Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
A védett dokumentumok csak könyvtárunk épületén belül, az erre kijelölt pontokon tekinthetők meg!
18.84 MB
2022-08-26 13:13:53
 

application/pdf
Védett Védett
0
212
Cím: Rajta lányok mulassunk!
Alcím: mulattató kézikönyv magyar hölgyek számára
Közrem.: Wajdits József (szerk.)
Szerz. közl: szerk. Wajdits József
Kiad. jel: 2. bőv. átd. kiad.
Kiadás: Nagykanizsa : Wajdits Ny., [188?]
Eto: 894.511-561 ; 392
Tárgyszó: Nagykanizsa ; helyismereti gyűjtemény ; illemtan ; virágnyelv ; legyezőnyelv ; zsebkendőnyelv ; emlékversek ; kártyavetés ; társasjátékok ; tánc
Cutter: R 30
Nyelv: magyar
Oldal: IV, 620 p.

A következő szöveg a könyvből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

Rajta lányok mulassunk!
RAJTA LÁNYOK
UXASSUNK l
RAJTA LÁNYOK
MULASSVVKI
"^Mulattató kézikönyv
MAGYAR HÖLGYEK SZÁMÁRA.
2-1K TETEMESEN BŐVÍTETT ÉS ÁTDOLGOZOTT KIADÁS.
-¡eovíí-
Swtfiiístetfi:
W <i j (1 i t s József.
NAGY-KANIZSA,
WAJDITS JÓZSEF GYORSSAJTÓJÁN.
IRIA, FIM ÉS ILKA
KEDVES LEÁNYAIMNAK
ATYAI SZERETETTEL.
. ? J3»-«i
''«vJrü.ljetok, vigadjatok:
i A.z égnek is van mosolya;
L> t? •
Q k Do szivetek fényébe bút
Ne hozzon semmi árny soha!
-¡fix*«
ajta lányok mulassunk! Ez legyen a jelszavunk. Vidám kedvvel sorakozva, Ártatlanul vigadozva, Életgyönyör, szép s nemes, Pártolásra érdemes. Azért tehát jelszavunk: Rajta lányok mulassunk!
Előszó.
Ifjúságomban oly szerencsés va-lék, hogy azon kort, melyben az ifjú sziv leginkább mulatni vágy, külföldön töltém a derék és művelten mulatni tudó fiatalság közt.
Jó lélekkel őszintén be kell vallanunk, hogy a nagy Némethon dalok hazájának mondható, mert nincs város, nincs falu néhány dalárda nélkül, melyek büszke önérzet- s magasztos gyönyörrel lobogtatják zászlóikat évtizedeket élt koszorú alatt ; mert hisz a költő zengi:
„ Ahol édes bájló hangok Érző szívből zengedeznek, Oda siess 1 — Zord kedélyek Dalra soh''sem emelkednek."
11
S a mint szép hazámba visszatértem, örömmel ragadám meg az alkalmat; s fáradozásom gyümölcse lőn, hogy a „Rajta fiuk vigadjunk!" cz. magyar dalkönyv létesült, melyet hazám derék ifjúsága oly lelkesen karolt fel, hogy alig pár év alatt már harmadik kiadást ért és több mint hatezer példány van elterjedve.
Egy részről e gyűjteménynek gyors felkarolása, másrészről édes kötelességet vélek teljesíteni, hogy necsak a dalkedvelő ifjúságra fordítsak figyelmet, hanem a bájos hölgykoszorú mulatságáról, a hon e szép virágairól sem feledkezzem meg; és ime e jelen művecskében fellelik azon utat s módot, mi által ártatlan mulatságot szereznek. Örömmel s jó lélekkel adom át tehát az összes magyar hölgy-koszorúnak, mely „Rajta leányok
111
mulassunk" czimben tükröződik visz-sza az egész tartalom.
ígérem továbbá, hogyha ezen művecske csak némileg is pártolásban részesül, nem fogom elmulasztani bájos hölgyeink kívánalmait figyelemmel kisérni s némelykor jegy-egy ujabb ártatlan, mulattató s e téren még mindig űrt pótló munkácskákkal kedveskedni; kifogyhatlan a forrás, mely eddig — valljuk be őszintén — nagyon elhanyagoltatott és kevés kiváló figyelemre lett méltatva.
Ismét és ismét „Rajta leányok mulassunk!" e gyűjtemény nem azért készíttetett, hogy a tudományosságot hajhászó s kákán csomót kereső kritikus bonczkés alá vegye, hanem egyedül a hölgyek számára és pedig oly modorban, hogy azt minden szülő vagy nevelő aggó-
IV
dalom nélkül nyújthatja át a serdülő leányoknak is, miután e mű összeállításánál az aesthetica és morál lebegett szemem előtt.
Fogadja tehát e művecskét kedvesen a mélyen tisztelt magyar hölgyvilág azon szivemből eredő hő kivá-nattal: hogy e könyv tulajdonosai hosszú ideig kedves időtöltést s a tartalomban jókedvű élvezetet találjanak.
Végül nem mulaszthalom el azoknak, kik e mű összeállításában segédkezet nyújtottak, különösen Bá-torfi Lajos, Hoffmann Mór és H

Insert failed. Could not insert session data.