-én A) I.
» i) i) , » „ 21-én A) II. „ általános és mértani rajzból „ 22-én B) I. „ »,».,.,
„ 23-án reggel 9 órától délután 6-ig munka- és rajzkiállitás
a polgári iskola rajztermében. „ 23-án délután 2 órakor az izr. vallásuaknak hittanból.
A vizsgák mindig esti 6 órakor kezdődtek.
8
A közismereti és rajz vizsgákon az iparhatóság részéről Lengyel Lajos v. főjegyző, Nagy Dezső és Csóka Ferdinánd, a felügyelő-bizott-sági és ipartestületi kiküldöttek; a róin. katholikusok hittani vizsgáin pedig Nith Norbert, Rasztics Ráfáel, Veszprém-egyházmegyei áldozópapok és Plánder Ödön szent-ferencrendi áldozár preszidiáltak s mindnyájan örömmel győződtek meg a szép és megnyugtató eredményről.
A junius 22. és 23-ra tett rajz- és munkakiállitás, a polg. iskolának a rajzteremben folyó vizsgái miatt csak 23-án volt megtartható s mig a rajzkiállitás a várakozáson felül sikerült, kölönösen az épitő-, fa- és ruhászati csoport, addig a munkakiállitás az ipartestületnek semmivel sem menthető közömbössége miatt csak alig volt megtartható, amennyiben a tanév végén volt 350 tanuló közül a kiállitáson csak 72 tanuló vett részt 88 drb. munkával.
Hogy az ipartestületünk mindig a legnagyobb indolenciával viseltetik az ipariskola tanulóinak erkölcsi és szellemi nevelése iránt, azt már az intézet fennállása óta sajnosan tapasztaltuk, de hogy azok műhelyi kiképzése iránt tartozó köteles őrködéssel sem törődnek, arról különösen most győztek meg bennünket, a mikor nemcsak a szervezet 40-ik §-ában kötelességükké tett munkakiállitást nem rendezték, hanem még az iparosmesterek abbeli buzdításáról és a kiállított tár-'' gyak megbirálása céljából szükséges biráló bizottság kiküldéséről is megfeledkeztek.
Annál megnyugtatóbb a nagy közönség részéről tapasztalt meleg érdeklődés, melylyel a kiállítás iránt viseltetett.
Szolgáljon ez buzdításul a tantestületnek további odaadó nehéz munkájában s erősen hiszem, hogy azokon az akadályokon, melyek itt-ott működésünk elé gördittetuek, végre is mi fogunk diadalmaskodni.
Az értesítők és jutalmak kiosztása junius hó 29-én Lengyel Lajos v. főjegyző, iparhatósági elnök és Grünhut Henrik, felügy. bizottsági elnök jelenlétében történt.
Poredus Antal
igazgató.
III .
Felügyelet.
A felügyeletet ugy a vallás- és közoktatásügyi, valamint a kereskedelemügyi miniszter egy-egy kir. országos iparoktatási főigazgató által gyakorolja.
A kir. tanfelügyelők felügyeleti jogaik továbbra is érvényben hagyattak.
A helyi felügyeletet az elsőfokú iparhatóság, az ipariskolai felü-gyelő-bizottság és az ipartestületi bizottság gyakorolja.
Iparoktatási főigazgatók.
A vallás- és közoktatásügyi minisztérium részéről: Mártonffy Márton miniszteri osztály-tanácsos.
A kereskedelemügyi minisztérium részéről: Vig Albert iparoktatási miniszteri biztos.

V
Kir. tanfelügyelőség.
Tanfelügyelő: Dr. Ruzsicska Kálmán kir. tanácsos. Segéd tanfelügyelő: Kőrössy Sándor.
Iparhatóság.
Polgármester : Vécsey Zsigmond. Főjegyző: Lengyel Lajos. Ügyész : dr. Bentzik Ferencz.
Tanácsosok: Halis István, Nagy Dezső, Tomka Endre, Csóka Ferd., Hegedűs György, Faics József és Szedlmájer Ferencz. Főkapitány; Deák Péter. Jegyző: Áts József.
Elnök: Grünhut Henrik, alelnök: Keller Ignátz, gondnok: Miltényi Sándor, jegyző: Poredus Antal, ipariskolai igazgató, Bún Samu, Dants Kálmán, Goldhammer Károly, Halvax Frigyes, Hlatkó János, Muraközi Lajos, dr. Rothschild Jakab, Sallér Lajos, Samu József, Szedlmayer László, Varga János és Venczel Rezső.
Elnök : Varga János, alelnökök: Saller Lajos és Keller M. Választmányi tagok: Buksz Ignátz, Csillag Károly, Dants Kálmán, Darvas János, Horváth József, Kohn Samu, Mihályi István, Nagy Károly, Németh György, Nováth István, Pfeifer Jakab, Rozs Ferencz, Sárközi Kálmán, Schwartz Mihály, Szántó János, Táncsics József, Topolits János, Totola Lajos, Tóth József, Varga Imre és Zampa Antal.
Poredus Antal igazgató, a felügy. biz. jegyzője, a Zalam. Ált. Tanítótestület főjegyzője, tanította a téli tanfolyam előkészítő osztályában a közismereti tárgyakat heti 8 órán. A tanítói pályán működik IV, ezen iskolánál 6 év óta. Áll. el. népiskolai tanító.
Almási János, tanította az egész évi tanf. III. osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 órán. Á tanítói pályán működik 5-, ezen iskolánál 1 év óta. Áll. el. népiskolai tanitó.
Kováts Miklós, tanította az egesz evi tanf. A) I. osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 órán. A tanítói pályán működik összesen 15-, ezen iskolánál 3Y2 év óta. Állami el. népiskolai tanitó.
Lisztner József\ tanította az egész évi tanf. előkészítő osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 órán. A tanítói pályán működik összesen 42, ezen iskolánál 15 év óta. Áll. el. népiskolai tanitó.
Felügyelő bizottság.
Ipartestület.
IV.
10
Lőrinczy Géza, tanitotta az egész évi tanf. fémipari szakrajzot heti 3 órán, az előkészítő, A) I. A) II. B) II. osztályokban az általános és mértani rajzot heti 2—2 órán és a téli tanf. előkészítő osztályában az általános rajzot heti 4 órán. A tanítói pályán működik összesen 2., ezen iskolánál 2 év óta. Polg. leányiskolái rajztanitó.
Németh Mihály, tanitotta az egész évi tanf. faipari szakrajzát heti 3 órán, a téli tanf. szakrajzát heti 6 órán.; az egész évi tanf. B) I. és a téli tanf. I. és II. osztályában az általános és mértani rajzot heti 2—2 órán. A tanítói pályán működik 12, ezen iskolánál 1 év óta. Polg. fiúiskolái rajztanitó.
Orbán István, tanitotta a téli tanf. I. osztályában a közismereti tárgyakat heti 8 órán. A tanítói pályán működik 11, ezen iskolánál 3J/2 ev ota. Áll. el. népiskolai tanitó.
Szalay Dénes, tanitotta az egész évi tanf. A) II. osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 órán. A tanítói pályán működik 7, ezen iskolánál 1 év óta. Állami el. népiskolai tanitó.
Váry József, tanitotta a téli tanfolyam II. osztályában a közismereti tárgyakat heti 8 órán. A tani tói pályán működik 26, ezen iskolánál év óta. Állami el. népiskolai tanitó.
Venczel Rezső, a tanítótestület képviselője a felügy.-bizottságban, tanitotta az egész évi tanf. B) I. osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 órán. A tanítói pályán működik 31 ezeti iskolánál 12 év óta. Áll ami el. népiskolai igazgató-tanító.
Vlasits József, tanitótestűleti jegyző, t uitotta az egész évi tanf. B) II. osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 órán. A tanítói pályán működik 9, ezen iskolánál 3^ év óta. Állami el. népiskolai tanitó.
Hitoktatók :
Bartha Lajos, izraelita hitoktató, tanitotta az összes izraelita vallású tanulókat heti 1 órán. Az intézetnél működik 7 év óta. Izraelita hitközségi titkár.
Haukó Henrik, Veszprém-egyházmegyei áldozópap, tanitotta a róm. kath. vallású tanulókat a téli tanf. elők. és I. osztályban heti 2—2; az egész évi tanf. A) I; A) II. és III. osztályban heti 1—1 órában. Állami el. népiskolai hitoktató. Működési éveinek száma 7, ezen iskolánál 1901. márcz. 1. óta.
Hütter Lajos, ág. ev. lelkész, tanitotta az összes ág. ev. vallású tanulókat heti 1 órában. Ezen iskolánál működik 15 év óta.
Raszties Rafael, Veszprém-egyházmegyei áldozópap, tanitotta a róni. kath. vallású tanulókat a téli tanf. elők. és I. osztályban heti 2—2 órában; az egész évi tanf. A) I., A) II. és III. osztályban heti 1—1 órában. Működési éveinek száma 12., ezen iskolánál 1901. szeptember i-től 1901. márczius i-:g.
Treiberies Titusz, Veszprém-egyházmegyei áldozópap, tanitotta a róm. kath. vallású tanulókat a téli tanfoly. II. osztályban heti 2, az egész évi tanf. előkészítő, B) I. és B) II. osztályban heti 1—1 órában. Állami el. népisk. hitoktató. Működési éveinek száma ezen iskolánál 1.
Iskolaszolgák:
Németh József és Vegele Lajos.
11
.
ELVÉGZETT TANANYAG.
Minden osztályban más helyen közölt óraterv szerint.
A téli és egész évi előkészítő osztályban.
Olvasás és irás heti 2 órán.
Az összes irott és nyomtatott kis és nagy betűk ismertetése; az irás és olvasás gyakorlása s ennek megfeleló''en az alább fölsorolt olvasmányok tárgyalása:
Élelmezések, a hus mint tápanyag, a marhahús, szárnyasjhüs, huskivo-nat, kolbászok, a művaj. Zsirok és zsirnemü anyagok; az állati zsirok, gyertyák, a szappan. Bányatermékek: a vas, a rudvas, az aczél. Tüzeló'' és világitószerek: a kőszén, a barnaszén, a petróleum. A mester emberek: a kőmives, a szabó, az ács, az asztalos, a kovács és a lakatos. A magyar nép. Az alföldi paraszt. A huszár. Az alföldi helységek. A Balaton. A bérces Erdély. A dunai vaskapu. A magyar nemzet. A nemzeti zászló. Magyarország cimere. Nemzeti dal.
