Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
5.92 MB
2019-09-05 16:03:51
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
486
1038
A nagykanizsai
M. Kir. Állami
Polgári Fiú- és Leányiskola
értesítője az 1914-1915. tanévről.
XLIII. évfolyam.
Szerkesztette: Waligurszky Antal igazgató.
Nagykanizsa, 1915.
Gutenberg nyomda nyomtatása
13475

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

A NAGYKANIZSAI
m. kir. állami / \'
POLGÁRI FIU- E8 LEANYISKOLA
r //
ERTESITOJE
AZ 1914-915. TANÉVRŐL.
X iiiu^x
: ».a OH
XLIII. ÉVFOLYAM.
s! Fttá
szerkesztette:
WALIGURSZKY ANTAL
igazgató.
NAGYKANIZSA, 1915. GUTENBERG NYOMDA NYOMTATÁSA
13475
¿rí,
A NAGYKANIZSAI
m. kir. allami
POLGÁRI FIÚ- É8 LEÁNYISKOLA
r rr
ERTESITOJE
AZ 1914-915. TANÉVRŐL.
X -iV^ttS \\

XLIII. ÉVFOLYAM.
8zerkesztette".
WALIGURSZKY ANTAL
igazgató.
NAGYKANIZSA, 1915.
gutenberg nyomda nyomtatása
13475
— 3 —
I.
Nagykanizsától a Vaskapuig.
Évről évre rohamosan nő a kiránduló iskolák száma, mert a mai oktatási rendszer fontos eszközei a tanulmányi kirándulások. Mindazt, amit itthon könyvekben olvasunk, vagy képekről ismerünk, ott áll előttünk. Bámuljuk a természet csodáit, el-elgondolkozunk elmúlt nagyidőkre emlékeztető, pusztulásnak indult regényes fekvésű városokon, gyönyörködve tanulunk, " tapasztalunk és tágul látókörünk. Megtanítjuk a gyermeket látni, figyelni és érdeklődését is sokoldalúan kifejlesztjük.
Nemcsak a tanitás szolgálatában állanak az ilyen utazások, hanem igen nagy a nevelő hatásuk is. Bizalmasság fejlődik tanár és tanulók közt, felszínre kerülnek hajlamaik és vágyaik, szabadon nyilvánítják gondolataikat és így jobban betekinthetünk a gyermek lelki világába.
Hat napra tervezett kirándulásunk célja az Alduna volt, melyet az évzáró vizsgák után junius 24—29-én tartottunk. Előzőleg tájékoztattuk a növendékeket a tervbe vett látnivalókról, kioktattuk, mit vigyenek magukkal, hogyan öltözzenek, főleg hogyan kell útközben viselkedniük. Örömmel ismerem el, hogy növendékeink magatartása az egész utazás tartama alatt kifogástalan volt. Részt vett 26 fiu, 26 leánynövendék és a tanári testület 4 tagja, ezenkívül csatlakozott hozzánk 3 volt növendék, a r. kath. hitoktató, 6 elemi iskolai tanítónő és egy apa. — A kiránduló társaság 67 személyből állott. A részvételi dij 50 K. volt.
I. nap. Junius hó 24-én korán reggel gyülekezett csapatunk egyik része az iskola udvarában, egy másik része már az állomáson várt bennünket. Egy megbetegedett leány kivételével mindenki ott volt, senki sem hiányzott. Legtöbbje szüleinek kíséretében jött. Elbúcsúzva szeretteinktől, a Déli Vasút két külön kocsijában kényelmesen elhelyezkedvén, elindultunk. A kis társaság kezdetben csendes volt, csak midőn a Balatonhoz értünk, lett vidám és hangos. Vidám nótázások, beszélgetések és az útravaló fogyasztása közben gyorsan telt az idő, az állomások szinte észrevétlenül maradtak el.
Kilenc órakor Kelenföldre értünk, honnan egy előre megrendelt külön villamos kocsi a Hernád-utcai diákszállóba vitt. Ott letettük kevés podgyászunkat és a város megtekintésére indultunk. Végig haladtunk a szebbnél szebb palotákkal díszített Andrássy-uton, a Bazilika mellett elhaladván, a Szabadság-térre értünk. Az országház megtekintése után megszemléltük Andrássy Gyula gróf lovasszobrát s vándorlásunkat a
1*
- 4 -
Dunaparton folytatva a Ferenc József-térre értünk, hol Széchenyi István gróf és megyénk szülöttjének Deák Ferencnek monumentális szobrai állanak. A sok gyaloglásban elfáradt kis karavánnak egy órai pihenést engedtünk az Erzsébetkertben, azután földalatti villamoson ebédre igyekeztünk.
A délutánt — egy napi budapesti tartózkodásunk tulajdonképeni célja — az állatkertben töltöttük. Mily örömmel nézték növendékeink, mint kapják el az ugató fókák a nekik dobott halakat, milyen ügyesen veszi el az elefánt orrmányának kis nyúlványával és viszi a szájába a neki nyújtott eledelt. Nagyon tetszettek a barlangjukban komor fenséggel járkáló oroszlánok, leginkább lekötötte és megragadta figyelmünket az akvárium, hol a különféle halak és egyéb tengeri állatok láttára, szinte a tenger fenekén képzeltük magunkat. Késő este volt, mikor szállásunk közelében megvacsoráztunk és nyugalomra tértünk.
II. nap. Junius 25-én villamossal a nyugati pályaudvarhoz mentünk, ott két külön kocsinkat elfoglaltuk és Temesvár felé utaztunk. Ezen a vonalon az alföldi vidéken haladtunk, melynek egyhangúságát egy-egy tanya, vagy szélmalom szakította meg. Növendékeinknek ez is szokatlan lévén, ezen a vonalon sem unatkoztak. Temesvárra délután 6 órakor érkeztünk, hol a városi idegenforgalmi iroda igazgatója fogadott és szállásunkra vezetett. A várost sajnálatunkra nem nézhettük meg, mert alig, hogy szállásunkon elhelyezkedtünk, megeredt az eső és csak azzal kellett beérnünk, hogy villamosra ülve azzal jártuk be a város egy részét.
III. nap. Junius 26-án ismét vonatra ültünk és Báziás felé folytattuk utunkat. Kellemesen meglepett bennünket, midőn Fehértemplomnál Farkas rendőrkapitány kedves leányával hozzánk csatlakozott és Báziásig elkísértek. — Báziáson a Magyar Folyam és Tengerhajózási Részvénytársaság gróf Széchenyi István nevü gőzhajójára szálltunk és hat órán át gyönyörködtünk a Dunának Báziástól Orsováig nyúló 130 kilométer hosszú, történelmi emlékekben és pazar természeti szépségekben gazdag szakaszán. Báziásnál a magyar parton kezdődik a gróf Széchenyi István kezdeményezésére 1834—1837. Vásárhelyitől épitett és jól gondozott Széchenyi-ut. A Duna partjai mindig magasabbak lesznek. Omoldován alul a Duna közepéből kiemelkedik a hat méter magas Babakáj meredek szikla. Itt két várnak a romjai is láthatók és pedig a magyar parton Lászlóvár, a szerb parton Golubác (Galambóc) romjai. A golubáci sziklák odúiban tenyésznek a kolumbácsi legyek, melyek április és májusban gyakran sok kárt okoznak az állatok között. — Golubác alatt a magyar parton látni a Baross táblát, melyet a Duna szabályozásának emlékére egy szikla falába helyeztek. Hajónk Drenko-ván alul a Greben magas sziklasarkantyuja mellett haladt el, melynek egy részét a szabályozásnál szintén el kellett távolitani. Lejebb a balparton látható az állítólag a török idejéből maradt Trikula nevü három őrtorony, melynek egyikét a Duna hullámai mossák.
A folyam egyre magasodó sziklafalak közé 150—160 méterre szorul, de elvesztett szélességét 70 méter mélysége pótolja. Itt kezdődik az ut legszélesebb szakasza, a tulajdonképeni Kazánszoros. A növendékekre annyira hatott ez a látvány, hogy a hajón lévő brassói reáliskola kiránduló csapatával együtt a Hymnuszt elénekelték, amiben a hajó többi magyar utasai is kalaplevéve részt vettek. A jobb parton is vezetett hajdan a Traian-ut, melyet Traianus római császár 103. Kr. u. hadi célokra épitett és amelynek nyomai még ma is láthatók. Különösen ebben a szakaszban láthatók a parti sziklákba vésett lyukak, melyekbe gerendákat helyeztek és ezek fölé építették az utat fából ott, hol a meredek sziklák a munkát megnehezítették. Ezen szakaszban van elhelyezve a bal parton a Széchenyi tábla, a jobb parton a Tabula Traiana. A szorosból kiérve hajónk nemsokára kikötött az utolsó magyar állomáson, Orsován. Az állomáson Schlögl Henrik kartárs fogadott bennünket. Podgyászainkat egy kocsira raktuk, mely azt szállásunkra vitte, mi pedig már előre fogadott hét csónakon Adakáléh szigetére eveztünk, hol Schlögl kollega szíves volt bennünket kalauzolni és a sziget nevezetességeit megmagyarázni. Az 500 lélekből álló török lakosság viseletét, nyelvét és szokásait megtartotta és dohány, szivarka, édességek és török hímzések árulásával foglalkozik. Megtekintettük a mecsetet és a temetőt is, hol annak a töröknek a sirját megmutatták, aki 1849-ben Kossuth Lajost egy csónakon a szerb partra vitte. Estefelé ismét csónakjainkba ültünk és visszaeveztünk a magyar partra. — Meglátogattuk a koronakápolnát is, melyet királyunk arra a helyre építtetett, hol Szemere Bertalan 1849. aug. 20-án a magyar koronát és a koronázási jelvényeket egy vasládában elásta, mikor Kossuth Lajossal Törökországba menekült. Nyolc óra volt már, mikor Orsovára visszaérkeztünk.
IV. nap. Junius 27-én korán reggel a vasúti állomáshoz indultunk és utunk legközelebbi céljához, Herkulesfürdőre utaztunk. A fürdő az állomástól 5 kilométernyire van, ezt az utat kocsin tettük meg. — Eddigi kirándulásainkon alkalmunk volt több fürdőhelyen megfordulni, igy Abbazia, Cirkvenica, Lidó, továbbá a Magas Tátra fürdőhelyein, de mindezeket felülmúlja Herkulesfürdő gyönyörű fekvésével, nagyszabású épületeivel és berendezésével. A Rezső-udvarban voltunk szállva, és a gyógyteremben étkeztünk. Délelőtt a zugó Cserna folyó mentén gyalogoltunk a vízesésekhez, útközben felkerestük a Rablóbarlangot, hol egy oláh dudaszóval fogadott. A délutánt pihenésre szántuk, mert másnap korán reggel kellett ismét kocsira ülnünk és az állomásra indulnunk, hogy utunkat Szeged felé folytassuk.
V. n a p. Junius 28. Utunk szép hegyvidéken vezetett, négy alagúton mentünk keresztül, melyek közül a Porta-Orientalis-i a leghosszabb, egy kilométer hosszú. Utunk innen a Temes völgyében haladt s igy elérkeztünk Karánsebesre. Itt kellemes meglepetésben részesültünk, a mennyiben az állomáson Wehry kollegánk szülői gazdag ozsonnával vártak, még a növendékeknek is egy nagy kosár cseresznyével kedves-
— 6 —
kedtek. Utunkat most már az alföldi síkságon folytatva, délután 5 órakor az Alföld metropolisába, Szegedre érkeztünk. Az állomáson Csefkó Gyula kartárs fogadott bennünket, aki ott tartózkodásunk egész ideje alatt a város nevezetességeinek megtekintésénél is szives volt kalauzolni. Hét óra volt már, mikor egy kis sétára indultunk. Szépnek vártuk a várost, de sokkal szebbnek találtuk. Ő Felsége királyi szava: „Szeged szebb lesz, mint volt" beteljesült. Körutai, palotasorai, parkírozott terei, a látványos Széchenyi-tér kedves szobraival, sétányai és kultúrintézményei az ország első városainak sorába emelik.
VI. n a p. Junius 29-én folytattuk a sétát, mely alkalommal Európa egyik legszebb zsinagógáját tekintettük meg, melyet tiszteletünkre ki is világítottak. Tiz órakor bevonultunk a Kultúrpalotába, hol különösen a természet- és néprajzi osztály, valamint a képtár a növendékek figyelmét lekötötte. Miután a 80,000 kötetből álló Somogyi könyvtárt megnéztük, ebédre indultunk. Az egy órai vonattal Budapestre, onnan pedig haza utaztunk, hol szerető szülői karok várták a dalos, jókedvtől hangos kis karavánunkat.
Egész utunk alatt semmi sem zavarta tanítványaink jókedvét, megállapított utitervünkben fennakadás nem volt, mindenütt teritett asztal és vetett ágy várt bennünket. Egészségesen, tapasztalatokban és egy gyönyörű ut emlékeivel gazdagabban adhattuk át a kirándulókat szeretettel váró szüleiknek.
Midőn igy V. tanulmányi utunkról beszámoltam, hálás köszönetet mondok Budapest székesfővárosának tanulóink részére engedélyezett szállásért, a temesvári idegenforgalmi iroda igazgatóságának, Schlögl Henrik orsovai, Girth Győző és Csefkó Gyula szegedi kartársaknak, kik szállásunkról és ellátásunkról gondoskodtak, bennünket kalauzoltak és igy támogatásukkal kirándulásunk sikerét előmozdították.
JELLINEK MÁRK.
— 7 —
II.
