Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
4.43 MB
2022-01-25 10:12:56
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
242
589
Rövid leírás | Teljes leírás (97.13 KB)

A nagykanizsai községi iparos-tanoncziskola
értesítője
az 1902-903. tanévről.
XVII. évfolyam.
Közli: Poredus Antal igazgató.
Nagykanizsa, 1903
nyomtatott Fischel Fülöp Könyvnyomdájában.


A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

A NAGYKANIZSAI KÖZSÉGI
IPAROS-TANONCZISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ 1902-903. TANÉVRŐL. XVII. ÉVFOLYAM.
KÖZLI :
poiems ANTAL
IGAZGATÓ.
NAGYKANIZSA, 1903. NYOMATOTT FISCHEL FÜLÖP KÖNYVNYOMDÁJÁBAN.


1

I.
A jövő tanévre vonatkozó tudnivalók.
Az 1903—1904. tanévre a tanonczok beirása az egész évi tanfolyamban szeptember 1 —12-ig, az öt hónapos téli tanfolyamban pedig okt. 15 —18-ig eszközöltetnek a központi elemi népiskola III. fiúosztályában, köznapokon esti 6—8-ig. vasár- és ünnepnapon d. e. 9—n-ig, d. u. 2 — 4 ig.
Ezen kitűzött időben köteles minden iparosmester a tanonczát még azon esetben is beiratni, ha az illető még csak próbaszolgálatban van, vagy vidéken dolgozik.
Aki tanonczát a beirásra kitűzött időn tul iratja be, vagy tanonczát nem küldi pontosan az iskolába s ezen mulasztását nem tudja kellően igazolni, az az 1884. évi XVII. tc. 62. §-ába ütköző iparkihágást követ el s vele szemben az 1884. évi XVII. tcz. 157. §-ában megállapított 40 koronától 400 koronáig terjedhető pénzbírság íog alkalmaztatni. A később felfogadott tanonczok a felfogadás után azonnal beirandók, mert különben ezek mestereivel szemben is a fenti szakasz fog alkalmaztatni ; kivételt képeznek az április hó 15-én tul felvett tanonczok, kik a következő tanév első napjaiban Írandók be.
A beiratásról való elkésés, vagy a tanításon való meg nem jelenés csak a következő okokkal menthető ki:
1. Ha a tanoncz komoly betegségbe esik, vagy ha azzal egy lakáson levő családtagok valamelyike ragályos betegségben vau. Ezen körülmény azonban az igazgatónál azonnal bejelentendő és az első megjelenés alkalmával ugy a betegség neme, valamint tartama orvosi bi-zonyitványnyal igazolandó.
2. Ha a mester vagy tanoncz családi körében haláleset fordul elő.
3. Ha a tanoncz bizonyos időre vidéken dolgozik, vagy országos vásárra megy s ezt az igazgatónál vagy osztályfőnökénél előre bejelentette.
4. Ha a tanoncz elhagyja helyét s ezt a mester az igazgatónál azonnal bejelenti.
A késői megjelenés igazolatlan mulasztásnak vétetik s mint ilyen biráltatik el.
Az iparostanulók kötelesek a beírásnál születési bizonyítványukat és tanonszerződésüket bemutatni: a 4 kor. 30 fillér tandijat lefízetni, vagy a tandij-eleugedés iránti kérvényüket az igazgatónak átadni.
Az előadások a 10 hónapos, illetve egész évi tanfolyamban szeptember 12-én, az 5 hónapos téli tanfolyamban pedig október 18-án kezdődnek s mindig esti 6—8-ig tartatnak, kivéve az ált. és szakrajzot. Az ált. rajz az 1884. évi XVII. tc. 83. §-nak megfelelően a f. tanévben 3 órán át és mindig 5—8-ig; a szakrajz a téli tanfolyamban szerdán és szombaton délután 2—5-ig: az egész évi taafolyamban pedig délelőtt 9—12-ig (faipari) és délután 2—5-ig (fémipari) tartatik.
A szervezet 31. §.-a szerint az iparosmesterek kötelesek tanonczaik bélyegző-könyvét 2 hetenkint sajátkezüleg láttamozni.
Egyebekben az 1884. évi XVII. tc. 62., 82. és 157. §§-ait ajánljuk az inastartó iparosmesterek szives figyelmébe, melyek az ellenőrző könyvben is közölve vannak.
Az igazgatóság.
II.
Jelentés az 1902—903. tanévről.
Ipariskolánk a lefolyt tanévvel fennállásának tizenhetedik évét töltötte be, mely a tanítótestületnek augusztus hó 31-én tartott alakuló ülésével vette kezdetét. Ezen ülésen a tanítótestület jegyzőjévé Szalay Dénes kartárs választatván meg, kijelöltettek az osztályfőnökök, a tanítási napok s megállapittatott a heti óraterv, mely jóváhagyás céljából beterjesztetett a felettes hatóságnak.
Beírás. A...

Insert failed. Could not insert session data.