Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
5.37 MB
2018-11-05 15:49:01
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
421
1045
A nagykanizsai
M. Kir. Állami
Polgári Fiú- és Leányiskola
harminckilencedik értesítője az 1910-1911. tanévről.
Szerkesztette: Waligurszky Antal igazgató.
Nagykanizsa, 1911.
Nyomtatott Münz és Balog könyvnyomdájában.
10775

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

A NAGYKANIZSAI .
m. kir. Állami
POLGÁRI FIÚ- ÉS LEÁNYISKOLA
HARMINCKILENCEDIK
ertesito je
nz
1910—1911. TANÉVRŐL.
SZERKESZTETTE:
WAL1GURSZKY ANTAL
IGAZGATÓ
NAQYKANIZSn, 1911
NYOMATOTT MÜNZ ÉS BALOG KÖNYVNYOMDÁJÁBAN
10775
íSB/85
jSEVjS]
A NAGYKANIZSAI
m. kir. állami
POLGÁRI FIÚ- ÉS LEÁNYISKOLA
HARMINCKILENCEDIK
értesítője
hz
1910—1911. TANÉVRŐL.
SZERKESZTETTE:
WALIGÜRSZKY ANTAL
IGAZGATÓ
NAGYKANIZSA, 1911
NYOMATOTT MÜNZ ÉS BALOG KÖNYVNYOMDÁJÁBAN
10775
REV 98
REV 2010
I.
Dr. Bartha Gyula
í<fMíírem \'rtam e nevet jelen soraim élére, hogy annak viselőjé-
|1)|h| ről dicsőítő szavakkal megemlékezzem. Ez nem is lehet szán-".{j^ dékom, amikor egyrészt természetem sem engedi a hizelgést, de másrészt tudom is, hogy az efféle dolgoknak O sohasem volt barátja, sőt megvetéssel fordult el mindazoktól, akik őt ily módon iparkodtak megnyerni. Hanem azért tettem, hogy helyet adjak egy 35 évi tanárkodás után nyugalomba vonuló, kötelességtudó ember emlékének. Másrészt azért, hogy őt — semmi akadály előtt meg nem hátráló akaratával és puritán jellemével — homloktérbe állítsam, mint olyan egyént, aki igazán magyaros egyenességgel, sokoldalú ismeretekkel és bő tapasztalatokkal felfegyverkezve 19 évig igazgatta e két testvérintézetet és munkálkodása révén rászolgált arra, hogy működése alatt is mindig visszavonult egyéniségével most a társadalom elé állíttassák, melynek annyi gyermekét nevelte derék és értelmes emberekké.
A nagym. m. kir. vallás- és közokt. Miniszter Urnák 1891. évi február hó 3-án kelt 50913. sz. rendeletével Alsólendváról helyeztetett ide, ahol 1891. évi március hó 1-én foglalta el állását. Itt első és a nagyközönség osztatlan nagyrabecsülésével találkozó ténykedése az volt, hogy egy, a kir. Tanfelügyelőséghez cimzett memorandumban kifejtette a polgári leányiskola Nagykanizsán leendő felállitásának halaszthatatlan szükségességét. Az ügyet Ruzsicska Kálmán dr. kir. tanfelügyelő úr lelkes buzgalommal tette magáévá, ahhoz a nagym. Miniszter Ur engedélyét kieszközölte és a helybeli községi felső leányiskola a polgári fiúiskolával kapcsolatosan 4 osztályú polgári leányiskolává alakittatott át.
Hogy mennyire aktuális kérdés volt ez, bizonyítja azon körülmény, hogy a nevezett iskola 1892. évi január hó 4-én mindjárt három osztállyal és 47-(-33+49—129 rendes tanulóval megnyittatott. Helyiségül a város egyelőre a polgári fiúiskola mellett levő régi szárnyépületet engedte át, melyben elhelyezkedve, megküzdött a kezdet nehézségeivel, mig a következő évben már 4-ik osztálya is megnyilt.
1*
— 4 —
Ettől kezdve, megfelelő számú tanerővel ellátva, fokozatosan több és több növendék által felkeresve, fejlődött, mint Nagykanizsa város és környékének egyik kulturtényezője.
Mint a szülő kedves gyermekét, mint a kertész kedvelt csemetéjét, úgy dédelgette Bartha Gyula dr ezen intézetet, az iskola által szolgálni hivatott cél szem előtt tartásával, annak úgy anyagi jólétét, mint szellemi niveauját emelni törekedvén. Nem mulasztott el egyetlen alkalmat sem, amit kihasználhatott az intézetek javára. Tapintatosan, lassan készített elő mindent, de mindig biztosan haladt a kitűzött cél felé. Így, nem lévén megelégedve a leányiskola helyiségeivel, megmozgatott minden tényezőt, hogy az megfelelőbb épülethez juthasson. Ebbeli törekvésének egyik rugója a társadalom minden rétegének hazafias lelkesedése volt, mely a millenáris évben a nemzet egészét áthatotta úgy, hogy annak hatása alatt Nagykanizsa város képviselőtestülete is millenáris diszülésén egyhangúlag és nagy lelkesedéssel elhatározta, hogy polgári leányiskolájának egy új és modern, a polgári fiúiskoláétól külön helyen és csupán a leányiskola céljaira szolgáló épületet emel. Addig pedig, amig ez a terv kivihető lenne, a régi épület újraépítését helyezte kilátásba. Ezen utóbbi terv meg is valósult és már 1897. év november hó 3-án a renovált épület át is volt adható a haszná" latnak. (Vajha az első terv is a megvalósulás stádiumába juthatna mielőbb! Akkor a már megizmosodott intézet, megfelelő számú helyiségekkel ellátva, egyes továbbképző tanfolyamokkal kibővítve, tovább volna fejleszthető.)
Így lett a kis csemetéből, a fáradhatlan kertész körültekintő gondozása mellett, terebélyes nagy fa, melynek lombozata alatt mindig több és több leány kereste és találta fel a nevelés-tanitás jótéteményeit, melyek őket a minden művelt embernek elkerülhetetlenül szükséges ismeretek világába bevezetik és lelkükben a hazaszeretet szent tüzét elhamvadni nem engedik.
Tanítványainak számarányát illetőleg elérte, sőt túl is szárnyalta a vele egy igazgatás alatt levő polgári fiúiskolát, úgy, hogy az utóbbi évek a két intézet vezetőjének vállaira annyi munkát nehezítettek, hogy az a körültekintő gondoskodás, mellyel a két intézet jó hírnevét szivén viselni mindenek felett első kötelességének tartotta, annyira a hivatalos teendők rabjává tette, hogy alig maradt ideje komoly munkában kifáradt lelkét olykor-olykor felüdíteni.
Ennek természetes következménye: az idegrendszer kimerülése. Erezte O ezt már évekkel ezelőtt, azonban munkáért sóvárgó lelke nem engedte pihenni még akkor sem, amikor látta, hogy egészségének évenkinti restaurálása sem elégséges ahhoz, hogy ennyi munkával megbirkózhassék.
Nagy ambícióval és sok akaraterővel fogott minden tanév elején munkához, bátoríttatva a szünidei pihenés nyújtotta erőfelhal-mozódás által. Azonban minél beljebb haladt a tanévbe, annál inkább
— 5 —
érezte, hogy a két havi erőmegtakaritás hova-tovább elfogy annélkiil, hogy újabbal pótoltatott volna. Bár a tantestületek állandó támogatására számithatott, azért — a reá háramló munkával terhelni másokat férfias meggyőződésével összeegyeztethetőnek nem tartván — . az 1909/10. tanévre szabadságot kért és kapott a közoktatásügyi kormánytól. Ezen tanév végén látva, hogy a további erőmegfeszítés egészségének csak ártalmára lehet, nyugdíjaztatását kérte. Az 1910. évi 61696. sz. miniszteri rendelettel kérelme teljesíttetett is és ügybuzgó fáradozásának diadala jeléül a legfelsőbb tanügyi kormánytól kapott kitüntető, elismerő nyilatkozattal kezében visszavonult a küzdőtérről.
Nagy lelki erőre volt szüksége, hogy belenyugodjék új helyzetébe, de mint mindig, úgy most is győzedelmeskedett a sors mostoha-ságával szemben is, mert egészségét, ha munkára nem is, de másként annyira helyreállította, hogy idegrendszere egyensúlyba jött. A tantestületek — tekintettel reconvalescens állapotára — az igazgató vezetése alatt küldöttségileg vettek tőle búcsút 1910. szept. hó 25-én, amikor is meghatottságát eléggé palástolni tudó hangon, szeretettel és a legjobb kivánatok mellett kötötte az igazgató és a tantestületek szivére annak az ügynek szeretetteljes felkarolását, melyen O annyi odaadással csüggött.
Az állami polgári iskolák gondnoksága, 1910. évi nov. hó 7-iki ülésének határozatából, átiratban búcsúzott el jegyzőjétől, melyre szintén megható és szívélyes hangon válaszolt.
Midőn e helyen is búcsút óhajtok venni a szent ügyért vivott harcban kimerült és a győzelem pálmájával nyugalomba vonuló lelkes bajnoktól: nem mulaszthatom el kérni a mindenek Alkotóját, hogy hosszú küzdelmek árán szerzett nyugdíjának minél további élvezhetéséhez adjon neki erőt és kitartó egészséget.

— 6 —
II.
Visszatekintés az 1910—11. tanév lefolyására.
A lefolyt tanévvel polg. fiúiskolánk fennállásának 39., a vele egy igazgatás alatt kapcsolatos polgári leányiskolának pedig 19. tanéve záródik. Ha visszatekintünk az elmúlt 10 hónap eseményeire, részben megnyugtató érzelmek támadnak lelkünkben, mert az egész tanév minden nagyobb megrázkódtatás nélkül telt el. A balsors az idén is megkímélte városunkat a tanitás bizonyos időre való beszüntetését követelő járványos betegségektől, úgy, hogy minden megszakítás nélkül tanithattunk egész a tanév végéig. Azonban eme megnyugtató érzelmek mégsem tökéletesek, mert mögöttük ott lappang a lelkeket régóta izgalomban tartó bizonytalan várakozás polgári fiúiskolánk reformjára. Az előbbi érzelmeket felkeltő körülményekre el voltunk készülve, azok kilátásba helyezése mellett fogtunk munkánkhoz is, mig az utóbbi piuin desiderium volt eddig és az is maradt. Pedig az idejében nem eszközölt reparació máris martalékul kivánta féltékenyen őrzött épületünk tetőzetét s ma a leégett ház falai- és kéményeiként merednek égnek romjai, várva a régi — úgyis hasznavehetetlen tetőzetnek újabbal és a kor követelményeinek megfelelőbbel való pótlását. Hiába hordanak össze annyi értékes anyagot az Orsz. Egyesület és körei, az épület mégsem épülhet fel, mert a tervek felülbírálására hivatott zsűri még nem látja elérkezettnek az időt a reformra.
A tanév egyes kiemelkedőbb mozzanatai a következők:
1. A tanév kezdete. A tanév kezdetén szükséges intézkedések megtétele céljából a tantestületek augusztus hó 30-án értekezletet tartottak, melyen megválasztattak a tantestületi tisztviselők, kijelöltettek az osztályfőnökök és napi felügyelők, megállapíttatott a tantárgyak beosztása és ennek alapján a heti órarend. Tisztviselőkké megválasztattak : a) A fiúiskolában: Földes Miklós jegyzővé és ifjúsági könyvtárossá, Sauermann Mihály segélykönyvtári- és az igazgató tanári könyvtárossá, b) A leányiskolában: Földesné IX Olga jegyzővé, Kovács Mária ifjúsági-, Svastitsné S. Janka segélykönyvtári- és az igazgató tanári könyvtárossá. Az egyes tanszertárak őrei a tantestületek azon tagjai lettek, akik az illető szaktárgyakat tanitják.
A javító és felvételi, illetve tantervkülönbözeti vizsgálatok a fiúiskolában aug. hó 30-án, a leányiskolában aug. hó 31-én tartattak meg a következő eredménnyel: A fiúiskolában javitó vizsgálatért folyamodott 32 tanuló; vizsgálatra bocsáttatott 32, vizsgálatot tett 30, sikerrel vizsgázott 20, osztályismétlésre utasíttatott 10 tanuló, kettő nem jelent meg. A leányiskolában javitó vizsgálatért folyamodott 26 tanuló ; vizsgálatra bocsáttatott 26, vizsgálatot tett 25, sikerrel vizsgázott 18, osztályismétlésre utasittatott 7 tanuló, egy nem jelent meg a vizsgálaton.
