Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
5.76 MB
2022-02-07 11:20:07
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
245
549
A Nagykanizsai Államilag Segélyezett
Községi Iparostanonc-Iskola
értesítőja
az 1912-1913. tanévről.
XXVII. évfolyam.
Közli: Poredus Antal igazgató.
Nagykanizsán
Zala Hírlapkiadó és Nyomda R.-T.
1913.

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

A NAGYKANIZSAI
ÁLLAMILAG SEGÉLYEZETT
KÖZSÉGI IPAROSTANONC-ISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ 1912—13. TANÉVRŐL.
XXVII. ÉVFOLYAM.
KÖZLI: POREDUS ANTAL
IGAZGATÓ.
NAGYKANIZSÁN ZALA HÍRLAPKIADÓ ÉS NYOMDA R.-T. 1913.
Ruzsicska Kálmán dr.
Ruszicska Kálmán dr.
1849—1912
Ebben az iskolai évben (1912. november 22-én) nagy veszteség érte Zalavármegye tanításügyét. Ezen a napon halt meg Ruzsicska Kálmán dr, királyi tanácsos, Zalavármegye királyi tanfelügyelője. aki 28 éven át volt itt a tanitóság vezérapostola.
E veszteség súlyának, nagyságának minden fájdalmas szónál igazabb mértéke az a mélységes gyász, mely halálakor az egész vármegye tanítóságának lelkére borult.
A Zalavármegyei Altalános Tanítótestület külön gyászjelentést adott ki haláláról. Ravatalára koszorút tett. Özvegyéhez részvétiratot intézett. Es temetésén a vármegye legtávolabb eső vidékéről is a gyászoló kegyelet őszinte érzésével megjelent testületi tagok szomorúan, könnyezve kisérték el koporsóját a sírig, hol nevükben Szalay Pál dr. kir. segédtanfelügyelő búcsúzott el a magyar tanításügyért eszményi lángolással élt vezér-apostoltól.
Akik akkor sírját a veszteség súlyának mélységes érzésével álltuk körű'', mindnyájan éreztük, tudtuk, hogy a mi Apostolunknak csak tetemét temettük el. A lelke, a szelleme, — munkára, lelkesedésre, szent hevületekre gyújtó apostoli lángolásával — itt maradt halhatatlan kincsül, drága örökségül nekünk, Ez a nagy, ez az elveszíthetetlen és eltékozolhatatlan örökség fogja megőrizni e vármegye egymást követő tanitó-nemzedékeinek lelkében az ő emlékét az idők múlásán túlragyogó tiszta fénnyel időtlen-időkig. Mert ez a nagy örökség-kincs a haladás hivatott vezető munkásainak, a tanítóknak lelkét eszményien tiszta örökszép gondolatokkal, eszmékkel ragyogja be s a valódi tökéletesedés tisztánlátásának hatalmas erejével vértezi föl és termékenyíti meg szakadatlanul.
Ennek a halhatatlan szellemi örökség-kincsnek ragyogó igéi szólnak hozzánk és minden megértő lélekhez az ő „Beszédei"-bői, mely művét a magyar tunítás-ügy minden munkása és őszinte tá-
— t —
mogatója, egy eszményien lelkesült népoktatási apostol hátrahagyott szent-könyvéül, Bibliájául fogadhatja el. A szülő- és gyermekszeretet, az emberiség szeretete és a hazaszeretet érzésének, a nemzet-tökéletesedés, az egyetemes haladás gondolatának nagy vonásai húzódnak végig fényes sugarakul az ő „Beszédei"-nek kincstartalmú kötetén, amelyet igazán bűvös, elragadó, varázslatos hatásúvá nagyérzésű lelkének bámulatos tűze avatott. Ezt a szent tűzet kell kiérezni belőle mindenkinek.
Csak kézbe kell venni ezt a népoktatási szentírást, hogy az ő nagy nemzeti hatáskörre, sokkal szélesebb, egyetemesebb népművelési területre hivatott kimagasló, vezető és alkotó talentumának eszméivel, érzésével, hódító szellemével elválhatatlanul ölelkezzék a magasabb egyéni világ tisztultabb regióiba vágyódó és emelkedni tudó léle .
A hazaszeretet nagy érzése nála egészen új hangon csendül meg mindjárt zalavármegyei működésének kezdetén, amikor Muraköz hegyvidéki állami iskoláinak menyitása alkalmával (1884, október 31 -én) tartott beszédében igy szól:
— „Állami iskoláinkat a régi hősök ma már csendes kúriáiban helyeztük el; emlékeztetésül arra, hogy Muraköz nagy történeti hivatását folytatni kell a hazaszeretetnek és tudásnak gyilkoló ágyuknál hatalmasabb fegyvereivel. Meg kell értetnünk Muraköz népével, hogy a magyar kultura nem hódító támadásokat intéz ellenük, de bevilágítja anyagi és szellemi boldogulásuk útját"
Márványba vésésre méltó arany szavak ezek ; kell, hogy ott lebegjenek vezető gondolatul azok előtt, akik egy-egy nemzetiséglakta területen apostolkodnak a nemzeti haladás érdekében. Va lamiképpen márványba vésésre méltó, modern igék a csáktornyai állami tanítóképző intézet új épületének alapkőletételekor mondott eme szavai is :
— „E falak élő bizonyságai lesznek a magyar népoktatásügy nemes idealizmusának, mely idegen ajkú polgártársainkat minden kényszer nélkül, anyanyelvük bántatlanságával s a testvéri szeretet melegével hódítja el a magyar érzéseknek és a magyar kultúrának."
Ez a mélyen érző nagy szív, ez az emelkedett nagy szellem a maga ragyogó idealizmusát, mint napkeleti vezető csillagot hordozza, viszi mindenüvé, ahol az emberiségnek megváltó örök-érzése : a szeretet; és megváltó örökv lágossága : a tudás, egy-egy lélekhódító mozzanattal ünnepelnek.
A zalaegerszegi karácsonyfa-egyesület szent-estéjén (1889. de cember 24-én) igy zeng le ajakáról a szeretet megragadó apo-theozisa :
— „Talán egy-egy édes álomképet örökre elűzött a sors ha-
5 —
talma ; talán egy-egy szíven örökre kiköszörülhetetlen csorbát ejt a végzet: de amit se sorsnak keserve, se csapások átka ,ne szüntessen meg soha az : a hit, a szeretet eszményében . . És mikor ez a hit megfogamzik minden szívben és agyban : akkor a kisdedek apró karácsonyfácskáiból ki fog fakadni az emberiség karácsonyának zöldje is !"
Nagyon kevés apostola volt még a magyar népnevelésügynek, akinek lelkéből az emberszeretet és gyermekszeretet olyan ideálisan tiszta lángokat, olyan szent hevületet váltott volna ki, mint az övéből. Mikor ő a gyermekekről, a gyermeklelkekről, a szülők és gyermekek, tanítók és tanítványok lelki kapcsolatáról szól : szinte fölmagasztosul, megdicsőül gyermekszeretetének eszményi tüzében.
Éppen igy emelkedik föl minden alkalommal az ő tűz-Ielke az örök érzések, örök eszmék világosságának magasába, amikor egy-egy gondolat-sugárral az emberiség álmodott igéretvilágába, az emberiség jövő megváltódásának paradicsomába réved.
Ebben az igéretvilágban, ebben a fönséges megváltódásban való hit ereje lüktet ki gondolataiból akkor is, mikor Zalavármegye millenáris ünnepe alkalmával vallomást tesz minden melléktekintet, minden szűkebb érdekkör fölé helyezkedett, nagy és tiszta emberszeretetéről.
„Megértsük mindnyájan, hogy a testvériség, szabadság, egyenlőség nem forradalmi termékek, hanem örök postulátumai az emberi szívnek, — Testvériség: a bennünket összeforrasztó tiszteletben és ragaszkodásban ; szabadság; a nemes, jó és tiszta gondolatok korlátlanságában ; egyenlőség : a jogok oly élvezetében, hogy e hazának minden fia a faj, nemzetiség, felekezet és születés különbsége nélkül igényt tarthasson a szellemi és anyagi boldoguláshoz. "
Aki igy érezett és gondolkozott, és 28 évi apostoli lelkének teljes odaadásával, minden alkalmat megragadva, érzésének és gondolkozásának egész világát belevitte Zalavármegye tanítóságának lelkébe ; annak apostoli, vezéri hatása nem érhet véget a sirnál ; sőt annál nagyobb lesz e hatás, mennél inkább távolodunk az ő egéniségének tárgyilagos, történelmi megítélése, méltatása közben a sir bezárulásának szomorú mozzanatától. Akkor, később fog csak kibontakozni az elfogulatlan kutató előtt Ruzsicska Kálmán kulturmunkájának, kultur-apostolkodásának korszakos hatása, eredménye és lelkének, jellemének nagysága.
Lelke, szépségének gyönyörűen jellemző vonása az is, hogy mikor Zalavármegye kir, tanfelügyelői állását 1884-ben elfoglalta, az volt első dolga, hogy a vármegye közoktatásügyi állapotáról, elődjének, Krób Pálnak, sikeres működéséről hű képet tárjon a közigazgatási bizottság elé, Ls elődjének működését igazán nemes

— 6 —
lélekre valló felfogással, elismerő megítéléssel méltatva, az 1883—84. iskolai évről szóló jelentését ezzel zárja:
— „Tartozó készséggel ügyekeztem legalább arról nyújtani némi kezességet a tek. közigazgatási bizottságnak, hogy a reám maradt örökséget hiven, e tankerület felvirágzásán csüngő odaadással megőriztem11. —
Az emberi lélek nagyságát, emelkedettségét talán semmi sem tünteti föl úgy, mint a kegyelet tisztasága. A mi elhunyt kir. tanfelügyelőnk kegyelete a maga hódító tisztaságában, fenköltségé-ben Krób Pál síremlékének leleplezése alkalmával ragyogott föl ezekkel a gyönyörű igékkel:
— „összehozta önöket az a kegyeletes szándék, hogy Krób Pálnak, Zalavármegye volt királyi tanfelügyelőjének sirján kigyújtsák a szivökben élő emlékezet fényével a szeretet és hála szövétnekét ; fölékesítvén ragaszkodásuk látható jelével is azt a helyet, melynek néma lakójában atyát és hü barátot vesztettek."
„Egy van az erkölcsi világrendben, ami a legmelegebb kegyeletnél is jogosabb igényeket támaszt; s ez: a történeti igazság. Képzelhetik tehát: mily odaadással törekedtem arra, hogy mint Krób Pálnak a Természet rendje s az intézmények folytonosságához képest hivatalbeli utódja, az itt talált alkotásokat az 1883—84. tanévről szerkesztett jelentésemben tehát előbb, hogysem az első tavasz zöldje hantjain kivirult volna, Zalavármegye közönségének hűséggel, szorgalommal és pontossággal feltüntessem. Ma pedig megjelentem önök között, hogy — mint Zalavármegye első tanítója — kivegyem részemet az önök kegyeletéből. Kivegyem azzal a mély bensőséggel, mely hét évi szép viszonyunk után feljogosít engemet arra, hogy Krób Pál koszorújába az első babérlevelet tűzhessem. Be is tűzöm szivem büszkeségével; enyémnek mondhatván azt a tantestületet, mely nemes törekvések szépségét a siron tul is költöiesiti . . ."
Mi is, Zalavármegye tanítói, akik a Mester igéinek, tanításainak, magasztos szent törekvéseinek varázslatos hatását, szellemét az ő halála után is drága örökségül őrizzük: „az erkölcsi világrendben a legmelegebb kegyeletnél is jogosabb igényeket támasztó történeti igazság" szelleme szerint cselekszünk, ha mindig és mindenütt, amikor és ahol Ruzicska Kálmán atyai és hü baráti nagy lelkének halhatatlan ragyogó nyomaival, emlékeivel találkozunk, „kigyujtjuk a szivünkben élő emlékezet fényével a szeretet és hála szövétnekét" ; és Zalavármegye volt első tanítójának, a Mester-Apostolnak emlékére letesszük hódoló elismerésünk babérát: hogy 28 éves, akadályterhelt, küzdelmes pályájával a zalavármegyei népoktatásügynek uj korszakát nyitotta meg.
— 7 —
Letesszük emlékére e babért szivünk büszkeségével: hogy mienk volt és mienk marad ez az eszményi Szellem, aki mindig egy tisztultabb világ békés kibontakozásának ösvényét világítgatta a küzdő tanítóság előtt ezzel a jeligével: „Föl a szívekkel!" Aki föl is emelte a zalavármegyei tanítóság lelkét az emberiségmegváltó törekvések magasába.
Ez a történeti igazság !
Szalay Sándor
Zalamegyei Alt. Tanitótestület elnöke.

I.
A jövő tanévre vonatkozó tudnivalók.
Az 1913— 14. tanévre az iparos-tanulók beirása az egész évi tanfolyamban szeptember -12-ig, a téli tanfolyamban pedig október 15 — 18-ig történik a közp. áll. elemi népiskola B) IV. fiu osztályában, köznapokon 6—8-ig, vasár- és ünnepnapokon d e. 9 -12-ig
A beírásra kitűzött időben köteles minden iparosmester a tanulóját még azon esetben is beíratni, ha az még csak próbaszolgálaton van, beteg vagy esetleg mint háziszolga, vagy napszámos alkalmaztatik is az illető iparág elsajátítása végett. (96096—1907. sz. miniszteri rendelet)
Aki tanulóját a beírásra kitűzött időn tul iratja be, vagy nem küldi pontosan az iskolába s ezen mulasztását nem tudja kellően igazo ni, az az 1884. évi XVII. t.-c 62 §,-ába ütköző iparkihágást követ el s vele szemben az 1884. évi XVII. t.-c. 157. §-ban megállapított 40 koronától 400 koronáig terjedhető pénzbírság fog alkalmaztatni A később felfogadott tanulók a felfogadás napján azonnal beirandók, mert különben ezek mestereivel szemben is a fenti szakasz fog alkalmaztatni.
Azon iparosmesterek, kiknek több inasuk van, saját érdeküknek tesznek szolgálatot, ha összes inasaikat egyszerre íratják be, s ezáltal lehetővé teszik azoknak oly módon leendő beosztását, hogy lehetőleg ne egy napon vonassanak el a műhelyből.
Az iparostanulók kötelesek a beírásnál születési és iskolai bizonyítványukat és tanoncszerződésük másolatát bemutatni; 4 kor. 30 fillér tandijat és az ipari szótárra 20 fillért fizetni, vagy a városi tanácshoz intézett tandij-elengedés iránti kérvényüket az igazgatónak átadni.
Az alőadások a 10 hónapos, illetve egész évi tanfolyamban szeptember 12-én, az 5 hónapos téli tanfolyamban pedig október 18-án kezdődnek.
Az igazgatóság.
II.
Igazgatói jelentés az 1912—13. tanévről.
Ipariskolánk az elmúlt tanévvel fennállásának 27. évét töltötte be.
Mielőtt azonban áttérnék e tanév láncolatos eseményeinek rövid felsorolására, lehetetlen, hacsak néhány szóban is, kifejezést nem adnom annak a mérhetetlen nagy és őszinte fájdalomnak, melyet mi ipariskolai tanitók érzünk azon nagy veszteség felett, mely bennünket és e vármegye iparoktatását dr. Ruzsicska Kálmán kir, tanácsos, tanfelügyelőnek 1912. nov. 22-én bekövetkezett elhunytával érte.
Hogy ki volt nekünk és e vármegye kultúrájának a Boldogult, a központi választmány felkérésére az összes zalamegyei iskolák ez évi értesítőjében leendő közlés végett nagyon szépen és megkapóan irta meg Szalay Sándor, a Zalamegyei Altalános Tanítótestület érdemes és ékestollu elnöke, s igy reám legfelebb az a feladat hárul, hogy a Boldogultnak e vármegye iparoktatásának megszervezése és kifejlesztése körül szerzett nagy és soha el nem évülő érdemeire mutassak reá.
Mikor 1884. julius havában Boldogult e vármegye tanfelügyelőjévé kineveztetett, megyénkben az önálló iparostanonciskola intézménye még teljesen ismeretlen fogalom volt, s még olyan nagyobb helyeken is, mint Nagykanizsa, melynek pedig már akkor is meglehetősen fejlett ipara és kereskedelme volt, a tanoncok ipariskola hiányában csak a vasárnapi ismétlő iskolába jártak, jólehet ilyenek felállítását már az 1872-iki s később az 1884. évi XVII. törvénycikk kötelességévé tette mindazon községeknek, melyekben nagyobb számban voltak iparostanoncok, s noha ezeknek felállítását a tanfelügyelők mindenkor szorgalmazták is.
A boldogult áthatva az iparoktatás nagy fontosságától, sokoldalú elfoglaltsága mellett is ujabb és ujabb leiratokban sürgette az iparostanonciskola felállítását, s addig nem nyugodott meg, mig 1886. jan. 29-én az akkori iskolaszék megállapítván a leendő iparostanonciskola évi szükségletét, annak 1886. szeptem
— 10 —
ber hó 1-én való megnyitását el nem határozta. Zalavármegyében tehát Nagykanizsán és Boldogult állandó sürgetésére nyílott meg az első önálló iparostanonciskola egy előkészítő és egy első osztállyal, melyet követett a zalaegerszegi, keszthelyi, csáktornyai sümegi, alsólendvai, perlaki és tapolcai iparostanonciskolák felállítása.
Hogy pedig a magyar kulturának ezen ujabb intézményei minél nagyobb sikerrel és eredménnyel szolgálhassák a hozzáfü-ződő, s a messze jövőre kiható nagy célt, állandó segélyt eszközölt ki részükre a magas kormánynál és azt az iskolák kifejlesztésével kapcsolatban mutatkozó szükséglethez képest évről-évre emeltette is, miáltal sikerült ipariskoláinkat oly magas színvonalra emelnie, hogy egyik-másik intézet külön miniszteri elismerésben is részesült.
Es e kiváló tanfelügyelő, kinek minden gondolata, szellemi tehetségének minden egyes szikrája megyéje tanügyének felvirágoztatására irányult, a lefolyt tanév kezdetén bekövetkezett váratlan halála a lesújtó fájdalom mély érzését ébreszté megyénk min den tanitójának keblében.
A sir örök éjjele borult a koporsója felé, hogy örökre elzárja előlünk a nemesen érző férfiút, aki világító fáklyaként tündöklött előttünk s szeretetének melegével csüngött rajtunk s e megye tanügyén.
De fedje bár a mély sir, emlékét a halál zord keze nem tépte szét, fennmarad az a siron tul is, mert az örök emlékezet virraszt felette szüntelen ! Nyugodjék békében! Emléke élni fog közöttünk, mig csak szivünk dobbanása tart.
A tanítótestület az elmúlt tanévben is a tőle megszokott ügyszeretettel és buzgalommal teljesítette nehéz és fárasztó munkáját s ezzel lehetővé tette, hogy iskolánk színvonala ismét egy fokkal jobb lett, a gondjainkra bízott s tanoncéveiket kitöltött tanulókat pedig több és alaposéob ismeretekkel ellátva bocsáthattuk ki az életbe.
