Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
24.29 MB
2021-02-02 13:06:03
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
424
1535
Rövid leírás | Teljes leírás (882.91 KB)

Kanizsa 1993. 045-048. szám november

Cím: Kanizsa
Alcím: Dél-Zalai Hetilap
Megjelenés: Hetenként: 1989-től
ISSN: 0865-3879

A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertető segítségével:

DEL-ZALAI HETILAP
MEQJELENIK: MINDEN FENTEKEN
BRIGITTA, A SZÉPBESZÉD
Október végén rendezték meg Sátoraljaújhelyen az Édes Anyanyelvünk Nyelvhasználati Verseny országos döntőjét, amelyen egy kanizsai diáklány is a díjazottak közölt volt. Siebenyi Brigitta, a Kereskedelmi Szakközépiskola harmadéves végzős szakmunkástanulója így kezdte:
- 53 szakmunkástanuló, 61 szakközepes és gimnazista mérhette össze tudását a háromnapos versenyen.
- Hányan voltak a díjazottak?
- 23 résztvevő kapott emlékplakettet, 2-2 ezer forintos pénzjutalmat, illetve sátoraljaújhelyi kiadványokat.
- Miben mérhettétek össze a tudásotokat?
- Volt egy írásbeli teszt, amelyen nyelvhasználati feladatokat kellett megoldani, például mondatelemzést, illetve szövegelemzést. És természetesen élőszóban is meg kellett mutatni, mit tudunk.
- Voltak-e konkrét témák?
- Igen, ezúttal három téma között választhattunk. Az első téma címe az volt, hogy „Gyújtsunk gyertyát a hősök emlékére", és itt különböző magyar történelmi személyiségekről kellett beszélni. A második lehetséges téma az otthonról és a hazaszeretetről szólt, a harmadik pedig a kirándulásról. Huszonöt perc felkészülési időt kaptunk, s csak utána kellett a szabadon választott témáról beszélnünk.
- Mennyit készültél a versenyre?
- Szeptember óla heti rendszerességgel készültem Göncz Ferenc tanár úr segítségével. De igazából a felkészülés már tavaly elkezdődött a megyei verseny előtt, amelynek egyenes folytatása volt ez a mostani.
- Hol kamatoztatod majd a tudásodat?
- Ha befejezem a mostani tanulmányaimat, szeretnék leérettségizni és továbbtanulni. A mostani szakmám kereskedő, de úgy érzem, ez lesz a hivatásom.
- Mit csinálsz a szabadidődben?
- Élem a velem egykorúak életét. Diszkóba járok, a barátaimmal vagyok, és a kutyámmal foglalkozom.

Min gondolkodik egy olvasónk...
ALÁÍRÁS DEÁKSZOBORÉRT?
Szekeres János a visszahelyezett 20-as szobrot szemléli az Erzsébet téren. Örvendetes tény ez ugye? - kezdtem. Jó, jó, hát visszakerült ez a szobor - mondja Szekeres úr. Már csak nosztalgiából is örülhetek, hiszen gyerekkoromban annyit nézegettem itt a téren. De azért megkérdezem azt, amit a komám mondott múltkor. Mégpedig azt, hogy ezután úgy lesz, hogy aláírásokat gylljtünk, ha valamit el akarunk érni? Mert négyezer aláírást biztosan össze lehetne szedni, hogy például a Turul szobor helyére Deák-szobor kerüljön.
Büki Erzsébet
KINEVEZES
Új igazgató foglalja el az első ember szikét a Nagykanizsai Ha-tárörigazgatóság kanizsai irodájában. A dr. Pásztor József helyét ideiglenesen betöltö Cziffra József alezredes, megbízott igazgató november elsején adja ál a staféta botot Fonyódi György alezredesnek, aki eddig Szombathelyen igazgató-helyettesi poszton teljesített szolgálatot.
Az új vezető - akinek kinevezése visszavonásig marad érvényben - hétfőn délelőtt sajtótájékoztató keretében mutatták be a helyi és a megyei lap, valamint a városi televízió képviselőinek.
-ta
(Folytatás a 10. oldalon.)
Gránitos zalakarosi pályázat
A zalakarosi Gránit Rt. közgyűlése szeptember 23-án módosította saját alapszabályát. Ezek szerint a társaság alkalmazottai fölött a munkáltatói jogokat az elnök-igaz-gató gyakorolja. Az ő megválasztása pályázat útján történik, a mun-
káltatói jogok a közgyűlést illetik meg.
A jelenleg működő igazgatóság, az elnök-igazgató és a felügyelő bizottság megbízása 1993. december 31-én lejár, a közgyűlés már ki is írta az elnök-igazgatói tisztség betöltésére a pályázatot. A Gránit Gyógyfürdő Rt. várhatóan a decemberi közgyűlésen tölti be...

Insert failed. Could not insert session data.