Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
A védett dokumentumok csak könyvtárunk épületén belül, az erre kijelölt pontokon tekinthetők meg!
49.74 MB
2021-02-19 13:48:32
 

application/pdf
Védett Védett
1
504
Cím: A felszabadult Nagykanizsa 25 éve
Közrem.: Balázs Sándor (közrem.) ; Magyar Szocialista Munkáspárt Városi Bizottsága (kiad.) ; Városi Tanács VB. (kiad.)
Szerz. közl: [írták Balázs Sándor et al.]
Kiadás: Nagykanizsa : Magyar Szocialista Munkáspárt Városi Bizottsága ; Nagykanizsa : Városi Tanács VB., 1970
Eto: 908.439.121Nagykanizsa"1945/1970"(091)
Tárgyszó: Nagykanizsa ; Kádár-korszak
Szakjel: 908
Cutter: F 44
Nyelv: magyar
Oldal: 291 p.
Megj.: Borítócím: Nagykanizsa


A következő szöveg a könyvből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

A
FELSZABADULT NAGYKANIZSA 25 ÉVE
A
FELSZABADULT NAGYKANIZSA 2 5 ÉVE
NAGYKANIZSA, 19 70
A kiadvány szerzői:
DR. BALÁZS SÁNDOR. FLINGER JÓZSEF, DR. GÁL SÁNDOR, DR. KERECSÉNYI EDIT, PUSZTAI JÓZSEF, DR. SZATHMÁRY ZOLTÁN, VARGA FERENC, ZALAVARI GYULA
Szerkesztették:
BODNÁR MIKLÖS, PETIKE ANTAL
A borítóterv:
HARASZTI LÁSZLÓ Derkovits-díjas festőművész munkája
Belső felvételeket készítette: REZSEK GYÖRGY
Kiadta:
a Magyar Szocialista Munkáspárt Városi Bizottsága és Nagykanizsa Város Tanácsa Végrehajtó Bizottsága
ELŐSZÓ
Hazánk és városunk felszabadulásának 25. évfordulójátünnepeljük. 1945 tavasza véglegesen valóra váltotta a nagy proletárelődök küzdelmeit, harcait, vágyait; megteremtette a feltételeit a társadalmi átalakulásnak, a szocializmus építésének.
Évszázadok után visszakaptuk nemzeti függetlenségünket, a nép, a munkásosztály birtokosa lett a földnek, a gyárnak és iránpítója a társadalom politikai életének.
1945. április 4-e a legnagyobb történelmi és forradalmi változást hozta népünk sorsában. Felszabadultak azok a társadalmi erők, amelyek mást, jobbat, szebbet és többet tudnak nyújtani az emberiségnek.
Népünk szabadságát, új szocialista életünk lehetőségét a szovjet nép hős fiai hozták el számunkra. A súlyos véráldozat és a talpraállásunkhoz nyújtott sok segítség örökre megpecsételte népeink testvéri kapcsolatát, barátságát.
A negyedszázad történetét a meghatározó események sokasága jellemzi: a földosztás, az államosítások, a jó pénz megteremtése, államrendünk átformálódása, a kulturális értékek közkinccsé tétele, a szocialista gazdaság megalapozása, népünk egész életének szocialista jellegűvé válása. A sikerek alapja a párt következetes politikája, a munkásosztály egysége és népünk aktivitása volt.
A történelmi évforduló az ünnepi megemlékezések mellett a számvetésre, az eredmények felmérésére is késztetett bennünket. Megállapíthatjuk, hogy városunk gazdasági szerkezete — hazánk egész fejlődése részeként — alapjaiban változott meg. Iparunk rohamos fejlődése, új iparágak meghonosodása, gyarapodása városunk egész arculatát megváltoztatta. Űj lakótelepek, bölcsődék, óvodák, iskolák, orvosi rendelők, üzletek, áruházak jelzik lépten-nyomon, hogy milyen eredménnyel dolgoztunk.
A megvalósult alkotásokban városunk munkásságának, egész dolgozó népének szorgalma, tehetsége, áldozatkész tenniakarása testesült meg.
Ez a kiadvány is szemléltetően tükrözi Nagykanizsa fejlődését, negyedszázados előrehaladását. Tanúskodik dolgozóinak alkotókészségéről, felelősséggel végzett munkájáról. Célja, hogy dokumentálja a szocializmus alapjainak lerakását városunkban, hogy tudományos igényű, gazdag anyagot szolgáltasson fejlődésünk e szakaszáról.
Ajánljuk a könyvet Nagykanizsa minden dolgozójának, hogy szeressék szocialista hazájukat, városukat és felvirágzásáért, további fejlesztéséért tegyenek meg minden tehetőt.
Nagykanizsa, 1970. április hó.
MÓZES PÁL Nagykanizsa Város Tanácsa Végrehajtó Bizottságának elnöke
5
Kerényi Jenő: 1919
NAGYKANIZSA TÖRTÉNETE
Nagykanizsa történetének legkorábbi részét homály fedi. Kétséges még, hogy állt-e itt valóban kelta vagy római kori település illetve

Insert failed. Could not insert session data.