Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
5.81 MB
2022-01-28 10:40:58
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
219
509
Rövid leírás | Teljes leírás (128.94 KB)

A Nagykanizsai Államilag Segélyezett
Községi Iparostanonc-iskola értesítője
az 1909-1910. tanévről.
XXIV. évfolyam.
Közli: Poredus Antal igazgató.
Nagykanizsa, 1910.
Ifj. Wajdits József Könyvnyomdája

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:


a nagykanizsai
ÁLLAMILAG SEGÉLYEZETT
KÖZSÉGI IPAROSTANONC-ISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ
1909-1910. TANÉVRŐL.
xxiv. évfolyam.
KÖZLI:
POREDUS ANTAL
IGAZGATÓ.
NAGYKANIZSA, 1910.
IFJ. WAJDITS JÓZSEF KÖNYVNYOMDÁJA.
a nagykanizsai
ÁLLAMILAG SEGÉLYEZETT
KÖZSÉGI IPAROSTANONC-ISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ
1909 1910. TANÉVRŐL.
xxiv. évfolyam.
KÖZLI:
POREDUS ANTAL
IGAZGATÓ.

NAGYKANIZSA, 1910.
IFJ. WAJDITS JÓZSEF KÖNYVNYOMDÁJA.

'' I.
A jövő tanévre vonatkozó tudnivalók.
Az 1910—1911. tanévre az iparos-tanulók beírása az egész évi tanfolyamban szeptember 1 — 12-ig, a téli tanfolyamban pedig október 15—18-ig történik a közp. áll. elemi népiskola B) IV. fiúosztályában, köznapokon 6—8-ig, vasár- és ünnepnapokon d. e. 9—12-ig.
Ezen, a beírásra kitűzött időben köteles minden iparosmester a tanulóját még azon esetben is beíratni, ha az még csak próbaszolgálaton van, vagy esetleg mint háziszolga, vagy napszámos alkalmaztatik is az illető iparág elsajátítása végett. (96096—1907. sz. miniszteri rendelet.)
Aki tanulóját a beírásra kitűzött időn tul iratja be, vagy nem küldi pontosan az iskolába s ezen mulasztását nem tudja kellően igazolni, az az 1884. évi XVII. t.-c. 62. §-ába ütköző iparkihágást követ el s vele szemben az 1884. évi XVII. t. c. 157. §-ában megállapított 40 koronától 400 koronáig terjedhető pénzbírság fog alkalmaztatni. A később felfogadott tanulók a felfogadás napján azonnal beirandók, mert különben ezek mestereivel szemben is a fenti szakasz fog alkalmaztatni; kivételt képeznek az április hó 15-én tul felvett tanulók, kik a következő tanév első napjaiban Írandók be.
Azon iparosmesterek, kiknek több inasuk van, saját érdeküknek tesznek eleget, ha összes inasaikat egyszerre íratják be s ezáltal lehetővé teszik azoknak oly módor leendő beosztását, hogy lehetőleg ne egy napon vonassanak el a műhelytől.
A beírásról való elkésés, vagy a tanításon való meg nem jelenés, csak a következő okokkal menthető ki:
1. Ha a tanuló komoly betegségbe esik, vagy ha azzal egy lakáson levő családtagok valamelyike ragályos betegségben van. Ezen körülmény azonban az igazgatónál azonnal bejelentendő és az első megjelenés alkalmával ugy a betegség neme, valamint tartama, orvosi bizonyitványnyal igazolandó.
2. Ha a mester vagy tanuló családi körében haláleset fordul elő.
3. Ha a tanuló bizonyos időre vidéken dolgozik, vagy országos vásárra megy s ezt az igazgatónál vagy osztályfőnöknél előre bejelenti.
4. Ha a tanuló elhagyja a helyét s ezt a mester az igazgatónál vagy osztályfőnökénél azonnal bejelenti.
A késői megjelenés igazolatlan mulasztásnak vétetik s mint ilyen birál-tatik el.
Az iparostanulók kötelesek a beírásnál születési bizonyítványukat és tanonczszerzödésiiket bemutatni; a 40 kor. 30 fillér tandijat és az ipari szótárra 20 fillért fizetni, vagy a városi tanácshoz intézett tandij-elengedés iránti kérvényüket az igazgatónak átadni.
Az előadások a 10 hónapos, illetve egész évi tanfolyamban szeptember 12-én, az 5 hónapos téli tanfolyamban pedig október 18-án kezdődnek.
Egyebekben az 1884 évi''XVII. t. c. 62., 82. és 157. §§-ait ajánljuk az inastartó iparosmesterek szives figyelmébe, melyek az ellenőrző könyvben is közölve vannak.
Az igazgatóság.
II.
Igazgatói jelentés az 1909—1910. tanévről.
«parostanonciskolánk a lefolyt tanévvel fenállásának huszonnegyedik évét fejezte be.
íg? Ha ezen tanév folyamán elért eredményeket mérlegelni akarjuk, az nemcsak nem maradt az előzők mögött, hanem azokat mindenben a leghatározottabban felülmulta.
Városunk áldozatkész közönsége ugyanis, mely különösen Vécsey Zsigmond polgármester ur érája alatt, évről-évre meghozza a maga ujabb- és ujabb anyagi áldozatát ipariskolánk folytonos fejlesztése és fölvirágoztatása érdekében, az idén még önmagán is tul kivánt tenni.
Mig ugyanis a múltban bizonyos hóditás számba ment, ha sikerült intézetünket egy-egy ujabb osztály felállításával kibővítenünk, s ekkor városunk derék, minden szépért és jóért lelkesedni tudó polgármesterének legalább egy kétórás beszédben kellett a város anyagi ügyeit intéző bizottságot annak elodázhatlanul szükséges voltáról meggyőzni, addig az idén — mint hallomás után tudom, — minden nagyobb megerőltetés és kapacitálás nélkül is, egyszerre négy ujabb osztály felállítása lett engedélyezve. Mintha csak a jó és gondos gazda szelleme hatotta volna át annak minden egyes tagját, mikor elhatározta, hogy ipariskolánk részletekben fölhúzott falaira, nehogy az soká legyen kitéve az idő romboló hatásának, a tetőt még a város közönségének anyagi megerőltetése mellett is egyszerre és egészében téteti föl.
Városunk áldozatkész közönsége ezen tényével csakugyan betetőzte ipariskolánkat s nemcsak a tulnépes harmadik osztályok párhuzamosítását tette lehetővé, de gondoskodott arról is, hogy azon tanulók, kiknek iparuknál fogva nincs szüksége a rajzoktatásra, ennek megfelelő óraszámú pótoktatásban legyenek részesíthetők. És ebben az ország hasonló tanintézetei közül ismét nagyon sokat és jóval megelőztünk.
További áldozatkészségével pedig megvalósította még a tanítótestület egyik-másik forró óhajtását is, a midőn rendelkezésünkre bocsátott egy olyan összeget, hogy abból beszerezhettük az urá-niai előadásokhoz megkívántató vetítőgépet s ezáltal Tanonc-Otthonunk összejöveteleit vonzóbbá és tanulságosabbakká tehettük.
— 5 —
Igaz, hogy ebben nem kis része van Mártonffy Márton, kir. udvari tanácsos, iparoktatási főigazgató ur Őméltóságának is, aki iskolánk állami segélyének folytonos emelésével iparkodik a városnak az intézet fenntartásából és folytonos fejlesztéséből származó anyagi terhein könnyíteni.
Iparostanonciskoláinkban jelenleg minden osztálynak három párhuzamos osztálya van s igy az osztályok és tanerők a 24 évi fennállás után megötszöröződtek. Fizikai, vegytani és rajzszertárunk is olyan van, amilyennel kevés hasonló intézet dicsekedhetik.
Most már csak az van még hátra, hogy iskolánk mielőbb bevonulhasson a saját önálló épületébe. Ha az elmúlt tanév fo-lyaman nem olyan áldatlan politikai viszonyok uralkodnak hazánkban, már ezen a téren is jóval előbbre volnánk.
Eltet azonban a remény, hogy ha nem veszítjük el Mártonffy Márton, kir. udv. tanácsos, főigazgató ur Őméltóságát, — amitől a jó Isten óvjon meg bennünket és édes hazánk egész iparoktatását, akkor egy-két éven belül ez a hőn táplált kívánságunk is a megvalósulás stádiumába jut. Adja Isten, — hogy ugy legyen !
A tanév kezdete. A tanév a tanítótestületnek augusztus hó 30-án tartott alakuló ülésével vette kezdetét, melyen a jegyzői teendők ezévi végzésére egy korábbi tantestületi határozat alapján a sorrend szerint következő Ács József kartárs jelöltetvén ki, megállapittatott a heti óraterv, kijelöltettek az osztályfőnökök és a tantermek.
Beirás. Az iparostanulók beirása, tekintettel azok nagy számára, az egész évi tanfolyamban szeptember hó 1—-12-ig, a téli tanfolyamban október 15 — 18-ig történt. Ezen időben az egész évi tanfolyamban 504, a téli tanfolyamban 68 tanuló iratkozott be, mely létszám f. é. április 15-ig az egész évi tanfolyamban 609-re, a téli tanfolyamban 75-re emelkedett, s igy a két tanfolyamba összesen 684, vagyis 18 tanulóval több volt beirva, mint az előző tanévben. A rendes előadások az egész évi tanfolyamban szept. 12-én, a téli tanfolyamban okt. 18-án kezdődtek meg.
Tanítótestület és havi értekezletei. A tanitótestületben az elmúlt tanév" folyamán, részint lemondás, részint uj osztályok szervezése folytán több változás történt. Még meg sem kezdődtek a téli tanfolyamban a beírások, midőn október 1-én Váry József, ezen tanfolyam előkészítő osztályának vezetője, közel tiz évi odaadó, eredményes működés után, magasabb életkorára való hivatkozással ipariskolai megbízatásáról lemondott. A tanítótestület és felügyelő-bizottság sajnálattal látta a tantestület ezen kipróbált tagjának távozását s az ipariskolánk színvonalának emelése körül szerzett érdemeiért neki jegyzőkönyvi elismerését és köszönetét nyilvánította.
— 6 —
Ugyancsak lemondott két közismereti órai megbízatásáról Almásy János ipariskolai rajztanító is, hogy ezután egyedül csak a rajzoktatásnak élhessen.
A felügyelő-bizottság az így megüresedett állásokra f. é. nov. 4-én tartott ülésében a téli előkészítő osztály vezetésével Ács Józsefet az évi tanf. III. osztályában megüresedett két közismereti órával pedig Tibolt Boldizsárt bízta meg, ki ezen osztályban már eddig is adott két közismereti órát s igy most már ezen osztályt teljesen az ő vezetésére bízta.
A város képviselőtestülete az 1910. évi költségvetés tárgyalása közben a felügyelő bizottságnak az intézet továbbfejlesztése és betetőzése céljából javaslatba hozott osztályszaporitásaihoz mindenben hozzájárulván és az azok szervezésével felmerülendő ujabb kiadások-fedezéséről a költségvetés keretében gondoskodván, a bizottság Vécsey Zsigmond polgármester ur előzetes hozzájárulásával kiirta a pályázatot egy uj III. osztályra, két csoport rajz alól felmentettek pótoktatására és egy harmadik haladó rajzcsoportra és december hó 7-én Vécsey Zsigmond polgármester ur elnöklése mellett tartott választó ülésében a haladó rajzcsoporthoz Tibolt Boldizsár iparisk. rajztanítót s mert ezzel szemben az A) III. osztály közismereti óráiról leköszönt, ennek az osztálynak a vezetéséhez Földes Miklós, polg. isk. tanítót, az uj III. osztályhoz Jellinek Márk polg. és iparisk. tanítót, a rajz alól felmentettek pótoktatásának A) csoportjához Vlasits József áll. el. és ipariskolai, a B) csoporthoz pedig Halász Jenő izr. el. és ipariskolai tanítót választotta meg.
Ugyancsak változás történt a róm. kath. hitoktatók körében is, amennyiben Bécsi Vazul egyik buzgó és hivatása magaslatán álló tagja felettes hatósága által Nagyatádra helyeztetvén át, örökét Benedek Pascál, Szentferencrendü áldozár foglalta el.
Tanítótestületünk havi értekezleteit, arra való tekintetből, hogy annak polgári iskolai tagjai az ott érvényben levő egyhuzamos tanítás miatt a délelőtti időben akadályozva voltak a megjelenésben, egész karácsonyig rendesen mindig olyankor tartotta, amikor az összes intézetekben szünetelt az előadás. Mivel azonban ilyen napunk némely hónapban egyáltalán nem lett volna s igy előfordulhatott volna az az eset, hogy azon hónapban a havi értekezletet meg sem tarthatjuk, a tanítótestület határozata alapján az értekezleteit azután mindig a hónap első szerdáján, délután 4 órakor tartotta meg, melyeken a tananyag módszeres feldolgozásával, a tanulók iskolalátogatásával, előmenetelével, magaviseletével s egyéb, a tanoncoktatás javítására és emelésére irányuló kérdésekkel foglalkozott. Itt mutatta be igazgató az időközben érkezett le- vagy átiratokat is.
Tanterv. A tanítás alapjául szolgált a vallás- és közoktatásügyi Miniszter ur 33564—1893. sz. magas rendeletével kiadott tanterv alapján készült helyi tanterv, mely, mint az az Értesítőben közölt „Elvégzett tananyag"-ból is látható, azzal a főbb vonásokban mindenben megegyezik. Az egyöntetű haladás és eredmény biztosítása céljából pedig elkészítettük, az egész évi tanmenetet havi, illetve heti beosztással.
Valláserkölcsös nevelés. Iparostanulóinknak vallás-erköl-csös nevelése az idén is egyik kiváló gondoskodásunk tárgyát képezvén, minden kínálkozó alkalmat megragadtunk, hogy növendékeink fogékony lelkébe hintsük a szépnek és nemesnek magvait. Ezenkívül tanulóink rendszeres hitoktatásban is részesültek s amennyiben hittan! órájuk valamely ünnepnapra esett, hitoktatóik kísérete mellett megjelentek a szent misén is.-
A húsvéti gyónást és áldozást az összes róm. kath. tanulók elvégezték.
Fegyelem. Az eredményes tanítás egyik alapfeltétele a megfelelően és helyesen alkalmazott jó fegyelem lévén, a tanítótestület minden tagja a legéberebben őrködött a tanulóknak ugy az iskolai, valamint az utcai magaviseletük felett. Nagyobb fegyelemsértés ezzel szemben nem is fordult elő egyetlen egyszer sem.
Hivatalos látogatás. Ipariskoláinkat az elmúlt tanév folyamán Weisz Tivadar elnök úron és több felügyelő-bizottsági és ipartestületi elüljárósági tagon kivül, kik többször is tettek látogatást, f. évi febr. ho 4-én Kőrössy Sándor, kir. segédtanfelügyelő ur is szerencséltette látogatásával s a tapasztalt rend és eredmény felett teljes megelégedésének és elismerésének adott kifejezést.
A tanulók iskolalátogatása. Iparostanulóink ezévi iskolalátogatása, eltekintve a város területén fellépett nagymérvű himlőjárványtól, mely miatt a város polgármestere a közegészségügyi bizottság javaslatára folyó évi április 27-től egész junius 2-ig bezárta az összes óvodákat és elemi iskolákat s ekkor is rövid 8 napra csak azért engedte meg azok újbóli megnyitását, hogy a tanév bezárásával járó adminisztrációs teendők elintézhetők és az évvégi értesítők-kioszthatók legyenek, általában jónak mondható; amennyiben a tanév végén maradt 540 tanuló közül részint a járvány, részint más betegségből kifolyólag igazolva mulasztott 284 tanuló 2628 napot, igazolatlanul pedig 135 tanuló 727, vagyis összesen 419 tanuló 3355 napot, addig 121 tanuló egyáltalán nem mulasztott egész éven át. Az iskolalátogatásnak folytonos javulása főként az iparhatósági ügyek vezetőjének: Lengyel Lajos városi főjegyző urnák köszönhető, ki a hozzá bejelentett igazolatlanul mulasztó tanoncok mestereivel szemben szigorúan alkalmazza az ipartörvény idevágó paragrafusait.
— 8 —
Az elmúlt tanév folyamán tanulóiknak igazolatlan mulasztása miatt összesen 29 iparosmester lett följelentve, és pedig 14 egyszer, 11 kétszer, 3 háromszor és 1 hatszor, — kik ellen meg-indittatván az 1884. évi XVII. tc. 62. §-ába ütköző iparkihágás miatt a további eljárás, közülök a legtöbb ellen már meg is hozat-tatott a marasztaló itélet, de az, nem tudom mely okból, az igazgatóságnak még kézbesítve nem lett.
Tanítási eredmény. A tanulók rendesebb beiratkozása és az osztályok normális létszámánál fogva az eredmény is tetemesen javult, ami még különösen a rendelkezésünkre álló tan- és szemléltetési eszközöknek köszönhető, melyek alapján majdnem az összes tantárgyak szemléleti alapon lesznek előadva.
Beszerzések. Intézetünk szertárai az idén ismét sok és értékes tan- és szemléltetési eszközzel gyarapittattak Igy az Urániái előadásokhoz beszereztünk egy vetítőgépet, — hozzá egy szekrényt, mely egyúttal állványul is szolgál 315 K értékben. A szakrajz színvonalának emelése céljából pedig nyolc különböző iparághoz a mai kor igényeinek megfelelő modern rajzminta sorozatokat 330 K összegben, továbbá fejes-vonalzót, háromszög-vonalzót és rajzeszközöket mintegy 60 K értékben.
Iskolai szünetek. A „Szervezetben" előirt szünnapokon kívül iskolánkban csak márc. 15-én és négy országos vásár alkalmával nem volt előadás.
Hazafias ünnepélyek. A tanulók hazafias érzelmeinek emelése és ápolása érdekében a tanév folyamán több hazafias ünnepélyt tartottunk. Nagyobb szabású keretben március 15-ét ünnepeltük meg, mely alkalommal a Tanonc-Otthon énekkara hazafias dalokat énekelt, az Otthon vezetője pedig bemutatta „A magyar alkotmány helyreállítását" 64 képben uránia előadás kapcsán.