A tanítótestület ezen odaadó munkásságát és iskolánk színvonalának folytonos emelésére irányuló törekvését méltányolta a város és állam egyaránt. Amaz a tulnépes egész évi előkészítő osztályok párhuzamosításával, utóbbi az eddig élvezett évi 3000 K államsegélynek 4000 K-ra történt felemelésével, miáltal lehetővé tétetett az utóbbi években táplált amaz óhajunk megvalósítása, hogy a most már négy előkészítő, négy első, négy második és négy harmadik osztályból álló iparos fiutanoncisko-Iánk mellett a jövő 1913/14. tanévben megnyithatjuk két osztály-Iyal a leánytanonciskolát is.
— 11 —
Hálás köszönettel örökítem meg, hogy a vallás és közoktatásügyi miniszter úr f. évi 79.569. számú magas rendeletével az idén is egy a rajzban és egy a közismereti tárgyakban kiváló előmenetelt tett tanuló részére 50—50 korona jutalmat engedélyezett,
Es amidőn jóleső örömmel konstatálom, hogy a mult évi értesítőben felsorolt és az Országos Egyesületünk figyelmébe ajánlott idejét mult rendeletek megváltoztatására irányuló felhívásom nem hangzott el a pusztában, mert Országos Egyesületünk derék vezetősége azokat már az ez évi köri gyűlések tárgysorozatába felvette és a köröknek tárgyalásra megküldötte, áttérek a lefolyt tanév eseményeinek rövid megismertetésére.
A tané''v kezdete. — A tanév a tanítótestületnek auguszt. hó 31-én tartott alakuló ülésével kezdődött, melyen a havi értekezletek jegyzőjévé a sorrend szerint következő Litvay Endre, a fizikai és vegytani szerek őrévé újból Jellinek Márk választatván meg, megállapittatott a heti órarend és kijelöltettek az osztályfőnökök és tantermek.
Beírás. — Az iparostanulók beírása az egész évi tanfolyamban szeptember hó 1 — 12-ig; a téli tanfolyamban október hó 15—18-ig eszközöltetett, hzen időben az egész évi tanfolyamban 503, a téli tanfolyamban 83 tanuló iratkozott be, mely létszám a tanév folyamán az egész évi tanfolyamban 576-ra, a téli tanfolyamban 87-re emelkedett, s igy a két tanfolyamba összesen 663, vagyis 4 tanulóval kevesebb iratkozott be mint az előző tanévben, ami annak tulajdonitható, hogy a balkáni államok közt kiütött háború folytán az ipari és kereskedelmi téren előállott válságos helyzet miatt nem egy önálló mester volt kénytelen a műhelyét becsukni és tanoncait olbocsátani, vagy uj tanoncok felfogadásától tartózkodni.
A rendes előadások az egész évi tanfolyamban szeptember 12-én, a téli tanfolyamban október 18-án kezdődtek és az egész évi tanfolyamban junius 29-ig, a téli tanfolyamban március 14-ig tartottak.
Az osztályok száma. Az egész évi tanfolyamra beiratkozott 576 lanuló 11 közismereti és 12 rajz-, a téli tanfolyamba beiratkozott 8/ tanuló pedig 3 közismereti és 3 rajzosztályba lett beosztva. Mivel azonban — sajnos — a tanulók évről-évre kevesebb előképzettséggel lépnek az iparos pályára, másrészt mivel sokan a magyar nyelvet sem beszélik, s emiatt csak az előkészítő osztályba voltak oszthatók, ennek folytán az egész évi előkészítő osztályok o y népesek lettek, hogy azokban nemcsak eredményes tanításról nem lehetett szó, hanem a fegyelmet fenntartani is csak alig lehetett. Ez a körülmény kötelességemmé tette, hogy az előkészítő osztályok mielőbbi párhuzamosítását, melynek fedezetéről
a költségvetésben amúgy is gondoskodva volt, s melyhez a városi képviselőtestület is hozzájárult már, a költségvetésnek a megye által leendő jóváhagyását be sem várva, az ügy sürgősségére való tekintetből az illetékes helyen kieszközöljem. Ebbeli törekvésem sikerrel is járt, amennyiben midőn rámutattam a tarthatatlan helyzetre, Vécsey Zsigmond, városunk derék és minden kulturális törekvés iránt melegen érző polgármestere, a párhuzamos osztály azonnali felállítását és az igy üresedésbe jött tanítói állás betöl tését a saját felelősségére engedélyezte.
Ennélfogva iparosinasiskolánkban az elmúlt tanév folyamán a közismereti tárgyak az egész évi tanfolyamban 3 előkészítő, 3 első, 3 második és 3 harmadik ; a téli tanfolyamon 1 előkészitő, 1 első és 1 összevont második és harmadik vagyis 15 osztályban; a rajzból pedig az egész évi tanfolyamon 2 előkészitő, 3 kezdő, 3 haladó, 2 végző és 2 szakrajzi, a téli tanfolyamban 1 kezdő, 1 haladó és 1 szakrajzi vagyis szintén 15 csoportban adattak elő.
A tanulóknak a rajzcsoportokba való beosztása függetlenül a közismereti osztályoktól, tisztán a rajzbeli ügyességük alapján történt. Mivel pedig felette kívánatos, hogy minden tanuló az utolsó évében lehetőleg a szakrajzra járjon -és abból is nyerjen oktatást, ami ezen beosztás mellett csak kevesek által éretik el, amennyiben a legtöbb három évre lévén beszegődve, már előbb fölszabadul, ezen beosztást a jövő tanévre meg fogjuk változtatni olyképen, hogy az előkészítő csoportok helyett is kezdőcsoportokat fogunk felállítani.
A tanítótestület és havi értekezletek Tanítótestületünk az elmúlt tanévben egy uj taggal szaporodott. A városi tanács, mint iskolafenntartó hatóság ugyanis hozzájárulván a felügy.-bizottság azon indokolásához, hogy ipariskolában 80—90 tanulót egy-egy osztályban eredményesen tanítani teljes képtelenség, a kért előkészitő osztályok párhuzamosítását engedélyezte. Az ennek folytán szükségessé vált tanítói állásra a pályázat kiíratván és a felügyelőbizottság i 913. április 19-én Vécsey Zsigmond polgármester ur elnöklésével tartott ülésében Nagy Lajost a C) II. osztályból az újonnan felállított előkészitő osztályba helyezvén át, a C) 11. osztály vezetésére Vegele Károly, főgimnáziumi tanár választatott meg.
A róm kath, hitoktatók körében az idén nagyobb változás történt. Lantos Angyal áthelyezése és Dalos Bertalannak a polgári fiu- és leányiskolához történt beosztása folytán ugyanis a rendfőnök az ipariskolánál az eddigi 4 osztály helyett 11 osztály hitoktatásával Kuruc Kapisztrán és 2 osztály hitoktatásával Cirfusz Viktorin szentferencrendi áldozárokat bizta meg.
A tanítótestület havi értekezleteit minden hónap első szerdáján délután négy órakor tartotta, melyeken a tananyag módszeres
kezelésével, a tanulók iskolalátogatásával, szóval a tanoncoktatás színvonalának emelésére irányuló kérdésekkel foglalkozott. Ugyancsak itt mutatta be igazgató az időközben érkezett miniszteri rendeleteket és a felettes hatóságainktól érkezett le — és átiratokat Tanterv. A tanitás alapjául a vallás- és közoktatásügyi Minisyter ur 33564/893. számú m, rendeletével kiadott tanterv alapján készitett helyi tanterv szolgált, mely azzal lényegében mindenben megegyezik. Az egyöntetű haladás és tanítási eredmény biztosítása végett pedig elkészítettük az egész évi tanmenetet heti beosztással.
Vallás-erkölcsös nevelés. Az iparostanulók kevés kivétellel az alsóbb néposztályból kerülvén ki, mint ilyenek a legtöbbször semmi, vagy csak nagyon hiányos nevelésben részesültek. Ezt pótolandó, a tanítótestület nem mulasztott el egyetlen alkalmat sem, amikor a gondjaira bizott tanulók fogékony lelkébe cseppeg-tethette a szépnek, jónak és nemesnek magvait.
Ezenkívül iparostanulóink rendszeres hitoktatásban is részesültek és pedig a róm. kath vallásúak osztályonkint, a más vallásúak pedig összevonva, heti 1—1 órában, s amennyiben hittani órájuk valamely ünnepnanra esett, ez esetben hitoktatóik vezetése mellett résztvettek a szc tmisén.
Ezenkívül a róm. katholikus tanulók mind hozzájárultak a húsvéti szent gyónáshoz és áldozáshoz, az ágostai evangelikus és református tanulók pedig az urvacsorához.
Fegyelem. Iparostanulóink iskolai magaviselete évről-évre örvendetesen javul, s az idén már egyetlen egyszer sem adott panaszra okot, ami egyrészt a tanítótestület szeretetteljes bánásmódjának, másrészt a „Tanonc-Otthon" nevelő hatásának tulaj donitható, A tanulók iskolalátogatása. Iparostanulóink iskolalátogatásában az elmúlt tanév folyamán is bizonyos fokú javulás mutatkozik, ami egyrészt az igazolatlanul mulasztó tanoncok mestereivel szemben alkalmazott szigorú eljáráson és bírságoláson kivül a mestereknek az intézmény iránt terjedni kezdő jobb véleményé-nyének következménye,
A tanévet bevégzett 523 tanuló közül egész éven át betegségből, vásárra menésből, vagy vidéki elfoglaltságból, tehát igazolva mulasztott 232 tanuuló 1529 tanítási napot, igazolatlanul pedig 140 tanuló 970 tanítási napot, vagyis összesen 372 tanuló 2499 napot.
Tanulóinak igazolatlan mulasztása miatt a tanév folyamán összesen 57 mester ellen kellett feljelentéssel élni és pedig 35 ellen egy esetben, 14 ellen kétszer, 4 ellen háromszor, 2 ellen négyszer és 2 ellen ötször, kiket a rendőrfőkapitányság az 1884. évi XVII. t.-c, 62. §.-ba ütköző iparkihágás miatt 3 30 K., ösz-szesen 700 K pénzbirságban marasztalt, el.
Tanítási eredmény. A jó magaviselet és rendes Iskolalátogatás mellett az elért tanítási eredmény még a tanulók fogyatékos előképzettsége dacára is általában jónak mondható, ami a tanítótestület odaadó és lelkiismeretes működésén kivül főleg a rendelkezésünkre álló tan- és szemléltetési eszközökn k köszönhető, melyek lehetővé teszik a tananyagnak szemléleti alapon való feldolgozását.
Változás a kir. tanfelügyelőségnél, Boldogult dr. Ru-zsicska Kálmán, kir, tanácsos, tenfelügyelő, súlyos betegségére való tekintetből mindjárt a tanév elején egy évi szabadságidőt kérvén, Miniszter úr 1912. okt. 15-én 140440, szám alatt kelt rendeletével a Zala vármegyei kir tanfelügyelőség vezetésével ideiglenesen Scossa Dezső, kir. tanácsos, Szeged sz. kir. város kir. tanfelügyelőjét, majd ennek közbejött betegsége folytán ezen tisztétől saját kérelmére történt felmentése után 1913, febiuár 26-án 24401, sz. a. kelt rendeletével a kir. tanfelügyelőség vezetésével Szirmay Miksa, kir. tanfelügyelőt, a belényesi kirendeltség vezetőjét, bizta meg, kinek kiváló egyénisége s a magyar kultura fejlesz • tése és emelése iránt érzett nagy lelkesedése és munkaszeretete, ugy a nép- valamint az iparoktatás terén a legszebb reményeink és vágyaink megvalósulására nyújt biztositékot.
Midőn kir Tanfelügyelő urat ezen alkalomból és e helyen úgy a magam, valamint az Iparostanonciskolai tanítók Országos Fgyesületének Zala vármegyei köre nevében is szivem egész me legével üdvözlöm, a reávárakozó nagy és nehéz feladatok megoldásához erőt, egészséget és kitartást kívánva, működésére Ég áldását kérem.
Hivatalos iskolalátogatás. Iskolánkat az elmúlt tanév folyamán Weisz Tivadar felügyelő bizottsági elnökön és több bizottsági és ipartestületi elüljáróság tagon kivül, kikhez többször is volt szerencsénk, 1913. január 7-én Scossa Dezső kir. tanácsos, tanfelügyelő; — 1913. junius 1 én pedig Feyér Gyula, budapesti felső ipariskolai tanár iparoktatási szakfelügyelő, majd Király Elek, c., kanonok, egyházmegyei tanfelügyelő szerencséltették látogatásukkal és a tapasztalt rend és tanítási eredmény felett legnagyobb megelégedésüknek és elismerésüknek adtak kifejezést.
Iskolai szünetek. A „Szervezetben" előirt szüneteken kivül iskolánkban csak március 15-én, a húshagyó napokon és négy tanítási napra eső országos vásár alkalmával nem volt előadás.
Hazafias ünnepélyek. Iparostanulóink közt sok horvát, német és más nemzetiségű lévén, a tanítótestület az idén is nagy gondot fordított a tanulók hazafias érzelmének felkeltésére, ápolására és megszilárdítására. Evégből az évfolyamán több hazafias ünnepélyt is tartottunk. Megünnepeltük Őfelsége névünnepét, március 15 ét, április 11-ét és a koronázás évfordulóját. Különösen
- 15 -
szép volt március 15-iki ünnepélyünk, melyet a Tanoncotthon-ve-zetője : Tibolt Boldizsár rendezett az otthon tagjaival A tanulók hazafias dalokat énekeltek és szavaltak, a nap jelentőségét pedig egy nagyon sz p és tartalmas beszédben Földes Miklós kartárs méltatta.
Felügyelő-bizottság-. A felügyelő-bizottság az elmúlt tanévben összesen öt ülést tartott, melyeken a kir. tanfelügyelőség és városi tanács átirataival, a tanítótestületnek a jegyzőkönyvek kapcsán előterjesztett határozati javaslataival a jövő tanévi költségvetés összeállításával s ezzel kapcsolatban a leánytanonciskolának 1913/14. tanévben leendő megnyitásával foglalkozott, melynek annyival is inkább életbe kell lépnie, amennyiben a magas kormány annak felállításával felmerült kiadások részbeni fedezése céljából az iskolánknak eddig engedélyezett évi 3000 K segélyt már az 1912/13. tanévben 4000 K-ra emelte.
Beszerzések. Iskolánk felszerelését az elmúlt tanévben a következő taneszközökkel gyarapitottuk: 2 drb, steoroskoppal és ehhez 100 drb. technológiai képpel 20 K értékben, Faragó Ödön „Lakásművészet" című munkájával (ára 70 K), Raffay László „Kezdő osztály szabadkézi rajztanmenete" cimű rajzmintáival (ára 10 K), összesen 200 K értékben Ezenkívül a vallás- közoktatásügyi Miniszter úr Feyér Gyula iparoktatási szakfelügyelőnk szives ajánlatára megküldötte intézetünknek ajándékképen Gróh István: „Magyar stilésu rajzminták" és Frecskay János: .,Mesterségek szótára" cimű művek egy-egy példányát melyekért ezúton is hálás köszönetet mondok.
Rajz- és munkakiállitás A tanulók rajz- és munkaki-állitása f, évi junius 14 — 15 én volt s mint minden évben az idén is a rajzkiállitás úgy a mennyiségével, mint a rajzok művészi kivitelével messze felülszárnyalta a munkakiállitást. Érthetetlen, hogy a mestereknek a munkakiállitások iránti megmagyarázhatatlan nagy közönyét minden igyekezetünk dacára sem sikerül megszüntetnünk, sőt mint azt a legutóbbi kiállításon sajnálattal kellett tapasztalnunk, ez a közöny az idén még fokozódott is. Ennek tulajdonitható, hogy mig a rajzkiállitáson, amelyen pedig csak a szakrajzosok vehettek részt, 94 tanuló 434 rajzot állított ki, addig a munkakiállitáson az év végén maradt 532 tanuló közül csak 58 vett részt 76 darabbal.
A rajzkiállitáson Pávelkovics Ferenc C) III, Jakab József T) 111., Márek Ferenc T) III,, Szabó József T) III, Lőrinez István B III., Schless Ferenc B) III., Feleki János C) III* Németh Pál C) III., Fülöp József A III., Lasky István B) III., Molnár Pál A) III. és Strasser Pál A1 III. oszt. tanulók rajzai tűntek ki ugy a mennyiségükkel, vnlamint preciz szép kivitelükkel, A munkakiállitáson pedig Lukács Gyula A) III. oszt asztalostanonc (Torma
— 16 —
Pálnál; Kálcsecz János B) III, oszt. cipésztanonc (Nóvák Vincénél); Szabolics István A) II. oszt. cipőfelsőrészkészitő (Szilly Károlynál) ; Szalay József C) Elők. oszt. csizmadiatanonc (Dávid Istvánnál) ; Feitscher Béla C) III oszt. kosárfonótanonc (Illés Józsefnél); Farkas János A) II. oszt. lakatostanonc (Schável Lajosnénál); Bicskei István B Elők. oszt. szabótanonc (Gottreich Antalnál); Baj Mihály C) 1. oszt. vasesztergályos (Franz L. F. Rt.) és Horváth Ferenc C) I. oszt. szijgyártótanonc (Bazsó Józsefnél) tűntek ki leginkább, ami a mesterük érdeme is.
Évzáró vizsgálatok. Az évzáró vizsgálatok a téli tanfolyamban március 10—13-án, az egész évi tanfolyamban junius 13—20-án és a következő sorrendben tartattak:
junius 13-án a rajzpótló b) csoportnak.
„ 14-én az I. c) osztálynak.
„ 14., 15-én rajz és munkakiállitás.
„ 15-én d. e. az összes izr. vallású tanulóknak hittanból.
„ 15-én d. u. az ösázes rajzcsoportoknak mértani rajzból.
„ 16-án a 111. a) b) és c) osztálynak.
„ 17-én a 11. a) és b) osztálynak és a rajzpótló a) csoportnak.
„ 18-án a 11. c) és 1. b) osztálynak és az összes ág-, ev. vallásuak-nak hittanból.
„ 19-én az 1 a) és elők. b) osztálynak.
„ 20-án az elők. a) és c) osztályoknak. A vizsgálatokon a városi tanács, mint iskolafenntartó és elsőfokú iparhatóság képviseletében jelen volt Halvax Frigyes városi tanácsos, iparbiztos ; a felügyelő-bizottság részéről : Weisz Tivadar elnök, Fatér Mihály Heltai József, Kohn Samu, Móger Károly, Muzikár Vince és Samu József bizottsági tagok ; az ipartestület részéről pedig Samu József elnök, Schveit-zer József alelnök, Zieger Ferenc jegyző, Zollner János ellenőr, Kaufer József és Miltényi Gyula számvizsgálók, Bazsó József, Móger Károly, Muzikár Vince, Wohlrab Sándor, Vértes Antal, Müller Károly, Filczer Albert, Antalics Ignác, Ország Kálmán, Horváth György és Totola Lajos elül-járósági tagok, kik a tapasztalt szép eredmény felett legnagyobb elismerésüknek adva kifejezést, tartalmas szép beszédben buzditották a tanulókat további jó magaviseletre és szorgalomra.