Tantervkülönbözeti vizsgálatot tett: a) A fiúiskola II. osztályába való felvétel céljából, az elemi iskola VI. osztályában nyert bizonyítvány alapján 1 tanuló, ki a követelményeknek megfelelt, b) A leányiskolában a II. osztályba való felvétel céljából, az elemi iskola VI. osztályában nyert bizonyítvány alapján 1 tanuló. Megfelelt. A III. osztályba való felvétel céljából, az elemi iskola VI. osztályában nyert bizonyítvány alapján 2 tanuló, akik az összes tantárgyakból megfeleltek, csak a
— 7 —
II. oszt. magyar nyelvi tananyagából találtattak gyengéknek, azért ezen tantárgyból nov. hó 1-én teendő ujabb vizsgálatra halasztást nyertek és a III. osztályba való felvételre feltételesen engedélyt nyertek. A jelzett időben vizsgálatuk sikerült és attól kezdve rendes tanulókul beirattak.
Pótvizsgálatot tett a polgári fiúiskola II. oszt. tantárgyaiból 1 tanuló szept. hó 6-án, ki a mult tanév végén a nyilvános vizsgálatokon meg nem jelenhetett s ezt elfogadható okkal bizonyitotta. Sikeresen vizsgázott.
2. A beiratásokat szept. hó 1., 2., 3. és 5. napjain végeztük, szokás szerint délelőtt a fiúiskolái-, délután a leányiskolái tanulókkal, melyek eredményéről a hátrább közölt statisztikai adatok nyújtanak felvilágositást. Ezekből kitűnik, hogy az 1900. évi aug. hó 9-én kelt 40862. sz. miniszteri rendelet 4. §-ának ezen alkalommal sem tehettünk eleget, mert a fiúiskola I. és a leányiskola II. osztályába — a kir. Tanfelügyelő úr előleges hozzájárulásával — az emiitett rendeletben megszabott maximalis számon (50-en) felül is kellett tanulókat felvennünk, dacára annak, hogy a nevezett osztályok párhuzamosítása érdekében már többször és kellő időben lépéseket tettünk. Sajnos, hogy polgári iskoláinkat fejlődésében akadályozó ezen körülmény még egyszer sem talált méltánylásra és minden egyes esetben — fedezet hiányában — kérelmünkkel elutasíttattunk. Nem adtuk fel azonban a reményt, hogy tervünk egyszer csak sikerülni fog. Azért a helybeli állami polgári iskolák gondnokságának határozata alapján, az 1911/12. tanév elejére, ismételten kérelmeztük a párhuzamosításokat. Így kerültünk abba a kényszerhelyzetbe, hogy a polgári fiúiskola I. osztályában 65, a polgári leányiskola II. osztályában 60 tanuló számára kellett ülőhelyet beállítani a megfelelő tantermekbe, ami szerencsére lehetséges volt, de csak ugy, hogy az 50 tanuló számára valahogy megfelelő mennyiségű levegőt 65, illetve 60 tanuló között osztottuk meg, kockáztatván a gyermekek egészségét a megszerzendő ismeretekért. S még úgyis el kellett utasítanunk a fiúiskolában 24 tanulót, akiknek szülei részéről tapasztalt méltatlankodást még csak rossz néven sem vehettük.
3. A tanév ünnepélyes megnyitása mindkét intézetben szept. hó 6-án volt. A róm. kath. tanulók előbb templomukban istentiszteleten voltak, azután az intézetekbe visszatérve, a más vallásfelekezetbeliekkel együtt osztályaikban helyezkedtek el, a rendes tanítás megkezdéséhez szükséges tudnivalók meghallgatása végett. Ezt követte az osztályrendezés és a szegény tanulók segélykönyvtárában levő könyvek kiosztása. Szeptember hó 7-én azután megkezdődött a rendes tanitás, amely megszakítás nélkül folyt a tanév végéig.
4. Változások a tantestületek személyzetében. Dr Bartha Qyula igazgató, az 1910. évi 61696. sz. miniszteri rendelettel, 1910. évi szept. hó 1-től nyugdíjaztatott s helyette a polgári fiú- és leányiskola igazgatói teendőinek ellátásával — egyelőre ideiglenesen — Waligurszky Antal, helybeli polg. isk. tanár bízatott meg a 61703/910. sz. miniszteri rendelet értelmében.
Benedek Pasqual Szt.-Ferencrendi áldozópap, róm. kath. hitoktató, kit súlyos idegbaja megakadályozott szivvel-lélekkel teljesített buzgó munkálkodásában, 1911. évi jan. hó 13-án itthagyta intézeteinket és helyette a rend Scherk Sándor pátert internálta Poprádról, aki első állomására 1910. évi márc. hó 16-án visszahelyeztetvén, a róm. kath. tanulók hitoktatását Kovács Kallisztus páter vette át és vezette a tanév végéig.
— 8 —
Bontz Renée oki. gazdasági szaktanitónő, kit az 1910/11. tanévre a nagym. Miniszter Ur 1910. évi szept. hó 3-án kelt 82137. sz. rendeletében a polg. leányisk. énektanítással bízott meg, nagy odaadással és ambícióval teljesített munkakörét 1910. dec. hó 12-én kénytelen volt itthagyni, mert a mosonszolnoki gazdasági szakiskolához rendes tanítónővé neveztetett ki. Az énektanítás további folytatását, az 1911. évi jan. 17-én kelt 146721/910. sz. miniszteri rendelettel nyert felhatalmazás alapján Mantuano Mária, helybeli áll. el. isk. rendes tanítónő vállalta magára.
Bérezi János helybeli róm. kath. főgymnasiumi helyettes tanár, kit — az 1910/11. tanévre — a nagym. Miniszter Úr 1910. évi szept. hó 26-án kelt 100292. sz. magas rendeletében a polg. fiúisk. torna-tanítással kegyeskedett megbízni, a lugosi állami főgymnasiumhoz rendes tanárnak neveztetvén ki, 1910 évi okt. hó 8-án lemondott megbízatásáról és helyette, az igazgatóság felterjesztésére, László József helybeli főgymn. tornatanár bizatott meg, az 1910. évi dec. hó 14-én kelt 133350. sz. miniszteri rendelettel.
Az 1911. évi jan. hó 19-én kelt 7314. sz. miniszteri rendelettel Sauermann Mihály a VIII., Szigethy Lydia pedig a IX. fizetési osztály 3 fokozatába neveztetett ki.
Itt kell még megemlékeznem Vege/e Lajos. 1911. évi junius hó 1-én nyugalomba vonult iskolaszolgánkról is, aki 35 éven keresztül valósággal mintaképe volt a pontos, kötelességtudó és feltétlen engedelmes — hasonló állásban levő — alkalmazottaknak, aki a reá háramló teendőket nemcsak a kötelesség tudatában, hanem azért is iparkodott a lehető legjobban elvégezni, mert az ügyet, melynek szolgálatában állott, szivén viselte és örömét találta abban, ha feljebbvalóinak megelégedését kiérdemelhette.
5. Egészségügyi viszonyok. Iskolaépületeink egészségi viszonyai a lefolyt tanév folyamán sem változtak, dacára annak, hogy azok hygienikus szempontból kifogásolható hiányaira úgy a tantestületek, mint a miniszteri Iskolalátogató úr is felhívták a felettes hatóságok figyelmét. Nem lett foganatja a mult évben — e helyen is emiitett — a városi tanácshoz intézett azon felterjesztésünknek sem, amelyet az állami polgári iskolák gondnokságának határozatából tettünk, egy az iskola céljainak teljesen megfelelő uj iskolaépület építtetése tárgyában. A mellékhelyiségek ma is ugy árasztják romlott levegőjüket a folyosókra, a nyitott folyosókon ma is úgy száguld végig a légvonat, örökös nyavalyával fenyegetve az ott tartózkodókat, mint régen. Szóval a jelen tanév folyamán nem történt semmi, még egy lépés sem, ami ezeken a célnak egyáltalában meg nem felelő iskolaépületeken csak valamit is javított volna. Maradt minden a régi.
A növendékek egészségi viszonyai általában jóknak mondhatók. Ragályos gyermekbetegségek a városban ez iskolai év folyamán is itt-ott léptek fel, de növendékeink közül aránylag csak kevés kapta meg a bajt.
A tantestületek személyzetében már hosszabb tartamú betegségi esetek fordultak elő. így Szigethy Lydia — egészségének helyreállítása céljából — a nagym. Miniszter Úr 1910 évi 84309. sz. rendelete értelmében, 1911. évi jan. hó 31-ig szabadságoltatott. Azonban óráinak ellátásáról ugyanezen miniszteri rendeletben gondoskodva lett, mert helyettesítésével Medgyessy Margit, ugyancsak mennyiség-természettudományi tantárgyakra képesített oki. polg. isk. tanítónő, bízatott meg, aki a tanév elejétől a jelzett időig, megszakítás nélkül, lelkiisme-
— 9 —
retes pontossággal teljesítette a reá háramló kötelezettségeket. A kir. Tanfelügyelő ur engedélyével hat heti szabadságot kapott még két tanitónö, kik közül az egyik csak három hetet vett igénybe. Ezeken kivül mindkét tantestület tagjai között rövidebb tartamú — iléhány napra terjedő — kisebb megbetegedések is fordultak elő, de — az előbbiekkel együtt — ezek sem zavarták számbavehető módon a rendes tanitás menetét, mert a beteg kartárs óráinak helyettesítésére a többiek készséggel vállalkoztak.
6. A tanulók iskolamulasztásairól számszerű felvilágosítást nyújtanak a hátrább közölt statisztikai kimutatások, melyeknek a tanulók igazolt tanóramulasztásaira vonatkozó nagy számadatai, kivált a leányiskolái statisztikában, mindenképp aggasztók akár a szülők, vagy gondviselők lelkiismeretének, akár a növendékek testi elsatnyulásának rovására irjuk ezen nagy számok egy részét. Nem lehet csodálni, ha ily nagy számú tanóramulasztás mellett a közölt tanulmányi eredmény statisztikai adatai sem egészen megnyugtatók.
7. A vallás-erkölcsi nevelést az iskola legfontosabb feladatai közé tartozónak ismerve, ennek érdekében minden kinálkozó alkalmat és iskolailag alkalmazható eszközt iparkodtunk felhasználni. A róm. kath. és izr. vallású tanulók részére külön istentiszteletet tartottak a hitoktató lelkész urak vasárnapokon, ünnepnapokon reggel, illetve szombaton délután, amelyen az intézet mindkét nembeli növendékei résztvettek tanáraik és tanitónőik, illetve hitoktatójuk felügyelete alatt. A róm. kath. vallású tanulók azonkívül teljesítették a vallásuk követelte szertartásokat is, u. m. karácsony és húsvét előtt a gyónást, áldozást és szokás szerint kivonultak a buzaszenlelő és keresztjáró körmenetekre tanáraik, tanítónőjük és hitoktatójuk felügyelete alatt. Az úrnapi körmenet — kedvezőtlen idő miatt — elmaradt.
8. A tanulók erkölcsi magaviselete és az iskolai fegyelem általánosságban megnyugtató s az intézet rendtartási és fegyelmi szabályainak megfelelő volt, amennyiben komolyabb természetű és súlyosabb beszámítás alá eső erkölcsi vétség vagy kihágás csak néhány esetben fordult elő. Ezekkel szemben az osztályfőnökök, az igazgató vagy az illetékes tantestület, lelkiismeretesen megtették az erkölcsi javulásra s a baj elharapódzásának megelőzésére célzó intézkedéseket.
9. Iskolai ünnepélyek. A hivatalos rendeletek értelmében tartandó iskolai ünnepeket ezen tanévben is megtartottuk, a napok jelentőségeinek megmagyarázásával buzdítván növendékeinket a magyar király iránti hűségre és hazaszeretetre. Megünnepeltük nevezetesen Ő Felsége neve-napját okt. 4-én, a róm. kath. templomban tartott istentisztelettel és iskolai szünnap tartásával, úgyszintén dicső emlékű Erzsébet királynénk nevenapját nov. hó 19-én, az Ő halhatatlan emlékének szenteltünk ünnepet. Nagyobb külső, disszel és ünnepélyes színezettel ünnepeltük meg az 1848-iki nemzeti újjászületés emlékét márc. 15-én, mely alkalommal Friedfeld István, polg. fiúiskola IV. oszt. növendék méltatta a nap jelentőségét s ezen kivül egyes tanulók sikerült szavalatai, a fiúiskolái énekkar által énekelt Hymnus és magyar darabok, a leányiskolái növendékek énekkara által kisért melodráma képezték az ünnepély prograinmját. Az 1848-iki törvények királyi szentesítésének évfordulóján (ápr. 11. a húsvéti szünidőbe esett) ünnepély nem volt tartható. Ő Felsége megkoronáztatásának emlékét junius 8-án istentisztelettel és iskolai szünettel ünnepeltük meg.
