Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
5.82 MB
2022-02-07 12:57:37
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
254
583
A Nagykanizsai Államilag Segélyezett
Községi Iparos Fiú- és Leánytanonc-Iskola
értesítőja
az 1913-1914. tanévről.
XXVIII. évfolyam.
Közli: Poredus Antal igazgató.
Nagykanizsa, 1914.
Zala Nyomda Részvénytársaság

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

A NAGYKANIZSAI
ÁLLAMILAG SEGÉLYEZETT
KÖZSÉGI IPAROS FiU- ÉS LEÁNYTANONC-ISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ 1913—14. TANÉVRŐL.
XXVIII. ÉVFOLYAM.
KÖZLI : POREDUS ANTAL
igazgató.
NAGYKANIZSA, 1914. ZALA NYOMDA RÉSZVÉNYTÁRSASÁG.
I
Vécsey Zsigmond
1865—1913
1913. julius 15-én nagy és mély szomorúság borult városunkra. Ezen a napon, a kora reggeli órákban érkezeti meg, s mint a villám járta be az egész várost az a mélyen leverő hir, hogy Vécsey Zsigmond, városunk általánosan tisztelt és szeretett polgármestere, Budapesten, hol súlyos baja miatt egyik szanatóriumban műtétnek vetette magát alá, a leggondosabb ápolás gyógykezelés dacára a kora hajnali órákban megszűnt élni.
A váratlanul, férfikorának legszebb szakában bekövetkezett halálával nagy veszteség érte városunkat, annak köz- és kulturális intézményeit, melyeknek létesítésén, fejlesztésén és felvirágoztatásán 18 éven át nagy és sokoldalú tudással, fá radságot nem ismert buzgalommal és nagy szeretettel munkálkodott.
A nagy veszteség felett érzett mélységes fájdalom ólom-sulyát érezte ipariskolánk is, hisz mai magas színvonalát és fejlettségét elsősorban neki, az ő odaadó hathatós támogatásának és jóakaratú felkarolásának köszönheti.
Míg ugyanis iskolánk az ő polgármestersége előtt eltöltött tízéves fennállásának tartama alatt összesen öt osztályban, ugyanannyi tanerővel, minden tanszer és szemléltetési eszköz nélkül volt kénytelen folytonosan küzdeni a működése elé gördülő nehézségekkel, addig ma 16 közismereti osztály-.ban és 16 rajzcsoportban a legszükségesebb összes tan- és szemléltetési eszközökkel felszerelve 24 tanerővel szolgálja az iparoktatás áldásos munkáját, bár polgármesterségének első éveiben és mig az illetékes tényezőket jobb meggyőződésre nem bírta, ipariskolánk folytonos kifejlesztése kapcsán előállott ujabb fenntartási költségek megállapításakor nem egyszer
órák hosszat érvelt az iparoktatás nemzetfenntartó nagy fontossága mellett, s bizonyitgatta, hogy minden fillér, melyet e város az iparoktatásra fordit, csak befektetés, mely idővel kamatostul visszatérül.
Szivének egész melegével csüngött ipariskolánk ügyén, s ezzel az ügyszeretetével és jóakaratú támogatásával tette lehetővé a tanítótestületnek, hogy a gondjaira bizott intézetet az ország e nemű iskolái között rövid 10—15 év alatt az elsők sorába emelhette.
Őszinte mély részvéttel és fájó szivvel állottuk körül az elköltözött kiváló polgármester és lelkes tanügybarát koporsóját, mely még oly sok szép és megoldásra váró tettnek és alkotásnak forrását zárta örökre magába.
Ravatalára mi is letettük kegyeletünk koszorúját, ipariskolánk fejlesztése és emelése körül szerzett nagy és soha el nem halaványuló kiváló érdemeit jegyzőkönyvünkben örökítettük meg, emlékét pedig időtlen-időkig a legnagyobb kegyelettel ápoljuk és őrizzük!
I.
A jövő tanévre vonatkozó tudnivalók.
Az 1914—15. tanévre az iparos-tanulók beírása az egész évi tanfolyamban szeptember 1—12-ig, a téli tanfolyamban pedig október 15—18-ig történik a közp. áll. elemi népiskola B) IV. fiúosztályában, köznapokon 6—8-ig, vasár- és ünnepnapokon d. e. 9—12-ig.
A beírásra kitűzött időben köteles minden iparosmester a tanulóját még azon esetben is beíratni, ha az még csak próbaszolgálaton van, beteg vagy esetleg mint háziszolga, vagy napszámos alkalmaztatik az illető iparág elsajátítása végett. (96096—1907. sz. miniszteri rendelet,)
Aki tanulóját a beírásra kitűzött időn tul iratja be, vagy nem küldi pontosan az iskolába, s ezen mulasztását nem tudja kellően igazolni, az az 1884. évi XVII. t.-c. 62. §-ába ütköző iparkihágást követ el, s vele szemben az 1884. évi XVII. t.-c. 157. §~ban megállapított 40 koronától 400 koronáig terjedhető pénzbírság fog alkalmaztatni. — A később felfogadott tanulók a felfogadás napján azonnal beirandók, mert különben ezek mestereivel szemben is a fenti szakasz fog alkalmaztatni.
Azon iparosmesterek, kiknek több inasuk van, saját érdeküknek tesznek szolgálatot, ha összes inasaikat egyszerre Íratják be az iskolába, s ezáltal lehetővé teszik azoknak oly módon való beosztását hogy lehetőleg ne egy napon vonassanak el a műhelyből.
Az iparostanulók kötelesek a beírásnál születési és iskolai bizonyítványukat és tanoncszerződésük másolatát bemutatni ; 4 kor. 30 fillér tandijat és az ipari szótárra 20 füléit fizetni, vagy a városi tanácshoz intézett tandíj-elengedés iránti kérvényüket az igazgatónak átadni.
Az előadások a 10 hónapos, illetve egész évi tanfolyamban szeptember 12-én, az 5 hónapos téli tanfolyamban pedig október 18-án kezdődnek.
Az igazgatóság.
éT ii.
Igazgatói jelentés az 1913—1914. tanévről.
Ipariskolánk az elmúlt tanévvel fennállásának 28. évét töltötte be
Ezen tanév kimagasló eseményeként kell felemlítenem, hogy a tanítótestületnek és felügyelőbizottságnak az a régi vágya és törekvése, hogy a város területén alkalmazásban levő leánytanoncok is részesülhessenek az iparoktatás nyújtotta hasznos ismeretekben, több évi állandó sürgetés és szorgalmazás után végre a lefolyt tanévben megvalósult.
Dr. Sabján Gyula, városunk uj és agilis fiatal polgármestere ugyanis a legnagyobb jóindulattal karolta fel a bizottság és tanítótestület ebbeli előterjesztését, s mivel a |eánytanonciskola felállításának szükséges voltát maga is elodázhatatlannak tartotta, a költségvetés letárgyalásának bevárása nélkül megadta az engedélyt a leánytanoncok beiskolázásához, s az ennek alapján szükségesnek mutatkozó tanerők megválaszthatása céljából a kivánt számú tanítónői állásra a szokásos pályázat kiírásához.
Sajnos, hogy a beiratkozásra felhívott leánytanoncok a kitü zött időben oly kevesen jelentkeztek, hogy e miatt a bizottság egyelőre csak egy közismereti és egy rajztanitónői állásra hirdethetett pályázatot, jólehet a beirt leánytanoncok száma a tanév vé géig 79 re emelkedett, kik csak azért fértek meg egy tanterem ben, mert időközben 20 részint felszabadult, részint elhagyta a helyét.
Ugylátszik a leánytanoncokat tartó mesterek sem viseltetnek nagyobb rokonszenvvel a tanonciskolával szemben, mint a fiu tanoncok mesterei, s itt is szükség lesz erélyesebb intézkedésre.
Arra való tekintetből, f ogy a város területén mintegy 300 leánytanonc van alkalmazásban, a bizottság már most, a jövő tanév költségvetés megállapításakor gondoskodik két újonnan felállítandó közismereti osztály és két rajzcsoport fenntartási költségeiről, s igy 1914/15-ben a leányok három osztályban és 3 rajzcsoportban fognak részesülni oktatásban.
A tanítótestület az idén is a tőle megszokott ügyszeretettel és
buzgagommal teljesítette nehéz és fárasztó munkáját, s minden rendelkezésre álló eszközt megragadott, hogy az iskolából kike rü ő növendékeink minél több tudással és ismerettel felvértezve léphessenek ki az életbe.
Midőn még hálás köszönettel emlitem meg, hogy a vallás-és közoktatásügyi Miniszter ur folyó évi 65.861. számú magas rendeletével az idén is két 50 50 koronás jutalmat engedélyezett iskolánknak és pedig egyet a szakrajzban és egyet a közismereti tárgyakban kiváló előmenetelt tett tanuló jutalmazására, a lefolyt tanév eseményeit a következőkben ismertetem meg :
A tanév kezdete. A tanév a tanítótestületnek augusztus 31-én tartott alakuló ülésével kezdődött, melyen a havi értekezletek jegyzőjévé a sorrend szerint következő : Földes Miklós, a fizikai, vegytani és technológiai szerek gondozójává ismét Jellinek Márk választatván meg, megállapittatott a heti órarend, a havi értekezletek ideje és kijelöltettek az osztályfőnökök és tantermek.
Beirás. A fiu iparostanulók beirását az egész évi tanfolyamban szeptember hó 1 —12 ig, a téli tanfolyamban október 15 18-ig, a leánytanulóknál pedig december hó első napjaiban eszközöltük. A beírásra kitűzött időben az egész évi tanfolyamban 719, a téli tanfolyamban 75, a leánytanonciskolában 48 tanuló iratk >zott be, mely létszám a tanév folyamán az egész évi tanfolyamban 562-re, a téli tanfolyamban 78-ra, a leánytanoncoknál pedig 79-re emelkedett s igy a három tanfolyamba összesen 640 fiu, vagyis 23-mal kevesebb mint a mult tanévben és 79 leány, azaz összesen 719 tanonc iratkozott be. fiuknál mutatkozó ujabb csökkenés, a mult évi nehéz közgazdasági viszonyok mellett főleg a tanonchiánynak a folyománya, mely évről évre növekszik és ma már a legjobb műhelyekben is)t1ahol azelőtt válogattak a sok jelentkező tanoncok között, alig tudják válogatás nélkül is kielégíteni a tanoncszükségletüket; a kisebb műhelyek pedig tanonc nélkül kénytelenek dolgozni.
Ennek a sajnálatos és a magyar ipar megizmosodására nem kevésbbé káros hatású jelenségnek magyarázatát abban találom, hogy a folytonos kivándorlás folytán előállott munkaerő hiány és az élelmi szerek és egyéb nyerstermények árának folytonos emelkedése mellett az őstermelők fiaikat már egyáltalán nem adják ipari pályára, sőt a nehéz megélhetésre való tekintettel a szegényebb szülők is azon vannak, hogy a gyermekeik tanonc kodás helyett, mely a anoncidő tartama alatt csak bizonyos anyagi terheket ró reájuk, inkább napszámba adják, hol ahelyett, hogy
- 8 -
nekik kerülne a fiu pénzbe, még az hoz haza naponkint 1.50 — 1,80 korona napibért. Szociális szempontból igen egészséges állapot, de hogy ennek kárát a magyar ipar fogja vallani, — az bizonyos
A rendes előadások az egész évi tanfolyamban szeptember 12-én, a téli tanfolyamban okt. 18 án, a leánytanonciskolában pedig január 3 án kezdődtek, s az egész évi tanfolyamban és leánytanonciskolában junius 28 ig, a téli tanfolyamban március 14-ig tartottak.
Az osztályok száma. Az egész évi tanfolyamba iratkozott 562 tanuló 12 közismereti és 12 rajz , a téli tanfolyamba iratko zott 78 tanuló 3 közismereti és 3 rajz-, a leánytanonciskolába iratkozott 79 tanuló pedig 1 közismereti és egy rajzosztályba osztatott be. Mig tehát az egész, évi tanfolyamban egy-egy osztályra átlag 46, a téli tanfolyamban 26, addig a leánytanonciskolában 79 tanuló volt beirva, mely annak tulajdonitható, hogy a leánytanonciskola csak az idén szerveztetvén, a tanulók beiskolázása majdnem a tanév végéig tartott s igy ennek az osztálynak a párhuzamositása a tanév előrehaladott voltára való tekintetből már a jövő tanévre lett halasztva, amikor fokozatosan a II. osztály is fel lesz állitva
Az elmúlt tanévben tehát a közismereti tárgyak az egész, évi tanfolyamban 3 előkészítő, 3 első, 3 második és 3 harmadik osztályban ; a téli tanfolyamban 1 előkészítő, 1 első és 1 összevont második és harmadik osztályban; a leánytanonciskolában pedig 1 első osztályban, vagyis összesen 16 osztályban; a rajz pedig az egész évi tanfolyamban 1 előkészítő-, 4 kezdő-, 3 haladó-2 végző és 2 szakrajzi; a téli tanfolyamon 1 kezdő , 1 haladó és 1 szakrajzi ; a leányoknál pedig egy kezdő, azaz összesen szintén 16 csoportban adattak elő, hová a tanulók a köz smereti osztályukra való tekintet nélkül, egyedül a rajzbeli képességük alapján voltak beosztva.
A tanítótestület és havi értekezletei. Tanítótestületünk az elmúlt tanévben két hölgytaggal szaporodott, A város! tanács, mint iskolafenntartó hatóság előterjesztésére ugyanis a képviselőtestület elhatározván a leánytanonciskola 1. osztályának felállítását, ezen osztályhoz 1913. december hó 21 én dr. Sabján Gyula polgármester úr elnöklésével tartott választó ülésen a felügy. bizottság a közismereti tárgyakra Kún Reneé> áll. el- iskolai tani tónőt, az általános rajzra pedig dr. Horváthné Kenedi Erzsébet, áll. polgári leányiskolái rajztanitónőt választotta meg, kik műkő désüket 1914. január 3-án meg is kezdették
A róm. kath. hitoktatók közül Cirfusz Viktorin a szünidő fo-
lyamán más rendházhoz helyeztetvén át, a házfőnök az általa adott heti 2 órának ellátásával Markó Dénes áll. el. iskolai hitoktatót bizta meg, egyben akként intézkedett, hogy az egész évi tanfolyamban és a leánytanonciskolában az összes 13 hittani órát Kuruc Kapisztrán, a téli tanfolyamban levő 2 órát pedig Markó Dénes lássa el
A tanitótestület havi értekezleteit az alakuló ülésen történt megállapodáshoz képest minden hónap első szerdán délután 4 órakor tartotta meg, melyeken a tananyag mó ''szeres kezelésén kivül a tanulók iskolalátogatásával, magaviseletével, előmenetelé vei, s egyéb, a tanoncoktatás minél eredményesebbé tételére irányuló kérdésekkel foglalkozott. Itt mutatta be igazgató az idő közben érkezett miniszteri rendeleteket és felettes hatóságainktól érkezett le és átiratokat tudomásulvétel végett -
Tanterv. A tanitás alapjául a V. K. M. ur 33564/$893. sz. rendeletével kiadott tanterv alapján készült helyi tanterv szolgálj mely azzal lényegileg mindenben megegyezett Az egyöntetű hala dás és tanítási eredmény biztosi ása érdekében pedig mindenegyes osztályban a elkészítettük az egész évi tanmenetet heti beosztással.
Vallás-erkölcsös nevelés. Az iparostanulók legnagyobb része — sajnos — még mindig a legalsóbb néposztályból kerül vén ki, mint ilyenek a legtöbbször semmi, vagy esak nagyon hiányos nevelésben részesülnek, s igy e téren is az iskolára vár az a feladat, hogy a családi otthon mulasz ásait pótolja, fogékony lelkükbe csepegtesse mindazon lelki tulajdonságokat és tudnivalókat, melyek által érdemessé tehetik magukat embertársaik tiszteletére és megbecsülésére-
Ezenkívül a róm. kath. vallású tanulók osztályonkint, az ág. ev., református és izraelita vallású tanulók összevonva heti 1 — 1 órai hitoktatásban is részesültek és amennyiben hittani órájuk valamely ünnepnapra esett, ezesetben hitoktatóik vezetése mellett misére mentek.
A róm. kath. tanulók a húsvéti szent gyónást és áldozást az idén is kivétel nélkül elvégezték.
Fegyelem. Iparostanulóink iskolai magaviselete az idén egyetlenegyszer sem adott panaszra okot, ami főleg a tanitótestület helyesen alkalmazott fegyelmezésének és a Tanonc-Otthon nevelő hatásának köszönhető.
A tanulók iskolalátogatása. Tanulóink iskolalátogatása általában kielégitőnek mondható, a mennyibe i a város területén fellépett járványos megbetegedések dacára a tanév végén maradt 559 tanuló közül igazolva mulasztóit 275 tanuló 1841 tanítási na-
pot, igazolatlanul pedig 156 tanuló 806 napot, vagyis összesen 431 tanuló 2647 napot.
Tanulóink igazolatlan mulasztása miatt a tanév folyamán ösz-szesen 37 mester ellen kellett feljelentéssel élnünk és pedig 19 ellen egyszer, 11 ellen kétszer, 4 ellen háromszor 2 ellen négyszer és í ellen ötször, kiket a rendőrfőkapitányság mint büntető biróság, az i 884. évi XVII. t.-c. 62-§-ába ütköző iparkihá^ás miatt 3—30 K, összesen 576 K pénzbirságban marasztalt el.
Tanítási eredmény. A tanulók megfelelő magaviselete és rendezett iskolalátogatása mellett az elért tanítási eredmény is javult, s az a tanulók hiányos előképzettsése dacára is általában jónak mondható, ami a tanítótestület odaadó, lelkiismeretes munkálkodásán kivül különösen annak az örvendetes állapotnak kö szönhető, hogy iskolánk a város közönségének áldozatkészsége foly tán birtokában van mindazon tanszereknek és taneszközöknek, melyek a tanítótestületnek szemléleti alapon való tanításához szükségesek
Hivatalom iskolalátogatás. Tanonciskolánkat az elmúlt tanév folyamán Weisz Tivadar felügyelő-bizottsági elnökön, felügy, bizottsági és ipartestületi elüljárósági tagokon kivül 1913. október hó i3-án, Szirmai Miksa, kir, tanfelügyelő, 1914. május 23 án pedig Feyér Gyula budapesti felsőipariskolai tanár, iparoktatási szakfelügyelő, majd ismételten Király Elek, c. kanonok, egyházmegyei tanfelügyelő látogatták meg intézetünket és a tapasztalt rend és tanítási eredmény felett teljes megelégedésüknek és elismerésüknek adtak kifejezést.
Iskolai szünetek Iskolánkban a S ervtzetben megenge dett szüneteken kivül március 15 én, a három húshagyó napon és négy tanitási napra eső országos vásár alkalmával ne n volt előadás, mely mulasztásokat a tanítótestület fokozottabb szorgalmával iparkodott pótolni.