Adatok az 1914-15. tanév történetéhez.
E tanévvel polgári fiúiskolánk életének 43-, polgári leányiskolánk fennállásának pedig 23. tanéve záródik.
A szeretett hazánk jólétét és boldogságát irigy szemmel néző ellenségeink lelkében irántunk támadt gyűlölet, mult tanév végén kipattant szikrája, lángba borította Európát. A Kárpátok koszorúzta mindentadó otthonában megelégedéssel élő nemzetet megsemmisítéssel fenyegette a kapzsiság s csak alkalomra \\ árt, hogy beleköthessen. Az alkalmat elleneink furfangja és ármány cselszövése észrevétlenül elő is készítette, amikor is a haza minden fiának szive nagyot dobbant s lelkében a bekövetkezendő leszámolás gondolatával sorakozott hőn szeretett királyáért és hazájáért a már sok dicsőségben részes nemzeti zászlók alatt. Ütött a bosszúállás órája! Minden honfiúi sziv csak egy érzelemtől, minden lélek csak egy gondolattól, a honszerelemtől, áthatva lett egyik tevékeny tényezője annak a sok vért, életet és anyagi áldozatot követelő küzdelemnek, melynek célja: megmenteni és boldoggá tenni a hazát. A hadviselésre alkalmasok a harctéren, az arra alkalmatlanok és nők itthon tevékenykednek, hogy méltó letéteményesei lehessenek egy boldog jövendőnek. Veszélyben a haza! E gondolat ütött tanyát minden lélekben, e gondolat ragadta magával a sziveket, e gondolat sarkalta tettre az akaraterőt, aminek eredménye: a lavinaként reánk törő ellenség elé állított s az azt útjában feltartóztató élő sziklafal, a sebesültek ápolása körül megnyilatkozó, emberszeretettel párosult fáradozás, a háború okozta terhek elviselését célzó áldozatkészség.
A váratlanul reánk nehezedett súlyos körülmények eme minden lelket lebilincselő napjaiban talált bennünket a tanév kezdete, amikor tétovázva vártuk a fejleményeket, mignem nagym. Miniszterünk az iskolák szabályszerű megnyitását elrendelvén, elhárította a jelen iskolai év elvesztését sejtő aggodalmainkat. Hozzáláttunk tehát a munkához, mely első sorban arra irányult, hogy, katonai kórház céljaira lefoglalt isko\'a-épületeink helyett, más hajlékot keressünk magunknak. Nem sokáig kellett fáradoznunk, mert iskoláink ügyeit élénk érdeklődéssel kisérő agilis polgármesterünk közreműködése mellett, a helyheli egyletek saját kényelmük feláldozásával, örömmel és hazafias lelkesedéssel siettek segítségünkre a feladat megoldásában: megmenteni a tanulóifjúságot attól, hogy a már megkezdett ismeretgyüjtésben esetleg beálló egyévi szünetelés által tudásuk kockáztatva legyen. így a Polgári Egylet 3, a Társaskör 2, a Kath. Legényegylet 1 tantermet bocsátott rendelkezésünkre. A helybeli gör. kel. egyház szintén megengedte egy nagy termének igénybevételét, de később ezt a katonaság szintén elfoglalta. Az Első Magy. Által. Biztosító Társaság ujonan épült palotájában egy teljes háromszobás lakás szolgálta a katonaság részére dolgozó, előbbi években végzett és jelenlegi növendékeinkből alakított varróiskola cél-
jait, melynek működéséről más helyen részletesen számolok be, továbbá a tanév alatti polgári leányiskolái kézimunkatanitás is itt mehetett teljesedésbe.
Midőn még megjegyzem, hogy az emiitett helyiségeket hét hónapig minden dij nélkül használhattuk: kedves kötelességet teljesítek, amikor a nevezett egyleteknek, egyháznak és társaságnak ezúton is hálás köszönetemet fejezem ki, iskoláink iránt tanúsított önzetlen, hazafias áldozatkészségükért.
Ezek után áttérhetünk a lefolyt tanév főbb mozzanataira, melyek a következők:
1. A tanév kezdete. Az előterjesztett körülmények szeptember hóban, a városunkban fellépett kanyarójárvány pedig októberben gátolt bennünket iskoláink megnyithatásában, ugy, hogy a folyó tanév esak 1914. nov. hó 1-én vehette kezdetét. A tantestületek alakuló üléseiket okt. hó 31-én tartották, melyeknek tárgyát képezte a különleges helyzet okozta teendők megbeszélése, a tisztviselők megválasztása, osztályfőnökök kijelölése, tantárgyfelosztás és ennek alapján a heti órarend. — Tisztviselők lettek: a) a fiúiskolában: Wehry Hugó jegyző és segélykönyvtáros, Földes Miklós ifj. könyvtáros, az igazgató tanári könyvtáros, b) A leányiskolában : dr. Kiss László né jegyző, F ö 1 d e s n é V. Olga ifj. könyvtáros, Nagy Erzsébet segélykönyvtáros és az igazgató tanári könyvtáros. Az egyes tanszerek őrei: az illető tantárgyakat tanitó tantestületi tagok.
Javitó, tan tervkülönbözeti és pótvizsgálatok a fiúiskolában aug. 31., szeptember hó 2. és 3., a leányiskolában szept. hó 1. és 3. napjain tartattak meg a következő eredménnyel:
a) A fiuskolában javitóvizsgálatért folyamodott 40 rendesés 11 magántanuló, megjelent 40 rendes- és 6 magántanuló, .sikerrel vizsgázott 22 rendes- és 4 magántanuló, osztályismétlésre utasíttatott 18 rendes- és 2 magántanuló.
b) A leányiskolában javitó vizsgálatért folyamodott 51 rendes- és 4 magántanuló, megjelent valamennyi, sikerrel vizsgázott 34 rendes- és 4 magántanuló, osztályismétlésre utasíttatott 17 rendes tanuló.
Tantervkülönbözeti vizsgálatot tett:
a) A fiúiskolában: Az elemi isk. V., illetve a gimn. 1. osztályában nyert bizonyítvány alapján, a polg. isk. II. osztályába való felvétel céljából 1—2 tanuló; az elemi isk. VI., illetve a gimn. II. osztályában nyert bizonyítvány alapján, a polg. isk. III. osztályába való felvétel céljából 2—1 tanuló. Valamennyien sikerrel vizsgáztak.
b) A leányiskolában: Az elemi isk. V. osztályában nyert bizonyítvány alapján, a polg. isk. II. osztályába való felvétel céljából 3, a gimn. II. osztályában nyert bizonyítvány alapján, a polg. isk. III. osztályába való felvétel céljából 1 tanuló. Egy kivételével valamennyien sikerrel vizsgáztak.
Pótvizsgálatra jelentkezett 1 fiúiskolái tanuló a III. oszt. tantárgyaiból, aki a tanév végén tartott nyilvános vizsgálatokon betegség miatt nem jelenhetett meg. Sikerrel vizsgázott.
2. A beiratások a kitűzött időben nem voltak megtarthatók, mert iskolaépületeinkből kiszorulva, szeptember hónapot az uj hajlék keresése, illetve annak berendezése foglalta le, úgy, hogy a beiratásokra csak október elején gondolhattunk. Beírtuk október hó 1., 2. és 3. napjain a fiú-, 5-, 6. és 7. napjain a leányiskolái tanulókat. A beiratások eredménye, bár mindkét intézetben csökkenést mutat a beirt tanulók száma,
— 9 —
a háború kitörése következtében minden családban beállott lelki megrázkódtatás dacára is, eléggé kielégítő, mert a mult évi létszámnál a jelenlegi, mindkét iskolánál, csak 26-al kevesebb. E csökkenés is csak annak tudható be, hogy a vidéki szülők a nagy drágaság miatt otthon tartották gyermekeiket.
3. Á tanév megnyitása és tartama. A tanév megnyitása 1914. év november hó 2-án folyt le, amikor is a róni. kath. templomban a növendékek istentisztelen vettek részt- Ezután kiosztottuk a \'segélykönyveket és a rendes tanítás november hó 3-án kezdetét vette, amely megszakítás nélkül tartott egészen 1915. év május hó végéig. Ekkor a 47.169/1915. sz. miniszteri rendelet engedélye alapján, a gondnokság határozata értelmében, a szabályszerű vizsgálatok megtartása után, a tanév bezáratott.
4. Változások a tantestületek személyzetében. Eberhardt Mária oki. polg. isk. tanítónőt, aki eddig a „Magyar Gazdasszonyok Egyesülete" által fenntartott cinkotai polg. leányiskolában működött, az állam átvette és f. é. február hó 11-én kelt 7903 1915. sz. min. rendelettel szolgálattételre iskolánkhoz helyezte, Svastitsné S. Janka szabadságon levő tanítónő helyettesítése végett.
Jellinek Márk a VIII. fizetési osztály 3. fokozatába kineveztetett a 21001/1915. sz. min. rendelettel.
5. Egészségügyi viszonyok. Azt tartja a közmondás: A baj soha sem jön magában. A jelen tanévben iskoláink szomorúan voitak részesei e közmondás beteljesedésének. Nem volt elég a háború veszedelme miatt reánk nehezedő gondok terhe, hozzájött még a tantestületek 1 — 1 rendes tagjának betegsége, meg a városban minduntalan felfellépő skarlát és kanyaró.
a) A tantestületek személyzetében Svastitsné S. Janka polg. leányiskolái tanitónő, megrongált egészségének helyreállítása céljából, először 1915. évi január hó 31-ig, azután pedig a tanév végéig szabadságoltatott a 153.402/1914., illetve a 7903/1915. sz. min. rendelettel.
Sauermann Mihály polg. fiuisk. tanár, ugyancsak egészségi okokból, szabadságon volt 1914. év dec. hó 31-ig, a 109.479/1914. sz. min. rendeletben nyert engedély alapján.
Ezeken kívül mindkét tantestület tagjai között rövidebb tartamú — néhány napra terjedő — kisebb megbetegedések is fordultak elő, de ezek nem zavarták a rendes tanitás menetét., mert a hiányzó kartárs óráin a többiek helyettesitettek.
b) A növendékek egész tanéven át ki voltak téve annak az eshetőségnek, hogy a járványos betegség által akadályozva lesznek, úgyis nagy nehézségek között végzett tanulmányaik folytatasában. Már az itt-ott fel-felbukkanó egyes esetek is izgatottságban tartották ugy a szülők, mint a növendékek kedélyét, hát még milyen lesújtó volt reájuk nézve annak szomorú tapasztalása, hogy a kérlelhetlen halál is örökre elszakított keblükről egy-egy kedves gyermeket, illetőleg tanulótársat? Ezek: Dattler János polg. fiuisk. I. a), Ács András polg. fiuisk. II., Kárlovetz Erzsébet és Kousz Auguszta polg. leányisk. 11. b) oszt. tanulók. Nyugodjanak békében! A tanulótársak igaz szeretete megőrzi emléketeket mindörökre!
Ennek a körülménynek tudható be jórészt az a sok mulasztás is» amelyről a statisztikai kimutatás számol be. Nem tisztán azért, mert növendékeink maguk is beleestek a járványos betegségbe, de azért is, mert valamelyik családtag betegsége miatt nem volt szabad iskolába jönniök.
— 10 —
6. A tantestületek működése. Ugy a fiu-, mint a leányiskolái tantestület a hatáskörébe tartozó ügyeket az 1900. évi 40863. számú miniszteri rendelet értelmében intézte el külön-külön értekezleteken. Az alakuló ülésen kivül tartottunk rendes havi, osztályozó és rendkívüli értekezleteket. A módszeres és ellenőrző értekezletek az idén elmaradtak. Az elsők azért, mert a jelen tanévben főtörekvésünk csak az volt, miszerint növendékeink legalább annyira előkészíttessenek, hogy tudásuk, a következő években való kibővítés után, előhaladásukat ne akadályozza. Ez pedig az évi tananyag módszeres üléseken való havonkinti fixirozását nem tette szükségessé, hanem a körülményekhez és a lehetőséghez való alkalmazkodást. Az ellenőrző értekezletek elmaradása pedig annak tudható be, hogy a hetenkinti kevés óraszám mellett való tanítás nem tette lehetővé növendékeink szorgalmának a kellő időben való elbírálását s így inkább mellőz\'ük, minthogy helytelen elbiráláson alapuló értesítéssel zaklassuk a szülőket.
7. A vallás-erkölcsi nevelést az iskola legfontosabb feladatai közé tartozónak ismerte a jelen tanévben is, ennek érdekében minden kínálkozó alkalmat és iskolailag alkalmazható eszközt iparkodtunk felhasználni. A róm. kath. és izr. vallású tanulók részére külön istentiszteletet taitottak a hitoktató lelkész urak vasár- és ünnepnapokon reggel, illetve szombaton délután, amelyen az intézet mindkét nembeli növendékei résztvettek tanáraik és tanitónőik, illetve hitoktatóik felügyelete alatt. — Sajnos, hogy énektanítás híján, az idén tanulóifjuságunk énekkara nem működhetett közre a szent miséken. A róm. kath. tanulók teljesítették a vallásuk követelte szertartásokat, u. m. a karácsonyi és húsvéti szent gyónást és áldozást, résztvettek a buzaszentelő-kör-meneten.
