Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
A védett dokumentumok csak könyvtárunk épületén belül, az erre kijelölt pontokon tekinthetők meg!
26.32 MB
2021-09-07 14:45:21
 

application/pdf
Védett Védett
1
368
Cím: A haladó Zaláért
Alcím: Zala vármegye szabadművelődési ügyvezetői részére 1947. augusztus havában rendezett zalaegerszegi és nagykanizsai tanfolyamokon elhangzott előadások
Közrem.: Örkényi Sándor (összeáll.)
Szerz. közl: összeáll. Örkényi Sándor [et al]
Kiadás: Zalaegerszeg : Zrínyi Ny., 1948
Eto: 374.28(042) ; 930.85(042) ; 908.439.121
Tárgyszó: előadások ; Zalaegerszeg ; Nagykanizsa ; társadalomtudományok ; közgazdaság
Szakjel: 374
Cutter: H 15
Nyelv: magyar
Oldal: 103 p.
Megj.: Borítócím: Haladó Zaláért


A következő szöveg a könyvből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

Haladó Zaláért
Öuteállította: 3-ala vármegye izabadműoetődéii /t/üggtlőf* és előadói tnun.kaközöiiégt
dl
Tőaladá Síatáért
Ű?aLa oánv.egtje szah admííji elődés i iiggoezedűi részért
1947. angaietm kovában. rendezet/ zalaegerszegi és naggkanizwl tan/olgamokon elhangzott előadások
Összeállította :
Örkényi Sándo-t, (HaItt ont. szabad nwadödési {eliigi/d/ijf és előadói nauikaköeös.séqe.: Budai ^Valéria, Cfónay 7jí-hetr, fii top cJstoán, (fürtös Jla-jos, Karkatj rP<íl, TC>e.-tjedüs rQufmund, dt. (Jánky dshuin, dt. JCerekes cAudrús, /Hészáras 3rin és T)óth rHezs7>.
FELELŐS KIADÓ: ÖRKÉNYI SÁNDOR. - ZRÍNYI-NYOMDA ZALAEGERSZEG. BÉRLÓ: GAÁL ISTVÁN.
Előszó
A Vallás- és Közoktatásügyi Miniszter Úr rendeletéből a minisztérium szabadművelődési főosztálya 1947. év júliusában Tarhoson tanfolyamot rendezett a szabadművelődési fogalmazói kar részére. Ezen a tanfolyamon az ország legjobb előadói tájékoztatták a szabadművelődés hivatalos szerveit a korszerű művelődés fontosságáról és irányairól.
A szabadművelődési ügyvezetők részére pedig minden vármegyében augusztus hónapban ügyvezetői tanfolyamok voltak.
Az ügyvezetői tanfolyamokon az országos tanfolyam példamutatása alapján a vármegye legjobb előadóit, hivatali munkaközösségem lelkes és képzett tagjait szólaltattam meg ügyvezetői munkatársaim felé, akik a társa-dalon tudomány, történelem, irodalom és művészet korszerű kérdéseit fejtették fel a zalaegerszegi és nagykanizsai tanfolyam hallgatói előtt.
A tanfolyamot hallgatott munkatársak és általában a szabadművelődési munka iránt érdeklődő nagyközönség, községi tanácsok, munkaközösségek kérésére a két tanfolyam anyagából állítottuk össze ezt a könyvecskét.
A korszerűen haladó Zaláért dolgozunk, azt óhajtjuk, hogy minden község társadalma induljon el művelődéséért, ezért a művelődésért dolgozik a társdalom és dolgoznak a szabadművelődési munkaközösségek, ügyvezetők is.
A korszerűen haladó Zala útját kívánja egyengetni ez a könyvecske is.
Fogadja mindenki szeretettel és érezze ízelítőnek, tartsa irányvonalnak és lássa meg belőle a művelődés felé vezető utat.
Zalaegerszeg, 1948. Újév.
Örkényi Sándor
Zala vármegye szabadművelődési felügyelője.
Dr. Kovács Háté államtitkár
körlevele
a szabadművelődési ügyvezetői tanfolyamok résztvevőihez
rangú szektorra oszlik. Az első: az aikotó kulturális (művészet, tudomány; munka támogatása, a második: a kul-lúráru való képesség kifejlesztése (köznevelés), a harmadik a kultúra terjesztésének megszervezése, vagyis a felnőttek oktatása és nevelése. Csak ha ilyen szemmel nézzük közművelődésünk szerkezetét, láthatjuk meg világosan a szabadművelődés fontosságát is. Vitathatatlan, hogy eddig mind az alkotó kulturális munkában, mind az iskolai nevelésünkben azért nem tudtunk kellő eredményt elérni, mert nem törekedtünk eléggé a felnőttek kulturális igényeinek a tudatosítására és szükségleteinek kielégítésére. Vagyis mind az alkotó kulturális tevékenység, mind az iskolai nevelés erőfeszítése befejezetlen maradt a felnőttek nevelésének megszervezése nélkül. Must éppen a szabadművelődés munkásain a sor, hogy ezt a hiányt pótolják és közművelődésünket sz

Insert failed. Could not insert session data.