Tanonc-otthon. — A „Tanonc-Otthon", habár a tanulók nagy számának befogadására alkalmas és megfelelő helyiség még mindig nem áll rendelkezésünkre, s igy abban csak a tanulók egy része vehetett az idén is részt, minden vasár- és ünnepnap délután megtartotta szokásos összejöveteleit és azokon átlag 120—150 tanuló volt állandóan jelen
Az alapszabályokban kitűzött cél elérése érdekében az összejöveteleken részint szabadelőadás, részint felolvasás keretében foglalkoztunk az alkohol és annak romboló hatásával; a tüdővésszel és az ellene való védekezéssel; az egészséges szocializmussal; a polgári jogok és kötelességek teljesítésével;
— 17 —
a mester és családjával szemben tartozó köteles tisztelettel és társadalmi érintkezés közben szem előtt tartandó legelemibb illemszabályokkal. Ezenkívül Tibolt Boldizsár a tanoncotthon derék és buzgó vezetője több hazafias éneket is tanított be, a tél folyamán pedig a következő urániai előadásokat tartotta:
Középeurópai nagyvárosok, 50 képpel.
Délnémet naáyvárosok, 62 képpel.
Egyiptom, 68 képpel.
Fiume, 66 képpel.
Babilon és Biblia, 60 képpel.
Tisza. Debrecn. 63—54 képpel-
A tüdővész 59 képpel
Az alkohol 54 képpel.
Budapesttől Belgrádig 66 képpel.
Budapest 58 képpel.
A Balaton 66 képpel, mely előadásokon még a kötelmeinken kivül dlló kereskedő-tanoncoknak is megengedtük a jelenléteit.
A hazafias érzelem ápolása és fejlesztése céljából az előirt nemzetj ünnepek alkalmából hazafias ünnepélyeket tartott az Otthon, melyeken az otthon tagjai hazafias dalokat énekeltek és szavaltak, a nap jelentőségét pedig az otthon vezetője, vagy a tantestület valamelyik tagja méltatta.
A kellemes és nemes szórakozások megkedveltetésére szolgáltak az Ujidők, a Vasárnapi Újság, Világkrónika, Tolnai Világlap, tizenhárom különböző társasjáték és a kezelésünkben levő, s ma már 958 műből és 1053 kötetből álló, a Muzeumok és Könyvtárak Országos Tanácsa által adományozott „Ingyenes népkönyvtár", melyből az elmúlt tanév folyamán 402 tanonc 5284, a nagyközönség részéről pedig 5431 kivevő 30273, összesen: 5833 kivevő 35557 kötetet olvasott.
Az enyhébb időjárás beálltával az otthon helyiségében csak a könyv, tárórák tartattak meg, az összejövetelek pedig szabadban, a katonaréten történtek, hol fotbalozással, lapdázással és versenyfutások rendezésével és gyakorlásával teltek el a tanulók szabad délutánjai, s mig egyrészről kellemesen szórakoztak, másrészt a sportnak, testedzésnek is hódoltak.
Hálás köszönettel kell e helyen is megemlítenem, hogy a Muzeumok és Könyvtárak Orsz Tanácsának szives ajánlatára és javaslatára a vallás- és közoktatásügyi Miniszter úr a folyó tanévben is 300 korona segélyben részesítette a kezelésünkben levő „Ingyenes népkönyvtárt". Ezenkívül a helybeli pénzintézetek közül minden külön kérelmezés nélkül :
Nagykanizsai Takarékpénztár ......•.....50 K
Délzalai Takarékpénztár ..............30 „
Néptakarékpénztár ................25
Gazdasági Takarékpénztár .............20 „
Berényi József és Fia urak ..............20 „
azaz összesen 145 K-t.
— 18 —
voltak kegyesek a könyvtár céljaira adományozni, melyért fogadják ezúton is leghálásabb köszönetünket.
Mivel pedig a város képviselőtestülete által megszavazott évi 200 K mindeddig nem lett utalványozva, s igy arról csak a jövő tanévi értesítőben számolhatunk el, a rendelkezésünkre állott 445 koronán 130 ujabb művet szereztünk be 300 K értékben s erről a Muzeumok és Könyvtárak Országos Tanácsának számoltunk el, a fennmaradott 145 koronán pedig:
Torma Pál és Biczónak egy cimtábláért.......16*— K
Schless A. utódának 214 kötet javításáért......88''19 „
Krausz és Farkasnak 2000 db. röpcéduláért.....10"— „
Mair Józsefnek ujabb művekért...........26*41 „
Csomagoló papírért s egyéb anyagért................4*40 „
kifizettünk összesen 145 00 K
A tanoncotthon ezévi jövedelme volt a 129 felszabadult tanulótól szedett I—1 K-ból 129 K, a kiadás pedig lapokra, folyóiratokra 46''56 K; — 4 drb. football labdáért 45 K; 1 drb. füles és 3 drb. kiverő labdáért 10 K; — football-labdák javításáért és beléjük való gummiért 6 K; Urania képe kért és portó fejében 19*54 K azaz összesen 117 K 10 f., a fennmaradott 11*90 K pedig a játékok gyarapítására fordítottuk.
jutalmazás. Hogy a szorgalmas és jó magaviseletű tanulókat a folyó tanév végével is jutalomban részesithessük, kérvényezés és gyűjtés utján összesen 395 koronát sikerült összehoznom, mely összeghez a következő szives adományozók voltak kegyesek hozzájárulni:
A vallás- és közoktatásügyi Miniszter ur . . . 100 K
Az ipartestület elüljárósága.........40 „
A városi tanács...............30 „
Franz Lajos és Fiai Részvénytársaság.....25 „
Néptakarékpénztár.............25 „
Gazdasági Takarékpénztár..........20 „
Délzalai Takarékpénztár ..........20 „
Nagykanizsai Takarékpénztár.........20 „
Weisz Tivadar...............20 „
Dr- König^József..............20 „
Weiser József...............10 „
Fatér Mihály...............10 „
Pongor Henrik...............10 „
Bazsó József................................5 „
Bazsó Sándor..............................5 „
Mercur-Vasművek . . . ...................5 „
Kardos Sándor és Tsa......................5 „
Grűnhut Henrik.......................5 „
Josifovics Milivoj....................5 „
Átvitel 380 K
— 19 —
Átvitel 380 K
Heltai József ..............................3 „
Samu József................................3 „
Kaan Irma..................................3 „
Dants Kálmán..............................2 „
Móger Károly..............................2 „
Steiner Fülöp..............................2 „
Össszesen : 395 K
Fischel Fülöp Fia 3 drb. díszmunkával, Mair József pedig egy nagyobb rajzezközt volt kegyes a tanítótestület rendelkezésére bocsájtani.
Fogadják a mélyen tisztelt adakozók szives adományukért, mellyel nagyban hozzájárultak intézetünk szivonalának évről-évre tapasztalható ör vendetes emelkedéséhez úgy a magam, mint a tanítótestület, valamint a megjutalmazott tanulók nevében is leghálásabb köszönetemet s kérem, hogy az ipariskolánk iránt tanúsított ezen meleg érdeklődésüket és jóakaratukat támogatásukat a jövőben se vonják meg tőlünk.
Megjutalmaztattak.
I. A szakrajzban tett kiváló előmenetelért: a vall. és közokt. Miniszter úr által engedélyezett 50 K-ból 1. Pávelkovics Ferenc C 111. oszt. szabótanonc (Pávelkovics Jenőnél), és 2. Jakab József T 111. oszt. ács tanonc (Szuknay Lajos). 25—25 K-val 3. Németh Pál C 111 oszt szabótanonc (Erlich Ágostonnál) 1 drb. 20 koronás arannyal. 4. Oángler János lakatostanonc (Brüll Sándornál) 1 drb 10 koronás arannyal és 5. Németh Jenő C 111. oszt cipésztanonc (Révész Istvánnál) egy nagyobb rajzeszközzel. — Összesen : 80 K és egy rajzeszköz.
II. A rajzban és közismereti tárgyakban tett kiváló előmenetelért és rendes iskolalátogatásért: a) A vallás- és közoktatásügyi Miniszter úr által engedélyezett 50 koronával Váldinger István C 111. oszt. asztalostanonc (Kaufmann Ferencnél), ki mind a három osztályt jeles eredménynyel végezte. — Összesen 50 K.
b) 1. Hege Miklós, T 1. oszt. ácstanonc (Cindrics Lajosnál). 2. id. Molnár József, A I. oszt. cipésztanonc (Varga Jánosnál). 3. Mihálecz Péter, B I. oszt. villamosszerelőtanonc (Franz L és Fia Rt-nál); 4. Hencsics István C II. oszt. rézmüvestanonc (Samu Józsefnél) egy-egy kettősfedelü ezüst órával és ezüst lánccal. — Összesen 70 K
c) 1. Baj György, T I. oszt. ácstanonc (Fatér Mihálynál),
2. Wugrinecz Jenő T 1. oszt ácstanonc (Cindrics Lajosnál),
3. Hege István, T 111. oszt. kőművestanonc (Lene Boldizsárnál),
4 Fekete János, B 1. oszt. géplakatostanonc (Kardos S. Fia),
5. Benedek József A II. oszt géplakatostanonc (Weiser Józsefnél),
6. Polgár István C 11. oszt. kovácstanonc (Bazsó Sándornál),
7. Konter József A III. oszt. lakatostanonc (Kohn Samunál), egy-egy 10 koronás arannyal. — Összesen 70 K.
20
d) Kercsmár Bálint és Parti Mihály T) elők. és Hajdú Géza C) elők. oszt. tanulók egy-egy diszkötésü könyvvel. — Összesen 3 drb.
111. A kiállított s a biráló bizottság által legjobbaknak minősített munkákért :
a) Lukács Gyula A 111. oszt asztalostanonc (Torma Pálnál) egy darab 20 koronás arannyal. — Összesen 20 K.
b> 1. Kálcsecz János B 111 oszt. cipésztanonc (Nóvák Vincénél)
2. Szabolics István A II. oszt. cipőfelskészitő (Szilly Károlynál),
3. Szalay József C Elők. oszt. csizmadiatan. (Dávid Istvánnál),
4. Farkas János A 11. oszt. lakatostanonc (Schável Lajosnénél),
5. Baj Mihály C 1. oszt. vasesztergályost. (Franz L és Fiai Rt.-nál), egy-egy kettős fedelű órával és ezüst lánccal. — Összesen 75 K.
c) 1. Feitscher Béla C 111. oszt. kosárfonót. (Illés Józsefnél),
2. Bicskei István B Elők. oszt. szabótanonc (Gottreich Antalnál),
3. Horváth Ferenc C 1. oszt kocsigyártótan. (Bazsó Józsefnél),
4. Tóth Sándor B 11. oszt kovácstanonc (Weiser Józsefnél) egy-egy 10 koronás arannyal. — Összesen 40 K.
összesen kiosztatott:
1 drb. ötven koronás jutalom........50 K
2 „ huszonöt k-ás „ ........50 K
2 „ husz koronás „ . . ......40 K
12 „ tíz koronás „ ........120 K
9 „ kettősfedelü ezüst óra lánccal . . . . 135 K
Összesen 395 K továbbá egy rajzeszköz és három diszkötésü könyv.
Azon tanulók, akiknek a munkakiállitáson kiállított munkája kitűnőnek minősittetett, de fedezet hiányában jutalomban nem részesülhettek, kitűntető oklevéllel, a jelesnek minősítettek pedig dicsérő oklevéllel lettek kitüntetve.
Amidőn még jelentem, hogy a városi tanács a tanitótestület javaslatára 125 jó magaviseletű, szorgalmas és rendes iskolalátogató tanulót tan-dijelengedésben is részesített, mely 500 koronának felel meg, elértem jelentésem végére, miért is kedves kötelességemnek tartom ismételten hálás köszönetet mondani mindazoknak, akik az elmúlt tanév folyamán akár anyagi, akár erkölcsi támogatásukkal a tanítótestületet a gondjaira bízott tanoncok szivonalának emelésére irányuló nehéz és fárasztó munkájában támogatni szívesek voltak.
A tanévet a jutalmak és értesítők ünnepélyes kiosztásával junius 29-én fejeztük be.
Nagykanizsán, 1913. junius 29-én.
Poredus Antal
igazgató
— 21 —
III.
Felügyelet.
A felügyeletet ugy a vallás- és közoktatásügyi-, valamint a kereskedelemügyi miniszter egy-egy kir. országos főigazgató által gyakorolja.
A kir. tanfelügyelők felügyeleti jogaik továbbra is érvényben hagyattak.
A helyi felügyeletet az elsőfokú iparhatóság, az ipariskolai felügyelő-bizottsá és az ipartestület elöljárósága gyakorolja.
Iparoktatási kir. főigazgatók:
A vallás- és közoktatásügyi minisztérium részéről Magyar Endre, orsz. iparoktatási kir fő gazgató.
Kir. tanfelügyelőség :
Kir. tanfelügyelő: Szirmay Miksa.
Segédtanfelügyelők: Rutsek Imre, dr. Szalay Pál és Odor Gyula.
Szakfelügyelő:
Feyér Gyula, oki. gépészmérnök, budapesti áll. felső ipariskolai tanár.
Iparhat ság:
Polgármester: Vécsey Zsigmond.
Főjegyző : Dr, Sabján Gyula.
Ügyész : Dr. Bentzik Ferenc.
Tanácsosok : Halis István, Áts József, Varga János, Halvax Frigyes, Hegedűs György, Kálovics László, Plánder György és Faícs József.
Főkapitány : Deák Péter.
Jegyző : Perger József ; aljegyző : Benedek József
Felügyelő-bizottság :
Elnök : Weisz Tivadar : alelnök : Josifovic Milivoj ; gondnok: Miltényi Sándor; jegyző: Szalay Dénes, tantestületi képviselő: bizottsági tagok : Dants Kálmán, Fatér Mihály, Grünhut Henrik, Heltay József, Kohn Samu, Keller Mátyás, Móger Károly, Muzikár Vince, Pongor Henrik, Poredus Antal, ipariskolai igazgató, Samu József és Weiser József.
Ipartestület elüljárósága:
Elnök : Samu József ; alelnökök : Sveitzer József, Kraúsz Jakab ; iparbiztos : Halvax Frigyes; ügyész : Dr. Hajdú Gyula ; pénztárnok : Varga János ; ellenőr: Zollner János ; számvizsgálók : Kaufer József, Reisz Zsigmond, Miltényi Gyula ; Jegyző : Zieger Ferenc; elöljárók : Darvas János, Fatér Mihály Móger Károly, Müller Károly, Mayer Károly, Prager Ferenc, Pusofszky Sándor, Rosenfeld Miksa, Szuknai Lajos, Tóth István, Antalics Ignác, Bazsó József, Bognár István, Hofmann Henrik, Horváth Károly, Horváth György, Horváth József, Kaufmann Ferenc, Laskovics József, Molnár Gábor, Muzikár Vince, Németh Ferenc, Ország Kálmán, Pilczer Albert, Rosenthál Géza, Totola Lajos, Turek Géza, Velec Ede, Vértes Antal, Vohlráb Sándor.
— 22 —
IV.
Tanítótestület.
Poredus Antal, igazgató, az „Iparostanonciskolai Tanítók Orsz. Egyesületéinek választmányi tagja, az Iparostanonciskolai Tanitók Orsz, Egyesülete zalamegyei körének elnöke, a Zalamegyei Ált. Tanítótestület főjegyzője. Állami el. isk. igazgató-tanitó. Működési éveinek száma 25. Ezen intézetnél 18.
Almásy János, tanította az A) elők. A'', Bl, kezdő és A) haladó csoportban áz ált. rajzot heti 3—3, összesen 12 órában. Állami el. népisk. tanító és oki. ipariskolai rajztanitó. Működési éveinek száma 17, ezen intézetnél 13.
Ács József, tanította az egész évi tanf. A) I. és B) I. osztályban a köz ismereti tárgyakat heti 4—4 összesen 8 órában. Állami el. népisk. tanitó. Működési éveinek száma 21, ezen intézetnél 6
Bánekovich János, a „Zalam. Ált. Tanítótestület" pénztárosa, a nagykanizsai járáskör elnöke, tanította a téli tanf. 11., 111. osztályában a közismereti tárgyakat heti 8 órában. Állami el. népisk. igazgató-tanitó. Működési évninek száma 21, ezen intézetnél 9]/t.
Földes Miklós, tanította az egész évi tanf, B) 111. osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 órában. Állami polg. fiúiskolái tanár. Működési éveinek száma 11, ezen intézetnél
Halász Jenő, tanította az egész évi tanf. C) I. osztályában és a rajz alól felmentettek B) csoportjában a közismereti tárgyakat heti 4—3, összesen 7 órában. Izraelita el. isk. tanitó s főgimn. izr. hitoktató. Működqsi éveinek száma 24, ezen intézetnél 9 2
Havas Rezső, tanította az A) előkészitő osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 órában, lzr. el. népisk. és képesített keresk. tanonciskolái tanitó. Működési éveinek száma 18, ezen intézetnél 6.
Jellínek Márk, a fizikai és vegytani szertár gondozója, tanította az egész évi tanf. A) 111. és O 111. osztályában a közismereti tárgyakat heti 4—4, összesen 8 órában. Állami polg. fiuiskolai tanár. Működési éveinek száma 27, ezen intézetnél 5.
Koyáts Miklós, a „Zalam. Ált. Tantestület" II. aljegyzője, a nagykanizsai jkör alelnöke, tanította a téli tanf. elők. osztályban a közismereti tárgyakat heti 8 órában. Áll. elemi népisk. igazgató-tanitó. Működési éveinek száma 27, ezen intézetnél 15T/j.
Litvay Endre, tantestületi jegyző, tanította az egész évi B) 11. osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 órában. Állami elemi népiskolai tanitó. Működési éveinek száma 10, ezen intézetnél 41 ,,
Nagy Lajos, a Zalam. Ált. Tanitótestület nagykanizsai járáskörének vá lasztmányi tagja, tanította az egész évi tanf. C) II. osztályában 1913. ápr. 19-ig-, azután pedig C) Elők. osztályban a közismereti tárgyakat heti 4 órában. Állami el. népisk. tanitó. Működési éveinek száma 22, ezen intézetnél 4l/a.
Németh Mihály, tanította a fa-, fém- és építőipari csoportokban a szakrajzot heti .3—3, továbbá az egész évi tanf. A) B) és a téli tanf. végző csoportjában az ált. rajzot heti 3—3, összesen 18 órában. Állami polg. fiúiskolái rajztanár. Működési éveinek száma 22, ezen intézetnél 13.