Az irás és helyesírás. A gépies és folyóirás kezdetben táblai előirás után; utóbb könyvből és eló''mondás után történt. A helyesírás gyakorlása leginkább az ikerszók, rokonhangzásu szók, összetett szók, tulajdon nevek, régi családnevek, szótagok elválasztása és egyszerű mondatok irása alapján történik. — K k. Mártonffy-Trajtler.
Számtan, heti 2 órán.
A fejszámolás fokozatosan 1000-ig; a számjegyek kiírása és értékük ismertetése; a négy alapmivelet egész számokkal 1000-ig. A mértékek ismertetése. K. k. Dr. Veress V.
Szabadkézi rajz, heti 2 órán.
Az egyenes vonal és annak minden irányban szabadkézből való rajzolása, szemmérték szerint való osztása. Három, négy és szabályos sokszögek alakítása és mezőkre való osztása. Hajlított vonal: kör, hullám és ív vonalak. Egyenes és hajlított vonalak összekötései: egyszerű levél- és virág-alakok, szalagdiszitmények rajzolása.
A téli és az egész évi A) és B) I. osztályban.
Olvasás és hozzá fűzött reáloktatás heti 1V»—1''/2 órán.
Czél: Az értelmes és kellően hangsúlyozott olvasás és az olvasmányok alapján hasznos ismeretek elsajátítása.
Olvasmányok a következő tárgykörökből:
a) Az ipari életből: Kiváló iparosok életrajza, elbeszélések alakjában, különösen kiemelve az iparosok közt kívánatos jó tulajdonságokat. Az iparos tanuló kötelessége tanítómestere iránt. Rendtartási szabályok az iskolában, a családban és nyilvános helyeken.
12
b) Földrajzból: A legszükségesebb földrajzi eló''ismeretek röviden összefoglalva: Magyarország ipara, iparosok oktatása, vas- és fémipar, agyag-, fa-és építőipar: a bőripar, a mezőgazdaság, állattenyésztés, kertészet és bortermelésről cimü olvasmányok. Budapest, dunántuli vidék, nagy alföld, éjszaknyugati-, éjszakkeleti és délkeleti felföld nevezetesebb városainak isme -tetése, különös tekintettel az iparra.
c) Történetből: A magyarok bejöveteléről. Szt. István, a magyar állam szervezése. Nagy Lajos. A céhek. Mátyás király. Mária Terézia. Széchenyi István és kora. Az 1848-iki törvények eseménye. Szabadságharc. Deák Ferenc és a kiegyezés.
d) Egészségtanból: Az egészség és betegség befolyása az egyesek életére és a nemzetre. Táplálkozás. Egészségtelen műhely és gyár. Testápolás. Ragályos betegségek. Életmentés.
Nyelvtan és fogalmazás, heti Y2 órában.
Az előkészítő osztályban tanultak átismétlése. Főnév, melléknév, ige és igeképzés. Főnév és melléknév ragozása. Az ikes és iktelen igék és azok ragozása. Egyszerű tő és bővített mondatok és azok szerkesztése.
Fősuly a helyesírás gyakorlására fordíttatott. K. k. Mártonffy-Trajtler.
Számtan, heti 2—2 órán.
A szorzótábla ismétlése és gondos begyakorlása. Az egész számok 1000-en felüli leírása, kimondása, a hazai pénz és mértékek megismertetése. A négy alapművelet az iparos életből vett példákon való begyakorlása. A tizedes törtek rövid fogalma és a négy alapművelet tizedes törtekkel.
K. k. Dr. Veress V.
Szabadkézi és mértani rajz, heti 2—2 órán.
Egész évi A) I. osztályban.
Tanított: Ló''rinczy Géza.
a) Mértani rajz: heti 1 órán. Test, lap, vonal és pont alapfogalmai. Vonalak különböző nemei. Egyes vonal helyzetei; mérés; egyenközü egyenesek. Szögek hemei. rajzolása és mérése. Idomokról. Háromszögek nemei és rajzolása. Négyszögekről.
b) Szabadkézi rajz: heti 1 órán. Különféle összetettebb sikdiszitmények rajzolása.
Téli és egesz évi B) I. osztályban.
Tanított: Németh Mihály.
a) Mértani rajz és mértani szerkesztések: heti 1 órán. A rajzszerek ismertetése és használati módja. A pontról és a vonal keletkezéséről, a vonalak alakja, nemei és irányairól. A vonal meghosszabbítása. Két vagy több vonal kölcsönös viszonya, a párhuzamos és merőleges egyenesek szerkesztése és ismertetése. A vonalaknak különböző osztásairól. A szögek keletkezése, ismertetése, felosztása és különböző fokú szögek szerkesztése és osztása. A három és négyszögek keletkezése, ismertetése; ezeknek felosztása és nemeiről. A három- és négyszögeknek adott alkotórészekből való szerkesztése; ezek kerülete és területeinek kiszámítása. A sokszögek s nemeinek ismertetése és
íá
felosztása. A szabályos sokszögeknek szerkesztése adott körben. A csillagidomok ismertetése és szerkesztése. Az idomok tulajdonságairól: egyenló''ség, hasonlóság és egybevágóság. A kisebbített mérték és a szögmérő'' ismertetése és szerkesztése. A területeknek átalakítása és felosztása. Az előadott tananyagból rajzlapok készítése, magyarázat és eló''rajzolás után.
b) Szabadkézi rajz: Meander szalag ékítmények, sikdiszitmények, padony és padozat minták rajzolása kihúzása tussal és szines srafirozása eló''rajzolás után, tekintettel az ipar külömböző ágaiban előforduló alakokra.
A téli II. és az egész évi A) és B) II. osztályban.
Olvasás és a hozzáfűzött reáloktatás, heti 1 órán.
A részletes tananyag oly módon osztatott be, hogy felváltva az egyik órán természettan ós vegytan, a következő órán pedig földrajz, alkotmánytan és irodalmi szemelvények tárgyaltattak.
Olvasmányok a következő tárgykörökből:
a) Földrajzból: Budapest ipara. Bécs városa és ipara. Közös vámterület. Németország városa és ipara. Angolország városa és ipara. Franciaország városa és ipara. Brazília.
b) Alkotmánytanból: A magyar alkotmány alaptörvényeinek ismertetése. A királyi hatalom, trónöröklés, felségjogok, törvényhatóságok. Adó- és katonakötelezettség. Az ipar gyakorlásáról. Iparos tanoncok. Iparhatóság. Ipartestület.
c) Természettanból: A testek közös tulajdonságairól. A testek halmaz állapota. Az összetartó erő. A nehézségi erő. Egyszerű gépek. A gőz feszitő ereje.
d) Vegytanból és technológiából: Levegő és alkotórészei. Viz és alkotórészei. Carbon, tüzelőanyagok és világitógáz. Kén, kénsav. Chlor, sósav, fehérítés. Kovasav. Phosphor. Fémek és fontosabb sóik: hamuzsir, szóda, konyhasó, marólúg és szalmiákszesz. Mészkő és mészégetés. Cement és gypsz. Aluminium, timsó, agyag- és üveg-áruk. Nehéz fémek: vas, réz, nickel, zink, ólom. Nemes fémek: arany és ezüst.
Fogalmazás, heti 1 órán.
Megrendelő levél, fizetéssürgető levél, áruk utáni tudakozódó levél, bizonyítványok, nyugták, számlák, meghatalmazás, szállitó-levél, teheráru szállitó-levél és postai utalványok. K. k. Mártonffy-Trajtler.
Számtan, heti 2—2 órán.
A pénz- és mértékek összevonása és szétbontása. Időszámítás. Közönséges törtek összeadása, kivonása, szorzása és osztása. Százalék-számítás, kamatszámítás, társaság-szabály. Egyszerű és összetett hármasszabály. Takarékpénztárakról és biztosítóintézetekről. K. k. Dr. Veress V.
4
Mértani és szabadkézi rajz, heti 2—2 órán.
Egész évi A) és B) II. osztályban.
Tanított: Ló''rinczy Géza.
a) Mértani rajz: Vonalak több részre való osztása. Derék és merőleges egyenesek szerkesztése. Három-, négyszögek, szabályos sokszögek alaptulajdonságai, körben való szerkesztése. Idomok másolása. Kör érintó''i; körök kölcsönös helyzete. Ellypsis, csigavonal szerkesztése. Mértani sikdiszitmények rajzolása.
b) Szabadkézi rajz: Levélalakok rajzolása. Stilizált levelek, négyzet és kör térkitöltés és ezek színezése.
Téli II. osztályban.
Tanított: Németh Mihály.
Mértani rajz, heti 1 órán.
Sikmértani szerkesztések körébó''l: A görbe vonal keletkezése, a szabályos sikgörbék ismertetése és szerkesztése. A kör és vonalairól. Körök kölcsönös viszonyairól. A körökhöz tartozó egyéb szerkesztések. Az érintő körök szerkesztése a szög szárai közé, három, négy és sokszögbe, körcsikkbe és körökbe. Diszitő körök szerkesztése. Különböző ivek szerkesztése u. m.: félkörű boltív, íves boltív, egyszerű csúcsíves, vagy góthi ív, maga-sitott csúcsív, fordított csúcsív, lóherlevél ív, • normán ív, mór vagy arabs ív, ivekbe érintő körök, góth ablak s ajtóívek szerkesztőse. A kerülők ismertetése és szerkesztősei. A kerülékhez tartazó egyéb feladatok megoldása. A csigavonalak vagy spirálék ismertetőse és szerkesztőse. A szivalaku görbék vagy ckrdioidák ■ ismertetése és szerkesztése. A hullám, kigyó- és tojásvonal szerkesztése, különös tekintettel a műipar különböző ágaiban előforduló alakokra. Az előadottakból rajzlapok készítése és tussal való kihúzása magyarázat és előrajzolás után.
b) Szabadkézi rajz. heti 1 órán. Stylizált levélidomok. A görög, arabs, góth és renaissance stylfajból sikdiszitmények rajzolása .előrajzolás után.