Felügyelő-bizottság. A felügyelő-bizottság az elmúlt tanév folyamán összesen öt ülést tartott, melyeken a tanítótestület jegyzőkönyvei kapcsán érkezett előterjesztéseivel és határozati javaslataival, a kir. tanfelügyelőség és városi tanács átirataival, az iskola jövő évi költségvetésének előirányzásával s általában az iparoktatás fejlesztését és emelését célzó kérdésekkel foglalkozott.
Rajz- és munkakiállitás. A tanulók rajz- és munkakiálli-tása f. évi junius hó 18-án és 19-én volt, s mint minden évben, ugy az idén is a rajzkiállitás messze felülszárnyalta a munka-kiállitást, sőt mintha ez utóbbi az idén még a mult évinél is silányabb lett volna. A rajzkiállitáson 118 tanuló közel 400 szakrajzzal, a munkakiállitáson pedig 112 tanuló 168 drb munkával vett részt.
Kiállításunkat egész nap és nagy tömegben látogatta a közönség s jóleső örömének adott kifejezést a látottak felett. —
9 —
Dr. Ruzsicska Kálmán kir. tanácsos, tanfelügyelő ur, éppen e napon hivatalos minőségben Nagykanizsán lévén, kiállításunkat szintén szerencséltette becses látogatásával és mert azt nagyon szépnek és sikerültnek találta, a rendezésért igazgatónak a legmelegebb elismerésének adott kifejezést.
A rajzkiállitók közül különösen Filipovics Ferenc, Gozdán László, Gerócs Jenő, Gerócs Boldizsár, Rozgonyi Lajos, Nóvák Lajos és György, Palkó József, Skorjanec Ferenc, Mercz Béla rajzai keltettek feltűnést; a munkák közül pedig Muzikár Vincze, Torma Pál, Mártincsevics Imre, Jancsec Imre, Steiner Fülöp, Mil-tényi Sándor és Fia, Skorjanecz József, Ács Ferenc, Ángler Lajos, Szilly Károly, Rosenberg Henrik, Kőbán Ferenc, Mathea Károly, Darvas János, Kaufmann Elek, Grosinger József, Halvax Frigyes, Kardos S. és Társa, Sóbár György, Nováth István, Serák István, Münz és Balog, Balinger Ferenc, Schável Lajos, Országh Kálmán, Sinkovich és Ujlaky, Zollner János, Samu József, Gottreich Antal, Halvax János, Borbás Mihály, Nikolai és Társai és Pollák Ferenc mesterek tanoncai, kik mindannyian fényes tanújelét adták, hogy mestereik részéről mily szakavatott és gondos műhelyi kiképzésben részesülnek. Nagy feltűnést keltett Viola Jenő, kárpitos tanonc által kiállitott kis repülőgép model, melynek motorja bekapcsoltatván a villamos vezetékbe, működésbe jött. Természetesen a motor kicsisége miatt nem tudott olyan erőt produkálni, mely azt a helyéből elindítsa, esetleg felemelje.
Sajnos, hogy az iparosmesterek közül többen, előttem érthetetlen okokból, egyáltalán nem engedték meg tanoncaiknak a kiállításon való részvételt, nem gondolván meg, hogy mily buzdító, serkentő hatással van az a fiuk szorgalmára és törekvésére.
Évzáró vizsgák. Az évzáró vizsgák a téli tanfolyamban március 11 — 13-án; az egész évi tanfolyamban pedig junius 19—-22-ig tartattak meg. Junius 19-én délután volt az összes rajzcsoportok mértani rajzvizsgája; 20-án az A) III., A) II. és C) I., 21-én a B), C) III, C) II. és A) I.; 22-én pedig az A), B) Elők. B) I. és B) II. osztálynak hittanból és közismeretből.
A vizsgákon a városi tanács, mint iparhatóság képviseletében jelen volt Halvax Frigyes, v. tanácsos, a felügyelő-bizottság részéről : Weisz Tivadar elnök, Tóth Lajos, Fatér Mihály, Muzikár Vince, Móger Károly és Samu József; az ipartestület részéről: Bród Ignác, Mártincsevics Imre, Pfeiffer Jakab, Pilcer Albert, kik a tapasztalt eredmény felett teljes megelégedésüknek és elismerésüknek adtak kifejezést, Halvax Frigyes városi tanácsos és Weisz Tivadar f. bizottsági elnök pedig szép buzditó beszédeket intéztek az ifjúsághoz, azáltal serkentvén őket a további szorgalomra és munkásságra:
— 10 —
Tanonc-Otthon. A „Tanonc-Oithon" rövid eletében az idén szintén nagyon fontos és annak egész jövő életére kiható esemény történt, amennyiben alig foglalta el vezetői állását Tibolt Boldizsár, kartársam addig nem nyugodott, mig az Otthon részére az áll. el. iskola legnagyobb helyiségének: a IV. leányosztály átengedését, annak villamos világítással való fölszerelését és egy Urániái vetítőgép beszerzését közbenjárásom utján az illetékes tényezőknél keresztül nem vitte. Ebbeli szilárd törekvését, mint arra már bevezető soraimban is reámutattam, siker is koronázta, amennyiben ez iránti kérelmemet a felügyelő-bizottság, különösen annak tevékeny elnöke: Weisz Tivadar ur, magáévá tevén, személyesen is közbenjárt Vécsey Zsigmond polgármester urnái, hogy ahhoz a városi tanács szives hozzájárulását biztosítsa. A városi tanács a jelzett helyiségbe bevezettette a villamos világítást, a vetítőgép beszerzését pedig engedélyezte, hogy az minél előbb le-törleszthető legyen, erre a célra a f. évi ipariskolai költségvetésben rendkívüli kiadások cimén 100 k.-t vett fel. Hogy pedig a vetítéshez szükséges képeket minél olcsóbban beszerezhessük, ipariskolánk belépett rendes tagnak a „Magyar Tudom. Urániái Egyesületbe, a minden képsorozattal kapcsolatban kötelezővé tett 50 drb. füzet megvételétől való szives eltekintést pedig kérvénye-zés utján eszközöltük ki. S bár csak kivételesen és csak erre a tanévre engedték azt el, nem mulaszthatom el e helyen is leghálásabb köszönetemet nyilvánítani a „Magyar Tudományos Urániái Egyesület" Tek. Elnökségének, hogy ezzel lehetővé tette nekünk az Urániái előadások megtarthatását.
A tanév folyamán, tekintettel hogy a vetítőgépet csak december hó végével kaptuk meg, összesen 15 előadást tartottunk. Bemutattuk a Honfoglalást 64 képpel,
Első királyaink az Árpádházból 51 képpel,
A magyar alkotmány helyreállítása 64 képpel,
Budapest 58 képpel,
Pozsony és Pozsonymegye 73 képpel,
Budapesttől Belgrádig 66 képpel,
A Tisza 63 képpel,
A Vág völgye 60 képpel,
A Balaton 66 képpel,
A Magas Tátra és környéke 54 képpel,
Hazai gyógyfürdőink 101 képpel,
Debrecen 54 képpel,
Fiume 66 képpel,
Pompei és római élet 46 képpel,
Ezredév 103 képpel.
Az előadásokon minden alkalommal 100—120-an voltak je-
— li-
lén, de többnek a befogadására a terem sem volt alkalmas Ezenkívül az Alapszabályokban kitűzött cél elérése érdekében az összejöveteleken, részint szabadelőadás, részint felolvasás keretében foglalkoztunk az alkoholizmussal és annak káros hatásával; a tüdő-gümőkórral, a szociálizmussal, a polgári jogokkal és kötelességekkel, továbbá a társadalmi érintkezések alkalmával szem előtt tartandó illemszabályokkal.
Nagy gondot fordítottunk ezenkívül az Otthon tagjainak hazafias nevelésére is, mely célból történelmünk egyes kimagasló alakjairól szemelvényeket olvastattunk és több hazafias tartalmú költeményt és dalt tanultattunk be.
A kellemes és nemes szórakozás megkedveltetését sem hagytuk figyelmen kivül, hanem e végből a Muzeumok és Könyvtárak Országos Tanácsa által adományozott s ma már 744 kötetet számláló könyvtár mellett, melyből 247 tanuló 2064 kötetet váltott és olvasott, még négy képes szépirodalmi folyóiratot, tiz különböző társasjátékot is bocsátottunk az Otthon tagjainak rendelkezésére.
De megvalósítani iparkodtunk alapszabályaink másik célját is, amikor a felszabadultaktól szedett egy koronás dijakból s egyéb adományokból a karácsonyi ünnepek előtt nyolc tanulót láttunk el meleg ruhával, kilencvenkét korona 60 fillér értékben.
A Tanonc-Otthon pénztárába az elmúlt tanév folyamán befolyt 82 k. s igy annak jelenlegi vagyona, négyszázhatvankét korona, mely takarékpénztáriig kezeltetik.
Itt említem még meg, hogy a kezelésünkben levő „Ingyenes Népkönyvtárt" a tanév folyamán összesen 2256 kivevő 12178 kötettel vette igénybe.
Jutalmazás. Látva azt a buzdító, serkentő hatást, melyet a jutalmazás gyakorol a tanoncaink lelkére és szorgalmára, hogy ezt minél többel szemben gyakorolhassuk, az elmúlt tanév folyamán is kérvénynyel járultam több helybeli pénzintézet igazgatóságához, a városban pedig ipariskolánk jóakaró támogatói körében gytijtőivet köröztettem. Fáradozásomnak meg is volt a kivánt eredménye, amennyiben ezen célra 255 K. gyűlt be.
Ezen összeghez a következő jólelkű adakozók voltak szívesek kegyes adományukkal hozzájárulni:
Az ipartestület elnöksége . . . 40 K.
A városi tanács......30 „
Franz Lajos és Fiai.....25 „
Zalamegyei Gazd. Takarékpénztár 20 „
Délzalai Takarékpénztár ... 20 „
Nagykanizsai Takarékpénztár . . 20 „
Weisz Tivadar......20 „
12 —
Fatér Mihály..... . 10 11
Nikolai és Társai .... . 10
Grünhut Henrik .... . 5
Weiser József..... 5 n
Zerkovitz Lajos .... 5 11
Josifovic Milivoj .... 5 n
Miltényi Sándor .... 5 11
Heltai József..... . 5 H
Kardos Sándor és Társa . 5
Strem és Klein .... 5
Bazsó József..... . 4
Kaan Irma...... . 3
Makoviczky Gyula . 3 V
Dants Kálmán..... 2
Eperjesy Gábor .... 2 11
Móger Károly..... . 2 11
Somogyi és Gerő .... ''2 11
Marton János..... . 2
Összesen 255 K.-val.
Ezenkívül Fischel Ernő ur 4 drb. diszművet, a felügyelő bizottság 5 drb. diszkötésü „Iparosok Olvasótárát" és Mair József 1 drb. Richter-féle rajzeszközt voltak szívesek a tanulók jutalmazása céljából a tanítótestület rendelkezésére bocsátani.
Fogadják a mélyen tisztelt adakozók szives adományukért úgy a magam, valamint a tanítótestület és megjutalmazott tanulók nevében leghálásabb köszönetemet és kérem, hogy az iskolánk iránt minden alkalommal tanúsított odaadó meleg érdeklődésüket és jóakaratú támogatásukat, a jövőben is megtartani kegyeskedjenek.
Midőn még megjegyzem, hogy a városi tanács által adományozott 30 koronán is „Iparosok Olvasótára" cimü művek szereztettek be, alábbiakban közlöm azon tanulók névjegyzékét, akik a tanév végével jutalomban részesültek.
Megjutalmaztatott:
I. A rajzban tanúsított kiváló előmenetelért-. 1. Filipovics Ferenc, C) III. oszt. lakatostanuló (Országh Kálmánnál) egy drb. 20 koronás aranynyal; 2. Rozgonyi Lajos, B) III. oszt. fényképésztanuló (Mathea Károlynál) és 3 Palkó József A) III. o. nyomdásztan. egy-egy drb. 10 koronás aranynyal; 4. Gedinek Ferenc, C) II. egy drb. Richter-féle rajzeszközzel; 5. Gerócs Jenő, T) III. oszt. kőmives tanuló (Fatér Mihálynál); 6. Gozdán László, T) II. oszt. ácstanuló (Gozdán Károlynál) 5—5 koronával; összesen : 50 koronával.
II. Kiállított s legjobbnak talált mnnkáért: 1. Nováth Lajos, A) III. oszt. lakatostanuló (Simkovics és Ujlakynál) egy huszkoronás arannyal ; 2.
— 13 -
Márkus István, B) II oszt. lakatostan. (Sável Lajosnál); 3. Kapolí János, A)
II. oszt. asztalostan. (Muzikár Vincénél); 4. Goldstein Ferenc, A) III. oszt. szabótan. (Gottreich Antalnál) egy-egy tiz koronás arannyal; 5. Gyergyák György B) II. oszt. cipésztan. (Jancsecz Imrénél); 6. Mózes Sándor B) III. cipésztan (Ács Ferencnél); 7. Zábó József B) 111. oszt. cipőfelsőrészkészitő (Szilly Károlynál; 8. Márkus László Bj III. oszt. lakatos tan. (Országb Kálmánnál), 9. Imrei János B) III. rézműves tan. (Samu Józsefnél); egy-egy drb. 5 koronással, összesen: 75 koronával.
III. Kiváló magaviselet-, szorgalom- és előmenetelért:
a) 1. Ifj. Farkas János B) I. oszt., 2. Kovács István C) 1. oszt., 3. Ma-lacsics Péter A) II. oszt., 4. Török János C) III. oszt. és Bedenek József T) 1 osztályú tanulók egy-egy kettősfedelü ezüst órával és lánccal, összesen 73 korona értékben.
b) 1. Anbofer Ferenc B) I., — 2. Dolmányos Lajos C) I., — 3. Szíjártó Mihály A) II. — 4. Jakupák József A) 11. — 5. Kiss József B) II., — 6. Buzási István C) II., — 7. Hoffer István C) II., — 8. Márkus László B)
III., — 9. Zollner Ferenc B) III., — 10. Szecső Károly C) III., — 11. Kállo-vics György T) I. — 12- Gozdán József T.) I. —- 13. Merc Béla T.) III. és 14. Mózsi József T.) II. osztályú tanulók egy-egy diszkötésü „Iparosok Olvasótárával", összesen: 67 k. értékben.
Azon tanulók, akik a munkakiállitáson kiállított munkájukra kitűnő minősítést kaptak, de pénzbeli jutalomban a rendelkezésünkre álló összeg kicsiny voltánál fogva nem részesültek kitüntető lappal, a jelesek pedig dicsérő lappal lettek megjutalmazva. i
Kiosztatott összesen:
2 drb. husz koronás arany ...... 40 K.
5 „ tiz koronás arany.......50 „
5 „ öt koronás . . . . . . . , 25 „
5 „ ezüst óra lánccal.....?.• . 73 „
10 „ diszkötésü Ip, Olvasótára .... 67 ,,
Összesen 255 K. továbbá négy drb. diszkötésü mű és 1 drb Richter-féle rajzeszköz.
Amidőn még jelentem, hogy a városi tanács a tanítótestület javaslatára 175 tanulót tandijelengedésben is részesített, mely szintén 700 koronának felel meg, elértem jelentésem végére s ismételten a legmélyebb köszönetet mondok mindazoknak, akik jóakaratú anyagi és erkölcsi támogatásukkal a lefolyt tanév folyamán a gondjaimra bizott intézmény fejlesztéséhez és emeléséhez hozzájárulni szívesek voltak.
A tanévet f. évi junius 29-én délután 3 órakor a jutalmak és Értesítők kiosztásával fejeztük be, mely alkalommal a városi tanácsot Halvax Frigyes tanácsos ur képviselte, a felügyelő-bizottság részéről pedig Weisz Tivadar bizotts. elnök ur volt jelen s mindketten ismét szép beszédben buzdították növendékeinket a további szorgalomra és jó magaviseletre.
Nagykanizsán, 1910. junius 29-én
Poredus Antal
igazgató
— 14 —
III.
Felügyelet.
A felügyeletet úgy a vallás- és közoktatásügyi-, valamint a kereskedelemügyi miniszter egy-egy kir. országos főigazgató által gyakorolja.
A kir. tanfelügyelők felügyeleti jogaik továbbra is érvényben hagyattak.
A helyi felügyeletet az elsőfokú iparhatóság, az ipariskolai felügyelőbizottság és az ipartestület elüljárósága gyakorolja.
Iparoktatási kir. főigazgatók:
A vallás- és közoktatásügyi minisztérium részéről "Mártonffy Márton, kir. udvari tanácsos, miniszteri osztálytanácsos, országgy. képviselő, orsz. iparoktatási kir. főigazgató.
A kereskedelemügyi minisztérium részéről; Vig Albert, kir. tanácsos, orsz. iparoktatási főigazgató.
Kir. tanfelügyelőség: *
Tanfelügyelő: dr. Ruzsicska Kálmán, kir. tanácsos. .
Segédtanfelügyelők: Kőrössy Sándor, Rutsek Imre ér Madarász Lajos.
Szakfelügyelő:
Feyér Gyula, old. gépészmérnök, budapesti áll. felső ipariskolai tanár.
Iparhatóság:
Polgármester: Vécsey Zsigmond.
Főjegyző: Lengyel Lajos.
Ügyész: dr. Bentzik Ferenc.
Tanácsosok: Halis István, Áts József, Varga János, Halvax Frigyes, Hegedűs György, Kálovics László, Plánder György és Faics József.
Főkapitány: Deák Péter.
Jegyző: Perger József; aljegyző: Benedek József.
Felügyelő-bizottság:
Elnök: Weisz Tivadar; alelnök: Dants Kálmán; gondnok: Miltényi Sándor; jegyző: Németh Mihály, tantestületi képviselő; bizottsági tagok : Bazsó József, Fatér Mihály, Grünhut Henrik, Heltai József, Josifovié Milivoj, Keller Mátyás, Móger Károly, Muzikár Vince, Öszterreicher Bernát, Poredus Antal, ipariskolai igazgató, Samu József, Tóth Lajos és Weiser József.