Helyettesítések. A tanitótestületi tagok körében előfordult megbetegedések hosszabb-rövidebb ide>g tartó helyettesité seket vontak maguk után. Tibolt Boldizsár súlyos természetű vakbélgyuladásból kifolyólag műtétnek lévén kénytelen magát alávetni. e miatt március 1 tői a tanév végéig volt szabadságon. Ugy a rövidebb, mint a hosszabb ideig tartó helyettesítéseket a tanítótestület tagjai látták el külön dijazás mellett. A rövidebb ideig tartó helyettesitések mindig a testületi pénztár, a hosszabb ideig tartó helyettesitések pedig a költségvetésben erre a célra előirányzott összeg terhére a város által dijaztattak.
Hazafias ünnpélyek. A hazafias érzelem ápolása érde kében megünnepeltük Őfelsége és b. Erzsébet királyné névünnepét, okt. 6 át, március 15-ikét, április 11 ét és a koronázás év
- 11 -
fordulóját, mely alkalmakkor a nap jelentőségét a kartársak mél itatták, a tanulók pedig hazafias költeményeket szavaltak és haza fias dalokat énekeltek. Nagyobbszabásu ünnepélyt a Tanoncotthon" vezető hosszabb ideig tartott betegeskedése miatt az idén — legnagyobb sajnálatunkra — nem tartottunk.
Felügyelő bizottság. A felügyelő-bizottság az elmúlt tanév folyamán összesen öt ülést tartott, melyeken a kir. tanfelügyelőség le- és átirataival, a tanítótestület előterjesztéseivel és határozati javaslataival a jövő tanévi költségvetés előirányzásával, majd a leánytanonciskola felállításával kapcsolatban szükséges két uj tanerő megválasztásával és ugyanitt két ujabb közismereti és két rajzosztály szervezésével foglalkozott.
Beszerzések. Iskolánk felszerelését az idén a következő tanszerekkel és taneszközökkel gyarapítottuk :
Modern uj kisépületek albuma 51 kor, bemártási telep 4 elemmel 45 kor., vizbontókészülék 20.40 kor., két kisegitő tábla
24 kor., 50 drb. rajzeszköz a leányok részére ál.80 kor., essze sen 90 kor., 2 drb. táblakörző 10 kor., 2 drb. háromszög vonalzó 12 kor,, Raffay László féle szakirányú faipari és szakirányú fémipari mértani rajzminták 15— 5 kor-, összesen 282 40 korona
Rajz- és munkakiállitás. Az iparos fiu és leánytanoncok ezévi rajz- és munkakiállitását a pünkösd két napján tartottuk meg. Mig a rajzkiállitáson 100 tanú ó 319 szebbnél szebb és gyönyörű kivitelű szakrajzot állított ki, addig — sajnos — a munka kiállításon a tanév végén volt 559 tanuló közül még mindig csak 92 tanuló 127 drb. munkával vett részt. Igaz, hogy a mult tanévhez képest e téren is némi javulás mutatkozik, azonban a kiállítók száma még mindig nincs arányban a tanulók létszámával, s ez a mesterek semmivel sem menthető, sőt határozottan el ítélendő közönyének tudható be. Nagyon tévednek ezek a mesterek, ha azt hiszik, hogy a munkakiállitáson való részvétel nincs semmi befolyással a tanulók mühelybeli nagyobb szorgal mára és ügyekezetére S ha már a kisiparosoktól rossz néven vesszük ezt az indokolatlan közönyt, mit szóljunk a helybeli nagyobb gyárvállalatoknak a kiállításról való távolmaradásához, kik
25 —30 tanoncot is tartanak és a tanoncok ismételt kérésére, sőt személyes közbenjárásomra sem adták meg nekik az engedélyt a kiállítandó tárgyak elkészítéséhez !?
A rajzkiállitáson különösen kitűntek ugy a rajzaik számával, valamint azok precíz kidolgozásával : Göndöcs József A) III., Lasky István B) III., Helfert Jenő, Konter József, ifj. Tóth József A) III., Kiss László C) III. és Török Nándor T) III. oszt. tanulók.
A munkakiállitáson részt vett tanulók közül a biráló bízott-
ság a következők munkáját találta legkiválóbbnak : Pataki Viktor ) III oszt. asztalostanoncét (Muzikár Vincénél), Marton Ferenc B) III. oszt. asztalostanoncét (Muzikár Vincénél), Nóvák János A) III. oszt. asztalostan- (''Pincinger Lajosnál), Szecső Gyula A) III. oszt- betüszedőtanoncét (Elit nyomda), Kálcsecz János B) III. oszt cipésztanoncét (Nóvák Vincénél), Radó Péter B) II. oszt- cipésztanonc (Nóvák Vincénél), Soós István C. II- oszt. cipésztanoncét (Steiner Fülöpnél), Furmen József C. I. oszt. cipőfelsőrészkészitő (Berényi Eleknél), Máté László C- elők. osztály cipőfelsőrészkészitő (Wiltényi S. és Fiainál), Fischer József B. III. oszt. cipőfel sőrészkészitő) ifj. Stern Mórnál) Gergál Sándor C-IJ. oszt. csizma diatanonc (Sárecz Kálmánnál), Csizmadia Ferenc B I oszt. csizmadiatanonc) Bedekovics Istvánnál), Szalay József A I oszt. csizmadiatanonc (Dávid Istvánnál) Lőrincz István B. III- oszt-fényképésztanonc (Mathea Károlynál) Schuszter Ferenc A- III oszt kádártanonc (Guttmann Sándornál) Göndöcs József A. 111. oszt. lakatostanonc (Sim n Györgynél) Horváth István C III-oszt. lakatostanoncét (Sável Lajosnénál), Kohn Ernő A. III. oszt-lakatostanoncét (Kohn Samunál) Noll János A. III. oszt. lakatos tanoncét (Sável Lajosnénál) Büky Lajos B- II. oszt. lakatostanoncét (Sável Lajosnénál) Farkas János C- III. oszt. lakatostanoncét (Sável Lájosnénál), Szmodics György A III- oszt, lakatostanonc (Buda/ Ferencnél), Kulka Margit I. leányoszt. masamód-tanonc (Brónyai Lajosnénál), Horvá h Mariska I. leányoszt. masamód-tanonc (Donászy Aladárnénál) Dömötör CHtilia I, leányoszt. ma samód-tanonc (Róth Lauránál), Szattler István C. III. oszt. nyomdásztanonc (Elit-nyomdábanX Horváth Ferenc C. II oszt. kocsigyártótanonc (Bazsó Józsefnél) Varga Vince C. 111. oszt. szabó tanonc (Ritter Testvéreknél), Osztrosky Antal C. I os t. szabótanonc (Zvillinger Samunál) Varovics József A. elők. oszt. sütő tanonc (Steiner Árminnál) Sgeiner Etelka I leányoszt, nőszabó (Sgeiner Ferencnénél), Kneizel Lujza I. leány oszt, nőszabó (Blau horn Szidóniánál), Balázs Teréz I- leányoszt nőszabó (Pollák Nővéreknél) Csonták Margit I- leányoszt. nőszabó (Hirschl Saroltánál) Krupai Margit 1. leányoszt- nőszabó (Nóvák Nándorné-nál) Vella Gizella I. leányoszt nőszabó (Szőllősy Erzsinél) kiknek a munkában való ilyen szép élőrehaladottsága a legszebb bizonyítéka a mester kiválóságának.
Évzáró vizsga, Az évzáró vizsgálatok a téli tanfolyamban márc. 9—11-ig tartattak meg; az egész évi tanfolyam évzáró vizsgálatainak idejéül pedig a felügy.-bizottság junius 14—21-ig terjedő időt állapította meg. Mivel azonban a város területén fellépett fertőző betegségek az utóbbi időben igen nagy mérvben kezdtek terjedni, dr. Sabján Gyula
— 13 —
polgármester, mint a közegészségügyi hatóság feje, elrendelte, hogy az iparostanonc iskolánknál junius 14—15-én az összes osztályokban tartassanak meg a vizsgák. »
A vizsgálatokon a városi tanács részéről: Dr. Krátky István főjegyző és Halvax Frigyes v. tanácsos és iparbiztos, a felügyelő-bizottságtól : Weisz Tivadar, elnök; Fatér Mihály, Kobn Samu, Móger Károly Muzikár Vince; az ipartestület elöljárósága részéről pedig Kaufer József, Reisz Zsigmond, Zieger Ferenc, Zollner János, Müller Károly, Mayer Károly, Pusovszky Sándor,Rosenfeld Miksa, Antalics Ignác, Hoffmann Henrik; Horváth József, Kautmann Ferenc, Turek Géza, Vérmes Antal és Wohlrab Sándor voltak jelen, kik a tapasztalt szép eredmény felett teljes elismerésüknek adtak kifejezést, a tanulókat pedig további szorgalomra buzdították.
Tanonc-otthon. — A tanoncotthon bár a helyiség tekintetében még mindig nem javultak a viszonyok, s igy egy teremben voltunk kénytelenek szorongani, a vasár- és ünnepnapi összejöveteleket egész a tavaszi idény beálltáig rendesen megtartottuk, s azon átlag 80—100 tanuló vett részt. A tavasz beáltával azonban az összejöveteleket a katonarétre tettük át, hol a tanulók labdázással és footbalozással töltötték szabad idejüket.
Az alapszabályokban kitűzött cél érdekében a téli összejöveteleken részint szabad előadás, részint felolvasás keretében foglalkoztunk az alkohol és annak romboló hatásával; a tüdővész és az ellene való védekezéssel ; a trachoma és egyéb fertőző betegségekkel szemben való óvó-iníézkedésekkel; beszélgetés tárgyává tettük a socializmust, majd megismertettük a fiukkal a polgári jogokat, köztük, az uj választótörvényt és a a kötelességeket; a tanulóknak a mester és annak családjával szemben tartozó köteles tiszteletet, valamint a társadalmi érintkezés közben szem előtt tartandó legelemibb tudnivalókat.
A hazafias szellem ápolása és fejlesztése érdekében megismertettük történetünk kiválóbb alakjait és azok hazafias ténykedését; hazafias költeményeket és hazafias dalokat tanítottunk be, miáltal a hazafias ünnepélyek rendezését is teljesen a Tanoncotthon hatáskörébe vontuk.
A kellemes és nemes szórakozások kielégítésére szolgáltak az Uj Idők, Vasárnapi Újság, Világkrónika, Tolnai Világlap, tizenhárom különböző társasjáték, s a kezelésünkben levő, s ma már 1021 műből és 1119 kötetből álló a Muzeumok és könyvtárak Országos Tanácsa által adományozott „Ingyenes népkönyvtár, melyből a lefolyt tanévben 510 tanoncz 5912 a nagyközönség részéről pedig 6152 kivevő 39418, összesen 6662 kivevő 45530 kötetet vett ki olvasás végett.
Az enyhébb időjárás beálltával mint már előbb is emlitém, az összejöveteleket a tűrhetetlen rossz levegőjű szoba helyeit kint a szabadban, a katonaréten tartottuk egész a tanév végéig, hol növendékekből három footbalcsapat játszott állandóan, a többiek pedig kifutóst és egyéb labdajátékokkal töltötték szabad délutánjaikat, s mig egyrészről kelleme-
— 14 —
sen szórakoztak, másrészt a sportnak, testedzésnek is hódoltak és élvezték a jó üde levegőt, miből úgyis csak nagyon ritkán van részük.
Hálás köszönettel kell megemlékeznünk városi képviselőtestületünk azon áldozatkészségéről, hogy a kezelésünkben levő és a nagyközönség céljait is szolgáló Ingyenes népkönyvtár gyarapítására az idén is 200 K. azaz Kettőszáz koronát, a könyvtárs. kezelőinek pedig évi 100 K tiszteletdijat volt kegyes adományozni Ezen kivül a könyvtár céljaira szívesek voltak adakozni:
Nagykanizsai Takarékpénztár , ... 50 koronát
Délzalai Takarékpénztár......50
Néptakarékpénztár........25
Gazdasági Takarékpénztár.....20
Bricht Jenő ur.........25
Berényi József és Fia urak. . . . . 20
összesen 170 koronát mely adományokért fogadják a szives adakozók a könyvtárkezelők és olvasóközönség leghálásabb köszönetét.
Az igy rendelkezésre álló 570 K azaz háromszázhetven koronán részint ujabb műveket szereztünk be, részint pedig a nagyon elhasznál-takat javíttattuk ki és pedig fizettünk :
Mair Józsefnek ujabb művekért . . 502.05 koronát Schless A utóda javításokért. . . 50.27 „ Vasárnapi könyvért és folyóiratért . 17.70 „
összesen 570 koronát. Jutalmazás. Hogy a tanítótestület a szorgalmas és jómaga-viseletü tanulókat az idén is jutalomban részesithessa, s ezáltal a többieket is hasonló szorgalomra és magaviseletre ösztönözze, kérvényezéssel és gyűjtéssel 215 koronát sikerült összehoznom, melynek alapján a vallás- és közoktatásügyi Miniszter úr 100 koronás és a városi tanács 50 koronás adományával együtt 545 korona állt a tanítótestület rendelkezésére, A 215 koronához a következő pénzintézetek és urak voltak kegyesek adományaikkal hozzájárulni :
Franz Lajos és Fiai Részvénytársaság . . . 25 K
Néptakarékpénztár......... . 20 »»
Gazdasági Takarékpénztár....... . 20
Délzalai Takarékpénztár....... . 20 >•
Nagykanizsai Takarékpénztár..... 90 r>
Ipartestület . . . j...... . . 95 jf
Weisz Tivadar........... ?{)
Fatér Mihály ... -....... . 10 >>
Weiser József........... 10 >>
Grünhut Henrik ........... 5
Miltényi Sándor és Fia........ . 5 >•
Josifovic Miilvoj........... 5 >>
Samu József............ 5 *>
Bazsó József ........... . 5
Átvitel 195 K
15 —
Athozat 195 K
Kardos S. és Társa......í . . . 5
Heltai József ............5 „
Kaán Irma.............3 „
Dants Kálmán............2 „
Móger Károly............2 „
Kohn Samu .......- .... 2 „
N. N................1 „
Összesen : 214 K
azaz kétszáztizennégy korona.
Ezen kivül Fischel Fülöp Fia cég 5 drb. díszmunkát, Mair József könyvkereskedő pedig egy nagyobb rajzeszközt volt szives a tanítótestületnek kiosztás végett rendelkezésére bocsátani.
Fogadják a mélyen tisztelt adakozók kegyes adományukért, mely-lyel lehetővé tették a tanítótestületnek, hogy a jutalmazás jótékony eszközével is buzditólag hathasson a növendékeinek fogékony leikére, ugy a magam, valamint a tanítótestület leghálásabb köszönetét ama kérelmem kapcsán, hogy az ipariskolánk iránt mindenkor tanúsított odaadó meleg érdeklődésükkel és jóakaratú támogatásukkal a tanítótestületet a jövő iparosnemzedék színvonalának emelésére irányuló nehéz és fárasztó munkájában a jövőben is segíteni kegyeskedjék.
A rendelkezésünkre álló 344 koronából megjutalmaztad ak:
I. A szakrajzban tett kiváló előmenetelért: 1) A vallás- és közoktatásügyi miniszter ur által adományozott 50 koronával: Gönc/öcs József A. III. osztályú lakatostanonc (Simon Györgynél) 2) Egy darab huszkoronás arannyal: Lasky István B) III. osztályú lakatostanonc (Frank Józsefnél.) 3. Egy drb. tízkoronás arannyal Helfeit Jenő A) III. oszt. lakatostanonc (Simon Györgynél). 4. Egy darab ötkoronással: Konter József A) III. oszt. lakatostanonc (Kohn Samunál). Egy darab nagy rajzeszközzel: ifj. Török Nándor T) III. oszt. bádogostanonc
(Török Nándornál.) Összesen: 85 kor és egy rajzeszköz-
II. A rajzban és közismeretben íett kiváló előmenetelért és rendes iskolalátogatásért:
a) A vallás- és közoktatásügyi Miniszter ur által utalványozott 50 koronával: Hencsics István B) III. oszt. rézmüvestanonc (Samu Józsefnél) aki mindhárom osztályt jeles eredménnyel végezte el. — Összesen 50 K.
b) Egy-egv kettősfedelü ezüs\ órával és ezüst lánccal: 1. Kercsmár Bálint 7) I. oszt. kőmüvestanonc (Mankovics Jakabnál). 2. Horváth Mária I. leányoszt. masamód (Donászy Aiadárnénál). 3. Tita János B) II. oszt. pincértanonc (Kardos és Steinernél). — Összesen 45 K.
c. Egy-egy tízkoronás arannyal: 1. Herceg József T) I. oszt. kő-mivestanonc (Ti Mikó Péternél)- 2. Hege Miklós T) II. oszt. kőmives-tanonc fKovács Jánosnál). 3. Csonták Mária I. leányoszt- varróleány
— 16 —
(Perlaky Józsefnél). 4. Molnár József A) II. oszt. cipésztanonc (Varga Jánosnál). 5. Wohlráb Sándor A) III. oszt. órástanonc (Jack Frigyesnél). — Összesen 50 K.
d) Egy-egy diszkötésü Iparosok Olvasótárával v. díszmunkával; 1. Varga Ferenc T) I. oszt. cementöntő (Sártory O.-nál). 2. Rothganz Aranka I. lnányoszt. masamód (Klein Józsefnénál) 5. Plánder Teréz I. leányoszt. varróleány (Mártinek Fanninál). 4.^Szallinger József A) II. oszt. szitástan. (Szállinger A.-nál). 5. Kiss László C) III. oszt. lakatostanonc (Ország Kálmánnál.) — Összesen 5 darab könyv.
III. A kiállított s a biráló-bizottság által legjobbaknak talált munkáért:
a) Egy-egy darab tízkoronás arannyal és kitüntető oklevéllel: 1. Pataki Viktor A) III. oszt. asztalostanonc (Muzikár Vincénél). 2. Kálcsecz János B) III. oszt. cipésztanonc (Nóvák Vincénél). 5. Horváth István C) III. oszt. lakatostanonc (özv. Sável Lajosnénál). 4. Sgeiner Etelka I. leányoszt, varróleány (Sgeiner F.-nél) 5. Schuszter Ferenc A) III. oszt. kádártanonc (Guttmann Sándornál). — Összesen 50 K.
b) Egy-egy drb. ötkoronással és kitüntető lappal:
1. Furmen József C. I. oszt. cipőfelsőrészkészitő tan. Berényi Eleknél)
2. Gergál Sándor, C. II. oszt. csizmadiatanonc (Sárec Kálmánnál) 5. Kulka Margit, 1. leányoszt. masamód (Brónyai Lajosnál)
4. Varga Vince, C. III. oszt. szabótanonc (Ritter Testvéreknél)
5. Ostroski Antal C. I. oszt. m. szabótanonc (Zviliinger Samunál)
6. Kneizel Lujza, I. leányoszt. varróleány (Blauhorn Szidóniánál)
7. Soós István, C. II. oszt. cipésztanonc (Steinsr Fülöpnél)
8. Marton Ferenc, B. III. oszt. asztalostanonc (Muzikár Vincénél)
9. Csizmadia Ferenc B, I, oszt. csizmadiatan. (Bedekovics Istv.)
10. Szalay József A) l. oszt csizmadiatanonc (Dávid Istvánnál)
11. Kohn Ernő A) III. oszt. lakatostanonc (Kohn Samunál).
12. Büki Lajos B) II. oszt. lakatostanonc (Sável Lajosnénál).
15. Balázs Teréz 1. leányoszt. varróleány (Pollák Nővéreknél). —
Összesen : 65 K.