Az iskolai ünnepélyek rendezésének módját illetőleg nem mulaszthatjuk el ismételten hangsúlyozni, hogy azok évről-évre ugyanazon
— 10 —
cimeken és ugyanazon napokon tartva, chablonossá és üres szertartássá válnak, melyek, a 8—10 éven át más és más összeállítás keretében hallott ugyanazon események révén, nem gyakorolják az érzelmekre azt a hatást, melyet azokkal elérni szándékunk volt. Célszerűbb volna az egyes iskoláknak szabadságára bízni, mikor és mily címen tartsanak ünnepélyeket. így az évek során idő volna keríthető hazánk nagyjai emlékének megünneplésére, ennek keretében a kort is, melyben éltek, jellemezve, a változatosság hatása élénkebb hullámzásba hozná növendékeink érzelmeinek intensivitását és az újság ingerével bíró ünnepély nagyobb figyelemmel való hallgatása inkább biztositaná a cél elérését. Ezek mellett természetesen megmaradnának nemzeti ünnepeink is, csakhogy évről-évre nem ugyanazok.
10. Hivatalos iskolalátogatások. Ebben a tanévben négy iskolalátogatás szerencséjében részesültek iskoláink. Ugyanis dr. Ruzsicska Kálmán zalavármegyei kir. tanfelügyelő úr január hó 19-én, február hó 2., 3. és 4-én a leányiskolát, május hó 19-én pedig a fiúiskolát látogatta meg; május hó 1., 2. és 3-án a m. kir. vallás- és közoktatásügyi Miniszter Úr kiküldöttje, Békéi Ignác fiumei áll. polgári iskolai igazgató úr látogatta meg mindkét intézetünket. Látogatásaik alatt szerzett tapasztalataikat és észrevételeiket az elnökleteik alatt tartott tantestületi értekezleteken közölték a tantestületek tagjaival. Ezen észrevételek általánosságban megnyugtatók a tantestületek működését és az elért eredményt illetőleg. Mindketten megelégedéssel, illetve a legjobb benyomásokkal távoztak körünkből.
11. Nyilvános vizsgálatok és a tanév bezárása. A vizsgálatok junius hó 7-én kezdődtek a róm. kath. tanulók hittani vizsgálataival, amely tartott d. e. 8—10 óráig a fiú- és 10—12 óráig a leányiskolában. Az izr. tanulók hittani vizsgálata junius hó 11-én volt, még pedig d. e. 8—10 óráig a leányiskolában és 10—12 óráig a fiúiskolában. Junius hó 7-én d. u. 5—7 órára volt kitűzve a fiúiskolái tornavizsgálat és tornaverseny is, de ez, a tornatanár közbejött súlyos betegsége miatt, megtartható nem volt. A leányiskolái osztályvizsgálatok junius hó 9., 10., 12. és 13-án délelőtt 8—12 óráig és 13-án délután 2—6 óráig, a tornavizsgálatok osztályonkint jun. 9., 10. és 12-én délután 5—6 óráig folytak le. A fiúiskolái osztály vizsgálatok junius hó 14., 16., 17. és 19-én délelőtt 8—12 óráig tartattak meg. Junius hó 14-én és 16-án a leányiskolái, 19—22-ig a fiúiskolái magánvizsgálatok kerültek sorra. Junius hó 25-én a róm. kath. templomban tartott hálaadó istentisztelet után a tanév ünnepélyesen bezáratott. Meg kell még említenem, hogy az osztályvizsgálatokat a szokottnál előbb kezdettük meg, mert a tanév végére egy tanulmányi kirándulást terveztünk a Magas Tátrába, ami azonban részint a jelentkezők számának csekélysége, részint a már jelentkezettek közül többeknek visszalépése, a kirándulást az utolsó pillanatban megakadályozta, mikor már a megállapított vizsgarend megváltoztatható nem volt.
III.
Polgári iskoláink helyi felügyelő hatósága.
A m. kir. vallás- és közoktatásügyi Miniszter Ur 1908. évi április 24-én kelt 42058. számú rendeletével — hivatkozással az 1905. évi augusztus 20-án kelt 70000. számú miniszteri rendelettel kiadott ,,Utasítás" 128. illetve 67. §§-ra — a helybeli állami elemi népiskolák gondnokságát polgári iskoláink anyagi ügyeinek ellátásával is megbízta. Ez a következő tagokból áll :
Állami polgári iskolák gondnoksága.
Elnök: Dr. Bentzik Ferenc
a) kinevezettek:
Eperjessy Gábor Faics Lajos Dr. Hajdú Gyula Horváth György Hiitter Lajos Kádár Lajos Kranitz józsef Dr. Szekeres József
Jegyző: Waligurszky Antal
Tagok:
b) választottak: Elek Lipót
Ifj. Fesselhofer József Halvax Frigyes Mihálecz József Dr. Pillitz Samu Dr. Rothschild Jakab Szedhnayer László Unger Ullmann Elek Ujváry Géza Weisz Tivadar
Gondnok: Waligurszky Antal
c) hivatalból:
Waligurszky Antal Mantuauo Mária Erdőssy Bálint Dr. Goda Lipót Börzsey Tivadar Dr. Neumann Ede Poredus Antal Dr. Rátz Kálmán Szabó István Szalay Sándor Váry József Vécsey Zsigmond
— 12 —
IV.
Tantestületek.
a) Igazgató.
Waligurszky Antal, mennyiség- és természettudományi szakcsoportból polgári iskolára képesített rendes tanár; a tanári könyvtárak gondozója. Tanított számtant a II—IV. és mértani az I. és II. osztályban, összesen heti 12 órán. Működési éveinek száma: 26. Ezen intézetnél működik 19, mint igazgató 2 év óta.
b) Fiúiskolái tantestület.
1. Földes Miklós, nyelv- és történettudományi szakcsoportból polgári iskolára képesített rendes tanár; tantestületi jegyző, az I. oszt. főnöke, az ifjúsági könyvtár könyvtárosa, a földrajzi és történelmi tanszerek gondozója. Tanított magyar nyelvtant az I. és III., földrajzot a II. és IV., történelmet a III., számtant az 1. és egészségtant a III. osztályban, összesen heti 19 órán. Működési éveinek száma: 9. Ezen intézetnél működik 2 év óta.
2. Jellinek Márk, mennyiség- és természettudományi szakcsoportból polgári iskolára képesített rendes tanár; a IV. oszt. főnöke, a természetrajzi és fizikai tanszerek gondozója. Tanított német nyelvtant a III. és IV., természetrajzot az I. és III., fizikát a IV. és mértant a III. és IV. osztályban, összesen heti 20 órán. Működési éveinek száma: 25. Ezen intézetnél működik 12 év óta.
3. László József, főgymn. tornatanár, a polgári fiúiskolánál a tornatanitással megbízott óraadó. Tanította a tornát mind a 4 osztályban, heti 4 órán. Ezen intézetnél működik 1910. okt. 12-ike óta.
4. Németh Mihály, a rajz-szakból polgári és ipariskolára képesített rendes tanár; a III. osztály főnöke és a rajz-szertár gondozója. Tanított mértani és szabadkézi rajzot az I—IV. és szépírást az I—III. osztályban, összesen heti 22 órán. Működési \'iveinek száma: 22. Ezen intézetnél működik 12 év óta.
5. Sauermann Mihály, nyelv- és történettudományi szakcsoportból polgári iskolára képesített rendes tanár, a II. osztály főnöke, a szegény tanulók könyvtárának könyvtárosa, a földrajzi és történelmi tanszerek gondozója. Tanitott magyar nyelvtant a II. és IV., földrajzot az I. és III., történelmet a IV. és éneket az I—IV. osztályban, összesen heti 19 órán. Működési éveinek száma: 30. Ezen intézetnél működik 20 év óta.
c) Leányiskolái tantestület.
1. Farkas Vilma, áll. el. iskolai rendes tanitónő, a polg. leányiskolánál a tornatanitással megbízott óraadó. Tanította a tornát mind az 5 osztályban, összesen heti 9 órán. Ezen iskolánál működik 14 év óta.
2. Földesné Valkovszky Olga, nyelv- és történettudományi szakcsoportból polgári iskolára képesített rendes tanitónő; tantestületi jegyző, a II. oszt. főnöke. Tanitott magyar nyelvtant a II. és III., történelmet a III. és IV., számtant az I. a) és I. b) osztályban, összesen heti 19 órán. Ezeken kivül tanitott még franciát a II--IV. osztályból önként jelentkező tanulóknak, mint rendkívüli tantárgyat. Működési éveinek száma: 9. Ezen intézetnél működik 2 év óta.
— 13 —
3. Dr Horváthné Kenedi Erzsébet, a rajz-szakból polgári iskolára és tanitónőképzőre képesített rendes tanitónő; az 1. a) osztály főnöke és a rajz-szertár gondozója. Tanitott mértani az I. a), I. b) és II., rajzot az I—IV., állat-növénytant a II., földrajzot az I. a) osztályban, összesen heti 19 órán. Működési éveinek száma: 9. Ezen intézetnél működik 7 év óta.
4. Kovács Mária, nyelv- és történettudományi szakcsoportból polgári iskolára képesített rendes tanitónő; az I. b) oszt. főnöke és az ifjúsági könyvtár könyvtárosa, a földrajzi és történelmi tanszerek gondozója. Tanitott magyar nyelvet az I. a), I. b) és a IV., földrajzot az I. b), II. és III. osztályban, összesen heti 18 órán. Működési éveinek száma: 5. Ezen intézetnél működik 3 év óta.
5. Mantuano Mária, áll. el. isk. rendes tanitónő, a polgári leányiskolánál az énektanítással megbízott óraadó. Tanította az éneket mind az 5 osztályban, összesen heti 5 órán. Ezen iskolánál működik 1910. évi december hó 12.-től.
6. Pranger Karolin, női kézimunkatanitásra képesített segéd-tanítónő ; a IV oszt. főnöke és a kézimunkához való tanszerek gondozója. Tanitott háztartás-neveléstant a IV, kézimunkát mind az 5 és szépírást az I. a) és I. b) osztályban, összesen heti 18 órán. Működési éveinek száma: 29. Ezen intézetnél működik 19 év óta.
7. Svastitsné Svastits Janka, nyelv- és történettudományi szakcsoportból polgári iskolára képesített rendes tanitónő ; a szegény tanulók könyvtárának könyvtárosa. Tanitott német nyelvtant mind az 5, egészségtant a IV. és szépírást a II. osztályban, összesen heti 18 órán. Működési éveinek száma: 19. Ezen intézetnél működik kezdettől fogva.
8. Szigethy Lydia, mennyiség- és természettudományi szakcsoportból polgári iskolára képesített rendes tanitónő; a fizikai és kémiai tanszerek gondozója, a III. oszt. főnöke. Tanitott számtant a II., szám-és mértant a III. és IV., állat-növénytant az I. a) és I. b), vegytant a III. és természettant a IV. osztályban, összesen heti 18 órán. Működési éveinek száma: 11. Ezen intézetnél működik 4 év óta. A tanév elejétől 1911. jati. 31-ig szabadságon volt, mely idő alatt helyettesítésével Medgyessy Margit, ugyanazon szakképesítésű oki. polg. iskolai tanitónő volt megbízva.
d) Hitoktatók.
1. Kovács Kallisztus, Szt. Ferenc-rendi áldozópap, róm. kath. hitoktató. Tanitott mindkét intézetben 1911. márc. 16-ika óta.
2. Hütter Lajos, helybeli ág. ev. lelkész és hitoktató.
3. Kádár Lajos, helybeli ref. lelkész és hitoktató.
4. Kertész József, oki. polg. isk. tanár, izr. hitoktató a fiúiskolában.
5. Dr. Neumann Ede, főrabbi és hitoktató a leányiskolában.
Iskolaszolga. 1911. jun. hó l-ig Vegele Lajos, attól kezdve Lendl János helyette:; iskolaszolga.
— 14 —
V.
Tanterv, elvégzett tananyag.