Ipartestület elüljárósága:
Elnök: Samu József; alelnökök: Lodner Ferencz, Fischl Lajos; elöljáróság : Sörley Jenő, Perlaky József, Ország Kálmán, Hild Ferencz, Berger Adolf, Weiser János, Btód Ignácz, Martincsevics Imre, Muzikár Vincze, Nováth István, Móger Károly, Krausz Jakab, Rosenfeld Miksa, Pusofszky Sándor, Németh György, Pfeifer Jakab, Pilczer Albert, Práger Ferencz, Mihályi István, Darvas János, Fatér Mihály, Bazsó József; pénztárnok : Varga János ; pénztári ellenőr: Zolner János; számvizsgálók: Kaufer József, Weiszberger Kálmán, Jancsecz Imre.
15 —
IV.
Tanítótestület.
Poredus Antal, igazgató, az „Iparostanonciskolai Tanítók Orsz. Egyesületéinek választmányi tagja, az Iparostanonciskolai Tanítók Orsz. Egyesület zdlamegyei körének elnöke, a Zalamegyei Ált. Tanítótestület főjegyzője. Állami el. isk. igazgató-tanitó. Működési éveinek száma 22, ezen intézetnél 15.
Almásy János, a Zalamegyei Ált. Tanítótestület központi és a Zalamegyei Ált. Tanítótestület nagykanizsai körének választmányi tagja, tanította az A) elők. A), B), kezdő és A) haladó csoportban az ált. rajzot heti 3—3, összesen 12 órában. Állami el. népisk. tanító és oki. ipariskolai rajztanító. Működési éveinek száma 14, ezen intézetnél 10.
Ács József, tanitótestületi jegyző, tanította az egész évi tanf. A) I. és 1909. nov. 4. óta a B) I. osztályban a közismereti tárgyakat heti 4—4, összesen 8 órában. Állami el. népisk tanító. Működési éveinek száma 18, ezen intézetnél 3
Bánekovich János, a „Zalam. Ált. Tanítótestület" pénztárosa, a nagykanizsai járáskör jegyzője, tanította a téli tanf. II., III. osztályában a közismereti tárgyakat heti 8 órában. Állami el. népisk. tanító. Működési éveinek száma
18, ezen intézetnél 6y2.
Halász Jenő, tanította az egész évi tanf. C) I. osztályában és 1909. dec. 7. óta a rajzalól felmentettek B) csoportjában a közismereti tárgyakat heti 4—3, összesen 7 órában. Izraelita el. isk. tanitó s főgimn. izr. hitoktató. Működési éveinek száma 21, ezen intézetnél 6l/2-
Hirschfeld Rezső, tanította az A) előkészítő osztályban a közismereti tárgyakat heti 4 órában. Izr. el. népisk. és képesített keresk. tanonciskolái tanitó. Működési éveinek száma 15, ezen intézetnél 3
Földes Miklós, tanította 1909. dec. 7. óta az egész évi tanf. A) III. osztályában a közismereti tárgyakat. Állami polg. fiúiskolái tanitó. Működési éveinek száma 8, ezen intézetnél 1/2.
Jellinek Márk, tanította az egész évi tanf. B) III. és 1909. dec. 7. óta az újonnan felállított C) III. osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 — 4. összesen 8 órában. Állami polg. fiuiskloai tanitó. Működési éveinek száma 24, ezen intézetnél 2.
Kováts Miklós, a „Zalam. Ált. Tantestület" II. aljegyzője, tanította a téli tanf. elők. osztályban a közismereti tárgyakat heti 8 órában. Áll. elemi népisk. tanitó. Működési éveinek száma 24, ezen intézetnél 12y2.
Litvay Endre, tanította az egész évi B) II. osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 órában. Állami elemi népiskolai tanitó. Működési éveinek száma 7, ezen intézetnél l1^-
Nagy Lajos, a Zalam. Ált. Tanítótestület nagykanizsai járáskörének választmányi tagja, tanította az egész évi tanf. C) II. osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 óraban. Állami el népisk. tanitó. Működési éveinek száma
19, ezen intézetnél 11L.
Németh Mihály, a tant. képviselője a felügy bizottságban és bizottsági jegyző, tanította az összes szakrajzi csoportokat heti 9, és az egész évi A), B) és téli végző csoportokban az ált. rajzot heti 3 — 3, összesen 18 órában. Állami polg. fiúiskolái rajztanító. Működési éveinek száma 21, ezen intézetnél 10.
Tibolt Boldizsár, az Iparostanonciskolai Tanítók Orsz. Egyesülete, zalamegyei körének jegyzője, a fizikai és vegytani szertár őre, a „Tanonc Otíhon" és az ingyenes népkönyvtár vezetője, tanította az egész évi B) elők.,
— 16
B) kezdő, B) és C) haladó- és téli kezdő csoportban az ált. rajzot heti 3—3, összesen 15 órában. Állami el. népisk. tanitó és old. ipariskolai rajztanító. Működési éveinek száma 16, ezen intézetnél 9.
Vlasits József, tanította az egész évi B) Elők. osztályban és 1909. dec. 7. óta a rajz alól felmentettek A) csoportjában a közismereti tárgyakat heti 4—3, összesen 7 órában. Állami el. népiskolai tanitó. Működési éveinek száma 16, ezen intézetnél 121/,.
Hitoktatók:
Bartha Lajos, izraelita hitközségi titkár, tanította az összes izraelita vallású tanulókat hittanból heti 1 órán. Működési éveinek száma 16.
Benedek Pascal, Szentferencrendü áldozár, tanította a téli Előkészítő, I. és II—III. osztályban, továbbá az egész évi C) II. és C) III. osztályban a róm. kath. hittant heti 1 — 1, összesen 3 órában. Működési éveinek száma ezen intézetnél 1.
Dolos Bertalan, Szentferencrendü áldozár, tanította az egész évi A) Elők., B) Elők., A) I-, B) I. és C) 1. osztályban a róm. kath. hittant heti 1—1, összesen 5 órában. Működési éveinek száma 2.
Hütter Lajos, áv. ev. lelkész, tanította az összes ág. ev. vallású tanulókat a hittanból heti 1 órában. Működési éveinek száma 24.
Kádár Lajos, református lelkész, tanította az összes református tanulókat hittanból heti 1 órán. Működési éveinek száma 7.
Kuruc Kapisztrán, Szentferencrendü áldozár, tanította az egész évi A) II., B) II., A) III. és B) III. osztályban a róm. kath. hittant heti 1 —1, összesen 4 órában. Működési éveinek száma ezen intézetnél 2.
Iskolaszolgák:
Németh József és Vegele Lajos.
V.
Elvégzett tananyag.
A). Közismereti tantárgyakból.
Az előkészítő osztályokban.
Olvasás és írás: heti 2 órán.
Az írott és nyomtatott kis és nagybetűk ismertetése és írása. Az írás és olvasás gyakorlása s ennek megfelelően az alább felsorolt olvasmányok tárgyalása:
Élelmezések. A hus mint tápanyag. A marhahús, számyashus, huski-vonat, kolbászok és művaj. Zsírok és zsirnemü anyagok. Álíati zsírok. A gyertya és szappan. A vas. A rudvas. Az acél. A kőszén. A barnaszén. A petróleum. A kőműves. A szabó. Az ács. Az asztalos. A kovács. A lakatos. A magyar nép. Az alföldi paraszt. A huszár. Az alföldi helységek. A Balaton. A bérces Erdély. A dunai vaskapu. A magyar nemzet. A nemzeti zászló. Magyarország cimere. Nemzeti dal.
Az írás kezdetben táblai előírás után, utóbb könyvből és előmondás
— 17 -
után történt. A helyesírás gyakorlása leginkább az ikerszók, rokonhangzásu szók, összetett szók, tulajdonnevek, régi családnevek, szótagok elválasztása és egyszerű mondatok írása alapján történt. — K. k. Mártonffy-Trajtler.
A fejszámolás fokozatosan 1000-ig; a számjegyek kiírása és helyi értékük ismertetése; a négy alapművelet egy- és különnevü számokkal 1000-ig A mértékek ismertetése. — K. k. Dr. Veres V.
Olvasás és hozzá fűzött reáloktatás: heti l1^—Wí órán.
Olvasmányok a következő tárgykörökből:
a) Az ipari életből: Kiváló iparosok életrajza elbeszélések alakjában, különösen kiemelve az iparosok közt kívánatos jótulajdonságokat. Az iparos tanuló kötelessége tanítómestere iránt. Rendtartási szabályok az iskolában, a családban és nyilvános helyeken.
b) Földrajzból: A legszükségesebb földrajzi előismeretek röviden össze foglalva. „Magyarország ipara. Iparosok oktatása. Vas- és fémipar. Agyag-, fa- és építő-ipar. A bőripar. A mezőgazdaság. Állattenyésztés, kertészet és bortermelésről" cimü olvasmányok. Budapest, Dunántuli dombvidék, Nagy alföld, éjszaknyugati-, éjszakkeleti- és délkeleti felföld és nevezetesebb városainak ismertetése, különös tekintettel az iparra.
c) Történetből: A magyarok bejöveteléről. Szent István. A magyar állam szervezése. Nagy Lajos. A céhek. Mátyás király. Mária Terézia. Széchenyi István és kora. Az 1848-iki törvények és események. Szabadságharc. Deák Ferenc és a kiegyezés.
d) Egészségtanból: Az egészség és betegség befolyása az egyesek életére és a nemzetre. Táplálkozás. Egészségtelen műhely és gyár. Testápolás. Ragályos betegségek. Életmentés.
Az előkészítő osztályban tanultak átismétlése. Főnév, melléknév, ige és igeképzés. Főnév és melléknév ragozása. Az ikes és iktelen igék és azok ra gozása. Egyszerű tő- és bővített mondatok és azok szerkesztése.
Fősuly a helyesírás gyakorlására fordíttatott. K. k. Mártonffy-Trajtler.
a) Számtanból: A szorzótábla ismétlése és gondos begyakorlása. Az egész számok 1000-en felüli leírása, kimondása, a hazai pénz és mértékek megismertetése. A négy alapműveletnek az iparos életből vett példákon való begyakorlása. A tizedes törtek rövid fogalma és a négy alapművelet tizedes törtekkel. — K. k. Dr. Veress V.
b) Mértanból: Pont, vonal, szög és nemei. Az egyenlő, egyenszáru és különoldalu háromszög. A négyzet. Derékszögű négyszög vagy téglány. Dü-lény, dülényded. A sokszög és nemei. A kör és kerülék. — K. k. Pantó János.
Számtan: heti 2 órán.
Az I. osztályokban.
Nyelvtan és fogalmazás: heti 1/i órán.
Számtan és mértan : heti 2—2 órán.
2
— 18 —
A II. osztályokban.
Olvasás és hozzáfűzött reáloktatás: heti 1—1 órán.
A részletes tananyag oly módon osztatott be, hogy felváltva az egyik órán természettan és vegytan, a következő órán pedig földrajz, alkotmánytan és irodalmi szemelvények tárgyaltattak.
Olvasmányok a következő tárgykörökből:
a) Földrajzbői: Budapest ipara. Bécs város ipara. Közös vámterület. Németország városai és ipara. Angolország városai és ipara. Franciaország városai és ipara. Brazília.
b) Alkotmánytanból: A magyar alkotmány alaptörvényeinek ismertetése. A királyi hatalom, trónöröklés, felségjogok, törvényhatóságok. Adó- és katonakötelezettség. Az ipar gyakorlásáról. Iparostanoncok. Iparhatóság. Ipartestület.
c) Természettanból: A testek közös tulajdonságairól. A testek halmazállapota. Az összetartó erő, nehézségi erő. Egyszerű gépek. A gőz feszítőereje.
d) Vegytanból és technológiából: Levegő és alkatrészei. A víz és alkotórészei. Carbon, tüzelőanyagok és világító gáz. Kén, kénsav. Chlor, sósav, fehérítés. Kovasav. Phosphor. Fémek és fontosabb sóik: hamuzsir, szóda, konyhasó, marólúg, szalmiákszesz. Mészkő és mészégetés. Cement és gipsz. Alumínium, timsó, agyag- és üvegáruk. Nehéz fémek: vas, réz, nickel, zink, ólom. Nemes fémek: arany és ezüst.
Fogalmazás : heti 1 — 1 órán
Megrendelő levél, fizetéssürgető levél, áruk utáni tudakozódó levél, bizonyítványok, nyugták, számlák, meghatalmazás, szállító-levél, teheráru szállítólevél és postai utalványok. — K. k. Mártonffy-Trajtler.
Számtan és mértan: heti 2—2 órán.
aj Számtanból: A pénz és mérték összevonása és szétbontása. Időszámítás. Közönséges törtek összeadása, kivonása, szorzása és osztása. Százalék- és kamatszámitás, társaságszámitás, társaság-szabály. Egyszerű és összetett hármasszabály. Takarékpénztárakról és biztosító-intézetekről. K. k. Dr. Veress V.
b) Mértanból: A kerület és terület számítása. A hasáb, henger, gula, kup és gömb ismertetése és felületeiknek kiszámítása.
A III. osztályokban.
Olvasás és hozzáfűzött reáloktatás, heti 1 — 1 órán.
a) Természettanból: A hang (keletkezése és tovább terjedése), a hallás és hangszerek. A fény (a fény terjedése, az árnyék, a fény erőssége). A fény visszaverődése és a tükrök. A fény törése és a lencsék. Szinszóródás. Az elektromosság. Villamos feszültség (villámháritó). A gálvánosság, a gálván-áram vegybontó hatása, az elektromos fény, az elektromosság és mágnes különféle alkalmazása.
b) Chemia és technológiából: A szénvizvegyek. Cukor, keményítő, méz-
— 19 ~
gák, dextrin, növény-rost, európai fák, más világrészek fái; len, kender, a len-és a kender-szövet, gyapot, gyapotszövetek és a papírgyártás. Szesz, ecet, bor, sör, hus, zsír, szappanfőzés. Gyertya-gyártás, bőrgyártás. Szőr és gyapjú. A vér. Enyvgyártás. Kőoiaj, viasz, gyanta és szurok, lakk és firnisz, kautschuk és guttapercha, festékanyagok.
c) Közgazdaságtanból: Földmivelés, ipar és kereskedelem jelentősége. Házi-, kézmű- és gyáripar. A munka-megosztás. A gépek társadalmi és ipari szerepe. A közlekedés eszközei. Vámok és adók. Az iparra nézve fontos intézmények : szövetkezetek, bankok, postatakarékpénztár. Az iparszabadság. A kereskedelmi és iparkamarák ismertetése.
d) Szemelvények magyar költőkből: A madár fiaihoz (Tompa M.) Ébresztő (Bajza J.). A hazáról (Tóth K.). Távolból. A magyarok istene (Petőfi S.). Tanács. (Gyulai P.).
Üzleti fogalmazás: heti 1 — 1 órán.
Kérelem iparigazolványért; fióküzlet felállításának bejelentése, üzletvezető alkalmazását bejelentő kérvény : folyamodvány illetőségért; folyamodvány útlevélért; kiskorú iparossegédnek nagykorusitását kérő beadvány és cégjegyzés iránti kérvény.
Könyvelés: heti 1 — 1 órán.
A könyvelés fogalma, célja és haszna; a pénztárkönyv; a napló, a fő könyv és a leltár-készités.
Számtan: heti i/2--1/i órán.
A második osztályok tananyagának ismétlése mellett a kamatoskamat és a váltó.
Mértan: heti l/2—1/2 órán.
A kocka, hasáb, gula, henger, kup, gömb és köbtartalma.
B) Általános- és szakrajzból. Előkészítő csoportbkban.
Szabadkézi rajz: heti 3—3 órán.
Az egyenes vonal és annak különböző iránya: vízszintes, függőleges és ferde. Az egyenes vonal osztása és sokszorozása. Vízszintes és függőleges egyenesekből alakitható vonalmeanderek. Meander szalag és cikcakos szalag-átfüzés. A négyzet, ennek középvonalai és átlói. A négyzet osztásán alapuló egyszerű padozatminták. Csillagidomok az oldalán álló négyzetben. A csúcsán álló négyzet, ennek átlói és középvonalai. Csillagidomok a csúcsán álló négyzet segélyével Szalagékitmények. Négyzetes lapkitöltés. Az egyenlő oldalú háromszögben szalagátfűzés. A hatágú csillagidom két egymásra rajzolt
2*
— 20 —
egyenlőoldalu háromszög alapján. Szalagátfüzés a hatágú csillagidomban. Nyolcágú csillagidom alakítása egymásra rajzolt négyzetek alapján. Szalagátfüzés a nyolcágú csillagidomban.
Kezdő csoportokban.
Mértani és szabadkézi rajz: heti 3—3 órán. a) Mértani rajz: heti 1 — 1 órán.
A mértani rajzoláshoz szükséges eszközök ismertetése. A rajzlap fel -szögelése. Kihúzás. A rajzlap befejezése. A pont és a vonal. A vonal nemei. Az egyenes vonal fekvése és iránya. Mérés körzővel. Számolás vonalhosz-szakkal. A szög keletkezése, megnevezése. A szögmérő. Merőlegesek szerkesztése. Szögfelezés. Szög-másolás. Párhuzamosok szerkesztése. Háromszögek. Négyszögek. Szabályos sokszögek szerkesztése. Csillagidomok. Egybevágóság, szimmetria. Hasonlóság. Arányosság. Idomok kisebbítése vagy nagyob-bitása. Kisebbített mérték, átlós mérték készítése. Az előadott tananyagból rajzlapok készítése, magyarázat és előrajzolás utján.
b) Szabadkézi rajz: heti 2—2 órán.
A kör mint szabályos görbevonal rajzolása szabályos nyolcszög körül. Egyenközü körök. Kör rajzolása négyzetbe. Köríves padozatminta. Szabályos görbékből alakitható padozatminták a körben. Szabályos ötszög rajzolása és ebből alakitható ötágú csillagidom. A kör osztásán alapuló és szabályos görbékből alakitható egyszerű rozetták. Párhuzamos szabályos görbékből alakitható szalagátfüzés a négyzetben. Hat- és nyolcosztásu rozetták a körben. Ke-rülék rajzolása a téglalapban. Kerülék fonadék. Egy és kéthajlásu görbék. Rozetták az ötszögben az egy és kéthajlásu görbék alkalmazásával. Egyenközü és táguló csigavonal. Inda- és csigavonal összetétele. Levélidom egy-és kéthajlásu görbékből, különös tekintettel a szimetriára. Az indavol alkalmazása, különös tekintettel a rithmusra. Stilizált levélidomok. Rozetták.