Kiosztatott összesen:
2 drb. ötvenkoronás jutalom......100 K
1 „ huszkoronás arany jutalom .... 20 K
11 „ tízkoronás arany jutalom . . . . 110 K
5 „ kettősfedelü ezüst óralánccal ... 45 K
15 „ ötkoronás jutalom.......65 K
összesen ... 545 K azaz
Háromszáznegyvenöt korona, öt díszmunka és egy rajzeszköz.
Azon tanulók, akiknek, a kiállított munkája a biráló bizottság által kitűnőnek lett minősítve, de fedezet hiányában pénzbeli jutalomban nem
— 17 —
részesülhettek, kitüntető oklevéllel, a jelesek pedig dicsérő oklevéllel lettek megjutalmazva.
A midőn még felemlítem, hogy 150 jó magaviseletű, szorgalmas és rendes iskolalátogató tanonc tandijelengedésben részesült, mely 600 kor. értéket épvisel, elértem jelentésem befejeztéséhez, miért is ismételten kedves köte-leségemnek tartom hálás köszönetet mondani mindazoknak, akik a lefolyt tanév folyamán a tanítótestületet jóakaratú támogatásukban részesíteni szívesek voltak. Kérem, hogy ezt a szives érdeklődésüket és jóindulatu támogatásukat a jövőre is tartsák meg intézetünk iránt.
A jutalmak és értesítők kiosztása a járványra való tekintettel csak szeptember 13-án délután 5 órakor fog megtörténi.
Nagykanizsán. 1914. junius 16-án.
Poredus Antal
igazgató.
III.
Felügyelet.
A felügyeletet ugy a vallás- és közoktatásügyi- valamint a kereskedelemügyi miniszter egy-egy kir. országos főigazgató által gyakorolja.
A kir. tanfelügyelők felügyeleti jogai továbbra is érvényben hagyattak.
A helyi felügyeletet az elsőfokú iparhatóság, az ipariskolai felügyelőbizottság és az ipartestület elöljárósága gyakorolja.
Iparoktatási kir főigazgatók :
A vallás- és közoktatásügyi minisztérium részéről: Magyar Endre.
A kereskedelemügyi miniszter részéről: Vig Albert.
Kir. tanfelügyelőség:
Kir. tanfelügyelő : Szirmay Miksa.
Segédtanfelügyelők: Rutsek Imre, dr. Szalay Pál és Ódor Gyula. Szakfelügyelő:
Feyér Gyula, oki. gépészmérnök, bpesti áll. felső ipariskolai tanár.
Iparhatóság:
Polgármester: Dr. Sabján Gyula.
Főjegyző: Dr. Krátky István.
Ügyész: Dr. Bentzik József.
Tanácsosok: Halis István, Áts József, Varga János, Halvax Frigyes, Hegedűs György, Kálovics József, Plánder György és Faics József.
Főkapitány: Deák Péter.
Jegyző: Perger József; aljegyző: Benedek József.
Felügyelő-bizottság:
Elnök: Weisz Tivadar; alelnök : Josifovic Milivoj: gondnok: Miltényi Sándor; jegyző: Szalay Dénes, tantestületi képviselő; bizottsági tagok: Dants Kálmán. Fatér Mihály, Grünhut Henrik, Heltai József, Kohn Samu, Keller Mátyás, Móger Károly, Muzikár Vince, Pongor Henrik, Poredus Antal, ipariskolai igazgató, Samu József és Weiser József.
Ipartestület elüljárósága;
Elnök; Samu József; alelnökök: Sveitzer József, Kaufer József; iparbiztos : Halvax Frigyes ; ügyész : Dr. Hajdú Gyula ; Pénztárnok : Varga János; ellenőr; Zollner János; számvizsgálók: Kohn Samu, Reisz Zsigmond, Sörlei Jenő; jegyző ; Zieger Ferenc; Elöljárók : Berger Adolf, Darvas János, Fatér Mihály, Móger Károly, Müller Károly, Mayer Károly, Martincsevics Imre, Prager Ferenc, Pusofszky Sándor, Rosenfeld Miksa, Szuknai Lajos, Tóth István, Antalics Ignác, Bazsó József, Bognár István, Hofmann Henrik, Horváth Károly, Horváth György, Horváth József, Klein Vilmos, Laskovics József, Molnár Gábor, Muzikár Vince, Ország Kálmán, Pilczer Albert, Rátkai Lajos. Turek Géza, Velec Ede, Vértes Antal, Vohlráb Sándor.
— 19 —
IV.
I. Poredus Antal, igazgató, az Iparostanonciskolai Tanítók Orsz. Egyesületének választmányi tagja, az Iparostanonciskolai Tanítók Orsz. Egyesülete zalavármegyei körének elnöke, a Zalamegyei Alt. tanítótestület főjegyzője, a Zalamegyei Alt, Tanítótestület nagykanizsai járási körének elnöke. Állami elemi isk. igazgató-tanító. Működési éveinek száma 26, ezen intézetnél 19.
2. Almásy János, a Zalamegyei Ált. Tanítótestület nagykanizsai járási körének jegyzője, tanította az előkészítő, A) B) kezdő és A) haladó csoportban az ált. rajzot heti 3—3, összesen 12 órában. Állami elemi isk. tanító és ált. rajzra képesített iparostanonciskolai tanító. Működési éveinek száma 18, ezen intézetnél 1*4.
3. Ács József, tanította az egész évi tanf. A) I. és B) L osztályában a közismereti tárgyakat heti 4—4, összesen 8 órában. AHami elemi isk. taniló és közismeretre képesített iparostanonciskolai tanitó. Működési éveinek száma 22, ezen intézetnél 7.
4. Bánekovich János, tanította a téli tanf. II—HL osztályában a közismereti tárgyakat heti 4, illetve 8 órában. AHami el. isk. igazgató-tanitó. Működési éveinek száma 12, ezen intézetnél 101/2.
5. Földes Miklós, a Polgári Iskolai Tan„ Orsz. Egyesületének választmányi tagja, értekezleti jegyző, tanította az egész évi tanf. C) II. osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 órában. Állami polg. fiúiskolái tanár. Működési éveinek száma 12, ezen intézetnél 41/2.
6. Halász Jenő. tanította az egész évi tanf. C) I. osztályában és a rajz alól felmentettek B) csoportjábnn a. közismereti tárgyakat heti 4—3, összesen 7 órában. Izraelita el, isk. tanító, főgimn. izr. hitoktató és ált. rajzra képesített iparostanonciskolai tanitó. Működési éveinek száma 25, ezen intézetnél 10 1/2.
7. Havas Rezső, tanította az egész évi tanf. A) előkészítő osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 órában. Izr. el. isk, tanitó, áll. el. isk. izr. hitoktató és oki. kereskedő-tanoncisk. tanitó. Működési éveinek száma 19, ezen intézetnél 7.
8 Dr. Horváthné Kenedi Erzsébet, tanította 1914. jan. 3. óta az iparosleánytanonciskola I. osztályában az ált. rajzot heti 3 órában. Állami polg. leányiskolái rajztanitónő. Működési éveinek száma Í2, ezen intézetnél 1/2.
9. Jellinek Márk, a fizikai és vegytani szertár gondozója, tanította az egész évi tanf. A) III. és C) III. osztályaiban a közismereti tárgyakat heti 4—4, összesen 8 órában. Állami polg. fiúiskolái tanár. Működési éveinek száma 28,. ezen intézetnél 6.
10. Kováts Miklós, a Zalamegyei Ált. Tanítótestület II. jegyzője, tanította a téli tanf. előkészítő osztályában a közismereti tárgyakat heti 4, illetve 8 órában. Állami el. isk. igazgató-tanító. Működési éveinek száma 28, ezen intézetnél 16 1/2.
II. Kun Reneé, a Zalamegyei Ált. Tanítótestület nagykanizsai járási körének választmányi tagja, tanította 1914. ja-n. 3 ófla az iparosleánytanonciskola I. osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 órában. Állami el. isk. tanítónő. Működési éveinek száma 6, ezen intézetnél »/2.
Tanítótestület.
— 20 —
12. Litvav Endre, a Zalamegyei Ált. Tanítótestület nagykanizsai járási körének választmányi tagja, tanította az egész évi tanf. B) II. osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 órában. Állami el. isk. tanító és közismereti tárgyakra képesített iparostanonciskolai tanító. Működési éveinek száma 11, ezen intézetnél 5 i/a.
13. Nagy Lajos, a Zalamegyei Alt. Tanítótestület I. jegyzője, tanította az egész évi tanf. C) előkészítő osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 órában. Állami el. isk. tanitó. Működési éveinek száma 23, ezen intézetnél 5 1/2.
14. Németh Mihály, a szakrajzi szerek gondozója, tanította a fa-, fém- és építőipari csoportokban a szakrajzot heti 3—3, továbbá az egész évi tanf. Á), B) és téli tanf. végző csoportjában az ált. rajzot heti 3—3. összesen 18, illetve 24 órában. Állami polg. fiúiskolái rajztanár. Működési éveinek száma 23, ezen intézetnél 14.
15. Orbán István, a Zalamegyei Ált. Tanítótestület nagykanizsai járási körének választmányi tagja, tanította a téli tanf. I. osztályában a közismereti tárgyakat, heti 4, illetve 8 órában. Állami el. isk. tanító. Működési éveinek száma 23, ezen intézetnél I6V2.
16. Szalay Dénes; a tanítótestület képviselője a felügyelő-bizottságban és a felügy.-bizottság jegyzője, tanította az egész évi tanf. A.) II. osztá yában a közismereti tárgyakat heti 4 órában. Állami el. isk. tanitó. Működési éveinek száma 20, ezen intézetnél 14.
17. Tibolt Boldizsár, a Zalamegyei Ált. Tanítótestület nagykanizsai járási körének választmányi tagja, az Iparostanonciskolai Tanítók zalavármegyei körének jegyzője, a Tanoncotthon és az Ingyenes Népkönyvtár vezetője, tanította az egész évi tanf. C , és D.) kezdő-. B, és C.) ha-ladó- és a téli tanf. kezdő csoportjában az ált. rajzot, heti 5—3, illetve 6, összesen 15, illetve 18 órában. Állami el. isk. tanító és ált. rajzra képesített iparostanonciskolai tanitó. Működési éveinek száma 20. ezen intézetnél 13.
18. Vegele Károly, tanította az egész évi tanf. B.) III. osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 órában. Főgimnáziumi rendes tanár. Működési éveinek száma 4, ezen intézetnél I1/4.
19. Vlasits József, tanította az egész évi tanf, B) előkészítő osztályában és a rajz alól felmentettek A) csoportjában a közismereti tárgyakat heti 4—3, összesen 7 órában. Állami el. isk. tanító. Működési éveinek száma 21, ezen intézetnél 16ya.
Hitoktatók:
1. Barta Lajos, izr. hitközségi titkár, tanította az összes izraelita vallású iparostanulókat hittanból heti 1 órában. Működési éveinek száma ezen intézetnél 20.
2. Hütter Lajos, ág. ev. lelkész, tanította az összes ág. ev. vallású iparostanulókat hittanból heti 1 órában. Működési éveinek száma ezen intézetnél 28.
3. Markó Dénes, Szentferencrendi áldozár, tanította a téli tanf. elők. I. és II.—III. osztályaiban a róm. kath. hit- és erkölcstant heti 1—1, ösz-szesen 2 órában. Működési éveinek szánna ezen intézetnél 1.
N.
— 21 —
4. Kuruc Kapisztrán, szentferencrendi áldozár, tanította az egész évi tanfolyam mind a tizenkét osztályában a róm. kath. hit- és erkölcstant heti 1—1, összesen 12 órában. Működési éveinek száma ezen intézetnél 6.
Iskolaszolgák:
Németh József és Szabó István.
— 22
V.
Elvégzett tananyag.
A) Közismereti tantárgyakból. Az előkészitő osztályokban.
Olvasás és irás : heti 2 órán.
Az irott és nyomtatott kis és nagybetűk ismertetése és irása. Az irás és olvasás gyakorlása s ennek megfelelően az alább felsorolt olvasmányok tárgyalása :
Élelmezések. A hus mint tápanyag. A marhahús, szárnyashus, hus-kivonat, kolbászok és művaj. Zsirok es zsirnemű anyagok. Állati zsirok. A gyertya és szappan. A vas. A rudvas. Az acél. A kőszén. A barnaszén. A petróleum. A kőműves. A szabó. Az ács. Az asztalos. A kovács. A lakatos. A magyar nép. Az alföldi paraszt. A huszár. Az alföldi helyiségek. A Balaton. A bérces Erdély. A dunai vaskapu. A magyar nemzet. A nemzeti zászló. Magyarország cimere. Nemzeti dal.
Az irás kezdetben táblai előírás után, utóbb könyvből és előmondás után történt. A helyesírás gyakorlása leginkább az ikerszók, rokonhang-zásu szók, összetett szók, tulajdonnevek, régi családnevek, szótagok elválasztása és egyszerű mondatok irása alapján történt. — K. k. Már-tonffy—Trajtler.
Számtan : heti 2 órán.
A fejszámolás fokozatosan 1000-ig; a számjegyek kiírása a helyi értékük ismertetése . a négy alapművelet egy- és különnevü számokkal 1000-ig. A mértékek ismertetése. — K. k. Dr. Veres V.
Az I. osztályban.
Olvasás és hozzá fűzött reáloktatás ; heti 1 Va—:Va órán.
Olvasmányok a következő tárgykörökből :
a) Az ipari életből; Kiváló iparosok életrajza elbeszélések alakjában, különösen kiemelve az iparosok közt kívánatos jó tulajdonságokat. Az iparos tanuló kötelessége tanítómestere iránt Rendtartási szabályok az iskolában, a családban és nyilvános helyeken.
b) Földrajzból: A legszükségesebb földrajzi előismeretek röviden ösz-szefoglalva. Magyarország ipara. Iparosok oktatása. Vas- és fémipar. Agyag,- fa- és épitő-ipar. A bőripar. A mezőgazdaság. Állattenyésztés, kertészet és bortermelés, Budapest, Dunántuli Dombvidék, Nagy-Alföld, Északnyugati, Északkeleti- és Délkeleti felföld és nevezetesebb városainak ismertetése, különös tekintettel az iparra.
c) Történelemből: A magyarok bejöveteléről. Szent István, A magyar állam szervezése. Nagy Lajos. A céhek. Mátyás király. Mária Terézia. Széchenyi István és kora. Az 1848-iki törvények és események. Szabadsághrac. Deák Ferenc és a kiegyezés.
— 23 —
d) Egészségtanból: Az egészség és betegség befolyása az egyesek életére és nemzetre. Táplálkozás. Egészségtelen műhely és gyár. Testápolás. Ragályos betegségek. Életmenlés.
Nyelvtan és fogalmazás : heti x/2 órán.
Az előkészítő osztályban tanultak átismétlése. Főnév, melléknév, ige és igeképzés. Főnév és melléknév ragozása. Az ikes és iktelen igék és azok ragozása. Egyszerű tő-és bővitett mondatok és azok szerkesztése.
Fősuly a helyesírás gyakorlására fordíttatott. K. k. Mártonffy-Trajtler.
Számtan és mértan : heti 2—2 órán.
a) Számtanból: A szorzótábla ismétlése és gondos begyakorlása. Az egész számok 1000-en felüli leírása, kimondása; a hazai pénz és mértékek megismertetése. A négy alapműveletnek az iparos életből vett példákon való begyakorlása. A tizedes törtek rövid fogalma és a négy alapművelet tizedes törtekkel. — K. k. Dr. Veress V.
b) Mértanból; Pont, vonal, szög és nemei. Az egyenlő, egyenszáru és különoldalu háromszög. A négyzet. Derékszögű négyszög vagy téglány. Dülény. dülényded. A sokszög és nemei. A kör és kerülék. — K. k. Pantó János
A II. osztályokban.
Olvasás és hozzáfűzött reáloktatás: heti 1—1 órán.
A részletes tananyag oly módon osztatott be, hogy felváltva az egyik órán természettan és vegytan, a következő órán pedig földrajz, alkotmánytan és irodalmi szemelvenyek tárgyaltattak.
Olvasmányok a következő tárgykörökből:
a) Földrajzból; Budapest ipara. Bécs város ipara. Németország városai ésr ipara. Angolország városai és ipara. Franciaország városai és ipara. Észak-Amerikai Egyesült Államok.
b) Alkotmánytanból: A magyar alkotmány alaptörvényeinek ismertetése. A királyi hatalom, trónöröklés, felségjogok. Törvényhatóságok. Adó- és katonakötelezettség. Az ipar gyakorlásáról. Iparostanoncok. Iparhatóság. Ipartestület, Közös vámterület.
c) Természettanból: A testek közös tulajdonságairól. A testek halmazállapota. Az összetartó erő, melegség és hatásai. Egyszeiü gépek. A gőz feszítő ereje.
d) Vegytanból és technológiából; Levegő és alkatrészei. Hőmérő és légsulymérő. A viz s alkotórészei. Jó tüzelőanyagok, és világító gáz. Kén, kénsav. Chlor, sósav, fehérítés. Kovasav. Phosphor. Fémtkés foníosabb sók : hamuzsir, szóda, konyhasó, marólúg, szalmiákszesz. Mészkő és mészégetés. Cement és gipiz. Alumínium, timsó, agyag- és üvegáruk. Nehéz fémek: vas, réz, nickel, zink ólom. Nemes fémek; arany és ezüst.
Fogalmazás; heti 1—1 órán.
Megrendelő levél fizetéssürgető levél, áruk utáni tudakozódó levél, ajánlkozó levél, bizonyítványok, nyugták, számlák, meghatalmazás, szállítólevél, teheráru és postai utalványok, gyakorlati kivitelben. — K. k. Mártonffy-Trajtler.
Számtan és mértan : heti 2—2 órán.
a) Számtanból A pénz és mértékek összevonása és szétbontása. Időszámítás. Közönséges törtekről áltálában és a tizedes törtek összeadása, kivonása, szorzása és osztása. Százalék és kamatszámítás, tár-saságsz^mitás, '' elegyetési-szabály. Egyszerű hármasszabály. Takarékpénztárakról és biztositó-intézetekről. K. k. Dr. Veress V.
b) Mértanból: A kerület és terület számítása. A hasáb, henger, gula, kup és gömb ismertetése és felületeiknek kiszámítása.
A III. osztályban.