Tanterveink a vallás- és közoktatásügyi Miniszter Úr által kiadott országos tantervek voltak, t. i. a polgári fiúiskolák részére az 1879. évi szeptember 12-én 25,409. számú rendelettel, a polgári leányiskolák részére pedig az 1908. évi május hó 20-án 40,483. számú rendelettel kiadott új tanterv. — Ezekhez a tantervekhez szigorúan ragaszkodtunk, amennyiben a használatra engedélyezett tankönyvek megengedték s tőlük csak annyiban kellett eltérnünk, ameny-nyiben azt a tantervek kiadását követő későbbi miniszteri rendeletek megkövetelik. így pl. fel kellett vennünk a fiúiskola tantervébe az 1879. évi országos tantervben előirt tantárgyak mellé még az egészségtant is, melynek tanítását az 1885. évi január 2-án kelt 48.761/1884. számú miniszteri rendelet kötelezővé tette s mely új tantárgyat a dolog természete szerint a 111. osztály tantárgyai közé kellett besoroznunk heti 1 órával. A leányiskola új tanterve ebben a tanévben mind a négy osztályban életbe lett léptetve az erre vonatkozó 1908. évi 40,483 sz. miniszteri rendeletben megállapított mérvben.
Az egyes osztályokban elvégzett tananyag közlését az évi Értesítőben költségkímélés tekintetéből csak minden ötödik évre szorítván, arról ezen tanévben nem számolunk be: csak annyit emiitünk meg, hogy az egyes tantárgyakból elvégzendő tananyagot az első és második félév elején mindkét iskola tantestülete megállapította az úgynevezett módszeres értekezleteken s az igy előirányzott tananyag minden osztály „Tanmenet napi ó"-jába bevezettetvén, e naplók szolgáltak irányadóul az egyes tantárgyakban való elő-haladás nyilvántartására. Ezen naplók kimutatásai szerint a havonkinti részletekre beosztott tananyag mindkét iskola összes osztályaiban elvégeztetett lényeges részeiben.
E helyen kell még felemlitenünk, hogy a vallás- és közoktatásügyi Miniszter Úr ujabb rendeletei értelmében „az alkoholnak az emberi szervezetre gyakorolt ártalmas hatásairó 1", valamint „a tüdővész ellen való védekezésről" a rendes tanitás keretében foglalandó tudnivalókat a fiúiskola 111-ik s a leányiskola IV-ik osztályának egészségtani tananyagához illesztettük, a többi osztályokban pedig alkalmas olvasmányok tárgyalása s alkalomsze-rinti magyarázatok révén igyekeztünk a tanulók ismeretkörébe vonni.
Itt soroljuk még fel a polgári leányiskolában a jelen tanév folyamán készült magyar gyakorlatok cimeit, melyek osztályonkint a következők :
I. a) osztály.
1 Másolás 7 Tollbamondás
2 Szótagolás 8 Az iskolaterem leirása
3 Tollbamondás vázlat alapján
4 Hamupipőke leirása kér- 9 Tollbamondás
dések alapján 10 A tavaszról. Vázlat alapján
5 Levélirás tollbamondás 11 Helyesírási gyakorlat
alapján 12 Kedvenc állatom
6 Olvasmány tartalma
— 15 —
I. b) osztály.
1 Másolás.
2 Szótagolás.
3 Tollbamondás,
4 Hófehérke meséjének tar-
talma kérdések alapján.
5 Tollbamondás.
6 Olvasmány tartalmának
leirása.
7 Tollbamondás.
8 Tutajos tótok e. olv. tar-
talma.
9 Tollbamondás.
10 Az emberről. Vázlat alapján.
11 Helyesirási gyakorlat.
12 A póruljárt veréb. Költe-
mény tartalma prózában.
II. osztály.
1 Tollbamondás.
2 Az ősz. (Közös szerkesztés
szemléltető képről, kérdések szerint).
3 A koldusgyermek e. ol-
vasmány meséje.
4 Hogyan gondozzuk köny-
veinket és más tanszereinket?
5 Tollbamondás.
6 A mi iskolánk. (Vázlat
szerint közös szerkesztéssel).
7 Tollbamondás.
8 Hogyan lehet rendet és
tisztaságot tartani? (Vázlat alapján).
9 Hogyan töltöttem a kará-
rácsonyi szünetet?(Vázlat alapján).
10 A helyesírás. (Tollbamon-
dás).
11 Az értesitők kiosztása. (Kö-
zös szerkesztés kérdések szerint).
12 Tollbamondás.
13 Miért örülünk a tavasznak?
(Közös szerkesztés vázlat szerint).
14 Fölösleges ijedség. (Toll-
bamondás).
15 Hogyan szerezhetünk szü-
leinknek örömet? (Közös szerkesztés vázlat szerint.)
16 Egy tetszés szerinti könyv-
tári olvasmány ismertetése.
III. osztály.
1 Ne sugj az iskolában !
(Tollbamondás).
2 Kezdődik a komoly munka.
(Kép az iskolai életből. Közös szerkesztés vázlat szerint).
3 Mi volt a legnagyobb bün-
tetés életemben? (Kérdések szerint).
4 A tízperces szünet. (Kö-
zös szerkesztés vázlat alapján).
5 A barátnők. (Tollbamon-
dás).
6 A szén. (Vázlat alapján).
7 Egy tetszés szerinti könyv-
tári olvasmány ismertetése.)
8 Terveim a karácsonyi szü-
netre. (Önálló fogalmazvány).
9 Tréfás apróságok az is-
kolai életből. (Önálló forgalmazvány).
— 16 —
10 A róka és a holló. (Toll-
bamondás).
11 Az én legkedvesebb ba-
rátnőm. (Vázlat alapján).
12 Nagykanizsa. (Vázlat alap-
ján).
13 Egy eset életemből, ami-
kor nagyon féltem. (Ónálló fogalmazvány).
14 Az én otthonom. (Vázlat
alapján).
15 Hogyan segítsünk magun-
kon? (Tollbamondás).
16 Legkedvesebb szórakozá-
saim. (Ónálló fogalmazvány). 1 levélke, 2 levél, 1 nyugtatvány, 1 számla, 1 utalvány eredeti formában.
1 Nyári emlékek leirása le-
vél alakjában.
2 A kuruc költészetről.
3 A „Fóti dal" tartalma.
4 l^isérletem a háztartásban.
5 Eletem története.
6 Buda halálának tartalma.
Olvasás után.
7 A mi otthonunk. Leirás.
8 Milyen vagyok én? jel-
lemrajz.
9 „Az uj földesúr" e. re-
gény nőalakjainak jellemzése. Olvasás után. 10 A test ápolásáról. 12 Terveim a jövő évekre.
IV. osztály.
— 17 —
VI.
Tantervkülönbözeti vizsgálatok tantárgyai és tananyaga.
A) A fiúiskolában.
7. Az elemi iskola V. és VI. osztályából a polgári fiúiskola II. osztályába átlépők részére:
a) Számtan: Időszámitás, közönséges és tizedes törtekkel való számolás.
b) Mértan: Idomok összeillősége, szimmetriája és hasonlósága. Teriiletszámitások.
e) Természetrajz: Növény- és ásványtan elemei.
d) Mértani rajz: A szerkesztő sikmértan.
e) Szabadkézi rajz: Síkékítmények.
2. Az elemi iskola VI. osztályából a polgári fiúiskola III. osztályába átlépők részére:
a) Számtan: Időszámítás, közönséges és tizedes törtekkel való számolás és a polg. fiúiskola 11. osztályának tananyaga.
b) Mértan: A polg. fiúiskola l. és 11. osztályának tananyaga.
c) Földrajz: A polg. fiúiskola 11. osztályának tananyaga.
d) Természetrajz: A polg. fiúiskola I. és 11. osztályának tananyaga.
e) Mértani rajz: A polg. fiúiskola 1. és 11. oszt. tananyaga.
f) Szabadkézi rajz: Síkékítmények.
3. A gymnasium /. osztályából a polgári fiúiskola II. osztályába átlépők részére:
a) Földrajz: Ausztria.
b) Természetrajz: Az ásványtan elemei.
e) Szabadkézi rajz: Síkékítmények.
4. A gymnasium II. osztályából a polgári fiúiskola III. osztályába átlépők részére:
a) Természetrajz: Az ásványtan elemei.
b) Mértani rajz: A polg. fiúiskola 11. osztályának tananyaga.
e) Szabadkézi rajz: Síkékítmények.
5. A gymnasium III. osztályából a polgári fiúiskola IV. osztályába átlépők részére:
a) Magyar nyelv: Hangsúlyos verselés.
b) Természetrajz: A polg. fiúiskola 1. osztályának ásványtani tananyaga és a 111. osztály természetrajzi tananyagának ásvány-és földtani része.
c) Történelem: A magyarok története 1526-tól.
d) Mértani rajz: A polg. fiúiskola 11. és 111. osztályának tananyaga.
e) Egészségtan: Széll-Csapodi. »Életmentés és egészségtan« e. tankönyv szerint.
2
— 18 —
B) A leányiskolában.
7. Az elemi iskola V. osztályából a polgári leányiskola II. osztályába átlépők részére:
a) Magyar nyelv: A polgári leányiskola új tantervében az 1. osztály számára előirt tananyag.
b) Német nyelv: A polgári leányiskola új tantervében az 1. osztály számára előirt tananyag.
c) Földrajz: Magyarország földrajza, főtekintettel az állandó természetj viszonyokra.
d) Állat- és növénytan: A polgári leányiskola új tantervében az 1. osztály számára előirt tananyag.
e) Számtan: A hazai pénzrendszer, a hosszúság-, teriilet-, ür-, súly- és időmérték.
f) Mértan és mértani rajz: A polgári leányiskola új tantervében az I. osztály számára előirt tananyag.
2. Az elemi iskola VI. osztályából a polgári leányiskola III. osztályába átlépők részére:
a) Magyar nyelv: A polgári leányiskola 1. és II. osztálya számára előirt tananyag az új tanterv szerint.
b) Német nyelv: A polgári leányiskola új tantervében az 1. és 11. osztály számára előirt tananyag.
e) Földrajz: Magyarország természeti viszonyai. Ausztria részletesen. Európa országai és népei. Ázsia általános ismertetése, nevezetesebb országai és a gyarmatok.
d) Állat- és növénytan: A polgári leányiskola új tantervében az l. és 11. osztály számára előirt tananyag.
e) Számtan: A számok oszthatósága, legnagyobb közös mérték, legkisebb közös többszörös. Egyenes és fordított arányosság és ennek alkalmazása az egyszerű hármasszabályhoz tartozó feladatokra (olasz gyakorlat).
f) Mértan és mértani rajz: A polgári leányiskola új tantervében az 1. és 11. osztály számára előirt tananyag.
g) R a j z: A polgári leányiskola új tantervében az 1. és II. osztály számára előirt tananyag.
h) Női kézimunka: A polgári leányiskola új tantervében az 1. és II. osztály számára előirt tananyag.
— 19 —
VII.
A rendes tanulók névsora.
I. fiúosztály.
Armuth József Babits Imre Becht Béla Beierl Gyula 5 Bódog György Buváry Ferenc Buzek Nándor Büki Lajos Dávid Lajos 10 Fekete Imre Felde Ferenc Fischl Lajos Friedmann László *Guttentag Lajos 15 Gyümölcs Jenő HandelsmannBéla Horváth Károly Horváth Lajos Höfler Lipót 20 Kasztl Árpád *KengyeI Jenő Keszler Lajos Kovács Imre *Kugler Elemér 25 Kuzsner József
Lackenbacher Rezső Leczter József Madarász Jenő Meiszner Károly 30 Mikó István Mikó János
Nagy János Németh József Németh Károly 35 Németh Lajos Nyerki János Pamrner Mihály Pirity Lajos Radics József 40 *Rein József Ritter Frigyes Ritter Sándor Rosenfeld Jenő *Safro Richárd 45 *Sattler Gyula Schäffer Lajos *Schild Antal Schmidt Imre Schweitzer László 50 *Skrivalits János *Somogyi József *Stern Lajos *Szakács Gyula Szakálos István 55 Szmodics György Szummer Kálmán Takács József Takács László Vejland János 60 Vidos Ferenc Wortmann Márton
Kimaradt: Friedenthal László, Németh Ferenc. Vizsgálatlan maradt: Goldschmied Endre és Pintér László.
*) A *-gal jelöltek ismétlők voltak.