Haladó csoportokban.
Mértani és szabadkézi rajz: heti 3—3 órán.
a) Mértani rajzból heti 1 — 1 órán : A görbe vonal keletkezése. A szabályos sikgörbék ismertetése és szerkesztése. A kör és vonalairól. Körök kölcsönös viszonyairól. A körökhöz tartozó egyéb szerkesztések. Az érintő körök szerkesztése a szög szárai közé, három, négy sokszögbe, körcikkbe és körökbe. Diszitő körök szerkesztése. Különböző ivek szerkesztése, u. m: félkörű boltiv, ives boltiv, egyszerű csucsives vagy gót-iv, magasított csucsiv, fordított csucsiv, lóherlevél-iv, normán-iv, mór- vagy arab-ív, ivekbe érintő körök, góth-, ablak- s ajtó-ivek szerkesztése. A kerülék ismertetése és szerkesztései. A kerülékbez tartozó egyéb feladatok megoldása. A csigavonalak vagy spirálék ismertetése és szerkesztése. A szivalaku görbék vagy cardiodiák ismertetése és szerkesztése. A hullám-, kigyó- és tojásvonal szerkesztése, különös tekintettel a műipar különböző ágaiban előforduló alakokra. Az elő-
— 21 —
adottakból rajzlapok készítése és tussal való kihúzása, magyarázat és elő-rajzolás után.
b) Szabadkézi rajz, heti 2—2 órán. Stilizált levélidomok. A görögarab-, góth- és renaissance-stylfajból sikdiszitmények rajzolása előrajzolás után.
Végző csoportokban.
Mértani és szabadkézi rajz heti 3 órán.
a) Mértani rajz heti 1 — 1 órán. Az ábrázoló mértanból a vetítés és árnyéktan ismertetése, felosztása és alkalmazása, külötjös tekintettel a műipar különböző ágaiban előforduló alakok ábrázolására és árnyékainak szerkesztésére. Az egy és két képsikon való ábrázolás. A nagy tér ismertetése s az ezekben előfordulható ábrázolás. A pont, vonal, három, négy és sokszögek, a kör és egyszerűbb testek ábrázolása és árnyékainak szerkesztése. A pont, vonal, idomok és testeknek helyzetei és irányai a képsikokhoz viszonyítva. Az előadottakból rajzlapok készítése és kidolgozása.
b) Szabadkézi rajz heti 2—-2 órán. Stylizált sikdiszitmények rajzoltatása a görög, arab, góth és renaissance stylfajból, előrajzolás és lapminták után. A lapminták arányos nagyítása és kisebbítése.
Szakrajzi csoportokban.
Fém-, épitő-, fa- és diszitőipari csoport heti 3—3 órában.
Különböző stylü ivek szerkesztése, tekintettel a tanoncok iparágára. Egyszerűbb, majd összetettebb szakmunkák részleteinek, majd teljes szakmunkák rajzainak másolása, kicsinyítése és nagyobbitása méretek szerint, árnyékolása és színezése. Műipari szakmunkák yi0-ed nagyságú rajzainak készítése, árnyékolása és színezése; ugyanezen műipari szakmunkák természetes nagyságú rajzainak készítése, a kereszt- és hosszmetszetekkel és árnyék által való kidomboritással.
Vázlat után egyszerűbb szakmunkák tervezeteinek készítése.
VI.
Minősítő osztályzat.
Maviseletbőt: Előmenetelből:
1 = jó
2 = szabályszerű
3 = kevésbbé szabályszerű
4 = nem szabályszerű.
1
2
3
4
jeles jó
elégséges elégtelen
Rövidítések jelentése:
bt. — beteg mh. = meghalt fsz. — felszabadult km. — kimaradt elk. = elköltözött kit. — kitűnő jel. = jeles szkr. = szakrajz.
Az 1909—1910.
tanévi órarend.
— 24 —
VII. Az 1909—1910.
Az egész évi tanfolyamban
Nap Osztály Óra Tantárgy Tanitó
Hétfő B) Előkészítő C) I. A) íl. A) III. A) Kezdő csoport A) Végző 6—8 5—6 6—8 6—8 5—6 6-8 5—8 5-8 Közismeret Róm. kath. hittan Közismeret Róm. kath. hittan Közismeret Általános rajz Vlasits József Dalos Bertalan Halász Jenő Szalay Dénes Kurucz Kapisztrán Földes Miklós Almásy János Németh Mihály
Kedd Rajzból felm. A) cs. C) II. B) III. B) Elők. csop. B) Kezdő csop. B) Végző „ 5—8 6-8 5—6 6—8 5-8 5-8 5-8 Közismeret Róm. kath. hittan Közismeret Általános rajz Vlasits József Nagy Lajos Kurucz Kapisztrán Jelűnek Márk Tibolt Boldizsár Almásy János Németh Mihály
Szerda A) Előkészitő B) I. C) I. A) 11. B) III. 5-6 6-8 6-8 6—8 5-6 6—8 6-8 Rómi kath. hittan Közismeret Róm. kath. hittan Közismeret Dalos Bertalan Hirschfeld Rezső Ács József Halász Jenő Kurucz Kapisztrán Szalay Dénes Jellinek Márk
Csütörtök B) Előkészitő A") I. B) II. C) II. Á) III. 5-6 6—8 6—8 5—6 6—8 5—6 6—8 6-8 Róm. kath. hittan Közismeret Róm. kath. hittan Közismeret Róm. kath. hittan Közismeret Dalos Bertalan Vlasits József Ács József Kurucz Kapisztrán Litvay Endre Benedek Pascál Nagy Lajos Földes Miklós
Péntek A) Előkészitő B) I. Rajz alól felm. B) cs. C) Kezdő csop. A) Haladó „ Fémipari csop. C) III. 6—8 5—6 6—8 5—8 5-8 5—8 5—8 5—6 6-8 Közismeret Róm. kath. hittan Közismeret Általános rajz Szakrajz Róm. kath. hittan Közismeret Hirschfeld Rezső Dalos Bertalan Ács József Halász Jenő Tibolt Boldizsár Almásy János Németh Mihály Jellinek Márk
Szombat A) I. B) II. C) III. C) Haladó csop. 5—6 6—8 6—8 6—8 5-8 Róm. kath. hittan Közismeret Általános rajz Dalos Bertalan Ács József Litvay Endre Jellinek Márk Tibolt Boldizsár
A) Elők. csop. 9—12 Általános rajz Almásy János
Vasárnap B) Haladó csop. 9—12 Általános rajz Tibolt Boldizsár
Fa- és diszitő ip. csop. 9—12 Szakrajz Németh Mihály
— 25 —
tanévi órarend.
A téli tanfolyamban
Nap Osztály Óra Tantárgy Tanitó
Hétfő Előkészítő I Előkészítő I. II. Összes izr. tanulók „ ref. „ 5—6 6—8 6-8 6-8 5—6 5—6 Róm. kath. hittan Közismeret Hittan Benedek Pascál Kovács Miklós Orbán István Bánekovich János Bartha Lajos Kádár Lajos
Kedd Előkészítő 11—III. 5—7 5—6 6—8 Közismeret Róm. kath. hittan Közismeret Kováts Miklós Benedek Pascál Bánekovich János
Szerda Építő ipari csop. Kezdő csoport Végző . Összes ág. ev. tan. 2—5 5—8 5—8 5—6 Szakrajz Altalános rajz Hittan Németh Mihály Tibolt Boldizsár Németh Mihály Hütter Lajos
11 Csütörtök Előkészítő I. II—III. 5—7 • 5—7 5—7 Közismeret Kováts Miklós Orbán István Bánekovich János
Péntek Előkészítő I. II—111. 5—7 5—7 5—8 Közismeret Kováts Miklós Orbán István Bánekovich János
Szombat Építő ipari csop. Kezdő csoport Végző „ 2—5 2—5 5—8 Szakrajz Általános rajz Németh Mihály Tibolt Boldizsár Németh Mihály

Vasárnap I. 9—11 Közismeret Orbán István


— 26 —
Téli tanfolyam.
Előkészítő osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz közism. összesen | igazolatl.
András Jenő kőműves Mankovics Jakab 1 3 3 4 3
András Kálmán w n n 1 3 2 6 6
Balogh György » Szántó Lajos 1 3 2 4 3
Bedő János n Mankovics Jakab 1 3 3 40 5
5 Biliege Ferencz n Vugrinecz József 1 3 2 19 11
Bognár József szobafestő Herczegh József 1 3 2 7 2
Buzik Pál bádogos Keszler és Hermán 1 3 2 1 —
Dávidovics Ferencz kőműves Szuknai Lajos 1 3 1 11 2
Flumbort Ferencz „ Geizl Viktor 1 3 1 4 —
10 Flumbort József » n n 1 3 2 5 —
Háhn József szobafestő Mózsi Sándor 1 4 3 12 2
Hideg Ferencz kőműves Palkó Péter 1 3 2 4 2
Hoffer Gáspár » Hoffer Gáspár 1 2 3 4 3
Janovszki Lajos szobafestő Szakátsits Károly l 4 3 12 11
15 Marek Ferencz czementöntő Sartory Oszkár 1 3 1 14 —
Nagy Antal bádogos Keszler és Hermán 1 4 3 1 —
Nagy Ferencz kőműves Palkó Péter 1 3 2 5 3
Popesnyák István w Mitró József — — km — —
Sipos Sándor n Fatér Mihálv 1 3 3 6 —
20 Szokolics Károly cserépfedő Szokolics Pál 1 3 2 5 2
Takács István kőműves Szántó Lajos 1 3 4 15
— 27 —
Téli I. osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz. szakrajz közism. összesen J igazolatl.
Balázs József kőfaragó Weiszberger Kálm. 1 1 3 _ _
Bedenek József kőműves Fatér Mihály 1 1 — 1 5 —
Császár István « Bölcsföldy János .2 3 — 3 20 5
Dékány József ács Fatér Mihály 1 2 — 2 1 —
5 Faics Ferencz kőműves Palkó Péter 1 1 — 2 8 —
Filák István n Mankovits Jakab — — — — — un.
Fülöp György t» n n 2 2 — 3 6 —■
Gozdán József ács Gozdán Károly 1 J — 1 18 —
Horváth István kőműves Bölcsföldy János 2 3 — 3 18 —■
10 Horváth Mihály n Mankovits Jakab — — .— — — km.
Kálovits György n Vajda János 1 1 — 1 2 —
Kálovits István n « 5) 1 2 — 2 2 —
Kesztli József »> Bölcsföldy János 3 3 — 3 17 5
Koháry Boldizsár szobafestő Szattler Oszkár 1 2 2 — —
15 Kovács István czementöntő Weisz Soma 1 2 — 1 3 —
Kovács József ács Németh József 1 2 __ 2 3 —
Lanzsák János kőműves Bölcsföldy János 1 4 4 25 2
Mózsi György szobafestő Mózsi Sándor 1 2 — 3 13 3
Nagy Kálmán kőműves Szuknay Lajos 1 3 —. 3 8 —
20 Németh György n Fatér Mihály 1 2 — 3 26 —
Sneff György n Bölcsföldy János 2 3 — 3 23 1
Stepánek Jenő bádogos Pollák Mór -- —— — ~ km.
II. osztály.
Angler Menyhért szobafestő Petrekovics Lajos 1 1 ■— 2 20 —
Bocskay János kőműves Szuknay Lajos 1 — 3 2 3 —
Erdődy Ignác n Mankovics Jakab — — — — -— fsz.
Gozdán László ács Gozdán Károly 1 — 1 2 20 —
5 Horni János szobafestő Vellák György 1 3 — 3 3 —
Horváth László kőműves Szántó Lajos 1 3 — 3 12 —
Keszey János szobafestő Perkó Péter 1 3 — 3 1 —
Metz János n Wolfrom Károly 1 1 — 3 24 —
Mózsi József ács Fatér Mihály 1 2 — 1 '' 5 —
10 Nagy József kőműves Szuknay Lajos 2 3 — 4 1 —
Németh Ferenc « n n 1 3 2 1 —
Pintér László ács Vugrinec József 1 2 2 —
Sindlberger Ferenc bádogos Székely József 1 3 — 2 2 2
Somogyi Gyula kőműves Somogyi Ferenc 2 4 4 18 18
15 Takács Lajos n Lene Boldizsár 2 3 — 4 7 2
- 28 -
III. osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz i | közism. összesen | igazolatl. |
Ábrahám Károly bádogos Székely József 2 2 3 1
Borovics György kőműves Geiszl Viktor 1 — 1 2 3 —
Dani Mihály >) Vugrinec József 1 — 9 2 14 3
Dolmányos György cementöntő Schmidt Zsigmond 1 — 2 2 6 —
5 Farkas Lajos bádogos Török Nándor 1 — 3 2 9 —
Gerócs Boldizsár ácssegéd — s/.kr
Gerócs György kőműves Fatér Mihály 1 — 1 2 1 —
Gerócs Jenő ács » >j 1 — 1 1 3 —
Horváth Sándor kőműves Szuknay Lajos 1 — 1 — — —
10 Ivcsics László cserepes Gödinek József 1 — 1 3 tí 2
Kasznár Vendel kőműves Vugrinec József 1 — 2 3 15 —
Kiss Ferenc » Szuknay Lajos 1 — 1 — — —
Kulcsár József szobafestő Petrekovits Lajos 1 — 3 3 50 —
Marék Antal cementöntő Sartory Oszkár fsz.
15 Merc Béla bádogos Török Nándor 1 2 1 8
— 29 —
Egész évi fanfolyam.
A) Előkészítő osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz közism. j összesen | igazolatl. |
Andri Károly kádár Hoffmann Henrik 2 4 3 1
Balikó Mihály órás Steiner Mór 1 4 3 — —
Berlják Vince asztalos Günser Lipót 1 4 4 6 —
Bécsi Ferenc cipész Mlacker György 1 3 2 — —
5 Bicskei István szabó Gottreich Ántal 1. 3 3 10 —
Bohár István cipész * Furmen Imre — — - — km.
Buzek Zsigmond lakatos Kohn Samu — — — — km.
Dolenec Antal csizmadia Temlin István 1 4 4 — _
Farkas János borbély Fleischhacker József — .— — — kin.
10 Gáspár Lajos cipész Furmen Imre 1 4 4 2 —
Guta István hentes Ádler Mórné 2 — 4 1 —
Gyenge József kefekötő Horváth József — — — — km.
Herki Ferencz szabó Tóth Lajos — — — —- km
Hoffer Géza szabó Kaufmann Mór 2 3 3 — —
15 Holec János; cipész Babics Antal —• — — — km
Horváth Ferenc vasöntő Weiser József 1 4 3 21 —
Horváth János cipész Németh Károly 1 3 4 4 —
Horváth Mátyás kovács Boha F"erenc — — — —T- km.
Horváth Pál szabó Francsics János 2 3 3 6 —
20 Jóna István szíjgyártó Klapper Gusztáv 1 3 4 10 —.
Jurkezi János n Schwarz Mihály 2 3 3 3 —
Karlovec Remus kovács Premecz György 1 3 4 — —
Kisfaludi János köteles Szabó Vas Károly 1 3 3 7 —
Kollarics Szaniszló szabó Skrilecz István 1 3 4 — —
25 Korpits János kárpitos Fialovits Lajosné 2 3 3 1 —
Kovács Ágoston pincér Haas Vilmos 1 — 3 — —
Kovács Ferenc sütő Gártner Vilmos 1 — 3 6 -—
Kovács János kefekötő Kardos Sándor és Ta 1 2 3 1
Krizaj Péter szabó Bocskai József 1 3 4 3 -—
30 Króf János csizmadia Magyar Károly 2 3 4 1 —
Kurján József cukrász Vári Zoltán 1 1 2 3 —
Kutnyák Bálint szabó Vindt József 1 2 3 8 2
Máté János kalapos Halvax Frigyes 2 — 4 4 —
Móger Lajos cipész Velec Ede 2 3 3 4 —
35 Nesztics Márton » Keszei Károly — - — — km.
Németh Imre csizmadia Varga György 1 2 3 3 2
Németh János ruhafestő Majer Károly 1 3 4 15 —
Németh József kefekötő Kardos S. és Társa 1 3 2 1 —
Németh Nándor cipőfelsőrészk ifj. Stern Mór 2 3 3 19 9
40 Németh Sándor kefekötő Kardos S és Társa 1 3 3 1 —
Novák István szabó Kosnyák János 1 2 3 o —
— 30 —
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz közism. összeaen | igazolatl''
Osztroski Gábor szabó Godina János 1 3. 4
Peták István szabó Hencsics József 2 2 3 í —
Puncsikár József csizmadia Reithofer Lajos 2 2 4 — —
45 Rác Ferenc n Véber P''erenc 3 3 3 9 2
Sós János sütő Mihályi István 2 — 4 11 11
Schachinger Antal kalapos Totola Lajos 2 3 4 1 —
Stepanek Jenő cipész Jancsecz Imre 1 2 2 6 —
Szmrecski Elek szabó Szmerk Mátyás 1 1 4 1 —
50 Szobocsánec Pál Cvetkó Ferenc 1 2 3 —
Tóbiás József sütő Steiner Ármin — — — _ km.
Vadász György köteles Strem és Klein 1 — 4 .— —
Vadász István cipész Keller Mátyás 1 3 2 3 —
Vadász.József köteles Strem és Klein 1 — 4 2 —.
55 Vancsura József cipész Rózsa Lajos 2 3 3 -- —
Varga Ferenc csizmadia Nagy Károk'' 2 4 3 3 —
Vince János lakatos Szécsenyi István — —- — — km.
Vnoucsek Antal hentes Frk János 2 — 4 —
Vodopija Lajos szabó Lusztig József 1 2 4 —
60 Vulják Mihály szíjgyártó Szélig Lajos 2 4 4 2
Wieshofer János köteles Strem és Klein l — 3 —
Zsinics Mihály szabó Lampel Adolf 2 3 3 16
Zsován József cipész Furmen Imre 1 3 3 2
Zsupán Ferenc vasöntő Weiser József 1 3 3 —
65 Zsupánics József csizmadia Reithofer Lajos 2 3 2
— 31 —
B) Előkészítő osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. Összesen | igazolatl.