Orbán István, tanította a téli tanf. I. osztályában a közismereti tárgyakat heti 8 órában. Állámi el. népisk. tanitó. Működési éveinek száma 22, ezen intézetnél 15 s.
Szalay Dénes, a Zalam. Ált. Tanitótestület nagykanizsai járáskörének egyzője, a téntestület képviselője a felügyelő-bizottságban és bizottsági jegyző,
tanította az egész évi tanf. A* II. osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 órában. Állami el. népiskolai tanitó. Működési éveinek száma 19, ezen intézetnél 13.
Tibolt Boldizsár, az Iparostanonciskolai Tanitók Orsz. Egyesü ete zalamegyei körének jegyzője, a , Tanoncotthon" és az ingyenes népkönyvtár vezetője, tanította az egész évi B) elők., B) kezdő, B) és C) haladó- és téli kezdő csoportban az ált. rajzot heti 3—3, összesen 15 órában. llami el. népisk. tanitó és oki. ipariskolai rajztanító. Műküdési éveinek száma 19, ezen intézetnél 12
Vegele Károly, tanította 1913. április 19-ike óta az egész évi tanfolyam C) II. osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 órában. Főgimnáziumi tanár. Működési éveinek száma 3, ezen intézetnél ,/4 év.
Vlasits József, tanította az egész évi B) Elők. osztályban és a rajz alól felmentettek A) csoportjában a közismereti tárgyakat heti 4—4, összesen 7 órában, Állami el, népiskolai tanitó. Működési éveinek száma 20, ezen intézetnél 15.''/s
Hitoktatók :
Bartha Lajos, izraelita hitközségi titkár, tanította az összes izraelita vallású tanulókat hittanból heti 1 órán. Működési éveinek száma 19.
Czirfusz Viktorin, Szentferencrendi áldozár, tanította az egész évi C) Elők. és C) I. osztályban a róm. kath. hittant heti 1 — 1, összesen: 2 órában. Működési éveinek száma 1.
Híitter Lajos, ág. ev. lelkész, tanította az összes ág. ev. vallású tanulókat a hittanból heti 1 órában. Működési éveinek száma 27.
Kádár Lajos, református lelkész, tanitotta az összes református tanulókat hittanból heti 1 órában. Működési éveinek száma 10.
Kuruc Kapisztrán, Szentferencrendü áldozár, tanitotta a II. osztályban a róm kath. hittant heti 1—1, összesen 11 ólában. Működési éveinek száma ezen intézetnél 5.
Iskolaszolgák:
Németh János és Szabó István.
— 24 —
V.
Elvégzett tananyag.
A) Közismereti tantárgyakból.
Az előkészítő osztályokban.
Olvasás és irás : heti 2 órán.
Az irott és nyomtatott kis és nagybetűk ismertetése és irása. Az irás és olvasás gyakorlása s ennek megfelelően az alább felsorolt olvasmányok tárgyalása:
Élelmezések. A hus, mint tápanyag. A marhahús, szárnyashus, hus-kivonat, kolbászok és művaj. Zsirok és zsirnemü anyagok. Állati zsirok. A gyertya és szappan. A vas. A rudvas. Az acél. A kőszén. A barnaszén. A petróleum. A kőműves. A szabó. Az ács. Az asztalos. A kovács. A lakatos. A magyar nép. Az alföldi paraszt. A huszár. Az alföldi helyiségek. A Balaton. A bérces Erdély. A dunai vaskapu. A magyar nemzet. A nemzeti zászló. Magyarország cimere. Nemzeti dal.
Az irás kezdetben táblai előirás után, utóbb könyvből és előmondás után történt. A helyesírás gyakorlása leginkább az ikerszók, rokonhangzásu szók, összetett szók, tulajdonnevek, régi családnevek, szótagok elválasztása és egyszerű mondatok irása alapján történt. — K. k. Mártonffy- '' rajtler.
Számtan : heti 2 órán.
A fejszámolás fokozatosan 1000-ig ; a számjegyek kiírása a helyi értékük ismertetése; a négy alapmüvelet egy- és különnevü számokkal 1000-ig. A mértékek ismertetése. — K. k. Dr. Veres V.
Az I. osztályokban.
Olvasás és hozzá fűzött reáloktatás: heti l''/a—''/a órán.
Olvasmányok a következő tárgykörökből:
a) Az ipari életből: Kiváló iparosok életrajza elbeszélések alakjában, különösen kiemelve az iparosok közt kívánatos jó tulajdonságokat. Az iparos tanuló kötelessége tanitóme^.ere iránt. Rendtartási szabályok az iskolában, a családban és nyilvános helyeken.
b) Földrajzból : A legszüksegesebb földrajzi előismeretek röviden összefoglalva. Magyarország ipara. Iparosok oktatása. Vas- és fémipar. Agyag , fa és épitő-ipar. A bőripar. A mezőgazdaság. Állattenyésztés, kertészet és bortermelésről cimü olvasmányok. Budapest, Dunántuli dombvidék, Nagy-Alföld, északnyugati , északkeleti- és délkeleti felföld és nevezetesebb városainak ismertetése, különös tekintettel az iparra.
c) Történetből : A magyarok bejöveteléről. Szent István. A magyar állam szervezése. Nagy Lajos. A céhek. Mátyás király, Mária Terézia. Széchenyi István és kora: Az 1848-iki törvények és események. Szabadság harc. Deák Ferenc és a kiegyezés.
d) Egészségtanból: Az egészség és betegség befolyása az egyesek életére és nemzetre. Táplálkozás. Egészségtelen műhely és gyár. Testápolás. Ragályos betegségek. Életmentés.
Nyelvtan és fogalmazás: heti V2 órán.
Az előkészítő osztályban tanultak átismétlése. Főnév, melléknév, ige és igeképzes. Főnév és melléknév ragozása. Az ikes és iktelen igék és azok ragozása. Egyszerű tő- és bővített mondatok és azok szerkesztése.
Fősuly a helyesírás gyakorlására fordíttatott. K. k. Mártonffy-Trajtler.
Számtan és mértan : heti 2—2 órán.
a) Számtanból: A szorzótábla ismétlése és gondos begyakorlása. Az egész számok 1000-én felüli leírása, kimondása ; a hazai pénz és mértékek megismertetése A négy alapműveletnek az iparos életből vett példákon való begyakorlása. A tizedes törtek rövid fogalma és a négy alapművelet tizedes törtekkel. — K. k. Dr. Veress V.
b) Mértanból: Pont, vonal, szög és nemei. Az egyenlő, egyenszáru és különoldalu háromszög. A négyzet. Dorékszögü négyszög vagy téglány. Dülény, dűlényded. A sokszög és nemei. A kör és kerülék. — K. k. Pantó János.
A II. osztályokban.
Olvasás és hozzáfűzött reáloktatás: heti 1 — 1 órán.
A részletes tanyanyag oly módon osztatott be, hogy felváltva az egyik órán természettan és vegytan, a következő órán pedig földrajz, alkotmánytan és irodalmi szemelvények tárgyaltattak
Olvasmányok a következő tárgykörökből:
a) Földrajzból: Budapest ipara. Bécs város ipara. Németország városai és ipara. Angolország vátosai és ipara Franciaország városai és ipara. Észak-Amerikai Egyesült Államok.
b) Alkotmánytanból: A magyar alkotmány alaptörvényeinek ismertetése. A királyi hatalom, trónöröklés, felségjogok, törvényhatóságok. Adó- és katonakötelezettség. Az ipar gyakorlásáról. Iparostanoncok. Iparhatóság. Ipartestület. Közös vámterület.
c) Természettanból: A testek közös tulajdonságairól. A testek halmazállapota, Az összetartó erő, melegség és hatásai. Egyszerű gépek. A gőz feszitő ereje.
d) Vegytanból és technológiából: Levegő és alkatrészei. Hőmérő és és légsulymérő. A viz s alkotórészei. Carbon, tüzelőaoyagok és világító gáz. Kén. kénsav. Chlor, sósav, fehérítés. Kovasav. Phosphor. Fémek és fonto-sabb só k : hamuzsir szóda, konyhasó, marólúg, szalmiákszesz. Mészkő és mészégetés. Cement és gipsz. Alumínium, timsó, agyag- és üvegárúk. Nehéz fémek : vas, réz, nickel, zink ólom. Nemes fémek : arany és ezüst.
Fogalmazás : heti 1 — 1 órán.
Megrendelő levél, fizetéssürgető levél, áruk utáni tudakozódó levél ajánlkozó levél, bizonyítványok, nyugták, számlák, meghatalmazás, szállítólevél, teheráru szállítólevél és postai utalgányok. — K. k. Mártonjfy-Trajtler.

Számtan és mértan: heti 2—2 órán.
a) Számtanból : A pénz és mértékek összevonása és szétbontása. Időszámítás. Közönséges törtekről általában és a tizedes tőitek összeadása, kivonása, szorzása és osztása. Százalék- és kamatszámítás, társaságszámitás, társaság-szabály. Egyszerű hármasszabály Takarékpénztárakról és biztositó-intézetekről. K. k. Dr. Veress V.
b) Mértanból: A kerület és terület számítása. A hasáb, henger, gula, kup és gömb ismertetése és felületeiknek kiszámítása.
A III. osztályokban.
Olvasás és hozzáfűzött reáloktatás : heti 1 — 1 órán.
a) Természettanból: A hang keletkezése és tovább terjedése), a hallás és hangszerek. A fény (a fény terjedése, az árnyék, a fény erőssége). A fény visszaverődése és a tükrök. A fény törése és a lencsék. Szinszóró-dás. Az elektromosság. Villamos feszültség (villámhárító). A gálvánosság, gálvánáram vegybontó hatása, az elektromos fény, az elektromosság és mágnes különféle alkalmazása.
b) Chemia és technológiából A szénvizvegyek. Cukor, keményítő, mézgák, dextrin, növény-rost, európai fák, más világrészek fái; len, kender; a len- és a kender-szövet; gyapot, gyapotszövetek és a papírgyártás. Szesz, ecet, bor, sör, hus, zsir, szappanfőzés. Gyertya-gyártás, bőrgyártás. Szőr és gyapjú. A vér. Enyvgyártás. Kőolaj, viasz, gyanta és szurok, lakk és firnisz, kautschuk és guttapercha, festékanyagok.
c) Közgazdaságtanból: Földmivelés, ipar és kereskedelem jelentősége. Házi-, kézmű- és gyáripar. A munka-megosztás. A gépek társadalmi és ipari szerepe. A közlekedés eszközei. Vámok és adók. Az iparra nézve fontos intézmények : szövetkezetek, bankok, postatakarékpénztár. Az iparszabadság. A kereskedelmi és iparkamarák ismertetése.
d) Szemelvények magyar költőkből: A madár fiaihoz (Tompa M.) Ébresztő. (Bajza J.) A hazáról. (Tóth K.) Távolból. A magyarok istene (Petőfi S.) Tanács (Gyulai P.)
Üzleti fogalmazás heti 1 —1 órán.
Kérvény iparigazolványért, tandijelengedésért ; fióküzlet felállításának bejelentése, üzletvezető alkalmazását bejelentő kérvény; folyamodvány illetőségért, útlevélért és nagykorusitásért; cégjegyzés iránti kérvény.
Könyvelés: heti 1 — 1 órán.
A könyvelés fogalma, célja és haszna ; a pénztárkönyv; a napló, a főkönyv és a leltár-készités.
Számtan : heti ''/2—72 órán.
A második osztályok tananyagának ismétlése mellett a kamatoskamat és a váltó.
Mértan : heti l/2—l/s órán.
A kocka, hasáb, gula, henger, kup, gömb és köbtartalma.
— —
B) Altalános- és szakrajzból.
Előkészítő csoportokban.
Szabadkézi rajz: heti 3—3 órán.
Az egyenes vonal és annak különböző iránya: vízszintes, függőleges és ferde. Az egyenes vonal osztása és sokszorozása. Vízszintes és függőleges egyenesekből alakitható vonalmeanderek. Meander szalag és cikcakos szalagátfüzés. A négyzet, ennek középvonalai és átlói. A négyzet osztásán alapuló egyszerű padozatminták. Csillagidomok az oldalán álló négyzetben. A csúcsán álló négyzet, ennek átlói és középvonalai. Csillagidomok a csúcsán álló négyzet segélyével. Szalagékitmények. Négyzetes lapkitöltés. Az egyenlő oldalú háromszögben szalagátfüzés. A hatágú csillagidom két egymásra rajzolt egyenlőoldalu háromszög alapján. Szalagátfüzés a hatágú csillagidomban. Nyolcágú csillagidom alakítása egymásra rajzolt négyzetek alapján. Szalagátfüzés a nyolcágú csillagidomban.
Kezdő csoportokban.
Mértani és szabadkézi rajz: heti 3-3 órán. a) Mértani rajz : heti 1—1 órán.
A mértani rajzoláshoz szükséges eszközök ismertetése. A rajzlap felszögelése. Kihúzás. A rajzlap befejezése. A pont és a vonal. A vonal nemei. Az egyenes vonal fekvése és iránya. Mérés körzővel. Számolás vonalhosz-szakkal. A szög keletkezése, megnevezése. A szögmérő. Merőlegesek szerkesztése Szögfelezés. Szögmásolás. Párhuzamosok szerkesztése. Háromszögek. Négyszögek. Szabályos sokszögek szerkesztése. Csillagidomok. Egybevágóság, szimmetria. Hasonlóság. Arányosság. Idomok kisebbítése vagy nagyobbitása. Kisebbített mérték, átlós mérték készítése. Az előadott tananyagból rajzlapok készítése, magyarázat és előrajzolás utján.
b) Szabadkézi rajz: heti 2—2 órán.
A kör mint szabályos görbevonal rajzolása szabályos nyolcszög körül. Egyenközü körök. Kör rajzolása négyszögbe. Köríves padozatminta. Szabályos görbékből alakitható padozatminták a körben. Szabályos ötszög rajzolása és ebből alakitható ötágú csillagidom. A kör osztásán alapuló és szabályos görbékből alakitható egyszerű rozetták. Párhuzamos szabályos görbékből alakitható szalagátfüzés a négyzetben. Hat- és nyolcosztásu rozetták a körben. Kerülők rajzolása a téglalapban. Kerülék fonadék. Egy és kéthajlásu görbék. Rozetták az ötszögben az egy és kéthajlásu görbék alkalmazásával. Egyenközü és táguló csigavonal. Inda- és csigavonal ösz-szetétele. Levélidom egy- és kéthajlásu görbékből, különös tekintettel a szimetriára. Az indavonal alkalmazása, különös tekintettel a rithmusra. Stilizált levélidomok. Rozetták.
Haladó csoportokban.
Mértani és szabadkézi rajz : heti 3—3 órán.
a) Mértani rajzból heti 1 — 1 órán : A görbe vonal keletkezése. A szabályos sikgörbék ismertetése és szerkesztése. A kör és vonalairól. Körök kölcsönös viszonyairól. A körökhöz tartozó egyéb szerkesztések. Az érintő körök szerkesztése a szög szárai közé, három, négy sokszögbe, körcikkbe és körökbe. Diszitő körök szerkesztése. Külünböző ivek szerkesztése, u. m. : félkörű boltiv, ives boltiv, egyszerű csucsives vagy gót-iv, magasított csucsiv, fordított csucsiv, lóherlevél-iv, normán-iv, mór-, vagy arab-iv, ivekbe érintő körök, góth-, ablak- s ajtó-ivek szerkesztése. A kerülék ismertetése és szerkesztései. A kerülékhez tartozó egyéb feladatok megoldása. A csigavonalak vagy spirálék ismertetése és szerkesztése. A szivalaku görbék vagy cardiodiák ismertetése és szerkesztése. A hullám-, kígyó- és tojásvonal szerkesztése, különös tekintettel a műipar különböző ágaiban előforduló alakokra. Az előadottakból rajzlapok készítése és tussal való kihúzása, magyarázat és előrajzolás után.
b) Szabadkézi rajz heti 1 — 1 órán. Stilizált levélidomok. A görög-, arab-, góth- és renaíssance-stylfajból sikdiszitmények rajzolása előrajzolás után.
Végző csoportokban.
Mártani és szabadkézi rajz ; heti 3 órán.
a) Mértani rajz heti 1—1 órán Az ábrázoló mértanból a vetítés es árnyéktan ismertetése, felosztása és alkalmazása, különös tekintettel a műipar különböző ágaiban előforduló alakok ábrázolása és árnyékainak szerkesztésére. Az egy és két képsikon való ábrázolás. A nagy tér ismertetése s az ezekben előfordulható ábrázolás. A pont, vonal, három, négy és sokszögek, a kör és egyszerűbb testek ábrázolása és árnyékainak szerkesztése. A pont, vonal, idomok és testeknek helyzetei és irányai a kép síkokhoz viszonyítva. Az előadottakból rajzlapok készítése és kidolgozása.
b) Szabadkézi rajz heti 2—2 órán. Stylizált sikdiszitmények rajzolta-tása a görög, arab, góth és renaissance stylfajból, előrajzolás és lapminták után. A lapminták arányos nagyítása és kisebbítése.
Szakrajzi csoportokban.
Fém-, építő- fa- és diszitőipari csoport : heti 3—3 <* rában.
Különböző stylü ivek szerkesztése, tekintettel a tanoncok iparágára. Egyszerűbb, majd összetettebb szakmunkák részleteinek, majd teljes szakmunkák rajzainak másolása, kicsinyítése és nagyobbitása méretek szerint, árnyékolása és színezése. Műipari szakmunkák 7i0-ed nagyságú rajzainak készítése, árnyékolása és szinezése ; ugyanezen műipari szakmunkák természetes nagyságú rajzainnk készítése, a kereszt- és hosszmetszetekkel és árnyék állal való kidomboritással.
Vázlat után egyszerűbb szakmunkák tervezeteinek készítése.
VI.
Minősítő osztályzat.
Magaviseletből: 1 = jó
2 — szabályszerű
3 = kevésbbé szabályszerű
4 = nem szabályszerű
Előmenetelből:
1 = jeles
2 = jó
3 = elégséges
4 = elégtelen
Rövidítések jelentése:
bt. = beteg mh. = meghalt fsz. — felszabadult fm. = felmentve km. = kimaradt elk. = elköltözött kit. = kitűnő jel. = jeles szkr. = szakrajz
*-gal jelölt igazolatlan mulasztások késői beiratkozásból eredtek. **-gal jelöltek a Szervezet 19. és 21. §-a alapján a közismereti tár gyakból föl voltak mentve.
