Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
A védett dokumentumok csak könyvtárunk épületén belül, az erre kijelölt pontokon tekinthetők meg!
29.65 MB
2021-02-12 14:38:42
 

application/pdf
Védett Védett
1
477
Cím: A felszabadult Nagykanizsa 20 éve
Közrem.: Breznay Lászlóné (szerk.)
Szerz. közl: [szerk. Breznay Lászlóné]
Kiadás: Nagykanizsa : Magyar Szocialista Munkáspárt Városi Bizottsága, 1965
Eto: 908.439.121Nagykanizsa"1945/1965"(091) ; 943.912.1Nagykanizsa"1945/1965"(091)
Tárgyszó: Nagykanizsa ; 1945 utáni időszak ; 1950-1960-as évek
Szakjel: 908
Cutter: F 44
Nyelv: magyar
Oldal: 144 p.


A következő szöveg a könyvből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

A FELSZABADULT NAGYKANIZSA
20 ÉVE
NAGYKANIZSA, 1965.
Szerkesztették
az MSZMP Nagykanizsai Városi Bizottság Propaganda és Művelődésügyi Osztály társadalmi aktívái
A szerkesztő bizottság elnöke: Breznay Lászlóné
A szerkesztő bizottság tagjai: Breznay Lászlóné, dr. Gaál Sándor, Kertész Géza, Mátai József, Mózes Pál, dr. Percze Zsigmond, Petike Antal, Pécsi Lajos, dr. Szollár István, Varga Ferenc
Kiadja az MSZMP Nagykanizsai Városi Bizottság Propaganda és Művelődésügyi Osztálya és a Nagykanizsai Városi Tanács Végrehajtó Bizottsága
Felelős kiadó: Nagy Lajos 529 Nyomda, Nagykanizsa
i
Bevezető
Hazánk dolgozó népe felszabadulásunk 20. évfordulójára készül. E nagy történelmi évforduló nemcsak az ünneplés, az öröm napja, hanem a számvetésé is.
Egy-egy időszak jelentőségét csak úgy tudjuk igazán megérteni, ha felmérjük a végzett munka eredményeit, hibáit, tapasztalatait, a jóból erőt merítünk, a hibákból okulunk. Felszabadulásunk 20. évfordulójának ünnepnapjaira különösen vonatkozik ez. Az egyre mélyülő, szélesedő népi-nemzeti egység, a párt iránti őszinte bizalom kifejeződik mindazokban a tettekben, amelyet a munkások, parasztok és értelmiségiek odaadó, alkotó munkáját jellemezték az elmúlt években.
Húsz év nem hosszú idő egy nép életében, mégis történelmi feladatokat oldottunk meg a párt, a kormány útmutatásával, vezetésével. Különösen töretlen fejlődést tapasztalhatunk pártunk VII. és VIII. kongresszusa óta politikai, gazdasági, kulturális és társadalmi életünkben egyaránt.
E könyv tartalma végeredményben a Városi Pártbizottság és a Városi Tanács jelentéstétele, amelyben számot ad arról, hogy mit tettünk, mit végeztünk, hogyan igyekeztünk megfelelni a dolgozók bizalmának.
További útunk sikereinek egyik biztosítéka az a sok-sok nagyszerű alkotás, győzelmes eredmény, amelyet az eltelt időben elértünk. Húsz év alatt megteremtettük a dolgozók szabad, független, szocializmust építő hazáját. A dolgozó nép fiai vették kezükbe politikai, gazdasági és kulturális életünk vezetését. Nagykanizsa a múltban félfeudális, iparilag elmaradt, néhány korszerűtlen üzemet számláló város volt, de ma már fejlett iparral és nagyüzemű szocialista mezőgazdasággal rendelkezik.
Örök hála a felszabadító szovjet népnek, az idősebb testvérnek, önzetlen barátunknak és segítőnknek. Elsősorban nekik köszönhetjük Nagykanizsa új, boldog életét, hisz a szovjet nép hős hadserege, az I. Bolgár Hadsereggel együtt szabadította fel városunkat és teremtette meg szabad életünk, húszéves győzelmes útunk előfeltételeit.
Köszönet a város nagyszerű, egyre izmosodó munkásosztályának, szocialista íjira lépett parasztságának, értplmiségének és
3
valamennyi becsületes dolgozójának. Az elért eredmények megvalósításában a fő érdem a dolgozóké. Nagykanizsa munkásai, parasztsága, értelmisége, a város dolgozói sok hasznos tanácsot adtak a vezető szerveknek, hogy mit ;és hogyan kell tenni, a párt- és a kormányhatározatok megvalósítása érdekében.
A Hazafias Népfront felhívása nyomán társadalmi munkával új utak, járdák, parkok létesültek; épült, szépült városunk.
A dolgozók megértették, hogy pártunk és kormányunk minden határozatát és intézkedését a szocializmust építő emberről való gondoskodás hatja át. Az iparban, a mezőgazdaságban és a kulturális nevelő munkában

Insert failed. Could not insert session data.