Andrassek Vince csizmadia Nóvák Márton 1 4 4 3
Ácsmann János műszövő Polák Ferenc 1 2 2 — —
Bagonyai Ferenc kádár Gutmann Gyula 1 3 4 7 —
Baj Boldizsár lakatos Sinkovics és Ujlaky 1 4 3 32 16
5 Bakos János mészáros Schwarc Adolf 1 -— 4 8 —
Berkes György kádár Hoffmann Henrik 1 4 4 10 —
Benkő József köteles Strem és Klein 1 —: 3 2 —
Bognár Jenő sütő Steiner Bernát 1 — 2 —r —
Buncom György géplakatos Weiser József 1 1 2 - —
10 Csöndes István fésűs Goldfinger István 1 4 3 10 4
Dávidövics Ferenc fémnyomó Spitzer-Steiner 1 3 3 — —
Dlask Rezső kárpitos Goldberger s társa 1 2 4 — —
Dolmányos László cipész Miltényi Sándor — - — — km
Drágán Róbert pincér Kardos József 1 — 2 — —
15 Egyed Lajos cipész Hirschl Vilmos 1 3 2 5 -;
Éberl József kocsi fényező Bazsó József 1 3 3 3 —
Feletár György csizmadia Tóth György 1 2 3 — -
Feletár Pál szabó Stern Ignác — — -— fisz.
Fridii József asztalos Kaufmann Ferenc 1 1 2 — —
20 Furmen Imre cipész Furmen Imre 1 3 3 — —
Garzó József köteles Strem és Klein 1 — 2 — —
Hodics Sándor hentes Voukán Antal 1 — 2 — —
Horváth János géplakatos Nikolai s társai 1 2 4 5 —
Holec József lakatos « » 1 3 2 — —
25 Horváth József csizmadia Ferk Ferenc 1 2 2 — —
Horváth Imre cipész Rózenfeld Miksa 1 4 2 — —
Horváth Mihály cipész Keller Mátyás 1 3 2 — —
Horváth Péter asztalos Günzer Lipót — — — — fk.
Istiván István hentes Buzási Józsefné 1 — 2 — —
30 Iváncsics István csizmadia Magyar József 1 3 3 — —
Jakupák Jakab J7 . Horváth József 1 3 3 — —
Jakupák János cipész Török Ferenc 1 3 2 — —
Kállai Lajos cipész Pfeifer Jakab — — — — km.
Kálovics László vasöntő Weiser József 1 2 2 — —
35 Kerlezsa József cipész Kaizer József 1 3 3 - -—■
Kiss János sütő Mihályi István 1 — 3 5 —
Király András csizmadia Takács József 1 3 3 — —
Klárics András cipész Keller Mátyás 1 2 4 — —
Kolarics Rezső szabó Weisz József 1 3 3 7 —
40 Koca József » Németh György 1 3 2 — r-
Kontler József kovács C^ávnicsák Ferenc 1 3 2 — —
— 32 -
A t a n . u 1 ó általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen j igazolatl.
r Lene István sütő Mihályi István km.
Májer György asztalos Brantin József 1 2 2 5 —
Marton Antal cipész Neufeld Samu 1 3 2 — —1
45 Markusics József borbély Scsweitzer József — — — — fisz.
Mátyás István mészáros Darvas János 1 — 2 5 —
Megy esi Imre szíjgyártó Klapper Gusztáv — — — — km.
Metelka Sándor borbély Schweitzer József 1 — 2 — —
Mikola József szabó Stern Ignác 1 3 3 — —
50 Miszer Ferenc csizmadia Nagy Antal 1 1 3 5 —
Mucer József lakatos Nikolai s társa 1 3 2 — —
Nagy Ferenc csizmadia Novácky Lajos 1 4 3 — —
Németh Imre n Tóth György 1 2 1 — —■
Németh Pál szabó Bernhardt József 1 3 2 — —
55 Nóvák János csizmadia Varga György 1 3 3 — —
Nóvák Mihály » Kozicz János 1 1 3 11 —
Osztrovszki Rezső szabó Cvillinger Samu 1 2 2 —
Pirbos László cipész Hunyadi László — — — — km.
Pap Ferenc cipész Csányi József 1 2 4 10 —
60 Pollák Ferenc lakatos Sinkovics s Újlaki 1 9 3 4 2
Premec István csizmadia Kovács György 1 4 4 — —
Pulger István n Turek Géza — — — — km.
Salamon György hentes Frk János 1 — 2 3 —
Salamon István sütő Rozenthal Géza 1 — 3 —
65 Sáfrán Emil cipész Velec Ede 1 4 4 — —•
Simon József » Nóvák Vince — — _ — km
Somogyi István lakatos Sinkovics s Ujlaky 1 3 2 3 --
Szele József cipész Koller Nándor 1 2 2 7 —
Szigola József fémnyomó Spitzer Steiner 1 3 2 5 —
70 Szobocsán András vaseszterg. Weiser József 1 4 2 — —
Takács Gergely kefekötő Kardos s társa 1 2 2 9 —
Tkálec Márton sütő Gertner Vilmos 1 — 3 6 —
Tollár Károly cipész Fischer Jánosné — — — -— km.
Tompos István csizmadia id. Takács József — — — — fisz.
75 Tóth József géplakatos Nikolai s társa 1 4 3 5 2
Vadász György csizmadia Turek Gyula — — — — km.
Vadász Gyula pincér Kovács János 1 — 2 — —
- -
A) I. osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált rajz. ! szakrajz közism. összesen | igazolatl.
Baksa János czipész Keller Mátyás 2 3 3 1 _
Balázs József kárpitos Somogyi és Gerő 2 3 — 4 5 —
Baticza Rezső köteles Bálinger Ferenc 1 — — 4 2 2
Bauer Ferenc lakatos Sinkovics és Ujl. 1 3 — 2 1 —
5 Böröndi Géza lakatos Paizs József 2 2 — 2 2 —
Bugyács Lajos aranyműves Berényi J. és Fia 1 2 — 2 7 2
Czvetkó Gyula kefekötő Kardos S. és Tsa 2 4 — 4 3 —
Osányi József géplakatos Weiser J. 0. 3 2 — 3 5 2
Csiszár Lajos kovács Bazsó József 3 — 2 17 7
10 Datler István lakatos Sinkovics és Ujl. 2 2 — 3 — —
Deák Ferenc czipész Francsics Ignác i 2 — 2 2 —
Feleky János szabó Móger Ignác 1 3 — 4 1 —
Fülöp János csizmadia Sárdi József 2 3 — 4 3 —
Gárdonyi Lajoá czipész Titz Antal 2 4 — 4 3 —
15 Gáspár Gyula lakatos Sinkovics és Ujl. 2 2 — 3 2 —
Gerencsér Jenő lakatos Ország Kálmán 2 1 — 2 7 —
Gödér István czipész Miltényi S. és Fia 2 3 — 3 ->- —
Griinfeld Ignác kefekötő Kardos S. és Tsa 1 2 — 2 — —
Horváth Gyula kárpitos Goldberger és Tsa — — -— — — km.
20 id. Horváth József köteles Strem és Klein 1 — — 3 1 —
ifj. Horváth József hentes Pachinger József 3 — — 3 3 —
Horváth Vilmos székes Lukács József 3 3 — 3 2 —
Kamper Ferenc asztalos Muzikár Vmce 3 2 — 3 7 ,—
Kiss József kosárfonó Illés József 1 3 — 4 7 —
25 Klinger István cipőfel. kész. Rosenberg Henrik Turek Géza 2 3 —'' 4 3 —
Kocsis József csizmadia — — — — — kin.
Kostyák István lakatos Szécsényi István 1 3 — 2 19 9
Kovács Antal szabó Liditt Miksa 2 3 — 4 7. 2
Kovács János lakatos Kohn Samu — — — — — km.
30 Krénusz Ferenc kefekötő Kardos Sándor 2 3 — 3 6 4
Kutasi István géplakatos Weiser J. 0. 2 3 — 4 1 —
Levacsics Ferenc szabó Magics János 1 3 — 2 6 4
Lőrincz Imre kovács Nikolai ós Társa 1 3 — 4 — —
Lukácsi Gyula asztalos Torma Pál 2 2 — 4 1 —
35 Marton István szabó Kremmer Ferenc 1 3 — 1 4 —
Máthé Károly kalapos géplakatos pincér Halvax Frigyes 2 3 — 3 17 10
Molnár György Nikolai és Társa 1 3 — 2 4 3
Nagy Lajos Kardos és Steiner 1 2 — 2 5 2
Németh Viktor szabó Tóth István 1 3 — 4 1 —
40 Osztroszky Lajos szabó Lusztig József 1 3 — 2 1 —
Pleiner György kádár Persovicz József — — — — — km.
Pogány Lajos csizmadia Sáretz Kálmán 3 2 — 2 2 —
Rathmann László kéményseprő Rathinann Menyh. km.
— 34 -
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen | igazolatl.
Ribarics Márton csizmadia Dezső György km.
45 Selaf György géplakatos Nikolai és Társa 3 4 — 3 í —
Sipos József vasöntő n n 1 2 — 2 í —-
Szántó Vendel csizmadia Nóvák Márton 1 3 — 4 7 —
Szikora Károly kádár Hoffmann Henrik —. — — — rJ- dk.
Szőllősy István késes Serák István 1 2 — 1 1 —
50 Szuharda Károly lakatos Rabinek Sándor 2 3 — 3 2 —
Szűcs István pék Rosenberg Miksa 4 — — 4 10 3
Szűcs Mihály géplakatos Weisz J. C. — — — — — km.
Tálosi János vasöntő ■ Nikolai és Társai 3 3 — 3 7 5
Tenk József cipész Skergula Gyula 2 3 — 4 15 6
>5 Tóth Gáspár köteles Strem és Klein 1 — — 2 1 —
Török Ferenc betűszedő Zala nyomda r. t. 2 3 — 2 5 2
Török István asztalos Táncsics József 2 2 — 4 4 —
Vild Lajos cipész Angler Lajos 1 3 — 2 8 3
Viola Ferenc könyvkötő Krausz és Farkas 4- 4 — 2 13 2
0 Weinnacht János lakatos Briill Sándor 3 1 _ 3 9 —
Weisz József lakatos Országb Kálmán 2 3 — 2 ;—■ —
Zábó Gyula cipész Bogár József 1 3 — 2 — —
Zsidi József csizmadia Mátyás István 2 3 3 14 9
B) I. osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magayis. ált. rajz szakrajz közism. j összesen i igazolatl. |
Anhoffer Ferenc (Jyinyvkötő Münz és Balog 1 2 1
Hali Mihály (s&abó Steril Ignác — — — — — fsz.
Bakonyi József jjuncér Petries Ödön 2 — — 2 2 _
Bárány Ernő (lakatos Sinkovics ós Ujl. — — — _ — km.
5 Baticza József {kádár (SÜtŐ Gutmann Sándor 3 3 — 3 2 _
Bellák István Mihályi István 2 — _ 3 16 14
Benedek István ffémnyomó Spitzer és Steiner 3 3 — 4 22 _
Czifra Ferenc t hejites Woukon Antal 1 — __ 4 9 —.
id. Farkas János i villany szerelő Franz Lajos és F. 2 2 — 2 — __
10 ifj. Farkas János ^lakatos Kohn Samu 1 1 _ 1 10 _
Farkas József (Szabó (géplakatos (jnérlegkészitő Mezei Lajos Nikolai ós Társa 1 3 _ 3 _ _
Feiler János 3 3 _ 2 3
Fekete Jenő Golenszky Ferenc 1 1 — 2 7 2
Ferk János ,szabó Németh György 2 3 — 2 6 _
15 Gaál János /vasöntő Nikolai és Társa 1 2 _ 2 4 . _,
Gerárd Sándor ^jpész (Cipész Keller Mátyás 1 2 — 3 1 __
Godina Gyula Major Lajos — — — — — fsz.
Grosinger Ferenc (Hdár Grosinger József 1 1 — 2 — —
Hocholczer József ^zabó Hlatkó János __ _ — — —_ km.
20 Hilcz Lajos /órás Szívós Antal 1 1 — 3 _ _
Hillebrand József i&gztalos Csillag Károly 1 3 — 2 16 2
Hordós József ^ncér Wlasits Kázmér 2 — — 1 3 -
Horváth György (■csizmadia Tóth György — — — — — km.
Horváth Gyula t borbély Szatay Zsigmond 1 — — 2 4 —
25 Horváth Imre (Vaseszterg. Weiser J. C. 1 3 — 2 18 —
Horváth Menyhért (csizmadia Horváth József _ _ — _; - fsz.
Jengler Gusztáv ^lakatos ^cipész Brüll Sándor 3 4 — 4 55 16
Katesecz János Nóvák Vince 1 3 — 2 7 2
Kém József i csizmadia Horváth József 1 4 — 4 3 _
30 Klein János (£ipész <cipész (Szabó Mersics Ede 1 3 — 3 1 _
Korona Lajos Skergula Gyula 2 3 — 2 10 3
Kovács Ferenc Kaufman Mór 1 3 —. 1 1 _
Kovács Péter ^vaseszterg. Weiser J. C. 2 2 — 3 1 -
Lovretics Ferencz ^sztalos Günzer Lipót 1 3 — 3 1 _
35 Mátyás István (kárpitos Pilczer Albert 1 3 — 4 2 _
Móor János /köteles Strem ós Klein 2 — — 2 15 3
Nagy Lajos ckűvács Bazsó József _ — — __ _ km.
Németh Gyula ^kovács (bprbély Bazsó Sándor 2 3 _ 2 4 _
Németh Károly Sugár Adolf 2 — — 2 12 5
40 Nyakas István icjpész Miltényi S. ós Fia Kardos és Társa 1 3 — 2 1 —
Orbán János Oififekötő 2 2 - 4 —_ _
Pásztor János (Jakatos Sinkovics és Ujl. 2 3 3 14 12
Pint József ^kefekötő Kardos és Társa 1 2 — 3 — -
A tanuló Altalános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz 1 szakrajz közism. összesen igazolatl.
Pint Lajos tminta ászt, Nikolai ós Társa 3 2 4 6
45 Porpáczi István (cipész Steiner Fülöp 2 3 — 2 — —
Pulai László ^asztalos Martincsevics Imre - — — — — km.
Radó Ferenc (Csizmadia Nagy Károly Goldberger ós Tsa 1 2 — 4 1 —
Rathmann Aladár (JJÍnyvköt.ő 1 3 — 3 13 4
Rideg Isván (Jakatos Kohn Samu 1 2 — 3 16 11
50 Simon József iasztalos Torma Pál 2 3 — 4 21 5
Soós Lajos (lakatos Kohn Samu 1 3 — 4 8 3
Steiner János (SÜtŐ Klein Vilmos 2 — — 3 5 4
Szabó József [Csizmadia Balogh Boldizsár 1 2 — 3 7 3
Szentgyörgyi István (géplakatos Nikolai és Társa 2 2 - 2 4 —
55 Szollár József (géplakatos Weiser J. 0 2 2 — 2 2 2
Tollár István {vasöntő Weiser J. C. 3 4 — 4 13 4
Toinasovics Lajos (Borbély Bród Ignác 2 4 — 2 5
Tóth György (lakatos Nikolai és Társa — - — — — km.
Tóth József (Sütő Türk Gyula 2 — — 4 28 18
60 Tóth Károly (borbély iköteles Kálovics János 2 — 3 12 6
Yeren József Strem és Klein 1 — — ■j 1 —
Zsuppanovics József ^géplakatos Weiser J. 0. 3 3 — 3 1 —
C) I. osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. J ált. rajz. szakrajz közism. összesen igazolatl.
Baksa András .csizmadia Meilinger János 2 3 3 2
Bellák József táüto Lenk József 2 — — 3 4 —
Bernecker József ^szabó Sörley Zsigmond 1 3 2 — —
Bicsák Lajos ^asztalos IMog Ágoston 2 3 — 4 2 2
5 Borsfai János j_cipész Bogár József — — — fsz.
Buzics György (_c^izmadia Dezső György 1 3 ■— 3 10 2
Ciráky Vendel (_ y Iszák János — — — — — km.
Csinerlec Ferenc tszabó Liditt Miksa 1 1 — 2 9 2
Csvila Antal júncér Krausz Síkjiu _ — — — — km.
10 Dlask József /könyvkötő Schless An>ul 2 2 — 4 4 —
Dolmányos Lajos (J^katos Sinkovics és UjtaLy 1 2 — 1 — —
Dormán Gyula ^villanyszerelő Franz Lajos és fiai 2 3 — 3 8 —
Dömötör Ferenc ^csizmadia Skrivalics István — _ — — — — fsz.
Fekete József , nyomdász Gutenberg nyomda — — — — km.
15 Férst László t]akatos Szántó Géza 2 2 — 4 25 s
Fürst Béla tiüjrbóly Mankovics József 3 — — 2 2
Gáspár József jJijkatos Kohn Samu 3 3 —'' 4 7 —
Gerencsér Imre (cipész Furmen Imre 2 3 —r A 6 —
Gergál István tkovács Horváth József 2 3 — 3 ,4 3
20 Gerócs József i géplakatos Nikolai és társai 2 3 — 2 6 2
Göllesz Géza tmüszerész Strasser Márton 2 2 — 4 — —1
Grünwald Ferenz / kefekötő ^cipész ^cipész Kardos Sándor és ta 2 3 — 3 31
Haszon Ferenc Berec Ede 2 2 — 4 — —
Horváth Dénes Keller Ignác 2 3 — 4 — —
25 Horváthy Görgy ^borbély Buksz Ignác 2 -— — 4 7 —
Jakupanec Antal ^cipész Matisz Lajos 2 3 — 2 9 —
Jámbor József ^borbély Pusofszky Sándor 2 — 4 1 —
Jungwirth Fiilöp Üiárpitos Goldberger K. ós ta 2 2 — 3 8 2
Kincses Lajos t vasöntő Weiser József 2 3 —r. 4 10 —
30 Kirschner István (szabó Gottreich Antal — "üSÍ; - — —
Kiss Mihály (asztalos (czizmadia ^borbély (TJkatos Horváth István 1 3 - 4 29 12
Kocsis Mihály Bakonyi György 3 2 - 2 — —
Koroncy László Bród Ignác 2 — - 4 6 —
Kovács István Paizs József 1 1 - 1 — —
35 Kovács József ISiltő Viola Adolf 2 — - 4 4 2
Kovács Kálmán géplakatos Nikolai és Tai 2 — 3 2 3
Kövér János vsntő" Stéíner Ármin — — — — —
Lackenbacher István / ''ipő-felsőrész k. {kádár /reznn''íves Eosenberg Henrik 3 3 _ 4 2
Lang József Kaufmann Ede 2 2 _ 2 18
40 Mendlovics Márton Mendlovics József 1 2 _ 2 1 —
Molnár József ^székes Lukács József 1 3 —. 2 —
Munkácsi János (szalió (Cipész Komanovics Pál 2 4 _ 2 6 2
Németh József Miltényi Sándor s Fia — — -— — — 1 m.
