Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
31.34 MB
2021-02-02 12:59:39
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
25
98
Rövid leírás | Teljes leírás (1.23 MB)

Kanizsa 1993. 027-031. szám július

Cím: Kanizsa
Alcím: Dél-Zalai Hetilap
Megjelenés: Hetenként: 1989-től
ISSN: 0865-3879

A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertető segítségével:

MEGNŐTT A SZAKMA PRESZTÍZSE^
Határörök között - nyílt napon
Nem részesítette kegyeiben szombaton az időjárás a Határőrség Napjára igyekvőket. A szemetelő eső gyakran kényszerítette ernyőnyitogatásra a Szent László védenceire kíváncsi látogatókat. Még e kellemetlenség dacára is érdemes volt azonban részt venni az immár második alkalommal megrendezett, változatos programokkal kecsegtető nyílt napon. A gyerekek kipróbálhatták a laktanya járműveit, számítógépeit, sportversenyeken bizonyíthatták Ügyességüket. Számos érdeklődőt vonzott még természetesen az akciószázad, a fegyverek és kutyák bemutatója is.
A délelőtt folyamán Czifra József, a nagykanizsai határőrigazgatóság megbízott igazgatója sajtótájékoztatóra invitálta a helyi médiák képviselőit, melyen többek között megjelent vendégként dr. Kereskai István polgármester, Poprády Zoltán dandárparancsnok és dr. Gotthárd Jenő városi rendőrkapitány is. Czifra alezre-
des tájékoztatta a megjelenteket az elmúlt évben végrehajtót szervezeti átalakításról. Majd következhettek a kérdések.
- Többszörös túljelentkezés van idén a rendőrtiszti főiskolán. A szakemberek ezt az egyre növekvő munkanélküliségnek tudják be. Önök tapasztaltak-e hasonló jelenséget a maguk háza táján?
- Tavaly májusban, júniusban, októberben vettük fel a határforgalmi és határőrizeti kirendeltségek hivatásos állományát. A felvételi követelményeit széles körben ismertettük. Ügy vélem, felhívásunk jó táptalajra talált, napok alatt teljesítettük a tervet. 150-en jelentkeztek, ez kétszerese annak, mint amennyit foglalkoztatni szándékoztunk. Nem hiszem, hogy a munkanélküliség játszott döntő _ szerepet a túljelentkezésben. Úgy érezzük, megnőtt a szakma presztízse.
- Parlamenti szinten az utóbbi időben nem egyszer hangzott el, hogy célszerűbb lenne, ha a ha-
tárőrség a honvédséghez tartozna.
- A határőrség jelenlegi szervezeti kialakításában kettős funkciót lát el. Egyik a rendészeti feladatkör, mely mint ilyen, nem honvédelmi feladat. Akciószázadunk sem olyan jellegű határvédelmi feladatot lát el, mint a honvédség. Ezért nem tartom valószínűnek, hogy megváltozik a jelenleg kialakult szerkezet.
- A kábítószercsempészek szemében Magyarország már nem tranzit ország, hanem célállomás lett. Először a drog természetesen a határon jelentkezik. Mit tesznek annak érdekében, hogy már belépéskor lefüleljék a csempészeket?
- A kábítószer elleni harc fontos államérdek. A Vám- és Pénzügyőrséggel és a Rendőrséggel közösen évek óta folyamatosan küzdünk ellene. A hatékonyabb harc érdekében igazgatóságunk idén várhatóan két drogkereső kutyát kap majd - válaszolta többek között Czifra József.
- Kovács -
Kanizsára került a TEGYOT-díj
A június 21-25. között Keszthelyen megrendezésre kerülő Természetjáró Gyermekek Országos Találkozóján kitűnően szerepeltek a kanizsai Zrínyi TSK versenyzői, melynek eredményeképpen Zala megye szerezte meg az ösz-szetett versenyek alapján a TEGYOT-díjat.
A díj végül is Kanizsára került, mert a zalai csapatok- közül ők szerezték a legtöbb (42,8) pontot. A zalaiak pontjait gyarapította még a keszthelyi Csík Ferenc DSK természetjáró csoportja (35 pont), illetve a zalaegerszegi Hamburger Általános Iskola tájékozódási futója (7 pont).
J. R.
l ejtő Ferenc és Rózsás János lesz Kanizsa dis/.polgára (4. oldal)
''96 a PATKANY éve
- irtás is csak akkor lesz?
Innen is, onnan is hallani, hogy megoldatlanok a rágcsálóirtás problémái Kanizsán. Mivel az in-tézményesltett fellépés ellenük évek óta várat magára, az emberek sajátos megoldásokat találnak ki a szaporodó rágcsálók rlktítására. Vannak például olyanok, akik a szabadon...