III. osztály.
Olvasás és a hozzáfűzött reáloktatás, heti 2 órán.
a) Természettanból: A hang (keletkezése és tovább terjedése), a hallás és hangszerek. A fény (a fény terjedése, az árnyék, a fény erőssége). A fény visszaverődése ős a tükrök. A fény törése és a lencsék. Szinszóródás. Az elektromosság. Villamos feszültség (villámhárító). A gálvánosság. A galvánáram vegybontó hatása. Az elektromos fény. Az elektromosság és mágnes különféle alkalmazása.
b) Chemia ős technológiából: A szénvizvegyek. Cukor, keményítő'', méz-gák, dextrin, növény-rost, európai fák, más világrészek fái; len, kender, a len és a kender-szövet, gyapot, gyapotszövetek ős papírgyártás. Szesz, ecet, bor, sör, hus, zsiradék, szappanfőzés. Gyertya-gyártás, bőrgyártás, szőr és gyapjú, a vér és enyvgyártás. Kőolaj, viasz, gyanták és szurok, lakk és firneisz, kautschuk és guttapercha, festőkanyagok.
c) Közgazdaságtanból: Földmivelés-, ipar- és kereskedelem jelentősége. Házi-, kézmű- és gyáripar. A munka-megosztás. A gépek társadalmi és ipari szerepe. A közlekedés eszközei. Vasút és adók. Az iparra nézve fontos in-
5
tézmények: szövetkezetek, bankok, postatakarékpénztár. Az iparszabadság. A kereskedelmi és iparkamarák ismertetése.
d) Szemelvények magyar költökbó''l: A madár fiaihoz. (Tompa M.) Ébresztő. (Bajza J.) A hazáról (Tóth K. Távolból. A magyarok istene. (Petőfi S.) Tanács. (Gyulai P.)
Üzleti fogalmazás, heti 1 órán.
Beadványok hatóságokhoz: iparigazolvány, a mester, tanonc és segéd közötti viszony, útlevél, szabadalom, házalás megengedése tárgyában.
Könyvvitel, heti 1 órán.
Kisebbszerü műhelyek könyvelése. Könyvelés, a könyvek lezárása és a leltár készités az iparos életből vett példákkal. Az üzletben előforduló jegyzékek és számlák. Munkabérkönyv és bérlajstrom. Megrendelési könyv. Anyag feljegyzési könyv. K. k. Mártonfy-Trájtler.
Szakrajz, heti 3—3 órán.
Épitő-, fa és diszitőipari csoport. Tanitotta: Németh Mihály.
Különböző stylü ívek szerkesztése, tekintettel a tanoncok iparágára. Egyszerűbb, majd összetettebb szakmunkák részleteinek — majd teljes szakmunkák rajzainak másolása, kicsinyitése vagy nagyobbitása méretek szerint, árnyékolása és szinezése. Műipari szakmunkák ''/,0-ed nagyságú rajzainak készítése, árnyékolása és szinezése, ugyanezen műipari szakmunkák természetes nagyságú rajzainak készítése, a kereszt és hosszmetszetekkel és árnyékkal való kidomboritással.
Vázlat után egyszerűbb szakmunkák tervezeteinek készítése.
íé
AZ 1900—901. TAN-
Egész évi tanfolyamban
Nap Osztály Óra Tantárgy Tanitó
Vasárnap Szakrajz B) I. » Izraeliták Szakrajz 9-12 10-11 11-12 10-11 d. u. 2—5 Euha és faipar Számtan Nyelvtan, fogalmazás Hittan Fémipar Németh Mihály Venczel Rezső Bartha Lajos Lőrinczy Géza
Hétfő Előkészítő n A) I. A)" II. B) II. 6-7 7-8 6-7 7-8 6 7 7-8 6-7 7-8 Olvasás, irás Számtan Szabadkézi rajz Mértani rajz Számtan Természet- és vegytan Számtan Földrajz és alkotmánytan Lisztner József ,1 Lőrinczy Géza Szalay Dénes Vlasits József i,
Kedd Ai I. B) I. B)'' II. III. 6-7 7-8 6-7 7-8 6-7 7-8 6-7 7-8 Földrajz, történelem Nyelvtan, fogalmazás Földrajz, történelem Számtan Szabadkézi rajz Mértani rajz Számtan, mértan Természettan Kováts Miklós j» Venczel Rezső i) Lőrinczy Géza Almási János
Szerda Előkészítő B)"l. A) II. B) II. i* 6-7 7-8 6-7 6-7 6-7 7-8 Olvasás, irás Számtan Hóm. kath. hittan Természet- és vegytan Fogalmazás Lisztner József Treiberics Titusz Haukó Henrik Vlasits József Í1 *o
Csütörtök Előkészítő A) I. A) II. B)"ll. III. 6-8 6 - 7 7-8 6-7 7-8 6-7 6-7 Szabadkézi rajz Számtan Olvasás, irás Földrajz és alkotmánytan Fogalmazás Kőm. kath. hittan >» Lőrinczy Géza Kováts Miklós Szalay Dénes u Treiberics Titusz Haukó Henrik
Péntek Előkészítő A) I. A) ír. »» III. JJ 6-7 6-7 6-7 7-8 6-7 7-8 Róm. kath. hittan Mértani rajz Szabadkézi rajz Könyvvitel és fogaim. Vegytan Treiberics Titusz Haukó Henrik Lőrinczy Géza Almási János »
Szombat B) I. , Ag. ev. 6-7 7-8 6-7 Mértani rajz Szabadkézi rajz Hittan Németh Mihály n Hütter Lajos

ÉVI ÓRAREND.
Téli tanfolyamban
Nap Osztály Óra Tantárgy Tanitó
Vasárnap I. II. 10-11 11-12 10 11 11 12 Történelem Földrajz Számtan Földrajz, alkotmánytan Orbán István ÍI Váry József íi
Hétfő Előkészítő és I. Előkészítő I. II. V 5 6 6-7 7 8 6 7 7 8 5-6 6 7 7 8 Róm. kath. hittan Olvasás, irás Számtan • JI a Hittan Mértani rajz Szabadkézi rajz ■ Haukó Henrik Poredus Antal Orbán István Treiberics Titusz Németh Mihály
Kedd Előkészítő és I. Előkészítő i> I. 1Í. >j H 5 6 6-7 7-8 6-7 7-8 5 6 6 7 7-8 i Eóm. kath. hittan Olvasás, irás Számtan Mértani rajz Szabadkézi rajz Róm. kath. hittan Fogalmazás Természet- és vegytan Haukó Henrik Poredus Antal ÍJ Németh Mihály Treiberics Titusz Váry József íj
Szerda Szakrajz Előkészítő II. 2-5 6-8 6-7 7- 8 Építőipari csoport Szabadkézi rajz Földrajz és alkotmányt. Természettan,, vegytan Németh Mihály Lőrinczy Géza Váry József
Csütörtök Előkészítő i''. IÍ. »í 6-7 7-8 6-7 7-8 6-7 7-8 Olvasás, irás Számtan íj . ''i Mértani rajz Szabadkézi rajz Poredus Antal Orbán István Németh Mihály i)
Péntek Előkészítő r i. íi. »» 6-7 7 8 6-7 7-8 6-7 7 8 Olvasás, irás Számtan Mértani rajz Szabadkézi rajz Számtan Poredus Antal Németh Mihály V Váry József * i''
Szombat Szakrajz Előkészítő I V 2-5 6 8 6-7 7-8 Épitő-ipari csoport Szabadkézi rajz Nyelvtan, fogalmazás Olvasás, irás Németh Mihály Lőrinczy Géza Orbán István >t

Vlí.
Minősítési osztályzat:
Magaviseletben:
i = jó. i
2 = szabályszerű. 2
3 = kevésbbé szabályszerű. 3
4 = nem szabályszerű. 4
Előmenetelben
jeles, jó.
elégséges, elégtelen.
Rövidítések jelentése :
á. ev. = ágostai hitvallású evangélikus, ev. ref. = helvét hitvallású evangelikus. izr. = izraelita vallású, ism. = ismétlő, kor. — korona, k. 1. = kitüntető lap. d. 1. = dicsérő lap. kv. = könyv, sz. r. szakrajz. ált. r. = általános rajz. A r. kath vallású tanulók nevei után vallásra vonatkozó jelzés nincs.
VIII.
Egész évi tan
Előkészítő osztálvT
*-gal jelöltek csak a rajzból kaptak elégtelen osztályzatot.
Felvételi napló szára Folyó szám A tanuló Általános osztályz- Mulaszt, napok Megjutalmaztatott jó magaviselet, szorgalom, kiállított. rajz és munkáért
neve es vallása foglalkozása mesterének neve magaviselet előmenetel összesen 1 igazolatlan
Haladók:
296 335 292 145 389 49 328 22 380 331 298 370 5 10 Bendelja József Felner Viktor Gáspár .lózsef Goricsánecz Gábor ''"Horváth Rókusz Kedmenecz Fer. Márkosics György Mulasics János *Nagy János Szrenecz Ferencz Takács Kálmán Zsohár István Végzők: csizmadia borbély kefekötő czipész csizmadia csizmadia hentes csizmadia csizmadia csizmadia csizmadia mészáros Horváth György Tóth Lajos Stern Mór Tausz Ignácz Hilcz Lajos Topolics János Voukon Antal Takács József Bakonyi György Nováczki Imre Sternák Ferencz Singer Izidor 3 2 3 3 2 2 2 2 2 2 2 2 4 2 4 3 4 3 3 3 4 3 4 3 16 4 45 3 7 14 8 4 4 4 8 40 2 7 9 1 1 3 kv.
272 16 48 355 152 223 386 388 9 59 316 378 107 374 202 146 348 390 395 285 383 62 15 20 25 30 Ács Gyula Ágh János Balogh György *Bárő Jenő Csizmesija Márton *Cziczeli Tamás *Csesznyák István Csiszár Ferencz Farkas József Farantai Géza Galácz Ferencz Hege Jenő'' Hideg János * Kovács Mihály Krobot János Keszericze Lajos *Kedmenecz V. Kiss Jenó'' Koszorú Lajos Lukács Vilmos *Loboda Lőrincz Magyar János asztalos lakatos csizmadia czipész szabó csizmadia szabó lakatos csizmadia borbély czipész czipész czipész. csizmadia czipész czipész czipész csizmadia asztalos köteles kovács szabó Zákonyi Lajos Weiser József Szűcs József Keller Mátyás Lusztig József Reithofer Gyula Lusztig József Szécsenyi Istv. Horváth József Koch Ignácz Keller Mátyás Döme Miklós özv. Fischer J. Meilinger János Keller Ignácz Pimeizl Henrich Pupp Lászlóné Bedekovics Istv. Kaufman Fer. Szabó Károly özv. Szijj D. Kumpert Antal 1 2 2 3 2 3 2 2 3 2 2 be 2 2 2 1 2 2 2 4 2 1 2 3 3 4 2 4 4 3 2 2 3 teg 3 4 3 2 4 4 3 4 3 2 3 8 5 3 19 2 8 14 13 1 1 1 2 29 26 2 4 2 5 3 3 15 8 10 12 1 23 18 2 kv. kv.
