Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
2.74 MB
2021-08-23 16:16:34
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
268
560
Rövid leírás | Teljes leírás (51.11 KB)

Nagykanizsai Városi Zeneiskola
értesítője
az 1940-41. tanévről
XV. évfolyam
Szerkesztette: Vannay János igazgató
Kiadta az iskola igazgatósága, Nagykanizsa, Sugár-út 18. sz.
Telefon 125.

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

NAGYKANIZSAI VÁROSI ZENEISKOLA
ERTESITOJE
AZ 1940—1941. TANÉVRŐL
KIADTA AZ ISKOLA IGAZGATÓSÁGA, NAGYKANIZSA, SUQÁR-ÚT 18. SZ.
TELEFON 125.
XV. ÉVFOLYAM
Szerkesztette:
VANNAY JÁNOS
IGAZGATÓ

NAGYKANIZSAI VÁROSI ZENEISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ 1940—1941. TANÉVRŐL
KIADTA AZ ISKOLA IGAZGATÓSÁGA, NAGYKANIZSA, SUGÁR-ÚT 18. SZ.
TELEFON 125.
Szerkesztette:
VANNAY JÁNOS
IGAZGATÓ
XV. ÉVFOLYAM
Felelős kiadó: Vannay János igazgató. Közgazdasági rt. Nagykanizsa nyomdája.
A nyomdáért felel: Zalai Károly.
3
I. A tanév történetéből.
Az elmúlt tanévvel iskolánk működésének 15. évét fejezte be. Az iskola fenntartó város jóindulatát és támogatását e tanévben sem nélkülöztük és ezért Dr. Krátky István polgármester, m. kir. kormányfötanácsos, Dr. Hegyi Lajos polgármester-helyettes főjegyző, valamint Hemmert Károly m. kir. számvevőségi főtanácsos uraknak e helyen is meleg köszönetet mondunk.
Köszönetünket nyilvánítjuk a helybeli sajtónak is: a Zalai Közlönynek és felelős szerkesztőjének; Barbarits Lajos úrnak, művészi céljaink megértő felkarolásáért és munkásságunk támogatásáért.
A tanév szeptember 6-ával nyilt meg. A pótbeiratások, valamint a pót-és javítóvizsgák lefolyása után a rendes tanítás szeptember 10-én kezdődött meg és június hó 14-ig tartott. A téli időszak rendkívüli időjárása, az április hónap történelmi eseményei, valamint a vonatkorlátozásokból eredő közlekedési nehézségek (a vidéki növendékeknél) iskolánk működésére részben bénítólag, részben zavarólag hatottak ugyan, azonban a tanítás folytonosságát nem szakították meg, így az engedélyezett és elrendelt szünetnapoktól eltekintve, a tanítás nem szünetelt. A tanévvégi vizsgákat június 16—20.-a között tartottuk meg. A bizonyítványokat és a jutalmakat június 24-én osztottuk ki.
A tanév iskolánkat közelről érintő legnagyobb eseménye az intézet elköltözködése volt. Királyi Pál-u. 2/b sz. alatti és csak iskolánk célját szolgáló épületből, mely 14 éven át csaknem szakadatlan munkával kiépített otthont adott, magasabb érdekből kifolyólag október 15-én másik épületbe költözködtünk. Az említett időtől kezdődőleg az iskola Sugár-út 18. sz. alatti épületben kapott elhelyezést és ezen idő óta ott működik. Az új elhelyezés több tágasabb tantermet, korszerűbb berendezést eredményezett és a fejlődésre újabb lehetőségeket nyújt.
Az iskola belső szervezetében a tanév annyiban hozott változást, hogy a gordonkatanszakon az oktatás ez évben szünetelt.
A tanári karban változás nem állott be, csupán F. Garai Margit, aki az előző években a gordonktanszak oktatását látta el, e tanévben nem nyert alkalmazást.
Ivánkovits Ferenc tanár katonai szolgálata alatt április hó 16.-ától május hó 5.-éig a hegedűtanszak oktatását Mlinkó Klára látta el.
A növendékek létszámában e tanév is emelkedést hozott és ezzel
4
az immár évek óta tartó fokozatos gyarapodás e tanévben sem állott meg. A zongora-tanszak és a játékos-osztály növendékeinek száma nemcsak bőségesen ellensúlyozta az egyes tanszakok elkerülhetetlen létszám-ingadozását, hanem az összlétszám alakulására is kedvező hatással volt. A növendéklétszám alakulására vonatkozólag figyelmet érdemel az, hogy a tanév folyamán 63 olyan új növendék iratkozott be, akik eddig még nem voltak az iskola növendékei. Ez a 63 új növendék könnyen pótolta az állandó lakóhelyről történt elköltözködés, illetve áthelyezés folytán az előző tanév végével kiesett helybeli és vidéki növendékeinket. Ugyancsak figyelmet érdemel vidéki növendé...

Insert failed. Could not insert session data.