8. A tanulók erkölcsi magaviselete és az iskolai fegyelem.
E tekintetben is nagyon éreztük, hogy iskolahelyiségeink, a városban szétszórva, 5 helyen vannak, meg azután a családokban előállott rendkívüli viszonyok is nem kis mértékben járultak hozzá növendékeink magaviseletének és fegyelmi állapotának a rendes kerékvágásból való időnkinti kizökkenéséhez. Komolyabb természetű, súlyosabb beszámítás alá eső erkölcsi vétség vagy kihágás azonban csak néhány esetben fordult elő, ezekkel szemben az osztályfőnökök, az igazgató, vagy az illetékes tantestület lelkiismeretesen megtette az erkölcsi javulásra s a baj elharapódzásának megelőzésére célzó intézkedéseket.
9. Iskolai ünnepélyek. A hivatalos rendeletek értelmében rendezendő iskolai ünnepeket e tanévben nem volt módunkban megtartani, részint a helyiség hiánya miatt, részint, mert az énektanítás szünetelt. Annál nagyobb alkalmunk nyílt, a háború okozta körülmények kapcsán, belecsepegtetni növendékeink lelkébe a király iránti hűség, hazaszeretet és a haza iránt való kötelesség tudatát. Ezek az erények voltak indítékai annak a ténynek is, hogy leányiskolái növendékeink, még a tanév megkezdése előtt is, később pedig Földesné V. Olga polg. iskolai tanítónő rendezésével, egy-egy gyermekelőadást tartottak, melyeknek tiszta jövedelmét a sebesültek fehérneműinek megszerzésével, elkészítésével, a hadbavonult katonák téli meleg ruhaneműinek előállitásával foglalkozó varróiskola rendelkezésére bocsátották.
10. Hivatalos iskolalátogatások. Szirmai Miksa zalamegyei kir. tanfelügyelő ur, 1914. évi okt. hó 9-én iskoláink megnyithatása érdekében rándult át Zalaegerszegről és tárgyalt a Polgármester úrral, 1915. április hó 10-én pedig meglátogatta a fiúiskolát.
— 11 —
Békéi Ignác z, min. iskolalátogató ur, 1915. évi ápr. hó 26. és 27-én tartózkodott körünkben, meglátogatta iskoláinkat, meghallgatta mindkét intézet tantestületi tagjainak tanításait és, a mai rendkívüli viszonyokra való tekintettel, a tantestületeknek a kitartást, az ügybuz-galom fokozott mértékben való megnyilvánulását kivánta, hogy a gondjaikra bizott növendékek, a lehetőséghez képest, eredményesen végezzék a tanévet.
11. Vizsgálatok sorrendje, a tanév bezárása. Május hó 16-án d. u. 3—4. A református tanulók hittani vizsgálata. Május hó 19-én d. u. 2—5. A fiuisk. róm. katli. tanulók hittani vizsgálata.
Május hó 20-án d. u. 2—5. A leányisk. róm. katli. tanulók hittani vizsgálata.
Május hó 24-én d. e. 8-12. A fiu- és leányisk. izr- tanulók hittani vizsgálata.
Május hó 25. és 26-án. A fiu- és leányiskolái összes osztályok osztályvizsgálata.
Május hó 27-én d. e. 8 órakor. „Te Deum", a rendelkezésre álló jutalmak kiosztása és a tanév bezárása. Május hó 28—junius 1. Magánvizsgálatok.
XII.
III.
Polgári iskoláink gondnoksága.
Zalavármegye Főispánja, az 1914. március hó 5-től—1920. március hó 5-ig terjedő időtartamra, 73/1914. f. i. szám alatt kinevezett nagykanizsai állami elemi iskolai gondnokságot, 1915. évi március hó 3-án kelt 354/1915. sz. rendeletében az állami polgári iskolák gondnoksági ügyeinek ellátásával is megbizta. Tagjai a következők:
Dr. Szekeres József
elnök.
Waligurszky Antal
jegyző.
Waligurszky Antal
gondnok.
a) kinevezettek:
Dr. Darányi Árpád Eperjessy Gábor Faics Lajos Fesselhofer József Halvax Frigyes Horváth .György Irmler József Dr. Kiss István Kránitz József Sommer Ignác
RENDES TAGOK:
b) választottak:
Barta Lajos Erdősy Bálint Győry László Dr. Hajdú Gyula Josifovic Milivoj Dr. Rotschild Jakab Unger Ullinann Elek Ujváry Géza Kálovics József Weisz Tivadar
c) hivatalból:
Almásy János Börzsey Tivadar Dr. Goda Lipót Hütter Lajos Kaán Irma Kádár Lajos Nagy Lajos Dr. Neumann Ede Poredus Antal Dr. Rátz Kálmán Dr. Sabján Gyula Szabó István Szalay Sándor
- 13 -
IV.
Tantestületek.
a) Igazgató.
Waligurszky Antal, mennyiség-természettudományi szakcsoportból polgári iskolára képesített rendes tanár; a tanári könyvtárak gondozója. Tanított számtant a III. és IV. osztályban, összesen heti 5 órán. Működési éveinek száma: 30. Ezen intézetnél van alkalmazva 23, mint igazgató 6 év óta.
b) Fiúiskolái tantestület.
1. Földes Miklós, nyelv- és történettudományi szakcsoportból polgári iskolára képesített rendes tanár. E tanévben nem tanított, mert, mint népfölkelő hadnagy, hadba vonult. Működési éveinek száma: 13. Ezen intézetnél van alkalmazva 6 év óta.
2. Jellinek Márk, mennyiség-természettudományi szakcsoportból polgári iskolára képesített rendes tanár; a III. oszt. főnöke, a természettani és mértani tanszerek gondozója. Tanított német nyelvtant a III., IV., mértant minden osztályban és természettant a IV. osztályban, összesen heti 15 órán. Működési éveinek száma: 29. Ezen intézetnél van alkalmazva 16 év óta. A
3. Németh Mihály, rajzból polgári és ipariskolára képesített rendes tanár; a IV. oszt. főnöke és a rajzszertár gondozója. Tanított szabadkézi rajzot minden osztályban, mértani rajzot a II., III. és IV. osztályban, összesen heti 16 órán. Működési éveinek száma: 26. Ezen intézetnél van alkalmazva 16 év óta.
4. Rácz Lajos, természetrajzból és földrajzból középiskolára képesített rendes tanár; a II. oszt. főnöke, a földrajzi tanszerek gondozója. Tanított földrajzot minden osztályban, számtant az I. a) és I. b) osztályban, összesen heti 16 órán. Működési éveinek száma: 7 év 6 hó. Ezen intézetnél van alkalmazva 2 év óta.
5. Sauermann Mihály, nyelv- és történettudományi szakcsoportból polgári iskolára képesített rendes tanár; az I. a) oszt. főnöke, a történelmi tanszerek gondozója. Tanított magyar nyelvtant az I. a), II. a), III., IV., történelmet a III. és IV. osztályban, összesen heti 16 órán. Működési éveinek száma: 34. Ezen intézetnél van alkalmazva 24 év óta.
6. Wehry Hugó, mennyiség-természettudományi szakcsoportból polgári iskolára képesített rendes tanár; az I.. b) oszt. főnöke, tantestületi jegyző, a tanulók segélykönyvtárának könyvtárosa, a természetrajzi tanszerek gondozója. Tanított magyar nyelvtant az I. b), számtant a II., természetrajzot az I. a), I. b), II., III., mértani rajzot az I. a) osztályban, összesen heti 17 órán. Működési éveinek száma: 4, mind ennél az intézetnél.
c) Leányiskolái tantestület.
1. Földesné Valkovszky Olga, nyelv-és történettudományi szakcsoportból polgári iskolára képesített rendes tanítónő; a III. oszt. főnöke, az ifjúsági könyvtár könyvtárosa, a történelmi tanszerek gondozója. Tanított magyar nyelvtant a II. a), II. b), III., IV., történelmet a IV. osztályban, összesen heti 16 órán. Ezenkívül tanított még gépírást az önként jelentkező tanulóknak, mint rendkívüli tantárgyat, heti 4—4 órán. Működési éveinek száma: 13. Ezen intézetnél van alkalmazva 6 év óta.
2. Dr. Horváthné Kenedi Erzsébet, rajzból polgári iskolára és tanitónőképzőre képesített rendes tanítónő; az I. b) oszt. főnöke, a rajzszertár gondozója. Tanított földrajzot az I. a), I. b), rajzolást minden osztályban, összesen heti 16 órán. Működési éveinek száma: 13. Ezen intézetnél van alkalmazva 11 év óta.
3. Dr. Kissné Schwarczleitner Kornélia, nyelv-történettudományi szakcsoportból polgári iskolára képesített rendes tanitónő; a II. a) osztály főnöke, tantestületi jegyző, a földrajzi tanszerek gondozója. Tanított német nyelvet a II. a), II. b), III., IV., földrajzot a II. a) és III. osztályban, összesen heti 14 órán. Működési éveinek száma: 15. Ezen intézetnél van alkalmazva 3 év 2 hó óta.
4. Maximovits Júlia, mennyiség-természettudományi szakcsoportból polgári iskolára képesített rendes tanitónő; az I. a) oszt. főnöke, a fizikai és természetrajzi tanszerek gondozója. Tanított számtant az I. a), I. b), természetrajzot az I.a), I. b), II. a), II. b), fizikát a IV. osztályban, összesen heti 16 órán. Működési éveinek száma: 8. Ezen intézetnél van alkalmazva 4 év óta.
5. Nagy Erzsébet, mennyiség-természettudományi szakcsoportból polgári iskolára képesített rendes tanitónő; a IV. oszt. főnöke, a mértani, vegytani és egészségtani tanszerek gondozója, a tanulók segélykönyvtárának könyvtárosa. — Tanított szám-mértant a II. a), II. b), III., IV., mértant az I. a), I. b), vegytant a III. és egészségtant a IV. osztályban, összesen heti 16 órán. Működési éveinek száma: 9. Ezen intézetnél van alkalmazva 3 év óta.
6. P r a n g e r K a r o 1 i n, női kézimunka tanítására képesített segédtanitónő, a kézimunkatanitáshoz szükséges tanszerek gondozója. Tanított háztartás-neveléstant a IV., női kézimun-k á t mind a hat osztályban, összesen heti 14 órán. Működési éveinek száma: 33. Ezen intézetnél van alkalmazva 23 év óta.
7. Svastitsné Svastits Janka, nyelv- és történettudományi szakcsoportból polgári iskolára képesített rendes tanítónő. Működési éveinek száma: 23, mind ennél az intézetnél. A jelen tanévben egészségi okokból szabadságon volt, helyettesitette : Eberhardt Mária, ugyanazon szakra képesített oki. polg. isk. tanitónő; a II. b) oszt. főnöke. Tanított magyar nyelvtant az I. a), I. b), német nyelvet az. I. a), I. b), történelmet a III., földrajzot a II. b) osztályban. Működési éveinek száma: 5 Ezen intézetnél van alkalmazva 1915. év márc. hó 1. óta.
d) Hitoktatók.
1. P. Dallos Bertalan, Szt. Ferenczrendi áldozópap, róm. kath. hitoktató.
2. Havas Rezső, izr. el. isk. tanitó, izr. hitoktató a polg. leányisk. I. a), I. b), II. a), II. b) osztályában.
3. Hütter Lajos, helybeli ág. hitv. ev. lelkész és hitoktató mindkét intézetben.
4. Kádár Lajos, helybeli református lelkész és hitoktató mindkét intézetben.
5. Kertész József, izr. el. isk. igazgató, izr. hitoktató a fiúiskolában.
6. Dr. Neumann Ed e, főrabbi, hitoktató a polg. leányiskola III. és IV. osztályában.
Iskolaszolga: Szabó István.
- 16 -
V.
Tanterv, elvégzett tananyag.
A II. fejezet bevezető részében jeleztem volt, hogy katonai tartalék-kórház céljaira lefoglalt iskolaépületeink helyett, a helybeli egyesületek jóvoltából, a városban négy helyen szétszórva voltak osztályaink. Ezekben délelőtt a helybeli róm. kath. főgimnázium tanított s csak délután 2—5 óráig állottak azok a mi rendelkezésünkre. Taníthattunk tehát egy-egy osztályban hetenkint 18 órát. A korlátozott ezen kihasználható időhöz kellett alkalmazkodnia az egyes tantárgyak óraszámainak, valamint maga után vonta e körülmény az egyes kevésbé fontos tantárgyak mellőzését is. A szükség parancsolta helyzethez képest, a tanulók tudásának minél célszerűbb kiépítését tartva szem előtt, a kir. Tanfelügyelőség jóváhagyásával, mindkét intézetben elhagytuk a szépírás, ének és testgyakorlat tanítását, a többi tantárgyak óraszámait pedig redukáltuk.
Az egyes természettudományi tantárgyak tanítása még azért is hiányosan volt keresztülvihető, mert szertáraink és szemléltető eszközeink, lefoglalt iskolaépületeinkben, hozzáférhetetleniil el voltak raktározva. Nem kevéssé szenvedett a magyar nyelv és irodalom tanítása, illetve ismertetése is, ifjúsági könyvtáraink kihasználhatatlansága miatt.
Ha most még azt is figyelembe vesszük, hogy a tanévet 2 hónappal később kezdettük és 1 hónappal előbb végeztük, nyilvánvalóvá válik, Hogy a tanított tantárgyak tananyaga csak főbb vonásaiban s oly mértékben volt feldolgozható, amely elkerülhetetlenül szükséges ahhoz, hogy tanítványaink tudásában, azok felsőbb osztályba lépésekor, nagyobb zökkenés ne álljon elő.
Ugyancsak a tananyag okszerűbb állandósításának rovására történt fiúiskolánk II. a) és II. b) osztályainak egy osztályba való összevonása is, amit a tanterem hiánya, de legfőképpen azon tény tett szükségessé, hogy Földes Miklós kartársunkat a haza védelme elszólította tőlünk.
