Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz. 
6.56 MB
2007-07-05 10:40:11
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
318
5531
Rövid leírás | Teljes leírás (540.69 KB)

Az újságot digitalizálási gyakorlat alkalmával beszkennelte: Jandovics Krisztina

Kanizsa 1991. 018-022 szám - május

Cím: Kanizsa
Alcím: Dél-Zalai Hetilap
Megjelenés: Hetenként: 1989-től
ISSN: 0865-3879

A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertető segítségével:
1330Ft
DEL-ZALAI HETILAP
ni. évf. 18. sz. 1991. május 3.
PÉNZ
AZ ABLAKBAN?
- avagy egy tollvonás, ami milliárdokat érhet -
Még a kárpótlási törvény elfogadása előtt az Állami Vagyonügynökség (ÁVÜ) visszamenőleges hatályú intézkedése borzolta a kereskedelemben, vendéglátóiparban dolgozók kedélyét.
Április 1-i hatállyal az összes szerződéses és bérletes rendszerben működő" boltot, üzletet a saját kezelésébe vette, az eddig fenntartó vállalatok jogköreit, bevételeit egy tollvonással megszüntették.
Mit jelent ez az Élelmiszer Kereskedelmi Vállalat számára?
Pataki Károly, a vállalat igazgatója beszél az új helyzetről:
- Az igaz, hogy az előprivatizációs törvény utalt arra, hogy ezek a boltok elvonásra kerülnek, de hogy mikor?! Ezt az anyagot a múlt hét végén kaptuk meg, és visszamenőleges hatályú. Egyéb jelzést előtte nem kaptunk.
Én úgy gondolom az ÁVÜ-re elég nagy teher nehezedik. A privatizációs törvény keretében mintegy 7000 üzlet kerül eladásra. Ennek a levezénylésére az ÁVÜ-nek nincs elég apparátusa, így az országban mindenütt, mint ahogy velünk is, körülbelül egy hónappal ezelőtt kötötték meg a szerződést, amiben az eladás lebonyolítását ránk bízzák. Az eladásra szánt boltok nyilvántartása, adataik feldolgozása is időt igényelt, ezért emiatt gondo-
lom úgy, hogy a boltok visszamenőleges hatályú elvonására ezért került sor, most és ilyen hirtelen.
A vállalatnak kevés ideje maradt a szerződéses és bérletes boltok vezetőivel a szerződés módosítására.
Április 1-től minden szerződéses üzemeltető magánvállalkozói igazolványt kell, hogy kiváltson. Az alkalmazottaknak jogilag is ő lesz a munkáltatója, áthelyezéssel elkerülnek a vállalattól. Ez azt is jelenti, hogy az új munkaadó végzi majd az összes bérrel, társadalombiztosítással, egyéb munkajogi ügyekkel összefüggő adminisztrációt.
A bérlőknek, szerződéses üzemeltetőknek többletköltséget az átalakulás nem jelent, a változás annyi, hogy a bérleti díjat ezek után közvetlenül a tulajdonosnak (IKV, magánszemély) fizetik, a bérrel és egyéb járulékos költséggel csökkentett, hisz ezeket már maga fizeti, átalánydíjat pedig az ÁVÜ-nek fizeti be.
A mi vállalatunk esetében ez az ÁVÜ-höz -kerülő összeg a vállalat egészéhez mérten nem túl nagy, egyrészt, mert viszonylag alacsony árréssel, 10% körülivel dolgozunk, másrészt az eddig hozzánk befizetett nyereséghozzájárulások egyrészét a bérleti díjak emelkedésének kompenzálására használtuk.
(folytatás a 6. oldalon)
MEGJELENIK: MINDEK PÉNTEKEN
Belső hangok
Mami, figyelsz rám?
Emlékszel még arra a varázslatos éjszakára, amikor annyira szeretted a papát, mint talán még soha? Bele akartál olvadni testestől-lelkestől. Csak adni akartál... és kaptál. Egy parányi életet, engem.
Tudom, megérezted a pillanatot, amikor megérkeztem hozzád. Csend, alázatos öröm, nyugalom, kifejezhetetlen boldogság szállt meg, és engem magadba zártál.
Akkor még örültél. A titkod voltam. Figyelted magadat, és benned engem. Jaj, de jó volt, mami! Belülről éreztem a melegedet, a szíved lüktetését. Azt mondtad: „Most egy lüktetéssel több, mely itt muzsikál a holdas éjszakában. Tegnap még nem volt, s ma már itt piheg..."
És egyszer csak nem akartál.
Önként bementél egy orvosságszagú, rideg helyiségbe. Aludtál, amikor a kérésedre kiszakítottak belőled, és a méhed egy nagy sebmezö lett. Nem is hallattad volna, ha kiáltok, nem is érezted volna, ha kétségbeesetten beléd kapaszkodom. Mami, és soha nem simogathatl...