Olvasás és hozzáfűzött reáloktatás : heti 1—1 órán.
a) Természettanból; A hang keletkezése és tovább terjedése. A hallás és hangszerek. A fény (a fény terjedése, az árnyék, a fény erőssége.) A fény visszaverődése és a tükrök. A fény törése és a lencsék. Szinszóródás. Az elekromosság. Villamos feszültség (Víllámháriló.) A gálvánosság. A gálvánáram vegybontó hatása. Az elektromos fény. Az elekromosság és mágnes különféle alkalmazása.
b) Chemia és technológiából; A szénvizvegyek. Cukor, keményítő, mézga, dextrin, növény-rost, európai fák. Más világrészek fái. Len, kender ; a len és a kender-szövet. Gyapot, gyapotszövetek. A papírgyártás. Szesz, ecet, bor, sör. Hus, zsir, szappanfőzés. Gyertyagyártás, bőrgyártás. Szőr és gyapjú, A vér. Enyvgyártás. Kőolaj, viasz, gyanta és szurok. Lakk és firnisz, kautschuk és guttapercha, festékanyagok.
c) Közgazdaságtanból; Földmivelés, ipar és kereskedelem jelentősége. Házi-, kézmű- és gyáripar. A munka-megosztás. A gépek társadalmi és ipari szerepe. A közlekedés eszközei. Vámok és adók. Az iparra nézve fontos intézmények : szövetkezetek bankok, postatakarékpénztár, Az iparszabadság. A kereskedelmi az iparkamarák ismertetése.
d) Szemelvények magyar költőkből; A madár fiaihoz. (Tompa M) Ébresztő. (Bajza ].) A hazáról. (Tóth K.) Távolból. A magyarok istene (Petőfi S.) Tanács. (Gyulay P.)
Üzleti fogalmazás : heti 1—1 órán.
Kérvény iparigazolványért, tandíjelengedésért. Fióküzlet felállításának bejelentése. Üzletvezető alkalmazásának bejelentése. Folyamodvány illetőségért, útlevélért és nagykorusitásért cégjegyzési iránti kérvény.
Könyvelés : heti 1—1 órán.
A könyvelés fogalma, célja és haszna : a pénztárkönyv; a napló, a főkönyv és a Ieltár-készités.
Számtan: heti 1/2—Va órán.
A második osztály tananyagának átisméílése mellett a kamatoskamat kiszámítása és a váltó.
Mértan : heti Va—Va órán.
A kocka, hasáb, gula, henger, kup, és gömb köbtartalma.
- 25 — B) Általános- és szakrajzból,
Előkészítő csoportban.
Szabadkézi rajz: heti 3—3 órán.
Az egyenes vonal és annak különböző iránya : vízszintes, függőleges és ferde. Az egyenes vonal osztása és sokszorozása. Vízszintes és függőleges egyenesekből alakitható vonalmeanderek. Meander szalag és cikcakos szalagátfüzés A négyzet, ennek középvonalai és átlói. A négyzet osztásán alapuló egyszerű padozatminták. Csillagidomok az oldalán álló négyzetben. A csúcsán álló négyzet, ennek átlói és középvonalai. Csillagidomok a csúcsán álló négyzet segélyével. Szalagékitmények Négyzetes lapkitöltés. Az egyenlő oldalú háromszögben szalagátfüzés. A hatágú csillagidom két egymásra rajzolt egyenlőoldalu háromszög alapján. Szalagátfüzés a hatágú csillagidomban. Nyolcágú csillagidom alakítása egymásra rajzolt négyzetek alapján. Szalagátfüzés a nyolcágú csillagidomban.
Kezdő csoportokban.
Mértani és szabadkézi rajz: heti 3—5 órán.
a) Mértani rajz: heti 1—1 órán. — A mértani rajzoláshoz szüksé- , ges eszközök ismertetése. A rajzlap felszögelése. Kihúzás. A rajzlap befejezése. A pont és a vonal. A vonal nemei. Az egyenes vonal fekvése
és iránya. Mérés körzővel. Számolás vonalhosszakkal. A szög keletkezése, megnevezése. A szögmérő. Merőlegesek szerkesztése. Szögfelzés. Szögmásolás. Párhuzamosok szerkesztése. Háromszögek. Négyszögek. Szabályos sokszögek szerkesztése Csillagidomok. Egybevágóság szimmetria. Hasonlóság. Arányosság. Idomok kisebbítése vagy nagyobbitása. Kisebbített mérték, átlós mérték készítése. Az előadott tananyagból rajzlapok készítése, magyarázat és előrajzolás utján.
b) Szabadkézi rajz: heti 2—2 órán. — A kör mint szabályos görbevonal rajzolása szabályos nyolcszög körül. Egyenközü körök. Kör rajzolása négyszögbe. Köríves padozatminta. Szabályos görbékből alakitható padozatminták a körben. Szabályos ötszög rajzolása és ebből alakitható ötágú csillagidom. A kör osztásán alapuló és szabályos görbékből alakitható egyzserü rozetták. Párhuzamos szabályos görbékből alakitható szalagátfüzés a négyzetben. Hat- és nyolcosztásu rozetták a körben. Kerülők rajzolása a téglalapban. Kerülék fonadék. Egy és kéí-hajlásu görbék. Rozetták az ötszögben az egy és kéthajlásu görbék alkalmazásával. Egyenközü és táguló csigavonal. Inda- és csigavonal összetétele. Levélidom egy és kéthajlásu görbékből, különös tekintettel a szimetriára. Az indavonal alkalmazása, különös tekintettel a rithmusra. Stilizált levélidomok. Rozetták.
— 26 — Haladó csoportokban.
Mértani és szabadkézi rajz : heti 3—3 órán.
a) Mérlani rajzból heti /—7 órán; A görbe vonal keletkezése. A szabályos sikgörbék ismertetése és szerkesztése. A kör és vonalairól. Körök kölcsönös viszonyairól. A körökhöz tartozó egyéb szerkesztések. Az érintő körök szerkesztése a szög szárai közé, három-, négy-, sokszögbe, körcikkbe és körökbe. Diszitő körök szerkesztése. Különböző ivek szerkesztése, u. m. : félkörű boltiv, ives boltiv, egyszerű csúcsíves vagy gót-ív, magasított csucsiv, fordított csucsiv, lóherlevél iv, normán-iv, mór-, vagy arab-iv. Ivekbe érintő körök, góth-, ablak- s ajtó-ivek szerkesztése, A kerülék ismertetése és szerkesztései. A kerülékhez tartozó egyéb feladatok megoldása. A csigavonalak vagy spirálék ismertetése és szerkesztése. A szivalaku görbék vagy cardiodiák ismertetése és szerkesztése. A hullám-, kigyó- és tojásvonal szerkesztése, különös tekintettel a műipar különböző ágában előforduló alakokra. Az előadottakból rajzlapok készítése és tussal való kihúzása, magyarázat és előrajzolás után.
b) Szabadkézi rajz heti 2—2 órán. Stilizált levélidomok. A görög-, arabi, góth- és renaissaince-stylfajból, sikdiszitmények rajzolása előrajzolás után.
Végző csoportokban.
Mártani és szabadkézi rajz: heti 3 órán.
a) Mértani rajz heti 1—/ órán. Az ábrázoló mértanból a vetités és árnyékfan ismertetése, felosztása és alkalmazása, különös tekintettel a műipar különböző ágaiban előforduló alakok ábrázolása és árnyékainak szerkesztésére. Az egy és két képsikon való ábrázolás. A nagy tér ismertetése, s az ezekben előfordulható ábrázolások. A pont, vonal, három, négy és sokszögek, a kör és egyszerűbb testek ábrázolása és árnyékainak szerkesztése. A pont, vonal, idomok és testeknek helyzetei és irányai a kép síkokhoz viszonyítva. Az előadottakból rajzlapok készítése és kidolgozása.
b) Szabadkézi rajz heti 2—2 órán. Stylizált sikdiszitmények rajzoltatása a görög, arab, góth és renaissance stylfajból, előrajzolás és lapminták után. A lapminták arányos nagyítása és kisebbítése.
Szakrajzi csoportokban.
Fém-, építő-, fa- és diszitőipari csoport: heti 3—3 órában.
Különböző stylü ivek szerkesztése, tekintettel a tanocok iparágára. Egyszerűbb, majd összetettebb szakmunkák részleteinek, majd teljes szakmunkák rajzainak másolása, kicsinyítése és nagyobbitása méretek szerint, árnyékolása és színezése. Műipari szakmunkák i/io-ed nagyságú rajzainak készítése, árnyékolása és színezése; ugyanezen műipari szakmunkák természetes nagyságú rajzainak készítése, a kereszt- és hosszmetszetekkel és árnyék állal való kidomboritással.
Vázlat után egyszerűbb szakmunkák tervezeteinek készítése.
VI.
Minősítő
Maga viseletből: 1 = jó
2 = szabályszerű 5 = kevésbbé szabályszerű 4 = nem szabályszerű
osztályzat.
Előmenetelből :
1 = jeles
2 = jó
5 = elégséges
4 = elégtelen
Rövidítések jelentése.
bt. = beteg mh. = meghalt fsz. = felszabadult fm. = felmentve km. = kimaradt elk. = elköltözött kit. = kitűnő jel. = jeles szkr. = szakrajz
*-gaI jelölteknél az igazolatlan mulasztások késői beiratkozásból eredtek.
**-gal jelöltek a Szervezet 19. és 21. §-a alapján a közismereti tárgyakból föl voltak mentve.
***-gal jelöltek pedig a késői beiratkozás miatt nem volt osztályozhatók.
VII. Az 1913—14.
Az egész évi tanfolyamban
Nap Osztály Óra Tantárgy Tanitó
Hétfő B) Előkészítő C) I. C)'' II. A) III. » A) Kezdő csoport A) Végző csoport 6-8 5-6 6-8 6-8 5-6 7-8 5-8 5-8 Közismeret Róm. kath. hittan Közismeret Közismeret Közismeret Róm kath. hittan Altalános rajz Általános rajz Vlasits József Kuruc Kapisztrán Halász Jenő Földes Miklós Jellinek Márk Kuruc Kapisztrán Almási János Németh Mihály
Kedd A) II. C)"lli. A) Rajzpótló csop. B) Kezdő csoport C) Kezdő csoport B) Végző csoport 5-7 7-8 5-6 6-8 5-8 5-8 5-8 5-8 Közismeret Róm. kath. hittan Róm. kath. hittan Közismeret Közismeret Altalános rajz Általános rajz Általános rajz Szalay Dénes Kuruc Kapisztrán Kuruc Kapisztrán Jellinek Márk Vlasits József Almásy János Tibolt Boldizsár Németh Mihály
Szerda A) Előkészítő C) Előkészítő B) I. C)"ll. B) "ill. 6 8 6 8 5-7 7-8 5-6 6—8 6 8 Közismeret Közismeret Kö''ismeret Róm. kath. hittan Róm. kath. hiltan Közismei et Közismeret Havas Rezső Nagy Lajos Ács József Kuruc Kapisztrán Kuruc Kapisztrán Földes Miklós Vegele Károly
Csütört. B) Előkészítő » A) 1. A)" II. B) II. A) III. 5-6 6-8 5—7 7—8 6-8 6-8 6-8 Róm. kath. hittan h özismeret k özismeret Róm. kath. hittan Közismeret Közismeret Közismeret Kuruc Kapisztrán Vlasits József Ács József Kuruc Kapisztrán Szalay Dénes Litvay Endre Jellinek Márk
Péntek A) Előkészítő n B) I. B) III. í* B) Raizpótló csop. D) Kezdő csoport A) Haladó csoport Faipari csoport 5-6 6-8 6-8 5—7 7—8 5- 8 5-8 5-8 5-8 Rom. kath. hittan Közismeret K özismeret Közismeret Rom. kath. hittan Közismeret Álta ános rajz Általános rajz Szakrajz Kuruc Kapisztrán Havas Rezső Acs József Vegele Károly Kuruc Kapisztrán Halász Jenő Tibolt Boldizsár Almásy János Németh Mihály
Szombat C) Előkészítő A) I. B) II. C)"lll. B) Haladó csoport 5-6 6-8 6 8 5 -7 7-8 6-8 5-8 Rom. kath. hittan Közismeret Közismeret Közismeret Rom kath. hittan Közismeret Altalános rajz Kuruc Kapisztrán Nagy Lajos Ács József Litvay Endre Kuruc Kapisztrán Jellinek Márk Tibolt Boldizsár
Vasára. Előkészítő csoport C) Haladó csoport Fémipari csoport 9-12 9-12 9-12 Altalános rajz Altalános rajz Szakrajz Almásy János Tibolt Boldizsár Németh Mihály
— 29 —
tanévi órarend.
A téli tanfolyamban
Nap Osztály Óra Tantárgy Tanitó
Hétfő Előkészítő és I. Előkészítő i. 11 III. Összes izr. tanulók Összes ref. tanú''ók 5-6 6-8 6-8 5—7 5-6 5-6 Róm. kath. hittan K özismeret n ii Hitt- és erkölcstan ii ii Markó Dénes Kováts Miklós Orbán István Bánekovich János Barta Lajos Kádár Lajos
Kedd Előkészítő 11 - 111. II -Hl. 5-7 5-6 7-8 Közismeret Róm kath. h ttan Közismeret Kováts Miklós Markó Dénes Bánekovich János
Szerda Építőipari csop. Kezdő csoport Végző csoport 1. leány M, » Összes ág. ev. tan. 2-5 2-5 5-8 2 4 4-5 5-6 Szakrajz Altalános rajz ii ii Közismeret Róm. kath. hittan Hit- és erkölcstan Németh Mihály Tibolt Boldizsár Németh Mihá y Kun Renée Kuruc Kapisztrán Hütter Lajos
Csütört. Előkészítő 1. 11 111. 5-7 5-7 5-7 Közismeret ii ii Kováts Miklós Orbán István Bánekovich János
Péntek Előkés íitő 1. 11-111. 5-7 5-7 5-7 K özismeret i> ii Kováts Miklós Orbán István Bánekovich János
Szombat Építőipari csop. Kezdő csop. Végző sop. 1. leány 2-5 2-5 -8 2-4 Szakrajz Altalános rajz *i ii Közismeret Németh Mihály Tibolt Boldizsár Németh Mihály Kun Reneé
Vasára. 1. leány 1. „ 9-11 9-12 Közismeret Altalános rajc Orbán István Dr. Hiriítliné Kinaii E.

VIII. Téli tanfolyam.
Előkészítő osztály.
A tanuló Általános osztályzat Mulaszf, napok száma
neve foglalkozás mesterének neve . | magavis.1 ált. rajz. szak rajz közism. 1 összesenj igazolatl.
Dékán István kályhás Bognár István 1 5 _ 4 9 _
Férhezli József kőműves Férhezli Mihály 1 g — 2 3 3
Gödinek József cserepes Horváth György 1 2 — 3 — —
Héber János szobafestő Szakácsics K. 1 4 — 4 1 —
5 Holti János bádogos Mersics Gergely km
Kolarits István szobafestő Falczer Jakab 1 — 3 3 1 —
Kopjár Károly >» Sattler Oszkár km
Laky János kőműves Fatér Mihály 1 3 — 2 — —
Major István ács Szuknay Lajos — — — — — bt.
10 Marton József szobafestő Falcer Jakab 1 3 — 3 5 —
Modrovics János kőműves Fatér Mihály 1 2 — 2 5 5
Németh Ferenc n Lencz Boldizsár 1 2 — 1 _ —
Németh György w Marosi Mór 1 2 — 2 2 2
Németh József szobafestő Sattler Oszkár 1 5 — 2 — —
15 Pint István w Reisz Zsigmond 1 A 2 — 1 7 1 —
Sárkány László kőműves Fatér Mihály 1 5 — 4 — —
Szobolics Mihály bádogos Török Nándor 2 5 — 3 3 —
Vindisch József kályhás Tóth József 2 5 — 4 — —
7
— 31 —
Téli I. osztály.
A tanuló Altalános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozás mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.
Andri Pál ács Czindrics Lajos 1 2 2 3
Benke József szobafestő Gödinek György 1 3 — 4 26 —
Berger György kőműves Fatér Mihály 1 — 2 3 12 —
Bolf Ferenc y> Szuknay Lajos 1 2 — 3 4 —
5 Bradács István bádogos Számek Nándor 1 5 — 3 — —
Budai László kőműves Fatér Mihály 1 2 — 2 — —
Genetheim Lajos szobafestő Reisz Zsigmond 1 2 — 2 13 4
Góber György cserepes Sneff József 1 3 — 4 4 —
Hercegh József kőműves Horváth M. Péter 1 1 — 1 2 —
10 Horváth József n Marosi Mór 1 2 — 2 2 —
Janovszky Károly szobafestő Szakátcsics K. 1 3 — 2 — —
Kálmán István w Falcer Jakab 1 5. — 4 14 5
Kelemen István kőműves Fatér Mihály 1 3 — 3 7 —
Kellermán László r> Szuknay Lajos 1 — 3 3 11 10
15 Kercsmár Bálint r> Mankovics Jakab 1 1 — 1 4 —
Kocor Ferenc szobafestő Vellák György 1 2 — 3 *6 6
Kulcsár Sándor bádogos Hermann József 1 4 — 3 26 21
Mihálecz György ács Fatér Mihály 1 2 — 2 2 —
Nagy György kőműves Reidinger Gyula 1 2 — 3 2 —
20 Persinger Lajos bádogos Mersics Gergely 1 — 3 3 5 —
Pető Lajos kőműves Marosi Mór 1 3 — 4 9 9
Popesnyák József st Fatér Mihály 1 2 — 3 7 —
Proszonyák József » Szuknay Lajos 1 — 2 3 2 —
Reich József H Fátér Mihály 1 3 — 5 3 —
25 Szabó Károly cserepes Horváth György 1 — 3 2 25 12
Szuknay Lajos kőműves Szuknay Lajos 1 3 — 3 2 —
Tiszai János cementöntö Szartory Oszkár 1 — 1 2 5 —
_ Varga Ferenc » n 1 1 1
i
Téli II. osztály.
A tanuló Altalános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozás mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.
Ács Ferenc Baj György Baj László Bedenek László 5 Farkas József Fürdős István Gerócs Ferenc Hege Miklós Kovács József 10 Mankovics János Németh József Szabó Ferenc Szmodics Ferenc Szukovics Géza 15 Tillinger Imre Wugrinecz Jenő Ziegler Antal ács ács szobafestő kőműves szobafestő kőműves szobafestő kőműves kőfaragó kőműves szobafestő kőműves » » n ács bádogos Gozdán Károly Fatér Mihály Herczegh József Marosi Mór Petrekovics Lajos Szuknay Lajos Antalics Ignác Kovács János Weiszbcrger Kálmán Mankovics Jakab Slechta Kálmán Horváth Mikó Péter Tóber János Schuhel Lajos Tóber János Czindris Lajos 2 1 2 2 2 2 2 1 2 2 2 2 2 2 2 1 2 5 3 4 2 1 3 2 2 3 1 2 2 2 2 2 1 1 2 2 5 3 3 1 3 2 3 3 2 3 3 1 1 2 25 1 10 14 4 6 5 3 6 2 4 **
** Későn jöít, osztályozható nem volt.
— 33 —
Téli III. osztály.
A tanuló Altalános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozás mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.
