Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
24.88 MB
2021-02-02 13:04:14
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
647
2017
Rövid leírás | Teljes leírás (1.01 MB)

Kanizsa 1993. 036-039. szám szeptember

Cím: Kanizsa
Alcím: Dél-Zalai Hetilap
Megjelenés: Hetenként: 1989-től
ISSN: 0865-3879

A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertető segítségével:

DEL-ZALAI HETILAP
ARA: 19 FT
A
Á
MEGJELENIK: MINDEN PÉNTEKEN
Tüzközelben
Még mindig
ég
a vindornya-szőllősi tőzeg
Csendes napok köszöntöttek a kanizsai tűzoltókra az elmúlt héten. Talán a „bőséges égi áldásnak" köszönhető, hogy igen kevés alkalommal röppent fel a vörös kakas a városban és környékén. Két ízben riasztották lánglovagjainkat augusztus 23-án. Első alkalommal Somogysi-monyiban nyújtottak segítséget a marcali egységnek, ahol egy istálló és pajta égett, . majd a ZEFAG kanizsai telephelyére hívták őket, mért lángra kapott a hulladék.
„Műszaki mentésként" a pa-lini óvodában 28-án életveszélyes, száraz ágakat távolítottak el a tűzoltók.
Változatlanul ég Vindor-nyaszőllősön a tőzegbánya, ahová nap mint nap kivonulnak a kanizsai tűzoltók, hogy elfojtsák az alattomos lángokat. Várhatóan munkájukat - mivel az akció folyamatosan rengeteg vizet igényel - csak e hét végén koronázza siker.
K. R.

A FOTOM
évf. 36. sz. 1993. szept. 3.
ÖDOM ILLKEDÉSSEL"
írásunk a lap 26. oldalán olvasható
Mit kell
tudni a bírósági illetékről?
2. oldal
TIZENNYOLCCAL TÖBBEN
A kanizsai Anyakönyvi Hivatal legfrissebb adatai szerint augusztus elsejétől huszonhetedikéig hatvanöt újszülöttel gyarapodott városunk, míg ugyanezen időszakban negyvenheten hunytak el. Örvendetes tény tehát, hogy Nagykanizsa polgárai-
nak lélekszáma már nem csökkent az utolsó nyári hónapban. Városunk állandó lakosainak száma ezek szerint augusztus 27-én 56286 volt.
Házasságot egyébként a jelzett Időszakban harminchárom pár kötött. - k. r. -
A NASOFSZ
NEM NYUGSZIK
7. oldal

A Ryno KFT., a FLOREAT KANIZSA ALAPÍTVÁNY hivatalos támogatója a város és a lakosság szolgálatában
- építőipari fővállalkozás - mélyépítés - magasépítés
- közúti fuvarozás - betoneladás
CÍM: Nagykanizsa, Téglagyári u. 20. Tel.: 93/311-497

KANIZSA
■II
1993. szeptember 3.
UJ ILLETEKRENDSZER A BÍRÓSÁGON
Mint ahogy már két héttel ezelőtti számunkban jeleztük, dr. Kurta János, a Városi Bíróság elnöke segítségével tájékoztatjuk olvasóinkat az illetékrendszerben bekövetkezett - augusztus 20-tól érvényes - változásokról.
- Mi után kell illetéket fizetnünk?
- Először is ismernünk kell a pertárgy értékének fogalmát. Nagyon leegyszerűsítve ez nem más, mint a felperes követelésének összege. Bonyolultabb a helyzet, ha közös tulajdont akarok megszüntetni. Ez esetben az én illetőségem értéke azonos a pertárgy értékével. Előfordul olyan is, mikor nem meghatározható vagy a törvény szabja meg a pertárgy értékét és így az illetéket.
- Miként róható le az illeték?
- Bélyegben. Ügyfeleinknek megvan az az előnye, hogy ha panasznapon hozzák el beadványukat, itt helyben megvehetik a bélyeget. Vannak termé-
szetesen más megoldások is, de ezeket általában közületek veszik igénybe.
- Kezdjük talán a leggyakoribb esetekkel, a polgári perekkel.
- E perekben továbbra is a pertárgy értékének hat százaléka az illeték, ez minimum kettőezer, maximum hétszázötvenezer forint. Kiemelnék két nagyon érdekes szabályt. Az egyik az egyezsségi kísérletre idézés, a másik a szóbeli kereset azonnali tárgyalása. Főleg ez előbbit propagálnám. Ha nem akarok az ellenfelemmel pereskedni, s úgy érzem, meg lehet vele egyezni, akkor ezt választom. Például fele-fele arányú közös tulajdon. Ilyenkor az illeték csak egy százalék, tehát minimum ötszáz forint, maximum tízezer. Egy százalékos kulcs alá esnek a részlet és határidő-módosítások is. S vannak úgynevezett perenkív...

Insert failed. Could not insert session data.