Midőn az előadottakban vázolt körülmények meggyőznek bennünket arról, hogy a lefolyt tanév különleges volta megakadályozta a normális viszonyok szerint való munkálkodást, gátat vetett a miniszteri tantervek és utasítások követelte tanítás intenzitása elé, a csak főbb vonásaiban feldolgozott tananyag hézagossá tette növendékeink tudását: mégis megnyugszik lelkünk, mert növendékeink ismereteik szerzésében előbbre haladtak, nem hevert parlagon lelkük egész éven át, nem vesztettek egy tanévet, s abban, hogy a haza követelte tőlünk ez áldozatot, mintegy szellemi tőkénkkel hozzájárulni kényszeritett bennünket is annak a nagy feladatnak megoldásához, amely, szeretett hazánk ádáz ellenségeinek legyőzése révén, egy boldogabb jövőt feltételez, tanitványaínk érzelmi világa lett mélyebben megalapozva.
- 17 -

VI. I
Tantervkülönbözeti vizsgálatok tantárgyai
A) A fiúiskolában.
1. Az elemi iskola V. és VI. osztályából a polgári fiúiskola II. osztályába átlépők részére:
a) Számtan: Időszámítás, közönséges és tizedes törtekkel való számolás.
b) Mértan : Idomok összeillősége, szimmetriája és hasonlósága. Területszámiiások.
c) Természetrajz: Növény- és ásványtan elemei.
d) Mértani rajz: A szerkesztő síkmértan.
e) Szabadkézi rajz : Síkékitmények.
2. Az elemi iskola VI. osztályából a polg. fiúiskola III. osztályába átlépők részére:
a) Számtan; Időszámítás, közönséges és tizedes törtekkel való számolás és a polg. fiúiskola II. osztályának tananyaga.
b) Mértan: A polg. fiúiskola I. és II. osztályának tananyaga.
c) Földrajz: A polg. fiúisk. II. osztályának tananyaga.
d) Természetrajz: A polg. fiúiskola I. és II. osztályának tananyaga.
e) Mértani rajz . A polg. fiúiskola I. és II. oszt. tananyaga.
f) Szabadkézi rajz: Síkékitmények.
3. A gymnasium I. osztályából a polgári fiúskola II. osztályába átlépők részére:
a) Földrajz: Ausztria.
b) Természetrajz: Az ásványtan elemei.
c) Szabadkézi rajz: Síkékítmények.
4. A gymnasium II. osztályából a polgári fiúiskola
III. osztályába átlépők részére:
?) Természetrajz: Az ásványtan elemei.
b) Mértani rajz : A polg. fiúiskola II. osztályának tananyaga.
c) Szabadkézi rajz: Síkékitmények.
A gymnasium III. osztályából a polgári fiúiskola
IV. osztályába átlépők részére:
a) Magyar nyelv : Hangsúlyos verselés.
b) Természetrajz: A polg. fiúiskola I. osztályának ásványtani tananyaga és a III. osztály természetrajzi tananyagának ásvány- és földtani része.
c) Történelem: A magyarok története 1526-tól.
d) Mértani rajz: A polg. fiúiskola II. és III. oszt. tananyaga.
2
- 18 -
B) A leányiskolában.
1. Az elemi iskola V. osztályából a polg. leányiskola II. osztályába átlépők részére:
a) Magyar nyelv: A polgári leányiskola új tantervében az 1. osztály számára előirt tananyag.
b) Német nyelv: A polgári leányiskola új tantervében az J. osztály számára előirt tananyag.
c) Földrajz: Magyarország földrajza, főtekintettel az állandó természeti viszonyokra.
d) Állat- és növénytan : A polgári leányiskola új tantervében az I. osztály számára előirt tananyag.
e) Számtan : A hazai pénzrendszer, a hosszúság-, terület-, iir-, súly- és időmérték.
f) Mértan és mértani rajz: A polgári leányiskola új tantervében az I. osztály számára előirt tananyag.
2. Az elemi iskola VI. osztályából a polgári leányiskola 111. osztályába átlépők részére:
a) Magyar nyelv: A polgári leányiskola I. és 11. osztálya s?á-mára előirt tananyag az új tanterv szerint.
b) Német nyelv: A polgári leányiskola új tantervében az 1. és II. osztály számára előirt tananyag.
c) Földrajz : Magyarország természeti viszonyai. Ausztria részletesen. Európa országai és népei. Ázsia általános ismertetése, nevezetesebb prszágai és a gyarmatok.
d) Állat- és növénytan: A polgári leányiskola új tantervében az I. és II. osztály számára előirt tananyag.
e) Számtan : A számok oszthatósága, legnagyobb közös mérték, legkisebb közös többszörös. Egyenes és fordított arányosság és ennek alkalmazása az egyszerű hármasszabályhoz tartozó feladatokra (olasz gyakorlat).
f) Mértan- és mértani rajz: A polgári leányiskola új tantervében az I. és II. osztály számára előirt tananyag.
g) Rajz: A polg. leányiskola új tantervében az I. és II. osztály számára előirt tananyag.
h) Női kézimunka : A polgári leányiskola új tantervében az I. és II. osztály számára előirt tananyag.
— 19 —
VII.
Jelentés az intézetben tartott tanfolyamokról.
1. Gépirási tanfolyam. (A leányiskolában.)
A 165.146—913. sz. miniszteri engedéllyel a mult tanévben megkezdett gépirási tanfolyamot a jelen tanévben is megtartottuk, de csak a leányiskolában, mert a jelenlegi viszonyok a polg. fiúiskolái tanulókat ettől visszatartották, részint a nagy drágaság, részint szabadidejüknek a családi körben való lefoglalása miatt. A tanfolyam vezetője az idén is Földesné Valkovszky Olga polgári iskolai tanítónő volt.
A tanfolyamon résztvettek: Henne Rozália, Sándor Ella III., Fodor Erzsébet, Klein Anna, Lopusánszky Hilda, Weisz Olga, Weisz Zsófia és Wrábel Irma IV. oszt. polg. leányiskolái tanulók.
2. Hegedü-tanfolyam.
Tavaly megnyílt s az 1914—15. tanévre 4693/914. tanf. sz. alatt újból engedélyezett hegedü-tanfolyam a folyó nagy háború miatt nem fejlődhetett ugy tovább, mint azt a megkezdéskor remélhettük. A növendékek közül számosan a járó csekély dijat (4 K) sem fizethették és elmaradtak. Újonnan pedig kevesen jelentkeztek.
A növendékek szorgalmasan tanultak, pontosan eljártak az órákra s a haladás — bár 7l/2 hónapig tanulhattak csak — megfelelőnek mondható.
A növendékek névsora: Kezdők: Haladók:
Simon Antal I. a) o. t. Kovács Géza I. b) o. t.
Szíszka István I. a) o. t. Hiczelberg Alfréd II. a) o. t.
Vrabel Győző I. a) o. t. Kovács Dezső II. b) o. t.
Kercza Károly I. b) o. t. Pollák Sándor II. b) o. t.
Marovics Sándor I. b) o. t. Fenyves Sándor III. o. t.
Rosenfeld Géza III. o. t. Toch Rezső III. o. t.
Eichner Árpád IV. o. t.
Használtuk a Hohman-Bloch hegedü-iskolát. A haladók Dancla (No. 1081a.) és Pleyel (No. 489.) duókat is játszottak.
A tanfolyamvezető: Wehry Hugó, helybeli polg. isk. tanár.
2*
- 20 -
VIII.
Iskoláink és a háború.
Az a félelmet nem ismerő, elszánt lelkesedés, amely a nemzeti lobogók alatt igazságos ügyünkért hadba vonuló katonáink szivét elragadta, nem hagyta érintetlenül az itthon maradottak lelkét sem. — Amig azok, életüket és vérüket áldozva, a haza becsületének megmentésén fáradoznak, addig itthon a szeretet sokféle megnyilatkozása egy-egy táborba tömöríti a nemes sziveket, előkészítendő a szükséges dolgokat, amelyek megsebesült, harcban kimerült véreink szenvedéseit elviselhetőbbé tenni lesznek hivatva ; másrészt ellátni harcoló fiainkat a tél ellen védő meleg ruhanemüekkel és egyéb szükségesekkel.
Alig robogott el városunkból az utolsó katonaszállító vonat, máris munkához látott a sok dolgos kéz. Megalakultak a különböző jóltevő intézmények, melyek ruhanemüekkel, pénzzel, cigarettával stb. segíteni tömörültek a jótékonyság zászlója alatt. Örömmel szögezem le, hogy iskoláink is méltóképen vették ki részüket ez általános lelkesedés szülte mozgalomból.
Legelői kell említenem azt a varróiskolát, amely F ö 1-desné Valkovszky Olga polg. isk. tanítónő fáradságot nem ismerő buzgólkodása révén, 1914. évi aug. hó 16 án, már végzett és jelenlegi polg. leányiskolái növendékeinkből alakult, megnyervén az ügynek Pranger Karolin polg. isk. kézimunkatanitónőt is, aki szaktudásával és odaadó lelkiismeretességgel működött közre a magasztos cél elérésében. A varróiskola eleinte a „Vörös-Kereszt" részére gyűjtött elhasznált fehérnemüeket, hogy azokat kiigazítva, megtisztítva a helybeli kórházak sebesültjei rendelkezésére bocsáthassa. Ezen tevé-kenykedésekben megbecsülhetetlen kitartással és áldozatkészséggel segédkeztek a következő úrnők: Stern Sándorné, R<Mh Miksáné, dr. Rotschild Samuné, Sommer Ignácné, Weisz Tivadarné és Bettel-heim Aladárné.
A gyűjtés eredménye:
Növendékeink részéről ..................16,0C0 darab
A nevezett úrnők részéről ...... ... 10,000 darab
összesen ... 26,000 darab
használt fehérnemű.
Ezen fehérnemüek rendbehozatalához szükséges anyagok beszerzésére közadakozás révén befolyt 308 korona 28 fillér.
Később, amikor iskoláink megnyílta után — a nagym. Minisztérium rendelete a III.—IV. leányosztály kézimunkaóráinak miként való megtartása iránt is intézkedett, varróiskolánk a Nagykanizsáról hadbavonuló katonák téli meleg ruhenemüínek elkészítésével foglalkozott. Ezek költségeit közadakozásból, gyűjtésből, a növendékek által rendezett gyermekelőadások és egy karácsonyi bábukiállitás tiszta jövedelméből fedezte. Begyült 1433 korona 69 fillér.
— 21 —
A katonaságnak átadott meleg ruhanemüek a következők:
... 461 drb
Hósapka Csuklóvédő Nyakvédö Jaeger ing Jaeger nadrág
Kapca .....
Haskötő Térdmelegitő Gallérvédő .. Kesztyű
összesen
1100 pár 48 drb 124 drb 70 drb 250 pár 400 drb 26 pár 40 drb 6 pár 2525 drb
Polgári fiúiskolánk növendékei, a Minisztérium felhívására, Németh Mihály polg. isk. tanár lelkes közreműködése mellett 80 kg. teapótló szederlevelet gyűjtöttek és szállítottak be az orsz. Had-segélyző Hivatalhoz.
A honvédelmi harcban vitézül küzdő harcosok, valamint az elesett hősök özvegyeinek és árváinak karácsonyi örömének megszerzésére mindkét iskola növendékei gyűjtőitek 1117 korona 75 fillért.
A „Szövetségi hűségjelvény-"ből vettek a fiú- és leánytanulók 59 drbot 29 korona 50 fillér értékben.
A polg. fiúiskola növendékei tevékenyen résztvettek a hadsereg részére eszközölt fémgyűjtésben.
A tantestületek tagjai a hadikölcsönből jegyeztek 12,400 koronát, a polg. iskolai hadbavonult tanárok családtagjainak segélyezéséhez 38 koronával járultak.
A polg. leányiskola IV. oszt. növendékei az oroszoktól zsákmányolt ágyúk anyagából készült „Hadi Emlékéreméből vásároltak 41 darabot 82 korona értékben.
— 22 —
IX.
A rendes tanulók névsora.
I. a) fiúosztály.
Osztályfőnök: SAUERMANN "MIHÁLy.
Baumgarten Zoltán *Belső Géza *Bicsák Ferencz Bindinger Rezső 5 *Bohár István Boros Károly Brys József Fenyvesi István Firtl András 10 Fiiszár Gyula Golenczki Ferencz Hirháger Antal *Horváth József *Horváth Lajos 15 Juha János Karner Frigyes Karner Lajos *Kelemen János Král József 20 Lőrinczy Lajos Nagy György
Kimaradt: *Pinke lgnácz. Meghalt: Dattler János.
Nagy Rezső Offenbeck Ferencz Pammer Jenő 25 Pápai Márton Piticzinger József Ritter Ernő Rosenheim Sándor Schuhel Károly 30 Simon Antal *Sipos József Spitzer Pál *Szakálos László Szattler József 35 Szertics István *Sziszka István Szúnyog István *Tanczenberger Béla Winkler Pál 40 Wrábel Győző Zubrinic József
A *-gal jelöltek ismétlők voltak.
— 23 —
I. b) fiúosztály.
Osztályfőnök: WEHRy HUGÓ.