— 38 —
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok szórna
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.
Németlj Kálmán jnészáros ,£incér özv. Hoek Józsefné 2 3 3
45 Pápai Imre Somogyi Zsigmond 3 — 4 3 2
Perkó István íSÍitŐ Lodner Ferenc — — — — km.
Pint József <vasöntő icipész Weiser J 0. 2 3 2 — —
Pintér István DiÁ''ász József 2 2 4 19 7
Raffay Kálmán (könyvkötő.. Zala,, nyomda R T 2 1 3 1 —~
50 Steiner Dezső ^borbély Hicelberger György 3 — 4 5 —
Szabó Kálmán ^cipész (szabó Miltényi Sándor s Fia 2 3 2 6 —
Szabó László Skerlák János 2 3 2 — —.
Szternát Ferenc (géplakatos Weiser József 3 2 4 1 —
Tóth Kálmán piatos Szántó Géza 2 3 4 19
55 Tóth László Vadlek József ,{_uikatos Eabinek Sándor 2 2 4 8 ,—
^géplakatos Weiser József 2 2 2 17 7
Varvitec Imre- , géplakatos Weiser József 1 1 2 2 2
Vass József ^kádár lloffmann Henrik 2 3 4 8 —,
Vida István ^csizmadia Vida Gergely 2 3 4 16 3
60 Vince János ^cipész ijTárpitos pincér Furmen Imre 2 3 4 13 5
Viola Jenő Somogyi ós Gerő 2 3 3 9 3
Werglesz Antal Kardos József — — — — km.
— 39 —
A) II. osztály.
A tanuló általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen | igazolatl.
Andri Lajos (géplakatos Nikolai és Társai 1 3 __ 2 16 _
Ács István t^izmadia ilj. Valentin Ferenc 1 — 3 3 2 —
Bedök Iván j_szabó Sörlei Zsigmond 2 3 — 4 — —
Berecz József ^ggplakatos Weiser József 1 3 — 2 10 4
5 Berke János vlakatos Paizs József — — — — — fsz.
Boda József (cipész Boda József 2 3 ... 4 4 2
Dedera Gyula (hentes Vokoun Antal — — — — — fiz.
Dukász Ernő (S^abó Kramer Ferenc - - — — fiz.
Fazekas Ferenc i djész Fraticsics István 1 2 — 3 2 —
10 Horváth Ferenc (Jakatos ^ztalos Paizs József 1 2 — 2 — —
Kapoli János Muzikár Vince 1 1 — 1 — —''
Kálmán János ^agztalos Horváth István 2 — 3 4 14 —
Klinger József (lakatos Szántó Géza 2 2 — 4 13 —
Kohn József , lakatos Kohn Samu 1 3 — 2 6 —
15 Komáromi János jTádár Persovics József - — — - km.
Kovács János ^ cipész Miltényi S. ós Fia 4 2 -- 4 22 —
Kulcsár Boldizsár tkefekötő Kardos és Társa 1 2 — 3 8 —
Lasky János (szabó /géplakatos Skerlák János l 3 — 2 — —
Malacsics Péter Weiser József 1 1 — 1 5 —
20 Márkus János Jakatos Schável Lajos 1 1 — 3 - —
Molnár György ^cipész borbély Steiner Fülöp 1 2 — 2 6 —
Nagy Béla Tóth Lajes 2 — 4 4 —
Nagy István .^kerékgyártó Németh Imre 1 2 — 2 13 5
Németh József géplakatos L^mcér Weiser József 1 2 — 2 3 —
25 Németh Károly Markó András — — — - — Jsz.
Ocsek József ^gsizmadia Polgár János 1 3 — 3 — —
Pap Ferenc i lakatos Sinkovics ós Ujlaky 2 3 —- 4 6 4
Pintér János t cipész Jancsecs Imre 2 3 — 4 10 —
Plánder József dakatos Szántó Géza '' — — — — — fiz.
30 Poszovecz János ^lakatos Kohn Samu 1 3 — 3 44 —
Ritter József ^zabó Ritter József 1 2 — 3 4 —
Steiner Pál [géplakatos ^cipész Weiser József 1 3 — 1 — —
Szabó Pál Hernyevics Bertalan 1 2 — 2 2 —
Szalay János (géplakatos Weiser József 1 2 — 2 2 —
35 Szerecz György (géplakatos Nikolai és Társai 1 3 — 3 9 —
Szíjártó Mihály (kovács Szíjártó Mihály Turek Gyula 1 2 — 1 3 —
Timár József i^Sizmadia 1 3 — 2 4 —
Varga Ferenc (csizmadia Farkas József 1 4 — 3 3 —
Vidos József Jakatos Kohn Samu 1 2 — 2 34 —
40 Vincze József ^ipész Angler Lajos 1 3 — 2 9 —
Vincze János (vaseszt. Nikolai és Társai km
_ 40 —
B) II. osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz in N fi közism. összesen [igazolatl. |
Bankies György ikádár Kaufmann Elek 1 3 3 15 _
Bécsi János c&ipósz ^géplakatos lakatos Miltényi Sándor 1 3 - 4 8 —
Bogdán György Weiser János 1 3 — 3 7 —
Boíiár Gyula Kohn Samu 1 3 - 3 9 —
5 Bosznyai József (Cipész Ács Ferenc 1 3 - 2 2 km.
Cibol Ferenc (jzabó Kumpert Antal - — - —
Faics József (Cipész Mersits Ede 1 3 - 3 2 —
Gasparics György » Nóvák Vince 1 2 - 2 5 4
Gergály József ^géplakatos (Cipész Weiser János 1 3 - 3 13 —
10 Gyergyák György Jancsecz Imre 1 2 -- 2 10 km.
Györek József Jjikatos Szántó Géza
Halász Lajos tEÍJicér Halász Ferenc 1 — - 1 9 2
Horváth Vendel tjzabó Töllösi Péter 1 3 - 3 2 —
Hörcsöky Lajos (Szijgyártó Szóiig Lajos 1 3 2 18 1
15 Jakupák József ^asztalos Torma Pál 1 2 - 1 2 —
Kiss István i csizmadia Nováczky Imre Jsz.
Kiss József (kocsigyártó Bazsó József 1 2 1 5 —
Klutzer István (asztalos Schermann József 1 2 - 4 3 —
lirozdek Tamás /mérlegkész. Kaufmann Ferenc — — - — — Jsz.
20 Linszky István Golenszky Ferenc 1 3 - 2 4 —
Lelner Sándor ^géplakatos Weiser János 1 4 - 4 23 3
Márkus István (jakatos Schável Lajos 1 1 — 2 13 —
Medgyesi Kálmán ijígfekötő Só bár György 1 2 — 2 10 —
Molnár István tcsizmadia Gyümölcs Lajos 1 3 2 1 —,
25 Nagy László t » Németh Ferenc 1 1 - 2 2 —
Nagy Sándor tpincér (bognár Berger Ignác 2 — 3 2 —
Németh Ferenc Németh Ferenc 1 3 3 30 5
Németh Kálmán vűipész Babics Antal 2 3 4 18 8
Oláh Károly Dukász József — - — km. —
30 Papp Kálmán ^lakatos Sinkovics és Ujlaky 1 3 -- 2 2 2
Pető József (rézműves Pihler József 1 3 3 17 3
Perger Lajos (Jjönyvkötő Guttenberg nyomda — — - — km. —
Plánder Jenő (CÍpÓSZ Steiner Fülöp 1 3 - 2 1 —
Porpáci Imre Jakatos Rabinek Sándor 1 3 - ^ 2 9 2
35 Ripauer István t_ u Széchenyi István 1 2 2 1 —
Szitár Rezső Szántó Géza 1 2 2 19 —
Szelina György 1ppész Babics Antal 1 3 ■- 2 4 —
Talafausz János ^géplakatos .vasöntő Weiser János 1 2 2 1 —
Tálosi István Nikolai és Társai 1 3 2 — —.
40 Tálosi János (fjgztálos Balogh Ágostou 1 3 3 2 —
Turbéky Károly icipőfelsőrészk. Kőbán Ferenc 2 3 3 2 —
- 41 —
A tanuló Altalános osztályzata Mnlaszt. napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. oszt. szakrajz közism. összesen | igazolatl.
Vaskó József ^csizmadia ^pmcér Farkas József 1 2 2 4 2
Vigh Antal Tálosi Ferenc — — — — — km.
Vincze József ^cipész Keller Ignác 1 2 — 2 3 2
45 Virágh Gábor jSzabó Hencsics József fsz.
— 42 —
C) II. osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz | közism. összeaen | igazolatl''
Balog György jC^pósz Hell János 1 1 2 3
Buzási István jjuncér - Keész Józsefné 1 — 1 3
Donnán Károly (Hiszelővágó - Zollner János 1 3 2 7 —
Góbor István (géplakatos — Weiser J. 0. — — - — Jsz.
5 Gödinek Ferenc ivaseszterg.- Weiser J. 0. 1 1 2 9 2
Griszler Frigyes (Jjjkatos Nikolai és Társa — — — — Jsz.
Halászi Lajos dakatos jTovácS ^lakatos — ■ csizmadia (borbély tcipész — ^cipész — Szántó Géza 2 3 2 14 9
Hederics Rémus Premecz György Nikolai és Társa — — — — fsz.
Herjávecz Ferenc 3 1 3 4 —
10 Hoffer István Nováczky István 1 1 1 i 3 —
Horák Ferenc Csillag Béláné 2 — 3 24 10
Horváth Imre Hózsa Lajos 2 1 2 1 —
Kis János Kelemen József — — - fiz.
Kovács László ^csizmadia Kovács^György 3 2 3 — —
15 Kreiner György (kovács Bazsó József — — — — km
Kulcsár György Jakatos — Nikolai és Társa 2 3 3 37 3
Laskai Imre ^csizmadia Purger Márk -— - — — Jsz.
László Ferenc Jakatos — (Cipész — (Cipész — Schável Lajos 1 2 3 6 —
Leidl Gyula Leidl István 1 3 2 9 2
20 Molnár József Hernyevics Bertalan Nikolai és Társa 1 2 3 5 —
Munkácsi Ferenc ^géplakatos ~ 1 4 3 4 —
Pap László tcipész — Dakán József 1 — 3 12 —
Peti István jTefekötő Igéplak.— Kardos Sándor 1 3 3 1 —
Plánder Antal Weiser J. C. 1 2 2 8 —
25 Popp Károly ^fakatos — jPincér — Sinkovics és Ujlaky 1 4 3 22 15
Primás Antal Bogenrieder J. 3 — 4 2 —
Sárközi István [lakatos —* (Tárnics Hamut Ferenc 1 2 2 10 2
Sindlberger Jenő Sindlberger Mihály 1 2 1 6 —
Schwartz Józset (Tételes Rozs Ferenc 1 — 3 11 11
30 Steierhofer István ^lakatos és kov.-^asztalos (_s2Ókes Kis János 1 3 1 17 13
Stocker György Orbán Lajos 1 3 2 4 3
Takács János Borbás Mihály 3 2 3 6 —
Takács Ferenc jjx»rbóly Zapletál Ignác 3 — 3 6 —
Tánczos János (Vasöntő (lakatos — Nikolai és Társa 1 2 2 8 —
35 Tóth Géza Kohn Samu 1 2 3 4 —
Tüskés József tasztalos Dants Kálmán 1 — 3 10 2
Vositz Lajos (lajíatos — Sinkovics és Ujtaky 1 3 3 12 3
Weid György líaeszterg. Schőiiek János 1 2 2 5 —
Ünszusz Imre isjitő Rosenthál Géza 1 -- 3 6 —
40 Zákányi Nándor (asztalos Zákonyi Lajos 1 2 3 1 —
— 43 —
A) III. osztály.
A tanuló Altalános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen j igazolatl.
Báron János ukás Szívós Antal jsz.
Bedenitzky János ikpvács Horváth József 3 4 — 4 11 9
Bicsák György t csizmadia Kozicz János — — — — — km.
Borbély János ^szabó Krátki Kálmán — — — —
5 Csentei Imre (hentes Voukon Antal — -r — — — Jsz.
Epstein Alfréd (nyomdász ,,Zala'': rt. — -- — — —. k m
Filák János csizmadia Bakonyi György — - — — — Jsz.
Fischer Pál duirbély Hirschl Henrik 1 — — 4 9 —
Foyta Mihály (szabó Ritter József 3 2 3 16 5
10 Fülöp Péter ^csizmadia ^cipész Weber Ferenc 2 4 - 4 11
Gáspár Lajos Weisz Henrik 2 3 — 4 6 3
Goldstein Ferenc (SZjll)Ó Gottreich Antal 2 2 — 3 2
Hirschl Sándor tbjprbély (dpész Kutscheber Imre — — — — — JSz.
Horváth János Jancsecz Imre — — — — jsz.
15 Ispaics Ernő Járatos Sinkovics és Ujlaky 2 — 4 * 4 4
Jergler Rezső Jíjikatos Rabinek Sándor 3 — 4 4 53 53
Jersche Károly Jakatos vszabó Brüll Sándor Jsz.
Király Béla Sörlei Jenő 1 3 — 2 10 —
lvocsek Lajos (Sjabó Heffer Gyula 3 3 — 4 8 —
20 Kolongya István , vasöntő lakatos Weiser József 3 2 —■ 4 23 —
Lichtfusz Ottó Országh Kálmán fsz.
Márics Mihály tJaJíatos Paics József — — — — — Jsz.
Mészáros Pál (jaJcatos Országh Kálmán — — — »— — Jsz.
Móricz Dezső (gjabó pincér (Cipész Töllösi Péter — — — — — jsz.
25 Nagy Ferenc Nagy Imre — — — — — k m
Néber Károly Mersits Ede 2 2 — 4 1 -
Nováth János tjajjatos Sinkovics ós Ujlaky 1 — 2 * — —
Oszvald János (lakatos Szécsény István 2 — 4 3 7 5
Palkó József (nyomdász lcipész i mészáros Krausz és Farkas 1 — 1 * — —
30 Perger István Perger Ferencz 2 2 — 4 4 —
Pintér Pál Berger Adolf 2 — 3 14 3
Poór János (géplakatos Nikolai és Társa 2 — 3 3 — —
Prikler Károly [nyomdász Miinz ós Balog 3 — 4 * 3 3
Rabinek Dezső UiJ''ás Steiner Mór — — — — — Jsz.
35 Sidó Béla (bflrbély Pusofszky Sándor 3 — — 4 18 4
Skorjanecz Ferenc tcipész Skorjanecz József 1 — 2 * 1 —
Sótonyi János (betűszedő Münz és Balog 1 — 1 * 1 —
Sörlei Jenő (szajsó Sörlei Zsigmond Sinkovics ós Ujlaky — — — — fzs.
Spitzer Béla lakatos 1 — 3 * —i —
40 Svegovics Lajos Jatatos ^cipész Országh Kálmán — — — — — Jsz.
Szekeres Péter Németh Károly 2 3 2 3 —
Szommer Ferenc Ja^atos Schável Lajos — — — — — jsz,
a
— 44 -
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen | igazolatl.
Szőnyi Nándor Szupper Pál 45 Tamás István Varga György Vas Károly Vágner Béla Virág Lajos 50 Walasehek Gyula Weisenstern Jenő Wimmer János Zábó Vincze (kéményseprő vvasöntő (cipész ^asztalos géplakatos (géplakatos (borbély (cipész (^gabó ^lakatos (cipész Mantuanó Józsefnó Nikolay és Társa Keller Mátyás Martincsevics Imre Weiser József Sinkovich és Ujlaky Vincze Gyula Miltényi S. és Fia Kaufmann Mór Kolm Samu Steiner Fülöp 1 2 2 2 2 2 3 3 1 2 2 2 3 * 2 3 3 i 3 2 1 4 2 Jsz, fsz. 2 Jsz. fsz. Jsz.
*-gal jelöltek a „Szervezet '' 19. §-a alapján a közismereti órák látogatása alól fel voltak mentve.
B) III. osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. '' £1; >-t csa" j szakrajz közism. összesen ■ igazolatl.
Balogh Antal (géplakatos Weiser J. C _ hi.
Bedenek Ferenc lszabó Tóth Lajos 2 2 ■— 2 1 —
Berghofer Gyula tjetüszedő Wajdits József 1 — 4 2 14 10
Buzek Dénes (géplakatos tórás Déli vasút — — - — — fsz.
5 Czérk Ferenc Jack Frigyes 1 - 3 1 — —
Csánk Lajos (Vaseszterg. Merkur-gyár — — - — — fsz.
Dani Ferenc (géplakatos Weiser J. 0. — — — — — fsz.
Földi Zoltán i_ n Merkur-gyár Sinkovics és Ujl. — —- — fsz.
Fullér József / lakatos (Cipész 1 2 — 2 20 —
10 Gáspár Boldizsár Weisz Henrik — — — — — fsz.
Hárer János Keller Ignác 1 2 — 4 — —
Házler Gyula t pincér Halász Ferenc 1 — — 2 18 14
Horváth István (Jjetüszedő Krausz ós Farkas 1 — 4 2 — —
Imre János i rézműves Samu József 1 3 — 2 4 3
15 Izsák István (Szabó (vajSöntő Mágics János 2 — 3 2 1 —
Kincses Kálmán Weiser J 0. — - — — fsz.
