Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
4.41 MB
2022-01-21 14:19:01
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
263
597
Rövid leírás | Teljes leírás (94.93 KB)

Hiányos: 31-32. oldal
Hiányzik: 47-48. oldal

A nagy-kanizsai községi alsófoku iparos tanoncz-iskola
értesítője
az 1901-1902-iki tanévről.
XVI. évfolyam
Közli: Poredus Antal igazgató.
Nagy-Kanizsa,
nyomtatott Fischel Fülöp Könyvnyomdájában
1902

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:


A NAGY-KANIZSAI KÖZSÉGI ALSÓFOKU IPAROS TANONCZ-ISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ 1901—1902-IKI TANÉVRŐL XVI. ÉVFOLYAM. .
KÖZLI:
P0REDUS ^ M T ál L
IGAZGATÓ.
NAGY-KANIZSA, NYOMATOTT FISCHEL FÜLÖP KÖNYVNYOMDÁJÁBAN
1902.
3.
I
A jövő tanévre vonatkozó tudnivalók.
Az 1902 —1903. tanévre a tanonczok beirása az egész évi tanfolyamban szeptember 1—12-ig, az öt hónapos téli tanfolyamban pedig okt. 15-18-ig eszközöltetnek a központi elemi népiskola III. finosztályában; köznapokon esti 6—8-ig, vasár- és ünnepnapond. e. 9—12-ig, d. n. 2—4-ig-
Ezen kitűzött időben köteles minden iparosmester a tanouczát még azon esetben is beiratni, ha az illető még csak próbaszolgálatban van, vagy vidéken dolgozik.
Aki tanonczát a beirásra kitűzött időn tul iratja be, vagy tanon-czát nem küldi pontosan az iskolába s ezen mulasztását nem tudja kellően igazolni, az az 1884. évi XVII. tc. 62. §-ába ütköző íparkihágást követ el s vele szemben az 1884. évi XVII. tc. 157. §-ában megállapított 40 koronától 400 koronáig terjedhető pénzbírság fog alkalmaztatni. A később felfogadott tanonczok a felfogadás után azonnal beirandók, mert különben ezek mestereivel szemben is a fenti szakasz fog alkalmaztatni; kivételt képeznek az április hó 15-én tul felvett tanonczok, kik csak a következő tanév első napjaiban írandók be.
A beírásról való elkésés, vagy a tanításon való meg nem jelenés csak a következő okokkal menthető ki:
1. Ha a tanoncz komoly betegségbe esik, vagy ha azzal egy lakáson levő családtagok valamelyike ragályos betegségben van. Ezen körülmény azonban az igazgatónál azonnal bejelentendő és az első megjelenés alkalmával ugy a betegség neme, valamint tartama orvosi bizonyítvány nyal igazolandó.
2. Ha a mester vagy a tanoncz családi körében haláleset fordul elő.
3. Ha a tanoncz bizonyos időre vidéken dolgozik, vagy országos vásárra megy s ezt az igazgatónál vagy osztályfőnökénél előre bejelentette.
4. Ha a tanoncz elhagyja helyét s ezt a mester az igazgatónál azonnal bejelenti.
A késői megjelenés igazolatlan mulasztásnak vétetik s mint ilyen biráltatik el.
Az iparostanulók kötelesek a beírásnál születési bizonyítványukat és tanonczszerződésüket bemutatni; a 4 kor. 30 fillér tandijat lefizetni, vagy a tandij-elengedés iránti kérvényüket az igazgatónak átadni.
Az előadások a 10 hónapos, illetve egész évi tanfolyamban szeptember 12-én, az öt hónapos téli tanfolyamban pedig október 18-án kezdődnek s mindig esti 6—8-ig tartatnak, kivéve a szakrajzot, mely a téli tanfolyamban szerdán és szombaton délután 2—5-ig; az egész évi tanfolyamban pedig vasárnap délelőtt 9 —12-ig (faipari) és délután 2—5-ig (fémipari) tartatik.
A Szervezet 31. §-a szerint az íparosmesterek kötelesek tanonczaik bélyegző-könyvét 2 hetenkint sajátkezüleg láttamozni.
Egyebekben az 1884. évi XVII. tc. 62., 82. és 157. §§-ait ajánljuk az inastartó iparosmesterek szíves figyelmébe, melyek az ellenőrző könyvben találhatók meg.
Az igazgatóság
II.
Jelentés az 1901—902. tanévről.
Iskolánk a lefolyt tanévvel működésének tizenhatodik évét töltötte be. A tanítótestület ezen évben is az eddig szem előtt tartott irányelvek alapján s dicséretes odaadással töltötte be nehéz hivatását, a fősúlyt arra fektetve, hogy szeretetteljes bánásmódja által a tanonczok jobbérzését fölkeltve, hazafias irányú nevelésük mellett oly hasznos ismeretek birtokába segitse őket, melyek által neesak saját jövő boldogulásuknak al...

Insert failed. Could not insert session data.