***-gal jelöltek pedig a késői beiratkozás miatt nem voltak osztályoz hatók.
VII. Az 1912-13.
Az egész évi tanfolyamban
Nap Osztály Óra Tantárgy Tanitó
Hétfő B) Előkészítő C) I. C)" 11. A) III. A) Kezdő csport A) Végző csoport 6-8 5-6 6-8 6—8 5-6 6-8 5-8 5-8 Közismeret Róm. kath. hittan Közismeret Közismeret Róm. kath. hittan Közismeret Altalános rajz Altalános rajz Vlasits József Czirfusz Viktorin Halász Jenő Vegei e Károly Kurucz Kapisztrán Jelűnek Márk Almásy János Németh Mihály
Kedd A) II. C) III. « B) Elők. csoport B) Kezdő csoport B) Végző csoport 6-8 5-7 7-8 5 8 5-8 5-8 Közismeret Közismeret Róm. kath. hittan Általános rajz Altalános rajz Általános rajz Szalay Dénes Jellinek Márk Kurucz Kapisztrán Tibolt Boldizsár Almásy János Németh Mihály
Szerda A) Előkészítő B) I. C) I. C) 11. B) "ill. n 6-8 6-8 6 8 5-6 6-8 5-7 7-8 Közismeret Közismeret Közismeret Róm. kath. hittan Közismeret Közismeret Róm. kath. hittan Havas Rezső Acs József Halász Jenő Kurucz Kapisztrán Vegele Károly Földes Miklós Kurucz Kapisztrán
Csütőrt. B) Előkészítő C) Előkészítő » A) I. B) II. A) 11. A)" III. 5-6 6-8 5-6 6-8 6-8 6-8 5 7 7—8 6-8 Róm kath. hittan Közismeret Róm. kath. hittan Közismeret Közismeret Közismeret Közismeret Róm. kath. hittan Közismeret Kurucz Kapisztrán Vlasits József Czirfusz Viktorin Nagy Lajos Acs József Litvay Endre Szalay Dénes Kurucz Kapisztrán Jellinek Márk
Péntek A) Előkészítő i. B) I. B> 111." C) Kezdő csoport A) Haladó csop. Fémipari csoport 5-6 6 8 5 7 7-8 6-8 5-8 5-8 5-8 Róm. kath. hittan Közismeret Közismeret Róm. kath. hittan Közismeret Általános rajz Általános rajz Szakrajz Kurucz Kapisztrán Havas Rezső Acs József Kurucz Kapisztrán Földes Miklós Tibolt Boldizsár Almásy János Németh Mihály
Szombat C) Előkészitő A) I. . n B) Haladó csop. 6-8 5-6 6-8 5—8 Közismeret Róm. kath. hittan közismeret Altalános rajz Nagy Lajos Kurucz Kapisztrán Acs József Tibolt Bold''zsár
Vasárn. A) Elők. csoport Haladó csoport Fa, disz. és ruh. cs. 9-12 9-12 9-12 Általános rajz Általános rajz Szakrajz Almásy János Tibolt Boldizsár Németh Mihály
tanévi órarend.
A téli tanfolyamban
Nap Osztály Óra Tantárgy Tanitó
Hétfő Előkészitő és I. Előkészitő I. 11 - III. Összes izr. tanulók Összes ref. tanulók 5-6 6-8 6-8 5-7 5-6 5-6 Róm. kath. hittan Közismeret Közismeret Közismeret Hit- és erkölcstan Hit- és erkölcstan Kuruci Kapisztrán Kováts Miklós Orbán stván Bánekovich János Barta Lajos Kádár Lajos
Kedd Előkészitő II— III. II—III. A) Rajzpótló csap. 5-7 5-6 6 8 5-8 Közismeret Róm. kath. hittan Közismeret Közismeret Kováts Miklós Kurucz Kapisztrán Bánekovich János Vlasits József
Szerda Epitő ipari csop. Kezdő csoport Végző csoport Összes ág. ev. tan. 2-5 2-5 5-8 5-6 Szakrajz Altalános rajz Altalános rajz Hit- és erkölcztan Németh Mihály Tibolt Boldizsár Németh Mihály Hütter Lajos
Csütört. Előkészitő I. II-III. 5-7 5-7 5-7 Közismeret Közismeret Közismeret Kováts Miklós Orbán István Bánekovich János
Péntek Előkészitő I. II-III B) Rajzpótló csop. 5-7 5-7 5-7 5-7 Közismeret Közismeret Közismeret Közismeret Kováts Miklós Orbán István Bánekovich János Halász Jenő
Szombat Epitő ipari csop. Kezdő csoport Végző csoport 2-5 2-5 5-8 Szakrajz Altalános rajz Altalános rajz Németh" Mihály Tibolt Boldizsár Németh Mihály
Vasárn. I. 9-11 Közismeret Orbán István
Vili. Téli tanfolyam.
Előkészítő osztály.
A tanuló Altalános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozás mesterének neve magavis. ált. rajz siakrajz közism. Összesen 1 igazolatl.
Benke József szobafestő Gödinek János 1 3 3 23 3
Berger György kőműves Fatér Mihály 1 1 — 2 5 —
Bolf Ferenc » Szuknai Lajos 1 2 — 2 2 —
Borsfai István H Büki József 1 — 3 3 11 —
5 Deutsch Gyula Szobafestő Sattler Oszkár — — — — — km.
Genetheim Lajos » Reisz Zsigmond 1 3 — 1 64 63*
Góber György cserepes Sneff Józset 1 3 — 3 1 —
Kercsmár Bálint kőműves Mankovics Jakab 1 2 — 1 1 —
Koczor Ferenc szobafestő Vellák György 1 3 — 2 10 2
10 Kolarics István n Falczer Jakab 1 3 — 3 3 —
Kolarics János t> Gáspár József — — — — — km.
Laky János kőműves Fatér Mikály 1 3 — 3 17 16
Lágrády György cserepes Légrády József 2 3 — 3 6 3
Nagy Pál szobafestő Sattler Oszkár — — — — — km.
15 Németh Boldizsár kőműves Mankovits Janab 1 3 — 3 2 —
Parti Mihály ff Mikó Péter 1 2 — 1 6 3
Purger István Mankovits Jakab km.
»
Ráb Károly bádogos Számek Nándor 1 4 — 4 10 8
Reich József kőműves Fatér Mihály 1 3 — 3 — —
20 Sárkány László ft Fatér Mihály 1 4 — 4 5 .—
Szabolics Mihály bádogos Török Nándor 1 3 — 3 8 5
Szabó Károly cserepes Horváth György 1 3 — 1 7 4
Takács István kőműves Szántó Lajos — — — — km.
Tarsoly István szobafestő Perkó Péter -n— — — — km.
Vida János kőműves Marosi Mór - — — — — km.
26 Windisch József kályhás Tóth Józef 1 4 _ 4 50 38*

A *-gal jelölt mulasztások késői beiratkozásból eredtek.
— 33 —
Téli I. osztály.
A tanuló Altalános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozás mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.
Áts Ferenc ács Gozdán Károly 1 1 1 12 11
Baj György i) Fatér Mihály 1 1 - 1 4 —
Baj László szobafestő Herczegh József 1 2 - 3 10 4
Bedenek László kőműves Marosi Mór 1 3 - 1 1 t—
5 Benkő János ács Czindrics Lajos 1 - 2 3 31 23
Bilisics Károly szobafestő Reisz Zsigmond - - - — km.
Borbély György kőműves Vajda János - - — elk.
Böröcz Antal y> Marosi Mór 1 - 3 2 1 :—
10 Farkas József szobafestő Petrekovits Lajos 2 3 2 8 3
Fürdős István kőműves Szuknay Lajos 1 3 - 3 12 6
Gerócs Ferenc szobafestő Antalics Ignác 1 2 - 3 — —
Hege Miklós kőműves Farantai Ferenc 1 1 1 — —
Janofszky Lajos szobafestő Szakátcsics K. 2 4 - 3 15 11
Kelemen István kőműves Fatér Mihály 1 3 - 4 28 —
15 Kellermann László >> Szuknay Lajos 1 - 3 4 5 —
Kováts József kőfaragó Weiszberger K. 1 2 - 3 1 —
Kulcsár Sándor bádogos Hermán József 1 3 - 4 64 59
Lasky Lajos kőműves Fatér Mihály - - - - — km.
Légrádi Ferenc cserépfedő Légrádi Ferenc 1 3 3 15 —
20 Mankovits János kőműves Mankovits Jakab 1 1 - 3 10 2
Németh József szobafestő Schlekta Kálmán 1 . 2 3 7 —
Persinger Lajos bádogos özv Székely J.-né 1 3 - 4 6 2
Proszonyák József kőműves Szuknay Lajos 1 2 - 4 — —
Sneff Ferenc » Marosi Mór 1 3 - 4 —
25 Szabó Ferenc » H. Mikó Péter 1 2 - 2 2 —
Szukovits Géza tt Schuchel Lajos 1 2 - 3 — —
Talabér György H Somogyi Ferenc 1 3 - 3 — —
Tilinger Imre » Tóber János 1 3 - 3 2 —
Tiszai János cementöntő Sartóry Oszkár 1 2 - 4 3 —
30 Wugrinecz Jenő ács Czindrics Lajos 1 1 1 37
Téli II. osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozás mesterének neve mag-avis. ált. rajz szakrajz közism. összesen | igazolatl.
Dukai János kőműves Szuknay Lajos 1 3 3 2
Filák György cserepes Horváth György 1 - 3 1 22 —
Horváth Jószef kőműves Tóber János 2 - 2 3 1 —
Horváth Mihály » Horváth Mihály 1 - 3 3 10 —
5 Kellerman Gyula szobafestő - - - - — km
Kollarics Ferenc kőműves Bölcsföldy János 1 - 3 3 — —
Kovács Viktor M Bricht Jenő - - - - — fsz.
Kránicz István Horváth M. Péter 2 - 2 2 2 —
Lelner Sándor szobafestő Mózsi Sándor - - - - — km
10 Munkácsi Lajos » Antalics Ignác 2 4 - 3 — —
Németh László bádogos Székely Józsefné 3 1 - 2 8 —
Parti Boldizsár kőműves Sánta János 1 2 - 2 9 —
Perkó György » Kedmenecz Károly 1 - 3 3 1 -
Schnábel Vilmos fürdős Csillag Ernő 2 - 2 12 4
15 Szabó József ács Szabó György 1 - 1 2 — —
Szmodics László szobafestő Mózsi Sándor - - - - — fsz.
Takács János kőműves Bölcsföldy János 2 - 2 3 8 —
Wolráb József bádogos Wolráb Sándor 2 - 2 3 2 —
Téli 111. osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt napok száma
neve foglalkozás mesterének neve magavis ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.
Buzik Pál Fülöp József Hege István Jakab József 5 Kiss Lajos Koháry Boldizsár Ködbaum Gyula Kránicz József Marek Ferenc 10 Molvarecz István Munkácsi Dezső Nemes György Sneff György bádogos ács kőműves ács kőműves szobafestő kőműves ács cementöntő bádogos kőműves » n Hermán József Gozdán Károly Lencz Boldizsár Szuknay Lajos Vajda János Sattler Oszkár Ködbaum Alajos Cindris Lajos Sartory Oszkár Török Nándor Munkácsi György Fatér Mihály Sneff József 3 2 1 1 2 2 2 1 1 2 1 2 4 2 1 1 2 2 2 1 2 3 2 2 4 2 1 1 3 2 2 1 2 3 2 2 34 6 6 5 4 2 8 15 1 30 fsz. 15
— 36 —
Egész évi tanfolyam.
A) Előkészítő osztály.
A tanuló Altalános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozás mesterének neve magavis. ált rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.
Andróczi András cipész Mersits Ede 1 2 3 3 2
Bagó Sándor csizmadia Nagy Antal - - - — fiz.
Balás Ferenc cipész Pfeiíer Jakab 1 2 4 5 —
Bali András szabó Stern Ignác 3 2 3 7 —
5 Baumgartner Kajet cipész Hirschl Vilmos né 2 3 4 1 —
Benke István vasöntő Weiser J. C. 1 4 2 1 —
Berlák Viktor lakatos Szécsényi István 1 1 2 1 —
Boszil Ágoston szabó Boósz János 2 4 4 — —
Brenner Márkus szíjgyártó Horváth Károly - - - — km.
10 Czenkó Márton cipész Varga Károly - - - — km.
Cmrecski István szabó Klein Lajos - - - — km.
Dimiter Iván csizmadia Hilcz Lajos 1 3 4 — —
Drescher Sándor sütő Viola Adolfné 2 3 4 —
Ferstl Rezső » Rosenberg Miksa 2 - 3 4 —
15 Fticsák Péter szabó Sarobár Márton 3 2 4 5 —
Fürdős János csizmadia Németh Ferenc 1 4 3 _ —
Gáspár Lajos cipész Furmen Imre - - - fiz.
Guta József mészáros Singer Izidor - - - fiz.
Haramia György szabó Csellák József 2 2 4 — —
20 Haramia Mihály » Godina János 1 3 3 — —
Holecz Károly jf Tóth Lajos 2 3 4 — —
Horváth Ferenc asztalos Weisz Pál 2 2 3 6 —
Horváth József ff Martincsevics Imre 3 2 4 1 —
Jakupák Ferenc szabó Kukoj Nándor 2 4 4 4 —
25 Jendrecz Márton Csizmadia Mátyás István 2 3 4 7 —
Jóna István szíjgyártó Klapper Gusztáv 2 3 3 3 —
Kománovics János csizmadia Dávid István 3 3 4 1 —
Kovács Lajos kerékgyárt. Németh Imre - - — km.
Kovacsics József szabó Windt József 2 3 4 5 2
30 Kuróczi Rezső cipész Androsek Ernő 2 3 3 3 —
Lisziák Ferenc lakatos Ország Kálmán 1 1 3 — —
Magasházi József » Herkules téglagyár - - - — km.
Máté László clpőfelsőréezk. Miltényi S. és Fia 2 2 2 2 2
Mikotics József sütő Klein Vilmos 2 - 4 4 —
35 Misics András cipész Hirschl Vilmosné 3 4 4 2 —
Nagy József kéménysep. Lukács István 1 - 3 32 —
Nagyszegi András sütő Steiner Ármin 2 3 4 —
Németh István csizmadia Valentin Ferenc 2 2 3 — —
Németh József hentes Marton József . - - — km.
40 Németh Rezső kefekötő Kardos S. és Tsa 2 4 3 14 —
Pacsándi Ferenc csizmadia Reithoffer Lajos 3 3 4 4 —
- 37 —
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozás mesterének neve magavis. ált. rajz szakism. közism. összesen igazolatl.
Sali István sütő Mikályi István km.
Subasa András szabó Lampel Adolf 2 2 3 2 —
Spitálszki József kocsifényez Újhelyi Ferenc 2 4 4 2 —
45 Stoján Ottó lakatos Sável Lajosné 1 3 4 — —
Stublák Jakab szíjgyártó Horváth Károly 2 3 4 — —
Schweigert József sütő Mihályi István 3 - 4 4 —
Szabolics József sütő Mihályi István - - — km.
Szantner András asztalos Torma Pál 1 1 3 1 —
50 Szemlics Ferenc sütő Neumann Samu — km.
Szigeti János » Mihályi István - - - km.
Tálosi Ferenc asztalos Merkúr vasgyár 2 3 3 - —
Tomasics Lajos lakatos Sável Lajosné 2 4 3 16 13
Turec Pál szíjgyártó Szélig Lajos 2 4 3 17 10
55 Vadász György köteles Strem és Klein - - — fsz.
Varga György kádár Guttmann Sándor 1 3 — —
Varga Nándor géplakatos Fischl István - - - — km.
Viola Sándor szabó Ritter testvérek 1 - 3 — —
Zsohár Imre kárpitos Goldberger Károly 2 4 3 — —


B) előkészítő osztály.
A tanuló Altalános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozás mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz köíism. összesen igazolatl.
Aszalai Kálmán fényképész Vértes Antal 1 4 2 _ _
Balazsin József csizmadia Nóvák Márton 1 3 2 2 -
Bedenicky Károly kovács Horváth József 1 3 2 — —
Berlyák Vince asztalos Günzer Lipót 1 3 3 — —
5 Bicskei István szabó Gottreich Antal 1 1 2 — —
Bogumelecz István csizmadia Varga György 1 1 3 4 2
Boros István vaseszterg. Weíser József 1 4 4 — —
Csénaki András szabó Francsics János 1 2 4 4 —
Csertők József asztalos Schermann József 1 3 3 — —
10 Csizmadia Bálint cipész Perger Imre 1 3 3 — —
Csizmadia József szabó Takács Lajos 1 3 2 —
Debics György csizmadia Horváth József 2 2 — —
Dolenec Antal u Temlin István 1 2 3 — —
Feleki Rezső kefekötő Horváth József 2 2 — —
15 Fógler Károly rézműves Pichler József 1 1 4 5 2
Gombás Gyula sütő Fischer Benő 1 . 4 27 26
Grivec József csizmadia Purger Márton 2 2 — —•.
Gyergyák János borbély Szabó István 1 - 4 3 —
Hajdú János csizmadia Horváth Rezső 1 2 2 — —
20 Herki Ferenc szabó Kukoly Nándor 1 3 3 5 —
Hoffer Gyula » Offenbeck Károly - - — km
Horváth György géplakatos Weiser József 3 3 — —
Horváth József borbély Bród Ignác 1 - 3 — —
Horváth Ferenc cipész Hernyevics Bertái. - - — km
25 Horváth István kovács Böröndi József 1 4 4 — —
Horváth Károly hentes Marton János - - — km
Imrei György csizmadia Tóth István 1 2 2 — —
Knausz József géplakatos Weiser József 1 4 4 2 2
Kovács Sándor „ Fischl István . - —'' km
30 Kobor Lajos lakatos Újlaki Béla 1 4 4 — —
Kristofics Viktor szabó Kőgl Ferenc - - — km
Lakatos Ferenc csizmadia Bakonyi György - - — km
Lukács Márton csizmadia Kis János 1 3 2 6 4
Márfi Miháfy asztalos Günzer Lipót 1 4 3 2 2
35 Megyesi Imre szíjgyártó Klapper Gusztáv . - — km
Miháci Péter asztalos Kauffmann Ferenc 1 3 2 2 —
Molvarec József rézműves Pichler Ferenc 1 3 2 — —
Németh István géplakatos Weiser József 1 2 2 — —
Németh József cipész Acs Ignác 2 2 — —
40 Pap Lajos 99 Magyar Lajos 1 2 2 3 3
Pál János asztalos Zákonyi Lajos 1 3 3 — —
Potucsek Ferenc hentes Darvas János 1 - 4 2 —
— 39 —
A tanuló Általános osztályzat Mulaszt, napok száma
neve foglalkozás mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.
Puncsikár József csizmadia Rithofer Lajos m _ _ __ fsz
Rokk Vince szíjgyártó Schvarcenberg lg. 1 2 3 — —
45 Rozner Gusztáv asztalos Molnár Sándor 1 3 3 — —
Salamon Jenő csizmadia Horváth József 1 i 2 — —
Seláf János szabó Horváth József 2 4 4 17 14
Sinkovícs Károly lakatos Széschényi István - - - — km
Stefics Mihály csizmadia Hrascsánec And. - - - — fsz
50 Stimec Bálint mészáros Varga Kálmán 1 - 3 —
Schveinzger János sütő Lódner Ferenc 1 - 4 9 9
Szelig Ferenc szíjgyártó Szélig János 1 3 4 — —
Szerpák Mihály cipész Varga István 1 3 2 — —
Szobocsán György lakatos Kohn Samu 1 3 3 — —
55 Szobolics Pál cipész Mersics Ede 1 2 2 — —
Takács Antal mészáros özv. Hock Józsefné 1 - 3 — —
Tarabó József hentes Beierl Ferenc 1 1 2 — —
Tkalec Vida csizmadia Takács József 1 2 2 — —
Tóth József borbély Farantai Géza - - - — km.