Bécsi János Filák György Fülöp József Horváth József 5 Kiss Lajos Kollarics Ferenc Mattesdorfer Géza Munkácsi Ferenc Munkácsi Lajos 10 Mémeth László Perkó György Takács János Török Nándor *Wild Lajos 15 Wolráb József kőműves cserepes ács kőműves kömiives segéd kőműves bádogos kőműves szobafestő bádogos kőműves kőműves bádogos szobafestő bádogos Szuknay Kajos Horváth György Mankovics Jakab Tóber János Böicsfötdy János Bölcsföldi János Wolf Ernő Palkó Péter Szamek Nándor Kedmenecz Károly Bölcsföldi János Török Nándor Petrekovics Lajos Wolráb Sándor 1 1 1 2 1 2 2 2 2 2 1 1 2 3 2 3 2 1 3 2 2 2 2 2 2 2 ** 1 2 3 1 2 3 2 2 3 ** ** 3 * 9 1 4 12 12 7 3 2 fsz mh 3
*Csak rajzra járt.
**Későn jött, osztályozható nem volt.
— 34 —
Egész évi tanfolyam.
I. leányosztály.
A tanuló Általános osztályzata Mniaszt, napok száma
neve foglalkozás mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.
Ágoston Mária kereskedő Ágoston Flórián 1 2 2 17 6
Ánger Anna masamód Donászi Aladárné 1 5 3 1 —
Beke Teréz varróleány Rotter Nővérek — — — — fsz
Benkő Mária nyomdász Zala r. t. — — — — km
5 Balázs Teréz varróleány Pollák Nővérek 1 2 3 5 —
Benedek Anna kifutó Milhoffer Ödön 1 — 3 5 2
Bergstein Berta masamód Kutíner Irén 1 2 2 2 —
Betlheim Mária nyomdász Zala r. t. — — —1 — km
Ciboly Júlia varróleány Gyöngy Mariska 1 2 2 7 —
10 Csabi Rozália masamód Kuttner Irén — — — — km
Csonták Mária varróleány Perlaky 1 2 1 — —
Doma Júlia házileány Doma János — — — — km
Dömötör Mária kifutó Franz r. t. — — — — km
Dömötör Ottilia masamód Roth Laura 2 2 3 1 —
15 Faics Katalin gymunkás Pótkávégyár — — — — km
Frühwirth Lujza varróleány Pollák nővérek 1 2 3 21 —
Gáspár Mária kifutó Berény J. és Fia 1 2 3 11 —
Gergály Irma masamód Klein Józsefné 2 3 3 5 —
Gergály Rozália varróleány Krausz Vilmosné — — — — km
20 Gyümölcs Margit » Rotter Nővérek 1 2 3 — —
Hackler Ilona kifutó Turul cipőgyár 2 2 3 6 4
Heizler Mártha varróleány Weisz nővérek 1 3 3 12 3
Hencsics Erzsebet >5 Knausz Róza 1 3 3 16 _
Horváth Anna Sáfár Ödönné 1 3 3 7 2
25 Horváth Anna nyomdász „Elité" nyomda — — — — km
Horváth Anna házileány Őzv. Horváth F. 1 3 5 7 2
Horváth Júlia varróleány Mártinek Fáni 1 2 2 — _
Horváth Lujza » Nóvák Nándorné 1 2 2 — —
Horváth Mária masamód Donászi Aladárné 1 2 1 1 —
30 Kánnár Mária nyomdász Gutenbergnyomd. 1 3 2 2 —
Kolder Margit varróleány Lővinger Szeréna 1 3 3 2 —
Kneizek Lujza Y) Blauhorn Szidi 1 2 2 2 —
Kovács Anna kifutó Mair József 1 — 2 29 27
Kovács Rozália masamód Roth Laura 1 3 3 - -
35 Koller Mária cipő. fel.r.t. Koller Nándor _ _ _ _ km
Kövesi Mária varróleány Szőllősi Erzsébet 1 2 2 2
Krámszky Gizella n Csitke István — — — — km
Krupai Margit » Nóvák Nándorné 1 2 2 9 —
Kulka Margit masamód Brónyai Lajosné 1 3 3 2 —
— 35
A tanuló Altalános osztályzata Muiaszf. napok száma
neve foglalkozás mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.
40 Magyar Ilona varróleány Báron Mici 1 3 3 6 5
Major Mária y> Vince János — — — — km
Mátyás Rozália 99 Vince János 1 3 3 13 —
Memmer Mária 99 Rotter nővérek 1 2 3 19 15
Memmer Erzsébet kifutó Heffer Gyuláné — — — — km
45 Molnár Magda nyomdász Zala r. t. — — — ;-; km
Munkácsy Lujza varróleány Rotter Nővérek 1 3 3 - —
Nagy Ilona 99 Bakos Janka 1 3 3 1 —
Németh Verona 99 Rotter Nővérek 1 3 3 — —
Pap Rozália 99 Csete Józsefné 1 2 3 9 8
50 Plánder Teréz 99 Mártinek Fáni 1 2 1 — —
Plánder Rozália 99 Hirschler Sarolta 1 2 3 — —
Polgár Ilona 99 Rotter Nővérek 2 3 5 3 —
Petőfi Gizella kifutó Véber Matild 1 2 3 1 —
Purger Katalin házileány Purger István — — — — km
55 Orbán Júlia varróleány Csete Jóssefné 1 2 3 9 8
Rakos Anna 99 Boros Róza 1 3 2 — —
Raffay Elza masamód Róth Laura 2 3 3 5 4
Reizer Irma 99 Róth Laura 1 2 3 17 5
Rothganz Aranka 99 Klein Józsefné 1 1 1 4 —
60 Sabján Mária varróleány Szívós Imréné 1 3 3 — —
Scháffer Teréz 99 Weisz Nővérek 1 3 3 4 2
Schermann Rozal. 99 Weisz Nővérek 1 2 3 3 —
Simonics Erzsébet 99 Rákos Györgyné 1 2 3 7 3
Szabó Mária 99 Purger Mariska 2 3 3 3 —
65 Szabó Mária 99 Boros Róza 1 3 3 — —
Szalay Mária 99 Rotter nővérek — — — — km
Szobocsán Mária 99 Pollák nővérek — — — — km
Sgeiner Etel házileány Sgeiner Ferenc 1 2 2 3 —
Szekrény Mária varróleány Sáfár Ödönné 1 2 3 3 2
70 Tokorcs Mária kifutó „Elit" nyomda 1 — 3 37 37
Vancsura Aranka 99 Moskovits cip. — — — — m
Varga Anna varróleány Veisz nővérek 1 3 5 5 4
Vella Gizella 99 Szöllösi Erzsébet 1 3 3 3 —
Véber Matild 99 Fehér Szidi 1 3 2 8 5
75 Vucsák Erzsébet tűzőleány Biliig Ferencné —■ — — — km
Vince Mária házileány Vince József — — — — km
Virág Mária varróleány Rácz Mariska — -— — ■— km,
Zákonyi Júlia M Kuttner Olga — — — — fsz
Zsigmond Júlia » Pollák nővérek 1 2 1 11 5
A) Előkészítő osztály.
A tanuló Altalános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozás mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesenj igazolatl.
Balázs Ferenc cipész Pfeifer Jakab 1 2 3 2
Baumgartner Kajetán cipész Hirschl Vilmosné — — — km
Bogumolec János csizmadia Varga György 2 5 3 — —
Boszil Ágoston szabó Brósz János 3 3 3 2 2
5 Budai István lakatos Pléh Lajos — — — — km
Cserpes Lajos cipész Major Lajos 1 2 3 — —
Dimiter Iván csizmadia Hilz Lajos 1 4 4 5 —
Dolenec Ferenc csizmadia Skrivalics István — — — _ km
Fticsák Péter szabó Sarotár Márton 2 3 4 3
10 Gregorics János cipész Mersics Ede 2 3 *** — —
Hanzsel Ferenc kefekötő Sóbár György — — — _ km
Haramia György szabó Takács Lajos 2 3 4 _ —
Hoiec Károly szabó Tóth Lajos — — — — km
Horváth Alajos szabó Singer Imre 2 3 3 3 —
15 Horváth János géplakatos Weiser József 2 4 *** 9 —
Horváth József asztalos Martincsevics Imre 1 3 3 3 —
Horváth Károly szabó Cvetkó Ferenc 2 3 3 13 12
Inder Pál kovács Bóha Ferenc 2 1 *** _ —
Istéf József cipész Miltényi Sándor és Fia 2 3 3 — —
20 Jakupák Ferenc szabó Kukoj Nándor — — — — km
Jancsi Gyula cipész Hernyovics Bertalan 1 2 2 3 —
Jóna József kárpitos Goldberger Károly 2 2 3 4 4
Kirchmeier Rezső szabó Lampel Adolf 2 4 3 | 1 —
Kománovics János csizmadia Dávid István 2 3 4 3 —
25 Kovacsics József szabó Windt József 1 3 3 7 2
Kövér István csizmadia Dezső György 1 4 4 11 —
Lisziák Márkus y> Tóth György — — — - km
Mikotics József sütő Klein Vilmos 2 — 4 - _
Misics András csizmadia Temlin István 2 4 4 3 3
30 Pacsándi Ferenc » Reithofer Lajos 2 2 5 2 _
Pál Márton cipész Babics Antal 1 2 3 1 _
Pápics István sütő Rosenthal Géza 2 — 4 6 _
Percás János cipész Keller Mátyás 2 3 3 _ —-
Puncsikár Mihály szabó Vida János 2 3 3 7 7
35 Rapp Károly sütő Lodner Ferenc 2 — 4 |_ _
Spitalszki József kocsifényezö Újhelyi Ferenc 2 3 4 3 —
Stoján Ottó lakatos Schável Lajosné 1 1 3 ! 1 —
A i a n u 1 ó Általános osztályzata Mulasit, uapok száma
neve foglalkozás mesterének, neve magavis. r 1 • áll. rajz szakrajz közism. összesen igaföTatl:
Stublák Jakab szíjgyártó Horváth Károly 2 3 4 2
Szabolics József cipész Bogár József 2 2 3 — —
40 Szirotka Pál kovács Bóha László 2 4 *** 3
Tkálecz István Premecz György 2 3 3 —
Varovics József sütő Steiner Ármin 2 — 4 1
Vékási István csizmadia Mátyás István -— — — — km
Zanykó Imre it Hilz Lajoé — — — — km
—» I
*-gaI jelöltek késői beiratkozás miatt osztályozhatók nem voltak.
B) Előkészítő osztály.
A tanuló Altalános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozás mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.(
Andróci András cipész Mersics Ede 1 2 2 1
Bali András szabó Síern Ignác 1 3 4 — —
Beke József asztalos Dants Kálmán 1 3 3 — —
Berlyák Viktor lakaios Széchényi István 1 3 3 — —
5 Buváry Dezső vasesztergályos Merkúr gyár — — — — km
Csenák András szabó Francsics János 1 3 4 5 —
Deuts Gyula borbély Fodor József 1 — 2 — —
Döme Gyula borbély Kálovics János — — — — km
Fógler Károly rézműves Pichler József 1 2 3 — —
10 Futó Ferenc cipész Miltényi Sándor 1 3 2 — —
Gál János borbély Tóth Lajos 1 — 1 4 —
Golec Miklós cipész özv. Perger tstvánné 1 2 3 — —
Gombás Gyula sütő Fischer Benő 1 — 2 — —
Göttler Ferdinánd sütő Rosenberg M. 1 — 4 15 2
15 Gráhovec Fer. kádár Kaufmann Elek — — —. — fsz
Gyergyák János borbély Szabó István 1 — 2 3 —
Horváth Ferenc asztalos Veisz Pál 1 3 2 2 2
Horváth István kovács Böröndi József 1 3 3 2 2
Jádán Vince csizmadia Gyümölcs Lajos 1 3 3 — —
20 Hubenay József borbély Hicelberger György 1 — 2 — —
Jankóci István szabó Liditt Miksa 1 3 4 7 —
Jóna István szíjgyártó Klapper Gusztáv 1 2 3 — —
Karácsonyi Fer. hentes Marton János 1 — 2 — —
Keizer László szűcs Frank József 1 4 1 8 2
25 ifj. Kovács István csizmadia Dezső György 1 3 2 — —
id. Kovács István cipész Puska Péter 1 3 1 — —
Knausz József lakatos Weiser József 1 5 2 — —
Kóbor Lajos lakatos Újlaki Béla — — ■— — km
Kuróci Rezső cipész Androsek Ernő 1 3 3 1 l
30 Kroff János csizmadia Magyar Ferenc — — __ r— fsz
Machola János asztalos Heckenberger J. — — ■—■ km
Márfi Mihály asztalos Günzer Lipót 1 3 2 — —
Milley István lakatos Paizs József 1 5 2 — —
Németh István csizmadia itj. Valentin Ferenc 1 2 4 4 1
35 Németh László csizmadia Németh Antal 1 3 2 10 10
Niklesz János cipész Velec Ede 1 3 3 6 1
Pintér Ferenc cipész Nóvák Vince 1 3 2 — —
Potuschek Ferenc hentes Darvas János 1 — 3 — —
Seláf János szabó Horváth József — — — — km
— 39 —
A tanuló Általános osztályzat Mulaszt, napok száma
neve foglalkozás mesterének neve magavis. ált. rajz. szakrajz közism. összesen igazolatl.
40 Selig Ferenc Takács Antal Tóth Gábor Tóth Lajos Trajnár Tamás 45 Vadlek Lajos Varga György Virág János Zadravec János Zsohár Imre szíjgyártó mészáros lakatos cipész szabó borbély kádár borbély cipész szabó Szélig János özv. Hoch Józsefné Weiser József Ács Ignác Vindt József Tóth Lajos Gutmann I. Vincze Gyula Keller Mátyás Mágics /ános 1 1 1 1 1 1 1 5 3 2 2 2 3 2 2 2 2 2 3 3 7 3 km 2 km 2 km
— 40 —
C) Előkészítő osztály.
A tanuló Altalános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozás mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.
Bachmann Pál géplakatos Weiser /. C. 1 2 1 2
Bccze István cipész Schmidl Gyula 3 5 5 3 —
r". Birnbauer István asztalos Pincinger Lajos 1 2 1 3
Boros István kárpitos Pilcer Albert — — — — km
5 Gászár Zsigmond szabó Skerlák /ános 1 3 2 6 —
Dér Ferenc » Móger Ignác 2 3 3 — —
Domonkos István cipész Hedli Lajos 1 3 3 1 —
Farnadi János hentes-mészár. Balla István 1 — 2 3 —
]} Fekete Sándor csizmadia Polgár János — — — — km
10 Ferstl Rezső sütő Rosenberg Miksa — -— — — km
; Fürdős János | Gerencsér János csizmadia Németh Feranc 1 3 3 6 —
lakatos Schável Lajosné 2 3 2 2 —
Grahovec Bálint Hajdinyák Jakab SÜtŐ: Klein Vilmos 2 — 3 5 4
asztalos Táncsics /ózsef 3 3 3 10 2
15 Hajdú János Kaufmann F. és Fia 1 3 2 4 —
Haramia Mihály szabó Godina /ános 1 2 2 3 —
Héder János cipész Steiner Fülöp 2 4 3 1 —
Horváth Károly hentes Petrics György 2 — 3 — —
3 Huzján János szabó Sarotár Mihály 1 2 3 7 5
20 Jakupák István » Lidiit Miksa 1 4 3 16 —
| Kis János csizmadia Kovács György 1 3 1 — —
! Kotnyek József » Növáczky Lajos 3 3 5 — —
; Köhler István szabó Szmerk Mátyás 1 3 1 3 —
k Kovács Gusztáv sütő Mihályi István — — — — km
25 Kovács József cipész Magyar Lajos 2 2 5 — —
Krénusz György vasöntő Weiser /. C. 2 3 3 — —
Lakatos Ferenc asztalos Budai /ános 1 3 2 — —
Levárd Kálmán 5> Horváth István 1 3 2 6 3
Lisziák Ferenc lakatos Ország Kálmán 1 1 2 1 —
30 Martinec László w Simon György 1 3 3 4 4
Máté László cipész Miltényi S. és Fia 1 2 2 2 —
Miklós Mihály szabó Cvillinger Sándor 3 4 3 8 5
Molnár Ferenc hentes Frk Jánosné — — — — km
Patalics János kovács Csavnicsár Fer. — — — — km
35 Pintér István lakatos Kohn Samu 2 2 2 3 —
Simon Lajos hentes Frk Ferenc 2 — 2 25 6
Sós János sütő Mihályi István 1 — 3 18 13
Subasa András szabó Lampí Adolf 1 2 3 2 —
Szantuer András asztalos Torma Pál 2 2 3 1 —
A tanuló Altalános osztályzata Muiaszt. napok száma
neve foglalkozás mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.
40 Szántó Lajos lakatos Kohn Samu 3 3 3 1
Szűcs István sütő Lcnk Józsefné 2 — 3 25 12
Takács István » Lodner Ferenc — — — — km
Turec Pál szíjgyártó Szélig Lajos — — — —
Viola Sándor szabó Horváth József 2 3 2 8 3
45 Wágner István borbély Pusofszky Sánd. ,1 2 1

)S ot-!Ö
— 42 —
A) I. osztály.
A tanuló Altalános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve • foglalkozás mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz - közism. összesen , igazolatl.
Baczkó István -— pincér Kardos és Steiner 1 2 4 4
Bacsi János mérlegk. Frank József — — — km
Bagonyai Ferenc kádár Guttmann Sándor — — — — fsz
Bakonyi Ferenc csizmadia Dávid István 1 1 1 11 6
5 Balázin József » Nóvák Márton 1 4 2 5 —
Bedenek Antal lakatos Weiser I. C. 2 5 2 14 —
Bedenek István cipő. f. r. k. Miltényi S. és Fia 1 2 5 — —
Bedeniczky Kálm. kovács Horváth József 2 2 4 5 —
Bognár Gyula hentes Polgár Sándor — — — — km
10 Bojtor József kovács Bojíor Kálmán 1 2 2 2 2
Czvetnics István csizmadia Tóth György 1 5 3 3 —
Csendes András szabó Kománszovics Gy 1 2 5 1 — .