2*
— 20 — II. fiúosztály
Apáti Lajos Berke György Buksz Lajos Csonták Ferenc 5 Czulek László Dolmányos József Eichinger István Golenkó István Göndöcs József 10 Gulyás Géza Haász Lipót Hackler János Harangozó Alajos Hordós István 15 Kapan József Kaufmann Antal Kincses, László Khon Árpád Kostein József 20 Krausz Adolf Kugler Lajos Kulka Béla *Lőrincz János Morosits Jenő
Kimaradt: Koller Jenő
25 Németh Ernő *Németh Gyula Noll János *Pusztai György Radics Ferenc 30 Schless László Schlőgl János Sommer Ignác Sörlei László Steiner Imre 35 Szabó György *Szecső Gyula Thomka József Tivolt Ferenc Tivolt Gyula 40 *Tóth Ferenc Török Nándor Id. Viola Kálmán Ifj. Viola Kálmán Weinacht György 45 Wernigg Lajos Wortmann Emil Zafuta István Zádori Alajos
— 21 —
III. fiúosztály.
Allesch Mátyás Miletics Milán
Angler Gyula 25 Németh József
Antal Dezső *Péter Béla
Auspitz Elemér Popp József
5 Ats Géza Porogi István
Braun Benő Sommer Aladár
*Buzády, János 30 Sörlei Gyula
Buzásy Árpád Sterzfinger Zoltán
Czulek József Szattler Miksa
10 Friedmann Gyula Szántó Lajos
Futó József Szerednyei László
Gangler János 35 Szmodies György
*Goldmann József Szommer Emil
Gráf Kálmán Tislér József
15 Halász Lajos Turek László
^Harangozó József Vajnovies Gyula
Helfert Jenő 40 Varga Antal
Horváth István Völker Károly
Kaufmann Jenő Vörös Gábor
20 Klein Imre *Wernigg Henrik
Kohn Vilmos Wilesek József
Madarász József 45 Winkler Jenő
Mikó József Wöllner János
Kimaradt: Beck István
IV. fiúosztály.
Baumgarten Sándor Letzter Sándor
*Bálits Ferenc Lőrincz István
Berger Lipót Mikina István
Berke Sándor Nóvák György
5 Bogenrieder József 25 Paár Oszkár
Bognár József Palkovich György
Boronkai Endre Péter Jenő
Farkas László Pintér Gyula
Friedfeld István Pirity Sándor
10 Gerócs István 30 Salamon István
Graffits Lajos Samu József
Griinfeld Árpád Schwarcz József
Guttentag Ernő Singer Sándor
Günsberger Imre Sörlei Sándor
15 Haspel Pál 35 Stern József
Holczer László Subics Antal
Jászay Lajos Tóth György
Krámer Endre Ungár Lajos
Lasky István Zuggó Lajos
20 *Láng Lajos
Kimaradt: Tóth József
— 22 —
I. a) leányosztály.
Angler Anna 20 Lőrincz Mária
Baumgarten Karolin Marvalits Irma
Berger Erzsébet Mathea Mária
Dóezi Margit Meskó Ilona
5 Graff Magdolna Miletics Vilma
Grosz Stefánia 25 Németh Erzsébet
*Henne Friderika Németh Magdolna
*Hirländer Olga Paár Irén
Horváth Vilma Pollák Gizella
10 junker Berta Siinonics Mária
Kaufmann Berta 30 Sió Erzsébet
Káncz Mária Sommer Olga
Klein Anna Spitzer Margit
*Klein Erzsébet Steiner Mária
15 Klein Klára Sterzhnger Erzsébet
Koller Mária 35 Szaucsek Anna
Kulka Erzsébet Weisz Ella
Lendvai Renée *Weisz Szerén
Lichtschein Margit Wöllner Irén
Kimaradt: Filipovits Gizella és Tegzes Emilia.
I. b) leányosztály.
Anda Ilona Körmendi Mária
Berger Erzsébet Kreznár Anna
Buchwald Kornélia 25 Lányi Etelka
Czinder Piroska Mankovics Mária
5 Dénes Erzsébet Mágics Mária
Dlask Erzsébet Németh Xeréz
Fleischhacker Erzsébet *Novath Éva
Fried Erzsébet 30 Piszár Júlia
Gerhardt Mária Schlesinger Ilona
10 *Goldmann Jolán Schlesinger Mária
Grünhut Erzsébet Singer Aranka
Haász Mária Steinitz Róza
Haba Gizella 35 Stern Hermina
*Heine Margit Si\'ile Mária
15 Helfert Katalin Szabó Margit .
*lstván Júlia Tóth Erzsébet
Jászai Emma Totola Gizelle
Josifovic Mária 40 Varga Júlia
Király Ilona Vitális Valéria
20 Király Sára Weisz Edith
Kohn Elza Weisz Margit
*Kovács Anna Winkler Teréz
Kimaradt: Kappel Erzsébet, Koháry Mária, *Szócsényi Júlia, Weisz Franciska és Zalaváry Mária.
Vizsgálatlan maradt: Kohn Olga és Migles Mária.
— 23 —
II. leányosztály.
Id. Armuth Margit 30 Müller Margit
Ifj. Armuth Margit Nagy Anna
Becht Emma Németh Jolán
Beck Frida Ötvös Erzsébet
5 Beck Jolán Peczéna Ilona
Bezák Erzsébet 35 Polgár Vilma
*Biba Kornélia Pollák Margit
Bruckner Irma Práger Ilona
Császár Katalin Práger Jolán
10 Detár Anna Raffaelli Anna
Feigl Erzsébet 40 Raspotnik Gizella
Friedmann Erzsébet Rácz Gizella
Geiszl Margit Rein Szidónia
*Geiszl Rózsa *Ring Erzsébet
15 Gráf Erzsébet Rothschild Katalin
Hirschler Irén 45 Rüttel Gizella
*Hirschler Júlia Schlesinger Rózsi
Jelenics Hedvig Schlesinger Teréz
Junker Mária Sió Erzsébet
20 Kaszter Erzsébet Spitzer Erzsébet
Kaufmann Gizella 50 Steiner Ella
Kufmann Klára Stern Erzsébet
Kohn Gizella Szabados Irén
Kostyák Gabriella Szabó Róza
23 Kovács Mária Szittár Ilona
Kramer Edith 55 Vajda Hona
Kramer Valéria Völgyi Lenke
Lusztig Mária Zerkowitz Johanna
Masznyák Ilona
Kimaradt: Krizsán Ilona, Müller Katalin, Percze Erzsébet.
— 24 —
III. leányosztály.
Adlovics Teréz Kohn Ilona
Biller Paula Koréin Margit
Bogáti Mária Kürsehner Erzsébet
Bory Mária 30 Lackenbacher Irma
5 Brust Erzsébet Lenkei Etelka
Csákányi Mária Letzter Hermina
Csigaházy Editli Letzter jolán
Deutsch Aranka Mayer Margit
Deutsch józsa 35 Meissngr Hermina
10 Dobó Erzsébet Muth Ágnes
Dobosy Ilona Neu Margit
Gál Erzsébet Osskó Paula
Geiszl Erzsébet Polgár Etelka
Grünfeld Margit 40 Pollák Erzsébet
15 *Heine Etelka Práger Mária
Henne Mária Robinsohn Irma
Horényi Erzsébet Rosenthal Katalin
Horváth Amália Sándor Teréz
Horváth Magdolna 45 Sió Ilona
20 Horváth Mária Strem Rózsa
Hrabovszky Jolán Süle Klára
Hudy Aranka Szabó Irén
Jelenics Vilma Szabó Margit
junker Krisztina 50 Varga Amália
25 Kalmár Irén Vegele Erzsébet
Kavetz Berta
Kimaradt: Dömölky Róza, Percze Rózsa.
— 25 —
IV. leányosztály.
Andél Etelka 20 Lendvay Margit
Barta Rózsa Medgyesi Irma
Bereczky Maria Messner Szédi
Böhm Margit Mérey Erzsébet
5 Brück Józsa Mérey Paula
Fekete Teréz 25 Miltényi Erzsébet
Fenyves Irén Nagy Irén
Grünfeld Erzsébet Palkovich Mária
Heinz Lujza Pavelkovich Hona
10 Horváth Katalin Radasits Gizella
Hubay Mária 30 Rosenfeld Ella
Hubenay Irén Schott Lujza
Keleti janka Sió Margit
Klein Edith Steiner Inna
15 Kohn Irma Szendrei Piroska
Kremsier Gizella 35 Vajda Margit
Kugler Gizella Vukics Rozália
Kuhár Róza Wöllner Júlia
Leitner Anna
Kimaradt: Császár Ilona. Vizsgálatlan maradt: Vécsey Ida.
26 —
VIII.
Jelentés a francia nyelvi tanfolyamról.
A szülők eddig, ha polgári leányiskolába járó gyermekeiket francia nyelvre óhajtották taníttatni, vagy francia nevelőnőt voltak kénytelenek házhoz venni, vagy pedig, ha ezt nem tehették, akkor gyermekeiket óraadó francia nyelvmesternőkkel taníttatták.
A polg. leányiskola igazgatósága a jelen tanévre is javaslatba hozta a kir. Tanfelügyelőségnél, hogy ezen tantárgy — mint rendkívüli tárgy — csekély dij mellett az iskolaépületben külön órákon tanittassék.
Kir. Tanfelügyelő úr — a körülmények mérlegelése után — 1910. évi julius hó 17-én kelt 1866. sz. rendeletével a javaslatot magáévá tette s ezen rendkivüli tanfolyam tartását az 1910/11. tanévre is engedélyezte. A tanfolyam vezetője: Földesné Valkovszky Olga, polg. leányiskolái tanitónő volt az idén is.
Ezen tanfolyamon résztvettek és a tanév végén szabályszerűen vizsgálatot tettek a következő tanulók:
II. osztály.
Deutsch józsa
5 Dobó Erzsébet
Ifj. Armuth Margit Gráf Erzsébet junker Mária Ötvös Erzsébet
Süle Klára
Lackenbacher Irma
Varga Amália
Vegele Erzsébet
5 Rothschild Katalin
III. osztály.
IV. osztály.
Bogáti Mária Biller Paula Csigaházy Edith
Brück Józsa Kremsier Gizella Rosenfeld Ella
- 27 —
IX.
Statisztikai kimutatás
a fiúiskolái tanulók létszámáról az 1910 -11 tanévben.
C i m 1 Osztályok Összesen
I. 11. III. IV.
Nyilvános tanulók.
1. A tanulók számának alakulása.
Beíratott a tanév elején ................... 65 49 47 40 201
folyamán ............... — — —
Összesen ... | 65 49 47 40 201
Ezek köziil a) a tanév elején: 51 24 77
mindennapi tanköteles (12 éven alul)......... 2 26
ismétlő tanköteles (12 14 éves)............ 14 25 41 106
nem tanköteles (15 éven felül) ............ — 4 14 18 1
b) A tanév folyamán: 13 15 30 i! 1
A mindennapi tankötelezettség alul felszabadult 2 1 —
más iskolába inent át .................. — — —
magántanuló lett . — — — 1 —
kimaradt és nem tanul tovább ............ 2 1 — 4 j
meghalt ........................... az iskolai év végéig ezen iskolába járt ...... 63 48 46 39 196