Király János (ggizmadia Horváth József 1 — 3 4 16 16
Kovács Ferenc ifiipőfelsőr. k. Miltényi Sándor 1 — 2 2 — —
Kovács György (cipész Steiner Fülöp 2 3 — 3 — —
20 id. Kovács Imre (Szabó Klein Lajosné — — — — — fsz.
ifj. Kovács Imre (Szabó II latkó János fsz. _
"" Kunics Boldízsár (UTŰ sz5i*é?z (Sjabó Strasser Márton — — — — — fsz.
Lehoczky Sándor Sörlei Jenő — — — — — fsz.
Mayer József (órás Steiner Mór — — — — — km.
25 Márkus László .lakatos Országh Kálmán 1 — 2 1 11 —
Maschanzker Béla (géplakatos Weiser J. 0. 1 — 2 * 1 —''
Mazur István (mórlegkészitő ,csizmadia Golenszki Ferenc — — — — — fsz.
Mózes Sándor Ács Ferenc 1 3 — 4 9 4
Munkácsi György (fijpész Miltényi Sándor 1 3 — 3 6 —
30 Németh István (betűszedő (kerékgyártó Zala nyomda — 4 * — —
Nováth György Nováth István 1 — 1 * — —
Okos Sándor ^lakatos Sinkovics ós Ujl. 1 — 1 * 1 —
Papszt József ^asztalos Brantin József 1 3 — 4 — —v
Péter Lajos (ja.katos Schável Lajos — — — — — km.
35 Pokorni Ferenc /Eetüszedő i) ÍJ 2 — 3 2 3 —
Pusztai János Zala nyomda 4 — 4 26 26
Eadics János vfiipósz Babics Antal 1 — 3 3 18 2
Rajcsányi Lajos ^kosárfonó Illés József — — — — — fsz.
Rozgonyi Lajos (fényképész Mathea Károly 1 — 1 * — —
40 Sárecz János i géplakatos Weiser J. 0. — - — — - fsz.
Schlegl Lajos (hentes (betűszedő Beierl Ferenc 2 — — 4 — —
Schless Ferenc Guttenberg ny. 2 — 4 * — —
Schweinzger Lipót (byrbély Balogh Jenő | 1 — — 3 26 4
— 46 -
A tanuló Altalános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.
Sinkó László 45 Schmidt Dezső Szabó István Szalai Győző Titz Ferenc Tengerdi Ferenc 50 Tüskés Sándor Végh József Zábó József Zollner Ferenc ^borbély (Hentes (Csizmadia tgipész túrás tSfabó (Csizmadia (Cipőfels. kész ^re§zelő vágó Tóth Lajos Darvas János Nagy Károly Németh Ferenc Titz Antal Zalai Szidónia Doór István Farkas József Szili Károly ZollnerJános 2 1 1 2 2 2 1 3 2 4 3 2 2 2 3 4 3 3 4 1 2 5 6 8 19 fsz. 6 fsz. .fsz.
C) III. osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. \ ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.
Ángyán János szabó Czvetkó Ferenc 1 2 4 .7 4
Auer Lajos asztalos Torma Pál — — — — — fsz.
Benke Győző géplakatos Weiser J C. — — — — — fsz.
Csiszár János cipész Dukász József —■ — — •— — elli.
5 Döbörhegyi János » Weis Henrik 1 — 3 3 7 —
Dömötör Sándor vaseszterg. Nikolai és Társai 1 3 — 2 — —
Ederics István cipész Rákos József — -— — — — fik.
Epstein Berthold fényképész Vértes Antal — — — — — km.
Ficzkó Béla géplakatos Weiser J C. — - — — — fsz.
10 Filipovics Ferenc lakatos Országh Kálmán 1 — 1 * 1 —
Folkmayer Jenő könyvkötő Schless Antalné — — — — fsz.
F''öldi János lakatos Sinkovics és Ujlaky 1 — 1 * 2 2
Francsics Ádám asztalos Káppel János — — — — — fsz.
Friedl Boldizsár kárpitos Fiálovics Lajosné — — - — -- fsz.
15 Goldstein József géplakatos Weiser J. C. 1 — 2 * — —
Günsberger Béla lakatos Kohn Samu l — 1 * 1 —
György István kocsifényező Újhelyi Ferenc — — — — — fsz.
György János kerékgyártó Pentz József 1 — 3 2 1 —
Hahn Albert lakatos Sinkovics és Ujlaky — — — .— — fsz.
20 Halvax Ernő asztalos Táncsics József — — — — — fsz.
Harkányi Gyula kefekötő Kardos és Társa — — — — — fsz.
Hirschler József géplakatos Weiser J. C. 1 — 3 * 3 2
Horváth Győző szabó Lampel Adolf fsz.
Horváth Károly csizmadia Tóth István 1 3 — 4 2 —
25 Kanagylics László cipész Matisz Lajos — — — — — fsz.
Kispeti Lajos kárpitos Steinberger Ferenc — — — ■— — fsz.
Kovács Imre lakatos Nikolai és Társai — — — — — fsz.
Kovács József cipész Miltényi Sándor — ''— — — — fsz.
Kovács Lajos » Francsics István 1 o Lt — 4 2 —
30 Kuzsner György n Varga János 2 2 — 2 — —
Magyar László szíjgyártó Horváth Károly 2 — 4 2 2 —
Marton József - asztalos Kaufmann Ferenc 1 — 3 4 — —
Móger Ferenc szabó Weis Bernát fsz.
Müller János cipész Velecz Ede 2 2 — 2 1
35 Perkó György géplakatos Weiser J. C 1 1 — 3 7 —
Pap József mintaasztalos Nikolai és Társai 1 3 — 2 — —
Radványi Andor géplakatos Weiser J. C. — - — — — km.
Rácz Ferenc csizmadia Purger Márk — — — — — fsz.
Sáfrány Vince cipőfelsőrészk. Miltényi Sándor 1 — 2 ■3 1 —
40 Szabó Lajos kefekötő Kardos és Társa — — — — — fsz.
Szalai József cipész Hege Géza — — — —. — fsz.
Szecső Károly vaseszterg. Nikolai és Társa 1 — 3 1 1 —
Tengerdi István könyvkötő Münz és Balog 1 3 * — --
- 48
A tanuló Altalános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének a neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen I igazolatl.
Timár István cipész Steiner Fülöp _ fsz.
45 Török János székes Halvax János 1 2 — 1 3 —
Vojnovics Lajos lakatos Schável Lajos — - — — krrj
Varga József csizmadia Varga Imre 1 2 — 3 4 —
Weisz Ferenc cipész Rosenfeld Miksa 2 - 3 2 2 —
Vojkovics Lajos lakatos Szántó Géza — — — — fsz.
50 Zimmermann Antal lakatos Paizs Józsxf fsz.
A *-gal jelöltek a „Szervezet" 19 §-a alapján a közismereti órák látogatása alól fel voltak mentve.
— 49 —
VIII.
Munka kiállítás.
A kiállító iparostanuló A kiállított munkájának A biráló bizottság osztályzata
neve foglalkozása tanuló éveinek száma Osztály Mesterének neve megnevezése j dr. száma
Pap József asztalos 3 C) III. Nikolay és Tsa fogaskerék minta 1 jeles
Jakupák József 3 B) II. Torma Pál konyhasz. és asztal 2 kit.
Kapoli János ff '' 74 A) II. Muzikár Vince konyhaszekrény kit.
Tüskés József 2 C) 11. Dants Kálmán asztal jeles
5 Papszt József n O 1 B) III. Brantin József fenyőasztal jó
Kamper Ferenc „ 1 '' •> A) I. Muzikár Vince éjjeliszekrény kit.
Varga György » A) III. Martincsevics Imre 1 (drb) ruhaszekrény kit.
Horváth Gyula borbély 13 B) 1. Szatay Zsigmond hajbetét jó .
Fischer Pál „ 2 A) III. Hirschl Henrik >1 jó
10 Horák Ferenc n 2 C) II. Csillag Béláné haj kép. kit.
Németh Károly „ ÍV, B) I. Sugár Adolf hajbetét jeles
Plander Jenő cipész 3 B) 11. Steiner Fülöp 1 pár cipő kit.
Gyergyák György 21 / B) II. Jancsecz Imre 1 „ női barna félcip. kit.
Skorjánecz F. 1 A) 111. Skorjanecz József 1 pár női füzőscipő kit.
15 Szabó Kálmán » 1 C) 1. Miltényi Sándor 1 pár talpalás kit.
Szabó Pál ff 2 A) II. Hernyevics Bertalan 1 pár gy. cipő. __ jeles
Jakupák János tj 31 , B) Elők. Török Ferenc 1 pár női félcipő jeles
Molnár József „ 2 C) II. Hernyevics Bertalan 1 pár leánykacipő jó
Papp László » 3 C) II. Dukász József 1 pár férficipő kit.
20 Mózes Sándor v 3''/, B) III. Ács Ferenc 1 p. csizma és 1 p. cipS kit.
Kovács György „ B) 111. Steiner Fülöp 1 p gomboscipő kit.
Nyakas István ff 1 B) 1. Miltényi Sándor 1 p. talpalás jó
Tenk József „ A) I. Skergula Gyula 1 p. női félcipő jeles
Molnár György ZV, A) II. Steiner Fülöp 1 P- „ kit.
25 Vincze Jézsef „ •)»/ - 4 A) 11. Angler Lajos 1 p. férficipő kit.
Gárdonyi Lajos ff 3 A) I. Titz Antal 1 p. fűzős félcipő jó
Titz Ferenc „ 374: B) 111. >> 1 p. félcipő jeles
Gödér István M A) I. Miltényi S. és Fia 1 p. varrott talpalás kit.
Kováts János cipSfel. kész. 2.7. A) II. ,, ,, „ 2 p. gy. felsőrész. kit.
30 Pórpáczy István cipész V2 B) 1. Steiner Fülöp 1 p. gombos gy. cipő kit.
Kurján József cukrász >7, A) Elők. Váry Zoltán 1 torta jó
Zábó József cipője!, kész. t)3/ " 14 1 B) III. Szili Károly 1 p. férfi fűzős felsőr. kit.
Sáfrán Vince » » C) III. Miltényi S. és Fia 1 p férji f. ésl p. női cipa jeles
Turbéky Károly » » 3 B) 11. Kőbán Ferenc 1 p. férfi füzőscipő kit.
35 Klinger István » » 2 A) 1. Rosenberg Henrik 2 p. sevró félcipő kit.
Kovács Ferenc » » 374 B) III. Miltényi S. és Fia 2 p. férficipő felsőr. kit.
Vaskó József csizmadia 27, B) II. Farkas József 1 p. férfi csizma jó
Molnár István » 3 B) II. Gyümölcs Lajos P- »» jeles
Timár József •7» A) II. Turek Gyula 1 P- », jeles
40 Ocsek József B n r> Polgár János 1 P- ,» .. jeles
Ács István » r> v Valentin Ferenc 1 P. „ „ jeles
Varga Ferenc 2 v » Farkas József 1 P- „ jeles
Miszer Ferenc » 3 B) Elők. Nagy Antal 1 p. „ jeles
Király János 37'', B) III. Horváth József 1 P- „ jeles
45 Szalai Győző * 3 B) III. Németh Ferenc 1 P- „ jó
Szántó Vendel 2''Á A) I. Nóvák Márton 1 P- „ jó
Pogány Lajos » 4 A) 1. Sárec Kálmán 1. p. gy. csizma jó
Horváth Károly » 01/ " ; 2 C) IIL Tóth István 1- P- gy- », jó
Fülöp Péter ff 3 A) III. Weber Ferenc 1. p. női ny. csizma jel-
50 Veid György faeszterg. 2 C) II. Schönek János virágasztal kit.
Rozgonyi Lajos fényk. 174 B) III. Mathea Károly •tabló-képekkel kit.
Schmidt Dezső hentes 8 hó « 11 Darvas János szafal. extrav. párisi, virsli 5 kit.
Schlegl János » 3 v 11 Beierl Ferenc párisi 1 kit.
50 —
A kiállító iparostanuló Osztály Mesterének neve A kiállított tárgyak — A bíráló bizottság osz-tóly-zata
neve foglalkozási tanuló éveinek száma megnevezése dr. száma
Czifra Ferenc hentes 2 B) 1. Yokoun Antal párisi 1 kit.
55 Máthé Károly kalapos 4 A) 1. Halvax Frigyes férfi kalap kit.
Máthé János ,, 4 A) Elők. íi ii ii ii 3 jeles
Bankics György kádár 3 és fél B) II. Kaufmann Elek ovál hordó l kit.
Lang József ii 7 hó C) 1. íi ii paprikatartó kád 1 jeles
Grosinger Ferenc ÍJ / 8 B) 1. Grosinger József kishordó kit.
60 Viola Jenő kárpitos 1 C) 1. Somogyi és Gerő 1 p. ülőke 1 jó
Balázs József „ 1 / / 2 A) I. ii ii 1 repülőgépmodell 1 jeles
Megyesy K. kefekötő 3 B) 11. Sóbár György ülőke 1 kit.
Kulcsár Boldizsár n 3 A) II. Kardos S. és Tsa szobaseprü 1 ktt.
Orbán János „ 3 B) 1. ii i.i ii angol seprű és angol kézi seprű 0 kit.
Grünvald Ferenc n 3 C) 1. Kardos S. és Tsa falporló és lókefe 2 kit.
65 Nováth György kerékgy. 2 A) 111. Nováth István ruha- és hajkefe o kit.
Szőllősy István késes ij A) 1. Serák István első kerék 1 .kit.
Szíjártó Mihály kovács 1 és fél A) 11. Szíjártó Mihály zsebkések 12 jeles
Kantler József » 1 hón. B) Elők. Csavnicsák Ferenc ajtópánt (zsanér) 2 kit.
Sindlberger Jenő "74 C) 11. Sindlberger Mihály lópatkó jó
70 Tengerdy István könyvk. 37* B) III. Münz és Balog versenypatkó kit.
Dlask József 1 és fél C) I. Schless Antal kézelődoboz kit.
Anhofer Ferenc íi i/ B) I. Münz és Balog bőrkötétes imák. jeles
Vadász József köteles 1 és fél A) Elők. Strem és Klein plüs képkeret jó
Garzé József 1 és fél B) Elők. ii *i ii rudazó kötél jó
75 Benkő József 1 és fél B) „ ii ii ii 40 ni. h. ruhaszárító jó
id. Horváth J. 1 és fél A) 1. ii ii íi 20 „ „ jeles
Tóth Gáspár „ 1 és fél A) 1. ii ii ii 10 m. rudazó és kölSfékjej jó
Baticza Rezső lakatos 2 7''. A) 1. Bálinger Ferenc 40 m. h. ruhaszárító kit.
Ripauer István n 2 B) 11. Széchenyi István két lókötőfékfej jeles
80 Márkus József tf '' 1 és fél A) II. Schável Lajos tűzhely ráma kit
Horváth Ferenc a '' 2 A) 11. Paizs József kettős sütő jó
Papp K. és Okos S. a 3 B) Elők. Sinkovics és Ujl. egyes „ kit.
Fallér József a 2'' B) III. ii ii ii rácsozat rész. jeles
Márkus László a 3 ii ii Országh Kálmán zárszögmérő kit.
85 Pokorni Ferenc a ii i» Schável Lajos hármas sütőkészlet jeles
Márkus István a 1 és fé B) 11. ii ii íi ii kit.
Papp Kálmán a 2 B) II. Sinkovics és Ujl egyes sütőkészlet jó
Gerencsér Jenő a 1 és fél A) I. Országh Kálmán szlopfej és lyukmérő jeles
. Osvald János n 3''/, A) 111. Szécsény István sütő állvány jeles
90 Filipovics Ferenc a 3 A) 111. Országh Kálmán kávédaráló jeles
Kulcsár József „ l''/a C) 11. Nikolai és Társai dísz-ülő minta jó
Spitzer Béla glakatos 1 A) III. Sinkovics és Ujl. képkeret jeles
Vagner Béla ii 2 és fél >> " ii ii ii csőfogo jeles
Gáspár Gyula ÍI 1 és fél A) I. ii ii ii pinceablak jó
95 Vositz Lajos a 3 C) II. ii ii i* tányérmclegitő jó
Pollák Ferenc ,, 1 B) Elők. ii ii ii sütő kerettel jó
Pap Ferenc i» 3 A) 11. ii 1* íi sütő melegítővel jó
Nováth Lajos müszövő 2 A) 111. ii ii ii Pollák Ferenc asztaltakaréktüzhely kit.
Acsmann János reszelőv. 1 B) Elők. 1 drb. ksztalteritő kit.
100 Zollner Ferenc rézmiiv. 274 • B) III. Zollner János különféle reszelő 1. kit.
Imre János sütő 1 és fél Samu József szőlőpermetező kit.
Bellák József szabó 2 C) L Lenk József hatfonatu kalács jeles
Bedenel; Ferenc a 2% B) III. Tóth Lajos mellény jó
Király Béla a o A) III. Sörlei éenő nadrág jeles
105 Gohistein Ferenc i 2 és fel V >> Gottreich Antal nadrág és mellény kit.
Weisenstern J. 3 >> >5 Kaufmann Mór nadrág jeles
Osztroski Lajos 3 A) I. Lusztig József és Fia gyermeköltön}'' jeles
Török Jáaos széfes 3 C) 111. Halvax János szék kit.
Takáts János 2 C) II. Borbás Mihály „ '' kit.
110 Tálosi István vasöntő 1 B) II. Nikolai és Társai szijkerékés csapágy jeles
Tálosi János „ 1 és fél A) I. ii ii ii kocsifelhágólap kit.
Tánczos János íi 2 C) 11. ii íi ii kocsikerék 1 jeles
51 —
IX.
Kimutatás a f. évi jun. 19-én tartott rajzkiállitáson résztvett tanulók s rajzaik számáról.