Babos József Biba Sándor Bolf József Bolla Gyula 5 *Buzek Tibor *Gazdag János Golenczki Ferenc Horváth József Horváth Lajos 10 Kaufmann Imre Kálovics János Keller Gyula Kercza Károly *Koszednár József 15 Kovács Géza Krausz Sándor ®Kreuczer Károly
László Jenő *Marovics Sándor 20 Mezriczky József *Rein József *Schlosser András Sebestén István Skerlák Gyula 25 Sörlei Jenő Steiner József Sveiczer István Szakács József Szövedics László 30 Tezer Antal *Totola Károly Török József Trombitás István Zsidi Lajos
Kimaradt: *Lackenbacher András, Perkó József, *Trinkl Oszkár, *Weisz Ferencz, Weisz Lipót.
Más iskolába ment át: Schró\'der Gyula.
Nem tett vizsgát: Bátori István.
— 24 —
II. a) fiúosztály.
Osztályfőnök: RÁCZ LAJOS.
/
Arvay József Baján József Benkő József ^Dolmányos Ferencz 5 Farkas János Gölles Dezső Göllesz Antal Heffer József Hiczelberger Alfréd 10 *Hiczelberger Jenő *Hosszú Sándor Jámbor István Kamper Gyula *Kaufmanti György
15 Koletár József Lendvay Lajos Molnár József Muczer Boldizsár Nagy Sándor 20 Paizs Pál
*Plander Károly Pléh János *Pichler István Polgár Jenő 25 Sipos Ferencz *Sziszka Gyula Tóth Vincze Vellák József
Kimaradt: Ferk László, Németh Ferencz, Vodinák Vincze.
Meghalt: Ács András.
— 25 —
II. b) fiúosztály.
Osztályfőnök: RÁCZ LAJOS.
Auspitz Zoltán Boncz Sándor Gábor József Gerencsér Imre 5 Godina János Gölles József Grünfeld Dezső Grünwald Ernő *Hafner Ferencz 10 Heltai István Hilcz József Jakab István Kaufmann Aladár Kálmán József 15 ®Klein Ferencz Kondor György Kovács Dezső
Löbl Ferencz Lőrincz György 20 Mikó János
Mujdricza Mátyás Pál Imre Pécsi Vilmos Pollák Sándor 25 Ritter Frigyes Sipos Károly Spirk János Szabó János Szekrény Géza 30 Tamás György *Varga József Ventzel Gyula Vucsák László
Kimaradt: *Lemmer Ferencz, Modrovics Ferencz, Pavelkovics Sándor.
— 26 —
II. b) fiúosztály.
Osztályfőnök: JELŰNEK MARK.
Bálint Ferencz *Beck Miklós Bojt János Egyed László 5 Felde Ferencz Felde Lajos Fenyves Sándor Gaszmann Vilmos Góczán István 10 Göndöcs Lajos Graffits Géza Harangozó Ferencz Heltai László Hetesi János 15 Horváth Lajos Hozmecz Ferencz Kovács Dezső Lengyel János Lovrak Vincze 20 Maschanzker Imre *Megyesi Géza Milhofer Jenő Molnár Antal Nagy László 25 Nemetz Ferencz id. Németh József ifj. Németh József Palyó Ernő Petrics János
30 Plander Ferencz Pliemitscher Antal Potucsek Lipót Pörcz József Radics Emil 35 Reiner Károly Ritter Dezső Rítter Frigyes Rosenfeld Géza Rozenfeld József 40 Schlögli János Spitzer Károly Stampf László Sugár Zoltán Szabó Gyula 45 Szabó József Szélig Antal Szij István Talafausz István Tausz József 50 Toch Rezső Tóth Ferencz Tőke Róbert Tüke József Tüskés László 55 Varga Béla Varga Lajos Vellák József Viola Mihály
Kimaradt: Gedér József, Tamás Mihály. Más iskolába ment át: Schrőder Jenő.
— 27 —
II. b) fiúosztály.
Osztályfőnök: NÉMETH MIHALy.
Baumgartner Viktor Beke József Bindinger, Gyula Eichner Árpád 5 Erős Ferencz Fischl Lajos Fullér Károly Grósz Imre Grünfeld Dénes 10 Guttmann Károly Hanke József Háhn Károly Helfert József Hirschler István 15 Hordós Gyula Kanyar István Kengyel Jenő Kohn Imre Kremsier Dezső
20 Lengyel István Lenkei Jenő Meszerics István Molnár László Müller Ilrnő 25 Nagy Adám Neumann Andor Németh Pál Oláh Ferencz Pirity Lajos 30 Reiner Márton Schweitzer László ^\'Somogyi József Szattler Zoltán Szeles Pál 35 Tóth István Tőke Jenő Walder József Zbinyovszky István
— 28 —
1. a) leányosztály.
Osztályfőnök: MAXIMOVITS JULIA.
Bachmann Katalin Bindinger Erzsébet Fleiner Ilona Gobár Eva 5 *Gutmann Anna *Kern Viktória Kovács Rozália Krausz Róza Kurucz Erzsébet 1U Lackenbacher Rózsa Lányi Ilona Lengyel Anna Mandelbaum Júlia Mandler Erzsébet 15 Mikó Rozália Mustos Gizella Ney Katalin Noll Anna Ötvös Magdolna 20 Pinczinger Erzsébet
Platzkó Erzsébet Plánder Mária Sattler Rozália Schlesinger Mária 25 Schlosser Julianna SchnabI Krisztina Schvarcz Magdolna Sió Gizella Solina Ilona 30 Sommer Anna Steiner Matild Szabó Szidónia Szeman Mária Szépudvari Margit 35 Tóth Margit Varga Gizella Virányi Nelli *Wrábel Gizella Zbinyovszky Mathild
Kimaradt: Czvetkó Mária.
Nem tett vizsgát: SchnabI Fráncziska.
- 29 -
1. b) leány osztály.
Osztályfőnök: Dr. HORVÁTHNÉ KENEDI ERZSÉBET.
Armuth Klára Berger Ilona Deutsch Mária Eppinger Irén 5 *Farkas Erzsébet *Fischer Sára ®FriedIánder Lili Gábor Julianna Goldberger Gizella 10 Gréczi Erzsébet Grünfeld Irén Horváth Ilona Jáger Jozefin Kárpathy Margit 15 Klein Terézia Kollár Ilona Kondor Ilona Kudich Gizella Kugler Stefánia 20 Lencz Irén *Lieb Ida Maierhofer Mária Mikó Margit
Müller Izabella 25 *Németh Júlia Offenbeck Ilona *Öveges Etelka Paár Mária Peczina Margit 30 *Perlsz Erzsébet Pintér Margit Ratmann Mária Rosenfeld Janka Sándor Mária 35 Steiner Erzsébet Stern Valéria Székács Erzsébet Szűcs Margit Tar Mária 40 Tóth Anna Török Mária Varga Erzsébet Weiszfeld Anna Weiszfeld Olga 45 Zsidi Erzsébet
Kimaradt: Blumenschein Margit, Buza Erzsébet, Luria Rozália, *Pum Erzsébet, Rihó Viktória.
Magántanuló lett: Kis Malvina, Takács Rozália.
II. a) leányosztály.
Osztályfőnök : Dr. KISSNÉ SCHVARCZLEITNER KORNÉLIA.
Banekovich Lujza Bogyay Piroska Csillag Erzsébet Dcbesch Margit 5 Dobó Éva Domány Sarolta Eppinger Margit Fischer Margit Kemény Lujza 10 Kiss Klára *K!uger Aranka Lendvai Rózsi *Martinecz Ilona Mayer Irén 15 Neizer Olga
Pallos Katalin Potucsek Erzsébet Remete Ilona Rusz Irén 20 Schlesinger Irén "Sebestyén Karolin Sommer Margit Szántó Erzsébet Szűcs Katalin 25 Tamás Ida Vincze Gizella Weisz Mária Wentzely Erzsébet Zavilla Valéria
Kimaradt: Szabady Jolán, Wolf Emilia.
Más iskolába ment át: Unger Irma.
- 31 -
Ii. b) leányosztály.
Osztályfőnök: EBERHARDT MÁRIA.
Adlovits Margit Ábrányi Ilona Böhm Sarolta Csonták Erzsébet 5 Dukász Margit Engelleiter Erzsébet Fekete Magdolna Fekete Mária Flumbort Erzsébet 10 Friedrich Jozefa Fullér Anna Haán Margit Jancsi Mária *Kaschmitter Mária 15 Kaufer Teréz Kaufmann Józsa Klein Mária Kluger Ilona
Kohn Erzsébet 20 Kriesch Anna Kvicsák Anna Kürschner Margit Lencz Aranka Moshammcr Erzsébet 25 Paár Margit Péter Karolin Riez Stefánia Ritter Erzsébet Steiner Etel 30 Strasser Margit Szabó Julia Szabó Mária Vavrik Gizella Vucsák Margit 35 Zsidi Mária
Nem tett vizsgát: Baksa Ilona, Buzási Anna, Harangozó Margit.
Meghalt: Karlovetz Erzsébet, Kousz Auguszta.
- 32 -
111. leányosztály.
Osztályfőnök: FÖLDESNÉ VALKOVSZKy OLGA.
Amslberg Margit Andri Margit Banekovich Viktória Bencze Klára 5 Boskovitz Sarolta Bozdai Ilona Dobesch Erzsébet Farkas Gizella Fesselhoffer Eleonora 10 Friedrich Aranka Friedrichkeit Olga Groszek Ilona Havas Lili Henne Rozália 15 Horváth Erzsébet id. Horváth Mária ifj. Horváth Mária Jászai Mária Jelinek Margit 20 Junker Ilona Karner Júlia Kavetz Ágnes Károlyi Sarolta Kemény Margit 25 Kenessey Erzsébet Kocsner Mária Kohn Erzsébet Kumánovics Mária Lehoczky Emilia
Kimaradt: Berger Erzsébet.
30 Lehoczky Mária Lencz Margit Mersits Erzsébet Migazzy Margit Milhofer Rozáiia 35 Moshammer Stefánia Mujdricza Mária Nagy Emma Németh Ilona Nováczki Gizella 40 Péter Irma Papp Ilona Schiller Ilona Schweiger Anna Skergula Ilona 45 Skrivalits Anna Steiner Ilona Steiner Margit Szabó Margit Szaucsek Stefánia 50 Szendrei Ilona Szitár Teréz Sz-ücs Aranka Tarsoly Rozália Tollár Katalin 55 Török Anna Vértes Erzsébet Wunderlich Margit Zalaváry Ilona
Magántanuló lett: Varga Margit, Virányi Rózsi.
Nem tett vizsgát: Sándor Ella.
- 33 -
IV. leányosztály.
Osztályfőnök: NAGy ERZSÉBET.
Árvái Rózsi Becht Gizella Blumenschein Rozália *Bruckner Irma 5 Dukás Mária Egri Gizella Ferenczi Margit Fischer Erzsébet *Fodor Erzsébet 10 Franck Margit Frey Mária Grosz Ilona Grosz Stefánia Grünfeld Ilona 15 Handelsmann Margit Harsay Gizella *Junker Berta Kaufmann Berta Kárpáti Erzsébet 20 Kárpáti Jolán Kis Mária Lenke *Klein Anna Koháry Mária Kohn Olga 25 Kovács Anna Kulka Erzsébet
Magántanuló lett: Zalaváry Mária.
Lajpczig Erzsébet Lopusánszky Hilda Neu Klára 30 Németh Teréz Pallos Erzsébet Pollák Erzsébet Schlesinger Júlia Sommer Olga 35 Sonnenberg Klára Sprung Gizella *Stern Hermina Strasser Erzsébet *Szabó Róza 40 Szegheő Izabella Szmodics Éva Thury Irén Tibolt Jolán Toch Erzsébet 45 Tóth Ilona Totola Gizella Weisz Ella Weisz Gabriella Weisz Zsófia 50 Wellisch Erzsébet Wirth Margit Wrábel Irma
2
- 34 -
X.
Statisztikai kimutatás
a fiúiskolái nyilvános tanulók létszámáról az 1914/15 tanévben.
C i m Osztályok l | Összesen
I.a l.b 11.a ll.b III. IV.
I. A tanulók számának alakulása:
Beíratott a tanév elején ... ... ... ... ... ... 43 41 32 36 61 38 251
Beíratott a tanév folyamán: ... ... ... ... ... -
aki a tanév megelőző részében magántanuló volt —
„ „ „ „ más iskolába járt —
„ „ „ „ nem járt iskolába — - — — — — —
Összesen ... 43 41 32 36 61 38 251
Ezek közül:
magántanuló lett ... ... ... ... ... ... ... —
kimaradt (más iskolába ment át, vagy nem tanult
tovább) ... ... — ...... ... -....... 1 6 3 3 3 — 16
meghalt ... ... ... ... ... ... ......... 1 — 1 — — — 2
az iskolai év végéig ebbe az iskolába járt ... ... 41 35 28 33 58 38 233
alsóbb osztályból lépett fel ... ... ... ...... 32 30 25 32 59 37 215
osztályismétlő volt ... ... ... ... ......... 11 11 7 4 2 1 36
II. A beirt tanulók tandíjmentessége:
Egészen tandíjmentes ... ... ... ... ... ... 3 6 5 4 7 4 29
Kétharmad részben tandíjmentes ... . . ... ... 7 5 2 1 2 4 21
Fél tandíjmentes ... ... ... ... ... ...... 2 2 5 11 13 6 39
Tandíjkedvezményben nem részesült ... ... ... 31 28 20 20 39 24 162 !