Alsóbb osztályból lépett fel............... 54 44 42 38 178
Osztályismétlő volt. 11 5 5 2 23
II. A tanév végén való létszám részletezése.
1. A szülők társadalmi állása szerint:
nagybirtokos, nagybérlő... — — — 1 1
középbirtokos, középbérlő \'—■ — — 1 1
kisbirtokos, kisbérlő 1 — 2 3 6
a) Őstermelő kertész, halász, állat-
tenyésztő ......... — — — — —
gazdasági tisztviselő — — — — —
> egyéb segédszemély 1 — — — 1
nagyiparos v. bányanagy-
vállalkozó ......... — — — 1 1
b) Iparos v. bányász kisiparos vagy bányakisvállalkozó ......... 26 17 9 7 59
ipari v. bányászati tisztv. — 1 — 1 2
egyéb segédszemély 1 3 7 2 !3
c) Kereskedő, vállal- nagykeresk., nagyvállalk. — — 1 1
kozó (hitelügyekkei, kiskereskedő, kisvállalkozó 1 1 2 4 8
és közlekedéssel keresk. v. közlek. tisztv. 2 2 3 1 8
foglalkozó) egyéb segédszemély 16 13 8 11 48
köztisztv. (áll., th., közs.) másféle értelmiségi (orvos, 3 4 7
d) Közszolgálatbeli és ügyvéd)............ 1 — — — 1
másféle értelmiségi értelmiségi altiszt, v. szolga 5 4 6 — 15
katonatiszt, csendőrtiszt... — -- 1 — . 1
katona- v. csendőr-altiszt 1 — — — 1
e) Különböző ágbeli vagy k. m. n. n. napszámos 2 3 — 1 6
f) Magánzó, nyugdíjas vagy jövedelméből élő ... 6 4 5 1 16
g) Egyéb, vagy ismeretlen foglalkozású ...... — — — — — 1
- 28 —
C i m Osztályok Összesen
I. II. III. IV.
2. A szülők lakóhelye szerint :
Helybeli Vidéki Zalamegyéből < Vidéki más megyéből • Külföldi tanköteles............ nem tanköteles ...... tanköteles............ nem tanköteles ...... tanköteles............ nem tanköteles ...... tanköteles............ nem tanköteles ...... 56 1 6 45 3 35 4 2 5 16 6 5 4 4 4 152 10 11 4 15 4
3. A vidékiek vármegyék szerint:
Fehér megyei Somogy Tolna „ Vas Verőce „ Veszprém „ Zala „ Zágráb „ Külföldi 5 1 1 3 3 2 2 2 1 1 5 10 4 1 11
4. Vallás szerint:
Római katholikus Gör. keleti ...... Ág evangelikus ... Református ...... Izraelita......... 45 2 1 15 39 1 8 33 1 1 11 26 1 12 143 1 5 1 46
5. Anyanyelv szerint:
Magyar......... Német ......... Horvát......... Cseh ......... 60 2 1 45 2 1 40 5 1 35 2 2 180 11 4 1
6. A tanulás eredménye szerint:
Általános kitűnő osztályzatot nyert............ jeles „ „ ............ jó elégséges „ 1 tantárgyból elégtelen osztályzatot nyert ...... 2 „ „ „ „ ...... 3 ,i „ >> » ...... 3-nál több tantárgyból elégtelen osztályzatot nyert Osztályzatot nem nyert .................. 3 7 22 9 1 8 3 8 2 3 21 12 7 1 4 2 4 18 9 5 4 1 3 3 13 15 4 1 1 2 5 17 74 45 17 13 6 17 2
III. A beirt tanulók tandíjmentessége.
Egészen tandíjmentes..................... Kétharmadrészben tandíjmentes ............ Féltandijmantes........................ Egész tandijat fizető..................... 9 8 9 39 5 2 12 30 5 1 11 30 3 1 8 28 22 12 40 127
— 29 —
C i m Osztályok Összesen
I. II. III. IV.
IV. A beirt tanulók iskolai mulasztásai.
Hány tanuló mulasztott (igazoltan vagy nem) „ „ nem mulasztott egyszer sem ...... Igazolt órák száma ..................... Igazolatlan órák száma .................. 60 5 1469 17 40 9 1023 10 37 10 1146 31 9 938 168 33 4576 27
V. A létszám összehasonlítása.
A mull tanévben beíratott ............... A jelen „ „ ............... Szaporodás (-{-) vagy apadás (—)............ 65 65 60 49 —11 43 47 +4 37 40 +3 205 201 —4!
— 30 —
X.
Statisztikai kimutatás
a leányiskolái tanulók létszámáról az 1910—11. tanévben.
C i m O s z t á 1 y o k Összesen
I. a)
I.b) II. III. IV.
Nyilvános tanulók.
1. A tanulók számának alakulása.
Beiratott a tanév eleién............ 40 51 60 51 39 241
folyamán ......... — — — 2 — 2
Összesen ... 40 51 60 53 39 243
Ezek közül a) a tanév elején:
mindennapi tanköteles (12 éven alul) 33 46 34 4 — 117
ismétlő tanköteles (12—14 éves) ... 7 5 26 45 31 114
nem tanköteles (15 éven felül)...... — 4 8 12
b) a tanév folyamán-.
a mindennapi tankötelezettség alul fel-
szabadult 7 14 24 4 — 49
más iskolába ment át............ — 1 1 — — 2
magántanuló lett............... — — 1 2 1 4
kimaradt és nem tanult tovább...... 2 4 1 — — 7
meghalt ... — — — — — —
Az iskolai év végéig ezen iskolába járt 38 46 57 51 38 230
Alsóbb osztályból lépett fel ...... 35 45 5Ö 52 39 226
Osztályismétlő volt ............ 6 6 4 1 17
II. A tanév végén való létszám
részletezése.
7. A szülők társadalmi állása szerint:
nagybirtokos, nagybérlő, —
középbirtokos, középbérlő
a) Őstermelő kisbirtokos, kisbérlő — 1 — 1 — 2
kertész, halász, állatte-
nyésztő............ — — 1 — — 1
gazdasági tisztviselő ... — 1 — — 1
egyéb segédszemély — — — — 1 1
nagyiparos vagy bánya-
nagyvállalkozó ......
b) Iparos v. kisiparos vagy bányakis-
bányász vállalkozó ........ 8 10 8 6 4 36
ipari v. bányászati tisztv. — — — 1 — 1
egyéb segédszemély 5 1 5 1 — 12
c) kereskedő, nagykereskedő, nagyvál-
vállalkozó lalkozó ............ — 2 1 — — 3
(hitelügyek- kiskeresk., kisvállalkozó 3 3 9 7 11 33
kel és köz- keresked. v. közlekedési
lekedéssel tisztviselő ......... 5 3 4 5 4 21
foglalkozó) egyéb segédszemély köztisztviselő (állami, 9 3 12 7 1 32
törvényhat., községi) 2 5 7 3 ő 22
d) Közszol- másféle értelmiségi (or-
gálatbeli vos, ügyvéd stb.) értelmiségi altiszt vagy 2 7 5 3 3 20
és másféle
értelmiségi szolga............ katonatiszt, csendőrtiszt, katona- v. csendőraltiszt 1 4 6 2 13
- 31 —
Osztályok Összesen
C i m I. a) I. b) II. III. IV.
e) Különböző ágbeli vagy k. m. n.n.napsz. f) Magánzó, nyugdíjas v. jövedelméből élő g) Egyéb vagy ismeretlen foglalkozású i 2 7 4 2 9 1 6 4 28
2. A szülők lakóhelye szerint:
Helybeli Vidéki Zalamegyéből • Vidéki más megyéből ■ Külföldi tanköteles...... nem tanköteles tanköteles...... nem tanköteles tanköteles...... nem tanköteles tanköteles...... nem tanköteles 36 1 1 44 1 1 53 3 1 42 4 3 2 27 6 2 2 1 202 10 10 2 6
3. A vidékiek vármegyék szerint:
Somogy „ . Vas „ . Veszprém „ Zala „ 1 1 1 1 1 3 1 1 3 1 2 2 3 1 10
4. Vallás szerint:
Római katholikus Ág evangelikus..... Qör. keleti........ Református........ Izraelita ........ 23 15 25 1 2 1 17 23 3 31 23 2 5 21 19 4 2 13 113 10 i 9 1 97
5. Anyanyelv szerint:
Magyar ........ Német........... Horvát........... Angol........... Olasz........... 35 3 45 1 56 1 51 35 1 1 1 222 5 1 1 1
6. /? tanulás eredménye szerint:
Általános kitűnő osztályzatot nyert it jeles ,1 íj ••• jó >■ ..... elégséges „ ..... 1 tantárgyból elégtelen osztályzatot nyert 2 ii n ii ii 3 ii ii ii ii több „ „ „ „ Osztályzatot nem nyert ............ 1 5 14 6 2 4 1 5 1 4 15 11 3 2 2 6 2 13 25 1 8 5 2 3 2 2 17 15 7 3 2 3 1 14 19 3 1 5 38 90 33 23 14 7 17 3
III. A beirt tanulók tandíjmentessége.
Egészen tandíjmentes............... Kétharmadrészben tandíjmentes ...... Féltandijmantes.................. Egész tandijat fizető............... 9 1 4 26 6 2 43 3 1 16 40 9 2 8 34 \'2 2 4 31 29 6 34 174
— 32 —
Osztályok Összesen
C i m I. a) I. b) II. III. IV.
IV. A beirt tanulók iskolai mulasztásai.
Hány tanuló mulasztott (igazoltan vagy nem) .................. Hány tanuló nem mulasztott egyszer sem Igazolt órák száma ............... Igazolatlan órák száma ........... 35 5 1677 1 43 8 1474 2 60 3776 3 49 4 2167 34 5 1231 221 22 10325 6
V. A létszám összehasonlitása.
A mult tanévben beíratott ......... A jelen tanévben beíratott ......... Szaporodás (-¡-) vagy apadás (—)...... 38 40 +2 49 51 +2 69 60 -9 49 53 +4 42 39 —3 247 243 -4
XI.
Az 1910—1911. tanévi tanulásbeli eredmény kimutatása a fiúiskolában.
Osztályok 1. II. III. IV.
Az osztályozottak száma 61 48 46 39
Tantárgyak kitűnő jeles JO elégséges elégtelen felmentve kitűnő jeles jó elégséges elégtelen felmentve i — kitűnő jeles jó elégséges elégtelen felmentve kitűnő jeles jó elégséges elégtelen felmentvej
Hit- és erkölcstan ...... Magyar nyelvtan ...... Német nyelvtan......... Földrajz ............ Történelem............ Számtan............ Mértan............... Természetrajz......... Természettan ......... Mértani rajz ......... Szabadkézi rajz......... Szépirás ............ Torna ............... Ének............... Egészségtan ......... • 9 2 1 6 7 5 1 7 15 11 9 9 9 6 12 9 11 4 14 23 16 18 15 17 13 15 13 17 17 23 30 24 23 27 19 23 21 27 22 36 16 3 9 9 10 12 8 12 9 4 1 1 12 5 5 3 3 1 17 22 15 4 1 4 11 3 2 3 15 2 10 24 20 22 19 21 19 14 16 12 26 4 4 15 18 16 13 20 29 27 2 20 4 7 16 6 2 2 2 14 1 3 1 4 4 1 5 1 10 5 12 3 5 4 3 2 4 13 3 2 4 17 6 3 16 10 11 22 16 20 15 11 7 8 13 15 24 27 4 29 23 18 19 15 25 15 28 31 27 2 16 9 3 4 1 4 5 1 2 8 4 2 2 2 4 1 2 4 3 6 3 3 2 4 5 3 5 5 5 7 10 5 20 10 9 14 15 17 10 12 9 13 18 23 12 24 24 19 18 17 18 17 21 16 1 10 2 3 1 2 2 2 4 1 1 2 4
Az 1910—1911. tanévi tanulásbeli eredmény kimutatása a leányiskolában.
Osztályok 1. a) 1. b) II. III. IV.
Az osztályozottak száma 38 44 57 51 37
Tantárgyak kitűnő jeles elégséges elégtelen felmentve kitűnő jeles jó elégséges elégtelen 1 felmentve kitűnő jeles jó elégséges elégtelen felmentve Kitűnő jeles jó elégséges elégtelen felmentve kitűnő jeles jó elégséges elégtelen 1 felmentve
Vallástan ........ 21 6 8 3 18 13 9 4 26 21 9 1 17 16 11 7 17 12 7 1
Magyar nyelv......... 2 4 12 14 6 — 3 6 9 18 8 — — 10 11 27 9 — 4 6 10 23 8 — 3 7 11 16 — —
Német nyelv ......... 1 5 15 14 3 — 2 3 6 27 6 — 3 11 17 22 4 — 3 6 18 17 7 — 2 7 17 11 — —
Földrajz ............ 3 10 9 8 8 — 7 6 9 17 5 —; 2 6 21 22 6 — 5 5 11 29 1 — 6 18 11 2 — —
Történelem............ — — — — — — — — — — — — -— — — — —- — 3 7 8 24 9 — 4 6 9 15 3 —
Számtan............ — 6 8 18 6 — 1 4 3 28 8 — 2 14 27 11 3 — 1 13 14 20 3 — 5 15 11 6 — —
Mértan............... 6 6 6 14 6 — 3 9 12 12 8 — 2 6 17 27 5 — — 18 21 12 — — 4 15 13 5 — —
Allat-növénytan ...... Vegy- és ásványtan ...... Természettan......... 2 14 12 8 2 2 13 18 6 5 11 13 17 14 2 4 14 17 13 3 6 14 11 6
Egészségtan............ Háztartás-neveléstan 15 16 10 17 8 4 4 — —
Kézimunka............ 2 15 16 3 — 2 2 9 20 10 1 2 10 26 16 3 — 2 7 20 16 3 — 5 11 16 8 1 — 1
Enek............... 14 16 8 — — — 1 28 15 — —- —. 8 29 20 — —- — 5 27 19 — — — 12 19 5 1 — —
Rajz ............... 8 9 10 4 3 4 9 10 7 4 6 8 3 13 13 13 7 8 9 3 13 9 2 ,5 9 8 9 2 — 9
írás ............... — 11 22 5 — — — 11 22 10 1 3 4 23 23 4
Testgyakorlat ......... 5 15 14 2 — 2 8 17 13 4 — 2 6 20 25 2 — 4 15 19 11 — — 6 13 9 11 2 — 2
— 35 —
XIII.