20
Felvételi napló szám Folyó szám A t'' un u I » Általános osztályz. Mulaszt-napok Meg jutalmaztatott jó magaviselet, szorgalom, kiállított rajz és munr káért
neve és vallása foglalkozása mesterének neve magavis elömenet összesen igazolatl.
369 35 *Mihálics Márton csizmadia Nagy Károly 2 4 5 _
373 Nagy György kovács Juch Pál 1 1 1 — 2 k.
381 *Nagy Gyula fazekas Tollár István 2 4 1 1
3.65 Oláh János asztalos Tenk Ferencz 1 3 1 1
187 Pöcze József lakatos Országh Kálm. 1 .1- 17 — 5 k.
349 40 *Pávlicz József czipész Szeiler Gotlieb 2 4 -7 3
215 Rózsa András czipész Babics Antal 2 4 28 28
178 Ruszák János bognár Németh Imre 2 4 36 27
358 *Steiner Pál izr. czipész Keszei Károly 3 4 8 5
392 Stefics Rudolf hentes Petrics György 1 1 — —- kv.
394 45 *Sipos László lakatos Széchenyi J. 2 4, 2 •2
372 Taschner Rezső szabó Szabó Ignácz 3 2 5 5
198 Venczel Gyula czipész Babics Antal 2 4 2 2
237 Vincze Ferencz borbély Zapletál Ignácz 2 4 52 t-
197 Vertácsnik András czipész Babics Antal 2 3 7 6
284 50 Varga István csizmadia Kremmer Péter 1 3 14 9
47 Varga Flórián csizmadia Temlin István 3 3 2 —
224 Zselezsics József csizmadia Mácsek Mihály 1 o 0 1 1
377 Zelenics Nándor csizmadia Horváth József 3 3 — —
Felszabadult: Kimaradt:
21 Csizmesija István 286,55 Frk Ferencz 375 Fűzik Lajos 357 Leitner József
257 .loó János
82 Leitner Károly
186 60 Orvos István
327 Pfeiffer Sándor
379 Steiner Lajos
173 Jagarics Mihály
385 Jagarics Yida
29 65 Valpatics András
102 Yáner Lajos
21
A) I. osztály.
*-gal jelöltek csak a rajzból kaptak elégtelen osztályzatot.
Felvételi napló száma Folyó szám A tanuló Általános oszt. Mulaszt, napok Megjutalmaztatott jó magaviselet, szorgalom, k.ál-l .tott rajz és mun-| káért
neve és vallása foglalkozása mesterének neve magavis. előmen 1 összesen igazolatl
263 *AlbrechtElek ág.e. asztalos - Kaufmann Fer. 2 4 24 18
18 Andri Márton lakatos - Weiser József 2 2 1 1
234 Argent .lános czipész - -Neufeld Salam. 3 3 25 21
20 *Baa Károly csizmadia —Lórai Károly 2 4 9 2
100 5 *Balogh Lajos szabó — Háhn Sándor 2 4 9 6
366 Báron Ferencz izr. lakatos Országh Kálm. 2 3 — ■—
138 Bedekovics Gyula borbély ■- Hirschl Henrich 3 3 34 13
116 Beierl Ferencz hentes — Beierl Ferencz 3 3 35 22
233 Bizják Ferencz asztalos- Brántin .lózsef 2'' 3 44 19
333 10 Bokronyi Menyhért lakatos Szabó József 1 2 5 1
11 Bö''di Aladár borbély Hiczlberger Gy. 1 2 6 — kV,
214 Böjti Imre czipész Keller Mátyás'' 1 3 23 8
368 *Csatlós György csizmadia Sárdi József 2 4 2 2
363 Cserép Pál szabó Kaufmann Mór 2 2 1 —
201 15 Dávidovics Lajos czipész Keller Ignácz 1 3 13 6
144 Danis Lajos borbély Munkácsi N. 3 4 13 6
169 Dervalics Kálmán szijgyártó ■ Szélig Antal 1 2 1 — kv.
134 Doktor Jenő szabó Doktor Sándor 2 2 1 —
318 Francsics Béla lakatos Weiser József 1 1 2 — 5 k.
352 20 Gergő Ferencz lakatos Weiser József 1 3 16 8
384 Girmann Rezső villamos - Francz Lajos .1 2 — —
330 Gödinek József lakatos Weiser József 2 1 6 6
289 Herczegh Ferencz czipész Hell János 2 2 9 7
353 *Hendrich József lakatos Weiser József 1 4 14 13
109 25 *Hoffer Lajos czipész Mlakker György 3 4 10 9
264 Iványi .lózsef czipész Steiner Fülöp 1 1 14 2
326 Kapoli Rudolf asztalos Muzikár Vincze 1 2 — — kv.
396 Kerbes István czipész Mlakker György 1 2 2 2
282 Kucs János czipész Hernyevics D. 1 2 29 —
336 30 Krámer Menyhért szai)ó Móger Károly 3 2 1 1
132 László Antal borbély Munkácsy N. 1 1 8 5
300 László Gyula csizmadia Németh Mihály 1 3 16 5
71 Leidl Lajos czipész Leidl István 1. 1 8 — kv.
290 Locke Győző borbély Schweiczer J. 1 2 2 3 —
235 35 Marko István mészáros Lőrincz Pál 2 2 9 5
194 Műik János ág. e. czipész Keller Ignácz 2 2 13 9
199 Nagy József lakatos Országh Kálm. 2 2 1 1
393 Nagy Károly lakatos Schável János 1 2 — —
45 Néber Miklós czipész Hirschl Vilmos 1 1 8 — 2 k.
288 40 *Osztrognyai M. csizmadia ifj. Takács J. 1 4 5 3
345 Pápai István lakatos Szécsenyi Istv. 1 1 1 1
125 Pajor József pinczér Petrics Ödön 2 4 22 20
736 Pető Boldizsár czipész 1 Francsics Istv. 2 4 8 7
22
Felvételi napló II szám 1 Folyó szám A tanuló Általános osztályz. Mulaszt, napok Megjutalmazta tott jó magaviselet, szorgalom, kiállított rajz és munkáért
neve és vallása foglalkozása mesterének neve magavis. előmen. összesen j igazolatl.]
85 319 339 342 371 5 351 293 166 343 51 362 182 45 50 55 Pilvax László Reisz Dénes Róth Béla -Sási József Siftár István Stréni Ferencz Szalai János *Szilágyi Géza Újlaki Pál Vágner Kálmán Varga József Weisz János izr. Zákonyi Lajos vaseszterg. hentes'' asztalos csizmadia kovács vaseszterg hentes műszövó'' csizmadia borbély lakatos lakatos czipész Weiser József Voukán Antal Róth Lipót Horváth .lózsef Weiser József Weiser József Beierl Ferencz Pollák Ferencz Nováczky Istv. Pusovszky S. Weiser .lózsef Weinberger J. Zákonyi Károly 2 2 , 1 1 ■2 i 2 2 1 3 2 2 2 2 2 1 3 3 1 2 4 3 1 3 4 3 .3 16 2 14 12 11 ; 5 6 4 1 1 13 2 8 9 6 ! 4 1 5 k.
Kimaradt:
60 Baranyai Márton 63 Busa Géza 324 Encz János 342 60 Harsing Lajos 346 Horváth János 359 Nagy Kálmán 276 Pfeifer Mihály 58 Rúzsa István 356 65 Verlics László
Felszabadult :
78 Keck Venczei
772 Kluger József izr.
80 Knorczer Rezsó''
133 Oparnicza Miklós
313 Péntek Ferencz
23
li) I. osztály.
* -gal jelöltek csak a rajzból kaptak elégtelen osztályzatot.
Felvételi napló II 1 Folyó szám A tanuló Általános osztályz. Mulaszt, napok Megjutalmaztatott jó magaviselet, szorgalom kiállított rajz és munkáért
neve és vallása foglalkozása mesterének neve magavis. elömen. összesen igazolatl.
0 Ázvold Ferencz borbély.— Brod Ignácz 3 3 21 19
111 Auchter Ferencz asztalos • —Schreiber Samu 2 2 9 3
156 *Auchter István czipész x Hirschl Vilmos 3 4 18 5
47 Balázs János lakatos ~Weiser József 1 1 2 kv.
7 5 Betlehem János JI Huszár Antal 1 2 7 5
59 Betlehem József is Kohn Samu 3 3 7 5
94 Benkő József csizmadia r-Púrger Márkus 2 3 21 12
186 Bedenek György asztalos Torma Lajos 2 2 6 2
100 *BedŐ Ferencz czipész Dukász József 3 4 23 13
50 10 Bendekovits Elek szappanos -Kolin Lipót 2 2 3 2
157 Bébécz József könyvkötő -Schless Antal 2 2 13 —
303 Boa Lajos bognár . ,-Nyerki Ferencz 2 3 3 2
214 Brumecz Vincze czipész Pimeiszl Henrik 1 1 — — 2 k.
332 Brutki József lakatos Weiser József 3 3 5 5
51 15 Brüll Zsigmond izr. Brüll Sándor 3 3 18 14
85 Czár Antal csizmadia Turek Gyula 1 1 12 12
260 Czák József kárpitos "Steinberger F. 2 3 14 14
149 Czrján István czipész Rosenfeld M.-né 2 2 1 1
259 Cseresnyés Károly csizmadia Polgár János 2 3 19 13
268 20 *Embreus Mátyás « Magyar József 2 4 7 7
161 *Golobics Yincze n Horváth József 2 4 5 2
228 Geider Nándor czipész Keller Ignácz 2 3 9 6
193 Haberl János kocsigyártó -Újhelyi Ferencz 3 4 20 18
304 Halasi Béla kovjács - ■ Tóth József 2 2 1 -— kv.
368 25 Horváth Gergely nyonidász -Weisz L. F. 2 2 8 8
279 Hoffer József szabó. - - Háhn Sándor 3 3 14 6
150 Karafiát János czipész Miltényi Sándor 2 3 22 19
264 Kemesei József ■ h lakatos Hernyevits B. . 3 3 36 20
279 Kiss István Szabó József 3 3 19 19
111 30 Koller József kefekötő "§obár György 1 1 — — 5 k.
