Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
A védett dokumentumok csak könyvtárunk épületén belül, az erre kijelölt pontokon tekinthetők meg!
9.91 MB
2021-07-29 10:05:13
 

application/pdf
Védett Védett
0
402
Cím: Az Országos Takarékpénztár nagykanizsai fiók története
Szerző: Polay József (1950)
Közrem.: Városi Tanács VB. Művelődésügyi Osztálya (közread.) ; Országos Takarékpénztár. Nagykanizsai Fiók (közread.)
Szerz. közl: írta Polay József ; [közread. a Nagykanizsai Városi Tanács Műv. Osztálya és az OTP nagykanizsai fiókja]
Kiadás: Nagykanizsa : Zalai Ny., 1985
Eto: 336.72(439Nagykanizsa)(091) ; 908.439.121Nagykanizsa
Tárgyszó: Nagykanizsa ; Országos Takarékpénztár. Nagykanizsai Fiók (Nagykanizsa)
Szakjel: 336
Cutter: P 78
Nyelv: magyar
Oldal: 55 p.


A következő szöveg a könyvből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

POLAY JÓZSEF
Az
Országos Takarékpénztár nagykanizsai fiók
története
FEJEZETEK NAGYKANIZSA TÖRTÉNETÉBŐL
AZ
ORSZÁGOS TAKARÉKPÉNZTÁR NAGYKANIZSAI FIÓK TÖRTÉNETE
írta:
POLAY JÓZSEF
NAGYKANIZSA, 1985. SZEPTEMBER HÖ
Lektorálta: Dr. Eéli József
Kiadja a Nagykanizsai Városi Tanács Művelődési Osztálya és az OTP nagykanizsai fiókja
Felelős kiadó: Polay József Zalai Nyomda, Nagykanizsa 85 2573
ELŐSZÓ
Tjli ztdt OLo oaó !
A kiadvány elolvasásával alkalma nyílik arra, hogy megismerkedjék városunk egyik pénzintézetének, az Országos Takarékpénztár nagykanizsai fiókjának és annak elődjének 1845. augusztus 2-án induló történetével.
A szerző összefoglalja az intézet 140 éves történetét, bemutatva azokat a körülményeket, melyek életrehívták — az országban elsők között — a nagykanizsai takarékpénztárt. Alapításának és fejlődésének bemutatásával feltárja a feldolgozott időszak hazai gazdasági helyzetét az intézet üzleti tevékenységének számszerű mutatóival. A közel másfél évszázadnyi időt célszerűen úgy bontja fejezetekre, hogy az olvasók számára áttekinthetővé váljék a takarékpénztár tevékenységének kiszélesedése, rávilágítva a legjelentősebb politikai, társadalmi és gazdasági fordulópontokra, kiemelten a város fejlődésére.
A szerzői munka erénye, hogy nem riasztja el az olvasót számadatok áttekinthetetlen sokaságával. Csak annyit és olyan adatokat közöl, melyek a nagyobb jelentőségű változások szemléltetéséhez és megértéséhez szükségesek.
A kiadvány „Fejezetek Nagykanizsa történetéből" sorozatban lát napvilágot. A város történetének olyan fejezetét dolgozza fel, mely annak lényegesebb momentumai közé tartozik. A takarékpénztár létrehozását a város gazdasági fejlődése indokolta, és jelenlegi működését is Nagykanizsa intenzív fejlődésének igénye teszi szükségessé.
A könyv Nagykanizsáról és Nagykanizsáért íródott. Méltán tarthat számot érdeklődésre nemcsak a pénzügyi szakemberek, hanem a várost szerető, annak múltját és jelenét még alaposabban megismerni kívánó olvasók körében.
Pásztor Lászlóné
I. Alapítástól az I. világháborúig
a.) Takarékpénztárak alakulása Európában és Magyarországon
A takarékpénztárak alakulását két tényező befolyásolta: a takarékosság gondolatának felismerése és terjedése, valamint a gazdaságban időközönként és sürgetően jelentkező tőkehiány. Különösen jellemzően mutatkoztak ezek az okok a XIX. század fordulóján Európában, majd némi késéssel Magyarországon is.
A feltörekvő és egyre nagyobb hatalomra vágyó polgárság alapeszméjévé vált, hogy az a helyes szemlélet, ha csak a szükségeset költik, a feleslegest pedig összegyűjtik. A takarékosság gondolatát Európa-szerte támogatták a kormányok is. Ugyanakkor működésük mindenhol állami ellenőrzés alá került. Feladatukat, üzletkörüket törvények és rendeletek szabályozták.
Európa első takarékpénztára 1778-ban alakult Hamburgban. Ezt követően a kontinensen valóságos takarékpénztár alapítási láz kezdődött, s így az első megalakítást követő 40 évben több mint 1100-ra nőtt a takarékpénztárak száma.
Ez a folyamat a kelet-európai országokban valamivel később indult. Itt a pénztők

Insert failed. Could not insert session data.