Kimutatás
az igazgatóság által kezelt segély- és kirándulási alapokról.
a) Segélyalap.
*0J A tétel megnevezése Összeg <L) A tétel megnevezése Összeg
•a H H f •Cl E- H f
1. Fiúiskolái:
1 Maradt az 1909/10. tanévről 819 39 1 Egyenleg ............ 856 14
2 Kamat ............... 36 75
856 14 856 14
Marad az 1911/12. tanévre 856 14
2. Leányiskolái:
1 Maradt az 1909/10. tanévről 66 21 1 Egyenleg ............ 69 18
2 Kamat ............... 2 97
69 18 69 18
Marad az 1911/12. tanévre 69 18
b) Kirándulási alap.
Összeg Összeg
w A tétel megnevezése A tétel megnevezése
-CU E— K f -O) H K f
1. Fiúiskolái:
1 Bevétel a tanév elején... 201 — 1 Egyenleg ............ 208 56
2 Kamat ............... 7 56
208 56 208 56
Marad az 1911/12. tanévre 208 56
2. Leányiskolái:
1 Bevétel a tanév elején... \'243 — 1 Egyenleg ............ 252 10
2 Kainat ............... 9 10
252 10 252 10
Marad az 1911/12. tanévre 252 10
3*
— 36 —
XIV.
Jótékonyság, ösztöndijak, jutalmak.
1. Tandi jelengedés folytán a fiúiskolában 74 tanuló összesen 800, a leányiskolában 70 tanuló összesen 816 koronával segélyeztetett a jelen iskolai évben.
2. Boldogemlékü Vizeky Tallián Ede, volt zágrábi prépostkanonoknak a fiúiskola részére tett 2000 korona alapítványa után \'a jelen évre járó 4%%-os kamatok fejében Nagykanizsa r. t. város tanácsa, mely az alapitvány kezelésével meg van bizva, 90 K-t bocsátott a tantestület rendelkezésére oly célból, hogy ezen összeg az alapítólevél értelmében fiúiskolánk 2 felsőbb osztályos, szegénysorsú és viszonylag legkiválóbb növendékének jutalmazására fordittassék.
3. A »Nagykanizsai Takarékpénztár« időnkénti adományaiból tőkésitett összegekből Nagykanizsa r. t. város egy 600 koronás alapitványt létesitett, melynek a jelen évre járó 4y20/0-os kamatai fejében a városi tanács 27 K-t bocsátott a tantestület rendelkezésére oly célból, hogy ez az alapítólevél értelmében egy helybeli illetőségű, jó erkölcsű és szorgalmas fiúiskolái tanulónak adassék ki jutalmul.
4. A helybeli »Szegények Tápintézete« cimü jótékony egyesület népkonyháján ez évben 17 növendékünket látta el ingyenes ebéddel november 19-től március 19-ig.
Fogadják az itt felsorolt jóltevők a jótéteményekben részesült szegénysorsú növendékeink, valamint a megjutalmazott tanulók nevében is az emberszeretet és nevelésügy oltárára hozott önzetlen áldozataikért az intézet igazgatóságának hálás és hazafias köszönetét azzal az óhajtással: vajha ők egykor meghálálhatnák a társadalom részéről számukra nyújtott segítséget és további kitartásra ösztönző jutalmakat a társadalom jólétének előmozdítására célzó lankadatlan munkásságukkal és becsületes igyekezetükkel!
Ösztöndijak és jutalmak.
1. A Vizeky Tallián-féle alapitvány kamataiból 45 — 45 korona jutalmat nyertek Farkas László és Miki na István IV. oszt. tanulók, mint a legfelsőbb osztály legkiválóbb magaviseletű, szorgalmú és előmenetelü növendékei.
2. A »Nagykanizsai Takarékpénztár« 600 koronás alapítványának 27 koronát tevő kamatait jutalmul nyerték Kohn Vilmos és Mikó János 111. oszt. tanulók egyenlő arányban, mint osztályuk legkiválóbb magaviseletű, szorgalmú és előmenetelü növendékei.
— 37 —
XV.
Az 1911—12. tanévben használandó tankönyvek hivatalos jegyzéke.
I. fiúosztály.
Róni. kath. hittan: Róni. kath. nagyobb katekizmus. Polgári, felsőbb leány- és középiskolák alsó osztályai számára. A püspöki kar kiadása, 1908, fűzve 64 f. Ág. ev. hittan: Hetvényi L. Keresztény vallástan, fűzve 1 K. Református hittan: Hamar I. Isteni kijelentés az ó- és ujtestamentum-
ban, kötve 1 K 20 f. Izr. hittan: Dékány G. Bibliai olvasmányok, I. rész, fűzve 2 K 50 f. Izr. hittan: Héber imakönyv, Deutsch—Schili fordítása, kötve 1 K 20 f. Deine K. Magyar nyelvtan, I. rész, 6. kiadás, fűzve 1 K 20 f. Gyulay-Donszky. Magyar olvasókönyv, I. kötet, 8. kiadás, fűzve 1 K 80 f. Ágh és Földes. Földrajz, I. kötet, 2. javított kiadás, fűzve 1 K 80 f. Kogutowicz M. Földrajzi iskolai atlasz, 2. kiadás, kötve 2 K-Szenes A. Számtan polg. fiúisk. számára, I. rész, 3 kiadás, fűzve 2 K 50 f. Tóth J. Geometria elemei, 1. rész, 2. vagy 3. kiadás, fűzve 1 K 60 f. Róth S. Ásvány-, kőzet- és földtan elemei, 5. kiadás, kötve 1 K 80 f. Róth S. A növénytan elemei, 5. kiadás, kötve 2 K. Erney J. Új énektan, I. rész, 13. kiadás, fűzve 1 K 20 f.
II. fiúosztály.
Róm. kath. hittan: Gerely J. Képes Biblia, 2. kiadás, fűzve 1 K 20 f. Ág. ev. hittan: Hetvényi L. Keresztény vallástan, fűzve 1 K. Református hittan: mint az I. osztályban.
Izr. hittan: Weisz M. Bibliai olvasmányok, II. rész, fűzve 2 K 50 f. Izr. hittan : Héber imakönyv, mint az I. osztályban. Deme K. Magyar nyelvtan, I. rész, 6. kiadás, fűzve 1 K 20 f. Gyulay-Donszky. Magyar olvasókönyv, II. kötet, 8. kiadás, fűzve 2 K. Ágh és Földes. Földrajz, II. kötet, 2. javitott kiadás, fűzve 2 K. Kogutowicz. Földrajzi iskolai atlasz, 2. kiadás, kötve 2 K. Szenes A. Számtan polg. fiúiskolák számára, I. rész, 3. kiadás, fűzve 2 K 50 f.
Tóth J. Geometria elemei, I. rész, 2. vagy 3. kiadás, fűzve 1 K 60 f. Miklós-Greisinger. Az állattan elemei, 6. kiadás, kötve 2 K 60 f. Gaál J. Ábrázoló mértan, 4. kiadás, fűzve 2 K. Erney J. Gyakorlati énektan, I. rész, 8. kiadás, fűzve 1 K 20 f.
III. fiúosztály.
Róm. kath. hittan: Gerely J. Képes Biblia, 2. kiadás, fűzve 1 K 20 f. Ág. ev. hittan : Bereczky S. A keresztény egyház rövid története, 4. kiadás, kötve 80 f.
Református hittan : Fülöp J. Ref. keresztény hit- és erkölcstan, fűzve 80 f. Izr. hittan : Schön D. A zsidók története, 1. kötet, fűzve 1 K 60 f. Izr. hittan: Héber imakönyv, mint az I. osztályban.
— 38 —
Deme K. Rendszeres magyar nyelvtan, 5. kiadás, fűzve 1 K. Deme K. Magyar olvasókönyv III. rész, 2. kiadás, fűzve 1 K 60 f. Hortobágyi A. Német nyelvtan, I. rész, 6. kiadás, fűzve 2 K. Ágh Géza. Földrajz, III. rész, fűzve 1 K 20 f. Kogutowicz. Földrajzi iskolai atlasz, 2. kiadás, 2 K. Gecser B. A magyar nemzet történelme, 2. kiadás, fűzve 1 K 20 f. Kogutowicz. Tiz térkép a hazai történelem tanításához, kötve 2 K. Szenes A. Számtan, polg. fiúiskolák számára II. rész. 2 kiadás, fűzve 2 K 40 f.
Tóth. J. Szerkesztő és gyakorlati geometria, 2. kiadás, fűzve 1 K 20 f.
Dr. Róth S. Ásvány-, kőzet és földtan, 5. kiadás, kötve 1 K 80 f.
Dr. Róth S. A növénytan elemei, 5. kiadás, kötve 2 K.
Gaál J. Ábrázoló mértan, 4. kiadás, fűzve 2 K.
Erney J. Gyakorlati énektan, II. rész, 8. kiadás, fűzve 1 K 20 f.
Széll-Csapodi Életmentés- és egészségtan, kötve 40 f.
IV. fiúosztály.
Róm. kath. hittan: Pongrácz J. Kath. Egyháztörténelem, 2. kiadás, fűzve 80 f.
Ág. ev. hittan: mint a III. osztályban.
Református hittan: Fülöp J. Ref. keresztyén hit- és erkölcstan, fűzve 80 f. Izr. hittan: Büchler S. A zsidók története, fűzve 2 K 40 f. Izr. hittan : Héber imakönyv, mint az I. osztályban. Környei és Gyulai. Gyakorlati irálytan, 12. kiadás, fűzve 2 K-Lehr A. Arany János „Toldi"-ja, 12. kiadás, fűzve 2 K. Hortobágyi A. Német nyelvtan, II. rész, 3. kiadás, fűzve 2 K 50 f. Dr. Ágh Géza. Földrajz, IV. rész, fűzve 2 K 20 f. Kogutowicz. Földrajzi iskolai atlasz, 2. kiadás, kötve 2 K. Ribáry-Gaál. Világtörténet polgári fiúiskolák számára, 9. kiadás, fűzve 2 K 40 f.
Szenes A. Számtan, mint a III. osztályban.
Tóth József. Szerkesztő és gyakorlati geometria, 2. kiadás, fűzve 1 K 20f. Dr. Kovács J. Fizika a polgári fiúiskolák IV. osztálya számára, 6. kiadás,
fűzve 2 K 60 f. Gaál J. Ábrázoló mértan, mint a III. osztályban. Erney J. Gyakorlati énektan II. rész, 8. kiadás, 1 K 20 f.
I. leányosztály.
Róm. kath. vallástan: Képes biblia, vagyis az Üdvösség története, irta
Gerely József, 2. kiadás, 1907, fűzve 1 K 20 f. Ág. ev. vallástan: Hetvényi L. Keresztény vallástan, fűzve 1 K. Református vallástan: Hamar I. Isteni kijelentés az ó- és ujtestamen-
tumban, kötve 1 K 20 f. Izr. vallástan: Dekány G. Bibliai olvasmányok, 1. rész, fűzve 2 K50f. Izr. vallástan: Héber imakönyv, fordította Deutsch és Schill, kötve 1 K 20 f. Glósz-Reőthy. Magyar nyelvtan, I. rész, fűzve 1 K 40 f. Hoffmann M. A magyar iskolai helyesírás, bármelyik kiadás, fűzve 40 f. Glósz-Reőthy. Magyar olvasókönyv, I. rész, fű/.ve 1 K 80 f. Schuster-Altai. Leányiskolái német tankönyv, I. r., 3. kiad., fűzve 2 K 40 f, Ágh és Földes G. Földrajz, I. kötet, 2. kiadás, fűzve 1 K 60 f.
