Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
22.77 MB
2021-01-25 15:17:17
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
672
1450
Rövid leírás | Teljes leírás (872.41 KB)

Kanizsa 1992. 006-009. szám február

Cím: Kanizsa
Alcím: Dél-Zalai Hetilap
Megjelenés: Hetenként: 1989-től
ISSN: 0865-3879

A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertető segítségével:

Én csak kérdezni szeretnék...
ÁRA: 19 FT
MEGJELENIK: MINDEN PENTEKEN
Múlt és jövő...
ÜLÉSEZED VÁROSVÉDŐ EGYESÜLET HONISMERETI MUNKABIZOTTSÁGA
A 60-as évek városfejlesztési elképzeléseiről tartott előadást dr. Tímár Ede történész kandidátus, Nagykanizsa Városvédő Egyesülete Honismereti Munkabizottságának legutóbbi összejövetelén, a tűzoltóság előadótermében.
A szép számmal megjelent hallgatóság előtt, a város történelmi múltjának ismertetése után a két világháború közti létesítményeket sorolta fel az előadó, s megállapította, hogy a délzalai olajmezők feltárása újabb lendületet adott a város fejlődésének a 30-as évek végén.
A front átvonulása nem okozott nagyobb veszteségeket, viszont a Jugoszláviával kapcsolatban kialakult feszült viszonynak köszönhettük az 50-es években a 7-es út kiépítését a határig, és a városunkból irányított erődrendszer kiépítését is.
Új épület kevés épült az 50-es években, az alsótemplom környékén készült néhány lakóház, kis alapterü-
letű, csökkentett komfortfokozatú lakásokkal. De tervbevették már ez időben nagyobb, összefüggő lakótelep építését is a keleti városrészben.
Az Építésügyi Minisztériumban az 50-es évek végén indult meg a regionális tervezés, Perczel Károly építészmérnök vezetésével, aki nyugati mintára és a fővá-
ros túlnépesedésének ellensúlyozására 9 régióra kívánta felosztani az országot. Elképzeléseit a Magyar Építőművészet c. szaklapban tette közzé a 60-as évek elején.
Nagy feltűnést keltett és osztatlan örömet szerzett városunkban az, hogy a földrajzi helyzetünkre való tekintettel városunkat, mint
tervezett régióközpontot tüntette fel. Nagykanizsának ekkor 34 ezer lakosa volt. A Dunántúlon kívüle Pécs, Győr és Székesfehérvár volt még tervezett régióközpontként feltüntetve, míg Zalaegerszeg, Szombathely és Kaposvár alközpontként szerepeltek.
(Folytatás a 7. oldalon)
Láttad a legújabb Fa deo reklámot?
Elejétől (a) a végéig (Í2)?
Dr. Tímár Ede, kandidátus

KANIZSA
1992. február 7.
jj^HVPPIM
Kellemes meglepetés...
T"<| lőre Is elnézést Kérek az olvasóktól, hogy szemé* M lyes dolgaimmal traktálom őket, de az elmúlt bé-JLitcn olyan élmény hen volt részem, amit szeretnék mindenkivel megosztani. A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat nagykanizsai szervezete felkért, hogy a sánci Klubkönyvtárban tartsak előadást az egyetemes és a magyar történelem kiemelkedő eseményeiről. Őszintén meg kell mondanom, tamáskodva fogadtam a felkérést, nem nagyon hittem abban, hogy 1992-ben még akadnak olyan emberek, akik a történelem után érdeklődnek. A szervezők kérésére mégis igent mondtam, gondolván arra, hogy az esetleg ott megjelenő 2-3 emberrel kellemesen elbeszélgetek napjaink problémáinak történelmi gyökereiről. Az első meglepetés a helyszínen ért, Szalal József nyugdíjas pedagógus, kl a könyvtárat vezeti a kultúrotthon előtt szabadkozva várt, hogy sajnos az öt órai Időpont korainak tűnik, mert nagyon kevesen jöttek össze, de nyugodjék meg. mert tíz-tizenöt perces keséssel a közönség megérkezik. Mikor bementünk a helyiségbe, akkor már húsz-huszonöt ember tartózkodott ott, és ez már jóval meghaladta az én előzetes elképzeléseimet. Örömömet nem Is tudtam leplezni. Háromnegyed órát beszéltem elsősorban a huszadik századi magyar történelem eseményeiről, a két év előtti rendszerváltásról, majd a közönség vette át a szót. Értelmes, lényegretörö kérdések és hozzászólások hangzottak el, A valósághű képhez azt is el kell mondanom, hogy két-három fiatait leszámítva, a hallgatóság nyugdíjasokból állt
Nagyon Jól éreztem magam, amit ezúton is szeretnék megköszönni a szervezők...

Insert failed. Could not insert session data.