A tanuló
neve foglalkozása osztály kiállított rajzainak száma
Fa-, diszitő- és ruházati
csoport;
Feletár Pál szabó Bj elők. 2
Borsfai János cipész C) I. 1
Ács István cipész A) II. 2
Dnkász Ernő szabó A) II. 3
5 Grozdek Tamás asztalos B) II. 2
Kiss István csizmadia B) II. 1
Laskay Imre csizmadia Cj II. 1
Kiss János csizmadia C) II. 1
Csiszár János cipész C) III. 2 ■
10 Döbörhegyi János cipész Cj III. 2
Fi Iák János csizmadia A) III. 1
Foyta Mihály szabó A) III 4
Francsics Ádám asztalos A) 111. o
György János kocsigyártó Cj III. 3
15 Halvax Eruő asztalos A) III. 2
Horváth Győző szabó C) III. 2
Horváth János cipész A III. 3
Kovács Ferenc cipőfelsőrész készítő A III. 5
Idősb Kovács Imre szabó Bj III. 2
20 Kovács József cipész A) III 2
Móger Ferenc szabó A) III. 2
Sáfrán Vince cipőfelsőrész készítő A) III. 4
Tamás István cipész A) III. 2
Zábó Vince cipész A) III. 2
25 Ederics István cipész Bj III. 1
Gáspár Boldizsár cipész B) III. 1
Izsák István szabó B) III. 3
Király János csizmadia B) III. 2
Kálmán János asztalos A) II. 2
30 Marton József ■ asztalos B) III. 3
Radics János cipész Bj III. 2
Weisz Ferencz cipész B) III. 2
Auer Antal asztalos felm. 5
Lehotczky Sándor szabó n 3
— 52 —
A tanuló
neve i foglalkozása osztály 1 kiállított rajzainak száma
35 Móricz Dezső szabó felm 3
Nováth György kerékgyártó n 6
Skorjanecz Ferencz cipész 5
Sörlei Jenő szabó » 4
Fémipari csoport:
Somogyi István lakatos B) elők 2
Kovács Kálmán géplakatos 0) 1. 1
Márkus László lakatos B) III. 4
Poór István géplakatos A) III. 2
5 Ozórk Ferencz órás A) III. 4
Osvald János lakatos A) III. 2
Rábinek Dezső órás A) 111. 1
Schvegovics Lajos lakatos A) III. 1
Vágner Béla géplakatos A) III 4
10 Horváth István betűszedő B) III. 1
Pokorny Ferenc lakatos B) 111 2
Sárec János géplakatos B) 111. 1
Zollner Ferencz reszelővágó Bi 111. 3
Berghoffer Gyula betűszedő B) 111, 1
15 Epstein Berthold fényképész felm. 3
Filipovics Ferenc lakatos w 10
Fitzkó Bóla géplakatos n 3
Földy János lakatos » 4
Földy Zoltán lakatos 2
20 Goldstein József lakatos » 3
Gíinsberger Bóla lakatos 5
Hirschler József géplakatos n 2
Jersche Károly lakatos jl 4
Lichtfusz Ottó lakatos n 2
25 Maschanzker Béla géplakatos n 3
Mészáros Pál lakatos n 2
Németh István betűszedő 1
Nováth Lajos lakatos t 3
Okos Sándor lakatos » 5
30 Palkó József nyomdász 7
Rozgonyi Lajos fényképész >i 12
Sótonyi János betűszedő n 4
Spitzer Béla lakatos n 2
Szommer Ferenc lakatos t» 4
35 Tenyerdy Ferenc órás n 1
Tenyerdy István könyvkötő » 2
- 53 —
A tanuló
neve foglalkozása osztály kiállított rajzainak száma
Vass Károly Vojnovics Lajos géplakatos lakatos felm. 3 1
Téli tanfolyam :
Ábrahám Károly Bocskai János Borovics György Dani Mihály 5 Erdődi Ignác Flumbort Ferenc Flumbort József Gerócs György Gerócs Jenő 10 Gozdán László Horváth Sándor Ifcsics László Kasznár Vendel Kiss Ferenc 15 Kulcsár József Márek Antal Mercz Béla Metz János Németh Ferenc 20 Pintér László Dolmányos György Angler Menyhért bádogos kőműves » » )? n H r> ács ács kőműves cserepes kőműves kőműves szobafestő cementöntő bádogos szobafestő kőműves ács cementöntő szobafestő III. II II. III. II. elők. III III. II. felm. 111. 111. felm. III. III. III. II. 11. felm. III. II. 4 4 6 6 1 3 3 7 10 8 5 6 4 7 3 4 5 3 4 2 5 3
Összesen: 103 drb. •
X.
Statisztikai kimutatás a tanulók előképzettségéről és a tanítási eredményről osztályonkint.
A beirt tanulók száma I A beirt iparostanulók közül előképzettség szerint I A tanulók száma az év végén A tanév végén elért eredmény
magaviseletből ált. rajzból szakrajzból közismeretből
| iskolába nem járt j I. II. III. IV. V. VI. i. II. III. IV. I. II. III. ÍV. V. iisszesen
jó szabályszerű k. szabályszerű n. szabályszerű összesen jeles jó elégséges elégtelen felmentve jeles jó elégséges elégtelen összesen jeles jó | elégséges elégtelen felmentve összesen
elemi polgári gimnáziumi
osztályt végeztek
A) Elők. 65 7 6 8 29 11 4 65 55 34 20 1 55 2 9 27 8 9 _ 55 5 28 22 55
B) Elők. 77 1 2 12 21 25 16 — — — - ■ — — — — — — i77 64 64 — __ — 64 4 13 22 10 15 — — .— — 64 1 31 22 10 — 64
Téli Elők. 21 2 1 4 8 5 1 — — — — — — — — — — 21 20 20 — ■ — — 20 — 1 16 3 — — — — — 20 3 9 7 1 — 20
A) I. ■63 6 o 2 9 22 13 5 2 — — — 2 — — — — 63 55 23 22 '' 8 2 55 2 15 27 4 7 — — — — 55 2 20 16 17 — 55
B) I. 62 6 1 2 8 22 8 13 1 — — — 1 — -- — — 62 53 26 20 7 — 53 4 12 21 -4 12 — — — — 53 4 20- 17 12 — 53
C) I. 62 — 1 1 6 36 7 10 — 1 62 52 9 36 7 — 52 4 13 24 1 9 — — 1 — 52 2 16 11 23 — 52
Téli I. 22 — — 1 2 12 3 4 — — — — — _ — — 22 lí; 14 4 1 — 19 5 8 5 1 — — — — 19 4 5 9 1 — 19
A) Ií. 41 — — — 4 13 7 15 2 — — — — — — — — 41 35 27 7 — — 34 3 13 14 1 1 — — 2 — 34 4 13 10 7 — 34
B) II. 45 — — — 6 11 6 19 — 1 — — 2 — — — — 45 39 35 4 — ■— 39 3 12 21 1 2 — — — — 39 3 20 12 4 — 39
C) II. 40 — -r- — 2 14 11 11 2 — — 40 34 25 4 5 — 34 5 11 10 2 6 — — — — 34 4 11 18 1 — 34
Téli II. 15 — — 1 2 9 2 1 15 14 11 3 — — 14 1 1 6 — — 2 1 2 1 14 1 6 5 2 — 14
A) III. 53 — — — — 19 6 9 1 7 — 4 3 3 1 — — 53 3C 7 16 7 .•— 30 1 4 6 2 4 1 6 2 4 30 — 4 8 10 8 30
B) III. 53 — — — — 19 10 7 2 3 1 6 3 1 — — 1 53 34 22 10 1 1 34 — 5 7 2 4 3 4 5 4 34 -3 10 7 8 6 34
C) III. 50 -— — 1 16 8 7 5 2 — 1 5 2 1 — 2 — 50 23 19 4 -— .— 23 1 6 3 — — 3 2 7 •1 23 2 7 4 - 4 6 23
Téli III. 15 —- — — "— 11 2 1 1 — — — — — — — 15 14 13 1 — — 14 ;— — — — 8 4 2 — 14 2 5 4 — 3 14
Összesen X <D 22 13 32 co c- co <N co o 2 1312 2 15 13 5 1 2 1 o x h t C uí 349 151 37 3 540 | 35 123^09 39 69 17 17 21 10 540 35 182 17sj 122 23 540
XI.
Statisztikai kimutatás a tanulók számának alakulása, kora, vallása, anyanyelve, illetősége szerint és mulasztásáról.
A tanulók számának alakulása a tanév folyamán A beirt iparostanulók közt volt Mulasztott
beiratkoz jf elszabad elhagyta helyét * 1 | meghalt —----i összesen | A tanévet befejezte | korszerint vallás szerint anyanyelv szerint illetőség szerint nem magy anyany. a tanév végén maradt tanulók közül j igazolva igazolatl. összesen
Osztály dec. 31-ig | jan. 1 után | összesen m. anyanyelvű | nem m. anyany. | összesen 13—15 éves | 15 évesnél id. de m. besz. t. ésm.besz n.t.
összesen 1 róni. kath. ág. ev. református izraelita | összesen 1 magyar német horvát vend cseh 1 egyéb | összesen helybeli zalamegyei más megyei | külföldi összesen horvát német | vend | összesen horvát német | cseh összesen hány tanuló ? hány napot ? hány tanuló 5 hány napot? hány tanuló ? hány napot ?
A) Elők. 37 28 65 _ 10 10 54 30 25 55 53 2 _ 55 26 3 24 1 1 55 10 25 9 11 ;,.-) 13 __ 1 14 11 3 1 15 55 33 176 fi 26 38 202
B) Elők. 56 21 77 2 2 4 9 — 13 64 30 34 64 64 - — — 64 46 3 14 1 — — 64 22 29 11 2 64 14 3 1 18 — — — 64 21 151 4 24 25 175
Téli Elők. 21 — 21 — — — 1 — 1 20 5 5 20 19 — — 1 20 20 — — — — — 20 16 1 2 1 20 — 20 7 124 13 55 | 20 179
A) I. 57 6 63 — — — 8 — 8 55 26 29 55 52 — I 2 !Ö5 49 2 4 — — — 55 5 22 16 2 55 4 2 — 1 6 — — — 55 31 184 18 72 49 256
B) I. 54 8 62 2 1 3 6 — 9 53 33 20 53 51 2 — — 53 48 — 5 — — — 53 17 20 14 2 53 5 — — i 5 — — — - 53 26 283 19 132 45 415
C) I. 57 5 62 2 2 8 — 10, 52 27 25 52 43 3 — 6 >52 48 2 — — — 52 23 16 10 3 52 2 2 — 4 — — — — 52 25 354 17 66 42 420
Téli I. 21 1 22 — — — 3 — 3 19 4 15 19 19 — — — 19 19 — — — — — 19 16 3 — — ■ 9 — — — I— — — — — 19 12 182 5 16 17 198
A) II. 41 — 41 4 1 5 2 — 7 34 11 23 34 29 3 — 2 34 31 — 2 1 — — 34 15 12 6 1 y 2 — 1 — — — — 34 23 243 4 15 27 258
B) II. 42 3 45 2 1 3 3 — 6 39 11 28 39 38 1 — — 39 34 35 1 3 — — — 39 16 14 9 — 39 3 1 — 4 — — — — 39 25 224 11 37 36 261
C) II. 40 — 40 2 3 5 1 — 6 34 9 25 34 34 — — 31 2 1 — — — 34 17 10 6 1 ''34 1 2 — — — — 34 21 207 12 73 33 280
Téli 11. 15 — 15 1 — 1 — — 1 14 — 14 14 14 — — — 14 14 - — — — 14 8 4 2 — Í14 — — — — — — — 14 10 95 3 22 13 117
A) III. 51 2 53 14 5 19 4 — 23 30 — 30 cc ja. 25 — 1 4 30 29 — 1 — — — 30 14 10 6 — j,0 1 — — — — — 1 — 30 15 125 10 91 25 216
B) III. 53 _ 53 17 — 17 2 — 19 34 3 34 34 29 3 1 1 34 31 — — — — — 34 19 13 2 — 34 — — — — — — — 1 34 12 130 9 85 21 215
C) III. 50 — 50 19 3 22 5 — 27 23 — 23 23 21 — — 2 23 23 — — — — 23 10 10 3 — 123 — — — — — — — '' — 23 14 39 3 8 17 47
Téli III. 15 — 15 1 — 1 — — 1 14 — 14 14 14 — — — 14 14 — — — — ''— 14 12 1 — 1 14 —■ — — — — — — 14 9 111 2 5 1 116
Összesen (ilO 74 684] 66 16 82 62 - 144 540 189 351 540 505 14 3 18 540 467 13 56 3 1 540 2''ó0 190 96 24 540 45 10 3 58 11 3 1 15 540 284 2628 135 727 419 3355
XII.
Statisztikai kimutatás a tanulók iparága szerint
Osztály A tanulók száma az > év végén j Aranyműves i| j Asztalos . Ács 1 | Bádogos i| Betűszedő Borbély 1 | Czementöntő i| Czipész | Czipőfelsőr. készitő | | Czukrász l| Cserépfedő . | Csizmadia l| Faesztergályos i| | Fémnyomó l| | Fényképész i| | Fésűs | Géplakatos | | Hentes || | Kalapos | Kádár i| Kárpitos | | Kefekölő | Kerékgyártó Kéményseprő Késes Kocsifénj''ező Kosárfonó | Kovács 1 Könyvkötő | Köteles Kőfaragó | Kőműves | Lakatos j Mészáros J Mérlegkészitő | Műszerész | Müszövő | Nyomdász Orás | Pinczér | Reszelővágó | Rézműves Ruhafestő | Sütő | Szabó | Székes | Szíjgyártó Szobafestő | Vasesztergályos || Vasöntő Villam-szerelő ll | Összesen ||

A) Elők. 55 - 1 — - - — — 8 1 • 1 7 — — - — — 2 2 1 1 3 -- — — - — 1 — 4 — — — — — — — — 1 1 — — 1 2 13 - 3 — — 2 - 55
B) Elők. 64 — 2 — — 1 — 10 — — — 11 — 2 — 1 4 5 — 2 1 1 — — — 1 — 1 — 2 — — 4 — -- 1 — — 2 — — - 4 6 — — — 1 1 — 64
Téli Elők. 20 2 1 1 14 2 — - 20
A) I. 55 1 3 r-i — 1 — — -7 1 — — 4 - — — — 5 1 1 — 1 3 — - 1 — 1 2 1 3 — — 8 — — — — — — 1 — — 1 6 1 — — — 2 — 55
B) I. 53 — 3 — — — 4 — 5 — — — 3 1 -- — 4 I —: 2 1 2 — — — — 1 3 1 — — 5 2 — — — — 1 3 — — — 3 4 — — - 2 2 1 53
C) I. 52 — 2 — - 5 — 7 1 — — 4 — — — - 5 — - 2 2 1 — — — — í 2 — — -- 6 1 — 1 — — — 1 — 1 —; 2 4 1 — - — 2 1 52
Téli 1. 19 - 2 19
A) II. 34 - 2 — •— — 1 — 7 — — — 4 — - — — 7 — — — — 1 1 — — — — 1 — — — — 7 — — - — — — -- — — — — 3 — — — — — — 34
B) II. 39 - 3 — — — — — 11 1 — — 2 — — — 4 — — 1 — 1 1 — — 1 — — 1 — — — 6 — 1 — — — — 2 1 — — 1 — 1 — 1 — 39
C) II. 34 — 3 — — — 5 — — - 9 1 - — — 2 — - — 1 - — — - 1 — 1 — — 9 — — — — — — 2 1 — — 1 — 1 — — 1 1 — 34
Téli II. 14 3 6 4 — — 14
A) III. 30 — 1 1 3 - 5 r 2 — 30
B) III. 34 — 1 — —. 5 1 — 5 2 — - 4 — — 1 — 1 2 - — — — I — — — — — — — — — 4 — — — — — 1 1 1 1 — — 3 — — — — — — 34
C) III. 23 — 2 5 1 2 -1 2 1 3 1 1 1 — 2 - — 23
Téli III. 14 — — 1 3 *¥■ — — — — — 1 — — — — — — — — — — — — — — — — — 6 — — — — — — — — — — — — — — 2 — — —- 14
Összesen 540 1 23 7 6 7 17 3 75 7 1 2 44 1 3 o 1 37 11 3 8 6 13 4 2 1 9 8 11 7 32 57 4 1 1 1 2 3 13 2 3 1 13 46 4 5 10 6 13 2 540 |
XIII.
Az iparos-tanonc-iskola 1909/10. évi költségvetése.
I. Bevétel.
1. Államsegély...... 3000 kor. — fill.
2. Az 1884. évi XVII. tc. 4.-, 32.-, 126.-,
158.-, 161. §-ban jelzett forrásokból . 500 „ — „
3. Tandíj cimen ...... 1643 „ — „
4. Róm. kath. hitoktatók részére szedendő 30 fill.-bői 180 „ — „
Összesen: 5323 kor. — fill.
II. Kiadás.
A) Személyi kiadások:
1. Tanítói fizetésekre ..... 9745 kor. — fill.
2. Igazgatói tiszteletdíj ..... 550 » — »
3. Tanítótestületnek az országos és megyei
gyűlések alkalmával fuvar- és napidíj 250 „ — „
4. Felügy. bizottsági jegyző tiszteletdija 80 „ —
5. Két szolga fizetése á 240 és á 200 K. . 440 » — n
B) Dologi kiadások:
6. Könyv- és írószerekre .... 130 kor. — fill.
7. Rajzszerekre ...... 230 »> — V
8. Nyomtatványokra ..... 100 » — »
9. Értesítő kinyomatása .... 200 »» — »
10. Tanítói szaklapokra .... 87 60 »»
11. 14 tanterem világítására 900 — »
12. 14 tanterem fűtéséhez fa és felmunkáltatása 180 » — »
13. Tandijbeszedés után 4°/0 65 * » 75 »
14. Rendkívüli kiadásra .... 100 » »
Összesen: 13088 kor. 35 fill.
Összehasonlítás:
Kiadás . . . 13088 K. 35 fill. Bevétel . . . 5323 K. — fill.
Fedezetlen hiány 7765 K. 35 fill.
Nagykanizsa, Ifj. Wajdits József könyvnyomdájából.



Insert failed. Could not insert session data.