60 Varga György szabó Megyimórec Tam. 1 2 2 — —
Vas János kefekötő Kardos és Társa 1 2 2 2 2
Vida János szabó Kaufman Mór 1 3 2 — —
Virág János borbély Sugár Adolf 1 - 4 — —
Vizmathy Árpád cipész Steiner Adolf 1 3 3 4 —
65 Vörös József lakatos Kohn Samu 1 4 3 — —
Zsinics Pál cipész Török Ferenc 1 3 3
— <tu —
C) előkészítő osztály.
A tanuló Altalános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozás mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.
Berner János lakatos Kohn Samu 1 4 2
Buzek Zsigmond géplakatos Fischl István - - - — km.
Cvetnics István csizmadia Tóth György 1 3 3 —
Csendes András szabó Tőlösi Péter 1 2 3 — —
5 Csizmadia Ferenc csizmadia Bedekovics István 1 3 3 1 —
Domonkos István cipész Hettl Lajos 2 3 4 — —
Farkas Ferenc csizmadia Németh Lajos 1 3 2 — —
Farkas György bognár Pap István 1 3 3 — —
Filák Sándor csizmadia Turek Gyula 1 4 2 — —
10 Galambos Imre cipész Németh Károly 1 3 3 1 —
Garzó Ferenc szabó Lustig J. és Fia 1 3 3 — —
Göttler Ferdinánd sütő Rosenberg Miksa 2 - 3 7 6
Grahovecz Bálint 19 Klein Vilmos 2 - 4 8 8
Grahovecz Ferenc kádár Kaufmann Elek 1 2 2 3 —
15 Hahn József sütő Steiner Ármin 2 - 3 4 4
Hajdinyák Jakab asztalos Táncsics József 2 1 4 3 —
Hajdú Géza »» Brantin József 1 3 1 — —
Haszon Péter kerékgyárt Németh Imre -. - - — km.
Horváth Frigyes cipész Turek Géza 2 4 3 2 2
20 Horváth István lakatos Szántó Géza 2 3 3 1 —
Hrascsanecz Vince csizmadia Varga György 2 3 3 1 —
Huzján János szabó Sarotár Nándor 2 2 3 8 —
Jakupák István n Liditt Miksa 1 4 4 — —
Jankóczi István n Liditt Miksa 2 3 4 9 4
25 Jadán Vince csizmadia Gyümölcs Lajos 1 3 3 — —
Kazolk Ferenc » Hilcz Lajos 1 2 3 — —
Kollarics Szaniszló szabó Skrilec István 1 4 3 — —
Krof János csizmadia Magyar Ferenc 2 2 3 — —
Légrádi Pál szabó Tóth Lajos 1 3 3 — —
30 Lovretics Márton csizmadia Skrivalics István 1 3 3 — —
Luksa Mihály cipész Argent János 1 2 2 1 —
Majhenics Jakab » Rosenfeld Miksa 1 3 3 — —
Mattisz Ferenc » Miltényi Sándor 1 3 3 — —■
Patalics János kovács Csavnicsár Ferenc 2 2 3 4 4
35 Párta Gábor kalapos Totola Lajos 2 2 2 — —
Pintér István lakatos Kohn Samu 2 4 4 1 —
Roska András csizmadia Bedekovics István 1 1 2 1 —
Soós János sütő Mihályi István - - - — km.
Sostorics Lőrinc szabó Gottreich Antal 1 3 3 — —
40 Stern Mátyás sütő Rosenthal Géza 2 - 3 3 3
Schachinger Antal » Rosenthál Géza 1 - 3 15 7
Szalai József csizmadia Dávid István 1 4 2 7 5
— 41 —
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozás mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.
Szántó Ferenc Szántó Lajos 45 Szijártó János Szobocsánecz Mih. Szokol József Szőke Gábor Szücs István 50 Takács János Vágner Nándor Vodopija Vince csizmadia lakatos cipész asztalos csizmadia hentes sütő asztalos kocsifény. szabó Kozicz János Kohn Samu Furmen Imre Gűnser Lipót Nagy Károly Darvas János özv. Lenk Józsefné Hermann József Bazsó Testvérek özv. Bocskai J. né 1 1 1 1 2 1 1 2 2 1 3 3 3 2 4 4 3 1 3 4 3 2 3 2 3 3 3 2 4 1 9 3 19 2 31 4 19 2 3
V
- 42 —
A) 1. osztály.
A tanuló Altalános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve fog''alkozás mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. Összesen 1 igazolatl.
Androsek Vince csizmadia Kozitz János fsz
Andri József szabó Szmerk Mátyás 1 2 2 2 —
Bagonyai Ferenc kádár Guttmann Sándor 1 3 4 2 —
Balogh József cipőfelsők. Miltényi S. és Fia - - - km
5 Berghoffer János cipész Keller Mátyás - - - — km
Czápári József vasöntő Nikolai és Társai 1 1 3 6 —
Feiler Ferenc géplakatos 99 » 1 1 2 - —
Fördős Lajos lakatos Fürdős Lajos 2 2 4 2 '' -
Gaál János vasöntő Nikolai és Társai 1 1 2 —
10 Gelencsér György cipőfelsők Stern Mór 1 3 2 1 -
Göllesz Sándor cipész Schmid Gyula 1 4 4 15 4
Haffner László lakatos Kohn Samu 1 2 4 12 2
Halász József » 99 99 3 4 2 —
Horváth Imre cipész Rosenfeld Miksa 2 3 4 9 —
15 id. Horvátk Ferenc lakatos Paizs József 2 3 4 11 —
ifj. Horváth Ferenc csizmadia Turek Géza 1 3 4 — —
Horváth József vasöntő Nikolai és Társa 1 1 2 1 —
lfcsics György lskatos Weiser J. C. . - - — km
Joos István szabó Tóth István 1 2 2 — —
20 Károlyi Mátyás villanyszer. Franz L. Fiai Rt. 1 3 2 - —
Kovács József csizmadia Bedekovics József 2 2 4 2 —
Kondor Sándor cipész Matisz Lajos 2 2 3 4 2
Koprinyák József látszerész Strasser Márton 1 4 3 14 2
Kustán Ferenc csizmadia Kováts György 1 3 3 3
25 Kugler Elemér aranyműves Kugler Antal 2 2 2 4 -
Kugler Lajos órás Szívós Antal 2 2 2 5 —
K ukuruzsnyákVince kovács Premetz György 1 2 3 8 2
Laskai István csizmadia Turek Géza - - - — fsz
Lendvai Ferenc cipész Perger Imre 2 3 4 7 3
30 Madarász Jenő könyvkötő ifj. Wajdits József 1 2 2 5 —
Margalics Józsel fémnyomó Spitzer Samu 2 1 3 3 2
Maurer János cipőfelsők. Miltényi S. és Fiai 1 3 3 4 —
Mercz István cipész 99 99 1 3 2 5 2
Mihalecz Sándor vasöntő Nikolai és Társa 1 2 2 12 —
3") id. Molnár József cipész Varga János 1 1 1 1 —
ifj. Molnár József 99 Mlacker György 1 2 4 - —
Usbáth Imre hentes Marton János 2 - 2 8 2
Pető József cipész Babics Antal 2 2 3 6 6
Pongrácz György csizmadia Purger Márk - - - — fsz
40 Pörzse György sütő Fischer Benő 1 - 2 3 —
Radó Péter cipész Nóvák Vince 2 2 3 2 —
Sáli János csizmadia Takács József 1 2 3 — -
— 43 -
A tanuló Altalános osztályzata Mulaszt napok száma
neve foglalkozás mesterének neve magavis ált rajz t I szakrajz közism. összesen igazolatl.
Sánta György Sebestyén József 45 Soós István Schwarcz József Vágner József Valdinger József Viezner János 50 Wieshoffer János Zöldvári József Zsálek Emil Zsimics Mihály Zsupán Ferenc 55 Zsupánics József Tóth László Lapat István cipész kárpitos cipész cipész czukrász lakatos sütő köteles cipész asztalos szabó lakatos csizmadia hentes pincér Keller Mátyás Tuksa Béla Steiner Fülöp Táncsics István Váry Zoltán Simon és Budai Neumann Samu Strém és Klein Nóvák Vince Torma Pálj Lampel Adolf Weiser J. C. Frk Ferenc Blaskovics János 1 1 1 2 3 2 1 3 2 1 1 2 3 4 2 2 2 2 3. 2 2 4 2 4 3 2 í 6 3 6 11 14 5 4 2 km 3 5 3 km 5 fsz fsz fsz
B) I, osztály.
A tanuló Altalános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozás mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen | igazolatl.
Benedek József cipész Jancsecz Imre 1 3 4 4 _
Berkes György kádár Hoffmann Henrik - - . - — km
Bodó Sándor cipész Babics Antal 2 2 3 1 —
Bognár Jenő sütő Neumann Samu 1 - 4 16 12
5 Bognár Kálmán hentes Vidákovics István 1 - 3 4 —
Csikós Mihály csizmadia Bedekovics József 2 3 3 — —
Deli József cipész Matisz Lajos 2 4 3 6 3
Di Biasió Izidor asztalos Dants Kálmán 2 2 3 1 —
Dlaszk Rezső kárpitos Goldberger K.-né - - - — fsz
10 Dolmányos János lakatos Uzv. Sável Lajosné 1 2 2 7 4
Domján István borbély Halász Ödön 3 - 3 2 —
Farkas János asztalos Farkas János 1 2 3 4 —
Fekete János géplakatos Kardos S. és Társ. 1 1 1 1 —
Fiala Antal szabó Doór István 1 1 2 — ■—
15 Garzó István cipész Velecz Ede 1 2 3 9 3
Gergál Sándor csizmadia Sárecz Kálmán 2 2 3 6 —
Gödinek László kádár Gutmann Sándor - - - — km
Gráf Mihály géplakatos Weiser J. C. 2 2 4 3 —
Győri Mihály kovács Bazsó Sándor 1 2 3 1 —
20 Hajdu Ágoston asztalos Bedő Sándor 1 2 2 9 —
Haszia József cipész Pingiczer János - - - — km
Horváth Ferenc géplakatos Nikolai és Társai - - - — km
Horváth Imre kocsifényező Bazsó József 1 2 3 5 3
Jankovics Pál cukrász Váry Zoltán 2 - 2 3 —
25 Koller Lajos szabó Benhart József 1 4 3 6 —
Korona Antal asztalos Martincsevics Imre 2 2 4 — —
Krizsáy Péter szabó Uzv. Bocskai J.-né 1 ■ 3 2 7 3
Letzter József lakatos Weiser J. C. 1 2 4 4 3
Marton Péter cipész Varga Jánosné 1 3 4 1 —
30 Máté Boldizsár » Miltényi S. és Fia 2 3 3 1 —
Míhalecz Péter villanyszerelő Fra^z L. és Fiai 1 1 1 2 —
Németh József asztalos Horváth István 2 3 4 10 5
Palló József szabó Sörlei Jenő 1 3 3 1 —
Péterfi Pál M Mágics János 1 2 4 8 6
35 Raspotnik László lakatos Simkovics, Ujlaky - — km
Ritter Sándor szabó Ritter Testvérek 2 1 3 4 —
Sáfrán Károly lakatos Fischl István 2 2 3 6 3
Sáfrán Richárd 99 Brül Sándor 1 2 3 11 —
Simon Lajos hentes Frk Ferenc 1 . 4 9 6
40 Sipos László pincér Vlassits Kázmér 1 - 3 9 6
Szántó Vendel csizmadia Nóvák Márton - - - — fsz
Sziva József cipész Keller Mátyás 1 3 4 10 —
— 45 —
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozás mesterének neve mag-avis. ált. rajz szakism. közism. összesen igazolatl.
Takács Józef Tancsics lgnátz 45 Tenk János Tita János Tóth Ferenc Tüske Kálmán Varga György 50 Vnoucsek Antal Vulják Mihály Zsigrai János köteles asztalos >i pincér yy csizmadia szabó hentes szíjgyártó asztalos Szabó Vas Károly Schermann József Farkas Károly Kardos József Csík Mihály Kozicz János Kománovics Pál Frk János Szélig Lajos Buday Kajos 1 2 1 3 1 1 2 2 2 2 4 4 2 2 3 2 12 4 3 1 1 4 7 km fsz fsz fsz
— 46 —
C) I. osztály,
A tanuló Altalános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozás mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen ig-azolatl.
Balogh József pincér Blaskovich János 1 2 12 12
Bay Gyórgy cipész Kelemen József - - - fsz
Bay Mihály vaseszterg. Nikolai és Társai 1 1 3 12 —
Bence István cipész Bence Sándor - . — km
5 Bécsi Ferenc >> Mlaker György 1 1 2 — —
Bőhm Pál borbély Hitzelberger Gy. 1 - 3 2 —
Büky Lajos lakatos özv. Sável Lajosné 1 2 2 1 —
Dávid István pincér Blaskovich János - - - — km
Devecseri József szabó Pavelkovich Jenő 1 1 4 2 —
10 Dolmányos László géplakatos Nikolai és Társai 1 4 3 19 —
Fickó József lakatos Kohn Samu . . - — km
Genc Ádám csizmadia Balog Boldizsár 1 2 4 1 —
Goldschmidt K. szabó Goldschmid J. 1 4 3 4 —
Gozdán Antal vasöntö Nikolai és Társai 1 1 2 t —
15 Gottmann Tivadar lakatos Szántó Géza _ - — km
Grünfeld Sándor kárpitos Somogyi Ede 1 2 2 5 —
Herzog Márton szabó Schwarzenberg 1. - - — km
Hirschl Milán nyomdász Gutenberg nyomda - - - — km
Horváth Ferenc kocsigyártó Bazsó József 1 2 3 2 2
20 Horváth Mihály cipész Keller Mátyás 1 3 4 4 —
Jergler Ferenc vaseszterg Nikolai és Társai 1 3 4 7 —
Juretics József asztalos Hoffmann Vilmos 1 1 3 2 .—
Kálmán István borbély Kálovics János _ - - — km
Keszthelyi József géplakatos Weiser J C. 1 4 2 3 —
25 Kis János borbély Bem Gyula 1 - 2 2 2
Kohn Henrik lakatos Kohn Samu 1 1 2 — —
Kovács János kádár Dervalics József 1 4 4 3 —
Krisztián József vasöntő Nikolai és Társai. 1 2 2 3 —
Lackenbacher R. mészáros Lackenbacher Á 1 _ 2 1
30 Madarász Károly lakatos őzv. Sável Lajosné 1 2 4 1 —
Marton Ggyörgy cipész Miltényi Sándor 1 2 4 12 3
Mátyás János asztalos Muzikár Vince 1 1 2 — —•
Muth Mátyás pincér Sattler Lajos 1 - 2 70 67
Nóvák Ferene szíjgyártó Skanec Ignác 1 2 2 — —
35 Usztrosky Antal szabó Cvillinger Samu _ - - — km
Osztrosky Gábor » Godina János 1 2 4 2 —
Proszenyák Márton kovács Sindlberger Mihály 1 4 3 4 —
Ráp Henrik kosárfonó Illés József 1 2 3 2 -
Rein Lajos mészáros Rein Ernő 1 - 2 11 4
40 Riebner Károly borbély Zapletál Ignác 1 - 2 15 —
Singer Jenő >> Bród Ignác . - - — km
Stern Lajos lakatos Ujlaky Béla 1 3 2 3 —
— 47 —
A tanuló Altalános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozás mesterének neve mag-avis. ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.
Süslec Gyula Schnemann János 45 Szabó Béla Szabó János Szélig István Takács Gergely Takács Lajos 50 Tarsoly Mihály *Tóth György Tóth Tivadar Vámosics Győző Vancsura József 55 Wetzler Oszkár géplakatos mészáros cipőfelsk. lakatos szíjgyártó kefekötő csizmadia kéménysep. asztalos csizmadia cipész szabó Weiser J. C. Varga Kálmán Rosenberg Henrik Paizs József Szélig János Kardos S. és Tsa Takács József Turek Géza Polin Péter Fendler István Horváth József Rózsa Lajos Löwi Vilmos 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 2 2 2 2 2 2 2 4 3 3 4 4 3 2 2 2 4 19 2 14 4 2 8 4 3 km fsz km 2 3
* Állandóan vidéken dolgozik.
— 48 —
A) II. osztály.
A tanuló Általános osztályzat Mulaszt. napok száma
neve foglalkozás mesterének neve magavis. | ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.
Balázs Ádám sütő Lodner Ferenc ■ _ fsz
Balázs József kárpitos Somogyi Ede - - — fsz
Balázs Sándor cipész Steiner Fülöp 1 1 2 — —
Benedek József géplakatos Weiser Jóózsef 1 1 1 — —
5 Bojtor Kálmán kovács Bojtor Kálmán 1 2 2 3 2
Brunner József hentes Petrocsek Mihály 1 . 2 — —
Burek Nándor géplakatos Nikolai és Társai 1 3 3 4 —
Czoffer József asztalos Kaufmann Fer. 1 3 2 5 —
Dattler István fényképész Vértes Antal 4 3 4 25 16
10 Farkas János lakatos özv. Schável L.-né 1 1 1 — —
Francsics István borbély Kálovics János . _ . — fsz
Furmen Imre cipő f. r. k. Stern Mór 1 2 2 — —
Holler Lajos lakatos Országh Kálmán 1 2 1 3 —
Hilcz Lajos pincér Kiss Ernő - . - — km
15 Horváth István kovács Bazsó Sándor 1 2 2 6 5
Horváth József csizmadia Farkas Józsel 1 2 3 4 —
Jámbor József vásöntő Nikolai és Társa - - - — km
id. Jámbor József borbély Ferenc Győző - - - — fsz
Jenei Kálmán szijgyártó Horváth Károly 1 3 2 — —
20 Kóbor Elek ''akatos Ujlaky Béla 1 2 3 25 5
Krug Mihály kefekötő Kardos S. és Tsa 1 2 4 - —
Magyar Imre szabó Kumánovics Pál - - . — fsz
Miháczi Antal borbély Zapletál Simon 1 - 2 2 —-
Munkácsi Ferenc cipész Keller Ignác - - - — km
25 Paradicsom Vend. n Major Lajos 1 2 3 9 5
Pápai Imre pincér Somogyi Zsigm. - - - — fsz
Placskó József kalapos Halvax Frigyes 1 3 3 2 —
Poszovecz Sándor pincér Blaskovics János - - — fsz
Szabó Kálmán szabó Lusztíg József - - — fsz
30 Szobolics István cipő f. r. k. Szily Károly 1 2 2 — —
Tarabó István mészáros Rein Ernő - . - . — fsz
Tóth József. kárpitos Bősze Dániel 1 1 2 2 —
— 49 —
B) 11. osztály.