Csizmadia Bálint cipész Özv. Perger lm. 2 3 3 9 3
Feleki Rezső kefekötő Sobár György 1 3 4 2 —
15 Fürdős Laios lakatos Fördös Lajos — — — — fsz
Grivecz József csizmadia Takács József 1 2 1 1 —
Hafner László lakatos Kohn Samu 1 3 4 4 8
Herki Ferenc szabó Horváth József — — — — km
id. Horváth Fer. lakatos Paizs József 2 3 4 — —
20 ifj. Horváth Fer. csizmadia Turek Géza — — — — km
Horváth Frigyes » Turek Géza — — — — km
Horváth György géplakatos Weiser I. C. 1 2 2 — —
Horváth Imre cipész Rosenfeld Miksa — — — — fsz
Horváth István lakatos Szántó Géza 2 3 3 7 2
25 Joós János asztalos Wunderlich Antal 1 2 1 — —
Kovács József csizmadia Bedekovícs Józs. 2 3 5 7 —
Lang József hentes Simon István 1 — 2 5 —
Leisztinger Károly lakatos Sinkovics Sándor 2 3 2 9 7
Lovrek József » Szántó Géza — — — -— km
30 Lukács Márton csizmadia Kiss János 1 3 3 — —
Matisz Ferenc kádár Guttman Sándor 2 2 4 3 2
Molnár József cipész MIacker György 1 3 2 — —
Müller János villanysz. Franc L. R. T. 1 1 2 — —
Nemes József asztalos Martincsevics I. 2 2 5 6 2
55 Németh István géplakatos Weiser 1. C. 1 5 3 3 —
Németh József cipész Ács Ignátz 2 2 4 2 2
Pongrácz Orbán asztalos Molnár Sándor — — — — km
Roska András csizmadia Bedekovits István 2 2 3 5 —
Schachinger A. sütő Rosenthal Géza — — — — km
40 Sosterics Lőrinc szabó Liditt Miksa 1 4 4 3 —
Strobl László cipész Francsics István 1 2 2 — —
A tanuló Altalános osztályzata Mulasz'''' napok száma
neve foglalkozás mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.
Szabó Károly kárpitos Somogyi Ede — __ — _ km
Szalay József csizmadia Dávid István 5 4 4 5 2
Szerpák Mihály cipész Varga István 1 5 3 5 —
45 Szobocsán Gy. lakatos Kohn Samu 2 3 4 11 5
Szobocsanecz M. asztalos Günzer Lipót 2 3 4 — —
Szobolics Pál cipész Mersics Ede 1 2 4 1 —
Takács János csizmadia Papp István 2 3 4 4 —
Tobik István nyomdász Fischel Lajos 2 1 2 3 2
50 Tóth Géza órás Steiner Mór 1 3 3 j — —
Vagner Nándor kocsigy. Bazsó József 1 4 4 4 4
Vass János kefekötő Kardos Sándor 1 2 2 3 —
Vida János szabó Kaufmann Mór 1 3 4 — —
Viszhoffer János köteles Taschner Félix 2 — 3 11 5
55 Vojnovics Géza lakatos Öz. Schavel L.-é — — — — km
Vörös József lakatos Rabinek Sándor — — — —■ km
Zsalek Emil asztalos Torma Pál tsz
— 44 —
B) I. osztály.
A t a n u 1 ó Altalános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozás mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. .. összesenj igazolatl.
Barancsics Fer. lakatos Rabinek Sándor 1 2 1
Belső Mihály kosárfonó Illés József | km
Benedek József cipész Francsics István 2 4 — 3 2 —
Berhják Vince asztalos Günser Lipót 2 3 — 4 — —
5 Berner János lakatos Kohn Samu km
Bicskei István szabó Gotreich Antal km
Csertók József asztalos Serman József 2 2 — 3 1 —
Csizmadia Ferenc csizmadia Bedekovics Fer. 1 3 — 4 6 i—
Döme Károly borbély Kálovics János — — — — — km
10 Dömötör Sándor pincér Kardos és Stelner 2 — .— 2 20 13
Éder Balázs cipész Falczer Lajos 2 4 — 4 4 —
Fasching Gyula sütő Lenk Józsefné km
Filák Sándor , csizmadia Turek Gyula km
Halász József lakatos Kohn Samu 2 3 — 2 — —
15 Haszia József cipész Bódis Béla 2 3 — 3 — —
Hraszsanec Vince csizmadia Varga György km
Horváth Ferenc hentes Beierl Ferenc 2 — — 3 7 —
id. Horváth József borbély Bród Tivadar 2 — — 2 1 —
ifj. Horváth József csizmadia Turek Gyula 2 3 — 3 — —
20 Imrei György » Tóth István 2 2 — 4 — —
Kálovics László lakatos Kohn Samu km
Kazolk Ferenc csizmadia Hilcz Lajos 1 3 — 4 7 —
Kornis Mihály borbély Szabó István 1 — — 2 2 —
Korona Antal asztalos Martincsevics Imre 2 3 — 3 25 —
25 Kuzsner Sándor cipész Miltényi S. és Fia 2 3 — 5 — —
Légrádi Pál szabó Tóth Lajos 2 3 3 3 2 —
Lendvai Ferenc cipész özv. Perger Imréné 3 3 — 4 4 2
Marton Péter Varga János 2 3 — 4 1 —
Márton János csizmadia Turek Géza 1 2 — 1 5 —
30 Molnár György borbély Farantai Géza 2 — — 1 — —
Molvarecz József rézműves Pichler József 2 2 — 2 — —
Müller Ferenc cipész Jancsecs Imre km
Nagy József kéménys. Valihóra Lukács 3 — — 3 7 —
Németh József asztalos Horváth István 1 2 — 3 6 2
35 Párta Gábor csizmadia Véber Ferenc km
Péterfi Pál szabó Mágics János 1 3 — 4 2 —
Plánder József rézműves Mendlovics József 1 3 — 5 6 —
Polgár József szabó Mágics János 1 2 — 2 1 —
Reznyák István y> Krausz József 1 5 — 4 9 5
40 Rozner Gusztáv asztalos Molnár Sándor 2 5 — 3 16 i 14
Stern Mátyás sütő Rosenthál Jakab 2 — — 3 5 1 3
— 45 —
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, uapok száma
neve foglalkozás mesterének neve magavis. ált. rajz ! szakrajz közism. i összesen igazolatl.
Svelec Remus Szalai István Szíjgyártó János 45 Sziva József Szőke Gábor Takács József Tálosi Ferenc Tenk János 50 Tóth János Vodopia Vince Vositz Nándor Zsinics Pál cipész lakatos cipész » hentes köteles asztalos » csizmadia szabó lakatos cipész Keller Ignác Weiser J. C. Furmen Imre Keller Mátyás Darvas János Szabó Károly Merkus vasgyár Horváth István Tóth György özv, Bocskai Jözsefné Ujlaky Béla Török Ferenc 2 1 2 2 2 2 1 1 2 3 5 5 3 2 1 - — 3 4 4 3 4 3 1 2 12 5 2 1 9 5 2 km 3 kui 3 2 km km
— 46 —
C) I. osztály.
A tanuló Általános osztályzat Mulaszt, napok száma
neve foglalkozás mesterének neve magavis. ált. rajz. szakrajz közism. összesen igazolatl.
Benke István vasöntő Weiser József I 2 4 15
Bogumolec István csizmadia Varga György 1 2 — 4 2 —
Csányi László lakatos Schável Lajosné 1 2 — 2 2 —
Csizmadia József szabó Takács Lajos 1 2 — 2 — —
5 Debics György csizmadia Horváth József 1 2 — 3 1 —
Devecseri József szabó Pavelkovics Jenő 1 1 - 3 2 —
Ehmann Jakab csizmadia Nagy Károly 1 3 - 5 2 2
Feiler Lajos könyvkötő Balog Oszkár 1 4 - 4 — —
Ferk József asztalos Torma Pál 1 2 — 2 2 —
10 Fickó József lakatos Sinkovics Sánd. 1 4 - 3 44 54
Furmen József cipőfelsőrész!*. Berényi Elek 1 3 - 2 7 5
Galambos Ferenc kosárfonó Illés /ózsef — — - — — km
Galambos Imre cipész Németh Károly 1 3 - 4 3 —
Garai Gyula pincér Meerfels Ferenc — — - — — km
15 Garzó Ferenc szabó Lusíig József 1 3 - 3 5 —
Genc Ádám csizmadia Balog Boldizsár 1 2 - 3 — —
Graf János szabó Ofenbeck Károly 1 3 - 4 1 —
Graf Mjhály géplakatos Weiser /ózsef 1 2 - 2 8 —
Hajdu Géza asztalos Brantin József 1 2 - 2 3 5
20 Hajdú János csizmadia Horváth Rezső 1 2 - 2 3 —
Hajgató Jenő géplakatos Weiser József km
Hegedűs Lajos csizmadia Nóvák Márton km
Horváth Antal vasöntő Merkúr Rt. 1 2 - 2 17 8
Horváth Mihály cipész Keller Mátyás — — - — — fsz
25 Istéf Sándor » Miltényi Sándor | 4 - 2 — —
Jergler Ferenc vasöntő Merkúr Rt. í 3 - 3 16 4
Kolarics Szanlszló szabó Skrilecz István kui
Kolics István borbély Schweitzer József 1 — — 2 6 —
Kovács János kádár Dervalics /ózsef 1 3 - 3 18 —
30 Leopold Ferenc lakatos özv. Schável Lajosné 1 4 - 4 3 —
Letzter József géplakatos Weiser József 1 2 - 2 11 —
Lovretics Márton csizmadia Skrivalecz István 1 3 - 4 4 —
Luka Mihály cipész Argent János 1 1 - 2 5 3
Madarász Károly pincér Kardos és Steiner 1 — - 2 2 2
35 Majchenics Jakab cipész Rosenfeld Miksa 1 3 - 4 1 —
Mandics János mészáros Schwarz Adolf km
Marton György cipész Miltényi Sándor 1 4 - 2 15 —
Matgó Ferenc hentes Marton /ános 1 — - 4 1 —
Miháczi Péter asztalos Kaufmann Ferenc 1 2 - 2 1 —
40 Osztrosky Antal szabó Cvillinger Sándor 1 2 - 2 8 3
Osztrosky Gábor j f> Gödinek János 1 3 - 3 1 —
47 —
Általános osztályzata Muiaszf, napok száma
neve foglalkozás mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.
Pap Lajos cipész Magyar Lajos 1 3 _ 3 6 5
Pál János asztalos Kászonyi Lajos 1 5 — 2 3 3
Pálfi Flórián hentes, mészár. Kálovics Apollonia 1 — — 2 2 —
45 Rácz Ernő reszelMgó Zollner János 1 2 — 5 1 —
Rácz János bognár Nováth István 1 3 — 2 3 —
Rock Vince szabó Schwarzenberg Ignác — —r — — — tsz
Salamon János csizmadia Horváth József 1 2 — 2 5 2
Síeinecz Bálint mészáros Varga Kálmán 1 — — 5 5 3
50 Szabó János lakatos Paizs József 1 2 —, 2 — —
Szántó Ferenc csizmadia Kozich János 1 3 — 4 7 5
Szélig István szíjgyártó Szélig /ános 1 5 — 4 6 4
Tarabó Józszef ^hentes Beierl Ferenc 1 — — 4 4 4
Tkálecz Vida csizmadia Takács t/ózsef 1 2 --, 2 3 —
55 Tóth György kéményseprő Polin Péter 1 — — 2 — —
Vajdai István cipész Steiner Fülöp 1 3 — 2 — —
Varga György szabó Megyimórecz Tamás 1 3 — 3 ! — —
Vámosics János cipész Leidl István 1 3 — 4 2 2
Wetzler Oszkár szaó Lőwi Vilmos 1 3 — 2 ! l —
48 —
A) II. osztály.
A tanuló Altalános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozás mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.
Bagoly József pincér Blaskovics János 1 3 4
Baj Mihály vasesztergályos Franz L. és F. fsz
Bognár Kálmán hentes Vidákovics Istv. — — — — : - fsz
Czápári József vasöntő Merkúr Rt. — — — — - fsz
5 Dattler lslván fényképész Vértes Antal 1 2 — 2 5 2
Di Biassio Izidor asztalos Dants Kálmán 1 1 _ 2 - _
Fiala Anlal szabó Dóór István 1 5 _ 2 _ _
Fodor Imre kerékgyár. Fodor Ferenc 2 5 — 4 10 4
Gaál János vasöntő Weiser József 1 1 — 2 3 —
10 Garzó István cipész Velecz Ede 1 2 — 3 7 2
Gozdán Antal vasöntő Merkúr R. T. — — _ — _ km
Grgesina Pál betűszedő Zalanyomda Rt. 1 4 — 3 4 4
Hajdú Ágoston asztalos Bedő Sándor — — — — _ fsz
Horváth Imre kocsigyár. Bazsó Testvérek 1 3 — 4 5 4
15 Horváth József vasöntő Merkúr R. T. —, — — — _ km
Keszthelyi József lakatos Kohn Samu 1 2 — 3 11 11
Koller Lajos szabó Bernhard József 1 4 — 4 2 2
Körmendy József betűszedő Guttenberg ny. 1 5 — 2 — —
Krug Mihály kefekötő Kardos S. és Tsa 1 2 — 5 5 3
20 Kugler Elemér aranym. Kugler Antal 1 — 2 3 2 —
Kugler Lajos órás Szívós Antal 1 2 — 2 — —
Maurer János c. f. r. k. Miltényi S. és Fia 1 5 — 4 12 3
Mihálecz Péter villanysz. Franz L. és F. — — — — — fsz
Molnár József cipész Varga János 1 1 — 1 _
25 Munkácsi Ferenc lakatos Szécsényi István 1 5 — 4 _ _
Rapp Henrik kosárfonó Illés József 1 2 — 2 6 _
Palló József szabó Sörlei Jenő 1 2 — 3 2 —
Pörzse György sütő Fischer Jenő — — — — - fsz
Sali János csizmadia Kovács György 1 2 — 3 11 —
30 Sáfrán Richárd lakatos Brüll Sándor — — — — _ fsz
Sánta György cipész Keller Mátyás 1 2 — 2 -.
Sipos László pincér Merfelc Ferenc 1 — — 5 5 —
Szabó István nyomdász Fischel Fülöp Fia 1 2 — 2 _ _
Szálinger József szitás Szálinger Antal 1 1 — 1 7 —
35 Tóth Tivadar asztalos Fendler István 1 4 _ 2 8 _
Tüske Kálmán hentes Tüske Péter 1 — — 3 5 —
Zöldvári József cipész Novak Vince 1 4 — 2 6 5
- 49 -
B) II. osztály.
A tanuló Altalános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozás mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl. |
Bence István cipész Bence Sándor 1 1 2 6 4
Bodó Sándor cipész Babics Antal 1 3 — 4 12 —
Büki Lajos lakatos özv. Schável L. 1 — 2 2 — —
Dolmányos János lakatos Simon és Budai 1 2 — 3 9 4
5 Dominics Pál szabó Kozsnyák János 1 3 — 5 2 —
Farkas János asztalos Farkas /ános 1 2 — 3 1 —
Fekete János géplakatos Kardos és Társa 1 2 1 1 —
Gelencsér György cipő. f. r. k. Stern Mór 1 2 — 4 1 —
Globics Ernő kovács Globics Elek — — — — fsz
10 Györek József lakatos Budai Ferenc fsz
Jankovics Pál cukrász Vári Zoltán 1 — — 2 i 2 2
Juretics József asztalos Hoffmann Vilmos 1 1 — 2 2 2
Károlyi Mátyás villanysz. Franc R. T. 1 2 — 3 2 —
Komár József szabó Ritter Testvérek 1 3 — 3 3 2
15 Kondor Sándor cipész Matisz Lajos 1 2 — 4 2 2
Koprivnyák József műszerész Strasser Márton 1 3 — 3 50 19
Krisztián József vasöntő Merkúr vasgy. km
Krizsai Péter szabó özv. Bocskay I. — — — — fsz
Kukuruzsnyák V. kovács Prenec György 1 5 — 5 5 2
20 Madarász Jenő betűszedő Vajdics József 1 — 3 1 8 —
Merc István cipész Miltényi Sándor 1 2 — 3 1 —
Molnár Antal géplakalos Weiser János 1 2 — 2 10 —
Muth Mátyás pincér Szatler Lajos 1 ••— — 2 59 38
Nóvák Ferenc szíjgyártó Skánec Ignác 1 2 — 2 10 5
25 Pammer Mihály géplakatos Weiser János 1 5 — 3 — —
Proszonyák Már. kovács Sindberger Mih. 1 3 — 4 2 —
Radó Péter cipész Nóvák Vince 1 3 — 3 4 3
Ritter Sándor szabó Ritter Testvérek 1 2 — 5 6 —
Sáfrán Károly lakatos Fischl István 1 2 — 4 22 —
30 Schei József szabó Mágics János 1 — 2 2 — —
Szabó Béla cipő f. r. k. Rosenberg H. fsz
Tita János pincér Kardos és Steiner 1 — — 1 1 —
Tornán Ernő géplakatos Merkúr vasgyár 1 2 — 2 18 —
Vancsura József cipész Rózsa Lajos km
55 Zsigrai János asztalos özv. Buday L-né 1 3 — 2 2 —
— 50 —
C) II. osztály.
A tanuló Altalános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozás mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.
Andri József vasöntő Weiser /ózsef 2 5 4 8 5
Benczek Ferenc lakatos Kohn Samu 2 2 — 4 3 —
Büki Lajos » özv. Schável Lajosné 1 2 — 3 5 —
Csíkos Mihály csizmadia Bedekovics József 1 3 — 3 1 5
5 Deli József cipész Matisz Lajos 5 3 — 4 3 5
Dómján István borbély Halász Ödön 2 — — 4 1 —
Enqelhardt Nándor pincér Kardos és Társa km
Feiler Ferenc géplakatos Markur Rt. 2 2 — 4 1 —
Gergál Sándor csizmadia Sárecz Kálmán 2 3 — 4 25 —
10 Grünfeld Sándor kárpitos Somogyi Ede 1 1 — 5 4 —
Gulyás Lajos lakatos Szántó Géza — — — — — km
Győri Mihály kovács Bazsó József 2 2 — 3 7 2
Horváth Ferenc kocsigyártó r> » fsz
Jóós István szabó Tóth István 1 1 — 2 — —
15 Kohn Henrik lakatos Kohn Samu 1 1 — 3 3 —
Kostán Ferenc csizmadia Kovács György 2 2 — 3 7 2
Leckenbacher Endre aranyműves Berényi József 1 3 — 2 21 2
Lackenbacher Rezső mészáros Laekenbacher Adám 5 — — 3 11 2
Lapat István pincér Blaskovics János 2 — — 3 3 —
20 Margalics József fémnyomó Spitzer Samu 2 2 — 3 1 —
Máté Boldizsár cipész Miltényi S. 2 2 — 4 1 —
Mátyás János asztalos Muzikár Vince 2 2 — 4 4 —
Pető József cipész Babics Antal 2 2 — 2 2 —
Rein Lajos mészáros Reisz Ernő 3 — — 4 17 4
25 Riebner Károly borbély Zapletál Simon 2 — — 4 2 2
Sattler Gyula lakatos Fischl István 1 2 — 2 1 :—
Schwarz József cipész Francsics István 3 2 — 4 1 —
Skrinar Emil lakatos Weiser J. C. km
Skrinar Károly kovács n 99 km
50 Sós István cipész Steiner Fülöp 2 2 — 4 — —
Stern Lajos lakatos Ujlaky Béla fsz
Süslesz Gyula géplakatos Weiser J. C. fsz
Szabó Sándor könyvkötő Balog Oszkár km
Takács Lajos csizmadia Takács József — — — — — fsz
55 Tóth János szabó Töllősy Péter 1 2 — 2 4 —
Tóth László hentes Ferk Ferenc 3 — — 4 6 5
Varga György szabó Schörder Ágoston 2 3 — 4 3 —
Vámosics Győző csizmadia Horváth /ózsef — — — — — km
Wagner József cukrász Váry Zoltán — — — — — fsz
40 Waldinger József műlakatos Simon és Buday 5 2 — 4 7 4
A) III. osztály.
