Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
42.61 MB
2021-01-07 15:48:23
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
608
1107
Rövid leírás | Teljes leírás (524.37 KB)

Kanizsa 1990. 031-035. szám augusztus

Cím: Kanizsa
Alcím: Dél-Zalai Hetilap
Megjelenés: Hetenként: 1989-től
ISSN: 0865-3879

A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertető segítségével:

Mi történt a Dél-Zalai Áruházban? — Tolvajt kiáltanak, de bocsánatot kérni elfelednek.
(Cikkünk a 4. oldalon) „...fél óra leforgása alatt láttam olyan dolgokat, amelyeket tettenérés esetén igencsak keményen büntetnének"—Bolyongás a „lengyel-piacon"
(5. oldal)
II. évfolyam 31. szám 1990. augusztus 3. Ára 9.60 Ft
KANIZSA
VÁROSI HETILAP
Megjelenik minden pénteken
SZETA-akció
„ Ugye, mi jóbar&tok vagyunk ?"
„Csipisz"
Telefonvégen
Gr éger Kár oly né, az IBUSZ iroda vezetője.
— Szerkesztőségünket a minap felháborodott férfi kereste fel. Devizaszámláját az IBUSZ-ban vezetik, de csak hosszas huzavona után tudott a pénzéhez Jutni. Miért?
—Abelföldl devizaszámla (BD számla) vezetése nem a nagykanizsai irodában történik, hanem Budapesten. Kéréseinket telexen kell leadnunk. Sajnos a torlódások és odafent a számlavezetők technikai nehézsége miatt — számítógép kapacitás, a telefonvonalak lehetetlen helyzete — hosszú az ügyintézés. Mi feladjuk a kérést, a visszajelzés két hetes késéssel jön. Ha sürgős esettel találkozunk, akkor megpróbáljuk sürgetni, de ehhez szabad vonal kell, ami általában nincs.
Volt olyan eset is, hogy egy-egy tételért másfél órát állt a telexgép. Ez olyan óriási költség, melyet nem engedhetünk meg magunknak. Ugyanakkor másra addig nem használható a telexgép, mert várjuk a választ. Amíg technikailag nem fejlődünk annyira, hogy a nemrég vásárolt számítógépünkhöz kinyomtató rendszer és a programban a számlavezetés is ott legyen, nem tudunk sürgős dolgokkal foglalkozni, Illetve ha tudunk is, csak öt-tízszeres nehézség árán. Addig is kéljük ügyfeleink szíves megértését és türelmét.
M. Gy.
1990. július 20-án 15 órától az SZDSZ Hevesi úti Irodája előtt ismét megrendezték a SZETA-akció keretében a ruhavásárt. Az asztalokra kirakott holmik között volt pulóver, Ing, gyermekruha — minden, amire az öltözködésnél szükség lehet. Az árak igazán alacsonyak voltak, még a .lengyel-piacot" is .lepipálta" az olcsóság.
Az akció szervezőitől megtudtuk, hogy az eladásra szánt ruhákat maguk válogatták — .bála-butikból", s természetesen a saját pénzükön vették.
Érdekességként említették, hogy a vásárlók között szinte minden réteg megtalálható. Ami nem is csoda, hiszen egyre kevesebben tudják megfizetni a meredeken felfelé kúszó bolti árakat.
M. Gy.
Reszkető Mihály megtérése 5- oldal
Az MDF sötét erői 8-°ldal
Kis fuvar nemfuvarf?) 13. oldal.
A parlamentben nincs
érdekképviselete a
munkásnak
és
a mezőgazdasági dolgozóknak!
(Interjú SOLT OTTÍLIÁVAL — 7-8. oldal)
J
1990. augusztus 3. |
Tisztelt Házi Nehéz lenne túlbecsülni az elénk teijesztett törvényjavaslatjelentőségét. Ha egy országban jól működnek, erősek az önkormányzatok, akkor ezzel megteremtik a működőképes parlament lehetőségét. Sajnos, azt hiszem, hogy ez a kijelentés fordítva nem igaz. A nálunk kialakult többpárti parlamenti rendszer ma még jól érzékelhető gyengéit részben magyarázza, hogy az önkormányzatok megteremtésének és működésbe hozatalának idő- és energiaigényes folyamata, feladata még előttünk áll.
Az ön kormányzatoknak olyan rendszerét kell kialakítanunk, amelyben a lehető legkevesebb helyi döntés függ külső felügyelettől, mert a helyi politika csak így képes a helyi érdekeknek megfelelni. Éppen ezért kulcsfontosságú a törvényjavaslat X. fejezete, amely az önkormányzatok és a központi állami szervek kapcsolatával, illetve az önkormányzati jogok védelmével foglalkozik.
A korábbi tanácstörvény a demokratikus centralizmus kétes elvét követve közp...

Insert failed. Could not insert session data.