A tanuló Altalános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozás mesterének neve magavis. j ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.
Ágoston István lakatos özv. Schável L. né 1 2 2 4 3
Benedek István » Spitzer Samu - . - - - bt
Csutorás Gyula kocsifény. Bazsó József 2 2 2 3 —
Dominics Pál szabó Kozsnyák János 1 1 4 — —
5 Egyed Béla lakatos Simkovics Sándor 2 4 4 48 28
Globics Ernő kovács Globics Elek 1 2 4 1 —
Jaberics Gyula lakatos Rabinek Sándor 1 3 3 7 6
Junker Antal géplakatos Weiser József - - - — fsz
Marton Ferenc asztalos Muzikár Vince 1 1 3 — _
10 Mikula György csizmadia Farkas József 1 2 3 — —
Móger Lajos cipész Velec Ede 1 4 4 9 8
Németh Ferens lakatos Kohn Samu b e t e 8
Németh János cipész Joó Imre - - - elk
Salamon József lakatos Szántó Géza 1 2 2 7 4
15 Sáfrán Emil vasöntő Nikolai és Társa - ■ - — fsz
Simon Antal géplakatos Weiser József 1 3 4 1 —
Schey József szabó Mágics János 1 3 3 8 —
Szaller Béla cipő f. r. k. Rosenberg Henrik 2 3 3 1 —
Szekeres Dezső asztalos Kaufmann Ferenc 1 2 3 1 _
20 Szekeres Ferenc kárpitos Pilcer Albert 1 2 3 3 2
Szmodics György lakatos Simon és Buday 1 3 2 7 2
Szommer Gyula asztalos Martincsevics Imre 1 2 2 3 2
Takács Imre czipész Rózsa Lajos 1 2 3 3 3
Takács József lakatos Kohn Samu 1 1 3 9 4
25 Tislér József csizmadia Papp István 1 3 3 1 —
ifj. Tóth József szabó Schrőder Ágost. 1 1 3 1 —
id. Tóth József sütő Türk Gyula - - - — km
Tóth Sándor kovács Weiser József 1 - 3 3 26
Vadász István cipész Keller Mátyás 1 2 - 1 —
30 Vass József kádár Hoffman Henrik - - - — km
Zábó János szabó Kumánovics Pál 1 2 2
— 50 —
C) II. osztály.
A tanuló Altalános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozás mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.
Bárány Ernő lakatos Szántó Géza _ fsz
Benczik Ferenc géplakatos IVeiser J. C 1 1 - 2 6 —
Bojtás József csizmadia Dávid István 2 2 - 2 7 3
Czvetkó Gyula lakatos Ország Kálmán 2 3 - 2 6 2
5 Fasching József sütő Viola Adolfné 2 - - 3 23 7
Fekete István szabó Mágics János 2 2 - 2 7 5
Fjlák József csizmadia Bakonyi György 2 3 - 3 6 2
Fischl György lakatos Ország t* álmán 1 1 - 2 2 —
Fiiszár Mihály csizmadia Ács Ferenc 1 2 - 3 — —
10 Fodor Jenő kerékgyárt. Fodor Ferenc 3 - 4 3 40 31
Hencsics István rézműves Samu József 1 2 - 1 7 —
Horváth Ferenc borbély Pusovszky Sándor 2 • - 2 5 3
Horváth János lakatos Kohn Samu 1 3 - 2 2 —
Kancsalics Ferenc cipész Jancsecz Imre - - - - — km
15 Kanizsa Mór órás Steiner Mór 1 3 - 2 — —
Kálovics János csizmadia Sárdi József - - - - — km
Kovács János szabó Töllösy Péter 1 1 - 3 3 —
Könnyűd János cipőfrészk. özv. Sávoly L-né 1 3 - 1 — —
Nagy Ferenc csizmadia Nováczky Lajos 1 3 - 3 2 —
20 Nóvák János asztalos Pincinger Lajos 2 2 1 5 4
Petrics Lajos hentes Petrics György 2 - - 3 2 —
Pintér István cipőfrészk. Koller Nándor 1 4 - 3 3 —■
Plánder György csizmadia Turek Gyula 2 3 - 3 4 2
Polgár István kovács Bazsó Sándor 1 1 1 3 2
25 Premecz István csizmadia Kovács György 1 2 3 4 —
Prikoszovics Rezső szabó Müller Károly 1 3 -- 2 2 —•
Radasics János kovács Radasics János 3 2 2 21 20
Ritter György géplakatos Nikolai és Társai 2 3 - 3 8 4
Ruisz Frigyes mészáros Schwarcz Adolf 2 - - 3 18 3
30 Selaf József lakatos Weiser J. C. . - - - — km
Steiner Jenő géplakatos Weiser J. C. 1 3 - 2 4 —
Schey Gottlieb >» Nikolai és Társai 1 3 - 1 5 —
Szabó Ferenc hentes Beierl Ferenc 2 - 2 8 5
Szalavári Lajos cipész Egri Gyula 1 3 - 2 13 —
35 Szobocsanec Pál szabó Czvetkó Ferenc - . _ — mh
Varga Péter lakatos Paizs József 1 2 - 2 14 —
Vörös Géza csizmadia Farkas József 1 2 - 3 1 —
— 51 -
A) 111. osztály.
A tanuló Altalános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozás mesterének neve magavis. ált rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.
Baksa János cipész Keller Mátyás 1 3 * * _ _
Böröndi Géza lakatos Pajzs József 1 - 2 3 16 -
Deák Ferenc cipész Francsics István 1 - 3 ** —
Farkas József szabó Mezei Lajos - — km
5 Fatér József hentes Marton János 1 - - 3 1 -
Ferk János cipész Babics Antal - - - — fsz
Friscsics Antal kéménys. Rátkai Lajos 2 - - 2 4 3
Fülöp József géplakatos Nikolai és Társai 1 - 1 ** — —
Gerócs József 19 »» - - - — - fsz
10 Grosinger Fer. kádár Grosinger József - - <■ — - fsz
Helfert Jenő múlakatos Szántó Géza 1 - 2 ** —
Hodics Sándor hentes Frk Ferenc - - — fsz
Horváth Gyula borbély Balogh Jenő - - - - — fsz
Horváth József mészáros Gombos Józsefné - - • — - fsz
15 Kálovics Lászfó vasöntő Weiser József - - — — fsz
Kárny Antal szabó Móger Károly 1 2 - 3 —
Kiss Mihály asztalos Horváth István - - - fsz
Kócza József pincér Kardos és Steiner 1 - - 2 7 —
Konter József lakatos Kohn Samu 1 \ - 1 3 —
20 Krénusz Ferenc géplakatos Nikolai és Társai 1 - 3 3 8 —
Lellner Ferenc cipész Miltényi S. és Fiai 1 2 _ 4 1 —
Lukácsi Gyula asztalos Torma Pál 1 - 2 3 2 —
Mikulán Józőef szabó Stern Ignác . — — bt
Molnár József cipész Hernyevics Bert. - - - — — fsz
25 ifj. Molnár Józs. ti Steiner Pál 1 2 ** — —
Molnár Pál géplakatos Nikolai és Társai 1 - 2 2 3 —
Moór János köteles Strém és Klein - - - - fsz
Ocsek József csizmadia Polgár János 1 - 3 ** - —
Pahocsa István borbély Kucséber Imre 1 - 3 18 18
30 Pataki Viktor asztalos Muzikár Vincze 1 2 . 4 3 —
Péter Béla lakatos Ozv. Schável L. 1 - 2 *# — —
Strasser Pál rézműves Mendlovics József 1 2 ** 4 —
Szabó Kálmán asztalos Dants Kálmán 2 2 3 1 —
Szabó Pál cipész Hernyevics B. 1 - 3 ** 1 —
35 Szecső Gyula betűszedő Krausz és Farkas 1 - 3 3 4 — ''
Tóth József géplakatos Weiser József - - - fsz
Tüskés István asztalos Dants Kálmán _ - - km
Tüttő József cipész Titz Antal 1 4 4 8 7
Unszusz Imre sütő Rosenthal Géza - - ** —
40 Vojnovics Gyula nyomdász Balogh Oszkár 1 - 2 ** 2
Varga János cipész Steiner Fülöp 1 2 - 4 1 —
Wágner Jenő borbély Schweitzer József 1 - 3 4 — .
— 52 —
B) 111. osztály.
A tanuló Altaláno.'' osztályzat Mulaszt, napok száma
neve foglalkozás mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen igazola tl.
Aszalai Lajos könyvkötő Gutenberg nyomda 2 3 2 3 2
Auer Lajos asztalosseg - - - fm
Czeizek Lajos betűszedő Gutenberg nyomda 1 - 3 *** 2 2
Darabos József asztalosseg Torma Pál - - - _ fm
5 Feiln Rezső lakatos Újlaki Béla _ ** 5 „
Fekete Jenő mérlegkész Frank József - - - - _ fsz
Fischer József cipőfelsőr. Ifj. Stern Mór 2 3 3 3 2
Friedl József asztalos Kaufmann Ferenc 2 3 _ 3 1 _
Gangler János lakatos Brüll Sándor 1 . 1 _ _
10 Gasparics György cipész Nóvák Vince • - - _ _ fsz
Göllesz Géza műszerész Strasser Márton - _ fsz
Győry János géplakatos Fischl István - - _ _ fsz
Hackler János betűszedő Balog Oszkár 2 4 1 _ _
Harangozó József géplakatos Weiser J. C. 1 - 3 ** - _
15 Horváth Vendel szabó Töllösi Péter - . _ _ fsz
Kalcsecz János cipész Nóvák Vince 1 3 _ 3 3 3
Klein János n Mersits Ede 2 3 „ 4 2 1
Korona Lajos tt Varga Károly - - _ _ fsz
Kovács Árpád lakatos Stern Sándor 1 - 2 *** _
20 Kovács István » Pajzs József 1 - 3 ** 4 4
Laski István mérlegkész Frank József 1 > 1 ** -
Lőrincz István fényképész Mathea Károly 1 - 2 ** _ _
Lőwy Géza szabó Lőwy Vilmos 2 4 . 4 8 2
Nyakas István cipész Miltényi Sándor 1 • 3 ** _ _
25 Oszvald József lakatos Simon és Budai 2 4 1 2i
Pristauschek Nánd. géplakatos Nikolai és Társai 1 2 ** _
Raffay Kálmán könyvkötő Zala Nyomda r.-t. 2 2 _ 2 1 _
Schless Ferenc betűszedő Gutenberg nyom. 1 - 1 ** 2 _
Skoda Ferenc csizmadia Németh Ferenc 2 3 3 4 2
30 Steiner Henrik sütő Steiner Ármin _ _ fm
Sterzfinger Zoltán géplakatos Weiser J. C. 2 - 3 1 2
Szuharda Károly lakatos Rabinek Sándor fsz
Tóth Ferenc géplakatos Nikolay és Társai 1 V 1 ** 1
Tóth József n Weiser J. C. - . _ fsz
35 Weinacht György n Nikolay és Társai 2 - 4 3 _
Wilcsek József lakatos özv. Sável Lajosné 1 - 3 2 2
Windísch Dénes fogtechnik Dr. Kőnig József 1 2 _ 2 2
Wohlrab Sándor órás Jack Frigyes 2 . 1 3 2
Wöllner János fényképész Fitos Gyula 2 2 _ 3 1
40 Zalai Lajos órás Zalai Szidónia - - _ fsz
Zábó Gyula cipész Bogár József 1 • 2 ** -
— 53 —
C) 111. osztály.
A tanuló Altalános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozás mesterének neve magavis. j ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.
Bedők István szabó Sörlei Jenő _ - m _ fsz.
Bernecker József » »! tf - - - - — fsz.
Drágán Róbert pincér Kardos József - - - — fsz.
Feítser Béla kosárfonó Illés József 1 2 - 2 3 —
5 Feleki János szabó Móger lgnáe 2 - 2 3 6 3
Fényes József kárpitos Somogyi Ede 1 - 4 2 13 9
Furmen Jenő hentes Furmen József 2 - 4 4 3
Fülöp István lakatos Simkovics Ujlaky 1 - 3 2 12 fsz.
Gáspár József » Kohn Samu - - - - —
10 Gergál István vasöntő Nikolai és Társai 1 - 4 4 4 —
Gerencsér Imre cipész Furmen Imre 1 2 3 12 8
Hegedűs Ferenc pincér Berger Ignác 1 - 3 3 —
Hillebrand József asztalos özv. Csillag K-né - - - - — km
Horváth István lakatos özv. Sável Lajosné 1 • 2 ** — —
15 Horváth János ff Nikolai és Társai 1 2 - 2 - —
Kámper Ferenc asztalos Muzikár Vince - - - - — fsz.
Keglovics István géplakatos Weiser József 1 3 2 — —
Kerlezsa József cipész Kaiser József 1 - 1 4 13 11
Kiss József kosárfonó Illés József - - - - — fsz.
20 Kiss László lakatos Országh Kálmán 1 - 4 ** — —
Kovács Fcrenc szabó Doór József 2 3 2 — —
Kovács László csizmadia Kovács György - - - — fsz.
Kutnyák János ff Acs Ferennc 1 3 - 4 2 —
Lang József kádár Kaufmann Elek 1 3 3 1 —
25 Maschanzker Béla lakatos Kohn Samu • . - - — fsz.
Molnár György cipész Jancsecz Imre 1 3 - 2 12 —.
Németh lenő ff Révész István 1 1 - 1 — —
Németh Pál szabó Erlich Ágoston 1 . 1 2 1 —
Osztroszki Rezső ff Zvillinger Samu - - - - — fsz.
30 Pávelkovics Ferenc ■9 Pávelkovics Jenő 1 1 ** 1 —
Peti István kefekötő Kardos S. és Tsa - - - - — fsz
Pfeifer Béla lakatos özv. Sável Lajosné 1 - 4 2 9 4
Porpácsi István cipész Steiner Fülöp 1 3 - 3 2 —
Rátkai Aladár könyvkötő Balogh Oszkár 1 - 3 3 7 2
35 Rippauer István lakatos Széchenyi István - - - - — fsz.
Samu József rézműves Samu J zsef 1 - 2 * 2 —
Sattler István nyomdász Krausz és Farkas 1 - 3 ** — —
Sipos István hentes Frk Ferenc 1 - m 3 4 2
Stocker György asztalos Pinczinger Lajos - - - - — fsz
40 Stumpf János nyomdász Münz, Goldberger 1 4 - 4 8 6''
Schuszter Ferens kádár Guttmann Sándor 1 4 2 3 —
Szabó Kálmán cipész Miltényi S. és Fia 1 - 3 4 17 2

— 54 —
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozás mesterének neve magavis. ált. rajz szakism. közism. összesen igazolatl.
Szabó László Tomasovics Lajos 45 Tomán Géza Tóth Kálmán Török Ferencz Török István Turek László 50 Varga Vince Vaskó József Waldinger József szabó könyvkötő vaseszterg. lakatos nyomdász asztalos rézműves szabó csizmadia asztalos Skerlák János Schless Antal u. Weiser József Szántó Géza Fischel Fülöp Fia Táncsics József Mendlovics József Ritter József Farkas József Kaufmann Ferenc 1 1 1 1 1 1 3 3 1 3 3 2 2 ** ** 3 3 ** 4 1 3 2 6 8 2 2 2 fsz 5 fsz fsz
— 55 —
IX.
Kimutatás a folyó évi junius 15-én tartott rajzkiállitáson résztvett tanulók rajzaik számáról.
A tanuló
F. sz. neve foglalkozása Osztály kiállított rój- zok száma
Fa-, diszifő- és ruházati
csoport:
1 Fodor Jenő kocsigyártó C) II. 1
2 Baksa János cipőfelsőrészkészitő A) III. 5
5 Deák Ferenc cipész 99 5
4 Grósinger Ferenc kádár 99 6
5 Lukácsi Gyula asztalos 99 4
6 Ocsek József csizmadia 99 5
7 Szabó Kálmán cipész C)III. 5
8 Szabó Pál 99 A) III. 5
9 Szecső Gyula betűszedő 99 5
10 Vojnovics Gyula nyomdász 99 5
11 Bernecker József szabó B) III. 2
12 Gáspárics György cipész 99 5
15 Horváth Vendel szabó 99 2
14 Lőrincz István fényképész 99 10
15 Nyakas István cipész 99 4
16 Schless Ferenc betűszedő 99 14
17 Zábó Gyula cipész 99 4
18 Bedők István szabó C) III. 2
19 Farkas József »» A) III. 5
20 Feleki jános 99 C) III. 8
21 Kampert Ferenc asztalos C) III. 5
22 Kerlessa József cipész C) III. 6
25 Kiss József kosárfonó C) III. 2
24 Kovács László csizmadia 99 2
25 Láng József kádár 99 6
26 Molnár József cipész A) III. 4
27 Németh Pál szabó C) III. 12
28 Pávelkovics Ferenc H 99 16
29 Rátkai Aladár könyvkötő 99 2
50 Stocker György asztalos 99 5
51 Szabó László szabó 99 4
52 Szatler István nyomdász 99 5
55 Török Ferenc 99 99 4
54 Vaskó József csizmadia 99 4
55 Czeizek Lajos betűszedő 99 2
Fémipari csoport:
1 Tóth Sándor kovács B) II. 2
2 Böröndi Géza lakatos A) III. 5
5 Fülöp József géplakatos 8
— 56 —
A tanuló
F. sz. neve foglalkozása Osztály kiállított rajzok száma
4 Helfert Jenő lakatos A) III. 4
5 Krenusz Ferenc géplakatos 99 2
6 Molnár Pál 99 99 7
7 Péter Béla lakafos 99 5
8 Sterzfinger Zoltán » 99 5
9 Strasser Pál rezmüves 99 6
10 Ifj. Tóth József géplakatos 99 5
11 Fekete Jenő mérlegkészitő B) III. 5
12 Gángler János lakatos 99 4
15 Göllesz Géza műszerész 99 2
14 Kovács István lakatos 99 2
15 Lasky István mérlegkészitő 99 8
16 Prisztansek Nándor géplakafos 99 5
17 Szuharda Károly lakatos 99 2
18 Tóth Ferenc géplakatos 99 6
19 id. Tóth Ferenc 99 99 2
20 Wilcsek Józset lakatos 99 2
21 Volráb Sándor órás 99 5
22 Zalai Lajos 99 99 5
25 Fülöp István lakatos C)III. 2
24 Horváth István :t 99 4
25 Masanszker Béla ,» 99 5
26 Rippanez István t) 99 2
27 Samu József rézműves 99 5
28 Tornán Géza vasesztergályos 99 5
29 Tóth Kálmán lakatos 99 2
50 Turek László rézműves 99 4
Építőipari csoport:
1 Borsfai István kőműves Elők. 4
2 Benkő János ács I. 4
5 Janofszky Lajos szobafestő 99 2
4 Kellermann László kőműves 99 5
5 Németh Boldizsár 99 99 5
6 '' Németh József szobafestő 99 5
7 Böröcz Antal kőműves 99 4
8 Dukai János 99 II. 6
9 Horváth József 99 99 6
10 Horváth Mihály 99 99 4
11 Kovács Viktor 9* 99 5
12 Kranitz István 99 99 4
15 Parti Boldizsár 99 99 4
14 Szabó József ács 99 12
15 Szmodics László szobafestő 99 2
16 Takács János kőműves 99 4
17 Volráb József bádogos 99 5
18 Fülöp József ács T. III. 5
— 57 —
A tanuló
F. sz. neve foglalkozása Osztály kiállított rajzok száma
19 20 21 22 25 24 25 26 27 28 29 Hege István Jakab József Kiss Lajos Kohári Boldizsár Köttbaum Gyula Kránitz József Márek Ferenc Molvárecz István Munkácsi Dezső Nemes György Sneff György kőműves ács kőműves szobafestő kőműves ács cementöntő bádogos kőműves » » T. III. » 99 99 99 99 99 99 99 99 99 6 14 5 5 5 5 22 6 5 6 4
Összesen 454
X. Munkakiállitás.
A kiállító iparos tanuló
neve foglalkozása tanoncéveinek száma osztály mesterének neve kiállított munkájának A bírálóbizottság osztályzata
megnevezése darab száma
Szommer Gyula aszialos 21/2 B) II. Martincsevics Imre Íróasztal 1 kit.