III. A beirt tanulók iskolamulasztásai:
Igazolt órák száma ...... ... ... ...... ... 407 492 353 330 778 575 2934
Nem igazolt órák száma... ... ... ... ... ... 32 49 3 6 50 44 184
IV. A tanév végén való létszám részletezése:
/. Születési év szerint;
1905. évben született ... ........ . . _ 1 1
1904. „ „ .. ... ... ... ... ... 15 8 _ 2 _ _ 25
1903. „ „ ... ... ... ... 15 14 9 7 _ _ 45
1902. „ „ ... ... ... ... ... ... 8 7 8 11 13 _ 47
1901. „ „ ... ... ............ 3 3 5 7 22 14 54
1900. „ „ ... __ ... ... ... .. — 2 6 4 11 8 31
1899. „ „ ... ... ... ... ... ... _ _ 2 7 12 21
1898. „ „ ... ... ... ... ... ... _ _ _ 5 4 9
1897. évben, vagy még korábban született ... ... — — -- —
2. A tanulás eredménye szerint:
Az osztályt sikerrel végezte ... ... 28 25 22 20 39 29 163
Javitó vizsgálatra utasíttatott ... ... ... 8 7 6 9 16 9 55
Osztályismétlésre utasíttatott 5 2 4 3 __ 14
Osztályzatot nem nyert ... ... — 1 — - 1
3. Vallás szerint:
F!óm kath. ... ... ... ... ... ... ... ... ... 31 29 27 22 47 25 181
Ág. hitv. evang.... ... ... ... ......... ... 4 1 - 2 1 - 8
Református... .. ...... ... ... ... ... ... _ _ _ 1 _ _ 1
Izraelita ... ... ... .................. 6 5 1 8 10 13 43
— 35 —
C i m Osztályok Összesen
1 a l.b ll.a I l.b III. IV.
4. Anyanyelv szerint:
Magyar ... ... ... ... ... ... ... ... ... 38 35 28 28 56 38 223
Német ... ... ... ... .. .... ... ... ... 2 — 5 1 — 8
Horvát ... ... ... ... ... ... ......... 1 — —- — 1 — 2
5. Szülök lakóhelye szerint:
Helybeli ......... .... ..........- — 36 28 25 30 48 29 196
Zalamegyei ... ... ... ... ... — ... — 3 6 2 - 4 2 17
Más megyebeli...... ... ...... ... ... ... 2 1 1 2 3 7 16
Horvátli-bzlavonországbeli ... ... ... .... ... — — — 1 3 — 4
Ausztriai ...... ... ......... ... ... ... — — — — — —
Külföldi ... ... ... ... ...... ... — — — — — ■ — —
6. A szülök társadalmi állása szerint: - * \'j
Nagybirtokos, nagybérlő ............... —
Középbii tokos, középbérlő ... ... ... ...... — —
Kisbirtokos, kisbérlő ... ... ... ... ... ... — — - — 1 1 2
Kisbirtokos, napszámos ... ... ......... ... — 1 2 2 — — 5
Egyéb őstermelő (kertész, majoros stb.) ...... — — — — 1 1 2
Gazdasági tisztviselő ... ... ... ......... —
Egyéb gazgasági segédszemély ............ — 1 1 — — 1 3
Földművelési munkás, napszámos ........ — — — — — —
Nagyiparos, bányanagyvállalkozó ......... — 10 — — — — — 49
Kisiparom, bányakisvállalkozó... ... ... ... ... 10 4 6 14 5
Ipari, vagy bányászati tisztviselő ... ... ... ... — — — - — 1
Egyéb ipari, vagy bányászati segéd zemély 5 — 4 1 4 5 19
Ipari, vagy bányászati napszámos ...... ... — — — — —
Nagykereskedő, nagyvállalkozó............ — — — — —
Kiskereskedő, kisvállalkozó ... ... ......... 1 1 1 2 4 9
Házaló kereskedő, piaci árus ... ... ... ... - — — 1 — — 1
Kereskedelmi, vagy közlek. tisztviselő... ... ... — — 1 — 2 5
Egyéb kereskedelmi, vagy közlek. segédszemély 17 13 5 19 10 72
Kereskedelmi és közlek. munkás, napszámos ... 1 — 2 1 4 2 10
Köztisztviselő és közhiv. a\'k. dijnok ... ... — 3 — — 1 4
Pap, tai ár, tanitó ... ... ... ... — ... ... — — 3 4
Másféle értelmiségi (orvos, ügyvéd stb.) ... ... — 1 — — 1 2
Közhivatalban aikalm. altiszt, vagy szolga...... 4 2 1 1 1 11
Katonatiszt ... ... ... ... — ... — — — — — — — — — —
Katonaaltiszt ... ... ... .......- ... ... 1 2 1 1 — — 5
Különböző ágbeli v. k. m. n n. napszámos... — 1 2 1 1 1 6
Tőkés, járadékos, háztulajdonos ... ... ... — — — — — — __
Nyugdíjas tisztviselő, vagy más éitelmiségi — — — — — — 1 1
Nyugdíjas altiszt, szolga, vagy munkás ... ... 1 — — — 1 — 2
Magánzó, eltartásos ...... ... ... ... ... 1 3 2 2 6 3 17
Házi cseléd ... ............ ........ —
Egyéb és ismeretlen foglalkozású... ... ... ... — — — — — —
Árvaházi, szeretetházi tanulók ... ... ... ... — — 3 — — 3
V. A létszám összehasonlítása.
A mult tanévben beíratott ... ... ... ... ... 40 63 40 54 41 39 277
A jelen „ „ ... ......... — 43 41 32 36 61 38 251
Szaporodás (+) vagy apadás (—) ... ... ... +3 -22 -8 -18 t20 -1 -26
- 36 -
XI.
Statisztikai kimutatáé
a leányiskolái nyilv. tanulók létszámáról az 191415 tanévben.
C i m Osztályok Összesen
I.a l.b H.a ll.b III. IV.
I. A tanulók számának alakulása:
Beíratott a tanév elején ... ... ... — ...... Beíratott a tanév folyamán: ... ... ... ... ... aki a tanév megelőző részében magántanuló volt „ „ „ „ más iskolába járt „ „ „ „ „ nem járt iskolába 41 52 31 1 40 62 53 279 1
összesen ... Ezek közül: magántanuló lett ... ... ... ... — — — kimaradt (más iskolába ment át, vagy nem tanult tovább) .............- -.......... meghalt ............... — ... — — az iskolai év végéig ebbe az iskolába járt 41 1 40 52 2 5 45 32 3 29 40 2 38 62 2 1 59 53 1 52 280 5 10 2 263
alsóbb osztályból lépett fel ...... ......... osztályismétlő volt ..................... 38 3 44 8 29 3 39 1 57 5 47 6 254 26
II. A beirt tanulók tandíjmentessége:
Egészen tandíjmentes ... ... ... ... ... .._• Kétharmad részben tandíjmentes ... ... ...... Fél tandíjmentes ... ... ... ... ... ... ... Tandíjkedvezményben nem részesült ... ... ... 8 3 1 29 3 12 3 34 4 1 2 25 8 3 5 24 9 4 10 39 8 3 4 38 40 26 25 189
III. A beirt tanulók iskolamulasztása:
Igazolt órák száma ... ... ... ... ... ... ... Nem\'igazolt órák száma ... ... ... ... ... 770 43 822 8 876 754 1424 1801 -20 2 6447 73
IV. A tanév végén való létszám részletezése:
I. Sziilelési év szerint:
1905. évben született ... .. ... ... ... ... 1904. „ „ ... ... ... ... ... ... i 1903. „ „ ... ... .......... ... 1902. „ „ .. ... ... ... ... ... 1901. „ „ ... ... ... ... ... ... 1900. „ „ ... ... ... ... ... ... 1899. „ „ ... ... ... ... ... ... 1898. „ „ ... ... ... ... ... ... 1897. évben vagy még korábban született. 15 15 7 3 _ 16 22 5 2 11 12 5 1 15 13 6 4 22 16 16 4 1 19 22 6 5 31 63 59 51 43 10 6
2. A tanulás eredménye szerint:
Az osztályt sikerrel végezte ... ... ... ... ... Javitóvizsgálatra utasittatolt ... ... ... ... Osztályismétlésre utasíttatott ... ... ._ ... ... Osztályzatot nem nyert ... ... ... ... ... ... 26 7 6 1 32 8 5 21 3 5 24 5 6 3 39 10 9 1 37 13 2 179 46 33 5
3. Vallás szerint :
Róni. kath. ... ... ........ ... ... ...... ... Ág. hitv. evang. ... ... ... ... ... ... ... ... Református... ... ... ... ... ...... ... ... Izraelita ... ... ... ... ... ... ... ...... 25 2 13 29 1 15 13 1 4 11 27 11 V » 42 2 1 14 24 2 1 25 160 8 6 89
r
p
— 37 —
C i m Osztályok Összesen
■ l.a l.b ii.mi.ii. 111 IV.
4. Anyanyelv szerint:
Magyar... ... ... ... ... ... ... ... ... ... Német ......... ... ... — ... ......... Horvát ... ... ... ... -............. r.. Tót ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 39 l 45 28 1 36 1 1 56 2 1 51 1 255 5 2 1
5. A szülök lakóhelye szerint: •
Helybeli ... ... — ... ... — — ..... Za\'amegyei ... ... ... — ... ... ... --- -— Más megyebeli ... ... ... ... ... ... - ... Horvát-Szlavonországbeli ... .. ....... ... Ausztriai ..... .. ... ....... ... ... ~ Külföldi ... ... ... - - ... ... ... 38 2 39 4 2 29 33\' 3 2 54 1 3 1 50 2 243 8 11 1 — !|
6. A szülök társadalmi állása szerint:
Nagybirtokos, nagybérlő ... ... ... ... ... Középbirtokos, középbérlő . ... ... — ... Kisbirtokos, kisbérlő ... ... ... . .. ... Kisbirtokos, napszámos ... ... ... ... .. Egyéb őstermelő (kertész, majoros stb.) 1 Gazdasági tisztviselő. . . ... ... Egyéb gazdasági segédszemély ... Földmivelési munkás, napszámos... ... ... ... Nagyiparos, bányanagyvállalkozó ... ... — Kisiparos, bányakisvállalkozó ... ......... Ipari, vagy bányászati tisztviselő ... ... ... — Egyéb ipari, vagy bányászati segédszemély . . Ipari vagy bányászati napszámos ... ... Nagykereskedő, nagyvállalkozó ... ... Kiskereskedő, kisvállalkozó ... ... ... ... . . Házaló kereskedő, piaci árus ... ... ...... Kereskedelmi, vagy közlekedési tisztviselő... . Egyéb kereskedelmi, vagy közlek. segédszemély Kereskedelmi és közlek. munkás, napszámos ... Köztisztviselő és közhiv. alk. dijnok ... ... Pap, tanár, tanitó ............ ... ... ... Másféle értelmiségi (orvos, ügyvéd stb.) ... ... Közhivatalban alkalrn. altiszt, vagy szolga Katonatiszt ... ... ... ... ... — ... — ... Katonaaltiszt ... ... ... ... ... ~....... Különböző ágbeli v. k. m. n. n. napszámos ... Tőkés, járadékos, háztulajdonos ... ... ... Nyugdijiis tisztvise\'ő, vagy más értelmiségi Nyugdíjas altiszt, szolga, vagy munkás ... ... Magánzó, eltartásos ... ... .... ........ Házi cseléd ... ... ... ... ... .... ......... Egyéb és ismeretlen foglalkozású ... ... ... ... Árvaházi, szeretetházi tanulók ... ....... 1 1 4 6 3 3 12 1 2 1 2 9 2 1 1 1 1 12 1 2 5 3 9 2 3 1 2 1 1 2 2 3 3 6 2 2 4 1 1 1 1 1 3 1 2 1 10 1 2 1 I 5 1 10 1 4 1 3 12 2 5 4 3 1 2 3 7 1 13 1 7 1 6 8 1 3 2 1 2 1 1 4 2 2 3 j 1 2 50 ■ 2 11 2 3 24 2 19 57 2 12 9 13 7 1 7 5 1 7 19
V. A létszám összehasonlítása.
A mult tanévben beíratott ... ... ... ... ... A jelen „ „ ......... ...... Szaporodás (-J-) vagy apadás(—)... ... ... ... \'46 41 -5 70 52 -18 33 32 -1 37 40 +3 63 62 -1 57 53 -4 306 280 -26
XII.
Az 1914—1915. tanévi tanulásbeli eredmény kimutatása a fiúiskolában.
Osztályok I. a) I. b) II. a) II. b) III. IV-
Az osztályozottak száma 41 34 29 31 58 38
Tantárgyak jeles 1 jó elégséges elégtelen felmentve jeles hö elégséges elégtelen felmentve jeles jó elégséges elégtelen j felmentve ! jeles ¡¡6 elégséges elégtelen felmentve jeles jó elégséges elégtelen felmentve jeles jó elégséges elégtelen felmentve
Hit- és erkölcstan ... Magyar nyelvtan ... Német nyelvtan...... Földrajz......... ••• Történelem......... Számtan............ Mértan ........... Természetrajz ...... Természettan ...... Mértani rajz......... Szabadkézi rajz Szépírás............ Torna ............ Ének ............ 9 5 4 3 3 3 2 4 11 16 7 6 11 13 11 12 21 18 27 29 15 19 21 21 2 3 3 12 6 6 4 4 4 1 1 4 5 4 4 9 8 9 9 6 10 15 19 21 21 22 21 18 16 11 9 1 2 3 6 3 4 1 — — 1 2 3 3 3 3 6 8 6 12 7 10 11 10 12 8 8 15 18 15 13 13 11 12 13 1 1 2 3 1 2 — 3 2 1 1 2 6 5 6 § 13 10 10 13 9 10 19 20 « 16 13 12 10 7 3 5 4 6 7 6 2 U 8 5 4 4 3 6 2 2 25 13 5 17 24 14 9 18 17 17 25 34 46 38 30 28 39 30 33 36 6 7 3 12 7 4 6 1 2 15 8 2 7 1 6 2 6 8 14 15 8 19 20 9 12 16 14 10 9 15 26 17 8 24 20 19 16 18 4 3 4 1 2 2
xnr.
