Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
A védett dokumentumok csak könyvtárunk épületén belül, az erre kijelölt pontokon tekinthetők meg!
41.65 MB
2021-08-25 14:30:36
 

application/pdf
Védett Védett
1
404
Cím: A nagykanizsai Városi Tanács Kórházának évkönyve
Közrem.: Csermely Ferenc (szerk.) ; Péró Csaba (szerk.) ; Timaffy Miklós (szerk.)
Szerz. közl: [szerk. Csermely Ferenc, Péró Csaba, Timaffy Miklós]
Kiad. jel: 2.
Kiadás: Nagykanizsa : Zalai Ny., 1969
Eto: 61(439)Nagykanizsa(058) ; 616(082) ; 362.11(439)Nagykanizsa(058) ; 908.439.121Nagykanizsa
Helyism. tárgyszó: Városi Tanács Kórház - Rendelőintézet (Nagykanizsa) ; kórház ; Nagykanizsa ; évkönyv
Szakjel: 610
Cutter: N 32
Nyelv: magyar
Oldal: 200 p.
Megj.: Folyt.: A Zala Megyei Tanács II. sz. Nagykanizsai Kórházának évkönyve ; A nagykanizsai kórház története ; A nagykanizsai Városi Tanács Kórház - Rendelőintézetének jubileumi évkönyve ; Tájékoztató a Nagykanizsai Kórház szakmai és gazdasági tevékenységéről, 1999-2000 ; Nagykanizsai kórház, 2005 ; Kanizsai Dorottya Kórház címmel jelent meg ; Bibliogr. a tanulmányok végén


A következő szöveg a könyvből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

A ; * NAGYKANIZSAI VÁROSI TANÁCS KÓRHÁZÁNAK
ÉVKÖNYVE
r%
NAGYKANIZSA 1969
ÉVKÖNYV 1969
A
NAGYKANIZSAI VÁROSI TANÁCS KÓRHÁZÁNAK
ÉVKÖNYVE
2.
NAGYKANIZSA, 1969
Felelős szerkesztő: TIMAFFY MIKLÖS DR.
Szerkesztőbizottság:
CSERMELY FERENC DR.
PÉRÖ CSABA DR. TIMAFFY MIKLÖS DR.
Felelős kiadó: Timaffy Miklós dr. főorvos . 500 példány (A''5 alak) 16 6/8 ív — 69 3172 Zala megyei Nyomda Vállalat Nagykanizsai Telepe Felelős vezető: Pusztai Ferenc
ELŐSZÓ
Kórházunk második Évkönyvét nyújtjuk át az érdeklődő Olvasónak.
Első Évkönyvünk előszavában már bemutattuk a nagykanizsai Városi Kórházat. Ez az év az új változás kezdetét hozta számunkra. Megindult a kórház nagyarányú bővítése, mely a befejezés után az új épületekkel, a régiek átépítésével a jelenlegi 407 ággyal szemben közel 900 betegággyal fogja szolgálni Dél-Zala egészségügyét. E helyről is szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik részesei jövő nagy kórházunk létrehozásának.
Ügy gondoljuk, hogy ezen, második Évkönyvünkkel egy kicsit előbbre léptünk. Az Évkönyvben szereplő dolgozatok bizonyítani kívánják, hogy a kórház orvosainak legnagyobb része a mindennapi „rutin" munkán túlmenően érdeklődik a tudományos kérdések iránt, a munkája során szerzett megfigyeléseit kritikusan elemzi és a közlésre érdemeseket fel is dolgozza. Természetesen, tisztában vagyunk azzal, hogy egy „vidéki" kórházban nem születhet világraszóló mű, Nobel-díjas felfedezés. Igazak és helytállóak Németh László szavai: ,,A kutatásban ma nincsenek vidéki Koch Róbertek. A kutatás fölszerelés dolga, a jobban instruált műhelyek fogják ki a felfedezést az ezernyi utánuk kullogó mögött. Ilyen elmaradt folton, mint Magyarország, hiába van 35 000 kutató, a kutatás csak mezgerelés, utána-ballagás. Én ebben nem hiszek! Sőt az gondolom, ez a félhit csukja be a tudomány féleszemét, veszi el a magárahagyott orvos bátorságát is, hogy kérdéseket tegyen fel s arra önálló választ merjen adni. A tudománytörténet arra tanít, hogy a kérdés-feltevés, a véletlen elénk került meglátása, helyes értékelése az, amitől a felfedezések kipattantak. De ha a kérdezés nem is, mert csak ritkán hoz felfedezést, gyakorlása akkor is rendkívüli boldogságot okoz."
Ezek szellemében bocsájtjuk útjára 2. Évkönyvünket.
* * *
Köszönetünket fejezzük ki Pusztai Ferenc.-nek, a Zala Megyei Nyomda Vállalat Nagykanizsai Telepe vezetőjének és a nyomda dolgozóinak, hogy második Évkönyvünket is az elsőhöz hasonló nagy gondossággal és szép kiállításban készítették el.
Nagykanizsa, 1969. május hó
Timaffy Miklós dr. főorvos, az Évkönyv felelős szerkesztője
5
A SZlV ÉS BETEGSÉGEI AZ IDŐS KORBAN; A GYÓGYKEZELÉS LEHETŐSÉGEI*
Timaffy Miklós dr. és P. Laki Margit dr.
Az öregkor statisztikailag meghatározott ál

Insert failed. Could not insert session data.