252 László Boldizsár nyomdász Fischel Fülöp 2 3 5 4
90 Leránd Lajos czipész Miltényi Sándor 1 1 22 18
200 Luzár Ferencz hentes Beierl Ferencz 2 3 10 5
352 *Magyar Lajos czipész Mersits Ede 2 4 19 19
141 35 Magyar József szabó Ritter József 2 3 3 1
346 Málék János asztalos Muzikár Vincze 2 2 1 — kv.
206 Molnár Ferencz csizmadia Véber Vincze 2 2 11 5
216 Molnár János asztalos Günzer Sándor 2 2 1 —
374 Molnár István csizmadia Dietrich Mátyás 2 3 7 7
292 40 Mihovits István n Nóvák János 2 3 9 4
178 Németh István czipész Miltényi Sándor 2 3 36 26
267 Novák Vilmos szabó Sörlei Zsigm. 2 2 — — kv.
287 Sárdi Lajos czipész Skergula Gyula 2 3 8 4
24
Felvételi napló II j szám ] Folyó szám 1 A tanuló Általános osztályz. Mulaszt, napok Megjutalmaztatott jó magaviselet, szorgalom, kiállított rajz és munkáért
neve és vallása foglalkozása mesterének neve magavis. előmen. összesen igazolatl.
1 256 45 Subasa István czipész Francsits István 2 2 21 11
255 Szabó András n Hernyevits B. 2 3 —
217 Szakos József szijgyártó Horváth Károly 2 3 7 5
76 Szakon Károly szabó Müller József 2 2 4 2
252 Szekeres József asztalos Brántin József 1 1 8 5
164 50 Schindlberger K. » Dants Kálmán 1 1 1 — 2 k.
361 Takáts Ferencz lakatos Weiser József 2 3 6 4
155 Ujlaky István asztalos SonnenscheinM. 2 2 8 5
177 Varga Antal kocsigyártó Tóth József 2 3 8 5
115 Weisz Lajos izr. szabó Pávelkovits J. 1 1 12 5
Kimaradt;
309 Balaton József 338 55 Faragó László 317 Keszericze Ferencz
Felszabadult:
24 Hergenröther Ede 42 Osztermann János 249 Varga József
Meghalt :
344 Jockel Lajos
a) II. osztály.
A *-gal jelöltek csak a rajzból nyertek elégtelen osztályzatot.
Felvételi napló szám Folyó szám A tanuló Általános osztályz. Mulaszt, napok ''M egjutalmaztatott jó magaviselet, szorgalom, kiállított rajz és munkáért
neve és vallása foglalkozása mesterének neve magavis. előmen. i összesen igazolatl.
135 Amtmann Antal ev. lakatos Kohn Samu 1 2 6 2 k.
23 Babics Gyula Brüll Sándor 1 2 17 11
312 Bagladi József betűszedő'' Krausz s Farkas 1 2 2 2
347 Bencze Kálmán borbély Munkácsi Józs. 2 3 5 4
103 5 *Berghoffer Károly lakatos Kohn Samu 2 4 4 2
96 Bindinger Gottfr. sörös Ehrlich Richárd 1. 2 1 —
10 Császár József lakatos Weiser József 4 1 7 3
65 Csikós József özv. Csikós S. 1 3 18 5
314 Domina István czipész Steiner Fülöp 1 3 2 2
128 10 *Durcsák József lakatos Weiser József 1 4 20 16
4 Farkas József Weiser József 1 2 7 6
158 *Fleiner Béla izr. Kohn Samu 1 4 36 15
185 Gruttó Ferencz szabó Doór István 1 4 29 27
36 Halász Károly lakatos Szabó József 1 3 23 15
15 15 *Herczeg István Weiser József 3 4 3 2
222 Horváth János borbély Pusovszki S. 1 2 4 3
207 Horváth József szabó Hlatkó János 2 3 4 1
118 Horváth Mihály lakatos Weiser József 4 1 9 6
238 Hrascsanecz Andr. csizmadia Skrivalics Istv. 1 4 6 6
250 20 Imre József ref. czipész Perger Imre 1 4 5 4
329 Kálód Antal lakatos Francz Lajos 1 2 27 3
192 Kedmenecz Lipót czipész Pup Lászlóné 1 1 2 — 5 k.
199 Kósa Géza Miltényi Sándor 1 2 20 7
174 Klucserecz Lajos kefekötő Sóbár Györgyné 1 3 8 5
53 25 Koller Rudolf lakatos Schável János 1 2 8 6
93 Konicsni Géza Huszár Antal 2 4 6 6
167 Kovács Ferencz csizmadia Kovács György 1 1 12 —
212 *Kubát Jenó'' czipész Kubát József 2 4 6 5
190 Kuti István csizmadia Topolics József 1 2 2 —
304 30 *Lencz Béla asztalos Scherman J. 2 4 8 7
32 Major Károly csizmadia Iszák János 1 1 4 — 5 k.
248 Matos Mátyás JJ Mátyás István 2 4 11 2
321 Magyar Ferencz czipész Miltényi Sándor 1 3 11 2
28 Martinecz Antal Miltényi Sándor 1 2 16 4
154 35 Müller József asztalos Gelencsér Gyula 1 3 5 1
68 *Nagy Lajos lakatos Kohn Samu 2 4 6 1
271 Nagy Hugó szabó Offenbeck K. 2 2 4 1
27 Németh János czipész Miltényi Sándor 1 2 16 7
201 Novinics István csizmadia Németh Ferencz 2 3 10 2
121 40 Ország György lakatos Szabó József 2 3 17 11
141 Rúzsa István czipész Mersics Ede 1 2 18 11
72 Schwarcz József lakatos Kohn Samu 3 4 24 23
61 Szabó János ág. kovács Radasics János 1 2 9 8
3
26
Felvételi napló II szám ! Folyó szám A tanuló Általános osztályz. Mulaszt, napok Megjutalmaztatott jó magaviselet, szorgalom, kiállított rajz és munkáért
neve és vallása foglalkozása mesterének neve magavis. előmen. összesen igazolatl.
34 45 *Szommer Antal lakatos Kohn Samu 1 4 10 4
242 Tanczenberger F. könyvkötő Weisz L. és F. 2 2 3 2
295 Tompa Gyula csizmadia Nagy Antal 2 1 3 3
179 Tóth András asztalos Táncsics József 1 3 9 3
226 Tóth Ferencz czipész Pfeifer Jakab 1. 3 11 7
275 50 Varga József lakatos Weiser József 1 2 10 8
12 *Vigh Gábor lakatos Weiser József 4 4 20 16
196 Vugrinecz János czipész Babics Antal 1 2 7 6
Kimaradt:
261 Kállai József
279 Kovács Péter
74 55 Major Péter
305 Pollák Lipót
Felszabadult:
262 Albrecht Aladár
240 Beznicza István
246 Dominics István
203 60 Herczog Dávid
244 320 84
181
Ifsics István
Kerber Lajos Kovács István Pilvax József
147 65 Simon János
27
B) 11. osztály.
*-gal jelöltek csak a rajzból kaptak elégtelen osztályzatot.
Felvételi napló szám Folyó szám A tanuló Általános j Mulaszt, osztályz. napok Megjutalmaztatott jó magaviselet, szorgalom, kiállított rajz és munkáért
neve és vallása foglalkozása mesterének neve magavis. előmenet összesen igazolatl.
75 Baranyai Viktor szabó Műller József 1 3 4 2
265 *Baa Károly lakatos Weinberger J. 1 4 17 7
137 Brinner László borbély Hirschl Henrik 1 4 9 9
157 Baksa József lakatos Országh Kálm. 1 3 4 3
180 5 Bojtor József kovács Bojtor Mihály 1 2 2 —
245 Bakos László lakatos Széchényi Istv. 1 4 — —
247 Bájer Dániel bábsütó'' özv. Spachi Gy. 1 4 15 3
2 Czoller István lakatos Szabó József 1 3 5 2
160 Csizmadia Lajos reszeló''vág. Zollner János 1 1 1 — 2 k.
302 10 Dominó Lajos borbély Heisler Gyula 1 3 8 7
204 Dávid István csizmadia Nagy Antal 2 4 22 20
70 Fischer Gyula lakatos Kohn Samu 1 4 17 9
73 Flumbolt Antal 55 íj 1 2 12 9
191 Ferk György csizmadia özv. Ferk Márt. 1 3 — —
83 15 Grószmann Gyula lakatos Schável János 1 1 9 — 1 d. ar.
239 Gerencsér János czipész Bodis János 1 3 7 5
66 Goldstein Ernó'' sörös Erlich Richárd 1 2 — — kv.
280 Gyümölcs Lajos borbély Schlesinger A, 1 2 8 — kv.
104 Gyergyák József asztalos Torma Lajos 1 3 4 —
258 20 Horváth István czipész Török Ferencz 1 3 3 —
112 Hánel Jenő'' borbély Hirczelberger Gy. 2( 2 3 2
131 Horváth Ferencz szij gyártó Klápper János 1 4 10 7
44 Heisler Adolf asztalos Budai Lajos 1 2 — — 5 k.
33 Horváth János czipész Rosenfeld Sam. 1 3 13 4
6 25 Hóbor Antal özv. Fischer J. 1 3 9 5
14 Jaberics Ferencz lakatos Weiser József 1 3 11 4
86 Kalócsai Ödön borbély Buksz Ignácz 2 2 3 1
94 Kucséber Imre 55 Fleischhacker J. 1 3 2 —
97 Koller Ágoston czipész Rosenberg M. 1 2 1 kv.
220 30 Kaszás József köteles Rozs Ferencz 1 3 10 9
124 Latin György asztalos Csillag Károly 1 2 6 5
40 Liszják István 51 Nóvák Frigyes 1 2 2 kv.
41 Ló''rincz Sándor lakatos Weiser Jőzsef 1 2 7 3
236 Madai István kárpitos özv. Fiálovitsné 1 1 21 5 k.
3E Molnár Ferencz lakatos Huszár Antal 1 4 —
11 Mátyás Lajos » Weiser József 1 4 ie IC
20 Nóvák Ádám csizmadia Rehn István 1 3
43 Neber Kálmán szijgyártó Horváth Károlj 1 O
114 Nagy Lajos nyomdász Fischel Fülöp 1 3 S
55 4C Nyerki József lakatos Huszár Antal 1 2 - kv.
