Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
A védett dokumentumok csak könyvtárunk épületén belül, az erre kijelölt pontokon tekinthetők meg!
18.87 MB
2021-06-22 12:52:10
 

application/pdf
Védett Védett
1
346
Cím: Kanizsa vára
Szerző: Molnár László, V.
Szerz. közl: V. Molnár László
Kiadás: Budapest : Zrínyi, 1987
Eto: 943.9Kanizsa"12/17" ; 355.48(439)Kanizsa ; 728.81(439)Kanizsa
Tárgyszó: Nagykanizsa ; vár ; vártörténet ; Kanizsa vára
Szakjel: 943.9
Cutter: M 82
ISBN: 963-326-357-3
Nyelv: magyar
Oldal: 166, [3] p.
Megj.: Kanizsa vára, (V. Molnár László: Kanizsa vára, 1987) egy népszerű vártörténeti könyvsorozat darabjaként megjelent mű, ami 166 szöveges oldalon és 64 oldalnyi illusztrációval jelent meg. A könyv Kanizsa várát ábrázoló kortárs illusztrációk következtében kiemelkedik a várról szóló művek sorából. A kötet olyan ismeretterjesztő összefoglaló, amely a már publikált munkák eredményeit hasznosítja, így idéz Balogh János: Nagy-Kanizsa város és vidékének had-történelmi leírása című kötetéből is. Fő érdeme, hogy izgalmas olvasmányos formában kalauzol végig a vár több mint négyszáz éves történetén. Lásd még történelmi kiadványok (Cz. Gy.) ; Bibliogr.: p. 154-155.


A következő szöveg a könyvből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

V. Molnár László
KANIZSA VÁRA
A Dél-Dunántúl történetével hosszú ideje foglalkozó szerző könyvében egy ma már nem látható erősség, a zalai tájat 400 éven át uraló kanizsai vár múltjával ismerkedhet meg az olvasó. A török elleni küzdelmekben kulcsszerepet játszó Kanizsa históriája bővelkedik véres harcokban, pusztító természeti csapásokban. Sorsát mégsem ellenséges ostrom, még csak nem is az idő pecsételte meg. A fenyegető kuruc mozgolódástól tartva I. Lipót császár és magyar király parancsára 1702-ben felrobbantották, köveit a környék lakossága széthord-ta. Falai és bástyái helyén ma gyárak, raktárak épületei állnak. S noha e falak elenyésztek, Kanizsa várának emlékét fönntartották egykori tulajdonosainak, kapitányainak: a Kanizsaiak, Nádasdyak, Zrínyiek, Batthyá-nyak nevei.
Kanizsa építését, ostromait, 1600-ban történt elfoglalását, majd 90 évvel későbbi felszabadítását nyomon kísérve, V. Molnár László könyve róluk is szól.
ZRÍNYI KATONAI KIADÓ
E könyvet szüleimnek Vörösmarty Erzsébetnek és Molnár Lajosnak
ajánlom
V. MOLNÁR LÁSZLÓ
Kanizsa vára
ZRÍNYI KATONAI KIADÓ © BUDAPEST, 1987
Lektorálták:
NAGY LÁSZLÓ
és
UNGER MÁTYÁS
© V. Molnár László, 1987
Bevezetés
Könyvünkben egy ma már nem látható erősség, a dél-zalai tájat 400 éven át uraló kanizsai vár múltjával ismerkedhet meg az olvasó. A török elleni küzdelmekben kulcsszerepet játszó Kanizsa története bővelkedik véres harcokban, pusztító természeti csapásokban. Sorsát mégsem ellenséges ostrom, még csak nem is az idő pecsételte meg. A fenyegető kuruc mozgolódástól tartva I. Lipót császár és magyar király parancsára 1702-ben felrobbantották, köveit a környék lakossága széthordta. Egykor volt falai és bástyái helyén gyárak és raktárak épületei állnak. Hogy mégis magunk elé képzelhessük, ahhoz Evlia Cselebi török világutazó művét, a Szejáhatná-mét, azaz Utazások könyvét kell fellapoznunk:
„Ez a vár olyan erős, hogy rendszerint hét király egyesülve ostromolja s végre mégis leverve, kárt szenvedve, távoznak el... E vár ugyanis egy mocsár-tenger mély tavában van, mintha egy béka négy lábát kiterjesztve, a vízben feküdnék. Négy lába gyanánt a négy sarkán girbe-görbe bástyák vannak, melyeket semmiféle ellenség ágyúi le nem ronthatnak, mert igen őrzik azokat. A vár minden oldalán két konaknyira ingovány van. Azonkívül pedig befásított síkság. A vár keleti ol-
dalán azonban, Berzence vára és Királyhídja felé nyílt síkság van, s azon az oldalon vannak Kanizsának szőlői, kertjei és ligetjei. Ez oldalon ... a várig teljes háromszáz lépésnyi erős fahidat készítettek. Három helyen ez el van metszve, s a szolgák minden éjjel ezt a három darabból álló fahidat csigákkal felhúzzák, megtámogatják, s minden éjje

Insert failed. Could not insert session data.