A tanuló Altalános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozás mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.
Abonyi Sándor vaseszter. Weiser József 1 4 ** 9 6
Ágoston István lakatos Simon és Budai km
Balázs Sándor cipész Steiner Fülöp 1 1 — 2 — —
Böröndi Géza lakatos Paizs József fsz
5 Brunner József hentes Marton János 1 — — 2 1 —
Dolmányos József lakatos Simon és Budai 1 — 3 * 3 —
Fasching József sütő Őzv. Viola A.-né fsz
Fatár József hentes Marton János — — — — — fsz
Ferk János cipész Babics Antal 1 — 2 ** — —
10 Göndöcs József lakatos Újlaki Béla 1 — 1 ** — —
Hacker János betűszedő Balogh Oszkár 1 — 3 2 4 —
Helfert Jenő lakatos Simon és Budai 1 — 1 ** 1 —
Holler Lajos lakatos Országh Kálmán 1 — 3 3 1 —
Horváth Ferenc borbély Pusovszky Sán. 1 — — 2 —
15 Horváth István kovács Bazsó József 1 2 — 2 6 —
Horváth József csizmadia Farkas József 1 3 — 3 4 —
Kohn Ernő lakatos Kohn Samu 1 — 2 ** 6 2
Konter József lakatos Kohn Samu 1 — 1 ** — —
Lellner Ferenc cipész Miltényi S. és Fia fsz
20 Lőrinc János lakatos özv. Schável Lajosré 1 — 3 ** — —
Lukácsi Gyula asztalos Torma Pál fsz
Mihóczi Antal borbély Zaplefál Simon 1 — — 2 4 2
Noll János lakatos Özv. Schável L. 1 — 2 * — —
Nóvák János asztalos Pincinger Lajos 1 — 2 2 7 —
25 Pahócza István borbély Kucséber Imre fsz
Pataki Viktor asztalos Muzikár Vince 1 — 3 2 4 —
Petrics Lajos hentes Petrics György — — 2 3 2
Péter Béla lakatos Özv. Schável L. 1 — 2 ** 2 —
Schuszter Ferenc kádár Guttmann Gy. és Tsa 1 2 — 1 10 —
30 Szabó Kálmán asztalos Dants Kálmán fsz
Szabó Pál cipész Ernyevics Bertái. — — — — — fsz
Szecső Gyula betűszedő Elite-nyomda 2 — 2 2 5 —
Szekeres Dezső asztalos Kaufmann Ferenc fsz
Szekeres Ferenc kárpitos Pilcer Albert 1 — 3 2 11 —
35 Szmodics György lakatos Simon és Budai 1 — 3 2 13 —
Tenner József vaseszter. Franz R.-t. 1 — 2 ** — —
id. Tóth József kárpitos Bősze Dániel 1 3 — 5 18 15
ifj. Tóth József szabó SchróderÁgoston 1 — 1 3 1 —
Tóth Sándor kovács Weiser József — — — — — fsz
40 Tüttő József cipész Moldován János — fsz
Vadász István cipész Keller Mátyás 1 — 2 2 3'' —
— 52 —
A tanuló Általános osztályzat Mulaszt, napok száma
• neve foglalkozás mesterének neve magavis. ált. rajz. szakrajz i közism. összesen igazolatl.
Vojnovics Gyula nyomdász Balog Oszkár 1 2 ** 1 3
Varga János cipész Steiner Fülöp fsz
Wágner Jenő borbély Schweitzer Józset fsz
45 Weihnacht György géplakafos Merkúr R.-T. 1 — 2 2 —
Wohlrab Sándor oras Jack Frigyes 1 — 1 1 1 —
Zábó Gyula cipész Bogár József I fsz
— 53 —
B) III. osztály.
A tanuló Általános osztályzata Miiiaszt, napok szama
neve foglalkozás mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.
Aszalay Lajos könyvkötő Gutenberg ny. 1 4 2 3 _
Benedek József géplakatos Weiser /ózsef 1 2 — 2 3 —
Berke György lakatos Simon és Buday 1 — 2 ** — —
Bojtor Kálmán kovács Bojtor Kálmán 1 2 — 2 3 2
5 Buksz Lajos borbély Buksz Ignác — — — ** — —
Feil Rezső lakatos Ujlaky B. elk
Fischer József cipöfelsőrészk. Stern Mor 1 — 4 3 7 —
Fischl György lakatos Országh Kálmán fsz
Fiiszár Mihály cipész Áts Ferenc 1 3 — 3 19 —
10 Friedl József asztalos Kaufmann Ferenc 1 — 3 5 4 —
Gangler János lakatos Brüll Sándor 1 — 1 ** — —
Harangozó József „ Schável Lajosné 1 — 2 ** 4 4
Hencsics István rézműves Samu József 1 1 — 1 20 —
Kálcsecz János cipész Nóvák Vince 1 — 2 3 2 2
15 Klein János » Mersits Ede fsz
Kóbor Elek lakatos Ujlaky B. fsz
Kovács István » Paizs József fsz
Kovács János szabó Töllösy Péter fsz
Könnyűd János lakatos Schável Lajosné 1 2 — 2 — —
20 Lasky István mérlegk. Frank József 1 — 1 ** — —
Lőrincz István fényképész Mathea Károly 1 — 2 ** — —
Marton Ferenc asztalos Muzikár Vince 1 2 — 2 — —
Molnár József cipész Steiner Fülöp 1 — 2 ** — —
Nagy Ferenc csizmadia Nováczky L. -—■ — «ttf — — fsz
25 Osvald József lakatos Simon és Buday 2 — 3 * 4 4
Paradicsom Vendel cipész Major Lajos — — —. — — km
Plánder György csizmadia Turek Gyula 1 — 3 5 — —
Polgár István kovács Bazsó József 1 1 — 2 3 —
Prikoszovics Rezső szabó Müller Károly 2 — 3 3 4 —
30 Radasics János kovács Kiss János — — — — — elk
Salamon József lakatos Szántó Géza 1 2 — 1 1 —
Skoda Ferenc csizmadia Németh Ferenc fsz
Steiner Jenő géplakatos Weiser J. C. 1 3 — 3 — —
Sterzfinger Zoltán Kardos és Társa 1 -—■'' 5 ** — —
35 Schless László könyvkötő Schless Antal utóda 1 — 2 2 1 —
Szalaváry Lajos cipész Bódis Béla 1 4 — 3 2 2
Szaller Béla cipöfelsőrészk. Rozenberg Henrik 2 — 5 3 8 4
Szommer Gyula asztalos Martincsevics Imre 1 — 5 2 — —
Takács Imre cipész Rózsa Lajos 1 2 — 2 — —
40 Takács József lakatos Kohn Samu 1 1 — 3 — —
Tézer Károly géplakatos Franz L. és Fia Rt. í fsz
— 54 —
A í a n u I ó Általános osztályzata Mulaszt, uapok száma
neve foglalkozás mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.
Vágner Béla Vilcsek József Vindisch Dénes 45 Vörös Géza Zábó János Zámbó Lajos lakatos fogtechnikus csizmadia szabó szíjgyártó Simon György Dr. Kőnig József Farkas József Kumanovics Pál Klapper Gusztáv 1 1 1 1 3 2 2 2 ** 3 2 4 3 2 fsz fsz
C) 111. osztály.

A tanuló Altalános osztályzata Muiaszt. napok száma
neve foglalkozás mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.
Bojtás József csizmadia Dávid István 1 3 .— 3 2
Buzek Nándor géplakatos Fischl István 1 1 — 3 16 6
Cvetkó Cyula lakatos Ország Kálmán 1 4 — 4 5 5
Czoffer József asztalos Kaufmann Ferenc 1 4 2 1 -
5 Csavnicsár Elek kovács Franz R. T. 1 :— 2 ** - -
Csutorás Gyula kocsi fényező Bazsó József 1 3 — 4 23 5
Farkas János lakatos özv, Schável Lajosné 1 5 — 2 1 _
Feitscher Béla kosárfonó Illés József — — — — . - fsz
Fekete István szabó Mágics János 1 2 — 4 4 2
10 Fiiak József csizmadia Bakonyi György 1 3 —'' 4 2 —
Furmen Imre cipöfelsőrészk. Stern Mór — — — — - fsz
Furmen Jenő hentes Furmen József — — — —i. :— fsz
Fülöp István lakatos Újlaki Béla 1 — 2 ** 4 4
Gerencsér Imre cipész Furmen Imre — — —■ — _ fsz
15 Horváth István lakatos özv. Schável Lajosné 1 — 2 ** 5 _
Horváth János y> Kohn Samu 1 3 —- 3 - —
Höfler Lipót géplakatos Merkúr R. T. 1 — 2 1 1 —
Jáberics Gyula lakatos Rabinek Sándor 1 3 — 4 1 —
Jenei Kálmán szíjgyártó Horváth Károly 1 3 3 1 —
20 Kanizsa Mór órás Steiner Mór 1 — 4 2 3 —
Kerlezsa József cipész Kaiser József — — — — fsz
Kiss László lakatos Ország Kálmán 1 — 1 1 —
Kutogák János cipész Áts Ferenc — — — - — tsz
Lang József kádár Kaufmann Elek — — — ■ ■ — fsz
25 Mikola György csizmadia Farkas József 1 5 — 3 1 —
Mikulán József szabó Schwarzenberg ign. és Fia 1 — 2 **ÍC 1 —
Molnár György cipész Jancsecz Imre — — — — - fsz
Németh Jenő » Révész István — — — _ _ fsz
Pavelkovics Fer. szabó Pavelkovics Jenő — -— _ ''_ _ 5»
30 Pintér István cipész Koller Nándor — — _ .__: __ »
Pfeifer Béla lakatos Schável Lajosné — — —1 _ - w
Placskó József kalapos Halvax Frigyes 1 3 2 2
Premecz István csizmadia Kovács István — — _ _ _ fsz
Prisztausihek Nándor géplakatos Merkúr R. T. 1 — 2 ** 1 _
35 Porpáczi István cipész Steiner Fülöp — — — — _ fsz
Rátkai Aladár könyvkötő Balog Oszkár — — — — fsz
Ritter György lakatos Merkúr R. T. 2 — 4 4 27 18
Ruisz Frigyes mészáros Schwarcz Adolf 1 fm. __ 4 48 48
Simon Antal géplakatos Weiser József 1 — 3 4 5 _
40 Stumpf János nyomdász Gutenberg ny. 1 2 _ 1 10 —.
Szabó László szabó Skerlák János — — — — — fsz
— 56 —
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozás mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.
Szattler István Szobolics István Tischler József 45 Tomasovics Lajos Török Ferenc Valdinger József Varga Péter Varga Vince nyomdász cipész csizmadia könyvkötő nyomdász asztalos lakatos szabó ] Elité nyomda Szily Károly Papp István Schless Antal ut. Zala R. T. Kaufmann Ferenc Paizs József Ritter testvérek 1 1 1 1 1 2 2 3 2 2 3 3 ** 2 2 ** 2 2 2 1 1 5 fsz fsz
- 57 — IX.
Kimutatás a f. évi május 31-én és junius 1-én tartott rajzkiállitáson résztvctt tanulók s rajzaik számáról.
A tan u 1 ó
foglalkozása Osztály
Fa-, diszitő- és ruházati
csoport:
1 Vancsura József cipész B) II, 2
2 Lukácsi Gyula asztalos A) III. 3
3 Nóvák János » r> 3
4 Pataki Viktor » 99 5
5 Schey József szabó B) II. 2
6 Szabó Kálmán asztalos A) III. 2
7 Szekeres Dezső 99 » 2
8 Szekeres Ferenc kárpitos w 2
9 Tóth József szabó » 6
10 Vadász István cipész 99 3
11 Varga János 99 n 3
12 Zábó Gyula 99 » 5
13 Fried József asztalos B) III. 2
14 Kalcsecz János cipész » 5
15 Kovács János szabó 99 2
16 Molnár József cipész 99 3
17 Prikoszovics Rezső szabó 2
18 Schless László könyvkötő 99 3
19 Szatler Béla cipő. f. r. k. 99 2
20 Vindis Dénes fogtechnik. 99 1
21 Feister Béla kosárfonó C) III. 1
22 Furmen Imre cipő. f. r. k. 99 2
23 Kerlezsa József cipész 99 7
24 Kutnyák János csizmadia 99 5
25 Krizsaj Péter szabó B) 11. 2
26 Láng József kádár C) III. 4
27 Premec István csizmadia 2
28 Rátkai Aladár könyvkötő 2
29 Tomasovics Lajos 99 2
30 Varga Vince szabó 5
31 Zámbó Lajos szíjgyártó 1
52 Mikulán József szabó 2
53 Szommer Gyula asztalos B)"lII. 2
A tanuló
F. sz. neve foglalkozása Osztály kiállított rajzok száma
Fémipari csoport:
34 Kugler Elemér aranymüv. A) II. 3
35 Mihálecz Péter villanysz. 99 3
36 Sáfrán Richárd lakatos 99 2
37 Büky Lajos w B) 11. 3
38 Madarász Jenő betűszedő 99 2
39 Györek József lakatos 99 1
40 Sütlecz Gyula géplakatos C) 11, 1
41 Böröndi Géza lakatos A) III. 4
42 Dolmányos József 99 99 5
43 Hakler János betűszedő 99 2
44 Kelfert Jenő lakatos 99 4
45 Holler Lajos 99 99 2
46 Kohn Ernő 99 99 3
47 Konter József 99 99 4
48 Noll János 99 99 4
49 Péter Béla 99 99 2
50 Lőrincz János 99 99 2
51 Szecső Gyula betűszedő 99 3
52 Szmodics György lakatos 99 3
53 Vajnovics Gyula nyomdász 99 4
54 Volráb Sándor órás 99 5
55 Berke György lakatos B) 111. 3
56 Gángler János 99 99 2
57 Harangozó József 99 99 3
58 Lasky István mérlegk. 99 6
59 Lőrincz István fényképész 99 2
60 Osvald József lakatos 99 1
61 Sterzfinger Zoltán géplakatos 99 3
62 Weinacht György 99 A) 111. 5
63 Wilcsek József lakatos B) 111. 2
64 Fülöp István lakatos C) 111- 4
65 Göndöcs József lakatos A) 111. 5
66 Horváth István lakatos C) in 3
67 Höfler Lipót műlakatos 99 4
68 Kanizsa Mór órás 99 1
69 Kiss László lakatos 99 4
70 Prlsztaschek Nándor géplakatos 99 5
71 Simon Antal 99 99 2
72 Szatler István nyomdász 1 99 1 4
73 Török Ferenc 99 99 1 2
- 59
A tanuló
F. sz. neve foglalkozása Osztály kiállított rajzok száma
Téli tanfolyam.
74 Ács Ferenc ács T. 11. 6
75 Baj György » „ 4
76 Bécsi János kőmives T. III. 5
77 Berger György 99 T. I. 5
78 Filák György tetőfedő T. III. 3
79 Horváth József kőműves T) III. 6
80 Kelemen István » T) I. 3
81 Kellermann László » 99 4
82 Kollárics Ferenc 99 T) III. 2
83 Kollárics István szobafestő Elők. 3
84 Mankovics János kőműves T. 11. 3
85 Matersdorfer Géza bádogos T. 111. 3
86 Munkácsi Ferenc kőmives 99 3
87 Németh József szobafestő T. II. 7
88 Németh László bádogos T. III. 4
89 Perkó György kőmives 99 4
90 Persinger László bádogos T. I. 4
91 Proszonyák József kőmives 99 4
92 Reich József 99 99 5
95 Szukovics Géza 99 T. II. 4
94 Szabó Károly tetőfedő T. 1. 3
95 Takács János kőmives T. III. 6
96 Tiszai János cementönt. T. I. 4
97 Török Nándor bádogos T. III. 6
98 Vild Lajos szobafestő T. III. 4
99 Volráb Sándor bádogos 99 5
100 Vugrinec Jenő ács T. II. 4
X. Murokakiállitás.
A kiállító iparos tanuló
neve foglalkozása tanoncéveinek száma osztálya mesterének neve kiállított munkájának A biráló bizottság osztályzata
megnevezése darab száma
Pataki Viktor asztalos 31/2 A) III. Muzikár Vince konyhaszekrény 1 kit.
Nóvák János » 3 A) III. Pincinger Lajos szalonasztal 1 kit.
Mátyás János » 2 C) 1. Muzikár Vince virágállvány 1 kit.
Marton Ferenc 3 B) III. n » toiietíe tükör 1 kit.
5 Szecső Gyula betűszedő 8 A) III. Elit nyomda külömböző szedés 9 kit.
Riebner Károly borbély 1 C) 11. Zapletál Simon hajfonat 1 jó
Horváth Ferenc ff 3 A) III. Pusofszky Sándor ,, 1 jó
Mihócy Antal „ 5 A) 111. Zapletál Simon hajfürt 1 jeles
Balázs Ferenc cipész 3 A) Elők. Pfeifer Jakab 1 pár férficipő 1 P jeles
10 Cserpes Lajos „ 1 A) „ Major Lajos cipőtalpalás 1 P jó
Radó Péter „ 2Va B) 11. Nóvák Vince 2 pár barna gomboscipő 2 p kit.
Merc István 2 B) II. Miltényi S. és Fia 1 pár lányka cipő 1 P jó
Marton Péter 3V2 B) I. Varga János 1 pár félcipő 1 P jó
Vadász István 3 A) 111. Keller Mátyás 1 pár cipő 1 P jó
15 Varga János „ 4 A) 111. Steiner Fülöp 1 pár férficipő 1 P jó
Balázs Sándor ff 23/4 A) 111. » n 1 pár félcipő 1 P jeles
Sós Jstván „ 1 C) II. " 11 1 pár fűzős box fiu cipő 1 P kit.
Vajdai István „ 1 C) 1. >.'' » 1 pár gyermek cipő 1 P jeles
Molnár József 3 B) 111. „ „ 1 pár fUzős box cipő 1 P jeles
20 Szerpák Mihály „ áVá A) 1. Varga István 1 pár női gombos cipő 1 P kit.
Kálcsec János n 41/s B) 111. Nóvák Vince 1 pár barna cipő 1 P kit.
Szalaváry Lajos ff 3 B) 111. Bódis Béla 1 pár sevró cipő 1 P )ó
Takács Imre „ 21/a B) 111. Rózsa Lajos 1 pár box cipő 1 P jeles
Szobolics István cipőfelsőrész k. 2V2 C) 111. Szilly Károly 1 pár angol vágott ideál 1 P jeles
25 Máté László ff 2 • C) Elők. Miltényi S. és Fia 1 pár lakk felsőrész 1 P kit.
Furmen József ff 1 O 1. Berényi Elek ! n »* n 1 P kit.