175 *Pecsics János kádár Gutman Gyula 1 4 í
208 Péntek János pók Heduska János 1 3 \ ) 3
340 Őry Károly kéménys. Mantuano Józs . 1 4 3 ) 201
28
Felvételi napló II szám Folyó szám A tanuló Általános osztályz. Mulaszt, napok Megjutalmazta tott jó magaviselet, szorgalom, kiállított rajz és munkáért
neve és vallása foglalkozása mesterének neve magavis. előmen. | összesen igazolatl.
225 Rácz József czipész Viola Kálmán 2 2 3 1
209 45 Rozs József rézműves Samu József 1 2 13 7
Szennai János lakatos Höfler Jenő 1 4 10 6
311 Sárecz Imre lakatos Rabinek Sánd. 1 2 4 — 2 k. d. 1
163 Szlavicsek Istv. asztalos Dancs Kálmán 1 3 3 1
35 *Szabó István lakatos Kohn Samu 1 4 4 4
299 50 Takács Pál borbély Csillag Béla 1 4 4 2
270 Veizinger József kalapos Halvax Frigyes 1 3 15 9
183 Zákonyi Károly czipész Zákonyi Károly 1 3 — —
Kimaradt:
354 Löbl Lajos 120 Szalai János 143 55 Szkupil Ignácz 277 Vindt János
Felszabadult:
148 Herczeg Mihály 323 Hizsák András 117 Kanász Lajos 171 60 Karafiát József 243 Miháczi Pál 193 Németh Károly
113 Rezsács József
187 Szieger Nándor
273 65 Tóth József
3 Takács István
337 Üllő József
29
. osztály.
*-gal jelöltek csak hittanra és szakrajzra jártak. *"-gal jelöltek csak hittanra jártak.
Felvételi napló II száma Folyó szám A t a íi ■■ 1 ó Általános oszt. Mulaszt, napok Megjutalmaztatott jó magaviselet, szorgalom, kiállított rajz és mull. káért
neve és vallása foglalkozása mesterének neve magavis. [ elömen összesen igazolatl
231 Bagyari Kálmán asztalos Vetaer Kanatus 2 4 14 11
37 Czvilinger Dáv. izr mészáros Kluger József 1 2 3 — kv.
67 *Danis Jenő betűszedő Fischel Fülöp 2 4 17 17
162 Dants Árpád asztalos Dants Kálmán 1 1 9 9
39 5 Fentős Kálmán lakatos Feix Alajos 1 2 7 —
123 *Frankó Ferencz nyomdász Wajdits József 3 4 27 27
38 Héricz Endre asztalos Schermann J. 1 2 2 — kv.
228 Horváth Antal borbély Czvetkó Ferenc 1 3 36 2
136 Ifcsics József lakatos Jugh Pál 1 4 34 —
291 10 *Illés Lajos betűszedő Wajdits József _ _ — —
90 Karafiát Zsigmond könyvkötő Fischel Fülöp 1 2 2 —
165 Kása István pék Rosenthal Géza 1 3 18 6
122 Kluger Simon izr. mészáros Kluger József 1 2 1 —
231 Loboda Gyula pék Gártner Vilmos 1 2 — — kv.
26 15 Magyar József czipész Miltényi Sándor 2 3 20 5
205 Málék Elek szijgyártó Schwarcz Mih. 1 1 1 — 5 k.
19 *Markotány Zsigm. betűszedő Weisz L. és F. 2 3 10 2 ■
91 *0szeszly Viktor » Fischel Fülöp 1 2 3 3
233 Pálfi Gyula czipész özv. Bódis J.-né 1 3 7 —
297 20 *Pintér János csizmadia Nagy Károly - _ — —
229 Reinvald Ján. ev. r. asztalos Nóvák Frigyes 2 1 7 —-
129 Ring János szabó Ring János 3 4 31 30
17 Rózsa Pál czipész Rózsa Lajos 1 1 .— — 1 drb ar.
69 Sifkovics János lakatos Kohn Samu 1 1 3 — kv.
87 25 Stark Károly szabó Kumpert Antal 1 2 3 — kv.
322 Szabó József czipész Miltényi Sándor 1 3 13 2
170 Szántó Lajos betűszedő Fischel Fülöp 1 2 4 2
227 Székely Lajos n Weisz L. és F. 2 1 — —
13 Tálosy Lajos vasöntő Weiser József 1 1 6 — 5 k.
232 30 Trimpel Imre czipész Keller Mátyás 1 2 9 4
156 *Tóth Kálmán lakatos Országh Kálm. 2 3 3 3
54 *Weisz Oszkár kárpitos Weisz Jakab 1 2 3 3
89 **Zalay Károly betűszedő Fischel Fülöp _ — 3 3
95 Zsohár Vincze » Fischel Fülöp 1 2 7 3
Felszabadultak:
306 35 Baa János 189 Balog Imre 315 Barbalics Károly
105 Barth Albert 127 Bedő József 42 40 Boha Ferencz
64 Csikós Sándor
219 Emsperger Béla
126 Fehér Károly
30 Franczia Gyula
101 45 Harsházy István
8 Horvátb Lajos
218 Iván István
125 .lurácz Géza
61 Kirhenknopf János
254 50 Knausz Zsigmond
1081 Klein Elek
79 Kostyák József
311 Köhler Jenő 98 Nagy Gáspár 88 55 Pápai Ferencz 130 Rodi Pál 281 Sándor Lajos 283 Szatay Zsigmond 153 Szép Gyula 391 60 Szternát József 360 Trojkó István 31 Tomaschek Ferencz
1 Tornán Béla 139 Tóth János
Téli tanfolyam.
Előkészítő osztály.
Felvételi napló szám Folyó szám A * a n u 1 w Általános osztályz. Mulaszt, napok M egi utalmaztatott jó magaviselet, szorgalom, kiállított rajz és munkáért
neve és vallása foglalkozása mesterének neve magavis. előmen. | összesen igazolatl.
18 Borbély József kőműves Saller Lajos 1 2 3 3
27 Cseh Gyula kéménys. Rathmann M. 2 4 47 46
308 Erdődy Imre bádogos Keszler Lajosné 2 4 22 18
17 Hajdú György cserepes Horváth György 1 1 9 8
16 5 Kiss György n Horváth György 2 3 24 16
14 Mataiics Lajos kőműves Németh József 1 2 5 4
1 Popesnyák György w Morandini R. 1 1 37 — kv.
46 Varga László Vajda János 1 2 1 — kv.
13 Vinczek Ferencz n Sió Károly 2 3 33 11
310 10 Zserdin Ferdinánd bádogos Keszler Lajosné 1 3 16,14
32
I. osztály.
gal jelölt csak rajzra járt.
Felszabadult;
46 15 Horváth István 21 Kovács Ferencz 24 Persovics Ádám 9 Popesnyák Ferencz 49 Vörös Ferencz.
Kimaradt; 332 20 Brüll József.
Felvételi napló II szám Folyó szám A tanuló Általános osztályz. Mulaszt, napok Megj utalmaztatott jó magaviselet, szorgalom kiállított rajz ós munkáért
neve és vallása foglalkozása mesterének neve magavis. előmen. összesen 1 igazolatl.
36'' 12 451 47, 38 5 25'' 10 15'' 29 26 10 7. 8 23. 30 Baa József Bedenek György **Budai József Bunczom János Gödinek Ferencz Herczeg József Ködbaum János Loboda István Mersics Gergely Mózsi Sándor Nagy Gyula Németh György Pint Ferencz Simon József kőműves i> ács cserepes kőműves szobafestő kőműves » bádogos szobafestő kőműves ÍJ >j szobafestő Geizl Viktor Zelenák Antal Morandini R. "Horváth György Geizl Viktor Szattler Károly Morandini R. Sió Károly Székely Károly Szattler Károly Morandini R. Morandini R. Fatér Mihály Ferkó Péter 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 3 3 2 3 3 3 3 2 3 3 4 1 2 6 16 4 9 6 6 16 7 28 11 44 7 7 7 3 7 8 2 1 2 k. kv. k. 1. 5 k. k. 1. kv. d. 1.
33
II. osztály.
Felvételi napló II szám j Folyó szám A tanuló Általános osztályz. Mulaszt, napok Megjutalmaztatott jó magaviselet, szorgalom, kiállított rajz és munkáért
neve és vallása foglalkozása mesterének neve magaviselet előmenetel összesen igazolatlan
23 Benkő György kó''müves 1 2 9
2 Berecz György ÍJ Morandini Rom. 2 3 28 7
20 Bogdán Béla Sallér Lajos 2 3 8 4
267 Bradics János bádogos Horváth József 1 1 3 —
3 5 Cser Lajos kőműves Morandini Rom. 1 3 41 —
4 Csináth György ÍJ J! 1 4 37 8
19 Faics János » Sallér Lajos 2 4 12 9
34 Gödinek László í> Geizl Viktor 2 3 14 11
35 Hajdú Károly Í> » 1 4 11 8
25 10 Hoffer Gyula bádogos Török Ferdin. 2 4 9 2
22 Kálmán Pál kőműves Sallér Lajos 2 3 12 6
39 Kránitz János szobafestő Gottlieb Vilmos 2 3 27 15
6 Knáusz Lajos ács Morandini Rom. 2 4 46 2
5 Knáusz Ferencz kőműves » 2 3 27 2
11 15 Koháry János szobafestő Faltzer Jakab 2 4 13 6
241 Kvicsák János bádogos Horváth József 3 4 13 —
41 Lang Gusztáv kályhás Bognár István 2 4 3 —
32 Pint István kőfaragó Hild Ferencz 2 3 9 3
43 Schtocker József kőműves Geizl Viktor 2 3 22 18
28 20 Tersztenyák István kőfaragó Terszt''enyák B. 2 2 8 8
44 Újlaki Ernó'' » Weisberger Zs. 1 1 10 7
37 Veren István kőműves Geizl Viktor 2 3 4 3
Kimaradt:
47 Horváth Nándor 31 Vállek Károly
48 25 Vellák György
IX.