Az 1914—1915. tanévi tanulásbeli eredmény kimutatása a leányiskolában.
Osztályok I. a) I. b) II. a) i II. b) III. IV.
Az osztályozottak száma 39 45 29 35 58 52
Tantárgyak jeles J0_1 elégséges elégtelen felmentve jeles *__1 elégséges elégtelen felmentve jeles jó elégséges elégtelen felmentve jeles jó elégséges elégtelen felmentve jeles jó elégséges elégtelen felmentve jeles : jó <\' elégséges elégtelen ;felmentve
Vallástan ......... 7 21 11 7 23 15 _ 12 12 5 _ 4 20 11 _ 12 37 9 _ 1 22j 23 7 _ _
Magyar nyelv ...... 2 13 23 1 — 2 15 24 4 — 1 7 15 6 — — 5 20 10 — 2 5 37 14 — 4 5 11 24 13 —
Német nyelv ...... 2 13 19 5 — 6 17 14 8 — 3 6 14 6 — 1 7 21 6 — 4 15 26 13 — 15 32 — —
Földrajz............ 1 9 26 3 — 3 14 19 9 — 11 6 9 3 3 14 17 1 — 5 19 14 9 — — — — —
Történelem......... — — — — — — — — — — — _ — — — — -- — — 7 16 34 1 — 9 15 18 10 —
Számtan............ 3 8 18 10 — 1 12 25 7 — 6 7 14 2 — 2 12 17 4 — 3 17 27 11 — 4 24 22 2 —
Mértan ............ 4 8 19 8 — 6 14 17 8 — 6 3 16 4 — 1 13 15 6 — 4 20 20 4 — 7 17 25 3 —
Állat- és növénytan 5 8 18 8 — 2 9 27 7 — 5 5 15 4 — 3 8 19 5 — — — — — — — — — — —
Vegy- és ásványtan 7 18 30 3 — — — — —
Természettan ...... — 4 16 26 6 —
Egészségtan... ... ...
Háztartás-neveléstan — -— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — 29 20 3 — —
Kézimunka ......... — 19 17 1 2 3 22 16 1 3 5 13 8 1 2 4 19 11 — i 7 38 6 — 7 9 30 9 — 4
Enek ............ Rajz ... ... ......... 5 13 11 4 6 10 11 16 2 6 9 8 7 2 .3 6 13 8 2 6 15 25 5 6 7 13 17 7 — 15
írás ............... Testgyakorlat ... ■■■
— 40 —
XIV.
Kimutatás
az igazgatóság által kezelt segély- és kirándulási alapokról
Bevétel aj Segélyalap. Kiadás
Tétel A tétel megnevezése Összeg Tétel A tétel megnevezése Összeg
K f K f
1. Fiúiskolái:
1 1913/14. tanévi maradék 1 48 1 Egyenleg... ... ... ... 3 _
2 Kamat ... ... ... ... 1 52
3 _ 3 _
Marad az 1915/16 tanévre 3 —
2. Leányiskolái.
1 1913/14. tanévi maradék 82 97 1 Segélyezésre kifizettetett 8 10
2 Kamat ... .... ... ... 6 33 Egyenleg 81 20
89 30 89 30
Marad az 1915/16.tanévre 81 20
bj Kirándulási alap.
A jelen tanévben nem számíthattunk arra, hogy kirándulást rendezhessünk, tehát nem szedtük be a kirándulási dijat.
— 41 —
XV.
Jótékonyság.
1. Tandijelengedés folytán a fiúiskolában 89 tanuló összesen 999\'86-, a leányiskolában 91 tanuló összesen 1117\'16 koronával segélyeztetett.
2. Boldogemlékü Vizeki Tallián Ede, zágrábi volt prépostkanonoknak a fiúiskola részére tett 2000 K alapítványa után a jelen évre járó kamatok fejében Nagykanizsa r. t. város tanácsa] mint az alapítvány kezelője, 100 K-t bocsátott a tantestület rendelkezésére oly célból, hogy ezen összeg fiúiskolánk felső osztálybeli szegénysorsú és viszonylag legkiválóbb növendékeinek jutalmazására fordittassék. Ezen alapítvány kamataiból 50—50 K-t kaptak: Beke József és Meszé-rics István IV. oszt. tanulók.
3. A „Nagykanizsai Takarékpénztár" időnkinti adományaiból tőkésített összegekből, Nagykanizsa r. t. város egy 600 K-ás alapítványt létesített, melynek a jelen évre járó kamatai fejében a városi tanács 30 K-t bocsátott rendelkezésünkre oly célból, hogy ez az alapítólevél értelmében egy helybeli illetőségű, jó erkölcsű és szorgalmas fiúiskolái tanulónak adassék ki jutalmul. A tantestület azonban, hogy több arra érdemes növendéket jutalmazhasson, három tanuló között osztotta meg az összeget. 10—10 K-át kaptak: Erős Ferenc z, Eichner Árpád és Kanyar István IV. oszt. tanulók.
4. A „Néptakarékpénztár Részvénytársaság Nagykanizsán" 50 K-t volt szives küldeni, hogy abból 25 K-t a fiú-, 25 K-t pedig a leányiskola szegénysorsu és kiváló előmenetelü tanulóinak jutalmazására fordítsunk. A tantestületek az összegekből Góczán István III., Baján József II. oszt. tanulókat 10—10-, Benkő József II. oszt. tanulót 5-, Wellisch Erzsébet IV. oszt. tanulót 25 koronávál jutalmazta.
5. A „Délzai Takarékpénztár Részvénytársaság" 20 K-t adományozott a polg. fiúiskolái szorgalmas tanulók jutalmazására. Ebből 10—10 K-t nyertek:Paizs Pál és Szekrény Géza II. oszt tanulók.
6. A helybeli „Szegények Tápintézete" cimii jótékony egyesület népkonyhája ez évben 25 növendékünket látta el ingyenes ebéddel nov. hó 19-től márc. 15-ig.
Fogadják az itt felsorolt jó/tevők a jótéteményekben részesült szegénysorsu növendékeink, valamint a megjutalmazott tanulók nevében is az emberszeretet és nevelésügy oltárára hozott önzetlen áldozataikért az intézet igazgatóságának hálás és hazafias köszönetét azzal az óhajtással: vajha ők egykor meghálálhatnák a társadalom részéről számukra nyújtott segítséget és további kitartásra ösztönző jutalmakat a társadalom jólétének előmozdítására célz.0 lankadatlan munkásságukkal és becsületes igyekezetükkel!
— 42 —
XVI.
Az 1915-16. tanévben használandó tankönyvek hivatalos jegyzéke.
i. fiúosztály.
Róm. kath. hittan: Gergely J. Képes Biblia, 4. kiadás, kötve 1 K 60 f. Ág. ev. hittan: Bognár E. Dr. Luther M. kis kátéja, kötve 50 f. Református hittan: Hamar I. Isteni kijelentés az ó- és ujtestamentumban, kötve 1 K 20 f.
Izr. hittan: Dékány G. Bibliai olvasmányok, I. rész fűzve 2 K 50 f. Izr. hittan: Héber imakönyv, Deutsch—Schill fordítása, kötve 1 K 20 f. Glósz-Reőthy. Magyar nyelvtan és olvasókönyv, I. kötet, 2. kiadás, fűzve 2 K 80 f.
Ágh és Földes. Földrajz, I. kötet, 2. javitott kiadás, fűzve 1 K 80 f. Kogutowicz M. Földrajzi iskolai atlasz, 2. kiadás, kötve 2 K. Szenes A. Számtan polg. fiúisk. számára. I. rész, 7. kiadás, fűzve 2 K 50 f. Tóth J. Geometria elemei, I. rész, 3. kiadás, fűzve 1 K 60 f. Szterényi H. dr. Ásvány-, kőzet-, és földtan, 6. kiadás, fűzve 1 K 40 f. Szterényi H. dr. Növénytan, 5. kiadás, fűzve 2 K 40 f. Geszler Ödön. Gyakorlati és elméleti énekiskola. I. rész, fűzve 2 K.
II. FIÚOSZTÁLY.
Róm. kath. hittan:. Róm. kath. nagyobb katekizmus, polgári, felsőbb leány- és középiskolák alsó osztályai számára. A püspöki kar . kiadása, 1908, fűzve 64 f. Ág. ev. hittan: mint az I. osztályban. Református hittan: mint az I. osztályban.
Izr. hittan: Weisz M. Bibliai olvasmányok, II. rész, fűzve 2 K 50 f. Izr. hittan: Héber imakönyv, mint az I. osztályban. Glósz-Reőthy. Magyar nyelvtan és olvasókönyv, II. kötet, 2. kiadás, fűzve 2 K 60 f.
Ágh és Földes. Földrajz, II. kötet, 3. kiadás, fűzve 2 K. Kogutowicz. Földrajzi iskolai atlasz, 2. kiadás, kötve 2 K. Szenes A. Számtan, polgári fiúiskolák számára, I. rész, 7. kiadás, fűzve 2 K 50 f.
Tóth J Geometria elemei, I. rész, 3. kiadás, fűzve 1 K 60 f.
Szterényi H. dr. Álattan, 3. kiadás, fűzve 2 K 40 f.
Gaál J. Ábrázoló mértan, 4. kiadás, fűzve 2 K.
Geszler Ödön. Gyakorlati- és elméleti énekiskola, I. rész, fűzve 2 K.
III. FIÚOSZTÁLY.
Róm. kath. hittan: Dr. Demkovits Ágoston. Róm. kath. szertartástan,
polgári iskolák számára, 3. kiadás, kötve 1 K 40 f. Ág. ev. hittan: Bereczky S. A keresztény egyház rövid története, 4. kiadás, kötve 80 f.
Református hittan : Fülöp J. Ref. keresztyén hit- és erkölcstan, fűzve 80 f. Izr. hittan: Schön D. A zsidók története, I. kötet, fűzve 1 K 60 f.
— 43 —
Izr. hittan: Héber imakönyv, mint az I. osztályban. Deme K. Rendszeres magyar nyelvtan, 6. kiadás, fűzve 1 K 20 f. Deme K. Magyar olvasókönyv III. rész, 2. kiadás, fűzve 1 K 80 f. Hortobágyi-Baumann. Német nyelvtan és olvasókönyv, I r., fűzve 2 K 80 f. Ágh Géza. Földrajz, III. rész, 2. kiadás, fűzve 1 K 60 f. Kogutowicz. Földrajzi iskolai atlasz, 2. kiadás, 2 K. Gecser B. A magyar nemzet történelme, 2. kiadás, fűzve 1 K 20 f. Kogutowicz. Tiz térkép a hazai történelem tanításához, kötve 2 K Szenes A. Számtan, poig. fiúiskolák számára, II. rész, 5. kiadás, fűzve 2 K 80 f.
Tóth J. Szerkesztő és gyakorlati geometria, 3. kiadás, fűzve 1 K 20 f.
Szterényi H. dr. Ásvány-, kőzet- és földtan, 6. kiadás, fűzve 1 K 40 f.
Szterényi H. dr. Növénytan, 5. kiadás, fűzve 2 K 40 f.
Gaál J. Ábrázoló mértan, 4. kiadás, fűzve 2 K.
Erney J. Uj énektan, II. rész, 8. kiadás, fűzve 1 K 20 f.
IV. FIÚOSZTÁLY.
Róm. kath hittan: Pongrácz J. Kath. Egyháztörténelem, 5. kiadás, kötve 1 K 20 f.
Ág. ev. hittan: mint a III. osztályban.
Református hittan: mint a III. osztályban.
Izr. hittan: Btichler S. A zsidók története, fűzve 2 K 40 f.
Izr. hittan: Héber imakönyv, mint az I. osztályban.
Glosz-Reőthy. Stilisztika verstannal 3 K
Lehr A. Arany János „Toldi "-ja, 14. kiadás, fűzve 2 K 40 f.
Hortobágyi-Baumann. Német nyelvtan és olvasókönyv, I. rész, fűzve 2 K 80f.
Dr. Ágh Géza. Földrajz, IV. rész, fűzve 2 K 20 f.
Kogutowicz. Földrajzi iskolai atlasz, 2. kiadás, kötve 2 K.
Dr. Rybáry-Lóránd. Világtörténet, polgári fiúiskolák számára, 11. kiadás,
fűzve 3 K 20 f. Szenes A. Számtan, mint a III. osztályban.
Tóth József. Szerkesztő és gyakorlati geometria, 3. kiadás, fűzve 1 K 20 f. Dr. Kovács J. Fizika, a polgári fiúiskolák IV. osztálya számára, 6. kiadás,
fűzve 2 K 60 f. Gaál J. Ábrázoló mértan, mint a Ili. osztályban. Erney J. Gyakorlati énektan, II. rész, 8. kiadás 1 K 20 f.
I. LEÁNYOSZTÁLY.
Róm. kath. vallástan: Gerely József. Képes Biblia, 3. kiadás, kötvé 1 K 60 f.