— 39 —
Kogutowicz. Földrajzi iskolai atlasz. 2. kiadás, kötve 2 K. Róth-Scliuch-Perényi. Állat- és növénytan, I. rész, 3. kiadás, fűzve 1 K 60 f. Szenes A. Számtan. I. rész, 4. kiadás, fűzve 2 K 20 f. Gerevich-Baumgarten. Rajzoló mértan, 3. kiadás, fűzve 1 K 20 f. Erney J. Gyakorlati énektan, 1. rész, 8. kiadás, fűzve 1 K 20 f.
II. leányosztály.
Róm. kath. vallástan: Róm. kath. nagyobb katekizmus. Polgári, felsőbb leány- és középiskolák alsó osztályai számára. A püspöki kar kiadása, 1908, ára fűzve 64 f. Ág. ev. vallástan: mint az I. osztályban. Református vallástan: mint az 1. osztályban.
lzr. vallástan: Weisz M. Bibliai olvasmányok, II. rész, fűzve 2 K 50 f. Izr. vallástan: Héber Imakönyv, mint az 1. osztályban. Glósz-Reőthy. Magyar nyelvtan, II. rész, fűzve 1 K 20 f. Hoffmann M. A magyar iskolai helyesírás, bármelyik kiadás, fűzve 40 f. Glósz-Reőthy. Magyar olvasókönyv, II. rész, fűzve 2 K 40 f. Schuster-Altai. Leányiskolái német tankönyv, mint az I. osztályban. Ágh és Földes G. földrajz, II. kötet, 2. kiadás, fűzve 2 K. Kogutowicz. Földrajzi isk. atlasz, mint az 1. osztályban. Róth-Scliuch-Perényi. Állat- és növénytan, II. rész, 3. kiadás, fűzve
1 K 60 f.
Szenes A. Számtan, mint az 1. osztályban. Gerewich-Baumgarten. Rajzoló mértan, mint az I. osztályban. Erney J. Gyakorlati énektan, mint az I. osztályban.
III. leányosztály.
Róm. kath. vallástan : Róm. kath. szertartástan, irta dr. Demkovits Ágoston
2. kiadás, 1910. fűzve 1 K. Ág. ev. vallástan: Bereczky S. A keresztény egyház rövid története.
4. kiadás, kötve 80 f. Református vallástan: Fülöp J. A keresztény egyház történelme, fűzve 1 K-lzr. vallástan: Schön D. A zsidók története, I. kötet, fűzve 1 K 60 f. Glósz-Reőthy. Stilisztika és verstan, fűzve 3 K 20 f. Hoffmann M. A magyar iskolai helyesírás, bármelyik kiadás, fűzve 40 f. Lehr A. Arany J. „Toldi"-ja, 12. kiadás, fűzve 2 K. Schuster-Altai. Leányiskolái német tankönyv, II. rész, 1. kiadás, fűzve
2 K 80 f.
Márki és Pallos. Történelem, fűzve 2 K.
Ágh és Földes G. Földrajz, III. kötet, 1. kiadás, fűzve 1 K 80 f. Kogutowicz. Földrajzi iskolai atlasz, mint az I. osztályban. Roscoe-Legeza. Vegytan és ásványtan, fűzve 2 K 20 f. Szenes A. Számtan és mértan, III. rész, fűzve 2 K 20 f. Erney J. Gyakorlati énektan II. rész, 5 kiadás, fűzve 1 K 20 f.
IV. leányosztály.
Róm. kath. vallástan: Pongrácz József. Egyháztörténelem, fűzve 80 f.
Ág. ev. vallástan: mint a III. osztályban.
Református vallástan: mint a III. osztályban.
Izr. vallástan : Büchler S. A zsidók története, fűzve 2 K 40 f.
— 40 —
Glósz-Reőthy. Költészettan és irodalomtörténet, fűzve 4 K. Hoffmann M. A magyar iskolai helyesírás, bármelyik kiadás, fűzve 40 f. Schuster-Altai. Leányiskolái német tankönyv, II. rész, mint a 111. osztályban. Márki-Pallos. Történelem, II. rész, 1. kiadás, fűzve 2 K Magyar-Képessy. A kísérleti fizika és csillagászati földrajz alapelemei,
3. kiadás, fűzve 2 K 80 f. Szenes A. Számtan, 111. rész, mint a III. osztályban. Csapodi-Gerlóczy. Elet- és egészségtani ismeretek, 10. kiad., fűzve 2 K-Sebestyénné. Háztartástan és neveléstan, 11. kiadás, fűzve 2 K. Erney J. Gyakorlati énektan, mint a III. osztályban.
— 41 —
XVI.
Értesítés a jövő 1911—12. tanév megkezdéséről.
a) A vizsgálatok sorrendje.
1. javító vizsgálatok. Augusztus 30-án délelőtt 8 órától kezdve a fiúiskolái, augusztus 31-én délelőtt 8 órától kezdve a leányiskolái tanulók javitó vizsgálatai tartatnak, melyekre engedélyt kell kérni a tantestülethez cimzendő s az igazgatónál legkésőbb augusztus 15-ig benyújtandó folyamodvánnyal. E folyamodványhoz melléklendő a tanuló iskolai bizonyítványa.
2. Felvételi, illetve tantervkülönbözeti vizsgálatok. Augusztus 30-án délután 2 órától kezdve a fiúiskolái, augusztus 31-én délután 2 órától kezdve pedig a leányiskolái tanulók felvételi, illetve tantervkülönbözeti vizsgálatai tartatnak azon tanulókkal, akik az elemi iskola V. vagy VI. osztályának sikeres elvégzése után a polgári iskola 11. vagy 111. osztályába, vagy a gymnasiuin alsóbb osztályaiból a polgári iskola megfelelő felsőbb osztályaiba akarnak átlépni. Ezek a felvételi vizsgálatra az engedélyt a polgári iskola tantestületéhez cimzett folyamodványban kérelmezik, mely folyamodványok legkésőbb julius 15-ig az igazgatóhoz benyújtandók.
3. Pótvizsgálatok. A rendes tanitás megkezdése után szeptember hó elején, később meghatározandó napokon fognak megtartatni a pótvizsgálatok az erre engedélyt nyert tanulókkal. Pótvizsgálatra az engedélyt a polgári iskola tantestületéhez cimzett, szabálszerüen felszerelt s az igazgatónál legkésőbb augusztus 15-ig benyújtandó folyamodványban kérelmezhetik a tanulók.
A javitó-, felvételi és pótvizsgálatok díjmentesek, a tantervi különbözetből teendő vizsgálatok dija tárgyanként 4 korona.
b) A beiratások sorrendje.
A beiratások szeptember 1., 2., 4. és 5. napjain tartatnak meg és pedig naponta délelőtt8 —12 óráig a fiúiskolái, délután 2 — 5 óráig a leányiskolái tanulókkal.
A sorrend a következőleg van megállapítva:
1-ső nap. Szeptember 1-én csakis az 1. osztályba lehet beíratni.
2-ik nap. Szeptember 2-án első sorban az 1. osztályban esetleg üresen maradt helyekre vétetnek fel tanulók s ezek beíratása után csakis a 11. osztályba lehet beíratni.
3-ik n a p. Szeptember 4-én első sorban az 1. vagy 11. osztályban esetleg még üresen álló helyekre, azután csak a 111. osztályba vétetnek fel tanulók.
4-ik n a p. Szeptember 5-én első sorban az alsóbb osztályokban esetleg üresen maradt helyekre, azután csak a IV. osztályba lehet beíratni.
c) Beiratási szabályok.
1. Magántanulóul beiratni senkit sem lehet.
2. A beiratásoknál tapasztalt tolongás elkerülése és a beiratások gyorsabb eszközölhetése végett az igazgatóság sorszámmal el-
— 42 —
látott beiratási lapokat bocsát a t. szülők rendelkezésére, melyek még otthon előre kitölthetők és a behatáskor sorrend szerint átadandók. Ezek a beiratási lapok nemcsak a fenti sorrendben megállapított beiratási órák előtt adatnak ki, hanem már egy fél nappal előbb átvehetők a polgári fiúiskola I. számú könyvtári szobájában és pedig: az 1-ső beiratási napra érvényes lapok augusztus 31-én délelőtt 9 — 11 óráig, a többi beiratási napokra érvényes lapok a leánytanulók számára ugyanazon nap délelőtt 9 — 10 óráig, a fiútanulók számára pedig a megelőző nap délután 3 — 4 óráig.
3. Behatásra a tanulók kötelesek — és pedig első behatásra okvetlenül — a szülő vagy ennek nemlétében a tanuló gondviselője kíséretében jelenni meg és előmutatni keresztlevelüket vagyszületési bizonyítványukat és m u lt tanévi iskolai bizonyítványukat.
Azon tanulók, akik polgári iskolánk valamely osztályába már be voltak irva, a szülői kiséret és a keresztlevél előmutatása alól felmenthetők, de új tanuló szülői kiséret és keresztlevél nélkül a tanintézetbe egyáltalán fel nem vehető.
4. Az 1887. évi XXII. törvénycikk értelmében minden olyan tanuló, aki 12 évet betöltött, a behatáskor hiteles orvosi bizonyítvánnyal tartozik igazolni, hogy a legutóbbi 5 év alatt védhimlővel ujraoltatott vagy az ujraoltás alól orvosilag felmentetett.
d) Felvételi kellékek.
1. A polgári iskola I. osztályába csak azon 9 évet betöltött fiú- és 10 évet betöltött leánytanulók vehetők fel, akik az elemi iskola 4 alsó osztályát sikeresen elvégezték és ezt nyilvános iskolai bizonyítvánnyal igazolják. Ennek hiányában a jelentkező tanulók felvételi vizsgálatra vannak kötelezve.
2. Minden tanuló köteles a beiratás alkalmával előre lefizetni 2 korona beiratási dijat, 30 fillért az országos tanitói nyugdijalapra, 1 koronát az ifjúsági könytárra és az évi Ertesitőre, 50 fillért a szegény tanulók segélykönyvtára javára, 1 koronát a tanulmányi kirándulások és utazások céljaira, azaz összesen 4 korona 80 fillért. Behatáskor fizetendő az 1. félévi tandij is, azaz 8 korona.
3. A tandij elengedéseért folyamodhatnak olyan szülők, akik vagyontalanságukat szabályszerű hatósági bizonyítvánnyal igazolják, ha gyermekeik megelőző tanévi iskolai bizonyítványa legalább j ó magaviseletükről és j ó előmenetelükről tanúskodik (t. i. bizonyítványukban a szépirást, tornát és éneket nem számítva, egynél több elégséges osztályzat nincs.) Ily bizonyítvány hiányában a vagyontalan szülők is csak a tandij felének vagy legfeljebb kétharmadának elengedésére számithatnak. Folyamodványok a tandij elengedéseért Zalavármegye kir. tanfelügyelőségéhez cimezve, szegénységi és iskolai bizonyítványokkal felszerelve, már a beiratáskor benyújtandók az igazgatóhoz.
A m. kir. honvédségben, csendőrségben és a közös hadseregben, haditengerészetben tovább szolgáló, magyar honosságú, osztrák állampolgársággal vagy bosznia-hercegovinai illetőséggel biró altisztek gyermekei szegénységi bizonyítvány felmutatása nélkül is tandíjmentességben részesitendők, ha erre igényüket a beiratás alkalmával bejelentik.
Nagykanizsa, 1911. junius 25.
Az igazgatóság.

I
TARTALOM
I. Dr. Bartha Gyula ......................................................3
II. Visszatekintés az 1910—11. tanév lefolyására..................6
III. Polgári iskoláink helyi felügyelő hatósága ..................11
IV. Tantestületek ............................................................12
V. Tanterv és elvégzett tananyag ....................................14
VI. Tantervkülönbözeti vizsgálatok tantárgyai és tananyaga... 17
VII. A rendes tanulók névsora ..........................................19
VIII. Jelentés a francia nyelvi tanfolyamról ........................26
IX. Statisztikai kimutatás a fiúiskolái tanulók létszámáról ... 27
X. Statisztikai kimutatás a leányiskolái tanulók létszámáról 30
XI. Tanulásbeli eredmény kimutatása a fiúiskolában ............33
XII. Tanulásbeli eredmény kimutatása a leányiskolában............34
XIII. Kimutatás az igazgatóság által kezelt segély- és kirán-
dulási alapokról ................................................35
XIV. Jótékonyság, ösztöndijak, jutalmak ..............................36
XV. Az 1911 — 12. tanévben használandó tankönyvek hiva-
talos jegyzéke . ................................................37
XVI. Értesítés a jövő 1911—12. tanév megkezdéséről ............41

Insert failed. Could not insert session data.