Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
A védett dokumentumok csak könyvtárunk épületén belül, az erre kijelölt pontokon tekinthetők meg!
23.06 MB
2021-02-12 14:34:40
 

application/pdf
Védett Védett
1
487
Cím: A Nagykanizsai Bank alapításának 110. évfordulójára
Szerző: Lovrencsics Lajos (1931-2005)
Szerz. közl: Lovrencsics Lajos
Kiadás: Nagykanizsa : [Lovrencsics Lajos], 1989
Eto: 336.71(439-2Nagykanizsa)(091)"1879/1989"
Tárgyszó: Nagykanizsai Bank (Nagykanizsa)
Szakjel: 336
Cutter: L 85
Nyelv: magyar
Oldal: 77, [14] p.
Megj.: Borítócím: A 110 éves Nagykanizsai Bank 1879-1989


A következő szöveg a könyvből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

A 110 éves Nagykanizsai Bank
1879—1989
a
nagykanizsai bank
alapításának 110.évfordulójára
Irta: lovrencsics lajos
igazgató
Nagykanizsa, 1989.szeptember 12.
elúszó
A több mint 700 éves város nemcsak a település lehetőségének megteremtésében jeleskedett,hanem ezzel együtt elviselte a magyar történelem tragédiáit telepitésétől 1945-ig bezárólag. A nemzet sorsának e kis darabja mindig is jelen volt Kanizsán akkor is,amikor egyes évszászadokban minimális fellendülés volt jellemző, akkor is mikor uralkodók és uralkodások által okozott nemzeti tragédiák történtek.
A város fejlődése mindig is az anyagi eszközök megléte,vagy meg-nem létének függvényében jelent meg.
A XIX.század elején,amikor a pénzvilág üzletté vált, amikor a pénz nemcsak hatalmat és uralmat,hanem gazdagságot,fellendülést, elesettségből való kilábalást jelentett,akkor Kanizsa lehetőséget adott a pénzembereknek, helyt kinált a vállalkozó lakosság sorsának jobbra forditására, a nemzet felemelkedését,gyarapodását igyekezett segiteni.
Ebben a gigászi küzdelemben a XIX.század második felében elindult a nemzetközi pénzmozgás, majd a század közepén Széchenyi és Kossuth megjelenése, a magyar történelemben nemcsak a társadalmi forradalmakban volt szerepe a városnak, de kiemelkedő volt Széchenyi gazdaságpolitikájának is Kanizsán történő gyakorlati megvalósitása.
Most,amikor újra tollat ragadok,akkor szeretném az érdeklődő olvasó figyelmébe ajánlani a város pénz és bank történetének megismerését, teljesen alapozva az 1979-ben kiadott ilyen természetű tanulmányomra.
A 10 évvel ezelőtt kiadott banktörténeti és történelmi anyagot eredeti feldolgozásban meghagyva - mivel ennek hitelességét nem lehet vitatni - uj szakaszt,uj történetet teszek hozzá az elmúlt 10 évről és összefoglalom egy 110 éves bank történetét azzal a céllal,hogy az érdeklődő emberek kezébe tudjam adni.
- 2 -
Városunk évszázadok óta élő település, Magyarország déli kapuja, Dél-Zalának több évszázad óta kereskedelmi,közlekedési és kulturális központja. Ösi magja CORRHUDUNUM néven már a kelták alatt is lakott település volt.
Történetének legkorábbi részét még homály fedi.Tárgyi emlékek bizo-nyitják,hogy a város mai területén kelták és rómaiak is éltek. A jelenleg folyó régészeti kutatások minden bizonnyal feltárják a feltételezetten gazdag őskori és ókori múltját.
A nagy népvándorlás korában e településen vezetett az ut a Mura és Dráva melletti folyók átkelő helyeihez. A város nevével egy 1245-ben keletkezett oklevélben találkozhatunk először.
A település jelentősége a XIV.századtól nőtt,amikor a Kanizsai család IV.Bélát,Zsigmondot és V.Lászlót szolgálta kitartó hűséggel, így került birtokukba az erősen mocsaras,de gazdaságilag mégis oly fontos terület.
Szigetvár eleste után Kanizsa királyi végvár lett,melynek hires kapitánya Thury György - aki jobbágysorból nőtt ki - örökre bevéste nevét a történelembe.
A török 1600-tól 1690-ig tartja birtokában a várat,melyet Zrinyi Miklós, a költő és hadvezér többször megkisérelt visszafoglalni,de a Habsburgok ebben a harcban nem segitették.
A védővár sorsa 1702-ben pecsételődött meg,amikor királyi parancsra lerombolták. Ma már hiába kutatjuk,keressük,és szeretnénk látni a régi várat,csak a hajdani helye és néhány korabeli metszet alapján a lehetséges formája i

Insert failed. Could not insert session data.