Munka-
Folyó szám A kiállító taitoiacz
Neve foglalkozása elmúlt tanoncéveinek száma Osztály
Auchter István cipész 2 B) I.
Auchter Ferencz asztalos I B) I.
Albrecht Elek asztalos 2 A) I.
Baa Károly csizmadia I A) I.
5 Balog György >• szabó 2 Elők.
Baranyai Viktor 2 B) II.
Bedenek György Benkő József asztalos I B) I.
csizmadia I B) I.
Bojtor József kovács 2 B) II.
10 Bunczom János cserépfedő 2 A) I.
Czár Antal csizmadia 2 B) I.
Csizmadia Lajos reszelővágó X B) II.
Dants Árpád asztalos 2 III.
Domina Ferencz cipész 3 A) II.
15 Dávid István csizmadia 2 V2 B) II.
Dervalics Kálmán szíjgyártó A) I.
Fleiner Béla lakatos 1 A) II.
Frankó Ferencz nyomdász 4 III.
Gerencsér János czipész 2 B) II.
20 Golobics Vincze csizmadia 2 B) I.
Groszmann Gyula lakatos 3 B) II.
Gyergyák József asztalos 2 B) I.
Hrascsenecz András csizmadia 3 A) II.
Halasi Béla kovács % B) I.
25 Horváth János borbély 2 A) II.
Ifcsits József gépkovács 3''A III.
Illés Lajos betűszedő 3''A III.
Iván József czipősz 21/* A) I.
Karafiát János i) 2 B) I.
3° Karafiát Zsigmond könyvkötő 37i III.
Kapoli Rudolf asztalos % A) I.
Kedmenecz Lipót cipész 2V2 A II.
Koller József kefekötő I B) I.
Koller Rudolf lakatos I A) II.
35 Kosa Géza cipész 4 A) II.
Keszericze Lajos 11 1V2 Elők.
Lang Gusztáv kályhás 3 A) II.
László Boldizsár betűszedő | 1 B) I.
Leidli Lajos cipész 2 A) I.
40 Málék Elek szíjgyártó 3 III.
Málék János asztalos 1 B) I.
Magyar József cipész 3 III.
35
kiállítás.
Mesterének neve A kiállított tárgyak A biráló biz osztályzata
megnevezése drb. sz.
özv. Hirschl Vilraosné női czipő 1 pár
Schreiber Samu fenyőasztal 1 drb —
Kaufmann Ferencz kis szekrényke 3 fiók. 1 » —
Sirai Károly fejeléscsizma 1 pár --
Szűcs József kis csizma 1 » - ■
Müller József nadrág 1 drb - -
Torma Lajos kefetartó 1 » dl.
Purger Mátyás csizma 1 pár dl.
Bojtor Mihály patkó 1 drb —
Horváth György faragott bot 1 » dl.
Turek Gyula csizma 1 pár dl.
Zollner János különböző reszelők 5 d^ dl.
Dants Kálmán szalon asztalka 1 » dl.
Steiner Fülöp sárga fél czipő 1 pár dl.
Nagy Antal gyermek-csizma 1 » —
Szélig Antal pásztor tarisznya 1 drb dl.
Kohn Samu tányérmelegitő 1 » dl.
Wajdics József meghivó 1 » dl.
Bódis Jánosné gyermek-cipő 1 pár —
Horváth József csizma 1 » —
Sável János függő lámpa és sütő 2 drb kitűnt, lap
Torma Lajos varróasztal 1 » dl.
Skrivalics István férfi csizma 1 pár dl.
Tóth József patkó 1 drb dl.
Tóth Lajos hajfonat és hajbetét 2 » —
Juch Pál csavarv. és gum. furó 2 » kl.
Wajdics József emléklap I » dl.
Steiner Fülöp sárga félczipő i pár dl.
Miltényi Sándor czipő felsőrész 2 » dl.
Fischel Fülöp szótár és irómappa 2 drb dl.
Muzikár Vincze fenyőszék 1 » dl.
özv. Pup Lászlóné női füzősczipő 1 pár kl.
Sóbár György ruhakefe 1 drb dl.
Sável János sütő 1 » dl.
Miltényi Sándor cipő 1 pár —
Pimeizl Henrik női czipő 1 » —
Bognár István czukortartó 1 drb —
Fischel Fülöp szedés 1 » dl.
Leidli István zsandárcipő 1 pár kl.
Schwartz Mihály pásztortar.és igásgyeplő 2 » kl.
Muzikár Vincze konyhaasztal 1 drb dl.
Miltényi Sándor 2 pár gyermekczipő 2 pár dl.
36
Megjegyzés. A tanoncok munkáikra az idén külön osztályzatot jelent meg. Ehelyett a tantestület kitüntető és
[ Folyó szám A kiállító tanoncz
Neve foglalkozása elmúlt tanoncéveinek száma Osztály
Mihovits István csizmadia 4 B) I.
Molnár Ferencz lakatos 3 B) II.
45 Martinetz Antal czipész i''/i A) II.
Nagy György kovács v2 Elők.
Nagy Lajos nyomdász i7, B) II.
Nagy Károly lakatos 1/ ''2 A) I.
Németh János czipész 3 A) II.
Oszeszly Viktor betűszedő 3 III.
50 Pálfy Gyula czipész 4 III.
Pilvaksz László géplakatos A) I.
Róth Béla asztalos 8í / 4 Aj I.
Rozs József rézműves 27* B) II.
Rózsa Pál czipész 21/2 III.
55 Sárecz Imre lakatos 11U B) II.
Sifkovits János Simon József lakatos 1 III.
szobafestő 2 A) I.
Streni Ferencz vaseszterg. 1 A) I.
Subasa István czipész 3V2 B) I.
60 Stark Károly Szakon Károly szabó 2 III.
» 2 B) I.
Szlavicsek István asztalos 4 B) II.
Szánthó Lajos betűszedő 2 III.
Székely Lajos » 3 III.
65 Tálosi Lajos vasöntő i7» III.
Ujlaky Ernő kőfaragó 3 A) II.
Varga Antal kocsifényező 1 B) I.
Vágner Kálmán borbély 72 A) I.
Weisz Oszkár kárpitos 2 III.
70 Zalay Károly betűszedő 37, III.
Zsohár Vincze » 2 III.
37"
A kiállított tárgyak A biráló biz. osztályzata
Mesterének neve megnevezése drb. sz,
Novák János férfi csizma i pár
Huszár Antal sütő i drb. —
Miltényi Sándor 2 p. cipő fels. r. 2 pár kl.
Juck Pál kalapács i urb. dl.
Fischel Fülöp képes lev. lap i » dl.
Sável János tényérmelegitő i drb. kl.
Miltényi Sándor bicikli-cipő i pár
Fischel Fülöp szedés 3 drb. dl.
Bódis Jánosné férfi-cipő i p. dl.
Weiser József satucsavar i drb. —
Roth Lipót kis 3 fiók. szekr. i drb. dl.
Samu József permetező i » dl.
Rózsa Lajos sárga férfi-cipő i pár kl.
Rabinek Sándor vertheimzár kulcs 2 drb. kl.
Kohn Samu sütőkészülék i drb. dl.
Perkó Péter mennyezetrajz 2 drb. —
Weiser József pecsétnyomó 11 » dl.
Francsics István czipő i p. dl.
Kumpert Antal férfinadrág i drb kl.
Müller József nadrág i » —
Dants Kálmán tükör márv. lap i drb. dl.
Fischel Fülöp szedés i » dl.
Weisz L. F. vignett. és szed. i » dl.
Weiser József gyümölcs és hamu tartó 2 drb. dl.
Weiszberger Zsigm. papir nyomó i » —
Tóth József avult kerék fényezv. i » dl.
Pusovszky Sándor hajfonat i » —
Weisz Jakab párnázott hintaszék i » dl.
Fischel Fülöp » » szedés i » dl.
szedés i » dl.
nem kaptak, mert az ipartestület részéről kért biráló-bizottság nem dicsérő lappal tüntette ki a szebb munkákat.
X.
Kimutatás
az igoo—goi. tanév jnnius 22—23-án tartott szakrajz kiállításon résztvett
tanulókról.
Folyó szám A kiállít ó tanuló j Darab szám
neve ipari foglalkozása osztály
Fém ipari szakcsoport:
Baa János lakatos III. I
Babics Gyula )> A) II. 4
Beznicza István íj A) II. 1
Bóha Ferencz kovács III. 5
5 Bradics János bádogos A) ![ 5
Császár József géplakatos A) II. 6
Csikós Sándor lakatos III. 2
Csizmadia Lajos reszelővágó B) II. 3
Czoller István lakatos B) 11 5
10 Emsperger Béla kovács 111. X
Fentős Kálmán lakatos III. 7
Groszmann Gyula )i B) II. 4
Halász Károly » A) II 4
Harsházi István kocsigyártó III. 1
15 Horváth Mihály lakatos A) II. 5
Ifcsics József i) B) II. 4
Jaberics Ferencz )> B) 11 2
Kálód Antal géplakatos ) A) II 4
Kovács Antal lakatos / A) II 4
20 Lőrincz Sándor )) B) II 3
Rozs József rézműves B) 11. 2
Sándor Lajos lakatos III. 1
Sifkovics János III. 5
Sárecz Imre » Bi II 3
25 Szommer Antal i) A) 11. 1
Tálosi Lajos vasöntő III. 6
Tóth Kálmán lakatos 111. 3
Osztály rajzok:
unczom János cserepes I. téli
Koller József kefekötő B) I.
Magyar József szabó B) I.
