Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
41.68 MB
2021-01-13 15:49:00
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
62
183
Rövid leírás | Teljes leírás (465.22 KB)

Kanizsa 1991. 005-008. szám február

Cím: Kanizsa
Alcím: Városi Hetilap
Megjelenés: Hetenként: 1989-től
ISSN: 0865-3879

A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertető segítségével:

Hétvégén csak a családja, de kényes és főképp csúszós terepnek ígérkezik számára a felügyelete alá tartozó oktatási szakterület is. Vitaindítónak szánt cikkünk a lap 12. oldalán.
KANIZSA Városi Hetilap Szerkesztősége Nagykanizsa, Ady Endre u. 1. II. emelet 1. Szerkesztőségi órák: hétfőtől péntekig 8 -tói 16 óráig. Levélcím: 8801. Nagykanizsa ^
Pf.
Közgyűlési szilánkok, szilánkos közgyűlések
(9.oldal)
„Tiltakozunk az ellen, hogy a Szovjetunió a Baltikumban kialakult helyzetet fegyveres úton kívánja megoldani. Követeljük, hogy azonnal kezdjenek tárgyalásokat a kérdés megoldására" - hangzott a képviselőtestületnek a Szovjetúnió magyarországi nagykövetéhez írott levele, aminek nyomatékául január 24-én a Szabadság téri szovjet hősi emlékműnél néhányan gyertyagyújtással is tiltakoztak a litván nép akaratának erőszakos elnyomása ellen.
.........................................................................; I
Tarnóczky Attila országgyűlési képviselő. ; j A találkozó február 6-án 18 órakor a Hevesi Sándor Művelődési Központ j
felnőtt klubjában lesz-

5. szám
III. évfolyam 1991. február I. Megjelenik minden pénteken
; A tartalomból. ;
Uszoda gebinbe ?
(5.oldal)
Amíg élek, játszani fogok
(8. oldal)
A Kanizsai Közéleti Klub következő vendége:
Ára: 13.30 Ff
Jégre vitték az alpolgármestert!
Kiket őriznek a sírok ?
(7.oldal)
^ 2 [ KANIZSA ^_^_1991. február 1.
Rajk belügyminisztersége alatt oszlatták fel...
Kiskanizsári ismét működik a Polgári Olvasókör
Múlt év decemberétől ismét van Kiskanizsán Polgári Olvasókör, amelynek - mint régebben is - a Móricz Zsigmond Művelődési Ház ad otthont. A ház igazgatójával, Vizeli Dezsővel a megalakulás előzményeiről beszélgettünk.
- A valamikori olvasókört 1870-ben 25-ös taglétszámmal Hajgató Sándor tanító úr alapította, aki először jegyzője, majd elnöke lett a körnek. Az utca, ahol a művelődési házunk áll, erről a Hajgató Sándorról kapta nevét. Epületünk helyén akkor még egy parasztház volt, amit a Polgári Olvasókör csak bérelt. A múlt századi alakuláskor a közhasznú ismeretek gyűjtése, azoknak egymással való közlése és általában a szellemi önművelődés igénye volt a cél. Szerették volna növelni az olvasók táborát is, és mivel Kiskanizsa lakosságának nagy része gazdálkodó volt, e témakörben előadásokat szerveztek. A kis-kanizsai polgárok szórakozta-tására létrehozott színjátszókör hagyományai is ez időre nyúlnak vissza.
Az I. világháború kitörése sajnos megzavarta a Polgári Olvasókör működését, de ez idő alatt is tevékenykedett.
Végülis nem eredményte-
lenül, hiszen az épületet eredetileg is a Polgári Olvasókör Székházának építették.
- 1927-ben, amikor ez a terület már a kör tulajdonában volt, az akkori 517 taglétszámú testület Plander György elnökletével elhatározta, hogy felépítik a Polgári Olvasókör Székházát. És valóban, 1928-ban már fel is avatták a székházat, amit közmunkákból, adományokból, kölcsönökből építettek fel. Mivel az olvasókör rendkívül komoly kultúrá-lis tevékenységet végzett, ennek bevételeiből folyamatosan törleszthették a kölcsönöket.
A II. világháború ideje alatt az épület megrongálódott, felszerelését széthordták. A kör relikviáit, iratait, 1925-ben felszentelt zászlaját /amit ma Thúry György Múzeum őriz/ a kiskanizsai temp-lomban helyezték biztonságba. A háború után, 1945-ben újra megindult az élet a székházban. Ekkor Plander László a kör elnöke.
• Mi volt az oka az olvasókör megszüntetésének?
- 1948-ban a polgári olvasóköröket az ország akkori belügyminisztere, Rajk László parancsára...