Maurer János ff 3 A) 11. Miltényi S. és Fia 2 „ „ 2 p jeles
Fisher József ff 33/4 B) III. if. Stern Mór 1 pár fiu gombos felsőrész 1 P kit.
Csizmadia Ferenc csizmadia 21/2 B) I. Bedekovics István 1 pár férfi csizma 1 P kit.
30 Karóik Ferenc 3 B) 1. Hilc Lajos 1 pár „ „ 1 P jó
A kiállító iparos tanuló
I
A kiállító iparos tanu ló
tanonc- kiállított munkájának A biráló bi-
neve foglalkozása éveinek száma osztálya mesterének neve megnevezése . darab száma zottság osztályzata
Sali János csizmadia 11/2 1 A) II. Kovács György 1 pár férfi csizma 1 P jó
Marton János » 3/4 B) I. Turek Géza 1 pár ., 1 P jeles
Kustán Ferenc „ 11/2 C) 11. Kovács György 1 pár fiu „ 1 P jeles
Gergál Sándor „ 31/2 C) II. Sárec Kálmán 1 pár oldalt varrott férfi cs. 1 P kit
35 Bagumalec István „ 31/4 C) I. Varga György 1 » » » » » 1 P jeles
Tkalec Vida „ 3 C) I. ifj. Takács József 1 pár sima nyelves „ „ 1 P jeles
Salamon János „ 31/4 C) I. Horváth József 1 „ oldalt varrott „ „ 1 P jeles
Szalay József „ 31/a A) I. Dávid István 1 pár box csizma 1 P kit.
Sznetnics István „ 5 A) I. Tóth György 1 „ „ 1 P jeles
40 Lőrinc István fényképész 3 B) III. Malhea Károly fénykép keret 2 kit.
Datler lsiván „ 2V2 A) 11. Vértes Antal 2 drb. fénykép jeles
Berlyák Viktor lakatos 4 B) Elők. Széchenyi István kettős sütőgarnitura jó
Schuszier Ferenc kádár -31/2 A) IJI. Guttman Gyula egy odol és 1 300 1. hordó kit.
Fodor Imre kerékgyártó v« A) 11. Fodor Ferenc taligakerék 1 jeles
45 Wagner Nándor kocsifényező 2 A) 1. Bazsó József kocsihámfa jeles
Csutorás Gyula „ 21/2 C) 111. « >.'' hinló kerék í jeles
Polgár István kovács 21/2 B) 111. » » . rudvasalás 1 jó
Noll János lakatos 3/4 A) III. özv. Schável Lajosné kettős sütő 1 kit.
Staján Ottó IV2 A) Elők. » n virágtartó 1 jó
50 Horváth István „ 13/4 C) 111. » » vertheim zár 1 kit.
Kohn Ernő » 1 A) 111. Kohn Samu tüzhelyráma 1 kii.
K-jnter József 51/3 A) 111. y> » kettős garnitúra 1 jeles
Büky Lajos „ 13/4 B) 11. özv. Schável Lajosné sirrács készlet 1 kit.
Lőrinci János »y 3/4 A) 111. » >y tányérmelegitő 1 jeles
55 Horváth lános 2l/2 C) 111. Kohn Samu kettős garnitúra 1 jó
Farkas János „ 3 C) 111. özv. Schável Lajosné virágtartó kov. vasból 1 kit.
Szmodics György » 2 A) 111. Budai Ferenc Keitős garnitúra 1 kit.
Gőndöcs József » ■ 2/a A) 111. 1. 1. Újlaki Béla sirrács részlet 1 kit.
Bergstein Berta masamód l/a Kutner Irén női kalap 1 jeles
60 Kulka Margit » V* 1. 1. Brónyai Lajosné gyermek kaiap 1 kit.
Dömötör Ottilia 1/2 I. 1. Róth Laura leány kalap 1 jeles
Horváth Mariska a. 2 1. I. Donászv Aladárné fehér''sjsipkekalap 1 jeles
A k iállító iparos tanuló
neve foglalkozása tanoncéveinek száma osztálya mesterének neve kiállított munkájának A bíráló bizottság osztályzata
megnevezése darab száma
Szatler István nyomdász 3 C) III. Elit nyomda külömböző szedés 9 kit.
Horváth Ferenc nyerges 3 C) II. Bazsó József kocsivánkos 1 kit.
65 Pápics István sütő 3 A) Elők. Rosenthcl Géza kalács és sziv jeles
Varavics József a 2 A) „ Steiner Ármin szív 1 kit.
Haramia György szabó 23/4 A) „ Takács Lajos mellény és nadrág jó
Varga Vince 21/2 C) 111. Ritter Testvérek » » J, kit.
Vodopia Vince 21/2 B) 1. Bacskay Józsefné nadrág 1 jeles
70 Prikoszavics Rezső a 4 B) Hl. Müller Károly „ 1 jeles
Osztroszky Antal 23/4 c; í. CvilIInger Samu nadrág és mellény kit.
Csoniák Margit nőszabó 2 i. i. Hirschl Sarolta leány ruha 1 kit.
Kneizel Lujza n 2 Blanhoru Szidi fehér grenadin ruha 1 kit.
Zsigmond Júlia V 2 Pollák nővérek leány ruha 1 jeles
75 Kánpai Margit 1 » Nóvák Nándorné alj, bluz és kézimunka kit.
Horváth Lujza 3A » * pepita ruha 1 jeles
Papp Rozália V« Szőllősi Erzsi bluz 1 jeles
Frühvirth Lujza >1 2h. Pollák nővérek „ 1 jeles
Plánder Teréz 23/4 » Marlinek Fanni „ 1 jó
80 Horváth Júlia 2 „ n leány ruha 1 jeles
Rákos Anna 2 3> Boros Róza alj 1 jó "
Varga Anna 21/2 Weisz nővérek bluz 1 jeles
Kövesi Mariska 1/2 Szőllősi Erzsi 1 jeles
Ciboly Juliska » 11/2 Gyöngy Mária ,, 1 jeles
85 Koller Margit V2 yy Pollák Adolfné piros leányka ruha 1 jó
Sgeiner Ételka » 1 Sgeiner Ferencné fehér ruha 1 kit.
Mátyás Rozália „ 11/2 Vince Jánosné fehér alj és bluz jeles
Gáspár Mariska 3t Va Berényi József asztalterítő 1 je''es
Németh Veronka 2 Rotter nővérek alj és bluz jó
90 Vei la Gize la 1/4 Szőllősi Erzsi bluz í kit.
Baiázs Teréz 2 yy Pollák nővérek „ 1 kit.
Nóvák Ferenc szíjgyártó 11/4 B) 11. Skánec Ignác 1 pár Iókantár 2 jeles
XI.
Statisztikai kimutatás a beirt iparostanulók előképzettségéről és a tanítási eredményről osztályonkint.
\
Osztály A beirt tanulók száma j Az 1913/14. tanévre beirt tanulók közül Áz évvégén maradt Iparostanulók száma A tanév végén elért tanítási eredmény
magaviseletből általános rajzból szakrajzból közismeretből
iskolába nem járt il. ii. IV. V. VI. ii. IV. ni. IV. összesen
l. i. ni. i. i ii. i jó ! szabályszerű j k. szabályszerű n. szabályszerű | késői beiratk. v.: b. miatt nem v. o| 1-i- 1 összesen jeles U | elégséges elégtelen felmentve késól Iratk. v. b. miatt o. nem volt 1 jeles jó l elégséges elégtelen késói beiratk v. b. miatt o, nem v összesen_; jeles jó elégséges elégtelen késői irafk. v. b. miatt o. nem v. 1 a Szerv. 19, és 21 §§. a. felm. | összesen
elemi polgári gimn.
osztályt végzett
A) Elők. B) „ C) , Téli „ AJ 1. B; I. C) I. Téli I. I. leány Aj II. B) II. C) 11. Téli 11. A) III. B) III. CJ III. Téli III. 44 49 45 18 57 53 59 28 79 37 35 40 17 47 47 49 15 8 12 14 1 7 1 1 3 1 14 5 3 2 3 1 3 1 1 2 1 1 11 14 12 6 6 5 9 4 3 2 1 4 3 4 2 5 8 3 2Í 17 2 29 16 22 11 28 8 8 l |J s 2 1 5 9 3 7 8 14 7 24 14 10 7 4 11 18 27 3 3 3 2 3 10 11 4 20 9 10 14 7 3 1 1 i 6 3 2 3 2 2 4 2 2 1 2 1 8 7 3 1 1 1 1 2 1 44 49 45 18 57 55 59 28 79 37 35 ,40 ,17 !47 47 49 15 35 39 37 16 42 39 51 28 57. 28 29 51 17 32 34 31 13 9 39 20 13 26 |26 51 >28 ,51 27 29 10 3 ''31 3C 29 6 25 12 2 15 11 6 1 13 13 L 3 2 7 í 5 1 2 6 1 2 1 1 35 59 37 16 42 39 51 28 57 28 29 31 17 32 ,34 31 13 2 1 3 1 2 3 1 4 2 6 1 1 3 1 7 8 9 6 13 8 18 9 28 10 12 11 4 2 8 4 1 16 20 17 7 18 19 19 9 25 6 9 6 4 2 3 10 1 6 1 3 1 4 2 5 1 4 1 1 2 4 10 7 4 9 7 3 3 5 e 4 1 1 1 2 1 í í 5 2 1 1 2 1 2 5 10 8 7 8 í 3 1 7 6 5 2 í 2 2 1 55 39 37j 16 42 39 51 28 57 28 29 31 17 32 34 31 15 3 4 2 3 4 3 5 2 3 4 2 2 3 2 20 13 5 13 6 25 8 13 11 10 6 4 14 10 8 4 19 11 20 4 ii 18 13 13 39 10 11 9 8 4 11 5 4 12 5 4 15 11 13 4 5 5 14 8 4 í 2 1 1 12 11 6 3 35 39 37 16 42 39 51 28 57 28 29 51 17 52 34 31 13
Összesen J 719 35 13 3799 207 172 [ 99| ll| 17 419 1 2| Á 719 1 559 423 m 15 .1 559 aj 158 191 3162 4 ) ll|43 23 5 559 | 42 170 210 96 • 33 559
Ali.,
Statisztikai kimutatás a tanoncok számának alakulása, kora, vallása, anyanyelve, illetősége szerint és a mulasztásokról.
Osztály A tanulók számának alakulása a tanév folyamán A beirt iparostanulók közül volt a tanév végén Mulasztott
beiratk. felszab. elhagyta helyét meghalt összesen 1 a tanév befejezte kor szer vallás szerint anyanyelv szerint illetősége szer. nem magyar anyanyelvű a tanév v-égén marad t tanulók közül igazolva igazolatl'' összes.
dec, 31-ig dec, 31, után összesen m, anyanyelvű ! n, m, anyany, összesen 13—15 éves i 15 évnél id, összesen j róm. kath. ág, ev. reformatns izraelita összesen magyar német I horvát vend cseh egyéb i összesen helybeli zalamegyei más megyei küif külföldi összesen de m, besz. t. m. hesz. n. t. hány tanuló ? hány napot ? hány tanuló ? hány napot ? hány tanuló ? i hány napOt ? |
| horvát 1 német egyéb összesen horvát 1 német egyéb összesen
AJ Elők. 33 11 44 J 9 9 35 .23 12 35''''-!3 1 1 351 13 22 35 2 9 17 7 35 19 19 3 3 35 18 69 6 27 24 96
B; „ 57 12 49 — 2 2 8 8Í 39; 2811 39 36 — 2 1 39 27 11 1 39 11 20 7 1 39 11 1 12 39 15 56 18 26 33 82
CJ_ „ 37 8 45 —i — 8 8 37 15 22 37 35 2 37 27 2 8 37 12 15 10 37 8 2 — 10 37 20127 10 53 30!180
Téli „ 16 2 18 — — — 2 2: 16 6 10 16 16 — 16 15 1 16 9 2 5 — 16 1 1 16 6 26 3 10 9 36
A) 1. 56 1 57 3 1 4 11 11 42 26 16 :42 42 — 42 32 10 42 19 16 7 — 42 10 10 42 17 104 14 48 31! 152
BJ t 52 1 53 — — 14 14 39 30 9 39 39 — 39 28 4 7 39 18 12 8 1,39 7 4 — 11 39 20128 9 47 29175
CJ 1. 55 4 59 1 1 2 6 6 51 [28 23) 51 46 3 2 51 36 2 13 51 15 25 10 151 13 2 — 15 51 25 163 17 92 42 255
Téli 1. 26 2 28 - -4- I —! 28: 6 22128 27 1 28 28 28 24 3 1 28 —1 28 17 129 7 67 24 196
1. leány 48 31 79 2i 2 20 20 57 ''54 3 57 53 — 4 57 57 57j!57 — — 57 — —. 57 26 332 19 134 45 466
AJ II. 36 1 37 6 1 7 2 2 28113 15 28Í28 — 28 26 1 1 2812 10 5 .1 28 — 1 1 2 28 10 80 10 40 20 120
B) II. 33 2 35 3 1 4 2 2 29 7:22 29 29 — 29 26 1 2 29:13 7 8 1 29 2 1 _ 3 29 15 119 11 84 26 203
C) II. 38 2 40| 5 — 5 4 4 31 11 20 31 21 2 1 31 28 1 2 31! 12 10 9 — 31 0 1 3 31 17134 11 38 28 172
Téli II. 16 1 17 — — — — — 17 1717 1 r 17 17 17 17 — — — 17 — _ M 17 10 71 2 6 12 77
AJ Ul. 47 — ;47j 14 — 14 1 l; 32 32:32 29 1 2 32i|30 1 1 32Í1611 4 1 32 1 1 _ 2 32 19 94j 5 27 24121
BJ III. 44 3 4710 — 10 3 3 34 9 25 34 29 1 434 34 1 31 17 8 9 — 34 — 1 — 1 34 13 79 6 18 19 97
C) III. 48 1 !49''18 — 18 — — 31 — 31 31 28 1 2 81 24 3 3 1 31 5 15 8 3 31 3 3 1 7 31 19 83 7 261169
Téli III. 15 15 1 1 _ 1 1 1 13 8 13 13 12 V/'' 1 15 13 !i 1 r; 13 12 1 13 — — 13 8 47 1 3 '' 9 50
Összesen : t- co 1 i82 71!) |ö3 6 69 90 1 II II | 1 91 1 559 "j 256 303 559 520 12 i 4 23 559 . 460" ,16 80 1 1 1 1 1 1 559 271 164 108 16 559 t-t- ÍCC r-t 1 3 96 1 II 3 3 559 275 1841 156,8061431 J f ... 2647 1
XIII.
Statisztikai kimutatás a tanulók iparága szerint a tanév végén.
Osztály A tanév végén maradt 1 tanulók száma 1 Aranyműves Asztalos Ac* Bádogos Betűszedő | Borbély j Cementöntő Cipész Cipőfelsőr. készítő || Cukrász ) Cserépfedő Csizmadia J Fémnyomó ) Fényképész Foytechnikus [ Géplakatos Házileány | Hentes 1 Kalapos Kádár Kályhás Kárpitós Kefekötő I Kerékgyártó Kéményseprő Kocsifényező Kosárfonó Kovács | Köteies II 1 Könyvkötő | Kőfaragó j KőmüVes Kifutó" Lakatos Masamőd Mérzárps Mérlegkészitő Műszerész Nőszabó Nyomdász Nyomdászleány Orás Pincér Rézműves 1 Reszelővágó Sütő Szabó Szatócs Szitás | Szíjgyártó Szobafestő -Szűcs Vasesztergályos Vasöntő Villanyszerelő Összesen
A) Elök, 35 1 8 6 1 1 1 3 7 4 8 7 35
B) „ 39 3 5 9 2 1 1 4 7 7 2 4 7 7 39
C) „ 37 6 6 4 1 3 1 -í 5 2 3 9 7 37
Téli „ 16 1 1 1 2 6 5 16
A) 1. 42 3 6 1 9 2 1 1 2 1 2 1 5 7 / 7 J 7 7 42
B) 1. 39 7 3 3 5 1 2 1 2 / 7 5 7 39
C) 1. 51 4 1 8 1 9 1 8 1 1 1 1 4 7 / / 8 7 2 2 51
Téli 1. 28 2 3 2 2 74 5 28
Leány 1. 57 2 6 70 37 / / 57
A) 11, 28 1 2 2 4 1 1 1 1 1 1 2 7 / 2 3 7 28
B) II. 29 3 1 5 1 1 A 2 3 / 2 4 7 7 29
C) 11. 31 1 1 2 6 4 *1 3 1 t 1 2 1 8 4 2 / 7 31
T. II. 17 3 1 4 9 17
A) III. 32 2 2 2 3 1 1 2 1 2 1 70 7 / 7 32
B) III, 34 3 í 5 2 2 1 1 3 2 2 8 7 / 2 34
C) III. 31. 1 1 4 3 1 1 1 1 70 7 2 / a 7 31
Téli III. 13 4 1 6 2 13
Összesen 559| 2 36 t 6 l 9 5 15 ! » 2 67 7 1 46 1 2 .1 18 2 v 13'' 1 4 2 4 3 2 2 4 1 iíj 1 4 1 34 6 58 12 5 ll 1 37 5 14 8 4 1 10 45 9|l 6 16 1 b 16 i 559
— 66 — XIV.
Az iparostanonc-iskola 1913—14. évi költségvetése.
I. Bevétel.
1. Államsegély....................4000 kor. - fill.
2. Az 1848. évi XVII. tc. 4.-, 32.-, 126.-, 158.-,
161. §-ban jelzett forrásokból . . . 1980 „ — „
3. Tandij címen..........1800 99 99
4. Róm. k. hitoktatók részéről szedendő 30
fillér-ből..............140 „ - „
összesen: 7920 kor. — fill.
II. Kiadás.
A) Személyi kiadások.
1. Tanitói fizetésekre................13500 kor. — fill.
2. Igazgatói tiszteletdíj..............800 „ — „
3. Tanítótestületnek az országos és megyei
gyűlések alkalmával fuvar- és napidíj 250 „ — „
4. Felügy. bizottsági jegyző tiszteletdija . 80 — „
5. Két szolga fizetése á 380 és á 200 K 580 „ — „
6. Egy hónapnál tovább tartó helyettesítések díjazására ........125 99 99
B) Dologi kiadások.
7. Könyv és írószerekre..............300 „ — „
8. Rajzszerekre........ . . 123 99 99
9. Nyomtatványokra................100 „ — „
10. Könyvekkel való jutalmazásra ... 30 „ — „
11. Értesítő kinyomatása....... 300 „ — „
12. Tanitói szaklapokra..............47 „ 60 „
13. 14 tanterem világítására ..........900 „ — „
14. 14 tanterem fűtéséhez fa és felmunkáltatása ............180 „ — „
15. Tandijbeszedés után 4*/»............72 „ — „
16. Rendkívüli kiadásra ..............70 99 75 99
Összesen: 17458 kor. 35 fill.
Összehasonlítás:
Kiadás .... 17458 K 35 fill. Bevétel . . . 920 K — fill.
Fedezetlen hiány 9538 K 35 fill.

Insert failed. Could not insert session data.