Pint Ferencz kőműves I. téli
5 Subasa István czipész B)I.
Knausz Lajos ács 11. té
Pint István kőfaragó II. té''i |
30
Folyó szám |j A kiállító tanuló Darab sz.
neve ipari foglalkozása osztály
Fa-diszitő és ruházati
csoport:
Albrecht Aladár asztalos II. I
Bagyari Kálmán íj III. 2
Barth Albert III. 2
Bedő József III. I
c Dants Árpád j) III. 2
D Franczia Gyula j) rajz 3
Harsházi István kocsigyártó III. 1
Heisler Adolf asztalos II. 2
Héricz Endre III. 2
10 Jurácz Géza szabó III. 5
Karafiát Zsigmond könyvkötő III. 2
Knausz Zsigmond czipész III. 1
Köhler Jenő szabó III. 1
Málék Elek szíjgyártó III. 3
15 Nagy Gáspár asztalos III. 1,
Oszeszly Viktor betűszedő rajz 2
Pápai Ferencz czipész 1
Pálfi Gyula III 6
Renvald János asztalos III 1
20 Rózsa Pál czipész III 6
Stark Károly szabó III 10
Szabó József czipész III 2
Szép Gyula )) III 2
Szlávicsek István asztalos II 2
2 S Trimpel Imre czipész III 5
Veisz Oszkár kárpitos rajz. 1
Zsohár Vincze betűszedő III. X
Magyar József czipész III. 4
Épitő csoport:
Buday József ács rajz. 4
Bunczom János cserepes I. 1 6
Pint Ferencz kőműves I. •2
Kohári János szobafestő II. 0 2
5 Pint István k őfaragó II. 4
Tersztenyák István >) II, 1 2
Benkő György kőműves II. 6
40
Folyó szám || A kiállító tanult* Darab sz.
ipara ipari foglalkozása osztály
Bogdán Béla kőmives II. 5
Cser Lajos II. 1
IO Faics János n. II. 3
Gödinek László » II. 6
Hajdú Károly II. 6
Horváth István II. 4
Kálmán Pál >i II- 2
15 Knausz Ferencz i) II. 1
Persovics Adám i) I. 9
Popesnyák Ferencz )> I. 2
Stocker Ferencz II. 4
Ujlaky Ernő kőfaragó II. 3
20 Veren István kőmives II. 4
XI.
STATISZTIKAI KIMUTATÁS.
a tanoncok száma-, kora-, vallása-, nemzetisége, születési helye és az egész évi mulasztások osztályok szerint.
Folyó tanévben "A tanév végen volt összes, Kor A beirt tanonczok közt volt Szülét, hely szerint Mulasztott A szerv.19.
szerint hitfelekezet szerint anyanyelv szerint vidéki 1 hány tan. közül abból igazolt alapján
Osztály ! beiratkozott j felszabadult | 12—15 éves 15 éven felül 12 - 15 éves 15 évenfelüli 12 —15 éves i ,15 éven felüli zalamegyei 1 más megyei 1 j hány tanuló hány napot nem igazolt csak rajzra járt csHkhittanra j.
kimaradt | meghalt összesen j róm. kath. i ag. ev. ev. ref. Izraelita | összesen 1 j rom. kath. | ág. ev. ev. ref. i izraelita összesen magyar 1 német horvát vend egyéb összesen | magyar I német | horvát 1 vend egyéb ] összesen j helybeli 1 külföldi 1 összesen összesen összesen
Tél előkészítő 10 — — 10 1 9''l0 1 — I 1 9 __ _ 9 1 — — — - 1 1 1 8 — .1 - — i 7 3 - 10 lo''l97 77 120197 - —
- .. f. 20 1 1 18 — 20 20 i - - - : 19 — 1 20 - - — - i2° — — - - 20 15 -2 3 20 18 isj320 201 119 320 1 — 1
.. H 25 3 — - 22 3 1 22 25 1 3 — - 3 22 - — 22 3 - — - 3 :22 - — — 22 20 5 - 25 22 22 346 227 119 346 - - -
Egész évi elők. 66 8 4 54 33 1 33 66 . 1 30 - _ 3 33 32 - 1 33'' 19 14 — - 3319 ll 1 12 - 1 1 33 14 43 i 5 4G6 i 54 47449 175 274449 - -
— „ A) 1. 71 10 5 - II 56 38 II 1 33 71 35 — 1 2 38 30 3 — — 33 34 H — 4 — - 3827 3 1 - 2 1 33,29 25 14 1 3 71156 i 51431 160 271431 - — —
— .. „ B) 1. 60 3 3 1 1 53 ,''-52 i i 28 60 31 — - 1 32 27 1 28 27 II 1 4 - — 11 32:19 1 8 - — 2849 30 10 1 60 53 49 550 180 o m — —
» í) II. 64 4 9 ''öl1 12 ÖSJÖJt 12 - - - 12 45 4 — 3 52 12 - - - — 12 ;47 1 3 - 1 52 25 26 11 2 64 51 47 531 233 298 531 — —
B) II 67 4 11 — 52 | 9 58 67 8 - - 1 9''53 3 1 1 58 8 - 1 - — 951 — 7 - — 58 37 23 7 67 52 43 378168 210378 - - -
III. 64 - 30 - 34 11 53 64'' 1 í 11 — - "IP 3 1 3,53b - 1150 II - 2 1 531928 ll 17 64 34 31 303 171 1 l 1 132 303 i 7 2 9
Összesen 447 31^63 J.350139 308 441131 í i I — í 1 Íj 7 139 283 I 13 2 10 303 115 1 23 - 139 263 634 5 i 1 l | 308|I85185|67jl0 447 350 i 318 3505 1 1592 1913 3505 8 1 2 10 1
XII.
Statisztikai kimutatás a tanoncok foglalkozása szer''nt.
Osztály. Asztalos Ács Bábsütö Bádogos Betűszedő Bognár Borbély Cipész Cukrász ! Cserepes Csizmadia Fazekas Hentes j Kalapos \ Kádár Kályhás | Keí''ekötŐ Kertész Kárpitos Kéményseprő Kocsigyártó Kosárfonó Kovács | Kőfaragó Kőműves Könyvkötő j Kötélverő i Lakatos Mészáros íl Müszövő Nyomdász Pincér II Reszelő vágó | Bézmüves Sö;ös I Siilö (pék) | tíz.iiió j Szappanos | Szíjgyártó 1 Szobafestő | Vasesztergályosl j Vasöntő j! Villamos | Összesen
Téli előkészitö , 1. — — — 2 - — — — 2 — — - — — - 1 _ - 5 - — - — -- - - - — - - 10 20
- 1 — 2 — — - - 1 — — - — — — - - - 13 3
„ II. 1 — 3 25
Egész évi elökész. 4 -- - — 1 3 16 — 21 1 3 - - 2 - - - 2 — - - 1 6 1 — — 1 - - - - 4 - - - - 66
.. A) 1. 4 — — — 10 13 - 6 - 7 - - — — - - - — 1 - — — - 13 2 1 - 1 - 2 6 - 1 ... 3 - 1 71
,, B) 1. 8 — — — — 1 1 15 — — 9 — 1 - - 1 1 1 2 1 - — 1 9 - - 2 - - — - 5 1 1 - - - - 60
„ , A) II. 4 1 — 1 1 5 12 - 8 - - - 1 - 2 - - 1 23 - — - - - 1 - - - - - 64
„ B) II. | 6 1 — - - 7 9 1 - 4 1 2 1 — — .1 1 — - 1 - - - 1 19 — 1 1 1 1 1 2 3 - 2 - - - 67
„ .. III. 8 1 8 - 3 8Í- T 4 1 — - — 1 1 - 1 3 — 1 - 7 3 - 1 - — - 2 7 - 1 - 1 — 64
1 Összesen j 34 ]y I \ ✓ 2 l ■ 8 u 9 k ** | 1 3 29,73 f u t- 1 I 1 L- 113'' 1 c <- L 1 2 fr 1 .1 1 0 I 4 í- 1 U 3 t- « 3 Is ■4 JJ 1 3 31 1 * 2 77 A- 6 I 1 * 4 L. 3 L 1 1 1. 2 10 í. Í- j L 1 -L 5 . gr- 7 L. 3 L 1 L | : 447 Cu- ír
43
XIII.
Az iparos tanoncziskola 1900—901. évi költségvetése.
I. Bevétel.
1. Pénztári maradvány a mult évről....... — kor. — fill.
2. Az 1884. évi XVII. t.-cz. 4., 21., 51., 126., 158. és 164.
§§-aiban jelzett forrásokból......... 720 „ — „
3. Tandíj cimen............... 1200 „ — „
4. A tanonczoktól hitoktatási dij czimen szedendő 30 fülből. 110 „ — „
Összesen . 2030 kor. — fill
II. Kiadás
A) Személyi kiadások.
1. Tanítói fizetésekre............. 5270 kor. — fill.
2. Igazgatói tiszteletdíj............ 200 „ — „
3. Ipariskolai felügy. bizottság jegyzőjének tiszteletdija . 80 n —
4. Két szolga fizetése............. 160 n — M
B) Dologi kiadások.
5. Fizikai, vegytani s egyéb szemléltetési eszközök be-
szerzésére ............... 1297 » 70 5?
Könyv- és Írószerekre ........... 160 n — 5)
7. Rajzszerekre............... 240 n — n
8. Nyomtatványokra............. 100 n — 55
9. Értesitő nyomtatására............ 90 n — »
10. Előfizetés a VII. évfolyamú „ Rajzmintalapok u-ra . . 24 n 20
11. „ „ „ „Iparosok Olvasótára" . . 7 n 20 »
12. „ az 1901. évi „Hivatalos Közlöny"-re . . 5 » 30 n
13. Fűtés- és világításra............ 500 » — n
14. Tandijbeszedés után 4%........... 48 — n
Összesen . 8182 kor. 40 fin.
Összehasonlítás:
Bevétel.............. 2030 kor. — fill.
Kiadás .............. 8182 40
Fedezetlen maradt
6151 kör. 60 fill
TARTALOMJEGYZÉK.
I. A jövő tanévre vonatkozó tudnivalók ..............................3
II. Adatok a tanév történetéhez .........................4
III. Felügyelet ............................................................8
IV. Tantestület ......................................................9
V. Elvégzett tananyag ... _........................................11
VI. Az 1900—901-ik tanévi órarend ..............................16
VII. Jelmagyarázat ......................................................18
VIII. A tanulók név,sora és osztályzata ........................19
IX. Munkakiállitás ..............................................34
X. A rajzkiállitáson résztvett tanulók névjegyzéke ............38
XI. Statisztikai adatok ..................................41
XII. Statisztikai kimutatás a tanonczok foglalkozása szerint 42
XIII. Az intézet költségvetése ..........................................43
/
X

Insert failed. Could not insert session data.