Lukács Gyula 3V''2 A) III. Torma Pál toilette-asztal 1 kit.
Valdinger József 2'',''a C) IJI. Kaufmann Ferenc nyitható-asztal 1 jeles
Baumgarten Kajetán cipész 2i/a A) Efők. Hirschl Vilmosné gyermek-cipő 1 p. jó
5 Vizmathy Árpád n 3/4 B) Elök. Steiner Fülöp fűzős ctpő 1 p. jeles
Molnár József li/a A) I. Varga János férfi fűzős cipő 1 p. kit.
Radó Péter 11/2 A) 1. Nóvák Vince t p. borítás és 1 p. gyerm. lakk cip. 2 p. kit.
Deli József 3 B) I. Matisz Lajos női sárga cipő 1 p. kit.
Bencze István 1/4 C) I. Bencze Sándor füzös cipő 1 p. jeles
10 Horváth Mihály 31/2 C) I. Keller Mátyás 2 p. félcipő 2 p. kit.
Marion György » 5V4 C) I. Miltényi S. és Fia talpalás 1 p. kit.
Balázs Sándor „ 13/4 A) II. Steiner Fülöp gyermek-cipők 1 p. kit.
Molnár József » 21/4 A) III. yy r> fűzős gyermek-cipő 1 p. kit.
Lelner Ferenc 3 A) III. Miltényi S. és Fia gyermek-cipő 1 p. kit.
15 Varga János 3 A) III. Steiner Fülöp gyermek-cipő 1 p. kit.
Kálcsecz János „ 53/4 B) III. Nóvák Vince 1 p. női és 1 p. gyerm. cipő 2 p. kit.
Nyakas István 33/4 B) III. Miltényi S. és Fia férfi cipő 1 p. kit.
Porpáczi István » 31/2 B) III. Steiner Fülöp férfi fűzős ctpő 1 p. kit.
Máté László cipőfelsőrész k. 11/2 A) Elők. Miltényi S. és Fia női fűzős cipő telsőrész 1 p. kit.
20 Maurer János 2 A) I. " " n férfi egész cipő felsőrész 1 p. kit.
Szabolics István yy IV2 A) II. Szilly Károly felsőrész 1 p. kit.
Baksa János yy 53/4 A) III. Keller Mátyás »» 1 p. kit.
Cvetnics István csizmadia 5 C) Elők. Tóth György férfi csizma 1 p. jeles
Horváth Frigyes yy 1/4 C) Elők. Turek Géza » n 1 p. jeles
25 Szalay József 3 C) Elők. Dávid István férfi box-csizma 1 p. kit.
Göncz Ádám » IV2 C) I. Balog Boldizsár sima csizma 1 p. jeles
Takács Lajos yy 21/2 C) I. Takács József sima csizma 1 p. kit.
Prémecz István 33/2 C) II. Kovács György férfi csizma 1 p. jeles
Sipos József hentes 21/4 C) III. Frk Ferenc 1 párisi és 1 extravurst 2 kit.
30 Placskó József kalapos 2 A) II . Halvax Frigyes kalapok 3 kit.
A kiállító iparos tanuló
neve foglalkozása tanoncéveinek száma osztály mesterének neve kiállított munkájának A bíráló bizottság osztályzata
megnevezése darab száma
Fényes József kárpitos 53/4 C) III. Somogyi Ede bőrrel bevont karosszék 1 kit.
Csutorás Gyula kocsifényező 2Vs B) II. Bazsó Testvérek hintókerék 1 kit.
Horváth Ferenc kocsigyártó 2 C) I. hajtóvánkos ülővel 1 kit.
Rapp Henrik kosárfonó 2 C) I. Illés József 1 karkosár és 1 zsemlyetálca 2 jeles
55 Feitscher Béla 21/2 C) 111. „ „ 2 utazó és 1 papírkosár 5 kit.
Patalics János kovács 2 C) Elők. Csavnicsár Ferenc patkó 1 kit.
Bojtor Kálmán _ 21/2 A) II. Bojtor Kálmán » 2 kit.
Globics Ernő 11/2 B) 11. Globics Elek jt> 2 kit.
Tóth Sándor * lS/4 B) 11. Weiser József » 2 kit.
40 Tomasovics Lajos könyvkötő 3 C) 111. Schless A. utóda imakönyv 1 kit.
Dolmányos János lakatos 11/2 B) 1. Schável Lajosné takaréktüzhely-keret 1 kit.
Büky Lajos S/4 C) 1. tányérmelegitő 1 kit.
Farkas János 13/4 A) 11. V » takaréktüzhely-keret 1 kit.
Ágoston István 1-1/2 B) 11. „ „ sütőajtó 1 jeles
45 Könnyűd János 11/2 C) 11. .. .. takaréklüzhely-keret 1 jeles .
Kovács István 51/2 B) 111. Paizs József hármas sütő 1 kit.
Strasser Pál rézműves 23/4 A) 111. Mendlovics József zárvázat 1 kit.
Pörzse György sütő 2 A) 1. Fischer Benő fonott kalács 1 kit.
Fticsák Péter szabó 2 A) Elők. Sarotár Márton nadrág 1 jeles
50 Bicskei István „ 23/4 B) Elők. Gottreich Antal nadrág, mellény 2 kit.
Osztrosky Gábor „ 51/2 C) I. Godina János gyermekruha 1 jeles
Kovács János 2l/2 C) 11. Töllősy Péter mellény 1 kit.
Szélig Ferenc szíjgyártó 1/2 B) Elők. Szélig János 1 p. kápa 2 jó
Szélig Itsván „ 1/2 C) 1. x „ 1 p. kápa 2 jó
55 Baj Mihály vaseszterg. 2 C) 1. Franz Lajos Fiai Rt. t Moller-tengely 2 fogas kerékkel 3 kit.
Czapári József vasöntő 2 A) 1. Merkur-gyár öntés 1 kit.
Horváth József 0 A. I. » » 1 jeles
XI.
Statisztikai kimutatás a beirt tanulók előképzettségéről és a tanítási eredményről osztályonkint
Osztály A beirt tanoncok száma 1 Az 1912/13. tanévre beirt tanoncok közül I A tan. száma az év végén 1 A tanévvégén elért tanítási eredmény
magaviseletbői általános rajzból szakrájzbőt közismeretből
iskolába nem fárt összesen
l. ll. in. IV. V. VI. l. .11. in. IV. l. II. II!. IV. jő 1 szabályszerű k. szabályszerű n. szabályszerű késői beir. miatt oszt. nem volt összesen jeles jő elégséges elégtelen felmenive késői beir. miatt oszt. nem volt jeles jő elégséges késői beir. miatf oszt. nem. volt összesen Jeles fő elégséges elégtelen késői beir. miatt oszt. nem volt Szerv.10-20. § alapján felm. összesen
elemi polgári gimnáziumi slen
s z t á ! y t végzett elégte
A) Elők. 59 9 11 31 8 59 44 13 24 7 44 3 10 13 10 8 44 3 22 19 44
B) Elők. 66 5 32 15 8 6 66 55 54 1 55 5 15 19 8 8 55 23 17 15 55
C) Elők. 52 3 7 26 10 2 4 52 48 30 18 48 3 9 20 9 6 1 48 1 10 30 7 48
Téli Elők. 26 3 2 13 8 26 19 18 1 19 1 3 11 3 1 19 4 3 9 3 19
A) 1, 57 5 3 16 10 15 4 4 57 46 26 18 2 46 7 16 11 4 8 46 1 21 12 12 46
B) 1. 52 3 26 13 10 52 41 25 11 5 41 4 18 7 2 10 41 2 8 19 12 41
C) 1. 55 1 2 3 25 6 15 3 55 43 43 43 7 18 3 6 9 43 19 12 12 43
Téli 1. 30 1 6 12 10 1 30 27 25 2 27 5 7 10 1 2 2 27 5 3 12 7 27
A) II. 32 7 10 13 1 1 32 20 19 í 20 4 9 5 2 20 3 10 5 2 20
B) II. 31 1 4 5 5 13 2 1 31 25 21 3 1 25 4 11 6 2 í 1 25 2 5 12 5 1 25
C) II. 37 1 11 5 20 37 32 17 13 2 32 4 9 12 1 5 1 32 5 14 13 32
Téli II. 18 4 6 3 1 18 14 7 6 1 14 1 1 1 1 1 4 5 14 1 5 8 14
A) III. 42 1 1 8 10 11 4 1 2 4 42 29 26 2 1 29 1 5 1 6 í 1 8 6 29 1 3 9 4 1 11 29
B) III. 41 6 9 4 4 4 2 9 1 2 41 32 15 13 2 2 32 3 6 1 1 5 5 6 3 2 32 3 3 6 2 2 16 32
C) III. 52 1 11 8 22 2 6 1 1 52 36 33 3 36 2 5 5 2 3 3 5 7 4 36 2 10 8 8 8 36
Téli III. 13 1 4 2 6 13 12 5 6 1 12 1 3 6 1 1 12 3 6 2 1 12
663 15 20 68 117 172 91 132 10 10 4 19 1 1 3 663 523 | 377 121 20 í 4 523 51 139 128 52 67 2 13 30 29 10 2 523 33 146 196 109 4 35 523 II
XII.
Statisztikai kimutatás a tanoncok számának alakulása, kora, vallása, anyanyelve, illetősége szerint és a mulasztásokról.
Osztály A tanoncok számának aiakulésa a tanév folyamán A beirt iparostanulók közül volt a tanév végén Mulasztott
beiratk. felszab. elhagyta helyét [ meghalt összesen A tanévet befejezte kor szer. vallás szerint anyanyelv szerint illetősége szer. nem magyar anyanyelvű a tanév végén maradt tanulók közöl Igazolva igazolatl. összes.
dec. 31 -io | dec. 31. után összesen m. anyanelvű [ n. m. anyany. | összesen de m. besz.t. m. besz. n. t. hány tanonc? hány napot? hány tanonc? hány napot? hány tanonc? hány napot?
13—15 éves | 15 évnél id. összesen róm. k-th. ág. ev. református 1 izraelita 1 összesen magyar német 1 horvát vend cseh | egyéb | összesen helybeli 1 zalamenyei j más megyei külföldi összesen horvát 1 német | egyéb összesen horvát I német ! egyéb összesen
A) Elők. 42 17 59 4 4 11 15 44 32 12 |44 41 í 2 44 20 4 19 1 44 8 14 19 3 44 12 4 í 17 7 7 44 25 136 5 29 30 165
B) Elők. 50 16 66 2 2 9 11 55 48 37 29 18 55 55 55 35 1 19 55 18 28 9 55 19 1 20 55 7 30 10 69 17 99
C) Elők. 37 15 52 4 4 19 ■48 48 48 27 18 3 18 48 10 29 7 2 48 18 3 21 48 13 50 13 71 26 121
Téli Elők. 25 1 26 7 7 19 7 12 19 18 í 1!) 1 19 18 1 19 1 1 19 8 86 10 145 18 231
A, 1. 52 5 57 4 2 6 5 11 46 27 19 j46 45 í 46 41 1 4 46 17 19 10 46 4 1 5 46 22 164 15 45 37 209
B> 1. 47 5 52 3 2 5 6 11 41 34 7 41 39 2 41 38 2 1 41 19 17 4 1 41 1 2 3 41 25 132 13 64 38 196
C, 1. 49 6 55 1 1 11 12 45 18 25 43 34 9 43 39 4 43 16 21 6 43 4 4 43 26 161 9 98 35 259
Téli 1. 30 30 3 3 27 6 21 27 27 27 26 1 27 24 1 1 1 27 1 1 27 12 153 9 121 21 274
A) II. 31 1 32 9 9 3 12 20 9 11 20 20 20 20 18 2 20 5 8 20 2 2 20 7 74 5 17 12 91
B) II. 30 1 31 2 2 4 6 25 5 20 25 25 25,24 1 25 9 13 3 25 1 1 25 11 84 10 62 21 146
C> II. 34 3 37 3 1 4 32 7 25 32 28 3 1 32 29 2 1 32 6 21 4 1 32 1 2 3 32 15 138 14 93 29 231
Téli II. 17 1 13 2 2 2 4 14 14 14 14 1413 1 14 13 1 14 1 1 14 10 73 1 4 11 77
A) III, 42 42 11 11 2 13 29 6 23 29 27 1 1 2!) 27 2 29 12 14 3 29 2 2 29 16 61 3 30 19 91
B> Ili. 37 4 41 9 9 9 32 7 25 32 28 4 32 30 2 32 14 4 13 1 32 2 2 32 13 47 9 20 22 67
C) III. 52 52 11 4 15 1 16 36 1 35 36 33 1 2 36 35 1 36 14 16 6 36 1 1 36 15 104 12 57 27 161
Téli III. 13 13 1 1 1 12 12 12 12 12 11 í 12|lll 1 12 í 1 12 7 36 2 45 9 81
Összesen 588 75 663 57 10 67 71 1 139j 523 1 225 | 298 523 1 494 [ 10 2 37, 523 431 16 74 í 1 523 216 | 203 93 11 523 67 16 2 85 7 7 523 232 1529 140 970 1 372 2499
XIII.
Statisztikai kimutatás a tanulók iparága szerint a tané\T~végén.
Osztály A tanév végén maradt 1 tanulók szánna 1 Asztalos Acs Bádogos j Betűszedő 1 Borbély 1 Cementöntő Cipész 1 Cipőfelsőr. készitöl J Cukrász Cserépfedő j Csizmadia Fémnyomó Fényképész Fogtechnikus | Fürdős Géplakatos j Hentes Kalapos Kádár | Kályhás | Kárpitos í Kefekötő Kerékgyártó Kéményseprő Kocsifényező ! Kosárfonó 1 Kovács Könyvkötő Köteles Kőfaragó Kőműves Lakatos Mészáros | Mérlegkészitő Molnár Műszerész Nyomdász Orás Pincér Ruhafestő Rézműves Sütő 1 Szabó Székes Szíjgyártó | Szobafestő '' Vasesztergályos [ Vasöntő j Villamszerelő Összesen
A) Elők. 44 6 6 1 6 1 1 1 1 1 4 5 9 3 1 44
B) „ 55 6 3 7 1 10 1 5 2 2 2 3 2 3 1 7 2 1 55
C) ii 48 4 7 13 1 1 1 1 1 1 4 6 8 48
Téli ii 19 2 3 1 9 4 19
A) i. 46 1 13 2 1 4 1 2 1 1 1 1 6 1 2 1 1 2 4 1 46
B) i. 41 7 1 7 1 3 2 2 1 1 1 4 2 1 7 1 41
C) i. 43 5 3 5 1 3 3 1 1 1 1 1 1 5 2 2 4 2 2 2 43
Téli i. 27 4 2 1 1 1 13 5 27
A) n. 20 1 1 2 2 1 1 2 1 1 1 1 2 3 1 20
B) C) n. n. 25 32 3 1 1 3 1 1 2 2 7 1 4 2 1 1 1 2 2 7 5 1 1 1 "i *2 25 32
T. II. 14 1 2 1 4 8 1 14
A) in. 29 3 1 2 7 1 3 1 1 4 1 1 1 1 2 29
B> in. 52 2 3 4 1 1 2 1 5 2 6 1 1 1 2 32
C> ni. 36 1 6 1 1 2 2 1 1 2 5 3 1 2 6 1 1 36
Téli in. 12 5 2 1 6 12
Összesen 523 38 *8 *8 4 11 2 68 10 2 6 52 1 3 1 1 25 13 2 6 "1 5 4 2 3 5 2 10 7 2 1 36 56 5 1 1 4 4 7 "7 17 49 2 10 10 8 5 1 523
63
XIV.
Az iparostanonc-iskola 1912—13. évi költségvetése.
I. Bevétel.
1. Államsegély....................3000 kor. — fíII.
2. Az 1848. évi XVII. tc. 4.-, 32.-, 126.-, 158.-,
161. §-ban jelzett forrásokból ... 1980 „ — „
3. Tandij cimen....................1800 „ — „
4. Róm. k. hitoktatók részéről szedendő 30
fillér-bői......................140 „ — „
Összesen: 6920 kor. — fill.
II. Kiadás.
A) Személyi kiadások.
1. Tanitói fizetésekre................12700 kor. — fill.
2. Igazgatói tiszteletdíj..............750 „ — „
3. Tanítótestületnek az országos és megyei
gyűlések alkalmával fuvar- és napidíj 250 „ — „
4. belügy, bizottsági jegyző tiszteletdija . 80 „ — „
5. Két szolga fizetése á 280 és á 160 K 550 „ — „
6. Egy hónapnál tovább tartó helyettesítések díjazására ................125 „ — „
B) Dologi kiadások.
7. Könyv és Írószerekre ...... 300 „ — „
8. Rajzszerekre....................123 „ — „
9. Nyomtatványokra........100 „ — „
10. Könyvekkel való jutalmazásra ... 30 „ — „
11. Értesítő kinyomatása..............300 „ — „
12. Tanitói szaklapokra..............47 „ 60 „
13. 14 tanterem világítására............900 „ — „
14. 14 tanterem fűtéséhez fa és felmunkáltatása ........................180 „ — „
15. Tandijbeszedés után 4°|0............72 „ — „
16. Rendkívüli kiadásra..............70 „ 75 „
összesen Összehasonlítás:
165^
165T8 kor. 35 fill.
Kiadás . . . Bevétel . \ .
Fedezetlen hiány
16578 K 35 fill. 6920 K — fill.
9654 K 35 fill.

Insert failed. Could not insert session data.