Ág ev. vallástan: Bognár E. dr. Luther kis kátéja, kötve 50 f. Református vallástan: Hamar I. Isteni kijelentés az ó- és ujtestamen-
tumban, kötve 1 K 20 f. Izr. vallástan: Dekány G. Bibliai olvasmányok, I. rész, fűzve 2 K 50 f. Izr. vallástan: Héber imakönyv, fordította Deutsch és Schill, kötve 1 K 20 f. Glósz-Reőthy. Magyar nyelvtan, I. rész, 3. kiadás, fűzve 1 K 40 f. Hoffmann M. A magyar iskolai helyesírás, bármelyik kiadás, fűzve 40 f. Glósz-Reőthy. Magyar olvasókönyv, I. rész, 3. kiadás fűzve 2 K. Dánielné Lamács L. Első német könyvem, kötve 1 K 80 f. Makoldiné Molnár I. és Filtsch J. Német nyelvtan, 2. kiadás 1 K 24 f. Ágh és Földes G. Földrajz, I. kötet, 3. kiadás, fűzve 1 K 60 f. Kogutowicz. Földrajzi iskolai atlasz, 2. kiadás, kötve 2 K.
_ 44 —
Róth-Schuch-Perényi. Állat- és növénytan, I. r., 3. kiadás, fűzve 1 K 60 f. Szenes A. Számtan és mértan, I. rész, 2. kiadás, fűzve 2 K. Geszler Ödön. Gyakorlati és elméleti énekiskola, I. rész, fűzve 2 K.
II. LEÁNYOSZTÁLY.
Róm. kath. vallástan : Róm. kath. nagyobb katekizmus, Polgári, felsőbb leány- és Középiskolák alsó osztályai számára. A püspöki kar kiadása, 1908, ára fűzve 64 f. Ág ev. vallástan: mint az I. osztályban. Református vallástan: mint az I. osztályban.
Izr. vallástan: Weisz M. Bibliai olvasmányok, II. rész, fűzve 2 K 50 f. Izr. vallástan: Héber imakönyv, mint az I. osztályban. Glósz-Reőthy. Magyar nyelvtan II. rész, 2. kiadás, fűzve 1 K 20 f. Hoffmann M. Magyar iskolai helyesírás, bármelyik kiadás, fűzve 40 f. Glósz-Reőthy. Magyar olvasókönyv, II. rész, 2. kiadás, fűzve 2 K 40 f. Dánielné Lamács L. Második német könyvem, 2. kiadás, fűzve 2 K 40 f. Német nyelvtan, mint az I. osztályban. Ágh és Földes G. Földrajz, II. kötet, 2. kiadás, fűzve 2 K. Kogutowicz. Földrajzi iskolai atlasz, mint az I. osztályban. Róth-Schuch-Perényi. Állat- és növénytan, II. rész, 3 kiadás, fűzve 1 K 40 f.
Szenes A. Számtan és mértan, II. rész, 2. kiadás, fűzve 1 K 60 f. Geszler Ödön. Gyakorlati és elméleti énekiskola, I. rész, fűzve 2 K.
III. LEÁNYOSZTÁLY.
Róm. kath. vallástan: Dr. Demkovits Á. Róm. kath. szertartástan, 3. kiadás, fűzve 1 K 60 f.
Ág. ev. vallástan: Berecsky S. A Keresztény egyház rövid története, 4.
kiadás, kötve 80 f. Református vallástan: Fülöp J. A keresztény egyház történelme, fűzve 1 K Izr. vallástan: Schön D. A zsidók története, 1. kötet, fűzve 1 K 60 f. Glósz-Reőthy. Stilisztika és verstan, fűzve 3 K 20 f. Hoffmann M. A magyar iskolai helyesírás, bármelyik kiadás, fűzve 40 f. Lehr A. Arany J. „Toldi"-ja, 14. kiadás, fűzve 2 K 40 f. Danielné Lamács L. Harmadik német könyvem, kötve 2 K 60 f. Német nyelvtan, mint az I. osztályban. Márki és Pallos. Történelem, fűzve 2 K.
Ágh és Földes G. Földrajz, III. kötet, 2. kiadás, fűzve 1 K 80 f. Kogutowicz. Földrajzi iskolai atlasz, mint az I. osztályban Rybár Ormándy. Vegytan és ásványtan, 6. kiadás, fűzve 1 K 60 f. Szenes A. Számtan és mértan, III. rész, 3. kiadás, fűzve 2 K 50 f. Erney J. Uj énektan, II. rész, 8. kiadás, fűzve 1 K 60 f.
IV. LEÁNYOSZTÁLY.
Róm. kath. vallástan: Pongrácz József, Egyháztörténelem, kötve 1 K 20 f.
Ág. ev. vallástan, mint a III. osztályban.
Református vallástan, mint a III. osztályban.
Izr. vallástan: Büchler S. A zsidók története, fűzve 2 K 40 f.
Glósz-Reőthy. Költészettan és irodalomtörténet, fűzve 4 K.
— 45 —
Hoffmann M. A magyar iskolai helyesírás, bármelyik kiadás, fűzve 40 f.
Dánielné Lamács L. Negyedik német könyvem, kötve 3 K 20 f.
Német nyelvtan, mint az I. osztályban.
Márki-Pallos. Történelem, II. rész, 1. kiadás, fűzve 2 K.
Lévay E. Fizika, a csillagászati és fizikai földrajz elemeivel, kötve 2 K 40 f.
Szenes A. Számtan, III. rész, mint a III. osztályban.
Dr. Juba Adolf. Egészségtan, 2. kiadás, fűzve 2 K.
Sebestyénné. Háztartástan és neveléstan, 12. kiadás, fűzve 2 K.
Erney J. Uj énektan, mint a III. osztályban.
— 46 —
XVII.
f
Értesítés a jövő 1915—16, tanév megkezdéséről.
a) A vizsgálatok sorrendje.
1. Javító vizsgálatok. Augusztus 31-én délelőtt 8 órától kezdve a fiúiskolái, szeptember 1-én délelőtt 8 órától kezdve a leányiskolái tanulók javitó vizsgálatai tartatnak, mel)*ekre engedélyt kell kérni a tantestülethez cimzendő s az igazgatónál legkésőbb augusztus 15-éig benyújtandó folyamodvánnyal. E folyamodványhoz melléklendő a tanuló iskolai bizonyítványa.
2. Felvételi, illetve tantervkülönbözeti vizsgálatok. Augusztus 31-én délután 2 órától kezdve a fiúiskolái, szeptember 1-én délután 2 órától kezdve pedig a leányiskolái tanulók felvételi, illetve tantervkülönbözeti vizsgálatai tartatnak azon tanulókkal, akik az elemi iskola V. vagy VI. osztályának sikeres elvégzése után a polgári iskola II. vagy III. osztályába, vagy a gimnázium alsóbb osztályaiból a polg. iskola megfelelő felsőbb osztályaiba akarnak átlépni. Ezek a felvételi vizsgálatra az engedélyt a polgári iskolák tantestületeihez cimzett folyamodványban kérelmezik, mely folyamodványok legkésőbb junius 15-éig az igazgatóhoz benyújtandók.
3. Pótvizsgálatok. A rendes tanitás megkezdése után szeptember hó elején, később meghatározandó napokon fognak megtartatni a pótvizsgálatok az erre engedélyt nyert tanulókkal. Pótvizsgálatra az engedélyt a polgári iskolák tantestületeihez cimzett, szabályszerűen felszerelt s az igazgatónál legkésőbb augusztus 15-éig benyújtandó folyamodványban kérelmezhetik a tanulók.
A javitó-, felvételi- és pótvizsgálatok díjmentesek, a tantervi különbözetből teendő vizsgálatok dija tárgyankint 4 korona.
b) A beiratások sorrendje.
A beiratások szeptember 2., 3., 4., 6. és 7. napjain tartatnak meg és pedig naponta délelőtt 8—12 óráig a fiúiskolái, délután 2—5 óráig a leányiskolái tanulókkal.
A sorrend a következőleg van megállapítva.
1-ső két nap. Szeptember 2-án és 3-án csakis az I. osztályba lehet beíratni.
3-ík nap. Szeptember 4-én elsősorban az I. osztályban esetleg üresen maradt helyekre vétetnek fel tanulók s ezek beiratása után csakis a II. osztályba lehet beíratni.
4-ik nap. Szeptember 6-án elsősorban az I. vagy II. osztályban esetleg még üresen álló helyekre, azután a III. osztályba vétetnek fel tanulók.
5-ik nap. Szeptember 7-én elsősorban az alsóbb osztályokban esetleg üresen maradt helyekre, azután a IV. osztályba lehet beíratni.
c) Beiratási szabályok.
1. Magántanulóul beíratni senkit sem lehet.
2. A beiratásoknál tapasztalt tolongás elkerülése és a beiratások gyorsabb eszközölhetése végett a tanév végén sorszámmal ellátott beiratási lapot fog kapni minden tanuló, melyet otthon kitölt és vele
±
szeptemberben beiratkozhatik. Az I. osztályokba való beirathatás céljából aug. 30-án lesznek a beiratási lapok kiosztva a fiúiskolái könyvtárszobában (I. em. 1. sz.) és pedig délelőtt 9 órakor a fiú, 11 órakor a leányiskolái tanulók részére.
A jelenlegi növendékeken kivül még a II.—IV. osztályba beiratkozni szándékozók beiratási lapot kaphatnak az igazgatói irodában a hivatalos órák alatt.
3. A beiratásra a tanulók kötelesek — és pedig első beiratásra okvetlen — a szülő vagy ennek nemlétében a tanuló gondviselője kíséretében jelenni meg és előmutatni születési bizonyítványukat és mult tanévi iskolai bizonyítványukat.
Azon tanulók, akik polgári iskolánk valamely osztályába már be voltak Írva, a szülői kiséret és keresztlevél előmutatása alól felmenthetők, de uj tanuló szülői kiséret és születési bizonyítvány nélkül a tanintézetbe egyáltalán fel netn vehető.
4. Azv 1887. évi XXII. törvénycikk értelmében minden olyan tanuló, aki 12 évet betöltött, a beiratáskor hiteles orvosi bizonyítvánnyal tartozik igazolni, hogy a legutóbbi 5 év alatt védhimlővel ujraoltatott vagy az ujraoltás alól orvosilag felmentetett.
5. A beiratások alkalmával kérjük a pontos megjelenést, mert a számok elkerülése esetében bekövetkezendő kiszorulásokért felelősséget nem vállalunk.
1. A polgári iskola I. osztályába csak azon 9 évet betöltött\'tanulók vehetők fel, akik az elemi iskola 4 alsó osztályát sikeresen elvégezték, és ezt nyilvános iskolai bizonyítvánnyal igazolják. Ennek hiányában a tanulók felvételi vizsgálatra vannak kötelezve.
2. Minden tanuló köteles a beiratás alkalmával előre lefizetni 2 korona beiratási dijat, 1 koronát az ifjúsági könyvtárra és az évi Értesítőre, 50 fillért a szegény tanulók segélykönyvtára javára, 1 koronát tanulmányi kirándulások és utazások céljaira, azaz összesen 4 korona 50 fillért. Beiratáskor fizetendő az I. félévi tandij is, azaz 8 korona.
3. A tandij elengedéseért folyamodhatnak olyan szülők, akik vagyontalanságukat szabályszerű hatósági bizonyítvánnyal igazolják, ha gyermekeik megelőző tanévi iskolai bizonyítványa legalább jó magaviseletükről és jó előmenetelükről tanúskodik (t. i. bizonyítványukban a szépírást, tornát és éneket nem számítva, egynél több elégséges osztályzat nincs.) Ily bizonyítvány hiányában a vagyontalan szülők is csak a tandij felének vagy legfeljebb kétharmadának elengedésére számithatnak. Folyamodványok a tandíj elengedéseért Zalavármegye kir. Tanfelügyelőségéhez címezve, szegénységi- és iskolai bizonyítványokkal felszerelve, már a beiratáskor benyújtandók az igazgatóhoz.
A m. kir. honvédségben, csendőrségben és a közös hadseregben, haditengerészetben tovább szolgáló, magyar honosságú, osztrák állampolgársággal, vagy bosznia-hercegovinai illetőséggel biró altisztek gyermekei szegénységi bizonyítvány felmutatása nélkül is tandíjmentességben részesitendők, ha erre igényüket a beiratás alkalmával bejelentik.
d) Felvételi kellékek.
Nagykanizsa, 1915. juniu:
\\ Az igazgatóság.
TARTALOM.
1. Nagykanizsától a Vaskapuig..: ..........................................3
II. Adatok az 1914-15. tanév történetéhez ......... ... ... 7
III. Polgári iskoláink gondnoksága ... ... ... ... ..................12
IV. Tantestületek ...................................13
V. Tanterv, elvégzett tananyag...... ...................................16
VI. Tantervkülönbözeti vizsgálatok tantárgyai és tananyaga ... 17
VII. Jelentés az intézetben tartott tanfolyamokról........................19
VIII. Iskoláink és a háború.................. ..................20
IX A rendes tanulók névsora ................................................22
X Statisztikai kimutatás a fiúiskolái tanulók létszámáról............34
XI. Statisztikai kimutatás a leányiskolái tanulók létszámáról ... 36
XII. Tanulásbeli eredmény kimutatása a fiúiskolában ... ... ... 38
XIII. Tanulásbeli eredmény kimutatása a leányiskolában ...........39
XIV. Kimutatás az igazgatóság által kezelt segély- és kirándulási
alapokról ..................................................................40
XV. Jótékonyság ... ..................... ... ... ... 41
XVI. Az 1915—16. tanévben használandó tankönyvek hivatalos
jegyzéke ...................................42
XVII. Értesítés a jövő 1915—16. tanév megkezdéséről ... ............46

Insert failed. Could not insert session data.