Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
1.97 MB
2020-04-24 12:39:44
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
180
611
Rövid leírás | Teljes leírás (85.33 KB)

Cím: Gróf Bethlen István Nagykanizsa országgyűlési képviselője
Szerző: Novics Erika (1961)
Szerz. közl: Novics Erika ; [szerk. Horváth Ilona]
Kiadás: Nagykanizsa : Nagykanizsai Városvédő Egy., 2009
Sorozat: Nagykanizsai honismereti füzetek/28.
Eto: 943.9:342.534Nagykanizsa"1935/1939" ; 929[32](439)Bethlen I. ; 908.439.121Nagykanizsa
Tárgyszó: Nagykanizsa ; Bethlen István ; képviselő ; országgyűlési képviselő
Szakjel: 943.9
Cutter: N 57
Nyelv: magyar
Oldal: 48 p.


A következő szöveg a könyvből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:


943.9
N 57
NAGYKANIZSAI
HONISMERETI
FÜZETEK
28
2009
NOVICS ERIKA
GRÓF BETHLEN ISTVÁN Nagykanizsa országgyűlési képviselője
Készült Nagykanizsa Önkormányzata és a Nagykanizsai Városvédő Egyesület támogatásával
Szerkesztő: Horváth Ilona
Címlap:
Gróf Bethlen István
Felelős kiadó:
NAGYKANIZSAI VÁROSVÉDŐ EGYESÜLET
Nagykanizsa, Erzsébet tér 8.
Cserti Tibor elnök
Minden jog fenntartva!
ISBN
ISBN 978-963-06-8698-3
Készült a Nagykanizsai Szociális Foglalkoztató Nonprofit Kft. nyomdájában 2009
Ügyvezető: Dr. Berlinger Henrikné
KJ
Bevezetés
A Kanizsa Enciklopédiában rövid életrajz található gróf Bethlen Istvánról, melyből megtudhatjuk, hogy ő volt a város országgyűlési képviselője 1935-39 között. Vajon hogyan került kapcsolatba az erdélyi származású, arisztokrata születésű politikus Nagykanizsával? Hogyan, milyen körülmények között választották képviselővé? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Gróf Bethlen tíz éven át, 1921-31 között volt a Magyar Királyság miniszterelnöke. A történelemkönyvek részletesen bemutatják tevékenységét, konszolidációs politikájának főbb állomásait. A Sándor-palotából való távozása után is meghatározó alakja maradt a magyar politikai életnek egészen 1944-ig.
Tetteit, nézeteit alapvetően befolyásolták a következő tényezők: az arisztokrata származás, a családi hagyományok, a mezősámsondi gyermekkor, a Teréziánumban eltöltött évek, a világháború megrázó élménye, az 1918-19-es forradalmak, Trianon, valamint erdélyi birtokainak elvesztése. Tehetséges ember volt, széleskörű ismeretekkel, kiváló nyelvtudással. Döntéseiben a felsorolt momentumokon kívül természetesen külpolitikai és aktuálpolitikai szempontok is szerepet kaptak.
Politikai pályáját még a Monarchiában kezdte, először 1901-ben választották képviselővé Erdélyben. Szívesen foglalkozott a mezőgazdaság kérdéseivel. Fontosnak tartotta e témában a szükséges elméleti tudás megszerzését is. Teréziánumi, majd pesti jogi tanulmányai után két évig a magyaróvári gazdasági főiskolán mélyült el a mezőgazdaság fejlesztésének lehetőségeiben.
Iskolái végeztével a mezőségi Bethlen-birtokon nagy lendülettel fogott a gazdálkodásba, s az agrárius érdekek védelmezőjeként lépett a politika porondjára is. A későbbiekben úgy tartották őt számon, mint az agrárkérdések szakértőjét.
1
A Trianonnal elvesztett birtokok helyett az 1920-as évek elejétől Bethlen Inkén, Somogy megyében bérelt területet, ahol szívesen időzött. Továbbra is gazdálkodott, kapcsolatát a földdel nem veszítette el. Valószínűleg a somogyi táj szépsége és nyugalma vonzotta. Gemyeszeg, a szülőfalu, valamint Mezősámsond emléke egy életre elkísérte.
Az erdélyi kötődéseken túl az a politikai tapasztalat is meghatározó lett Bethlen nézetei kialakulásában, amelyet még a dualizmus idején szerzett. Konzervatív-liberális politikus volt, aki a következőképpen fogalmazta meg politikai hitvallását 1925-ben: „Legboldogabb az az ország, amely a liberális programokat józan és becsületes konzervatív pártok útján valósítja meg.”1 Bethlent konzervativizmusa akadályozta abban, hogy nyisson az ország demokratizálása irányában a két világháború között. U...

Insert failed. Could not insert session data.